Kriza u Grčkoj

Post Reply
p206

#1076 Re: Kriza u Grčkoj

Post by p206 »

Slažem se da je kapitalizam za običnog čovjeka surov, ali i promašen i pogrešan sistem... ali pozivati se kao uzor na Indiju, Kinu, Rusiju, Brazil, Argentinu, mi izgleda isto promašeno. Te su zemlje oličenje socijalne nejednakosti, barem još uvijek. Koja korist od rasta tih ekonomija ako taj novac nije pravilno raspoređen, i ako je siromaštvo u tim zemljama i dalje jako izraženo.
U ostalom i sam Putin je rekao da ekonomija Rusije 80% zavisi od energenata, koje naravno kontrolišu tajkuni. U arapskim zemljama bogatim naftom je slično. Dok ostali, a pogotovo Kina i Indija mnogo zavise od tog istog zapada koji ima na hiljade transnacionalnih kompanija u tim zemljama zbog sramno jeftine radne snage.

Ne postoji idealan sistem, ali mislim da je onaj direktno okrenut čovjeku, a ne novcu naispravniji, ma kako se on zvao. A takvog još uvijek nema, a sumnja mda će ikad istinski i biti.
Toda

#1077 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toda »

p206 wrote:Ne postoji idealan sistem, ali mislim da je onaj direktno okrenut čovjeku, a ne novcu naispravniji, ma kako se on zvao.
:thumbup:

A ovo rade

Image

Dragos Kalajic - Pozovi MMF Radi Samoubistva
ultima_palabra

#1078 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ultima_palabra »

Čuj Dragoš Kalajić :-) De nam i od Dobrice štagod, dok si pri šutu...
Bodkin

#1079 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:Čuj Dragoš Kalajić :-) De nam i od Dobrice štagod, dok si pri šutu...
jeko dragos?
agnostic_front

#1080 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

Hahahaha, jao @klavikule :-D :-D

Svaka ti cast lave, ja bih tebe za predsjednika svjetskog ministarstva za plansku ekonomiju.

Hahah, jao tek sad vidjoh Indiju. HAHAHAHHAHAHAHA, e ako je tebi Indija napredna, onda mi je jasno zasto su ti EU i USA propale.

Ali sta ocekivati od raznih komunista i socijalista kojima je zapadni imperijalizam najveci zlocin, a staljina, maoa, i razne "crvene" dozivljavaju kao pozitivne licnosti, s tim da bi oni imali nekih manjih korekcija na njihov nacin vladavine.

al najjaca izjava
Klavikula wrote:..i opet nije narod kriv vec taj ko ih je zaposlio...

i glupo mi je govoriti da je narod kriv, svi znamo da nije, drzava, odnosno politika je trebala da obezbjedi posao ljudima, a nije i onda se narod mora snalaziti...
takodjer prica kako su Grci imali velike plate i sl. ne pije vodu, jer koliko god da su imali nije puno, trebaju imati i vise, jer to je jedino normalno...

SMRT KAPITALIZMU!
Pa sta je onaj ko ih je zaposlio? Drvo? Kamen? Nije nego je insan, pripadnik NARODA.

I na kraju posta, tipicni balkanac. Mora drzava da me zaposli, da slucajno ne bih ja trazio posao. Samo ti sjedi lagano, dolazi elektroprivreda da te zaposli. ako neces, alternativne opcije su bhtelekom, vodovod kod brace (nije ni on narod), ili gras (ne brini se, neces bit revizor) ;-)
Toda

#1081 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toda »

ultima_palabra wrote:Čuj Dragoš Kalajić :-) De nam i od Dobrice štagod, dok si pri šutu...
Nije bitan autor teksta nego sadržaj teksta. Izgleda da je to tvom nivou svijesti promaklo.
zambaklija

#1082 Re: Kriza u Grčkoj

Post by zambaklija »

Grci su sami krivi za svoje stanje u njih je korupcija veća nego kod nas i dio je folklora :D ali ima tu i taj Euro to ti je pljačka koja se sa ničim uporediti nemože,švabe me samo iz dana u dan začuđuju,pišu o inflaciji 1-2 posto ali eto moje 1+1 nije dovoljno da skontam,ako su npr.novine koštale prije uvođenja eura 70 pfeninga a sada 70 centi kako to može biti 1-2% :-) :-) :-) ja sa Grcima volim feštati ali to je i sve :D :D :D
p206

#1083 Re: Kriza u Grčkoj

Post by p206 »

agnostic_front wrote:
I na kraju posta, tipicni balkanac. Mora drzava da me zaposli, da slucajno ne bih ja trazio posao.
Država mora da razmišlja unaprijed 10 godina i da obrazuje kadrove koji su joj potrebni. Država mora da ekonomski i pravno stvori povoljne uslove za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, kod nas nema ni jedno od toga pa tako imamo Bog zna samo koliko nezaposlenih mladih ljudi. Nisu svi lijeni da traže posao.
karanana

#1084 Re: Kriza u Grčkoj

Post by karanana »

zambaklija wrote:Grci su sami krivi za svoje stanje u njih je korupcija veća nego kod nas i dio je folklora :D ali ima tu i taj Euro to ti je pljačka koja se sa ničim uporediti nemože,švabe me samo iz dana u dan začuđuju,pišu o inflaciji 1-2 posto ali eto moje 1+1 nije dovoljno da skontam,ako su npr.novine koštale prije uvođenja eura 70 pfeninga a sada 70 centi kako to može biti 1-2% :-) :-) :-) ja sa Grcima volim feštati ali to je i sve :D :D :D

ja stalno cujem ovu pricu o tome da je dolaskom eura ono sto je bilo jedna marka postalo jedan euro. ja to ne mogu da vjerujem jer mi pricaju ljudi koji nisu zivjeli u njemackoj u vrijeme promjene sa DM na EUR. da li si ti bio tamo i to licno dozivio da jedno jutro kupis novina za 70 feninga a sutradan ih kupujes za 70 centi? da li je i plata rasla proporcionalno?
i naravno da je sada inflacija 1-2%. sta je tu nejasno?
ako je ikada inflacije bilo, onda se to desilo te godine kada se marka mijenjala u euro i kada je sve skocilo 100%. samo ako su i plate pratile to, ja cak ne znam da se to i moze nazvati inflacijom nego samo konverzijom valute.

jer ako su cijene zaista sve skocile duplo, to znaci da se to kod nas nije desilo jer smo mi ostali na kursu DM-a. uzimajuci u obzir da su cijene zivotnih namirnica, tehnicke robe, automobila i ostalih dnevnih potrepstina sada otprilike na istom nivou kod nas i u zemljama EU-a, da li to znaci da je u njemackoj naprimjer mlijeko koje je sada cca. 80 centi do eura po litri prije bilo 80 feninga do jedne dojch marke? da li to znaci da je neko auto koje danas kosta cca. 15.000 eura, prije uvodjenja eura kostalo cca. 15.000 maraka?
ultima_palabra

#1085 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ultima_palabra »

Toda wrote:
Nije bitan autor teksta nego sadržaj teksta. Izgleda da je to tvom nivou svijesti promaklo.
Jeben vakat došao kad se "new-age" "anti-NWO" četnici non-stop pozivaju na nivo svijesti :lol: De nam sad jednu antiglobalizacijsku od Kuste pa se vidimo u nekom drugom životu...
radostan dan

#1086 Re: Kriza u Grčkoj

Post by radostan dan »

Bodkin wrote:
jeko dragos?
klarin bačje...pomalo...mislim, bio.
Bodkin

#1087 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bodkin »

p206 wrote:
agnostic_front wrote:
I na kraju posta, tipicni balkanac. Mora drzava da me zaposli, da slucajno ne bih ja trazio posao.
Država mora da razmišlja unaprijed 10 godina i da obrazuje kadrove koji su joj potrebni. Država mora da ekonomski i pravno stvori povoljne uslove za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, kod nas nema ni jedno od toga pa tako imamo Bog zna samo koliko nezaposlenih mladih ljudi. Nisu svi lijeni da traže posao.
ne moze drzava obrazovati kadrove koji joj trebaju.da moze, njemacka bi obrazovala 200k inzinjera a ne uvozila. ne moze drzava zabraniti odredjene smjerove da bi podstakla studiranje na drugim. mozda jedino studiranje pod povoljnijim uvjetima ali je i to mutno.

to za stvaranje uslova je ok
zemo_online

#1088 Re: Kriza u Grčkoj

Post by zemo_online »

p206 wrote:Slažem se da je kapitalizam za običnog čovjeka surov, ali i promašen i pogrešan sistem... ali pozivati se kao uzor na Indiju, Kinu, Rusiju, Brazil, Argentinu, mi izgleda isto promašeno. Te su zemlje oličenje socijalne nejednakosti, barem još uvijek. Koja korist od rasta tih ekonomija ako taj novac nije pravilno raspoređen, i ako je siromaštvo u tim zemljama i dalje jako izraženo.
U ostalom i sam Putin je rekao da ekonomija Rusije 80% zavisi od energenata, koje naravno kontrolišu tajkuni. U arapskim zemljama bogatim naftom je slično. Dok ostali, a pogotovo Kina i Indija mnogo zavise od tog istog zapada koji ima na hiljade transnacionalnih kompanija u tim zemljama zbog sramno jeftine radne snage.

Ne postoji idealan sistem, ali mislim da je onaj direktno okrenut čovjeku, a ne novcu naispravniji, ma kako se on zvao. A takvog još uvijek nema, a sumnja mda će ikad istinski i biti.

:thumbup: tacno u metu.
Bodkin

#1089 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:
Bodkin wrote:
jeko dragos?
klarin bačje...pomalo...mislim, bio.
:) tnx
Jay Gatsby

#1090 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Jay Gatsby »

Bodkin wrote:
p206 wrote:
agnostic_front wrote:
ne moze drzava obrazovati kadrove koji joj trebaju.da moze, njemacka bi obrazovala 200k inzinjera a ne uvozila. ne moze drzava zabraniti odredjene smjerove da bi podstakla studiranje na drugim. mozda jedino studiranje pod povoljnijim uvjetima ali je i to mutno.

Jeftinije je i lakše uvesti potrebne "gotove" inžinjere nego ih obrazovati. A uvijek ih možeš poslati natrag ako ti više ne trebaju (ako već ne odu sami).
Bodkin

#1091 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bodkin »

Jay Gatsby wrote:
Bodkin wrote:

Jeftinije je i lakše uvesti potrebne "gotove" inžinjere nego ih obrazovati. A uvijek ih možeš poslati natrag ako ti više ne trebaju (ako već ne odu sami).
pa nije bitno. poenta je da drzava ne moze obrazovati kadrove koji joj trebaju tj. ne moze ih planirati
zambaklija

#1092 Re: Kriza u Grčkoj

Post by zambaklija »

karanana wrote:
zambaklija wrote:Grci su sami krivi za svoje stanje u njih je korupcija veća nego kod nas i dio je folklora :D ali ima tu i taj Euro to ti je pljačka koja se sa ničim uporediti nemože,švabe me samo iz dana u dan začuđuju,pišu o inflaciji 1-2 posto ali eto moje 1+1 nije dovoljno da skontam,ako su npr.novine koštale prije uvođenja eura 70 pfeninga a sada 70 centi kako to može biti 1-2% :-) :-) :-) ja sa Grcima volim feštati ali to je i sve :D :D :D

ja stalno cujem ovu pricu o tome da je dolaskom eura ono sto je bilo jedna marka postalo jedan euro. ja to ne mogu da vjerujem jer mi pricaju ljudi koji nisu zivjeli u njemackoj u vrijeme promjene sa DM na EUR. da li si ti bio tamo i to licno dozivio da jedno jutro kupis novina za 70 feninga a sutradan ih kupujes za 70 centi? da li je i plata rasla proporcionalno?
i naravno da je sada inflacija 1-2%. sta je tu nejasno?
ako je ikada inflacije bilo, onda se to desilo te godine kada se marka mijenjala u euro i kada je sve skocilo 100%. samo ako su i plate pratile to, ja cak ne znam da se to i moze nazvati inflacijom nego samo konverzijom valute.

jer ako su cijene zaista sve skocile duplo, to znaci da se to kod nas nije desilo jer smo mi ostali na kursu DM-a. uzimajuci u obzir da su cijene zivotnih namirnica, tehnicke robe, automobila i ostalih dnevnih potrepstina sada otprilike na istom nivou kod nas i u zemljama EU-a, da li to znaci da je u njemackoj naprimjer mlijeko koje je sada cca. 80 centi do eura po litri prije bilo 80 feninga do jedne dojch marke? da li to znaci da je neko auto koje danas kosta cca. 15.000 eura, prije uvodjenja eura kostalo cca. 15.000 maraka?
ja prijatelju živim u švabiji i znam o čemu pričam,plate ni blizu nerastu kao cijene zato su stalno štrajkovi,cijene režija su malte ne 150 i više skočile,kirije nisu ukoliko dugo stanuješ a ako hoćeš da promjeniš stan e tu je 1:1 ako si u većem gradu mogao naći stan 550DM 80m2 sada ti je 600€ i td...ima tu zajebancija do mile volje,samo što oni u statistici koriste kupovinu kuće,auta i to što nekupuješ svake godine ili malte ne nikako (naravno radi se o novom autu)većina ljudi ovdje to sve na kredu ili lizing pa zavše na pušing :D zdravstveno osiguranje nepokriva skoro ništa više a odvaja ti se hoš neš od bruto plate itd...imam još uvijek račune za gorivo npr. iz DM ere zadnji dani 97 pfeninga litra a sada 1,41€ ma bjaž smuči mi se kad samo pomislim...pljačka brato žešća...
Kaligula I

#1093 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Kaligula I »

Ženski Dr.Med wrote:
Kaligula I wrote:Pozdravljam forumaše.

Pošto sam letimično prelistao postavljenu temu došao sam do jednog generalnog zaključka, a taj je da je Grčka, u isto vrijeme i u jednakoj mjeri, žrtva koliko bogataške toliko i sirotinjske pohlepe, odnosno koliko domaće toliko i 'međunarodne' pohlepe. Razlika je u tome što su bogataši realizirali, odnosno materijalizirali svoju pohlepu i gramzivost, te će se kao takvi održati na površini, dok to nije slučaj s sirotinjom. Sirotinja je to pokušala isto učiniti, ali na skroz pogrešan način, što će reći kroz mito, korupciju, kriminal itd. i evo joj se to sada obija o glavu.

Neki ovdje predviđaju sličan scenarij i za druge EU države. No, to može, a i ne mora biti, jer su relevantni faktori različiti u svakoj od navedenih zemalja.
i bas su nasi grcku da opljackaju :-)

Oni su poguzije ,varali si pri ulasku u EU ,zivjeli su kao ni jedna nacija u Evropi .....

zasto da ih zalim???
Jesu poguzije, nije da nisu, ali su još veće poguzije predstavnici krupnog međunarodnog kapitala. Grčka je prva došla na udar samo zbog veće unutarnje slabosti u odnosu na ostale članice. Zakon prirodne selekcije.

Ne raspravlja se ovdje o emocijama nego o faktičnom stanju njihove ekonomije iz kojih nam valja izvuči odgovarajuće pouke. Moje ih suze ne mogu ni pomoć niti odmoć tako da je nebitno da li ih žalim ili ne.
burgundy

#1094 Re: Kriza u Grčkoj

Post by burgundy »

Image
madner

#1095 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

97 pfeninga lita :roll:

Mozda centi. Gorivo bilo i tada blizu 2 KM, s tim da su zli Zeleni odmah spucalu poseban porez kada su dosli na vlast.

U % je gorivo u BiH bilo jeftinije tada nego sada.
karanana

#1096 Re: Kriza u Grčkoj

Post by karanana »

dobro, gorivo je raslo zadnjih 10-12 godina nebitno o promjeni sa DM na EUR. imam ja neke amerikance kojise zaklinju da su sredinom 90ih sipali na pumpi za dolar po galonu dakle oko 3 i po litra za jedan dolar. danas je to oko 4 dolara. i vjerovatno i jeste bilo tako.

moje pitanje je da li je zaista preko noci u super marketima i sa drugim robama siroke potrosnje doslo do poskupljenja u omjeru 1 DM danas = 1 EUR sutra? a plate prepolovili? odnosno da li je taj tvoj litar goriva danas bio 97 feninga a sutradan 97 centi? ne znam, ali ja cisto sumnjam da se vako nesto desilo.
madner

#1097 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Doslo je do poskupljenja, ali nije tako ofirno. Medjutim puno cijena koje su bile nize od psiholoskih barijera su dignute. Tako da recimo market gdje je sve 99 pfeninga je posto 99 centi.

Renta je ostala ista, cijena stanova kuca i automobila takodje.
mO k3

#1098 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

madner wrote:Doslo je do poskupljenja, ali nije tako ofirno. Medjutim puno cijena koje su bile nize od psiholoskih barijera su dignute. Tako da recimo market gdje je sve 99 pfeninga je posto 99 centi.

Renta je ostala ista, cijena stanova kuca i automobila takodje.
gdje to ostala cijena ?? u kojoj drzavi
madner

#1099 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Pa nije ostala cijena ista kao i danas, imas inflaciju.

Ostale su iste kada je doslo do promjene iz DM u Euro.
Haettenschweiler

#1100 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Haettenschweiler »

Ma trgovci su to. Ludi bi bili da ne iskoriste takvu priliku. Te ne mijenja se valuta svaki dan. Ha ja!
Ista stvar sa cijenama nafte. Nafta skoči za 100%, cijena na benzinskoj skoči minimalno 100%. Cijena se smanji za 50%, na benzinskoj pojeftini maksimalno 5%.
Post Reply