Bellica wrote: Rezultat njihovog dosadasnjeg rada u oblasti odrzavanja zgrada je katastrofalan, priznajem da sam ja daleko sposobnija od njih jer u rukama svaki mjesec imam u prosjeku 400KM za odrzavanje ogromnog ulaza, dok oni imaju daleko vise i daju nam ovo sto vidimo.
Nego, na stranu sve ovo, sta ste vi kao zgrada dobili od tog nadogradjivanja, ako izuzmemo sve ono lose? Mislim na fasadu, novi krov, da li ste to dobili, na slici vidim da vam je fasada stara, samo ne znam je li slika od prije ili poslije nadogradnje?
Otkako smo prisilno nadograđeni od strane FAMOS-GRADNJE i Bakira Izetbegovića, te 2003.g. kada je jesen okačila svoje žute značke, za nas ''vrapce i mačke'', sve je pošlo naopačke:
Prvo je nadograditelj=upravitelj FAMOS-GRADNJA, posjekao neko drveće i dio žive ograde (To je, kasnije, bilo fatalno za komšiju koji je sadio to drveće, živu ogradu i brinuo se o izgledu dvorišta-Srce mu nije izdržalo. Sekiracija, nerviranje, poniženje tog starca).
U razgovoru sa jednim ing. građevinarstva, objasnio mi je da kada su nadograđivali, prvo su skinuli krov, pa su bušilicom zvanom kobra betonski vijenac krova razvalili. Kaže taj ing. koji je učestvovao u gradnji Skenderije, da je sada zgrada ''rastrešena'' i krhka, pa ako bi se desilo da malo veći avion bude slijetao na aerodrom (Zgrada je u nultoj liniji- aksi slijetanja aviona), pa se desi interferencija frekvencija zgrade i zvuka aviona i dođe do rezonancije, zgrada bi se mogla ''skljokati'' k'o kula od karata. Ja to nisam znao, ali ing. penzioner me je upoznao da nadograđeni nemaju ''normalan'' plafon = betonske ploče, nego imaju plafon od nekog laHkog materijala.
Hebeš novi krov i novu fasadu kada su ''kobrom'' razrušili taj vijenac od betona koji je davao stabilnost i čvrstinu zgradi!
Napravili i nove oluke, a do tada smo imali oluke koji su kišnicu kroz zemlju odvodili u kanalizaciju na ulici. Ti novi oluci, čim s jeseni opadne lišće, začepe se i kada dođe zima, naša zgrada je ''zimski ledeni dvorac'', a nikada do tada nismo imali problema sa ledenicama i olucima.
Sumnjam, ali samo sumnjam, da su tako namjerno napravili da bi u zimsko doba što više puta intervenisali na ''skidanju ledenica'' i tako uzimali pare sa računa zgrade.
Inače, to im je specijalitet bio i sa automatskim zatvaranjem vrata ulaza nakon što je ugrađen interfon i el. brava na ulaznim vratima. Slabo predviđena težina vrata, pa je počelo curiti ulje hidraulike automatskog zatvarača vrata.
Na poziv, došao majstor i samo postavio novi automat iako je ovaj stari, ustvari bio nov.
Naravno, naplaćen ponovo, a taj stari, k'o biva, pokvareni automat odnešen. (Meni, kada neki majstor popravlja nešto u kući, sve stare dijelove uređaja koje zamijeni novim, ostavi).
Napravili su i novo gromobransko uzemljenje koje do tada nismo imali, ali su tako izvršili radove da je bivšem komšiji Miloju, dok nije bio prisutan u stanu lopov-narkoman-bolesnik (Rovac, valjda od prezimena Rovčanin), pokrao nešto zlata penjući se uz pomoć gromobranske instalacije na balkon, pa u stan.
Moja sestra je imala ''bliski susret'' sa njim, pa dok sam ja bio na privremenom radu u Africi, zatekla je tog Rovca u spavaćoj sobi dok je ona bila u kuhinji. Ništa se nije desilo, samo vrištanje i galama od strane sestre i Rovčev bijeg nazad, istim putem: Balkon, gromobran, dvorište.
Znao sam još u vrijeme nadogradnje da će sve poći naopačke jer su skinuli krov, a ljetnji pljusak napravio poplavu kod ovog komšije što je uređivao dvorište zgrade, živicu, sadio drveće,..Tolika je poplava kišnice bila da je poplavilo i moj stan na 1. spratu. Ni izvinjenja od FG, a kamoli naknada štete.
Ugradili su i nove strujomjere za nadograđene, pa se prvi od 4 incidenta požarne vrste nakon nadogradnje desio tako što se zapalio taj jedan novi strujomjer. Kada je na moju intervenciju kod Kanotnalne el.-energetske inspekcije poslana ekipa da zamijeni SVE opasne strujomjere i propisno izgrade novi ormar za iste, prilikom uključenja struje došlo je do ''strujnog udara'' koji se ''ispraznio'' preko plinske instalacije i uređaja, te probio plinsku cijev pa je plin počeo šištati i puniti našu zgradu. To je bio drugi incident požarne vrste, ali nije kriv upravitelj-nadograditelj, nego nadograđeni drot (Izvinjavam se bivšim kolegama policajcima, ali ovaj je stvarno drot).
Mi ''vrapci i mačke'', mirni ljudi koji gledamo da redovno plaćamo sve obaveze propisane zakonima, smo ugroženi od ovih kabadahija koji i zakone pišu tako, samo da omoguće potkradanje za sebe i svoju tzv. građ. mafiju. Zahvaljujući sadašnjem i prethodnom ministru, certifikat upravitelja je ustvari, certifikat za potkradanje građana, a u slučaju moje zgrade i certifikat za ugrožavanje života ljudi tokom tog potkradanja.