Ih moj ti, ne znaš ti Respu, ima on svakakvih asova u rukavu.zforumas wrote:Ja nisam htio da napisem jucer, kontam neko ce se vec sjetiti. Vidim Euridika i seln se zadali pa rekoh nek' ohladi![]()
Cuj Respo da ima prijateljicu, ma hajte molim vas
Šta nakon razvoda!?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Euridika
- Globalna šefica
#1076 Re: Šta nakon razvoda!?
- supercali
#1077 Re: Šta nakon razvoda!?
Meni je nezamislivo takodjer sto se opravdava samaranje
Nikad ama bas nikad ne bih mogao udariti zensko ma sta uradila (to se ne odnosi kad t3 napadne da te ozlijedi usmrti al to je vec druga prica) a s kojom si u vezi ili braku
Ona se sada premislja nesto i ceka da joj muz ode na put pa da rijesi to a uz to sad ce prvi rodjendan djetetu pa je on zamolio da bude tu dok to ne prodje zbog majki njihovih jer ce doci a njegova majka je valjda bolesna pa da joj ne bi sta bilo i sl
Ja joj govorim da to rijesava odmah a da samo za rodjendan bude kuci i tako mu pokaze da misli ozbiljno
Nikad ama bas nikad ne bih mogao udariti zensko ma sta uradila (to se ne odnosi kad t3 napadne da te ozlijedi usmrti al to je vec druga prica) a s kojom si u vezi ili braku
Ona se sada premislja nesto i ceka da joj muz ode na put pa da rijesi to a uz to sad ce prvi rodjendan djetetu pa je on zamolio da bude tu dok to ne prodje zbog majki njihovih jer ce doci a njegova majka je valjda bolesna pa da joj ne bi sta bilo i sl
Ja joj govorim da to rijesava odmah a da samo za rodjendan bude kuci i tako mu pokaze da misli ozbiljno
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1078 Re: Šta nakon razvoda!?
Aha....a zamisli situaciju: konstantno te pravi budalom (a ti si, naravno, ludo zaljubljen) i maze oci kako nece vise nikad....i opet uradi to sto je rekla da nece nikad....ne znam, kocka, potrosi svu vasu ustedjevinu i jos se zaduzi, navali ti probleme na ledja ili te prevari, pa onda poslije opet ide prica nece i tako u krug....i onda dodjes do momenta kad ne mozes da trpis to nepostovanje i osamaris je....supercali wrote:Meni je nezamislivo takodjer sto se opravdava samaranje
- zforumas
#1079 Re: Šta nakon razvoda!?
Ma nije ona samar dobila zbog "promjene teme" nego zbog zvocanja.
Ne opravdavam lika i mislim da su sila i fizicki obracun primitivni cinovi. Da je ona njemu fino rekla hajde kupi stvari i bjezi iz stana i na tome ostala, ne bi ni oziljak na licu imala.
Samo kod nas ostecena strana izlazi iz stana i "ode materi"
Ko je zabelajio njegovo je da se ispali
Ne opravdavam lika i mislim da su sila i fizicki obracun primitivni cinovi. Da je ona njemu fino rekla hajde kupi stvari i bjezi iz stana i na tome ostala, ne bi ni oziljak na licu imala.
Samo kod nas ostecena strana izlazi iz stana i "ode materi"
- seln
#1080 Re: Šta nakon razvoda!?
Upravo tako, kako za koga. Ima onih kojima je i rijec dovoljan razlog za razvod.Tito_i_Partija wrote:Kako za koga, care moj. Meni je i jedno i drugo dovoljno jak razlog za razvod.seln wrote:Na njoj je da procijeni.... nije to toliko zbog udarca. Veci je razlog ako je trpao 'ta 'trane.
Ako je sigurna da ju je prevario, ili ako je on priznao... onda je to kardinalni razlog za razvod, daleko veci od udarca.
Takvima je najbolje da se vjencaju sami sa sobom.
- supercali
#1081 Re: Šta nakon razvoda!?
Kad ne trpim nepostivanje okrenem se i odem nek nepostuje nekoga drugog mene nece tako da nikad ama bas nikad ne mogu udariti zenskoTomahawk11 wrote:Aha....a zamisli situaciju: konstantno te pravi budalom (a ti si, naravno, ludo zaljubljen) i maze oci kako nece vise nikad....i opet uradi to sto je rekla da nece nikad....ne znam, kocka, potrosi svu vasu ustedjevinu i jos se zaduzi, navali ti probleme na ledja ili te prevari, pa onda poslije opet ide prica nece i tako u krug....i onda dodjes do momenta kad ne mozes da trpis to nepostovanje i osamaris je....supercali wrote:Meni je nezamislivo takodjer sto se opravdava samaranje
- supercali
#1082 Re: Šta nakon razvoda!?
Zive u njegovoj kuci kako sam shvatio tako da je malo teze to sto piseszforumas wrote:Ma nije ona samar dobila zbog "promjene teme" nego zbog zvocanja.
Samo kod nas ostecena strana izlazi iz stana i "ode materi"![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1083 Re: Šta nakon razvoda!?
Dao si nepotpun odgovor, ali nema veze.supercali wrote: Kad ne trpim nepostivanje okrenem se i odem nek nepostuje nekoga drugog mene nece tako da nikad ama bas nikad ne mogu udariti zensko
Prica je o braku, tako da je razumijem zasto takav odgovor.
- supercali
#1084 Re: Šta nakon razvoda!?
I u braku ima razvodTomahawk11 wrote:Dao si nepotpun odgovor, ali nema veze.supercali wrote: Kad ne trpim nepostivanje okrenem se i odem nek nepostuje nekoga drugog mene nece tako da nikad ama bas nikad ne mogu udariti zensko
- zforumas
#1085 Re: Šta nakon razvoda!?
Od dana kada su se potpisali to je njihova kuca. Dijete koje imaju skupa treba da zivi u njihovoj kuci, sa ocem ili bez njega. Tek poslije na sudu moze da palamudi i pokusava da se nagodi, da dijele sve na dva dijela i slicno, a do tad mu treba i auto uzeti.supercali wrote:Zive u njegovoj kuci kako sam shvatio tako da je malo teze to sto piseszforumas wrote:Ma nije ona samar dobila zbog "promjene teme" nego zbog zvocanja.
- seln
#1086 Re: Šta nakon razvoda!?
Niko pametan ne moze braniti samaranje... nasilje je "no go".Euridika wrote:Pa zar je moguće da ljudi ovdje zaista brane šamaranje?1-2-3-... šamara nije ništa strašno, ljudi malo emotivnije reaguju
![]()
.
Kakva je to emocija između ljudi ako si oni hladno mogu zveknuti vaspitni šamar? I odakle ikom pravo da šamara nekog drugog? Ako nisi u stanju voditi raspravu racionalno, onda završi raspravu dok se ne smiriš. Svakako nećeš riješiti nijednu nesuglasicu u žaru svađe.
@missko
Fino joj kažeš da se ne želiš raspravljati dok ste oboje bijesni i da ćete popričati kad se smirite. I okreneš se i odeš (ako ona ne prestane sa svađom). Naravno, ovo ne vrijedi ako si oženjen krkankom koja osim histerije ništa drugo i ne zna pokazati (iskreno se nadam da to nije slučaj).
Što se djeteta tiče, sigurno mu nije bolje ostati u domu u kojem otac provodi nasilje nad majkom i ponižava je na različite načine. Dijete usvaja obrasce ponašanja od roditelja i zar treba da sutra i ono odraste u nasilnika, preljubnika i sl.? Da ne govorimo o traumama koje sigurno preživljava slušajući roditelje koji se stalno svađaju.
@seln
Ljudi imaju različite pragove tolerancije. Znam slučajeva gdje su ljudi prekidali višegodišnje brakove zbog gluposti, posvađaju se i proradi im inat i prevale preko usta da žele razvod. I kasnije im bude ofirno da kažu da su preletjeli, da je to bilo u afektu. I razvedu se.
A neki opet trpe stalne bračne nevjere, premlaćivanja i sl. godinama, jer ne žele ostati bez komfora koji im brak pruža ili nemaju uslova da se odvoje.
Čovjek mora jako puno raditi na sebi, a i na bračnom odnosu. Nema tu pravila, samo jako puno mukotrpnog rada, i gutanja svega zbog dugoročnog blagostanja.
Ipak bih podsjetio da smo mi svi ljudska bica od krvi i mesa, sa svojim manama, slabostima, "zutim minutama" i tome slicno.
Kome je samar razlog za razvod, bujrum. Kome je rijec razlog za razvod, bujrum.
Ali ne mozete uzimati sebe kao sablon za sve ostale.
- Euridika
- Globalna šefica
#1087 Re: Šta nakon razvoda!?
Čak i u braku Toma, ako je situacija takva da jedan od partnera radi nešto što konstantno narušava bračnu zajednicu (kocka, prevare i sl.), onda tu bračnu zajednicu treba raskinuti. Neće se nijedan kockar(ka) tako lako odreći svoje ovisnosti, a nema nikakvog opravdanja da sunovrati čitavu porodicu sa sobom (da supružnik i djeca nemaju za hrane i osnovne potrepštine, a da on/ona kockaTomahawk11 wrote:Dao si nepotpun odgovor, ali nema veze.supercali wrote: Kad ne trpim nepostivanje okrenem se i odem nek nepostuje nekoga drugog mene nece tako da nikad ama bas nikad ne mogu udariti zensko
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1088 Re: Šta nakon razvoda!?
Teoretski, da. U potpunosti se slazem s tobomEuridika wrote: Čak i u braku Toma, ako je situacija takva da jedan od partnera radi nešto što konstantno narušava bračnu zajednicu (kocka, prevare i sl.), onda tu bračnu zajednicu treba raskinuti. Neće se nijedan kockar(ka) tako lako odreći svoje ovisnosti, a nema nikakvog opravdanja da sunovrati čitavu porodicu sa sobom (da supružnik i djeca nemaju za hrane i osnovne potrepštine, a da on/ona kocka). Ne treba istrajavati na braku koji je u suštini loš.
Priznaces, u realnosti je puno onih koji pokusavaju spasiti i ono sto se golim okom vidi da je propalo.
- seln
#1089 Re: Šta nakon razvoda!?
Onda bi se ljudi razvodili svako malo.supercali wrote:I u braku ima razvodTomahawk11 wrote:Dao si nepotpun odgovor, ali nema veze.supercali wrote: Kad ne trpim nepostivanje okrenem se i odem nek nepostuje nekoga drugog mene nece tako da nikad ama bas nikad ne mogu udariti zensko
- supercali
#1090 Re: Šta nakon razvoda!?
Ne razumijem se u to al nebitnozforumas wrote:Od dana kada su se potpisali to je njihova kuca. Dijete koje imaju skupa treba da zivi u njihovoj kuci, sa ocem ili bez njega. Tek poslije na sudu moze da palamudi i pokusava da se nagodi, da dijele sve na dva dijela i slicno, a do tad mu treba i auto uzeti.supercali wrote:Zive u njegovoj kuci kako sam shvatio tako da je malo teze to sto piseszforumas wrote:Ma nije ona samar dobila zbog "promjene teme" nego zbog zvocanja.
- supercali
#1091 Re: Šta nakon razvoda!?
Pa ako se ne mozes dogovoriti i ako partner to ponavlja iznova i iznova zasto se ne rastaviti?seln wrote: Onda bi se ljudi razvodili svako malo.
Bez obzira na ljubav zasto bih ja sebi uskracivao srecu mir neki ili sl?
- Euridika
- Globalna šefica
#1092 Re: Šta nakon razvoda!?
Naravno, svi imamo svoje "žute minute", ali zar ne postoji neki način da se s tim izboriš bez udaraca? Da npr. prošetaš, istrčiš se, odeš u teretanu i izlupaš onu vreću za udaranje, upališ sebi neku muziku koja će te smiriti i sl.seln wrote:Niko pametan ne moze braniti samaranje... nasilje je "no go".
Ipak bih podsjetio da smo mi svi ljudska bica od krvi i mesa, sa svojim manama, slabostima, "zutim minutama" i tome slicno.
Kome je samar razlog za razvod, bujrum. Kome je rijec razlog za razvod, bujrum.
Ali ne mozete uzimati sebe kao sablon za sve ostale.
Evo, hajde, banalnije pitanje. Posvađaš se na poslu s kolegom ili prijateljem, koji je btw veći i krupniji od tebe, hoćeš li i njega spucati kad ti prekipi? Ili ćeš se, realno, povući i prokuhati u sebi taj bijes?
Ne uzimam sebe kao šablon, ali mi zaista nije jasno ovo opravdanje za šamar (govorim općenito, ne za tebe). Po meni je to znak nemoći, kad ne znaš kako se racionalno suočiti sa problemom. Šta bi radili da imate gore životne probleme, ne dao Bog npr. dijete ovisnika koje dođe pod utjecajem narkotika i sve ti polupa po kući? Primjer je radikalan, ali dovoljno čest u društvu.
- Euridika
- Globalna šefica
#1093 Re: Šta nakon razvoda!?
@zforumassupercali wrote:Ne razumijem se u to al nebitnozforumas wrote:Od dana kada su se potpisali to je njihova kuca. Dijete koje imaju skupa treba da zivi u njihovoj kuci, sa ocem ili bez njega. Tek poslije na sudu moze da palamudi i pokusava da se nagodi, da dijele sve na dva dijela i slicno, a do tad mu treba i auto uzeti.supercali wrote:Zive u njegovoj kuci kako sam shvatio tako da je malo teze to sto pises
Nisi u pravu. Ako je kuća stečena prije braka, onda ona nije i nikad neće postati bračna stečevina na koju drugi supružnik ima pravo nakon razvoda. Dijete stiče pravo, ali po nasljedstvu ili ranije, nekim darovnim ugovorom i sl.
Znači, ako je muževa kuća, žena mora izaći, osim ako se na sudu ne dogovore da će on njoj ustupiti svoju kuću (čisto njegova dobra volja).
- Euridika
- Globalna šefica
#1094 Re: Šta nakon razvoda!?
Najteže se odričemo starih navika (a brak vremenom postane navikaTomahawk11 wrote:Teoretski, da. U potpunosti se slazem s tobomEuridika wrote: Čak i u braku Toma, ako je situacija takva da jedan od partnera radi nešto što konstantno narušava bračnu zajednicu (kocka, prevare i sl.), onda tu bračnu zajednicu treba raskinuti. Neće se nijedan kockar(ka) tako lako odreći svoje ovisnosti, a nema nikakvog opravdanja da sunovrati čitavu porodicu sa sobom (da supružnik i djeca nemaju za hrane i osnovne potrepštine, a da on/ona kocka). Ne treba istrajavati na braku koji je u suštini loš.
![]()
Priznaces, u realnosti je puno onih koji pokusavaju spasiti i ono sto se golim okom vidi da je propalo.
- zforumas
#1095 Re: Šta nakon razvoda!?
Kao sto napisah, do sudskog rjesenja on leti iz kuce, pa da ju je stekao u doba kad je bio spermatozoid. Ili da on plati adekvatan smjestaj za majku i dijete.Euridika wrote: @zforumas
Nisi u pravu. Ako je kuća stečena prije braka, onda ona nije i nikad neće postati bračna stečevina na koju drugi supružnik ima pravo nakon razvoda. Dijete stiče pravo, ali po nasljedstvu ili ranije, nekim darovnim ugovorom i sl.
Znači, ako je muževa kuća, žena mora izaći, osim ako se na sudu ne dogovore da će on njoj ustupiti svoju kuću (čisto njegova dobra volja).
U normalnom drustvu je tako, a mi smo sve osim normalnog drustva.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1096 Re: Šta nakon razvoda!?
Dobro, primjeri nisu bas najidealniji, jer kocka, prevara su obicno nesto sto vodi i do tezih problema, povrataka i tako i brak ide u provaliju.Euridika wrote: Najteže se odričemo starih navika (a brak vremenom postane navika). Plus, teško je priznati poraz, kada ljubav u nekom obliku još postoji i kad partneri nemaju drugih problema, osim te ovisnosti. Ovisnosti truju čitavu porodicu i treba puno vremena dok se ljudi oporave od toga.
Ali, eto ti to fino rece, najteze se odricemo starih navika...treba uzeti u obzir, u brak ulaze dvije osobe, sanse da su obje bas ono kompatiblne (odmah) za zivot u zajednici i nisu bas uvijek velike, onda dolaze nesporazumi, svadje (sto ne znaci nuzno da odmah treba potegnuti za razvodom).
Naravno, ne treba potegnuti ni za fizickom silom, samarom....ali u afektu se moze desiti svasta i sve sto ne izazove posljedice da se rijesiti.
E sad, onaj ko bi se samarao da dokaze svoju premoc i to predje u naviku, tu pomoci nema i razlaz je neminovan.
- lijek-za-sve
#1097 Re: Šta nakon razvoda!?
-
incognito071
#1098 Re: Šta nakon razvoda!?
JesamTomahawk11 wrote:Jesi li u braku?incognito071 wrote:samo na primitivnom balkanu je jos uvijek normalno da se partneri fizicki obracunavaju
onog momenta kad dignete ruku na partnera tog momenta je kraj vase veze
a vi slobodno nastavite pricati krcu
Cudno mi nesh da ti je brak bajka.
Ima situacija kad jedna strana pocne da sejtana, a druga sta god radila - nista.
Onda samar cak i dobro dodje, jer drugacije se ne bi stalo sa tim sejtananjem.
Ne mora to uvijek biti realcija muskarac-zena, moze i obrnuto. Ono kad zasluzis
samar, dobijes ga, i onda se saberes.
Dakle, da pojasnim, bio si bezobrazan, zena ti odalamila samar i tu je kraj vasoj vezi? Pih.
problema ima naravno ali se uvijek verbalno rjesavaju
i da fizicki napad znaci kraj veze, sta ti nije jasno?
- seln
#1099 Re: Šta nakon razvoda!?
Ne znam jesi li ozenjen, ali bio - ne bio, ne bih da ti palamudim i prosipam pamet, pa cu se ograniciti na iskustva meni bliskih ljudi i naravno na moje vlastito...supercali wrote:Pa ako se ne mozes dogovoriti i ako partner to ponavlja iznova i iznova zasto se ne rastaviti?seln wrote: Onda bi se ljudi razvodili svako malo.
Bez obzira na ljubav zasto bih ja sebi uskracivao srecu mir neki ili sl?
Vec sam napisao, puno brakova se raspada samo zato jer je neciji ego previse velik.
Ne zelis da trpis? Apsolutno legitimno, ali trebao si onog drugog upozoriti "ja ne trpim nista", da se on/ona ne upustaju u nesto sto ce puci.
Ne znam koje filmove ljudi gledaju, ne znam koje kolumniste/kolumnistice/guides citaju, ali jedno znam: brak nije ni nalik tome. Za sve one koji jos nisu ozenjeni/udate, nekoliko mojih zapazanja:
1. Ne postoji "normalan" brak (sta god to znacilo)
2. Ne postoje dva ista braka
3. Ne postoje pravila za brak (osim zakonskih propisa)
4. Uspjesan brak je onaj gdje se partneri uspiju dogovoriti oko nekog minimalnog konsezusa
Dakle, ako neko nece da trpi (ili mu je jednostavno brak dosadio ili si je izracunao bolje sanse drugdje), onda je njegovo/njeno puno pravo da se razvede. Sta je bio povod, qrci-palci... rijec, samar, nasilje, nevjera, alkoholizam... nevazno. Glavna stvar je pravo na razvod i za to ne mora postojati ni povod. Jednostavno, necu vise i kapak.
Tako da mozemo kolektivno prestati sa palamudjenjem "sta je dovoljan razlog"... nekom je dovoljan pogled, nekome nije ni otvorena nevjera sa posljedicom u vidu vanbracnog djeteta. Neka svako odluci za sebe.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1100 Re: Šta nakon razvoda!?
Fizicki napad?incognito071 wrote:
Jesam
problema ima naravno ali se uvijek verbalno rjesavaju
i da fizicki napad znaci kraj veze, sta ti nije jasno?
Dobro nije oruzani....