Prihvatit ću ovo ako objasniš činjenicu da Arapa prije islama nije bilo na naučnoj sceni, a onda se odjednom pojavljuju naglo na svim poljima tek poslije prihvatanja islama. Da li su te spoznaje im bile u vrijeme Muhammeda a.s. stvarno dostupne kako ti tvrdiš?Optimus Prime wrote:
Ti konstantno ignoriras da su te stvari o kojima govoris predstavljale dio tadasnjeg znanja.
BOG vs NAUKA
- avicena
#1076 Re: BOG vs NAUKA
- NIN
#1077 Re: BOG vs NAUKA
A sta bi ako ja kazem da i ti vjerujes upravo jer si tako nasadjen?carobnjak_iz_voza wrote:Optimus nece vjerovatno nikad priznati da je Muhamed s.a.v.s po svim razumskim i logicno jedino mogucim premisama ,bio u doticaju sa "necim nadnaravnim" jer je Optimus jednostavno tako nasadjen ,dakle bilo kakvo uvjeravanje i donosenje dokaza ce rezultirati samo njegovim jos vecim tonenjem u vlastitu utopijsku teoriju...
- Optimus Prime
#1078 Re: BOG vs NAUKA
Pa nisam ni tvrdio da su se oni bavili naukom.avicena wrote:Prihvatit ću ovo ako objasniš činjenicu da Arapa prije islama nije bilo na naučnoj sceni, a onda se odjednom pojavljuju naglo na svim poljima tek poslije prihvatanja islama. Da li su te spoznaje im bile u vrijeme Muhammeda a.s. stvarno dostupne kako ti tvrdiš?Optimus Prime wrote:
Ti konstantno ignoriras da su te stvari o kojima govoris predstavljale dio tadasnjeg znanja.
Samo mi nije jasno zasto smatrate da su Arapi prije Islama bili debili koji nisu imali nikakav dodir sa tadasnjim naprednim civilizacijama. Pa i Ibn Ishaq potvrdjuje da je cak i Muhamed bio na ekskurziji u bivsoj Rimskoj provinciji Siriji.
A sto se tice dostignuca starih civilizacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_o ... inventions
-
Great Cornholio
#1079 Re: BOG vs NAUKA
Ajet koji sam naveo ( onaj u kojem se govori da ako ti treba svjedok možeš uzeti jednog muškarca ili dvije žene, ako jedna zaboravi da je druga napomene) objektivno postoji u Kur'anu , jedino njegovo tumačenje može biti subjektivno. Ti hoćeš da nam dokažeš da su u Islamu muškarac i žena jednako vrednovani, ali taj ajet ( ako ga posmatramo objektivno) govori drugačije.carobnjak_iz_voza wrote:ovu da si "subjektivan iz objektivnih razloga"to je besmisleno jer svaka subjektivnost nema za osnovu objektivnost i obrnuto.Jednostavnije receno ili si objektivan ili subjektivan ,nema oboje niti izmedju
-
Mustafapasa
#1080 Re: BOG vs NAUKA
Jednom ti je tacno objasnjeno tumacenje tog ajeta i ravnopravnosti zena u Islamu. Ja pratim temu povremeno i jedne te iste stvari se vrte, te zene u islamu ovo, te ono, a sve s ciljem nalazenja neka mahane u toj vjeri! a zasto? Cemu ako ti nista ne priznas niti zelis postovati makar iz kurtuazije?
Moram te ponovo razocarati, ali da bi iznio jednu konstataciju kao sto je ova, moras dobro poznavati istoriju, tacnije predislamsko stanje u drustvu i polozaj zena pa da bi tek nakon dolaska islama mogao donositi neke subjektivne sudove o tome jel donio poz ili neg...
Ako te interesuje, zena u predislamskom dobu, globalno u svijetu, bila je nipodastavana, nije imala pravo na nasljedstvo, na imovinu, zenom se trgovalo i bile su roblje. Cak sta vise zene su nasljedjivane i njima se raspolagalo kako je ko htjeo. Dolaskom islama, zena dobija svoja prava i mnoge povlasti u drustvu. Pa pogledaj samo silne hadise koji govore o lijepom odnosu muskarca prema zeni, pa to je ljepota, da se divis.
Moram te ponovo razocarati, ali da bi iznio jednu konstataciju kao sto je ova, moras dobro poznavati istoriju, tacnije predislamsko stanje u drustvu i polozaj zena pa da bi tek nakon dolaska islama mogao donositi neke subjektivne sudove o tome jel donio poz ili neg...
Ako te interesuje, zena u predislamskom dobu, globalno u svijetu, bila je nipodastavana, nije imala pravo na nasljedstvo, na imovinu, zenom se trgovalo i bile su roblje. Cak sta vise zene su nasljedjivane i njima se raspolagalo kako je ko htjeo. Dolaskom islama, zena dobija svoja prava i mnoge povlasti u drustvu. Pa pogledaj samo silne hadise koji govore o lijepom odnosu muskarca prema zeni, pa to je ljepota, da se divis.
-
Great Cornholio
#1081 Re: BOG vs NAUKA
Da istina je to što govoriš, Islam je bio napredan za doba u kojemu se pojavio, ali problem je što tadašnji zakoni nisu adekvatni današnjem vremenu. Smrtna kazna, kamenovanje preljubnika, vrednovanje svjedoka po tome kojeg su spola i drugi nehumani zakoni su koje Islam propisuje su , najblaže rečeno, zaostali.Mustafapasa wrote: Ako te interesuje, zena u predislamskom dobu, globalno u svijetu, bila je nipodastavana, nije imala pravo na nasljedstvo, na imovinu, zenom se trgovalo i bile su roblje. Cak sta vise zene su nasljedjivane i njima se raspolagalo kako je ko htjeo. Dolaskom islama, zena dobija svoja prava i mnoge povlasti u drustvu. Pa pogledaj samo silne hadise koji govore o lijepom odnosu muskarca prema zeni, pa to je ljepota, da se divis.
- Bloo
- Globalna šefica
#1082 Re: BOG vs NAUKA
cute but it is wrongMustafapasa wrote: Ako te interesuje, zena u predislamskom dobu, globalno u svijetu, bila je nipodastavana, nije imala pravo na nasljedstvo, na imovinu, zenom se trgovalo i bile su roblje. Cak sta vise zene su nasljedjivane i njima se raspolagalo kako je ko htjeo. Dolaskom islama, zena dobija svoja prava i mnoge povlasti u drustvu. Pa pogledaj samo silne hadise koji govore o lijepom odnosu muskarca prema zeni, pa to je ljepota, da se divis.
istrazi malo historiju zenskog prava na svojinu itd,nije bilo idealno, ali je ipak bilo finih perioda :d pogledaj prije Asiraca period
- Bloo
- Globalna šefica
#1083 Re: BOG vs NAUKA
nije tema, samo sam ostavila kratki osvrtcarobnjak_iz_voza wrote:ne znam jesi li svijesna da to nije tema ove rasprave?Kad vec pricas o tome koliko zene imaju pravo u testamentu i slicno ,bilo bi dobro da nam kazes kakva je danasnja situacija kod nas ,u demokratskom drustvu,koliko naslijedjuju zene,sestre,kceri?Hajd budi objektivna ili da odemo u katastar pa da vidimo koliko to zene imaju imovine u "civiliziranom" drustvu danasnjiceBloo wrote:cute but it is wrongMustafapasa wrote: Ako te interesuje, zena u predislamskom dobu, globalno u svijetu, bila je nipodastavana, nije imala pravo na nasljedstvo, na imovinu, zenom se trgovalo i bile su roblje. Cak sta vise zene su nasljedjivane i njima se raspolagalo kako je ko htjeo. Dolaskom islama, zena dobija svoja prava i mnoge povlasti u drustvu. Pa pogledaj samo silne hadise koji govore o lijepom odnosu muskarca prema zeni, pa to je ljepota, da se divis.
istrazi malo historiju zenskog prava na svojinu itd,nije bilo idealno, ali je ipak bilo finih perioda :d pogledaj prije Asiraca period
zar ima neka regulativa zakonska koja definise koliko zeni mozes ostaviti u testamentu?
ja mogu samo napraviti osvrt na to da u danasnjem patrijarhalnom drustvu i dalje vlada duh starih vremena (poslije pojave islama) i donosa prema zenama 8bez obzira koje su vjeroispovijesti oni koji ostavljaju testament)
i kao drugo, mislim da ipak raspolazem sa boljim podacima sa historijske tacke sto se tice prava zena kao neko ko je bio student rodnih studija
- dr.Gonzo
#1084 Re: BOG vs NAUKA
'ta ce Bloo, nesto prica umjesto da pogleda u kakvom blagostanju i slobodi zive zene po islamskim zemljama danas 
-
Great Cornholio
#1085 Re: BOG vs NAUKA
Zašto ne želi da svi ljudi budu vjernici, zašto želi da neki ljudi budu nevjernici i završe u Džehenemu ?carobnjak_iz_voza wrote: pa nista to i ja kazem,da je Allah htio svi bi ljudi bili vjernici.
- cartman
#1086 Re: BOG vs NAUKA
Great Cornholio wrote:Zašto ne želi da svi ljudi budu vjernici, zašto želi da neki ljudi budu nevjernici i završe u Džehenemu ?carobnjak_iz_voza wrote: pa nista to i ja kazem,da je Allah htio svi bi ljudi bili vjernici.

- Optimus Prime
#1087 Re: BOG vs NAUKA
Ja ne znam gdje ti zivis, ali u sekularnim drzavama zapada roditelji ne prave razliku izmedju kceri i sinova kada je nasljedstvo u pitanju.carobnjak_iz_voza wrote:nije rijec o tome vec je kritizirala nacin naslijedjivanja u islamu,a ja samo pitam kako imas obraza kritikovati tudje dvoriste a svoje jos niste pomeli .dr.Gonzo wrote:'ta ce Bloo, nesto prica umjesto da pogleda u kakvom blagostanju i slobodi zive zene po islamskim zemljama danas
- zambaklija
#1088 Re: BOG vs NAUKA
ma puste se šupljaka,nas su ferengiji posijali 
- fatamorgana
#1089 Re: BOG vs NAUKA
Čarobnjak, jes' platio kartu za voz il' se šveraš?
- cartman
#1090 Re: BOG vs NAUKA
Kako to razgovaras sa uciteljem?fatamorgana wrote:Čarobnjak, jes' platio kartu za voz il' se šveraš?
- fatamorgana
#1091 Re: BOG vs NAUKA
Pa radim kao revizor na željeznici.cartman wrote:Kako to razgovaras sa uciteljem?fatamorgana wrote:Čarobnjak, jes' platio kartu za voz il' se šveraš?
- karbofix
#1092 Re: BOG vs NAUKA
Ljudi, šupljirate.
- Svaka vjera je dogma (na neki način).
- Ne može se dokazati postojanje Boga.
- Spoznajom toga da se u Kur'anu (navodim Kur'an jer se samo o tome i raspravlja, tj. o Islamu) prije 1400 godina govorilo o danas opće poznatim činjenicama (ne pitajte kojim, nije to srž posta) neće nekoga (a može) okrenuti ka Islamu, nego će samo kod vjernika povećati iman.
40+ stranica prepirke - niko nikoga nije uvjerio ni u šta, niko nije promijenio mišljenje koje je imao.
- Spoznajom toga da se u Kur'anu (navodim Kur'an jer se samo o tome i raspravlja, tj. o Islamu) prije 1400 godina govorilo o danas opće poznatim činjenicama (ne pitajte kojim, nije to srž posta) neće nekoga (a može) okrenuti ka Islamu, nego će samo kod vjernika povećati iman.
40+ stranica prepirke - niko nikoga nije uvjerio ni u šta, niko nije promijenio mišljenje koje je imao.
-
Great Cornholio
#1093 Re: BOG vs NAUKA
"Što se tiče praznovjerice logičara, nikad mi neće dosaditi da uvijek iznova ističem jednu naoku sitnu činjenicu koji ovi praznovjernici nerado priznaju – naime da misao dolazi kad “ona“ hoće a ne kad “ja“ hoću"- davno je rekao Niče, a današnja Psihologija je to i dokazala. Slobodna volja ne postoji, niko nije mogao birati da li će postati vjernik ili nevjernik, okolna zbivanja su u njemu poticali ili gušili želju da postane nevjernik ili vjernik. Ako tako posmatramo stvari Bog je kriv zato što je nekao postao nevjernik, zato što je, u stvari ako je, odredio gdje će se neko roditi.carobnjak_iz_voza wrote:Dakle nista Bog nema protiv tebe pa da te trpa u dzehenem vec bas naprotiv daje ti razum i slobodnu volju .
- avicena
#1094 Re: BOG vs NAUKA
I ti se sada brineš za nas.Great Cornholio wrote:.... i drugi nehumani zakoni su koje Islam propisuje su , najblaže rečeno, zaostali.
RTL
CNN
NBC
FOX
Holland TV
France 3
- GAU8
#1095 Re: BOG vs NAUKA
A zasto uopce mora biti Bog protiv nauke?
Zar i Kur'an ne kaze na samom pocetku "Uci" Kako bi bilo da se vjernici malo ukrenu citanju i razvijanju svog znanja.
S druge strane, "oficijelna nauka" uopste nema zelju da ospori boga. Ona samo zeli da razumije i objasni svijet oko sebe.
Zar i Kur'an ne kaze na samom pocetku "Uci" Kako bi bilo da se vjernici malo ukrenu citanju i razvijanju svog znanja.
S druge strane, "oficijelna nauka" uopste nema zelju da ospori boga. Ona samo zeli da razumije i objasni svijet oko sebe.
- Bloo
- Globalna šefica
#1096 Re: BOG vs NAUKA
carobnjak_iz_voza wrote:nije rijec o tome vec je kritizirala nacin naslijedjivanja u islamu,a ja samo pitam kako imas obraza kritikovati tudje dvoriste a svoje jos niste pomeli .dr.Gonzo wrote:'ta ce Bloo, nesto prica umjesto da pogleda u kakvom blagostanju i slobodi zive zene po islamskim zemljama danas
hmmm
nije istina
ja sam samo naglasila da su i prije ISLAMA postojala društva u kojima su žene imale prava
uf
- Bloo
- Globalna šefica
#1097 Re: BOG vs NAUKA
karbofix wrote:Ljudi, šupljirate.
znamo mi to
al ovo ti dode ko mentalna tjelovjezba
- Bloo
- Globalna šefica
#1098 Re: BOG vs NAUKA
Optimus Prime wrote:Ja ne znam gdje ti zivis, ali u sekularnim drzavama zapada roditelji ne prave razliku izmedju kceri i sinova kada je nasljedstvo u pitanju.carobnjak_iz_voza wrote:nije rijec o tome vec je kritizirala nacin naslijedjivanja u islamu,a ja samo pitam kako imas obraza kritikovati tudje dvoriste a svoje jos niste pomeli .dr.Gonzo wrote:'ta ce Bloo, nesto prica umjesto da pogleda u kakvom blagostanju i slobodi zive zene po islamskim zemljama danas
ako zelis carobnjaČe onda da praviš analizu koliko se ostavlja zenskim nasljednicima u Bosni i Hercegovini, te eventualno dođeš do činjenica da ih se ne tretira isto kao i muškarce, samo se sjeti ko je većinski narod na ovim područjima i koja je njihova vjera..kontradikcija
ili si ti samo mislio ma mrski Zapad?
- Bloo
- Globalna šefica
#1099 Re: BOG vs NAUKA
carobnjak_iz_voza wrote:ma nije to samo u Bih tako vec je to u vecini zemalja praksa i sto je najbitnije tradicija.Tradicija je jedno , a vjera drugo i moze se u tradiciju ubacivati vjerski elemenata ali u vjeru tradicionalnih ne!Tako je i u BiH , pa ako gvorimo da su npr muslimani u BiH u vecini slucajeva zenskoj djeci ne ostave nista onda su oni u direktnom sukobu sa svojom vjerom islamom,zar ne?ako zelis carobnjaČe onda da praviš analizu koliko se ostavlja zenskim nasljednicima u Bosni i Hercegovini, te eventualno dođeš do činjenica da ih se ne tretira isto kao i muškarce, samo se sjeti ko je većinski narod na ovim područjima i koja je njihova vjera..kontradikcija
ili si ti samo mislio ma mrski Zapad?
Ja sam veliki pobornik toga da se rastavi islam od tradicije u svim zemljama ,ne da se unistava tradicija nekog naroda vec da se jasno kaze sta je sta i da oko toga nema vise zabune
hmm znaci onda bi sve muslimanke morale hodati pokrivene?
ovo je neprovokatorsko pitanje
a šteko da ćeš ikada odvojiti vjeru od tradicije
-
Ali_G
#1100 Re: BOG vs NAUKA
Znaci zene koje nisu pokrivene se ne mogu smatrati muslimankama?