Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#1076 Re: Terenci i mehanika
pa ova dva što imaju na piku su oko osam milja...tu je to negdje....
- Bakir1
#1077 Re: Terenci i mehanika
vjencajte me njenom ljepotom,ne znam ja sta ce tebi takav auto mislim terenac uopste ali ako imas potrebe blazer nije za odbaciti jer dobijes relativno mlad auto i 90% ne jahan po gudurama auto kakvi su ostali slomljeni.
- donsedin
#1078 Re: Terenci i mehanika
Sta bi sa onim tvojim, sto si uzeo?Bakir1 wrote:vjencajte me njenom ljepotom,ne znam ja sta ce tebi takav auto mislim terenac uopste ali ako imas potrebe blazer nije za odbaciti jer dobijes relativno mlad auto i 90% ne jahan po gudurama auto kakvi su ostali slomljeni.
- johntra
#1079 Re: Terenci i mehanika
Jbga, volim amere, svih godina i boja, samo im enterijer zahtjeva određeno navikavanje, ali to više vrijedi za ove modele iz 90-ih godina...
gledam baš sa na piku, ima pravo dobrih Ševaca, čak i Impala...samo nema moje ljubavi...Caprice...
gledam baš sa na piku, ima pravo dobrih Ševaca, čak i Impala...samo nema moje ljubavi...Caprice...
- Bakir1
#1080 Re: Terenci i mehanika
tu je,sprema se kod limara da povarimo rupe i stavimo neku mat boju
da mi je jos radica ili nekog od plinara prevariti da mi stave obicni plin bilo bi dobro,a tuga je sto moze obicni ali nece gospoda
i gumice kakve 31 i tu se prica zavrsava
vidi vedo isto ovako i tebi moze brundati
da mi je jos radica ili nekog od plinara prevariti da mi stave obicni plin bilo bi dobro,a tuga je sto moze obicni ali nece gospoda
i gumice kakve 31 i tu se prica zavrsava
vidi vedo isto ovako i tebi moze brundati
- johntra
#1081 Re: Terenci i mehanika
Dobar je i onaj MUP-ov Yukon...samo 23.000 km...ovo ga onaj pumpadžija uzeo, pa sad hoće za njega da uzme veliku lovu..seljačka posla...
- Bakir1
#1082 Re: Terenci i mehanika
kad je bio onaj yukon 6.5 td za 7.000 KM nigdje te nije bilo 
- johntra
#1083 Re: Terenci i mehanika
Ma vidi se odmah da hoće za veliku lovu da ga proda..mamicu mu jareću...
Jbga, ne krećem se ja po ovim licitacijama, ko neki...
Koliko je za njega registracija, dvije milje?
Jbga, ne krećem se ja po ovim licitacijama, ko neki...
Koliko je za njega registracija, dvije milje?
- Bakir1
#1084 Re: Terenci i mehanika
bio ti je na piku auto yukon negdje lik iz foce odakle li za 6500 ga je prodao jedva,regularno sve,a ni ja ne idem po licitacijama nemam kada.
sta znam racunaj eto novinaru 160 KW motor 6.5 zapremina poreza imas 200 maraka
sta znam racunaj eto novinaru 160 KW motor 6.5 zapremina poreza imas 200 maraka
- johntra
#1085 Re: Terenci i mehanika
Ja konto ovaj bio toliko...džaba, opet je previše...jes da je mala kilometraža, ali što je puno, puno je....
- Bakir1
#1086 Re: Terenci i mehanika
ovo ti zaganjaj mani se 4x4 nije to za tebe
to je vise za nas ove takoreci ruralne tipove

- johntra
#1087 Re: Terenci i mehanika
Ma nako, ova Nova mi je vazda bila isprdak...
a i ova rora mi je totalno out...
Caprice je Tito...pogotovo treća generacija...bio je jedan takav u SA, ali je netragom nestala...mislim da sam je kasnije vidio gore prema Trebeviću, na jednoj krivini kod nekog priučenog mehaničara...propao auto skroz...
ima i onaj karavan gore na Zetri, nekad ga vidim...
Caprice je Tito...pogotovo treća generacija...bio je jedan takav u SA, ali je netragom nestala...mislim da sam je kasnije vidio gore prema Trebeviću, na jednoj krivini kod nekog priučenog mehaničara...propao auto skroz...
ima i onaj karavan gore na Zetri, nekad ga vidim...
- Bakir1
#1088 Re: Terenci i mehanika
ovo je tito a mi gadimo temu

- johntra
#1089 Re: Terenci i mehanika

Skupi u Njemačkoj...ne bi se ja bunio ni protiv njega...vidio sam jednom jednog na našim tablama prema Kiseljaku...ali samo ovaj model bi uzeo, 91, zbog ovog srezanog stražnjeg blatobrana...a nismo toliko ukakili temu...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#1090 Re: Terenci i mehanika
*ebes capricea, dajte impalu

-
zoxi
#1091 Re: Terenci i mehanika
Pozdravljam sve clanove,javljam se sa primorja CG i zbog nemogucnosti da rijesim moj problem molio bih da mi savjetom pomogne ko god to moze a u prvom redu gospodin Kreso,koji je iz ovog sto sam ja procitao izvanredan poznavaoc terenskih vozila,naravno ako ima vremena za to.
Posjedujem Cheeroke(kockica) 90g. 2.1TD,vozim ga 3,4 godine i do nedavno je sve bilo u najboljem redu.Medjutim,prije 3 mjeseca,prvi put sam osjetio u jednom kracem trenutku nesto sto je najvise licilo na proklizavanje zadnjeg lijevog tocka.Sledecih mjesec dana sve je bilo u redu,da bi opet nakon toga prilikom kretanja na jednom vrlo blagom usponu a prilikom saltovanja iz prve brzine u drugu,druge u trecu i trece u cetvrtu,cuo sam nesto sto je licilo na neke udare koji su mozda najvise podsjecali na neko uzupcavanje zupcanika.I opet nekoliko dana nista,iako sam ja nacinom voznje pokusavao da isprovociram isto.Medjutim,prije nedjelju dana dok sam lagano vozio prvom brzinom uz jedan vrlo blagi uspon osjetio sam naizmjenicno proklizavanje cas lijevog cas desnog zadnjeg tocka.Nekoliko dana nakon toga,opet nista.Napominjem da prilikom voznje u bilo kojem stepenu prenosa nema nikakve buke,lupanja,brujanja ili necega sto bi ukazivalo na neispravno vozilo.Cini mi se da mi se ovaj problem gotovo uvijek javi prilikom voznje u prvoj brzini.Ovo naizmjenicno proklizavanje lijevog i desnog zadnjeg tocka osjetio sam i juce.Sta ovo moze da bude? Kako da rijesim ovaj problem jer ovdje nema ni djelova ni dobrih poznavaoca dzipova.Majstori me uglavnom savjetuju da tako vozim dok problem ili ne postane veoma izrazen ili dok auto potpuno ne stane.Majstori sumnjaju na zadnji diferencijal ali ocigledno da o nacinu njegovog funkcionisanja malo znaju.
Svima unaprijed zahvaljujem i jos jednom pozdrav iz CG
Posjedujem Cheeroke(kockica) 90g. 2.1TD,vozim ga 3,4 godine i do nedavno je sve bilo u najboljem redu.Medjutim,prije 3 mjeseca,prvi put sam osjetio u jednom kracem trenutku nesto sto je najvise licilo na proklizavanje zadnjeg lijevog tocka.Sledecih mjesec dana sve je bilo u redu,da bi opet nakon toga prilikom kretanja na jednom vrlo blagom usponu a prilikom saltovanja iz prve brzine u drugu,druge u trecu i trece u cetvrtu,cuo sam nesto sto je licilo na neke udare koji su mozda najvise podsjecali na neko uzupcavanje zupcanika.I opet nekoliko dana nista,iako sam ja nacinom voznje pokusavao da isprovociram isto.Medjutim,prije nedjelju dana dok sam lagano vozio prvom brzinom uz jedan vrlo blagi uspon osjetio sam naizmjenicno proklizavanje cas lijevog cas desnog zadnjeg tocka.Nekoliko dana nakon toga,opet nista.Napominjem da prilikom voznje u bilo kojem stepenu prenosa nema nikakve buke,lupanja,brujanja ili necega sto bi ukazivalo na neispravno vozilo.Cini mi se da mi se ovaj problem gotovo uvijek javi prilikom voznje u prvoj brzini.Ovo naizmjenicno proklizavanje lijevog i desnog zadnjeg tocka osjetio sam i juce.Sta ovo moze da bude? Kako da rijesim ovaj problem jer ovdje nema ni djelova ni dobrih poznavaoca dzipova.Majstori me uglavnom savjetuju da tako vozim dok problem ili ne postane veoma izrazen ili dok auto potpuno ne stane.Majstori sumnjaju na zadnji diferencijal ali ocigledno da o nacinu njegovog funkcionisanja malo znaju.
Svima unaprijed zahvaljujem i jos jednom pozdrav iz CG
- Bakir1
#1092 Re: Terenci i mehanika
mislim da si osjetio LSD http://en.wikipedia.org/wiki/Limited_slip_differential
- kreso_atac
#1093 Re: Terenci i mehanika
Prvo nam reci koje diferencijale imaš naprijed i nazad, i je li se to dešava samo na skliskoj podlozi? Podigni zadnji kraj auta u vazduh, izbaci ga iz brzine, reduktor stavi u neutral, i okreći jedan zadnji kotač lagano rukom, prati u koju stranu se drugi okreće (istu ili suprotnu) i javi ovdje.
-
zoxi
#1094 Re: Terenci i mehanika
Drago mi je sto ste bili ovako brzi i hvala vam na tome
Mogu reci da mi se to bas desava na skliskoj podlozi.Kad podignem zadnji kraj i izbacim vozilo iz brzine,(nisam stavio reduktor u neutralni polozaj jer nisam znao da je to procedura,to cu uraditi sjutra) tockovi mi se okrecu u suprotnom pravcu.Na diferencijalu pise oznaka 35C,ako to vama uopste nesto znaci jer nesto drugo nisam zapazio ali cu sjutra sve detaljno pogledati iako je vama mozda i ovo dovoljno.Pozdrav.
- kreso_atac
#1095 Re: Terenci i mehanika
Da, imaš Dana 35C zadnji diferencijal sa LSD-om, što znači da nije kvar ni u čemu, osim u blagoj potrošenosti lamela, nego on jednostavno tako radi, a te prelaze osjetiš malo intenzivnije jer kako rekoh lamele su potrošene/pri kraju. Međutim to pri kraju je relativno, neko za 200 000 kilometara zamijeni lamele 2 puta, a neko za 400 000 niti jednom, sve ovisi o eksploataciji vozila, a inače to se smatra potrošnim materijalom sa servisnim intervalom 50 000 milja. Mada u većini slučajeva apsolutno nema potrebe za zamjenu istih na toj kilometraži.
- limited5,9
#1096 Re: Terenci i mehanika
kreso sta rece koje ulje u reduktor mogu nasut da nije atf a da je gusće da ne smeta reduktoru
pozz...
pozz...
- kreso_atac
#1097 Re: Terenci i mehanika
Atf+3, Atf+4 ili eventualno mercon dexron III, za ostalo ti ne garantujem
- donsedin
#1098 Re: Terenci i mehanika
Kreso mislim da je vrijeme konacno doslo da ti pokrenes biznis oko popravke/odrzavanja amera na ovim prostorima, covjece dragi rijesio bi puno tudjih muka, a i tebi bi bilo dobro hem sto volis taj poso, hem skupit ces sta sa strane tamam da tog svog napusa jos vise.
- Bakir1
#1099 Re: Terenci i mehanika
kreso je jedan od rijetkih ljudi koji nije motivisan nicim osim zeljom da pomogne nekome na cemu su mu mnogi zahvalni i ja ga veoma cijenim zbog toga.donsedin wrote:Kreso mislim da je vrijeme konacno doslo da ti pokrenes biznis oko popravke/odrzavanja amera na ovim prostorima, covjece dragi rijesio bi puno tudjih muka, a i tebi bi bilo dobro hem sto volis taj poso, hem skupit ces sta sa strane tamam da tog svog napusa jos vise.
koliko ja znam a sjecam se da je negdje pisao,on radi slican posao u austriji tako da mu neka para vise sa ovih prostora ne bi puno pomogla
- limited5,9
#1100 Re: Terenci i mehanika
Last edited by limited5,9 on 22/11/2011 23:02, edited 2 times in total.