Eh ovako..Muz i ja smo podigli stambeni kredit i kupili stan ali nosilac kredita je bila mama moja a mi ziranti i tada nismo mogli dobiti povrat poreza..Medjutim muz je 2018 sav kredit prebacio na sebe i podigli smo novi stambeni u drugoj banci i onaj stari preklopili..Tako da od tada je samo on glavni nosilac i 2019-tu godinu je sve placao on...Mene interesuje da li ima neko da je bio u takvoj situaciji ili nekoga koga znate,a da je uspio ipak dobiti povrat??Hvala puno
Povrat poreza
Moderator: anex
-
Dacy123
#1076 Re: Povrat poreza
Pozdrav ljudi..
Eh ovako..Muz i ja smo podigli stambeni kredit i kupili stan ali nosilac kredita je bila mama moja a mi ziranti i tada nismo mogli dobiti povrat poreza..Medjutim muz je 2018 sav kredit prebacio na sebe i podigli smo novi stambeni u drugoj banci i onaj stari preklopili..Tako da od tada je samo on glavni nosilac i 2019-tu godinu je sve placao on...Mene interesuje da li ima neko da je bio u takvoj situaciji ili nekoga koga znate,a da je uspio ipak dobiti povrat??Hvala puno

-
sarajevowintwr
#1077 Re: Povrat poreza
Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
Nejasno mi je, na koga je glasila nekretnina kad ste je kupili prvi put?...jer u propisima stoji da pravo na povrat ima onaj ko prvi put rjesava stambeni pitanje i ko podize hipotekarni kredit.
Za Dacy.
Nejasno mi je, na koga je glasila nekretnina kad ste je kupili prvi put?...jer u propisima stoji da pravo na povrat ima onaj ko prvi put rjesava stambeni pitanje i ko podize hipotekarni kredit.
-
nlt
#1078 Re: Povrat poreza
može li ostvariti povrat poreza osoba koja je u protekloj godini dobila više od 12 plata?
-
sarajevowintwr
-
nlt
#1080 Re: Povrat poreza
ne znam, nisam ja u pitanju..
Uglavnom,
ako primiš recimo 13, 14 ,15 plata, nije bitno sad broj. Čuo sam predaješ povrat poreza za taj broj plata koji prelazi 12 plata
??
U pitanju mi je poznanik koji je u protekloj godini dobio više plata, 14 ja mislim
Uglavnom,
ako primiš recimo 13, 14 ,15 plata, nije bitno sad broj. Čuo sam predaješ povrat poreza za taj broj plata koji prelazi 12 plata
??
U pitanju mi je poznanik koji je u protekloj godini dobio više plata, 14 ja mislim
-
shheff
#1081 Re: Povrat poreza
Tako sam ja dobio 2016. 10 plata i ostao uskracen za 60KM, da bi u 2017. promijenio posao gdje se redovno isplacuje i uz ove zaostale te 2017. dobijem 14, i onda su mi naplatili dodatno 60KM, dabogda im za lijeka trebalo.
-
Dacy123
#1082 Re: Povrat poreza
Nekretnina je na muza i mene i da prvi put rjesavamo stambeno pitanje..I kredit je na nas ali mama je stavljena bila kao glavni nosilac, pola kredita je njoj odbijalo pola nama..A 2018.god smo digli novi stambeni kredit i preklopili taj stari i sad je samo muz glavni nosilac....sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
-
sarajevowintwr
#1083 Re: Povrat poreza
Najbolje da provjerite u poreskoj, jer kada predajete prvi put papire, po propisu sve treba biti na vama i da je iz ugovora vidljivo da je stambeni kredit sa hipotekom u pitanju, da nemate drugih nekretnina i slicno...Dacy123 wrote: ↑22/02/2020 00:29Nekretnina je na muza i mene i da prvi put rjesavamo stambeno pitanje..I kredit je na nas ali mama je stavljena bila kao glavni nosilac, pola kredita je njoj odbijalo pola nama..A 2018.god smo digli novi stambeni kredit i preklopili taj stari i sad je samo muz glavni nosilac....sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
- jazzer
#1084 Re: Povrat poreza
Potvrda iz suda o neposjedovanju druge nekretnine? Kucna lista? Ne treba?sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
...
Meje je prosle godine vratila jer nisam imao kucnu listu. Izgleda da ni oni nisu sigurni ista treba od dokumentacije.
-
sarajevowintwr
#1085 Re: Povrat poreza
Ne treba sigurno. Rekao da predajem treci put i predao samo obrazac prijave, onaj obrazac iz firme i potvrdu banke, opet ga pitao jel to sve, kaze jeste...a desno od vrata pise sta sve treba predati i na dnu tog spiska stoji sta predaju oni koji predaju drugi, treci....put.jazzer wrote: ↑25/02/2020 09:14Potvrda iz suda o neposjedovanju druge nekretnine? Kucna lista? Ne treba?sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
...
Meje je prosle godine vratila jer nisam imao kucnu listu. Izgleda da ni oni nisu sigurni ista treba od dokumentacije.
-
sarajevowintwr
#1086 Re: Povrat poreza
Predao u poresku dokumente u prosli petak, prije 8 dana. Jutros u sanducetu prva koverta 
-
Dzontra_Volta
#1087 Re: Povrat poreza
Šta to u tebe poštar radi nedjeljom na praznik?sarajevowintwr wrote: ↑01/03/2020 08:55 Predao u poresku dokumente u prosli petak, prije 8 dana. Jutros u sanducetu prva koverta![]()
-
sarajevowintwr
#1088 Re: Povrat poreza
Datum na aktu je 24.02. a ja kovertu nasao u subotu.Dzontra_Volta wrote: ↑01/03/2020 13:12Šta to u tebe poštar radi nedjeljom na praznik?sarajevowintwr wrote: ↑01/03/2020 08:55 Predao u poresku dokumente u prosli petak, prije 8 dana. Jutros u sanducetu prva koverta![]()
-
bumerangss
#1089 Re: Povrat poreza
Za sta meni služi ta porezna kartica koju mi firma sad dadne je li se to tako zove, sva primanja tj plate isplacene u prošloj godini? Živim sam, neoženjen, bez kuceta i maćeta, bez kredita...
?
Prošle godine nisam ni uzeo taj papir, da li mi to ko može zloupotrijebiti?
-
Dzontra_Volta
#1090 Re: Povrat poreza
Ako ne zarađujes još negdje dodatno, pored plate, onda ćeš od tih poslodavaca dobiti još jedan sličan papir, pa zajedno sa onim prvim papirom prijaviš porez. Ako primaš samo platu, nemaš kredita, nisi se liječio ovo ono, taj papir negdje zastekaj i gotovo.bumerangss wrote: ↑02/03/2020 11:06 Za sta meni služi ta porezna kartica koju mi firma sad dadne je li se to tako zove, sva primanja tj plate isplacene u prošloj godini? Živim sam, neoženjen, bez kuceta i maćeta, bez kredita...?
-
seman
#1091 Re: Povrat poreza
Kupujem stan, pa me interesuju neki detalji oko poreza na nekretninu. Preletio sam zadnjih 4-5 stranica, nisam našao što mi treba, pa pišem.
Po zakonu, porez na nekretninu je 5%, i našao sam ovaj dio:
) ... da li ja imam pravo na ovaj povrat?
Također, da li porez plaćam odmah cijelih 5% i onda nekad kad bude "konkurs" ili šta već, tražim taj povrat, ili se ovo odmah kalkuliše pa platim samo taj ostatak kvadrata?
Po zakonu, porez na nekretninu je 5%, i našao sam ovaj dio:
eh sad, ispunjavam sve uslove, osim prebivališta na kantonu Sarajevo (imat ću ga kad uselim u taj standržavljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području
Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom
rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za
svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2
, a kojima se smatraju bračni
drug i njihova maloljetna djeca i
Također, da li porez plaćam odmah cijelih 5% i onda nekad kad bude "konkurs" ili šta već, tražim taj povrat, ili se ovo odmah kalkuliše pa platim samo taj ostatak kvadrata?
- Distortion
#1092 Re: Povrat poreza
Valjda zelis da pitas da li si oslobodjen placanja poreza na kupovinu stana ako ispunjavas uslove? Ako dizes stambeni kredit i ako nemas nekretninu, a tim kreditom fakticki rjesavas stambeno pitanje jer ce ti to biti prva nekretnina onda ne placas porez 5% pri kupovini stana.
Svaki kanton ima svoj zakon pa vjerujem da si ga procitao.
Ja kad sam kupovao stan u Zenici, nisam imao nekretnine na svoje ime, ni zena nije imala pa smo bili oslobodjeni placanja poreza 5%.
A tema povrat poreza je nesto drugo. To je kad platis kamate tokom jedne godine pa imas pravo povrata zavisno koliko si kamate te godine platio banci. I za to naravno treba papirologija.
Ja kad sam kupovao stan u Zenici, nisam imao nekretnine na svoje ime, ni zena nije imala pa smo bili oslobodjeni placanja poreza 5%.
A tema povrat poreza je nesto drugo. To je kad platis kamate tokom jedne godine pa imas pravo povrata zavisno koliko si kamate te godine platio banci. I za to naravno treba papirologija.
-
recto-verso
#1093 Re: Povrat poreza
Jel' se moze unazad par godina uraditi povrat poreza na kamate od stambenog kredita?
Nisam znao za ovu mogucnost.
Nisam znao za ovu mogucnost.
-
seman
#1094 Re: Povrat poreza
Ok, malo sam fulo temu, al' otprilike to je to.Distortion wrote: ↑02/03/2020 23:30 Valjda zelis da pitas da li si oslobodjen placanja poreza na kupovinu stana ako ispunjavas uslove? Ako dizes stambeni kredit i ako nemas nekretninu, a tim kreditom fakticki rjesavas stambeno pitanje jer ce ti to biti prva nekretnina onda ne placas porez 5% pri kupovini stana.
Ti nisi platio ništa jer zakon za ZDK je da ukoliko tamo kupuješ, do 80 kvadrata ne plaćaš ništa.
U Sarajevu je drugačije izgleda, 30 kvadrata mogu dobit na oprost, ali me interesuje odgovor na ova druga pitanja, tj:
eh sad, ispunjavam sve uslove, osim prebivališta na kantonu Sarajevo (imat ću ga kad uselim u taj stan) ... da li ja imam pravo na ovaj povrat?
- pepeljara
#1095 Re: Povrat poreza
Jel to znaci ne treba nistq vishe...sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
Kopija ugovora kredita..zk izjava....?
- Distortion
#1096 Re: Povrat poreza
@seman
Kad dobijes Sarajevski CIPS, ako ispunjavas sve ostale uslove onda ok. Procitaj zakon i vidi koji su uslovi. Nema tu neke nauke. Vidis sta od papira treba prikupiti i znas da li sve to imas.
5% je porez koji placas za polovnu nekretninu na vrijednost kupoprodajnog ugovora. Ne znam kako je u KS, al kod nas recimo djeca šehida i poginulih boraca imala pravo da budu oslobodjena tih 5% placanja poreza.
Kad dobijes Sarajevski CIPS, ako ispunjavas sve ostale uslove onda ok. Procitaj zakon i vidi koji su uslovi. Nema tu neke nauke. Vidis sta od papira treba prikupiti i znas da li sve to imas.
5% je porez koji placas za polovnu nekretninu na vrijednost kupoprodajnog ugovora. Ne znam kako je u KS, al kod nas recimo djeca šehida i poginulih boraca imala pravo da budu oslobodjena tih 5% placanja poreza.
-
sarajevowintwr
#1097 Re: Povrat poreza
Pepeljara, nista vise ne treba od papira ko predaje drugi i svaki naredni put.pepeljara wrote: ↑03/03/2020 15:22Jel to znaci ne treba nistq vishe...sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
- iceman ze
#1098 Re: Povrat poreza
Stiglo prvo rjesenjeiceman ze wrote: ↑18/02/2020 18:38 Ja im vala u N. S zamjesam papira raznih kojih imam, samo potvrda banke i izjava friska, recimo od zk im predam ono prvo rjesenje, ne cekao ja 2 h u redu.
P. S samo pred kraj r vremena, teta na prijemnom umorna, cak joj i presavijem kopiju na kojem mi prijemni pecat stavi, i bjez preko vrata, zvace ako zatreba.
- pepeljara
#1099 Re: Povrat poreza
Hvala. Ja predajem ev peti putsarajevowintwr wrote: ↑04/03/2020 11:32Pepeljara, nista vise ne treba od papira ko predaje drugi i svaki naredni put.pepeljara wrote: ↑03/03/2020 15:22Jel to znaci ne treba nistq vishe...sarajevowintwr wrote: ↑21/02/2020 13:19 Upravo iz opcine NG, za drugi i svaki naredni put predajete samo gip obrazac, potvrdu iz banke i gpd obrazac.
Za Dacy.
- pepeljara
#1100 Re: Povrat poreza
Imal ko link za onaj obrazac da se popuni za povrat poreza... slucaaajno 
jel to ovaj ?
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_web2.pdf
jel to ovaj ?
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... s_web2.pdf