criticos wrote:U Grenoblu je karta za žičaru:
U jednom pravcu:
5,60€ - odrasli
3,20€ - djeca
Povratna:
8,20€ - odrasli
4,50€ - djeca
Realna cijena bi trebala da bude (samoodrživo s korektnim profitom za buduća ulaganja):
10KM u jednom pravcu za odrasle, 6KM za djecu.
15KM povratna za odrasle, 10KM za djecu.
Zbog gladnih očiju, za očekivati je da će biti (samoodrživo+pokrivanje troškova s dobiti za višak radnih mjesta uhljebljene rodbine):
15KM u jednom pravcu za odrasle, 10KM za djecu.
25KM povratna, 15KM za djecu.
Prema tvojoj racunici, cijena zicare u Francuskoj i cijena u BiH trebaju dakle biti iste? Po kojoj logici?
Ako uzmemo da je najveci trosak struja i ljudi (plate koje su fiksne). Ja mislim da je to sve uveliko jeftinije ovdje, nego u Francuskoj. Takodjer, sama izgradnja zicare mora kostati manje u Sarajevu, nego u Grenoblu, jer satnica majstora nije ista tamo i ovdje.
Dva roditelja sa djetetom dakle trebaju potrositi 40 KM (2 odrasle i 1 djecija povratna). Ti shvatas da za 40 KM mozes upaliti automobil (ili uzeti taxi) otici na Trebevic naruciti 2-3 pizze i popit kafe i cajeve?
Da stvar bude gora, posjetitelji buduce zicare trebaju znati da izlaskom gore na Vidikovac, doci ce do dolazne stanice gdje ce biti mali restorancic. I to je to. Okolo je suma i onako, ne bas uredjena setalista i oronula bob staza. Do prvog restorana i kafe koji je u Hotelu Pino treba nekih 20-30 min setnje. Mislis da ce neko dati 40 KM za to? Tesko.
p.s. Vidim da si editovao komentar, al mislim da je i 10 KM povratne puno. Upravo zbog ukupne racunice i sta sa tim parama mozes uraditi. I zbog gorenavedenog da restoran Vidikovac jos nije izgradjen i ne zna se ni kada ce biti.