Po tebi, svi psi bi trebali imati brnjice, naravno osim lutalica.
Kada bi stvarno bilo tako, sta ako mog psa (s brnjicom) napadne lutalica (bez brnjice). Opet ista prica...
Zakljucak: Najbolje je ne stavljati brnjice pa da se pobiju kako treba
Moderator: anex
moRe i ta varijantajaca-maca wrote:@buxxx
Po tebi, svi psi bi trebali imati brnjice, naravno osim lutalica.
Kada bi stvarno bilo tako, sta ako mog psa (s brnjicom) napadne lutalica (bez brnjice). Opet ista prica...
Zakljucak: Najbolje je ne stavljati brnjice pa da se pobiju kako treba
ja sa svojim muku mucim iz dva razlogabuxxx wrote:Jah, sve divno i krasno, vazda su nam svima lutalice izgovor. Mi se živi iskačemo sa lutalicama. Naravno ima i malo napetijih situacija ali valjda ja glasnije lajem i režim pa pobjegnu oni koji neće da se igraju
Poenta priče je da je našeg psa napao AGRESIVNI mužjak BEZ brnjice i KAIŠA. Eto kaže Pakica da je i njen agresivan ali pazi i gleda kada i gdje da ga pusti ali ovaj pas je VAZDA puščan i gazdarica je ponosna kako je čitavo naselje njegovo. Eki, njegovo? BTW, slažem se šta sa situacijom pas sa brnjom a lutalice bez iste. E, jbg. Šta da ti kažem. Laj ko i ja. Uštelio sam se pravo. Mislim da me neki čak i razumiju
Što se tiče Ozzy-jevog izlaska, sreća pa je lud ko struja (s kim si onakav si, samo ko je s kim i ko je na koga to je pitanje), pa smo izašli najnormalnije i opet tražili druge pse da se igramo. Što ovo sve pišem? Sreća pa imamo ovakvog psa, ali ovakva jedna situacije može psa da uhandri totalno, i da iz ničega postane agresivan i da se boji drugih pasa jer raznorazni primitivni oblici paramecijuma su dali sebi za pravo da vodaju pse. Ponavljam, pas ima SVAKO pravo da bude agresivan i namćor i svakakav ali na NAMA je ljudi da to kontrolišemo.
Hvala svima na komentarima i drago mi je da ste se zainteresovali za ovaj moj/naš problem

Da je taj agresivni pas bio na povodcu vjerovatno i ne bi napao tvog.buxxx wrote: Poenta priče je da je našeg psa napao AGRESIVNI mužjak BEZ brnjice i KAIŠA
ovo je bilo davno, uoci prosle nove godine.. i ost'o mu je otprilike 1x1,5cm oziljak, ali je to dlaka prekrila, pa ako ne znas gdje je, ne vidi seDr.Cuddy wrote:A joj pa kako ga je ovako zakačio? Jel mu zaraslo, miš mali

Tebi u svakom slućaju treba dobar dreser da ti pomogne ispraviti to ponašanje kod tvoga psa. A da nije nemoguće daću ti primjer ja imam ženku belgiskog ovćara stara 11mj. koja je napada sve ali bukvalno sve i mužijake i ženke a sada ne komandu NE prolazi izmedu dva psa mužijaka tornjak i jedne stare ženke pit bula koja je malo ćak i uspjela gricnuti(sreća pa ima 10 god.) ona nije uopšte odreagovala. Pomogao mi je momak koji se profesionalno bavi psima ali to su takve bile korekcije sa davilicom kada se zaleti na psa da bukvalno je izvrne sa nogu dok nije skontala da to nije ispravno.A što se tiće davilice uzmi onu koja je od gurtne sa lancom bilo ih je u peniju nešto jeftino duplo su efikasnije od lanćani, i ja sam imao lanćanu pa mije on dao tu sa gurtnom.pakica_ wrote:ovo je bilo davno, uoci prosle nove godine.. i ost'o mu je otprilike 1x1,5cm oziljak, ali je to dlaka prekrila, pa ako ne znas gdje je, ne vidi seDr.Cuddy wrote:A joj pa kako ga je ovako zakačio? Jel mu zaraslo, miš malisamo sto sad tu ima par sijedih
kazu da se to zna desiti
najveci je crnjak sto mu je ostao oziljak na licnosti, al' eto
i to se trudim da dovedem u red jer sam mu ja relativno friska gazdarica
![]()
a za tog pita (head s dobrinje, vlasnik adis) sam cula, dakle ne znam jel' tacno, da je ujeo i jedno dijete i jednu tetu.. e sad.. kako rekoh, ne znam da li je istina, ali ako je ujeo bastu, nije nemoguce, pa eto, ko je na dobrinji nek' se pripazi njegarekoh vec u postu gore, bolje sprijeciti nego lijeciti
ps. ovo sto buxxx rece da nije za davilice, samo da ti velim da je moja zivotinja jednom iscupala onaj zeljezni dio na koznoj ogrlici na koji se kaci povodac, tako da ja bez bodlji (koje mu stavljam kontra) ili davilice s njim ne mogu izaci na kraj.. tu mi se javlja problem, jer doberman nema poddlaku i mogu mi ti lanci zalediti na vratu, ali ziva ne znam na cemu drugom da ga vodim.. normala je on dok ne vidi macku, ali ako nju zaganja, nema tog platna i te koze koja bi ga zadrzala.. jedino da mu davilicu omotam kakvim salcetom, pa da mu nije direkt kontakt s vratom sam hladni metal, a?
lokice, sve je to tako.. mi tako vec radimo.. on sam sjedne kad naidje drugi pas na povodcu ako je sa iste strane ulice, ali problem su ovi psi koji su pusteni.. on i sto ne bi bio zainteresovan za njih, oni se zalijecu na njega (pogotovo znas kakvi su, evo u ovom gore primjeru, jack russeli.. oni se zalijecu na sve zivo, malo i veliko)Cholina_Lokica wrote:Sto se tice napada na druge pse, sasvim bi trebalo dovoljno da bude kad setate, nailaze drugi pas, samo malo u stranu se pomaknete, naredite mu da sjedne i kazete ne, ili mu necim drugim za pocetak odvracate paznju., i drzite ga da sjedi dok pas ne prodje...
Sto se tice vuce, u stranu trznuti povodac, nikad nazad i polako pokusavati... To izvrtanje sa nogu je pretjerano, cak sta vise moze biti i opasno, ako je podloga beton, u sekundi pas sjebati kuk... Kod ove moje sam regulisala sa flexi povodcemPosto ona u sustini ne moze polako da hoda, i mora da ide brze, flexi pa pici dok ima flexija, pa stane priceka da ja pridjem, pa nastavlja. Laganim trzanjem i govorenjem polako je skontala kad kazem polako uspori i ne tegli k'o da je upregnuta, sto je prije bilo normalno
Sad i kad setamo bez povodca, kad kazem polako odmah uspori.
Veoma jedan inteligentan komentar i zdrav stav sa tvoje strane.buxxx wrote:Vozdra svima,
Možda je glupo da moj prvi post na ovom forumu bude u poprilično negativnom tonu ali sam imao potrebu da sa vama podijelim i zajedno prokomentarišemo ono što mi se desilo jučer. Našeg psa, Ozzy-ja, napao je drugi pas. Odmah da kažem da je sve u redu i da su oba psa živa i zdrava. Ali šta je bio uzrok? Uvijek šetamo istom rutom i svi nas već poznaju (Ozzy-ju je haman godina). Prilaze nam ljudi koji imaju pse i koji nemaju. To zna biti malo frustrirajuće sa obzirom da mi pokušavamo ga naučiti da ne skače na druge ljude da bi ih poljubio i izlizao jer ne vole ni svi pijatelji pasa da se skače na njih i da ih se balavi. Također ne treba da skače oko drugih pasa jer nisu svi psi uvijek raspoloženi za igru ( iako Ozzy uvijek jeste). Da se razumijemo, jako sam realan i mislim da poznajemo našeg psa vrlo dobro. U kući je predivan. Živi sa macom i nikada nikakvih problema nije bilo. Naravno prošao je mjesece upozoravanja i ispravljanja kako u kući da se ponaša i sada se vide pozitivni rezultati. Vani nije baš najbolji pas jer leti svakome. Milion puta smo pokušali da objasnimo da lutalice pogotovo, nisu raspoložene za igru i upoznavanje ali džaba. U biti sve to prođe odlično sa malo natezanja, opominjanja i skakanja.
Da pređem na stvar. Psa, koji nas je napao, viđamo već godinu dana i vlasnica uvijek jednu te istu priču priča. Veoma je agresivan, ne voli druge mužjake i sav ovaj prostor (čitaj Breka) je njegov. Prva stvar: oči moje lijepe, nijedan prostor nijednog kućnog psa nije ulica već njegov stan ili kuća sa baštom. Ulica PRIPADA lutalicama. U takvoj sredini živimo i takve stvari jesu. Sa lutalicama nemamo problema jer poštujemo njihovu teritoriju i jedina situacija koju smo imali sa lutalicama je bila ta da nam je veliki avlijaner prišao i donio kost??? Mislim da ovo govori o Ozzy-jevom karakteru.
Pas koji nas je napao se igrao sa ženkom (koja također nije za pohvaliti jer veoma često zna da se iskezi i skače na Ozzy-ja), te kada se ženka zaletila na nas on je radio što psi uvijek i rade. On je branio svoju ženku. Sve bi to nekako i prošlo da on nije bio pušten i bez brnjice. Eh, već sam rekao brnjice za sve. U trenutku napada naš pas je bio na kaišu sa brnjicom. Dakle nikako se nije mogao braniti. U redu, bio sam ja tu, ali sam tog psa morao žestoko početi udarati da bi se on skinuo sa mog psa. Pas se okrenuo i pošao na mene tako da više nisam siguran koga je sve on napadao. Pa i ja volim pse ljudi moji. Nisam svog psa udarao nikada i ne želim da udaram druge pse. Sve pokušavam mirno da riješim. Da stvar bude gora vlasnica, gazdarica kako god hoćete se nije ni izvinula nego samo konstatovala: on je kriv jer je jako agresivan! Nije on kriv krivi ste TI draga gospođo. Pa ženo božija, ako već znaš da ti je pas agresivan, pa stavi mu brnijicu bar kada se igra sa drugim psom jer će naići neko ko mu nije po volji. Nemam ništa protiv agresivnih pasa. Pa i nas ima muhanatih pa se kaže, ma pusti njega on ti je ters. Pa ima i tersli pasa. Pas ima pravo da bude ters i ljut i agresivan i teritorijalan i mahnit i razigran i dosadan ali je na NAMA da to pratimo i kontrolišemo te po mogućnosti ispravljamo.
Ovim putem bih želio uputiti javni poziv svima nama. Prijatelji, država nam je u polnom organu marke muške. Zakona nikakvih nema. Hajdemo složno da svi stavljamo brnjice našim psima ili da barem budu na kaišu dok su na ulici kuda svi prolaze. Drugi ljudi ( iako neki to ne zaslužuju) će se osjećati ugodnije i siguran sam da će biti ovakvih scena i situacija manje. Upoznajmo naše pse. Gledajmo kako se ponašaju. Oni su naša sreća i radost i zašto da ih dovodimo u neugodne situacije. Moglo je doći i do ekscesa i da je taj pas imao brnjicu ali manje bih se brinuo za Ozzy-jev život mada ni to nije pohvalno, ali Bože moj. Nadam se da će bar jedna osoba ovo pročitati i shvatiti. Evo ako treba i naša maca, bez obzira što ne izlazi će početi da nosi brnjicu
Unaprijed hvala,
Ozzy
Naja jarane,naja22 wrote:Pozdrav, da li mi preporucujete da udomim psa belgijskog ovcara ?? Covjek nema uslova da ih drzi, ukotila mu se kuja pa poklanja posto nema papire, sta mislite o toj rasi ?? Trenutno imam pitbull terriera koji se odlicno slaze sa svima..
pojma nemam.. kad sam isla dole (doduse, pregledao ga je vet. koji mi je rekao eto ja ne volim dobermane zbog njihovog karakteraKaren wrote:Zašto da ga ne dovodiš? Ne znam, ja svoju curu tamo cjepim, a malce sam cjepila u Hadžićima, tamo radi za mene najbolji veterinar. Nisam ih dugo slikala, moram napraviti mali fotosession, da ih vidite koliko su porasli.
Hoćeš broj od vet. na pp da ti dode kući i da to završite ako ti je mrsko hodati???pakica_ wrote:pojma nemam.. kad sam isla dole (doduse, pregledao ga je vet. koji mi je rekao eto ja ne volim dobermane zbog njihovog karakteraKaren wrote:Zašto da ga ne dovodiš? Ne znam, ja svoju curu tamo cjepim, a malce sam cjepila u Hadžićima, tamo radi za mene najbolji veterinar. Nisam ih dugo slikala, moram napraviti mali fotosession, da ih vidite koliko su porasli.), rekla mu da mu uskoro slijedi boca protiv bjesnila i mogu li ga dole dovest da to obave, kaze on nema potrebe da dolazi ovdje, moze u toj nekoj ambulanti..
e sad ne znam.. i jel' mi u svakoj toj vet. stanici mogu izdati novu knjizicu, posto hocu sad da konacno promijenim to na svoje ime, pa sam cekala da mu bude vakat za bocu, da mu taman tu upisu nove boce i to
i jedva cekam slike, mogu mislit mrcina kako vršljaju po kuci sad hehehe