Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
kakav nered

#1076 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

BobRock28 wrote:
kakav nered wrote:... ignorirati i sačekati da odraste i uđe u moju rutinu :D
nadaj se. moje imaju 9 godina i 4 godine. skupa su već 4 godine. i ne ulaze u ničiju rutinu osim i isključivo svoju.

ne znam...možda se veliki mačak smirio zato što sam ga kastrirala...ja se nadam da će me ova mala pustiti na miru nakon nekog vremena...imam podočnjake do poda jer ne spavam...tješila sam se da će je proći, ali sad si me zabrinuo :shock:

BobRock28 wrote:PS. mislim da mi čitaju postove na forumu. već dvije noći se bude u pola 5 (!!!!!!!) ujutro. k'o biva da mi šuknu što ih tračam na netu... eeeeh muko moja, pređi na drugoga!
:lol:
SinjaD

#1077 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

BobRock28 wrote: Super što svom mačku tražiš društvo! Mačke ponekad jesu samožive, ali su i one društvene životinje, i mislim da su u globalu mnogo sretnije kad ih je više. Kod nas je malo specifična situacija bila jer smo malo mače (ženku) od 3 mjeseca doveli u kuću sa ženkom od 5 godina. Isprva je bilo krvi, pridošlica je često bila poderana jer su se baš makljale (uzmi u obzir da je ova starija i inače namćor baba bila). Sada se i dalje ponekad potuku ali se baš vole i ako se jedna nešto razboli, druga ide oko nje i mazi je i tako. Takođe, starija mačka je imala pravo puno problema sa bubrezima i bila bolešljiva u globalu; sada je skroz zdrava. Možda nema veze jedno s drugim, ali ja mislim da joj je bolje jer ima društvo.

Super je uzeti dvoje dok su još mali. Kontam da ih planiraš kastrirati/sterilizovati? U tom slučaju ti je svejedno jel imaš dva dječaka ili dvije ženke. Ako ne planiraš ( :| ) onda razmisli o tome da ako imaš tva muškića, biće izrazito teritorijalni i zapišavati gdje stignu. Ako uzmeš ženku, onda razmišljaj o tome kome ćeš uvaliti mačiće. Ali ako ćeš ih sterilizovati ( :thumbup: ) onda je svejedno. Znam ljude koji imaju mužjaka i ženku koji se drama vole, ja imam dvije ženke, drug ima dva mužjaka i sve to fercera :)
Hvala puno na odgovoru!
Kao što sam već napisala novo mače donosimo nakon što Lakija kastriramo. Naravno, kad za to dođe vrijeme, i novo mače ide na kastraciju/sterilizaciju.

Pitala sam za spol samo zbog toga što me zanima da li se bolje slažu dva dečka ili dečko i curica.
Laki je dosta živ, stalno je u pokretu, stalno zove (bukvalno zavija) da se igramo s njim... A nema zadnju desnu nogu. Voljela bih da nas zapadne neko mirno i mazno mače da i njega malo smiri, da ne skače previše, da se ne forsira.
Felidae

#1078 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

Meni je to sweet, al valjda sto moj to ne radi, pravo je miran, inace bih i ja ludila. Jedino sto uzasno grebe svoju kutiju s pijeskom i to tako da se covjek jezi koliko to skripi i onda predje na radijator, pa tu malo grebe, pa predje na vrata, pa i tu malo grebe. I sve je ok dok je to preko dana, al kad u 5h ujutru pocne, onda se ne moze :zzzz:[/quote]

i moja grebe posudu sa pjeskom ko kakav divljak, jos se stvarno trudim da je odrzavam cistom koliko mogu, ponekad mi se cini kao da je nesto zatrpala unutra, pa trazi :lol:
moja vise nista ne grebe po kuci od kako sam joj kupila grebalicu, pravo sam se prijatno iznenadila kad sam skontala kad joj je do toga, odgega do grebalice i ozezi :D
kakav nered

#1079 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

SinjaD wrote:Uskoro će moj mačak Laki dobiti društvo. Nadam se da će sve biti OK i da će prihvatiti pridošlicu. Po cijeli dan je sam i mislim da će mu društvo prijati.
Lakiju je odprilike 6 mjeseci. Planiramo ga kastrirati i to bi moglo da se desi za nekih mjesec dana. Taman će tad da stasa i mače koje ćemo udomiti.

Molim sve one koji su bili u sličnoj situaciji da napišu svoja iskustva -
Kako su vaša mace reagovale na nove mačke koje ste udomljavali?
Koliko su bile stare - starosjedioci i pridoslice?
Kako ste ih hranili ako je dobna razlika velika?
Koristite li jedan ili dva wc-a?
....šta god vam još padne na pamet, a da je bitno, napišite!

Također bih molila savjet - obzirom da imam mačka da li je bolje udomiti mače muškića ili curicu?

Hvala!
Mom mačku je bilo godinu i pol kad sam mu dovela društvo, njoj 2 mjeseca... bilo mi je žao što je sam...
Mislila sam da će se bolje slagati ako budu različitih polova pa sam uzela ženkicu..s time da je on kastriran...
Na početku je bio strašno ljubomoran i bilo mu je nenormalno krivo što sam je dovela.. tukao ju je i grizao.. morala sam biti uz njih bukvalno 24h.. boljala sam se da je ne zadavi... sreća pa je bio vikend... nije dolazio da se mazi, ništa... baš je bio ljut na mene...a nju je mrzio...kad sam išla na posao odvajala sam ih u različite sobe i zaključavala...
i uglavnom jedan dan sam zaboravila zaključati, mačak je otvorio vrata i...naravno ništa se nije desilo...hehehe...tako da ih od tada nisam razdvajala...nakon nekog vremena su se navikli jedno na drugo i eno ih sad se obožavaju...a i on je ponovo počeo da se mazi...mada je bio ljut bar mjesec dana...

kupila sam veliki zatvoreni wc i skupa ga koriste....
on jede suhu hranu, ona mokru za mačiće (trenutno ima 7 mjeseci)...ne odvajam, jednostavno ne vole istu hranu...

ovo sve gore što sam napisala grozno zvuči, ali tako je samo prvih par dana, pretrpite taj početni stres i onda će svima biti bolje... Pero (mačak) mi je puno mirniji otkako ima nju, manje blesi po stanu, ne grize kablove, zadovoljniji je... a i ja sam sretnija :)
SinjaD

#1080 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

@ kakav nered, hvala puno na odgovoru.

Ja sam već isplanirala da će uvođenje novajlije da se desi u petak popodne tako da budem tu 3 noći i 2 dana da ih nadgledam :-D
Ako bude potrebe uzeću i godišnji :D
kakav nered

#1081 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

SinjaD wrote:@ kakav nered, hvala puno na odgovoru.

Ja sam već isplanirala da će uvođenje novajlije da se desi u petak popodne tako da budem tu 3 noći i 2 dana da ih nadgledam :-D
Ako bude potrebe uzeću i godišnji :D
mislim da će ti ta tri dana biti dovoljna... ja sam ih još dva dana kasnije razdvajala i onda sam zaboravila zaključati... možda sve to puno gore izgleda nego što jeste... sumnjam da ju je ikad pravo ujeo... ali eto, ne možeš si pomoći, strah te...

super je što si odlučila uzeti drugo mače :)
postavi slike kad mače dođe i obavještavaj nas kako im ide :)

sretno :)
BobRock28

#1082 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

E, da, super bi bilo ako imaš odvojene sobe da ih držiš prvi dan razdvojeno. Laki će te mrziti taj dan, ali će vjerovatno biti radoznao, tako da će se oni njuškati kroz vrata ali ćeš smanjiti stres i ljubomoru. Moje jedu istu hranu tako da je obično frtutma oko hranjenja, i opšte obžderavanje jer je "mala" brzo naučila da ako ne pojede odma sve, "velika" će pojesti i svoje i njeno :)

Piške u jedan WC.
Felidae wrote:...
moja vise nista ne grebe po kuci od kako sam joj kupila grebalicu, pravo sam se prijatno iznenadila kad sam skontala kad joj je do toga, odgega do grebalice i ozezi :D
Moja jedna voli grebalicu (homemade, by me!), druga preferira namještaj i itison i nema boga da je odviknem. A pazi kako im je dobra grebalica (daska, itison, konopac, šarafi i puno puno živaca :)):
Image
Image
SinjaD

#1083 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

BobRock28 wrote: Image
Image
:thumbup: Svaka čast samsvojmajstor :-D
Ovako nešto i ja planiram napraviti (tj. da mi neko drugi napravi što ja zamislim :D ) u kombinaciji s nekim policama na zidu na kojim bi mace ležale, penjale se...
kakav nered

#1084 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

suuuuper ti je grebalica :)
ja sam svom mačku kupila onu malu običnu kad je bio mali i bila mu je zanimljiva svega par sati tj. dok je miš bio prikačen za nju...čim ga je otkinuo nije mu više bila zanimljiva...namještaj mu je nr.1 :D

kako si je napravio? daska, kanap i ? to nekako jednostavno zvuči ali znam da nije...
i ja bih pokušala napraviti...jer mačak mi je ogroman i trebam nešto onako malo veće da se može cijeli protegnuti...možda mi tad ostavi namještaj na miru :D

ps.mace su ti prekrasne :)
Last edited by kakav nered on 04/04/2011 15:16, edited 1 time in total.
SinjaD

#1085 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

kakav nered wrote: ja sam svom mačku kupila onu malu običnu kad je bio mali i bila mu je zanimljiva svega par sati tj. dok je miš bio prikačen za nju...čim ga je otkinuo nije mu više bila zanimljiva...namještaj mu je nr.1 :D
Identična situacija :D Sada mu je to "gledalica" na balkonu :D
Felidae

#1086 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

e svaka cast na majstorluku, i ja sam zamisljala vec dugo vremena kako bi to trebalo izgledati, i posto je samo ostalo na zamisljanju, otisla sam i kupila grebalicu, ali mi je zelja napraviti police za macu sto spominje Sinja D
ami8

#1087 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

http://img84.imageshack.us/i/greb.jpg/

moze i ovo pomoci, poslije kupovnih grebalica i izgrebanog namjestaja, ovo se najbolje pokazalo...
SinjaD

#1088 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

ami8 wrote:http://img84.imageshack.us/i/greb.jpg/

moze i ovo pomoci, poslije kupovnih grebalica i izgrebanog namjestaja, ovo se najbolje pokazalo...
Ovu fotku ja odavno imam spašenu u folderu Laki :-D
Samo da trknem do šume po granu :D
BobRock28

#1089 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

kakav nered wrote:kako si je napravio? daska, kanap i ? to nekako jednostavno zvuči ali znam da nije...
i ja bih pokušala napraviti...jer mačak mi je ogroman i trebam nešto onako malo veće da se može cijeli protegnuti...možda mi tad ostavi namještaj na miru :D

Policu kupiš, izbušiš rupe bušilicom po rubu i onda motaš konopac. S tim što je na ovim grebalicama onda taj konopac upleten (ono tipa, jedna ispod, jedna iznad, kao da tkaš konopac) jer ove moje pokidaše sve u roku odmah. I onda zalijepiš i zašarafiš itison i eto.

Mogao bi se biznis od ovoga napraviti, ha? :D S tim što je mene sav materijal (ne računajući parče itisona koje mi se eto našlo) došao nekih... 15 maraka, ako bi se ove grebalice tušile po 30, to ne bi bilo loše...

PATENT NA IDEJU!!! :P
kakav nered

#1090 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

SinjaD wrote:
ami8 wrote:http://img84.imageshack.us/i/greb.jpg/

Ovu fotku ja odavno imam spašenu u folderu Laki :-D
Samo da trknem do šume po granu :D

hahahahaha i ja je imam spašenu... :lol:
kakav nered

#1091 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

BobRock28 wrote:
kakav nered wrote:kako si je napravio? daska, kanap i ? to nekako jednostavno zvuči ali znam da nije...

Policu kupiš, izbušiš rupe bušilicom po rubu i onda motaš konopac. S tim što je na ovim grebalicama onda taj konopac upleten (ono tipa, jedna ispod, jedna iznad, kao da tkaš konopac) jer ove moje pokidaše sve u roku odmah. I onda zalijepiš i zašarafiš itison i eto.

Mogao bi se biznis od ovoga napraviti, ha? :D S tim što je mene sav materijal (ne računajući parče itisona koje mi se eto našlo) došao nekih... 15 maraka, ako bi se ove grebalice tušile po 30, to ne bi bilo loše...

PATENT NA IDEJU!!! :P

kako ne, evo ja prvi kupac :D hehehehe
mica šigla

#1092 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Felidae wrote:Meni je to sweet, al valjda sto moj to ne radi, pravo je miran, inace bih i ja ludila. Jedino sto uzasno grebe svoju kutiju s pijeskom i to tako da se covjek jezi koliko to skripi i onda predje na radijator, pa tu malo grebe, pa predje na vrata, pa i tu malo grebe. I sve je ok dok je to preko dana, al kad u 5h ujutru pocne, onda se ne moze :zzzz:
i moja grebe posudu sa pjeskom ko kakav divljak, jos se stvarno trudim da je odrzavam cistom koliko mogu, ponekad mi se cini kao da je nesto zatrpala unutra, pa trazi :lol:
moja vise nista ne grebe po kuci od kako sam joj kupila grebalicu, pravo sam se prijatno iznenadila kad sam skontala kad joj je do toga, odgega do grebalice i ozezi :D[/quote]

I mi smo kupili grebalicu, al' nemamo problema s njim, ne grebe namještaj, baš miran, samo što rovi ko lud. Kao što kažeš, kao da nešto zatrpano traži. :D
mica šigla

#1093 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Juče sam mačka vodila veterinaru, sve ok, samo opet ima parazite u ušima :( . To je zaradio kad je bio mali, pa smo to prije godinu dana liječili (kad je došao kod nas, prije je bio kod drugih vlasnika). Liječili smo, ali ne izliječili. Smanjilo se, ali su se sada opet pojačali simptomi. Vet nam je dao kapi za uši.
Jeste li vi imali s tim problema? Zanimaju me vaša iskustva.
Mislim da prošli put nismo dobro zaliječili, jer nas je (mene i sestru) bilo strah da ga ne povrijedimo, tako da se nadam da ćemo sad kad smo se opustile (jer sam mu tokom cijele godine povremneo čistila uši), bolje odraditi posao tj. čišćenje ušiju.
BobRock28

#1094 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

mica šigla wrote:Juče sam mačka vodila veterinaru, sve ok, samo opet ima parazite u ušima :( .
:sad: nemam iskustva s tim, moje su relativno zdrave, al ono, istraj :)
mica šigla

#1095 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Hvala... nadam se da ću istjerati sve glupe parazite. Sad su mu uši nadražene, pa ne da dodirnuti ih... :(
SinjaD

#1096 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

mica šigla wrote:Hvala... nadam se da ću istjerati sve glupe parazite. Sad su mu uši nadražene, pa ne da dodirnuti ih... :(
Znam da je teško; maca se doima krhko i ne smiješ je dodirnuti; ali moraš. Radi sve kako ti je veterinar rekao.
Mi smo morali Lakiju previjati ranu (nasli smo ga s otrgnutom zadnjom nogom, pa je ono što je preostalo amputirano). Znam koliko nam je to bilo teško. Treba ga čvrsto držati, dobro zamotati i zalijepiti, a on se otima, malen, sićušan, mi ga ne smijemo malo čvršće uhvatiti, bojimo se polomit ćemo ga... Joj kad se sjetim sva se naježim...
Samo hrabro i po uputama veta!
mica šigla

#1097 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Hvala puno.... baš mi je žao tvog Lakija... moje muke su u poređenju s tvojima male, al' eto opet mi nekako teško. Danas je moj Micko malo bolji, dozvoljava mi da mu pogledam uši i već ga čini mi se manje svrbe...
SinjaD

#1098 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Da li neko zna gdje mogu nabaviti pastu protiv unutarnjih parazita za sasvim male mačiće????

Jutros sam tražila u VetLife-u i Vet. stanici (apoteci) na Stupu i nema, nestalo im, ne znaju kad će opet imati.
DON_eARL

#1099 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Da li je neko imao iskustvo sa Feline Infectious Peritonitis (FIP) virusom? Veterinar je utvrdio da po simptomima i krvnoj slici macka, vjerovatno radi o FIP virusu... Vakcina nije dostupna u BiH, a iz clanaka po netu vidim da nije bas ni efikasna. Sta ciniti? :-?
moa

#1100 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

Ljudi imam plavu rusku macu kojoj je evo 4 godine vec pa me zanima ima li ko plavog ruskog macka
da se njih dvoja malo cupa cupa :)

Hvala
Post Reply