Istanbul
Moderator: anex
-
trixma
#1076 Re: Istanbul
Haj ako se nekome da neka napise gdje se kupuje i kako se koristi i dopunjava istanbul card i jeli moze jedna kartica za dvoje ili?
Bio sam u Istanbulu ali koristio sam zetone samo, al valjda je isplatnije sa karticom??
Bio sam u Istanbulu ali koristio sam zetone samo, al valjda je isplatnije sa karticom??
-
Eniac
#1077 Re: Istanbul
Kupis karticu u trafici. Mozda ima jos negdje ali ja sam kupovao u trafici. Kosta(la) je 7 lira. Kada ne zelis vise da je koristis vratis karticu u bilo koju trafiku, ne moras onu u kojoj si kupio, i dobijes 5 lira nazad.
Dakle, kada dobijes karticu moras je napuniti. Mozes je puniti u trafici ili na automatima za punjenje koji se nalaze na, ili u blizini, stanica (tramvajskih i metro). Recimo zelis da napunis karticu sa 20 lira. U masinu za punjenje ubacis novcanicu od 20 lira (ili na trafici das karticu i kazes da zelis da je napunis sa 20 lira), prislonis karticu uz senzor i tako napunis karticu.
Kada ulazis u autobus ili na stanice za tramvaj, metro, trajekt ili voz prislonis karticu uz senzor onoliko puta koliko putnika ulazi. Znaci na jednu karticu moze vise putnika, ali za svakog putnika se mora posebno prisloniti kartica uz senzor.
Sa zetonima je voznja cini mi se 3 lire, sa karticom 1,75 lira. S tim da se u autobus ne moze uci sa zetonom, samo sa karticom.
I da, voznje se ne mogu platiti gotovinom, znaci ili kartica ili zeton.
Dakle, kada dobijes karticu moras je napuniti. Mozes je puniti u trafici ili na automatima za punjenje koji se nalaze na, ili u blizini, stanica (tramvajskih i metro). Recimo zelis da napunis karticu sa 20 lira. U masinu za punjenje ubacis novcanicu od 20 lira (ili na trafici das karticu i kazes da zelis da je napunis sa 20 lira), prislonis karticu uz senzor i tako napunis karticu.
Kada ulazis u autobus ili na stanice za tramvaj, metro, trajekt ili voz prislonis karticu uz senzor onoliko puta koliko putnika ulazi. Znaci na jednu karticu moze vise putnika, ali za svakog putnika se mora posebno prisloniti kartica uz senzor.
Sa zetonima je voznja cini mi se 3 lire, sa karticom 1,75 lira. S tim da se u autobus ne moze uci sa zetonom, samo sa karticom.
I da, voznje se ne mogu platiti gotovinom, znaci ili kartica ili zeton.
-
trixma
#1079 Re: Istanbul
Hvala!
Pretpostavljam da ne vazi za onu uspinjacu sta li je sto vozi kroz tunel prema Taksimu?
Pretpostavljam da ne vazi za onu uspinjacu sta li je sto vozi kroz tunel prema Taksimu?
-
senna3
#1080 Re: Istanbul
važi i za vožnju prema Taksimu, kao i za uspinjaču što vozi sa Eyupa do vidikovca Pjer Loti.
Sretno i uživaj
Sretno i uživaj
- jazmin
#1081 Re: Istanbul
Einac hvala puno na svim informacijama 
- elma89_
#1082 Re: Istanbul
Koja su to "elitna" naselja Istanbula? navedite ih ovdje 
-
Eniac
#1083 Re: Istanbul
Bebek, Levent? Sto vise na sjever od Taksima sve je elitnije.elma89_ wrote:Koja su to "elitna" naselja Istanbula? navedite ih ovdje
-
mimica23
#1084 Re: Istanbul
Nisantasi je jedna od najpoznatijih oblasti za soping u Istanbulu.Ulica Abdi Ipekci ulica je nesto poput Rodeo Drive na Beverly Hills.Sve najpoznatije i najskuplje svetske robne marke su ovde:Burberry,Marks&Spencer,Topshop,Lacoste,Cartier,Luis Vuitton,Zanneti,Prada,Tiffany,Armani,Gucci,Max Mara,Banana Republic,Gap…
U Tesvikiye Cad. je City`s Nisantasi Mall.
https://maps.google.rs/maps/ms?msid=217 ... 6e78&msa=0
Lokacija: metroom M2 sa Taksima,izaci na stanici Osmanbey.(vidi mapu)
-
antidebil
#1085 Re: Istanbul
ako neko ide na nisantasi nek obavezno posjeti askeri muze / vojni muzej. mjesto je fenomenalno i svi ostanu odusevljeni. doduse curama se ne svidi izlozba kolko muskarcima al su svi podjednako odusevljeni koncertom na kraju i zbog tog koncerta se isplati.mimica23 wrote:Nisantasi je jedna od najpoznatijih oblasti za soping u Istanbulu.Ulica Abdi Ipekci ulica je nesto poput Rodeo Drive na Beverly Hills.Sve najpoznatije i najskuplje svetske robne marke su ovde:Burberry,Marks&Spencer,Topshop,Lacoste,Cartier,Luis Vuitton,Zanneti,Prada,Tiffany,Armani,Gucci,Max Mara,Banana Republic,Gap…
nisantasi jest ekskluziva al je fakat mal i nabacan, naguran. mene nije bas imresionirao.
ekskluzivna mjesta su pored bebeka, leventa i nisantasija su i bagdat cadesi i fenerbahce na kadikoju i maslak. mada maslak nije nikako za turista nema nekog shopinga a i ceste su katastrofa. ima cak i makdama i stala sa volovima uz samu cestu
ima hrpa takozvanih site-a koji su fakticki manja naselja radjena u zadnjih 10tak godina koja su ekskluziva, al njih nabrajat nema smisla
-
Nikolini
#1086 Re: Istanbul
Zar ne kazu da je ekskluziva u azijskom dijelu? Meni se cini da tamo zive svi poznati 
-
antidebil
#1087 Re: Istanbul
fener i bagdat cadesi jesu u kadikoyu na azijskoj strani. tamo je kasnije gradjeno pa je malo kulturnije u odnosu na evropski dio. tamo je ljepse stanovat a na evropskoj strani je vecina poslova i sjedista firmi i ustanovaNikolini wrote:Zar ne kazu da je ekskluziva u azijskom dijelu? Meni se cini da tamo zive svi poznati
-
Eniac
#1088 Re: Istanbul
Da. S tim sto na primjer od na primjer Bebeka pa prema samom rubu grada, dakle u Rumeli Kavagi, i jos nekim slicnim mjestima su ceste, hajde da ih nazovemo, "ljetne kuce" elite koja inace zivi u gradu. Ne mogu ih nazvati vikendice i zato sto su u gradu, doduse na rubovima grada, ali ipak su u gradu. Cesto se na dijelu Bosfora gdje je Bebek organizuju trke glisera. A na Bebeku su na primjer prodavnice Lamborghinija, Ferrarija, Rolls Royca, Bentleya...antidebil wrote:fener i bagdat cadesi jesu u kadikoyu na azijskoj strani. tamo je kasnije gradjeno pa je malo kulturnije u odnosu na evropski dio. tamo je ljepse stanovat a na evropskoj strani je vecina poslova i sjedista firmi i ustanovaNikolini wrote:Zar ne kazu da je ekskluziva u azijskom dijelu? Meni se cini da tamo zive svi poznati
Moja preporuka onima koji nisu prije bili u Istanbulu a boravice 7 dana ili vise je otici ujutro recimo autobusom sa Kabatasa do Rumeli Hisari (tvrdjava Rumeli, utorkom ne radi). Obici tvrdjavu ko hoce i onda na Ortakoy pjeske setnicom koja ide od tvrdjave prema Ortakoyu. Naravno, ne ide setnica bas skroz do Ortakoya, ali ima je. Podugacko je to, pa ce vecina u jednom trenutku vjerovatno sjesti na autobus do Ortakoya, ali je super setnja. Imaju klupe za odmoriti, a ima i kafica i restorancica pa se moze sjesti na kafu ili pojesti nesto i odmoriti se. Samo, ipak je to Bebek, pa treba obratiti paznju na cijene u restoranima i kaficima. Mene je obicna kafa kostala 5 TL, a djevojka uzela duplu, 10 TL
Recimo ujutro na Rumeli Hisari, zatim malo (koliko ko moze i voli) pjeske setnicom na Bebeku, pa autobus za Ortakoy, sat na Ortakoyu, autobus onda za Kabatas, tu na metro za Tasksim, pa kroz Istiklal ulicu, onda se spustiti na Galata toranj, poslije preko Galata mosta na Eminonu, tu otici u Misiri carsiju (Egipatsku carsiju, pijacu zacina), nakon toga tramvajem ili pjeske na Sultanahmet, tu obici Plavu dzamiju i hodati po Sultanahmetu, mozda otici na kolace i kafu/caj. U medjuvremenu negdje (Recimo u Istiklal ulici, ja sam tu redovno, dobro i jeftino rucao) nesto pojesti. To bi mogao biti jedan pun i dobro iskoristen dan.
Ali to je za one koji ostaju 7 dana ili duze pa mogu sebi dozvoliti da u danu obidju samo 2 mjesta ili provedu u "putu" od mjesta do mjesta puno vremena) Oni koji ostaju manje od 7 dana, narocito oni koji ostaju do 5 dana, pa moraju u toku dana vidjeti sto vise, oni nece moci setati i zadrzavati se po parkovima (meni se svidio Yildiz park, nalazi se kada se od Beskitasa krene pjeske prema Eminonu, pa je sa desne strane. Vidjeti na karti gdje je tacno ulaz), i setnicama kao sto je na Bebeku ili u Bagdat ulici nego ce morati uskakati i iskakati iz tramvaja, metroa i drugih prevoznih sredstava
-
MyIstanbul
#1089 Re: Istanbul
Može li mi neko preporučiti HAMAM u istanbulu, ali nesto povoljnije...
Sve što sam našla košta cca 130 TL po osobi
Usudili smo se i idemo nas dvoje sami, u vlastitoj režiji

Sve što sam našla košta cca 130 TL po osobi
-
Eniac
#1090 Re: Istanbul
Najpoznatiji, najslavniji ti je Cemberlitas hamam na tramvajskoj stanici koja se takodje zove Cemberlitas. Dakle na stanici okrenes ledja tracnicama i 5 metara desno ti je ulaz u hamam. Ali cijene su u skladu sa slavomMyIstanbul wrote:Može li mi neko preporučiti HAMAM u istanbulu, ali nesto povoljnije...
Sve što sam našla košta cca 130 TL po osobiUsudili smo se i idemo nas dvoje sami, u vlastitoj režiji
![]()
Tu je takodje i turisticka "atrakcija" koja se, naravno, opet zove Cemberlitas, a to je visoki dimnjak koji je dio hamama a danas mislim da nije u funkciji. Hamam je 1584. izgradio mimar Sinan, a za njega vec svi znamo
Dakle jedan korak (ali bukvalno jedan korak) od stanice ti je dimnjak Cemberlitas, a desno ti je ulaz u hamam.
Na ovoj web stranici: http://www.cemberlitashamami.com/ klikni na MENU, pa onda na FIYATLAR i dobices cijene. Nazalost Engleski dio web stranice sa cijenama ne radi.
Samousluga ti je jeftinija od usluge osoblja, pa tako mozes ustedjeti.
Da znas jos da imas i gay friendly hamame. U hamamima je osoba koja daje uslugu istog spola kao i osoba koja prima uslugu, i ako ti se ucini da je osoba koja ti daje uslugo malo prisnija nego sto treba, mozda si usla u gay friendly hamam
Pogledaj jos:
http://thisismyistanbul.wordpress.com/2 ... ul-hamams/
http://www.hammamguide.com/
-
MyIstanbul
#1091 Re: Istanbul
Najpoznatiji, najslavniji ti je Cemberlitas hamam na tramvajskoj stanici koja se takodje zove Cemberlitas. Dakle na stanici okrenes ledja tracnicama i 5 metara desno ti je ulaz u hamam. Ali cijene su u skladu sa slavom 
Tu je takodje i turisticka "atrakcija" koja se, naravno, opet zove Cemberlitas, a to je visoki dimnjak koji je dio hamama a danas mislim da nije u funkciji. Hamam je 1584. izgradio mimar Sinan, a za njega vec svi znamo
Dakle jedan korak (ali bukvalno jedan korak) od stanice ti je dimnjak Cemberlitas, a desno ti je ulaz u hamam.
Na ovoj web stranici: http://www.cemberlitashamami.com/ klikni na MENU, pa onda na FIYATLAR i dobices cijene. Nazalost Engleski dio web stranice sa cijenama ne radi.
Da znas jos da imas i gay friendly hamame. U hamamima je osoba koja daje uslugu istog spola kao i osoba koja prima uslugu, i ako ti se ucini da je osoba koja ti daje uslugo malo prisnija nego sto treba, mozda si usla u gay friendly hamam
Pogledaj jos:
http://www.hammamguide.com/[/quote]
Hahah..a la dobih odgovor
znam za ta dva, i jako su skupa, to su ovi sto sam navela 100-150 TL. Mada, kako je sad TL pala, možda bi se i tih 100TL moglo priuštiti
a ovo za geyeve nisam znala hahha
presmiješno mi. Ne bih voljela tu upasti...valjda imaju neki natpisi, i nadam se da toga nema bar u ovim kao što je Cemberlitas
kako cu znati?? Hvala ti na pomoći!
Pogledaj jos:
http://www.hammamguide.com/[/quote]
Hahah..a la dobih odgovor
-
Eniac
#1092 Re: Istanbul
Imas na web stranicam cije linkove sam ti dao napisano koji je hamam od nabrojanih gay friendly. A nije problem u trazilicu ukucati "gay friendly hamams in Istanbul" zar ne 
Pogledaj na ulazu u hamam da li ima neku oznaku kao sto je zastava duginih boja, da li pise negdje (krupnim ili sitnim slovima) da je gay friendly, ili jednostvno pitaj na recepciji hamama.
Mozda ti je bolje prvi put otici u jedan turisticki koji jeste skup. Recimo, nije ti isto kada prvi put odes u Istanbul, otici na kafu u neki kafic koji posjecuju turisti, ili u Starbucks, ili otici u neki bircuz u nekom radnickom naselju, u kojem su tri stola sa kariranim stolnjacima, i gdje tri brkata turcina sjede u potkosuljama i gledaju utakmicu na crno-bijelom portabl TV-u ceskajuci se po maljama na prsima. A sa zvucnika tresti Turski turbo-folk. Mi smo (djevojka i ja) to radili jer nam se nije placala kafa 4 KM koliko kosta u kaficima, ali kada prvi put udjes, pa te ona trojica pogledaju pitajuci se sta ti radis tu jer nikada ni jedan turista tu nije usao, ma ne da nije usao, nego nije ni zalutao, ne samo u taj bircuz, nego u to naselje jer nista nema tu za vidjeti ili posjetiti, malo bude neprijatno. Dok se ne naviknes, kada se naviknes, kada znas sta i kako, onda je sve OK.
Ne znam odakle si, ali Sarajlije ce znati, zamisli turistu, zenu, koji prvi put u Sarajevu udje u Vatru na primjer. A sada zamisli tu istu zenu koja recimo udje u Jagodu. Sve ce ti biti jasno. Jagoda jeste institucija, ali za one koji znaju o cemu se radi. Turista u Sarajevu koji ne zna sta je Jagoda, i tu udje, moze pomisliti da je usao u strip Jeremayah
Kao sto sam vec napisao, najveci problem ce biti sporazumijevanje. U lokalnim hamamima ti se moze desiti da jednostavno ne uspijes ljudima objasniti koju uslugu hoces jer ne govore strane jezike. Moje iskustvo je da su ljudi u Istanbulu veoma losi sa stranim jezicima, barem sa Engleskim. Cak i mladi. Naravno da ima ljudi koji perfektno govore strane jezike, ali vecina ne govori. I sto je najgore, veliki broj ljudi koji komuniciraju sa musterijama (prodavaci, sluzbenici, itd, cak i u hotelima) je los sa stranim jezicima. A ti ces, da bi prosla jeftinije, ici u neki lokalni hamam koji nema potrebu za ljudima koji znaju strane jezike jer tu ne dolaze turisti nego samo lokalci, pa ces se lako naci u situaciji da imas problem sa sporazumijevanjem. U skupim turistickim hamamima barem ces lakse objasniti koju uslugu zelis.
U svakom slucaju ukucaj u trazilicu nesto kao "cheap (ili afordable) hamams in Istanbul" ili "Istanbul hamams local population prefer" ili nesto slicno, pa vidi sta ces dobiti. Ima puno ljudi koji su iskreno ili foliranja radi (kako oni nisu obicni turisti nego prekaljeni putnici), bili na mjestima koja turisti ne posjecuju. Ali sreca pa pisu o tome, tako da imas informacije i o takvim mjestima. Obicno je referenca za trazenje takvih mjesta ukucati u trazilicu nesto kao "Istanbul off beaten path"
Pogledaj na ulazu u hamam da li ima neku oznaku kao sto je zastava duginih boja, da li pise negdje (krupnim ili sitnim slovima) da je gay friendly, ili jednostvno pitaj na recepciji hamama.
Mozda ti je bolje prvi put otici u jedan turisticki koji jeste skup. Recimo, nije ti isto kada prvi put odes u Istanbul, otici na kafu u neki kafic koji posjecuju turisti, ili u Starbucks, ili otici u neki bircuz u nekom radnickom naselju, u kojem su tri stola sa kariranim stolnjacima, i gdje tri brkata turcina sjede u potkosuljama i gledaju utakmicu na crno-bijelom portabl TV-u ceskajuci se po maljama na prsima. A sa zvucnika tresti Turski turbo-folk. Mi smo (djevojka i ja) to radili jer nam se nije placala kafa 4 KM koliko kosta u kaficima, ali kada prvi put udjes, pa te ona trojica pogledaju pitajuci se sta ti radis tu jer nikada ni jedan turista tu nije usao, ma ne da nije usao, nego nije ni zalutao, ne samo u taj bircuz, nego u to naselje jer nista nema tu za vidjeti ili posjetiti, malo bude neprijatno. Dok se ne naviknes, kada se naviknes, kada znas sta i kako, onda je sve OK.
Ne znam odakle si, ali Sarajlije ce znati, zamisli turistu, zenu, koji prvi put u Sarajevu udje u Vatru na primjer. A sada zamisli tu istu zenu koja recimo udje u Jagodu. Sve ce ti biti jasno. Jagoda jeste institucija, ali za one koji znaju o cemu se radi. Turista u Sarajevu koji ne zna sta je Jagoda, i tu udje, moze pomisliti da je usao u strip Jeremayah
Kao sto sam vec napisao, najveci problem ce biti sporazumijevanje. U lokalnim hamamima ti se moze desiti da jednostavno ne uspijes ljudima objasniti koju uslugu hoces jer ne govore strane jezike. Moje iskustvo je da su ljudi u Istanbulu veoma losi sa stranim jezicima, barem sa Engleskim. Cak i mladi. Naravno da ima ljudi koji perfektno govore strane jezike, ali vecina ne govori. I sto je najgore, veliki broj ljudi koji komuniciraju sa musterijama (prodavaci, sluzbenici, itd, cak i u hotelima) je los sa stranim jezicima. A ti ces, da bi prosla jeftinije, ici u neki lokalni hamam koji nema potrebu za ljudima koji znaju strane jezike jer tu ne dolaze turisti nego samo lokalci, pa ces se lako naci u situaciji da imas problem sa sporazumijevanjem. U skupim turistickim hamamima barem ces lakse objasniti koju uslugu zelis.
U svakom slucaju ukucaj u trazilicu nesto kao "cheap (ili afordable) hamams in Istanbul" ili "Istanbul hamams local population prefer" ili nesto slicno, pa vidi sta ces dobiti. Ima puno ljudi koji su iskreno ili foliranja radi (kako oni nisu obicni turisti nego prekaljeni putnici), bili na mjestima koja turisti ne posjecuju. Ali sreca pa pisu o tome, tako da imas informacije i o takvim mjestima. Obicno je referenca za trazenje takvih mjesta ukucati u trazilicu nesto kao "Istanbul off beaten path"
-
Eniac
#1093 Re: Istanbul
Nadjoh ovo, izgleda interesantno: http://istanbul.for91days.com/istanbul-index/
-
MyIstanbul
#1095 Re: Istanbul
Hvala Eniac
na toliko korisnih informacija!
Puno sam hamama kontaktirala, cijene lupaju strašne! Ali sam našla poznat , iako ne baš sređen ali ga hvale, Suleymaniye Hamam, i cijena je za raliku od ostalih, super 35 eura
nekako imam osjećaj, da kad tamo odeš da je jeftinije, nego što šalju cijene preko neta...
Mi idemo prvi put u Istanbul, sami, 6 dana...Planirali smo prva dva dana obići znamenitosti oko Sultanahmeta (Topkapi, Plava džamija, Ayasofija, Grand baazar...), treći dan preko galata mosta, kula,pa Dolmabahče palača, Ortakoy, Taksim... Četvrti dan vožnja Bosforom i onako lagana šetnjica Istiklalom i zujanje kud nas noge odnesu
Šta misliš jesmo li dobro posložili? Jeste li vi imali neki zapisan plan po danima?
I slažeš li se da je najbolji prijevoz od Ataturka do Sultanahmeta, M1 pa T1?
Hvala još jednom na puno korisnih informacija!
Puno sam hamama kontaktirala, cijene lupaju strašne! Ali sam našla poznat , iako ne baš sređen ali ga hvale, Suleymaniye Hamam, i cijena je za raliku od ostalih, super 35 eura
Mi idemo prvi put u Istanbul, sami, 6 dana...Planirali smo prva dva dana obići znamenitosti oko Sultanahmeta (Topkapi, Plava džamija, Ayasofija, Grand baazar...), treći dan preko galata mosta, kula,pa Dolmabahče palača, Ortakoy, Taksim... Četvrti dan vožnja Bosforom i onako lagana šetnjica Istiklalom i zujanje kud nas noge odnesu
Šta misliš jesmo li dobro posložili? Jeste li vi imali neki zapisan plan po danima?
-
Eniac
#1096 Re: Istanbul
Nema na cemu.MyIstanbul wrote:Hvala Eniac
Puno sam hamama kontaktirala, cijene lupaju strašne! Ali sam našla poznat , iako ne baš sređen ali ga hvale, Suleymaniye Hamam, i cijena je za raliku od ostalih, super 35 eura![]()
nekako imam osjećaj, da kad tamo odeš da je jeftinije, nego što šalju cijene preko neta...
Mi idemo prvi put u Istanbul, sami, 6 dana...Planirali smo prva dva dana obići znamenitosti oko Sultanahmeta (Topkapi, Plava džamija, Ayasofija, Grand baazar...), treći dan preko galata mosta, kula,pa Dolmabahče palača, Ortakoy, Taksim... Četvrti dan vožnja Bosforom i onako lagana šetnjica Istiklalom i zujanje kud nas noge odnesu![]()
Prvo, ja sam se provalio. Ono sto se nalazi na stanici Cemberlitas je stub iz vremena cara Konstantina.
Drugo, sve tu te cijene poznatih hamama slicne, oko 40 Eura.
Sto se tice prevoza M1 pa T1 je svakako najjeftiniji prevoz, i ako nemate puno stvari nije losa opcija. Ja volim platiti vise pa imati licni prevoz. Mislim, ako platim, recimo, 1500 KM za 10 dana, mogu platiti i 1550 pa imati licni prevoz sa aerodroma u hotel i nazad. Kada kazem licni prevoz ne mislim na taksi, nego na aerodromu me doceka vozac za hotel i u povratku vozac me vozi na aerodrom. Ne vuku mi se koferi po tramvajima
Vas plan mi izgleda dobar. Imajte na umu slijedece: Ne rade sve znamenitosti svaki dan. Provjerite na web stranicama kada rade Aja Sofija, kada radi Topkapi itd. Recimo sve radi nedjeljom osim Grand Bazara, on ne radi. Cini mi se da Topkapi ne radi utorkom. Ali nisam siguran pa provjerite, ima sve na webu.
Druga stvar koju trebate planirati je vrijeme. Moze vam se desiti da na ulaz u neku znamenitost cekate dugo, da u redu za ulaz stojite sat vremena pa i vise. Recimo, ja sam na ulaz u Dolmabahce cekao 1,5 sati na ulaz u dvoriste i jos sat na ulaz u samu palatu. Na ulaz u Aja Sofiju sam cekao 30 minuta. Za Topkapi isto oko 1,5 sati. U Galata toranj 20 minuta.
Treca stvar, vrijeme samog obilaska. Da biste kompletno obisli Topkapi, dakle apsolutno sve treba vam skoro 5 sati (javni dio i harem). Aja Sofija oko 1 sat. Dolmabahce oko 2 sata (palata i harem). Arheoloski muzej oko 3 sata. Plava dzamija 20ak minuta. Grand Bazar mozete obilaziti satima. Naravno, ne morate obici u Topkapiju i javni dio i harem, ili u Dolmabahceu i palatu i harem, ali to po meni nema smisla. I karte se kupuju po dijelovima, dakle mozete u Topkapiju kupiti kartu samo za javni dio bez harema ili za oboje. Slicno vazi i za Dolmabahce. Tako mozete ustedjeti novac. Ali opet kazem, nema smisla ne obici sve. I haremi su interesantniji. Jeste a je u Topkapiju u javnom dijelu dijamant od 90 karata i u Dolmabahceu sjajan luster, ali haremi su mnogo interesantniji. To su bile privatne prostorije pa su uredjene drugacije nego javni prostori koji su uredjeni za sluzbene potrebe vladara.
Mi kada smo prvi put isli u Istanbul nasli smo blog u kojem je neko sve slozio po sekcijama. Kako prvi dan obici sve sto treba a nalazi se blizu jedno drugog u jednom dijelu grada, drugi dan sve u drugom dijelu grada itd. I to nam je puno pomoglo da ustedimo vrijeme na put od jedne znamenitosti do druge. Taj blog vise ne postoji, nazalost.
Moja preporuka za treci dan bi bila slijedeca: Prvo Dolmabahce. Zatim Ortakoy. Onda autobusom na Kabatas i metro do Taksima. Setnja istiklalom pa onda pjeske (10 minuta) od Istikal ulice do Galata tornja. Zatim od tornja preko Galata mosta na Eminonu i u Misiri carsiju (Bazar zacina). To je prakticnije nego prvo na Galatu pa onda u Dolmabahce. Taksim sam po sebi bez Istiklal ulice nije nesto posebno. A onda 4. dan mozete pored Bosfora, ako 3. dan obidjete i Istiklal, recimo otici u Bagdad ulicu ili ako prvi dan budete preumorni za sve nesto prebaciti za ovaj dan. Ili ako ne bude radilo sve sto zelite posjetiti isti dan. Ili mozete otici do Eyupa na Pier Loti vidikovac. Ili posjetiti arheoloski muzej. Ima jos mnogo opcija. Yerebatan cisterna na primjer. A mozete ici na nocno krstarenje Bosforom umjesto dnevnog. Mozete otici recimo u Cevahir ako vam je do gledanja prodavnica
Ima jos svasta da se vidi i obidje, vi ste izabrali apsolutni "must see" a da se ne umarate previse. Iako ja, nakon sto sam vidio sva ta mjesta, imam neka druga koja vise volim, ali to sam shvatio tek nakon sto sam obisao "must see" mjesta. Tako da je za prvi put vas plan prilicno dobar.
Bice vam lijepo, ne forsirajte, Istanbul je grad u koji se vecina posjetilaca vrati najmanje jos jednom, a neki i vise puta, tako da sve sta propustite prvi put vidjecete drugi put. A vraticete se jos jednom, tesko je to ne uraditi
- i_ja_na_forumu
#1097 Re: Istanbul
meni ovo nije jasno nikako
Sarajevo(SJJ) Istanbul - S.Gokcen(SAW) Departure 12:20 Arrival 15:15 (3 sata)
Istanbul - S.Gokcen(SAW) - Sarajevo(SJJ) Departure 19:40 Arrival 20:35 (55 min)
- zlaataan
#1098 Re: Istanbul
To nisu zapravo 3 sata, nego 2 sata.i_ja_na_forumu wrote:meni ovo nije jasno nikako
Isto tako, nije zapravo 55 min, nego 1h i 55 min.
Istanbul i Sarajevo nisu u istoj vremenskoj zoni.
- i_ja_na_forumu
#1099 Re: Istanbul
Pa sto ne napisu odmah na stranicizlaataan wrote:To nisu zapravo 3 sata, nego 2 sata.i_ja_na_forumu wrote:meni ovo nije jasno nikako
Isto tako, nije zapravo 55 min, nego 1h i 55 min.
Istanbul i Sarajevo nisu u istoj vremenskoj zoni.
-
Eniac
#1100 Re: Istanbul
Zato sto se podrazumijeva da osoba koja putuje avionom zna da se svi termini pisu u lokalnom vremenu (vremenu zemlje iz koje avion polijece ili u koju slijece), ne vremenu zemlje u kojoj kupac karte zivi.
Znaci ako ti na karti Sarajevo-Istanbul pise polijetanje u 10.00 a slijetanje u 12.00 to znaci polijetanje iz Sarajeva u 10 sati po sarajevskom vremenu i slijetanje u Istanbul u 12 sati po istanbulskom vremenu.
Znaci ako ti na karti Sarajevo-Istanbul pise polijetanje u 10.00 a slijetanje u 12.00 to znaci polijetanje iz Sarajeva u 10 sati po sarajevskom vremenu i slijetanje u Istanbul u 12 sati po istanbulskom vremenu.