Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Brus Lee

#1076 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Brus Lee »

holowey wrote:
goran16v wrote:Citajuci postove raznih strucnjaka lako se dolazi do zakljucka da je, ako ne mozes sebi priustiti neki GY, Dunlop, Continental ili Michelin, bolje ne voziti nikako nego voziti na Savi Eskimo S3.
Vec skoro 10 god S3 vozim zimi na autima kojima godisnje prelazim 10 - 12k km, od toga zimi 1/3 do 1/2 te kilometraze i to uglavnom po gradu i odlazak na skijanje. Svi auti su bili niza srednja/kompakt klasa i snage do 66 kW. Gume sam mijenjao cca svakih 4 sezone i za svo ovo vrijeme nikad nisam imao problema sa S3 i tvrdim da je to relativno dobar omjer ulozeno - dobiveno i dok budem imao takav automobil za tu namjenu meni bolje gume za taj auto od S3 nece trebati. Dakako da postoji razlika izmedju S3 i skupljih guma jer nekih 60% razlike u cijeni mora da ima razlog, ali S3 nije bas toliko losa guma koliko o se o njoj ovdje prica. Bas kao i kolega sa posta ranije ovo pisem iz pozicije nekog ko uporedo sa autom na kojem su S3 vozi auto sa razvikanim zimskim gumama. Razlog zbog kojih na drugom autu imam bolje gume je taj sto ga koristim za druge svrhe, u zimskoj sezoni predje nekih 12-15k km, dosta autoputa i otvorene ceste, narocito u onim mjesecima kad je temp visoka a zimske gume zakonski obavezne i kad S3 jednostavno ne bi izdrzale taj rezim duze od 1 - 2 sezone i matematika pokazuje da je u tom slucaju isplativije kupiti jedan set boljih guma svake 4 sezone nego seta S3 svake 2 sezone.
ne bih da me pogresno shvatis, ne tvrdim da se treba garazirati auto ako se nema love za premium gume... ja na punoljetnom autu od 40kw imam kumho kw7400 zimske, svake cetvrte sezone dvije nove idu na pogonske tockove... one su mi zakletva, nikad i nigdje nisam sa njima zapeo, svugdje su me izvukle i provukle, po bjelasnici, vlasicu, jahorini, kopaoniku... i tvrdim da na slabijim autima zimska guma do 100 maraka radi u najmanju ruku isti posao od duplo skuplje gume... na drugom autu od 77kw ne zelim da eksperimentisem hoce li jeftina guma svojim bocnim drzanjem/zaustavnim putem/trakcijom da mi ustedi 300-400 maraka ili napravi stetu od par hiljada a da ne spominjem zdravlje i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju... necu garazirati auto, nategnucu se ovaj mjesec i kupiti dvije, pa onda iduci jos dvije i biti miran
:mrgreen:
holowey

#1077 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

Brus Lee wrote:
holowey wrote:
goran16v wrote:Citajuci postove raznih strucnjaka lako se dolazi do zakljucka da je, ako ne mozes sebi priustiti neki GY, Dunlop, Continental ili Michelin, bolje ne voziti nikako nego voziti na Savi Eskimo S3.
Vec skoro 10 god S3 vozim zimi na autima kojima godisnje prelazim 10 - 12k km, od toga zimi 1/3 do 1/2 te kilometraze i to uglavnom po gradu i odlazak na skijanje. Svi auti su bili niza srednja/kompakt klasa i snage do 66 kW. Gume sam mijenjao cca svakih 4 sezone i za svo ovo vrijeme nikad nisam imao problema sa S3 i tvrdim da je to relativno dobar omjer ulozeno - dobiveno i dok budem imao takav automobil za tu namjenu meni bolje gume za taj auto od S3 nece trebati. Dakako da postoji razlika izmedju S3 i skupljih guma jer nekih 60% razlike u cijeni mora da ima razlog, ali S3 nije bas toliko losa guma koliko o se o njoj ovdje prica. Bas kao i kolega sa posta ranije ovo pisem iz pozicije nekog ko uporedo sa autom na kojem su S3 vozi auto sa razvikanim zimskim gumama. Razlog zbog kojih na drugom autu imam bolje gume je taj sto ga koristim za druge svrhe, u zimskoj sezoni predje nekih 12-15k km, dosta autoputa i otvorene ceste, narocito u onim mjesecima kad je temp visoka a zimske gume zakonski obavezne i kad S3 jednostavno ne bi izdrzale taj rezim duze od 1 - 2 sezone i matematika pokazuje da je u tom slucaju isplativije kupiti jedan set boljih guma svake 4 sezone nego seta S3 svake 2 sezone.
ne bih da me pogresno shvatis, ne tvrdim da se treba garazirati auto ako se nema love za premium gume... ja na punoljetnom autu od 40kw imam kumho kw7400 zimske, svake cetvrte sezone dvije nove idu na pogonske tockove... one su mi zakletva, nikad i nigdje nisam sa njima zapeo, svugdje su me izvukle i provukle, po bjelasnici, vlasicu, jahorini, kopaoniku... i tvrdim da na slabijim autima zimska guma do 100 maraka radi u najmanju ruku isti posao od duplo skuplje gume... na drugom autu od 77kw ne zelim da eksperimentisem hoce li jeftina guma svojim bocnim drzanjem/zaustavnim putem/trakcijom da mi ustedi 300-400 maraka ili napravi stetu od par hiljada a da ne spominjem zdravlje i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju... necu garazirati auto, nategnucu se ovaj mjesec i kupiti dvije, pa onda iduci jos dvije i biti miran
:mrgreen:
upravo tako kako si protumacio :D
Grga07

#1078 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

jel zna neko koja se dimenzija continentala ts 830 proizvodi u ceskoj?
Grga07

#1079 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

ja danas kupio continental ts 830P, nisam ni znao da imaju u mojoj dimenziji, uglavnom cijena je 112km, utiske javim cim se imadne na cemu oprobat .. made in france, 2011 proizvodnja
rimano

#1080 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rimano »

Gledao sam tu gumu, vidi se da je stroj, sara je cini mi se 1cm duboka. Trebala mi je 195/65/15 i ta je pravljena je u ceskoj.

Trenutno je UG7+ kod mene i zadovoljan sam. Na drugom autu mi je Barum, osjeti se razlika ali ni Barum nije los za normalne voznje.
Grga07

#1081 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

Na ovj pise da je proizvedena u francuskoj, neznam koji post komentarises, uglavnom, nije mi bilo jasno zassto na cont stranici nema info o ts830p u toj dimenziji, poslo mail i kazu mi da je pravljena za mercedes specifiakcije sta god to znacilo ;)al ide i na pezou hehe
lavic

#1082 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

Grga07 wrote:Na ovj pise da je proizvedena u francuskoj, neznam koji post komentarises, uglavnom, nije mi bilo jasno zassto na cont stranici nema info o ts830p u toj dimenziji, poslo mail i kazu mi da je pravljena za mercedes specifiakcije sta god to znacilo ;)al ide i na pezou hehe
Svi veliki proizvodjaci guma kad isporucuju gume prizvodjacima auta moraju ispuniti njihove zahtjeve o kvalitetu gume, pa tako ista guma kupljena u vulkanizera i kod ovlastenog Merc. ili BMW dilera nije ista ni po cijeni a vjerovatno ni po kvlitetu i imaju drugaciju oznaku na sebi.
betametazon

#1083 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by betametazon »

sava s3, kljucaj temu :mrgreen:
united bosnae

#1084 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by united bosnae »

Uzeo sam 4 zimske gume Dunlop WinterSport 4D prije neka dva mjeseca u Sava-Trgovini (Brijescanska 2, 71210 Ilidza - STUP (033) 461-833). Usput da kazem da su u prodavnici bili dovoljno susretljivi, ljubazni i brzi.
Gume su extra - pravo sam zadovoljan. Barem 2 puta sedmicno idem na Bjelasnicu i do sada apsolutno niti jednom mi auto nije proklizalo. Gume su dimenzija 195/65/15 i placene su 144KM po gumi. Ako uzmete sve cetiri gume dobijete 10% popusta, tako da su me 4 gume, sa ugradnjom dosle 518,40KM.

Jos da napomenem da su mi u navedenoj radnji nudili uslugu odlaganja i cuvanja ljetnjih guma u njihovom magacinu za cinim mi se 20KM. Tako da kada dodje vrijeme za ljetnje gume, odem opet kod njih... oni nadju moje ljetne gume i postave ih a odloze zimske gume (odlaganje zimskih kosta dodatnih 20KM - godinje platis 40KM). Zgodna i prakticna usluga koja meni nije bila potrebna.
drndalo

#1085 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

united bosnae wrote:Uzeo sam 4 zimske gume Dunlop WinterSport 4D prije neka dva mjeseca u Sava-Trgovini (Brijescanska 2, 71210 Ilidza - STUP (033) 461-833). Usput da kazem da su u prodavnici bili dovoljno susretljivi, ljubazni i brzi.
Gume su extra - pravo sam zadovoljan. Barem 2 puta sedmicno idem na Bjelasnicu i do sada apsolutno niti jednom mi auto nije proklizalo. Gume su dimenzija 195/65/15 i placene su 144KM po gumi. Ako uzmete sve cetiri gume dobijete 10% popusta, tako da su me 4 gume, sa ugradnjom dosle 518,40KM.

Jos da napomenem da su mi u navedenoj radnji nudili uslugu odlaganja i cuvanja ljetnjih guma u njihovom magacinu za cinim mi se 20KM. Tako da kada dodje vrijeme za ljetnje gume, odem opet kod njih... oni nadju moje ljetne gume i postave ih a odloze zimske gume (odlaganje zimskih kosta dodatnih 20KM - godinje platis 40KM). Zgodna i prakticna usluga koja meni nije bila potrebna.
Inace bih zelio ostati Amoniman, ali radim u toj firmi kao marketing manager... :lol:
Qler

#1086 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

drndalo wrote:
united bosnae wrote:Uzeo sam 4 zimske gume Dunlop WinterSport 4D prije neka dva mjeseca u Sava-Trgovini (Brijescanska 2, 71210 Ilidza - STUP (033) 461-833). Usput da kazem da su u prodavnici bili dovoljno susretljivi, ljubazni i brzi.

Inace bih zelio ostati Amoniman, ali radim u toj firmi kao marketing manager... :lol:

Takodjer sam bio clan pokreta mladih gorana saveza socijalisticke omladine narodne republike Jugoslavije, te sam kao clan pokreta gorana saveza socijalisticke omladine BiH prosao sve nase gore i planine. Takodjer sam bio clan hora saveza socijalisticke omladine Sarajeva.... :run:
ElRe

#1087 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Pohvala i preporuka za Barum Polaris 3.
slobodni armirach

#1088 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

sta kaze raja nema kod nas vise zajebanih zima, netrebaju zimske gume :D :D

dobar Barum
Qler

#1089 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Mene je GY UG8 pravo pozitivno iznenadio. Nema gdje nisam bio ovih dana, i nikakvih problema.
emko1234

#1090 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

Qler wrote:Mene je GY UG8 pravo pozitivno iznenadio. Nema gdje nisam bio ovih dana, i nikakvih problema.
pa zar se ne ocekuje od tih guma da urade sve sto treba jedna zimska guma uradit?ipak je goodyear..nije bf goodrich..
lajkujMe

#1091 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lajkujMe »

Iskreno ove tigrovace i nisu tako lose kad je snjeg a ne led na cesti medju rijetkima sam furao :)
Qler

#1092 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

emko1234 wrote:
Qler wrote:Mene je GY UG8 pravo pozitivno iznenadio. Nema gdje nisam bio ovih dana, i nikakvih problema.
pa zar se ne ocekuje od tih guma da urade sve sto treba jedna zimska guma uradit?ipak je goodyear..nije bf goodrich..

Nikad se ne zna, pogotovo sto su ove tek izasle, ovo im je bukvalno prva zima, mislim UG8 generalno...
kreso_atac

#1093 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kreso_atac »

emko1234 wrote:
Sasvim slučajno sam ušao na temu i čitao i naletim na ovaj post, i samo mogu zaključiti da prijatelju definitivno nikada nisi imao priliku voziti na BFG, niti da uopšte razumiješ o čemu se tu radi. Izvini, ali nije ti ta bila na mjestu nikako
jefferson

#1094 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

kreso_atac wrote:
emko1234 wrote:
Sasvim slučajno sam ušao na temu i čitao i naletim na ovaj post, i samo mogu zaključiti da prijatelju definitivno nikada nisi imao priliku voziti na BFG, niti da uopšte razumiješ o čemu se tu radi. Izvini, ali nije ti ta bila na mjestu nikako
"Elita" ne vozi na takvim gumama :lol:
johntra

#1095 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

Tigar je pobucao sve nanose i barikade.... :D
emko1234

#1096 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

ne znam sta si ti kreso zakljucio.al ja nisam rekao da je BFG losa guma,samo kazem da su vece sanse da se iznenadis kad te takva gume ne ostavi na cijedilu na normalnom autu(kazem normalnom jer mislim da si ti napisao da vozis nekog dzipa,a ne znam kakve su ima gume za dzipove)nego recimo goodyear.kad kupis goodyear-a,michelina,dunlopa(znam da su ove tri najskuplje) pa i continental, pirelli,vredestein,bridgestone ocekujes sve najbolje jer znas da si te gume masno platio za razliku od save,tigra,sportive,debice,bfg,baruma,nokiana il slicnih.
i opet da naglasim,da se sad ne bi javili svi oni koji voze na tim gumama.vjerujem da su danas sve gume dobre i da i tu ima jako dobrih guma.samo kazem da od skupljih vise ocekujes tj manje se iznenadis kad vidis da dobro obavljaju svoj posao.
jeffersone* nepotreban komentar totalno.
respo

#1097 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

cuvajte se onih kojima je silno stalo da ispadnu u pravu
Control panel

#1098 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Control panel »

kupio prosle zime alpin 4 i bile odlicne prve zime. ove su mi slabe, bar se meni cini ili su uslovi ipak ekstremni.
nisam ih vozio ljeti jer imam ljetne gume. doduse auto mi je benzinac, pa cim negdje uz brdo stanem tesko krenem. ili se moram vratiti da se zafuram. ako stanem gotovo.
emko1234

#1099 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

pa ove su godine def uslovi puno ekstremniji.mislim da nije do guma,tj moglo bi bit ako za sezonu prodjes 30 000km.
jefferson

#1100 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Control panel wrote:kupio prosle zime alpin 4 i bile odlicne prve zime. ove su mi slabe, bar se meni cini ili su uslovi ipak ekstremni.
nisam ih vozio ljeti jer imam ljetne gume. doduse auto mi je benzinac, pa cim negdje uz brdo stanem tesko krenem. ili se moram vratiti da se zafuram. ako stanem gotovo.
Kad su u pitanju zimske gume, dugo je GY bio tata mata za automobile kompaktne i srednje klase, znaci u dimenzijama 195/65 R15 ili 205/55 R16. Medjutim mislim da ih je u zadnje vrijeme Continental pretekao jer GY ima korporacijskih problema i previse su poceli stedjeti.
Michelin u zimskom segmentu je uvijek bio dobar, ono iznad prosjeka, ali nikad nije po testovima odusevljavao. Tu je sto se tice zimskih od velikih imena jedino Bridgestone uvijek nekako ispod prosjeka.
U ovim uslovima koji sad vladaju bilo koja zimska guma koja je nova je dobro dosla. Iako je ruznoreci, ali kontam da ce ova zima mozda opametiti ove kretene sto misle da mogu na ljetnim da se provuku!
Post Reply