BH vojna industrija i naoruzanje
- johnny_blazze
#1076 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jedno pitanje,posto je kod nas stigao odrezeni broj m4 pusaka a vec se koriste m16 da li mi proizvodimo municiju za te puske (5.56 mm)
- Cyrax
#1077 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Proizvodimo
- johnny_blazze
#1078 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u konjicu ?Cyrax wrote:Proizvodimo
-
Tacticus
#1079 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vecim djelom se slazem a kao primjer uzet cu ovaj nas ratKIMBO wrote:da te vrijeđam to nije fer.....ali to što ti pričaš je u najmanju ruku smiješno i neozbiljno.......ta doktrina nauržanog naroda iz vremena bivše juge i nije nešto za pohvaliti..... svi nauružani, pa eto neprijatelj ima problema da to pokori, smiri, uredi i nije nešto bog zna učinkovita. Ako se nevaram, a to znaju ljudi koji to rade, moderna vojska imam nekoliko komponenti, dobro obučena, iztrenirana, opremljena, dobro podržana( zrak, zemlja, voda), i što je zanimljivo sa manjim i pokretnim jedinicama za razna dejstva. Nekažem da nemaju one velike i bitne vojne formacije, znam da je to smiješno za porediti, ali pogledaqj ove afričke zemlje, prošle godine 100 onih "pasa rata" francuskih sjebaše državu sa deset borbenih helikoptera, plati Obala slonovače.... znam da to nije za porediti ali ima smisla da gledaš.... znaš da je u africi za pod glavu na rođenju ak 47.BalkanPrince1 wrote:Sto se mene tice, bitnije je u BiH da je narod naoruzan nego vojska. Budemo realni, nasa vojska je smijesna. A druga stvar je da je najveca opasnost toj vojsci ona sama sebi. Ova vojska bi se raspala u jednom trepaju ukoliko se zarati na domacem frontu. Ionako nevjerujem da ima dovoljno regruta da bi jedan grad odbranili. Ako bude BiH u opasnosti od agresije (Kao sto je bilo 92-95) ili nekakvog okupatora, obicni ljudi ce skociti da je brane. Svaka druga kuca ce docekati agresora. Ako smo prezivjeli velikosrpsku agresiju od 92-95, nisam zabrinut za buducnost BiH sto se tice odbrane. Dokazali smo svijetu da je ponekad najbitnija stvar srce koje kuca za domovinu! Zivjela BiH!
Ono u čemu se apsolutno slažem sa tobom, je to da narod jeste bitan u odbrani, kroz mogućnost primanja nekog nazoviga prvog udara, kroz njegov moral, kroz njegovu organiziranost, ali to nije snaga za uspjeh......
opet ovo je isključivo moje mišljenje, ako griješim molim te da oprostiš, ali bi voli da čujem i neke druge argumente..... nego znam da nemamo borbene avione, pa imali ova naša vojska makar borbene heliće, ili su sve to ovi transportni......
armija BiH je bila u osnovi narodna vojska skoro do polovice 1995 kada se napokon pocela osposobljavati neka normalnija struktutra komandovanja i stvororen je donekle ospobljeni specijalisticki kadar (tenkisti, artiljerci, vezisti, obavjestajci, ...) pa je napokon pocela da postize vece rezultate
a jos bolji je primjer hrvatska vojska koja je za vrjeme maslanicke operacije je imala preko 70% sredstava koje je imala za vrijeme oluje (kasnije su povecali flotu M-84 tenkova, nabavili helikoptere i avione), ali ta operacija je bila veoma lose odradjena sa puno gresaka, a sto je imalo za posljedicu da je HV smatrana nesposobnom da da sama oslobodio hrvtasku, a za posljedicu cega je hrvatska sklopila vasinigtosnki sporazum kako bi se umilila americi, a koja je u zavrat dozvolila MPRI organizaciji da dodze i preustroji hrvatsku vojsku i ovi su kroz obuku stvorili podoficirski/oficirski kadar (a koji je kasnije obucio gardiske brigade), stvorili efikasan i tesko ometani sistem veze i obucili specijalizovane vojnike sto je razultiralo sa daleko efikasnijom vojskom
poenta je da naoruzani narod moze stvoriti kolko toliko dobru odbranu, ali za iole nesto vise, moras imati odredzen broj podoficira/oficira i specijalizovane vojnike jer npr. dok pjesaka za koristenje AK-47 puske iz rova mozes obuciti za nekoliko dana za stvaranje dobrog tenkiste koji zna kako iskoristiti prednosti svog tenka i umanjit mu mane trebas minimalno 6 mjeseci sto je u ratnim uslovima mnogo, a da bi taj isti tenkista ovladao sve sposobnosti oklopno-mehanizovanih manevara cak i godine
-
BalkanPrince1
#1080 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
KIMBO wrote:da te vrijeđam to nije fer.....ali to što ti pričaš je u najmanju ruku smiješno i neozbiljno.......ta doktrina nauržanog naroda iz vremena bivše juge i nije nešto za pohvaliti..... svi nauružani, pa eto neprijatelj ima problema da to pokori, smiri, uredi i nije nešto bog zna učinkovita. Ako se nevaram, a to znaju ljudi koji to rade, moderna vojska imam nekoliko komponenti, dobro obučena, iztrenirana, opremljena, dobro podržana( zrak, zemlja, voda), i što je zanimljivo sa manjim i pokretnim jedinicama za razna dejstva. Nekažem da nemaju one velike i bitne vojne formacije, znam da je to smiješno za porediti, ali pogledaqj ove afričke zemlje, prošle godine 100 onih "pasa rata" francuskih sjebaše državu sa deset borbenih helikoptera, plati Obala slonovače.... znam da to nije za porediti ali ima smisla da gledaš.... znaš da je u africi za pod glavu na rođenju ak 47.BalkanPrince1 wrote:Sto se mene tice, bitnije je u BiH da je narod naoruzan nego vojska. Budemo realni, nasa vojska je smijesna. A druga stvar je da je najveca opasnost toj vojsci ona sama sebi. Ova vojska bi se raspala u jednom trepaju ukoliko se zarati na domacem frontu. Ionako nevjerujem da ima dovoljno regruta da bi jedan grad odbranili. Ako bude BiH u opasnosti od agresije (Kao sto je bilo 92-95) ili nekakvog okupatora, obicni ljudi ce skociti da je brane. Svaka druga kuca ce docekati agresora. Ako smo prezivjeli velikosrpsku agresiju od 92-95, nisam zabrinut za buducnost BiH sto se tice odbrane. Dokazali smo svijetu da je ponekad najbitnija stvar srce koje kuca za domovinu! Zivjela BiH!
Ono u čemu se apsolutno slažem sa tobom, je to da narod jeste bitan u odbrani, kroz mogućnost primanja nekog nazoviga prvog udara, kroz njegov moral, kroz njegovu organiziranost, ali to nije snaga za uspjeh......
opet ovo je isključivo moje mišljenje, ako griješim molim te da oprostiš, ali bi voli da čujem i neke druge argumente..... nego znam da nemamo borbene avione, pa imali ova naša vojska makar borbene heliće, ili su sve to ovi transportni......
Ma brate ja ne kazem da je razvoj vojske negativna stvar, naprotiv ja podrzavam to. Ali u nasem slucaju, u nasem drustvu, u nasoj politickoj situaciji, vojska ti uopste nije potrebna osim mogucih ekonomskih razloga ili za NATO pa da saljemo djecu da ginu ratovati protiv neduznog naroda. Ja kad pricam o BiH vojnoj industriji, ja pricam na osnovu drzavne situacije. Ne mozes se ti ponasati da je vojska ove drzave kao u ostalim drzavama. Naoruzanje vojske ovdje se smatra kao naoruzanje entiteta. I tu ti je odmah linija izmedju Bosanskog cirkusa i normalnih obrambenih snaga. A drugo je da je vojska apsolutno nesposoba i lose vodjena zbog korupcije (Kao sto ice2cube kaze). Znam bezbrojne ljude koji su imali zelju da budu u vojsci pa su se razvalili od truda da bi usli.. no, na kraju dana neki tatin sin ih nadmasio do te odgovornost sa stelom. Eto ti nase vojske..
To je samo moje misljenje.
-
Bodkin
#1081 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
aladin wrote:Toto wrote:Jedino proizvodnja moze spasiti bih pa taman bila i municija. Ako nismo u stanju da prodamo katmerli ruze, karanfile i golubove mira nek se onda prodaje municija. Nama je toliko dogorjelo do nokata da trebamo izazvat negdje rat samo da bi se u BiH bilo sta proizvodilo, pa taman i svaka kasaba bila Konjic.
Srbije nece od bratskih seljaka Republike Srpske da kupuje jabuke pa seljacima propada 15 000 tona jabuka, ali zato Srbija kupi svaki metak od mrskih Bosnajka iz Konjica, proda to onim sadamovim vehabijama u Iraku, a sve placaju mrski amerikanci. E, ako ovo nije perverzija onda sam ja Nikola Tesla.![]()
![]()
![]()
![]()
-
KIMBO
#1082 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
[/quote]
Ma brate ja ne kazem da je razvoj vojske negativna stvar, naprotiv ja podrzavam to. Ali u nasem slucaju, u nasem drustvu, u nasoj politickoj situaciji, vojska ti uopste nije potrebna osim mogucih ekonomskih razloga ili za NATO pa da saljemo djecu da ginu ratovati protiv neduznog naroda. Ja kad pricam o BiH vojnoj industriji, ja pricam na osnovu drzavne situacije. Ne mozes se ti ponasati da je vojska ove drzave kao u ostalim drzavama. Naoruzanje vojske ovdje se smatra kao naoruzanje entiteta. I tu ti je odmah linija izmedju Bosanskog cirkusa i normalnih obrambenih snaga. A drugo je da je vojska apsolutno nesposoba i lose vodjena zbog korupcije (Kao sto ice2cube kaze). Znam bezbrojne ljude koji su imali zelju da budu u vojsci pa su se razvalili od truda da bi usli.. no, na kraju dana neki tatin sin ih nadmasio do te odgovornost sa stelom. Eto ti nase vojske..
To je samo moje misljenje.[/quote]
Ono što sam ti pokušao reći, to je da našu vojsku u kojoj postoje stručni ljudi kopaju budale. A kako, pa raznim glupostima bez iole osnove...Mi nismo vojna sila, niti čemo kada biti da damo stotine milona za opremu, nego ispruži se koliko ti je krevet dug. Malo veća briga za oficirski kadar, njihovo obrazovanje, solidna oprema dali bi rezultate. I ono što rekoše neki ovdje, moraš biti terminator da bi se uključio u vojsku, umjesto najsposobniji, dođu talašike sa novcem. Kažeš da ne šaljemo svoju djecu da ginu, ali jedno glupo pitanje, znaš za informaciju da se priča o vojnoj bazi Ruskoj u Nišu? Tada se vjerumi nećemo mi nizašta ni pitati. Ionako penetracija koju vrši NATO, na naš prostor je velika.
To je samo moje misljenje.[/quote]
Ono što sam ti pokušao reći, to je da našu vojsku u kojoj postoje stručni ljudi kopaju budale. A kako, pa raznim glupostima bez iole osnove...Mi nismo vojna sila, niti čemo kada biti da damo stotine milona za opremu, nego ispruži se koliko ti je krevet dug. Malo veća briga za oficirski kadar, njihovo obrazovanje, solidna oprema dali bi rezultate. I ono što rekoše neki ovdje, moraš biti terminator da bi se uključio u vojsku, umjesto najsposobniji, dođu talašike sa novcem. Kažeš da ne šaljemo svoju djecu da ginu, ali jedno glupo pitanje, znaš za informaciju da se priča o vojnoj bazi Ruskoj u Nišu? Tada se vjerumi nećemo mi nizašta ni pitati. Ionako penetracija koju vrši NATO, na naš prostor je velika.
-
r_faruk
#1083 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ima li igman konjic svoju stranicu. pokusavam da je nadjem ali nista.........
-
neki
#1084 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.unisgroup.ba/r_faruk wrote:ima li igman konjic svoju stranicu. pokusavam da je nadjem ali nista.........
-
r_faruk
-
iz zadnje klupe
#1086 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da li ko ima kvalitetan info u kakvom se trenutno stanju BNT-Tvornica mašina i hidraulike, rade li sta ili vegetiraju, citao sam da je Kantonalnu sud u Travniku pocetkom godine pokrenuo bio stecajni postupak ali je to obustavila Federalna vlada ili slicno, za BNT hidrauliku (to je druga firma) znam da ko nesto rade, ali oni nemaju vojni program vec su se orjentisali iskljucivo na rudarsku opremu, tipa grabuljari itd...
PS: relativno skoro sam na Televiziji Srbije gledao intervju sa nekim generalom JNA koji je prije rata bio medju glavnim u namjenskoj industriji i koji prica kako su poslije rata bili obnovljeni neki kontakti sa prijeratnim kupcima, trebao i Bratstvo, kako ga on zove, nesto raditi, i on je licno isao u Novi Travnik, ali nista nije moglo biti uradjeno, jer u fabrici nije bilo niti jednog inzinjera niti covjeka od struke..
Takođe kako je sada stanje u Pretisu, jesu li bar plate redovne, znam da je kadar SBIH takoreci doveo fabriku pred zatvaranje, proizvode li trenutno sta ?
PS: relativno skoro sam na Televiziji Srbije gledao intervju sa nekim generalom JNA koji je prije rata bio medju glavnim u namjenskoj industriji i koji prica kako su poslije rata bili obnovljeni neki kontakti sa prijeratnim kupcima, trebao i Bratstvo, kako ga on zove, nesto raditi, i on je licno isao u Novi Travnik, ali nista nije moglo biti uradjeno, jer u fabrici nije bilo niti jednog inzinjera niti covjeka od struke..
Takođe kako je sada stanje u Pretisu, jesu li bar plate redovne, znam da je kadar SBIH takoreci doveo fabriku pred zatvaranje, proizvode li trenutno sta ?
- kiky
#1087 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sda i sbih su to sve uništile i sad možemo samo da proizvodimo sitnu municiju i eventualno uniforme ...
ostalo su donacije smeća iz nato zemalja ...
ako se zarati slijedi nam repriza devedesetih ...
ostalo su donacije smeća iz nato zemalja ...
ako se zarati slijedi nam repriza devedesetih ...
- kixa
#1088 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Isto kao sto je moguce da radis 20 i kusur godina i da nemas penzije.Straza vec mjesecima nema mogucnost da jede u kuhinji,jer nemaju hrane.Ok,nema hrane,ali neka ne ukidaju TO kad si na strazi.Nemaju goriva da demineri idu na teren.Nemaju papira za platne liste.Nemaju osnovnih sredstava za toalet,i da ne nabrajam vise sta sve nemaju.Ali bitno je da ministri moraju imati nova auta,da se ide na nepotrebna putovanja,da se u kabinetima priredjuju zakuske do nekoliko hiljada KM-ova,da ljetuju na najskupljim destinacijama,a ovamo sto jadni narod nema sta da jede to je nevazno.Samo da se ne zarati,jer stvarno ne znam sta bi nasa vojska s oruzjem iz ¨80 i nekeBucko iz mahale wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ministar ... /120718084
kako je moguce da se nema novca za gorivo i odrzavanje helikoptera![]()
pa ako je ovo stvarno tacno sto pise u clanku,onda smo mi najebali pravo...ne imati svoju vojsku,a graniciti sa neprijateljkim drzavama
-
155_mm
#1089 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
po internetu se trenutno mogu naci razni tekstovi o stanju u toj tvornici namjenske industrije.iz zadnje klupe wrote: Takođe kako je sada stanje u Pretisu, jesu li bar plate redovne, znam da je kadar SBIH takoreci doveo fabriku pred zatvaranje, proizvode li trenutno sta ?
01.08.2012
Protest u Sarajevu: Radnici traže konačno rješenje za Pretis
Više od 100 radnika Pretisa iz Vogošće u srijedu su mirno protestovali ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Oni su zahtijevali da ih primi predsjednik Vlade i nadležni ministar kako bi riješili probleme ovog preduzeća koji se gomilaju već nekoliko godina. Pretis je u bivšoj Jugoslaviji bila vodeća firma u namjenskoj industriji i proizvodnji raznih vrsta municije za međunarodno tržište.
Nakon dva i pol sata razgovora sa savjetnicima premijera i resornog ministra, radnici Pretisa nisu dobili ono šta su tražili.
„Oni su ponudili jedno od rješenja, a to je da nam do petka isplate po 350 maraka, te da se u ponedjeljak nastave razgovori na kojima će biti prisutni premijer i ministar. U ponedjeljak će oni imati neke informacije što se tiče prodaje naših zaliha i novih ugovora. Međutim, mi nismo bili u mogućnosti da prihvatimo ono što su nudili, jer ni jedno rješenje nije ispunjavalo naše zahtjeve“, kaže predsjednik Sindikata ovog preduzeća Ibrahim Hrvat.
Protest radnika pretisa, Sarajevo, 1. avgust 2012.
Predstavnicima sindikata je rečeno da će direktor preduzeća Pretis i Federalna direkcija za namjensku industriju biti zaduženi da sačine dopis Vladi za 22. avgust, kada je zakazana i sjednica Vlade.
„Oni su zaduženi da naprave taj dopis i da se iznađe konačno rješenje za Pretis. Konkretni naši zahtjevi su rješavanje socijalnog statusa radnika, a pri tome mislim da se ovim ljudima obezbijedi normalan život, a normalan život se ne može obezbijediti sa 350 maraka“, ističe Hrvat.
Pretis danas ima oko 217 uposlenika, a nekad je zapošljavao preko 6.500 radnika.
Dugogodišnja radnica Pretisa Azema Mešić prisjeća se vremena kada je ovo preduzeće uživalo status giganta.
„Sve je funkcionisalo, a ovo što sada preživljavam je katastrofa. Duguju mi 18 plata, a nemam pojma ni koliko toplih obroka i naknada za prevoz. Jedino što me interesuje je da se riješi status radnika. Firma me više uopšte ne zanima“, navodi Mešić.
„Što se tiče većine radnika, trebali smo prije godinu dana izaći i javno protestovati. Sada smo dogurali do 18 neisplaćenih plata. Već više od tri godine nemamo zdravstveno i socijalno osiguranje. Radnici Pretisa normalno rade, mada trenutno nema posla. Navodno neke ugovore trebamo da sklopimo, međutim sve je to na dugom štapu. Obećanja nikad dosta. Nakon tolikih problema, samo me interesuje moj zarađeni novac i moje zdravstveno osiguranje“, kaže radnik preduzeća Željko Miličić.
-
155_mm
#1090 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo jednog interesantnog teksta iz avaza (sta je istina a sta je avazova hajka protiv SDA nek svaki citalac procijeni sam za sebe)
.
i jos jedna avazova analiza namjenske industrije za koju isto vazi kao i za predhodni tekstRadnike "Pretisa" na ulicu je otjerala politika SDA i SBiH Uprave pod kontrolom bivših saziva vlada uništile proizvodnju
Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 02.08.2012. u 09:10
S jučerašnjih protesta radnika: Para nema, radnici gladni (Foto: M. Kadrić) Nekadašnji gigant namjenske industrije, vogošćanski "Pretis" nalazi se pred kolapsom za koji je zaslužna kriminalna hobotnica predvođena strankama SDA i SBiH koje su ovu kompaniju godinama planski uništavale, a radnike ostavljale bez ikakvih primanja i uvjeta za život.
Uništavani ugovori
Na težak položaj u preduzeću jučer je upozorilo više od oko 120 nezadovoljnih radnika koji su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH. Radnici, većinom bivši pripadnici ARBiH, tvrde da su dovedeni pred zid te da dolazak pješice iz Vogošće pred Vladu pokazuje da su ogorčeni i godinama obespravljeni, vođeni lošom politikom prethodnih uprava, ali i vlade koja je postavljala direktore. Ibrahim Hrvat, predsjednik Sindikata "Pretisa", kazao je za "Avaz" da je stanje u preduzeću katastrofalno.
- Problemi u "Pretisu" traju već godinama. Grantovi koje je Vlada davala su potrošeni. Više nema ni para ni vremena. Vlada je kriva što je godinama na čelo postavljala pogrešne uprave i nadzorne odbore. Ovo je čista agonija. Ljudi su godinama bez primanja i uvjeta za život - rekao je Hrvat.
Istovremeno, prema pouzdanim podacima našeg lista, firma je u dugovima većim od 30 miliona KM te, bez inozemnih ugovora i kupaca kojih uopće nema ni na vidiku, nema ni izlaza za preduzeće koje je bilo ponos namjenske industrije BiH. Sagovornik "Avaza", čije je ime poznato redakciji, kazao nam je da je "Pretis" uništen pogrešnom politikom osovine SDA - SBiH, koja je unazad 20 godina kontrolirala ovu kompaniju.
- "Pretis" je trebao biti, i vjerujem da može postati, najbolja kompanija u državi, jer je to zlatna koka. Iz "Pretisa" su godinama izvlačili pare, pravili i prave loše ugovore na štetu države, a radnike niko ništa nije pitao - podvlači naš sagovornik.
Propali su poslovi u Maleziji, Pakistanu, Egiptu...
Mutni poslovi
Otjerane su vodeće svjetske kompanije "Nexter" iz Francuske i "Expal" iz Španije.
- Stopirali su stotine miliona maraka koje su ove firme namjeravale uložiti. Radi se o kompanijama s više od 50.000 uposlenika. No, Nadzorni odbor, u konsultaciji s resornim ministrom Erdalom Trhuljom, o tome nije htio ni raspravljati. Sve su stopirali. Kada su strani investitori vidjeli s kim imaju posla, odustali su - tvrdi on.
Posebna su priča tržišta Malezije i Pakistana, preko kojih je Uprava "Pretisa", potpomognuta bivšom SDA - SBiH vladom, godinama pravila štetne ugovore za poslove koje nije imala mogućnosti da radi.
- Uzeli su milionski avans koji su potrošili, a nisu mogli obaviti isporuku. Obećavali su proizvodnju svijetlećih raketa koje proizvode možda dvije firme na svijetu, a sve je to išlo preko BBI banke i njenog direktora Amera Bukvića. Ništa nije moglo da se obavi bez Bukvića, koji je iz tekućih računa plaćao provizije, što je nevjerovatno - priča naš sagovornik.
Gdje je završilo 20 tona čeličnih kalupa?
Naš sagovornik se pita kako je moguće da je iz preduzeća izvučeno 20 tona čeličnih kalupa za izradu granata te da o tome, iako se to desilo u aprilu prošle godine, svi šute.
- To je posao za SIPA-u i tužilaštvo. Nije to mala stvar. Radi se o kalupima za proizvodnju eksploziva i raketa - prenio nam je naš izvor.
Radnicima obećano po 350 KM
Radnicima „Pretisa" koji su jučer protestirali, nakon sastanka u Vladi FBiH, obećana je finansijska pomoć u iznosu od po 350 KM, poslije čega su se vratili kućama.
- Rekli su nam da će pare dati do petka te da ćemo pregovore nastaviti opet u ponedjeljak - rekao je Hrvat
Poruke "Pretisa"
Autor Sead NUMANOVIĆ 2012-08-03 06:01:00
Potencijali vojne industrije i znanje i iskustvo njenih ljudi mogu izvući BiH iz duboke krize
"Pretis" Vogošća, "Pobjeda" Goražde, BNT Novi Travnik, "Zrak" Sarajevo, "Igman" Konjic, "Binas" Bugojno... samo su neki od nekadašnjih giganata vojne industrije Bosne i Hercegovine. Većina ovih firmi danas je u smrtnom hropcu, radnici godinama nisu primali plaće, oni koji imaju uvjete za penziju ne mogu je ostvariti jer im dosadašnje vlasti nisu uplaćivale doprinose.
Nekada ponos BiH, danas su mjesta užasne agonije.
Odgovornost za ovakvo stanje u najvećem je dijelu na SDA i Stranci za BiH. Oni su godinama uništavali nekadašnju kičmu bh. industrije.
Radnici "Pretisa" s pravom su uprli prstom u takvu pogubnu politiku. Ove dvije stranke godinama su na čelo Federalne direkcije za namjensku industriju postavljali kompromitirane i nesposobne kadrove čiji je jedini zadatak bio da dodatno devastiraju vojnu industriju BiH i u stranačke kase donesu novi reket.
Ova direkcija nikada nije organizirala fabrike i odvela ih na ijedan bitan međunarodni sajam, a kamoli da je donijela vrijedne poslove.
Prisjetimo se samo skandala s narudžbom oružja za Pakistan. SDA - SBiH vlast uradila je sve da zataška aferu i zaštiti svoje lopove.
Nova vlast, koja je još u nastanku, mora se odlučno obračunati s mafijom i u ovom segmentu. Jer, potencijali vojne industrije i znanje njenih ljudi mogli bi BiH više nego uspješno izvući iz krize.
-
155_mm
#1091 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nesto nam se fahro ozbiljno zabrinuo za namjensku industriju. a vjerovatno nije do prije nekoliko mjeseci ni znao da postoji. kao i u ostalom ni 90% bosnjaka. ako nista onda bi ova hajka fahre na SDA mogla bar malo pomoci da se ovih 90% smanji bar na 80% onih koji pojma nemaju da se u bosni jos moze (a koliko ce jos moci ostaje da se vidi) proizvesti haubicka granata 155 i metak 5.56 mm. u to ime jos jedan avazov tekst iz namjenske industrije.
Kako su otjerani Nijemci iz vogošćanskog "Pretisa": SDA stopirala milionske strane investicije!
Na dan pregovora s Nijemcima o velikim ulaganjima u namjensku industriju "Pretisu" isključena struja
Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 05.08.2012. u 06:07
"Pretis": Radnici bez plaća, novih ulaganja ni na vidiku
Kako su ministri iz kriminalizirane SDA u Vladi FBiH planski uništavali i spriječavali ulazak stranih investicija na bh. tržište govori i podatak da je vogošćanskom "Pretisu" na dan pregovora sa njemačkim partnerom "JOST Werkerom" koji je bio spreman uložiti desetine miliona eura, isključena struja, te blokirani svi žiro računi.
Tražili sastanak
No, nekoliko dana prije sastanka 22. marta 2011. godine, bivša Uprava "Pretisa" tražila je sastanak sa resornim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljom kako bi ga obavijestili o dolasku ino partnera u BiH, te značaju ove kompanije za namjensku industriju naše zemlje.
Izvor blizak bivšoj Upravi "Pretisa" kaže za "Avaz" da su pregovori sa Nijemcima trajali puna četiri mjeseca, u koje je bila uključena i Ambasada Njemačke u BiH.
- Sve se skoro dogovorilo. Nijemci su prihvatili našu ponudu i saradnju. Ostalo je još da se vide mogućnosti naše firme i da potpišemo ugovor. No, odjednom je je stigao poziv da je "Pretisu" isključena struja. Taj dan smo bili na sastanku u Ambasadi Njemačke u BiH. To je SDA predvođena ministrom Trhuljom planski uradilla kako bi spriječili dolazak Nijemaca u "Pretis". Izgubili smo ugovore vrijedne stotine miliona maraka - kaže naš izvor.
Sve otkazano
On tvrdi da je slično desilo i sa gigantima vojne industrije, španskom firmom "EXPAL" i francuskom "NEXTER".
- Svjesno su minirali te ponude, čak ih nisu htjeli ni razmatrati. Francuzi su već bili ponudili dva miliona dolara, a obećali uložiti preko sto miliona. Sve je to SDA stopirala zarad nekih svojih ličnih interesa. Nijemci su odmah otkazali svaki vid saradnje - kaže on.
SDA želi graditi hotel
- Prema nekim informacija, čelni ljudi vrha SDA namjeravaju totalno ugasiti proizvodnju u "Pretisu", što je najbolji primjer stopiranjem stranih investicija. Na taj način, oni žele na lokaciji "Pretisa" graditi hotele, golf terene. Njih namjenska industrija ne zanima. Ta lokacija im je idealna za hotele - kaže naš sagovornik.
-
kenzo
#1092 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne racunajuci avazove huskacke tekstove, postoji li negdje info o stvarnom stanju bh namjenske industrije?..kako je pisalo prije koji mjesec, postoji napredak u izvozu...
-
neki
#1093 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Namjensku industriju je unistila SBiH i Heco, SDA u prethodnom mandatu nije imala nista s njom. Otkako je dosao novi ministar industrije sve je krenulo na bolje
-
155_mm
#1094 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nazalost o namjenskoj industriji u bosni ima vrlo malo povjerljiviji informacija. posto vlada velika nezainteresiranost javnosti nema ni potrebe da se mnogo i pise o tome. drugi razlog je sto u bosni i ne postoje novinari koji poznaju tematiku oruzja i municije da bi pisali kvalitetne tekstove o proizvodnji oruzja i municije u bosni. istina je da je dolaskom one sada vec bivse platformaske vlade pocelo malo ozbiljnije da se odnosi prema namjenskoj industriji. i prvi rezultati povecanja izvoze su se vec pokazali.kenzo wrote:ne racunajuci avazove huskacke tekstove, postoji li negdje info o stvarnom stanju bh namjenske industrije?..kako je pisalo prije koji mjesec, postoji napredak u izvozu...
sa sigurnoscu se moze reci jedino da je procenat iskoristenosti proizvodnih kapaciteta nekih 10%.
-
155_mm
#1095 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
svi direktori i clanovi nadzornih obora svih tvornica namjenske bili iz SzBiH? nijedan iz SDA? stvarno?neki wrote:Namjensku industriju je unistila SBiH i Heco, SDA u prethodnom mandatu nije imala nista s njom. Otkako je dosao novi ministar industrije sve je krenulo na bolje
-
juzna_strana
#1096 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kada se rukovodioci biraju po stranackoj liniji a ne po sposobnostima desi se krah.
Prije pet,sest godina sam obilazio pogone Pretis Nis-a,radili su za izvoz,danas nista.
Nema toga sto demokratski izabrana vlast nije u stanju unistiti.
Prije pet,sest godina sam obilazio pogone Pretis Nis-a,radili su za izvoz,danas nista.
Nema toga sto demokratski izabrana vlast nije u stanju unistiti.
-
155_mm
#1097 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim sta reci, koju poruku poslati?Hrvat: U idućih deset dana trebamo dobiti 700 maraka za topli obrok
SARAJEVO - Plamen vatre na kojoj je ovih dana kuhao “Pretis lonac” jučer kao da je smanjen na “radnu temperaturu”.
Radnici Pretisa iz Vogošće, koji su jučer po treći put u dva tjedna došli pred zgradu Vlade FBiH tražiti svoja prava – 18 plaća, naknade za 11 toplih obroka i novac za kupnju šest kupona za javni gradski prijevoz, jučer su ispred zgrade Vlade FBiH, kako se to narodski kaže, brže otišli nego što su došli. Djelomično zadovoljni pregovorima koje su jučer ujutro vodili s predstavnicima Vlade FBiH oko deset sati ujutro, radnici kojima Pretis duguje otprilike 6,5 milijuna maraka otišli su u Vogošću na svoja radna mjesta.
Čvrsta jamstva
Ibrahim Hrvat, predsjednik Sindikata Pretis d.d. Vogošća, koji je prije neki dan govorio da su radnici dosegnuli dno i da praktički više nemaju kuda, kaže da su radnici Pretisa jučer prije sedam sati došli pred zgradu federalne Vlade jer nisu bili zadovoljni rezultatima prekjučerašnjih pregovora koje je Sindikat Pretisa obavio s Erdalom Trhuljem, federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije te Admirom Mujanovićem, savjetnikom premijera Nikšića. Ovom sastanku prisustvovao je i direktor Direkcije za namjensku industriju te Hajrudin Pezo, direktor Pretisa.
- Načelno postignut dogovor radnici Pretisa prekjučer nisu prihvatili jer nisu dobili nikakva jamstva. Jučer smo, srećom, dobili čvrsta jamstva od savjetnika premijera Nermina Nikšića i direktora Peze da će u idućih deset dana, odnosno do prve sjednice Vlade FBiH, biti urađen elaborat o načinu prevladavanja i rješavanja ekonomsko -socijalnog statusa Pretisa, kaže Hrvat.
On kaže da su im obećali da će tijekom dana na račun 116 zaposlenih radnika Pretisa biti uplaćeno po 350 maraka naknade za topli obrok “za neki od mjeseci za koji nam duguju ovu nadoknadu”, te da će im u idućih deset dana isplatiti naknadu za još jedan topli obrok.
- Ako se do iduće sjednice Vlade FBiH, 23. kolovoza, ne realiziraju njihova obećanja, eto nas opet pred zgradu Vlade FBiH, kategoričan je Hrvat koji dodaje da su na ovu odluku pristali jer su željeli i ovoj Vladi dati priliku “kao što smo je davali i prethodnim vladama”.
Ne pomaže ni Einstein
Hrvat, međutim, s velikom revoltiranošću kaže da je žalosno što u vlasti općenito, ali i federalnoj Vladi, sjede ljudi koji nemaju pojma što je namjenska industrija.
- To je najperspektivnija grana gospodarstva u svakoj državi. Pretis je nekad zapošljavao 6000 ljudi. Svi su imali posla i nikad nisu tražili pomoć, nego su je davali. Ova vlast ili ne zna ili ne želi znati da je perspektiva ove države u metalskoj, pa samim tim i u namjenskoj industriji. Na zalihama ima dovoljno robe da se mogu podmiriti sve potrebe radnika Pretisa i da se 70 posto tih sredstava može uložiti kao obrtna sredstva, ali i da bi se vratili krediti koji su uzeti od banaka, kaže Hrvat.Na pitanje koliku imaju pomoć i suradnju u direktoru Hajrudinu Pezi, Hrvat kaže da je Pezo u direktorsku fotelju zasjeo u trenutku kad je Pretis bio u dubiozi 32 milijuna maraka.
- Od njega nitko ne može očekivati da čarobnim štapićem riješi situaciju, jer sad da i Einstein dođe, ne bi uspio riješiti situaciju. Ovdje se mora uključiti Vlada FBiH, određena ministarstva i svi oni koji mogu pomoći. Žalosno je da u Pretisu imamo Unis Group koji je marketinška tvrtka namjenske industrije, koja služi za marketing i prodaju onoga što proizvedemo. Oni se drže po strani i ne bave se onim za što primaju plaću, kaže Hrvat.
Piše: H. Ibišević
-
archi_a
#1098 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Letjelice Armije RBiH 17 godina čekaju u Turskoj: Propali helikopteri plaćeni 2,5 miliona KM?
Procitah clanak u Avazu.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/1 ... na-km.html
Ima li neko vise informacija o ovome i koje je vase misljenje o svemu?
Procitah clanak u Avazu.
- subasic
#1099 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ha ha ha - extra smo!archi_a wrote:Letjelice Armije RBiH 17 godina čekaju u Turskoj: Propali helikopteri plaćeni 2,5 miliona KM?
Procitah clanak u Avazu.
-
Tacticus
#1100 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kada smo dovozili Mil-8 (transportne) helikoptere (kupljeno 10 do nas doslo 5) prevozili smo ih preko rumunije i madjarske za hrvatsku pa nama i to sa izgovorom da ce sluziti za dostavu civilnom stanovnistvu humanitarnog materijalasubasic wrote:Ha ha ha - extra smo!archi_a wrote:Letjelice Armije RBiH 17 godina čekaju u Turskoj: Propali helikopteri plaćeni 2,5 miliona KM?
Procitah clanak u Avazu.
ali kada smo pokusali pod slicnim izgovorom dovuci Mil-24 (napadacke) niko nije slusao tu glupost
e sada covjek bi rekao eto nasi su probali ali nisu uspijeli, samo hrvatska je uspijela istim pravcem dovuci 7 takvih helikoptera, naravno pomocu mita, a to je ocigledno bilo prekomplikovano za ove nase tokmake
naravno kada je rat zavrsio nisu htjeli dovuci odmah iste da nebi pokazali kako su krsili embargo, a kasnije brlo brzo su stavili vojsku u zaborav jer im nije trebala u ostvarivanju njihovih ciljeva i jednostavno su "zaboravili" te helikoptere
inace ti helikopteri su kupljeni koristeni (sto bi rekli druga ruka) u ratu bi suhog zlata vrjedili, a sada poslje 17 godina vec tada u sredini tehnickog zivota ti helikopteri ne vrjede pisljivog boba
jednostavno treba novca da ih osposobimo, a poslje su skupi za odrzavanje i gledajuci cjenu/efikasnost neisplativi