Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

breuer

#1076 Re: Sarajevska zicara?

Post by breuer »

nineinchnails wrote:
van Basten wrote:staviti cijenu 5 eura za povratnu uz opciju da se uz pokaz BiH lične karte euri konvertiraju u KM bez promjene broja 8)
kad se sjetim kako su nas u Budimpešti odrali za uspinjaču njihovu... duga kao pola kosog lifta na Ciglana a cijena 1000 forinti u jednom pravcu (oko 4KM tad)... vožnja 25 sec trajala... tačno me stid bilo kad stade na dolaznu
Pa to je ta poznata mađarska gostoprimljivost: odraše turiste kako znaju i umiju.
odraše svi, ne ide se u turističke obilaske radi gostoprimljivosti, već da se nešto vidi i obiđe

niko te ne zove u goste
thekupus

#1077 Re: Sarajevska zicara?

Post by thekupus »

Svi ovi što bi derali strance samo jer su stranci vjerovatno svi imaju komplekse jer su ih negdje dobro izvarali, ispali su levati, pa bi oni sad da se svete. Nisu svi stranci na svijetu bogatiji od nas
mistek

#1078 Re: Sarajevska zicara?

Post by mistek »

Pa najnormalnije je staviti nekoliko različitih cijena i držati to na nivou. I po Evropi ima masa slučajeva gdje je za domaće stanovništvo jedna cijena, a za strance druga. Studenti, djeca, penzioneri i sve one druge kategorije, također.

Svakako da treba analizirati i tržište, te odrediti pravu cijenu. Recimo da bi, po meni, ok bilo (jedna vožnja/povratna):
Vožnja 7 KM / 12 KM
Domaći 5 KM / 8 KM
Posebne kategorije 4 KM / 6 KM
Porodična 15 KM
Grupe (10+) 3 KM
pecpec

#1079 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

mistek wrote:Pa najnormalnije je staviti nekoliko različitih cijena i držati to na nivou. I po Evropi ima masa slučajeva gdje je za domaće stanovništvo jedna cijena, a za strance druga. Studenti, djeca, penzioneri i sve one druge kategorije, također.

Svakako da treba analizirati i tržište, te odrediti pravu cijenu. Recimo da bi, po meni, ok bilo (jedna vožnja/povratna):
Vožnja 7 KM / 12 KM
Domaći 5 KM / 8 KM
Porodična 15 KM
Grupe (10+) 3 KM
5km ti nije povratna komercijale-trolejbusa-tramvaja od ilidze do carsije zbog cega bi bila onda 5 u jednom zicare,ne ide iz kiseljaka,7 minuta voznje to realno nebi trebalo biti ni kao karta tramvajska u jednom pravcu
Bullet Tooth Tony

#1080 Re: Sarajevska zicara?

Post by Bullet Tooth Tony »

mistek wrote:Pa najnormalnije je staviti nekoliko različitih cijena i držati to na nivou. I po Evropi ima masa slučajeva gdje je za domaće stanovništvo jedna cijena, a za strance druga. Studenti, djeca, penzioneri i sve one druge kategorije, također.

Vožnja 7 KM / 12 KM
Domaći 5 KM / 8 KM
Porodična 15 KM
Grupe (10+) 3 KM
Mozes li dati jedan primjer ?
Dope_Man

#1081 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dope_Man »

van Basten wrote: kad se sjetim kako su nas u Budimpešti odrali za uspinjaču njihovu... duga kao pola kosog lifta na Ciglana a cijena 1000 forinti u jednom pravcu (oko 4KM tad)... vožnja 25 sec trajala... tačno me stid bilo kad stade na dolaznu
Niko te nije tjerao. Tako sam ja u Lisabonu vidio neki fenski stari travaj koji vozi uz/niz neku ulicu, samo se tu vrti i ocito je atrakcija.. pogledam cijene.. ajmo mi pjeske. Na vrh ulice bio prije tog tramvaja. Tvoje pare, sam biras. A mislim da cijena ne moze biti takva da diskriminise po porijeklu.
al-em

#1082 Re: Sarajevska zicara?

Post by al-em »

van Basten wrote:staviti cijenu 5 eura za povratnu uz opciju da se uz pokaz BiH lične karte euri konvertiraju u KM bez promjene broja 8)
kad se sjetim kako su nas u Budimpešti odrali za uspinjaču njihovu... duga kao pola kosog lifta na Ciglana a cijena 1000 forinti u jednom pravcu (oko 4KM tad)... vožnja 25 sec trajala... tačno me stid bilo kad stade na dolaznu
U svakom gradu imaju te neke zicare cija voznja ne traje ni 20 sekundi, a masno naplate.
U koloseumu jeftiniji ulaz za studente europske unije, pola sata trazili jel bosna u EU, kad talijani mogu praviti kategorizaciju, mozemo i mi, djeca, studenti, penzioneri, stranci, izmedju 5 i 10 km.

Na igmanu je cener voznja ski liftom, 10 minuta traje, jedino se arapi vozaju.
Tesla Edison

#1083 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Za dužinu trase i vrijeme putvanja, sve preko 1.60KM u oba pravca bi bila pljačka.
insomnia78

#1084 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

Ne treba vama nista
kakotakonikako

#1085 Re: Sarajevska zicara?

Post by kakotakonikako »

TESLA_EDISON wrote:Za dužinu trase i vrijeme putvanja, sve preko 1.60KM u oba pravca bi bila pljačka.
Realno za nas domace 2 KM ( radi lakseg placanja ) u oba pravca, iliti 1 KM u jednom pravcu. Za strance 6 KM u oba pravca, iliti 3 KM u jednom pravcu.
pecpec

#1086 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

Treba napravit selekciju i za strance,recimo za nase francuze cijena bi bila ko za arape 50 eura u jednom pravcu :lol:
mistek

#1087 Re: Sarajevska zicara?

Post by mistek »

Bullet Tooth Tony wrote:Mozes li dati jedan primjer ?
Naravno, čim navodim to :-D Recimo, u Atini je Grcima sve povoljnije. U Budimpešti isto za one muzeje i čuda, mada recimo za ljude do 26 i preko 60 godina, ali isti klinac.
insaneinthebrain

#1088 Re: Sarajevska zicara?

Post by insaneinthebrain »

20 KM kartu staviti. Pa nije to tramvaj da se svakakva ciganija u njemu voza :thumbup:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1089 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

insaneinthebrain wrote:20 KM kartu staviti. Pa nije to tramvaj da se svakakva ciganija u njemu voza :thumbup:
Bravo budžetlija, pa da propadne projekat žičare u roku godine. Onda bi pisali kako nije za nas ništa.
Thorgerson

#1090 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Jel se vi ftk zajebajete ili poredite tramvaj i zicaru.

Ovaj forum je fkt postao sprdancija.

:run:
insaneinthebrain

#1091 Re: Sarajevska zicara?

liaar wrote:
insaneinthebrain wrote:20 KM kartu staviti. Pa nije to tramvaj da se svakakva ciganija u njemu voza :thumbup:
Bravo budžetlija, pa da propadne projekat žičare u roku godine. Onda bi pisali kako nije za nas ništa.
Kakv crni budzetlija. Satra me privatnik. Ubijes se od posla a plata bijedna. Nego ja onako kazem. Zicarim se provozas jednom u godini. Dva put maksimalno. Al zato brate plati 8-)
pecpec

#1092 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

Thorgerson wrote:Jel se vi ftk zajebajete ili poredite tramvaj i zicaru.

Sto nebi poredili,navedi ti razlog zasto ne porediti i napravi forum boljim :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1093 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

insaneinthebrain wrote:
liaar wrote:
Kakv crni budzetlija. Satra me privatnik. Ubijes se od posla a plata bijedna. Nego ja onako kazem. Zicarim se provozas jednom u godini. Dva put maksimalno. Al zato brate plati 8-)
a ko kaže da će se vozat neko jednom godišnje ?
To što ćeš ti jednom godišnje, nećemo svi. Ako bude cijena normalna (5KM), ja ću svaki vikend da se vozam.
Tesla Edison

#1094 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Đe si FGR-ovac. Neka plate tvoji sunarodnjaci u Lukavici za kojima plaćeš i koji ti nisu ciganija. Svakako su je oni i uništili.
insaneinthebrain

#1095 Re: Sarajevska zicara?

TESLA_EDISON wrote:
Đe si FGR-ovac. Neka plate tvoji sunarodnjaci u Lukavici za kojima plaćeš i koji ti nisu ciganija. Svakako su je oni i uništili.
Sta ti baljezgas. Kakva Lukavica :roll:
Thorgerson

#1096 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

pecpec wrote:

Sto nebi poredili,navedi ti razlog zasto ne porediti i napravi forum boljim :lol:
- Tramvaj spada u JGS, zicara ne spada.
- Kanton sufinansira tvoju svaku voznju u tramvaju, u zicari ne.
- Zicara je napravljena sa ciljem da bude samoodrziva, tramvaji nikad nece biti samoodrzivi niti igdje jesu.

A sad posto ste tako lupili, recite gdje na planeti voznja zicarom kosta kao i tramvajska karta, te kako vam je palo na pamet da tako nesto izvalite.
criticos

#1097 Re: Sarajevska zicara?

Post by criticos »

U Grenoblu je karta za žičaru:

U jednom pravcu:
5,60€ - odrasli
3,20€ - djeca

Povratna:
8,20€ - odrasli
4,50€ - djeca

Realna europska cijena bi trebala da bude (samoodrživo s korektnim profitom za buduća ulaganja):
10KM u jednom pravcu za odrasle, 6KM za djecu.
15KM povratna za odrasle, 10KM za djecu.

Zbog gladnih očiju, za očekivati je da će biti (samoodrživo+pokrivanje troškova s dobiti za višak radnih mjesta uhljebljene rodbine):
15KM u jednom pravcu za odrasle, 10KM za djecu.
25KM povratna, 15KM za djecu.

Za naše standarde (jer nam plate i satnica rada nije ista), cijene karata bi trebale biti:
6KM u jednom pravcu, za djecu 3KM
10KM povratna, za djecu 5KM
Last edited by criticos on 31/01/2018 14:23, edited 3 times in total.
Thorgerson

#1098 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Mozda promjeniti trenutnu anketu i staviti cijene, pa da za to glasamo.

Ja bih bio prezadovoljan sa cijenom od 5 KM. Ali eto vidjecemo.
pecpec

#1099 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

Thorgerson wrote:
pecpec wrote:

- Tramvaj spada u JGS, zicara ne spada.
- Kanton sufinansira tvoju svaku voznju u tramvaju, u zicari ne.
- Zicara je napravljena sa ciljem da bude samoodrziva, tramvaji nikad nece biti samoodrzivi niti igdje jesu.

A sad posto ste tako lupili, recite gdje na planeti voznja zicarom kosta kao i tramvajska karta, te kako vam je palo na pamet da tako nesto izvalite.
Mene ne zanima ko koga sufinansira interesuje me kolko cu ja platit a nek se oni tale kako hoce.Ako je karta minibusa od latinske do trebevica 2.70 povratna rađe cu izabrati tu varijantu a ne zicaru ako bude duplo skuplja.
Sto se poređenja tice nisam poredio sa cijenama vani samim tim sto je bilo gdje vani standard drugaciji i ljudima koji zarađuju platu 3-4 hiljade da ne kazem vise nije nikakav problem izdvojiti 30 maraka za zicaru.
Thorgerson

#1100 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

criticos wrote:U Grenoblu je karta za žičaru:

U jednom pravcu:
5,60€ - odrasli
3,20€ - djeca

Povratna:
8,20€ - odrasli
4,50€ - djeca

Realna cijena bi trebala da bude (samoodrživo s korektnim profitom za buduća ulaganja):
10KM u jednom pravcu za odrasle, 6KM za djecu.
15KM povratna za odrasle, 10KM za djecu.

Zbog gladnih očiju, za očekivati je da će biti (samoodrživo+pokrivanje troškova s dobiti za višak radnih mjesta uhljebljene rodbine):
15KM u jednom pravcu za odrasle, 10KM za djecu.
25KM povratna, 15KM za djecu.
Prema tvojoj racunici, cijena zicare u Francuskoj i cijena u BiH trebaju dakle biti iste? Po kojoj logici?

Ako uzmemo da je najveci trosak struja i ljudi (plate koje su fiksne). Ja mislim da je to sve uveliko jeftinije ovdje, nego u Francuskoj. Takodjer, sama izgradnja zicare mora kostati manje u Sarajevu, nego u Grenoblu, jer satnica majstora nije ista tamo i ovdje.

Dva roditelja sa djetetom dakle trebaju potrositi 40 KM (2 odrasle i 1 djecija povratna). Ti shvatas da za 40 KM mozes upaliti automobil (ili uzeti taxi) otici na Trebevic naruciti 2-3 pizze i popit kafe i cajeve?

Da stvar bude gora, posjetitelji buduce zicare trebaju znati da izlaskom gore na Vidikovac, doci ce do dolazne stanice gdje ce biti mali restorancic. I to je to. Okolo je suma i onako, ne bas uredjena setalista i oronula bob staza. Do prvog restorana i kafe koji je u Hotelu Pino treba nekih 20-30 min setnje. Mislis da ce neko dati 40 KM za to? Tesko.

p.s. Vidim da si editovao komentar, al mislim da je i 10 KM povratne puno. Upravo zbog ukupne racunice i sta sa tim parama mozes uraditi. I zbog gorenavedenog da restoran Vidikovac jos nije izgradjen i ne zna se ni kada ce biti.
Post Reply