Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Garden of illusion

#1076 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

sumasumarum77 wrote:@garden of Illusion

Hvala na interesovanju.....Cijevi jednostavno cvile, nekad sviraju kao nekakve diple tj dva tri zvuka odjednom a nekad kao da je nekakav generator prikljucen na njih pa zvuce zastrasujuce. meni je ta vertikala u zidu tako da ne znam da li se ona to njise ili je stabilna.Majstori iz sarajevostana su dva-tri puta obilazili podrum a isli su i po stanovima ali stanje je ostalo isto. Jedan prijatelj mi je rekao da vjerovatno kod opadanja i dizanja pritiska dolazi do ulaska vazduha u cijevi pa bi se trebao na najvisoj tacki vertikale ugraditi ozracivac velicine kutije cigara na jedno pola metra zavarene cijevi. Da li je iko to radio jer ja nisam za to cuo. Bojim se da ne napravim jos veci belaj. Pricao sam sa nekim iz vodovoda i taj covjek mi je rekao da se po pitanju pritiska neda nista uraditi.
Ozračivaći su pravljeni na krovovima većine zgrada prilikom gradnje ali su isti i često zatvarani, što od strane stanara koji smatraju da nisu potrebni (a jesu) što od strane majstora koji su vršili popravke na krovovima pa zatvarali ozračnike da "ne smetaju" . Često se isti nalaze i u kupatilima stanova na posljednjim spratovima pa su i takve stanari znali zatvoriti jer im kvare estetiku kupatila :D Provjeri kod komšija da li je postojao ozračnik kod vas i da li je isti možda zatvoren, pa pokušajte ga otvoriti i vidite da li će riješiti problem. Ako istog nema predložite PEV-u neka traži od upravitelja da vam ga ugrade,možda se uspijete riješiti buke.
Od kada vam traje taj problem? Pitam da pokušaš saznati od kada je vodovod počeo vršiti redukciju pritiska vode i taj vremenski interval uporedi sa pojavom zujanja pa ako se poklapaju problem je pritisak a ako ne mislim da bi trebali razmisliti o još nekom uzroku.

I još jedno pitanje, da li vaša zgrada ima hidrofleks postrojenje? Sudeći po tvojim postovima nema ali da pitam za svaki slučaj?
epik

#1077 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by epik »

eluna wrote:ukoliko zakon nije promijenjen - imaš građansku dužnost da ih najprije upozoriš usmeno da ćeš ih tužiti .... svaki se spor prvo pokuša riješiti na ljubazan način - to je ono "bona fidei" - dobra vjera/volja ......... ja bih otišla na sastanak sa direktorom, objasnila šta i gdje se zbilo, pojasnila pravnu proceduru koja slijedi, i predložila "mirno" rješenje, tj. da ti njima daš pismeni zahtjev, a oni ga tebi odobre ............ u zahtijevu navedeš bankovni račun na koji će ti uplatiti sredstva, i daš im rokod 8 dana da izvrše uplatu

na tom sastanku usmeno upozorila da slijedi tužba ako za 8 dana ne legne novac

na ovaj način im u stvari izbijaš mogućnost da na sudu kažu "pa da je fino pitao ne bi bilo problema" ......... samo iz ovog razloga ja ne bih preskakala ovu stepenicu

ako do suda dođe, svi pozitivni argumenti će biti na tvojoj strani, a njima nećeš ostaviti niti jedan ....

i slobodno napiši ko je upravitelj - nije upravitelj kriv ako EV ne održavaju svoju imovinu ...... možda je upravitelj predlagao u godišnjem planu da se to sanira, ali EV nisu htjeli, i možda upravitelj ima dokaze za to .....

jer upravitelj ne može da radi ništa što ne odobre EV, tj. PEV kao njihov zasupnik pred upraviteljem
Da, ipak cu se sloziti s tobom, samo ne bih da idem golih ruku, ponio bih sa sobom dokaznog materijala jednostvno da mi mogu povjerovati o cemu pricam. Etazni vlasnici su se obracali vise puta vezano za pitanje sanacije te zgrade, ipak se ljudi boje za svoju sigurnost. I ovo sa padom cigle nije prvi put samo sto nikoga na svu srecu nije pogodilo do sad.
eluna

#1078 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

epik wrote:
eluna wrote:ukoliko zakon nije promijenjen - imaš građansku dužnost da ih najprije upozoriš usmeno da ćeš ih tužiti .... svaki se spor prvo pokuša riješiti na ljubazan način - to je ono "bona fidei" - dobra vjera/volja ......... ja bih otišla na sastanak sa direktorom, objasnila šta i gdje se zbilo, pojasnila pravnu proceduru koja slijedi, i predložila "mirno" rješenje, tj. da ti njima daš pismeni zahtjev, a oni ga tebi odobre ............ u zahtijevu navedeš bankovni račun na koji će ti uplatiti sredstva, i daš im rokod 8 dana da izvrše uplatu

na tom sastanku usmeno upozorila da slijedi tužba ako za 8 dana ne legne novac

na ovaj način im u stvari izbijaš mogućnost da na sudu kažu "pa da je fino pitao ne bi bilo problema" ......... samo iz ovog razloga ja ne bih preskakala ovu stepenicu

ako do suda dođe, svi pozitivni argumenti će biti na tvojoj strani, a njima nećeš ostaviti niti jedan ....

i slobodno napiši ko je upravitelj - nije upravitelj kriv ako EV ne održavaju svoju imovinu ...... možda je upravitelj predlagao u godišnjem planu da se to sanira, ali EV nisu htjeli, i možda upravitelj ima dokaze za to .....

jer upravitelj ne može da radi ništa što ne odobre EV, tj. PEV kao njihov zasupnik pred upraviteljem
Da, ipak cu se sloziti s tobom, samo ne bih da idem golih ruku, ponio bih sa sobom dokaznog materijala jednostvno da mi mogu povjerovati o cemu pricam. Etazni vlasnici su se obracali vise puta vezano za pitanje sanacije te zgrade, ipak se ljudi boje za svoju sigurnost. I ovo sa padom cigle nije prvi put samo sto nikoga na svu srecu nije pogodilo do sad.
ovo se podrazumijeva :) ........ a baš me kopka ko je upravitelj - po lokaciji bih rekla da može biti famozna Famos gradnja
epik

#1079 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by epik »

eluna wrote: ovo se podrazumijeva :) ........ a baš me kopka ko je upravitelj - po lokaciji bih rekla da može biti famozna Famos gradnja
Neka malo neka te kopka makar dok zavrsim sa posjetom upravitelju.
sumasumarum77

#1080 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sumasumarum77 »

@Garden of illusion

Pokusacu sa Sarajevostanom da dogovorim taj ozracivac ali ko zna hocu li uspjeti. Zgrada je relativno stara i ne znam da ima nekakvo specijalno hidro postrojenje. Mislim da je klasicna oprema za zgradu od petsest spratova. Zujanje je pocelo od prosle jeseni. Mislim da su tada pocele i redukcije.
Bellica

#1081 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sumasumarum77 wrote:Imam jedno pitanje pa pomislih da bih ga mogao postaviti u ovoj temi. Naim, e moj upravitelj je Sarajevo stan po sluzbenoj duznosti jer se jos nije zavrsen otkup stanova u nasoj zgradi. Problem je da tokom veceri, kada padne pritisak u vodovodnim cijevima, iste pocinju da cvile i tutnje. Apsolutno je nemoguc boravak u dijelu stana gdje je vodovodna vertikala. Dolazili su majstori iz sarajevostana i provjeravali instalacije po stanovima na toj vertikli da bi na kraju rekli da nije do njih nego do vodovoda koji preko noci smanjuje pritisak. E sta sada tu raditi ? Da li od upravitalja traziti da promjeni cijelu vertikalu ili nesto ganjati vodovod ? Ovo postaje neizdrzivo.
Po zakonu o odrzavanju zajednicikih dijelova zgrada, upravitelj je duzan odrzavati instalacije zgrade u tvom slucaju vodovodnu instalaciju i to "vertikalna i horizontalna instalacija u zidu i podu od vodomjernog uredjaja u sahtu ili podrumu (iskljucujuci vodomjerni uredjaj) do istocista u stanu (iskljucujuci istociste). Vodomjeri koje postavljaju etazni vlasnici za stanove i pripadajuce dijelove ne spadaju u zajednicke dijelove zgrade)" Da objasnim, po ovom zakonu sve sto se desi prije vodomjera u vasoj zgradi (ako je zajednicki) duzan je da odrzava i popravi, kao i sam vodomjer, a sve ostalo sto ide iza vodomjera duzan je da odrzava upravitelj zgrade, pa taman to bila i izmjena kompletne instalacije. Ne znam kakva vam je naplativost i kakav vam je PEV, ali treba ih "ganjati" i ne samo "ganjati" nego i "uhvatiti" da to saniraju, vodovod nece garant nista poduzeti, a nece ni Sarajevostan ako ih se ne "pritisne" jer ne cvili njemu po cijelu noc nego tebi. Lijepo zamoli PEV da napise dopis upraviteljima kako bi oni izasli na teren i zaista utvrdili o cemu se radi, provjeriti tu vertikalu koja pravi probleme, ja predpostavljam da su vam instalacije jos uvijek olovne i one se vremenom potrose, pucaju, cvile...dok ih se ne zamijeni plastikom. Nadalje, ako Sarajevostan odbija vas zahtjev imate dvije mogucnosti, obavezno ih prijaviti Ministarstvu stambene politike (vodovod zaista nema veze s vasim problemom, ipak je to do upravitelja), pa mozete cekati da vidite sta ce im oni reci ili naci firmu privatno, poslati fakturu Sarajevostanu kako bi im se platilo. Ako oni nece da rade ima ko hoce. Opet ako vam je losa naplativost ulaza, onda nemate zbog cega da ih prijavljujete jer ce reci da ne placate pa nece da vam rade, a s druge strane ako ste im spremni platiti dodatno da to saniraju (ovo obavezno treba PEV da navede u dopisu kad bude pisao upraviteljima i trazio zamjenu cijevi) a oni opet nece, onda ih prijavite i privatno to popravite, zasigurno je da nisi ti jedini kome smetaju te cijevi. Bezveze gubis vrijeme s vodovodom, nece oni nista dohvatiti sto je iza vodomjera, znam da nece, govorim ti iz iskustva. AKo trebas jos neki savjet slobodno pitaj.
Bellica

#1082 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

epik wrote:Evo i mene sa ciglom sa krova. Naime, posavjetovao sam se sa advokatom i rekao mi je da nemam nekog osnova da potrazujem odstetu za ozljedu jer se radi samo o laksoj tjelesnoj ozljedi. Medjutim, s druge strane mogu potrazivati odstetu za unisteni sat i jaknu. Kako i od koga? U ovom slucaju odgovoran je upravitelj zgrade jer se radi o ratnim ostecenjima koja je vec odavno trebao popraviti. Posto je policija izlazila na lice mjesta i obavila svoj posao, poslao sam zahtjev za pristup informacijama da mi posalju ovjernu kopiju izvjestaja i slike uvidjaja. Poslacu dopis upravitelju tacnije opomenu pred tuzbu zajedno sa kopijom policijskog izvjestaja i slikama, dacu im roka 15 dana da uplate odstetu, ako ne uplate pokrecem tuzbu.
Samo da znas da ce ti uplatiti za 15 dana :)
Znas li da li je zgrada uopste osigurana??? Ako nije onda pogotovo neces naplatiti za 15 dana jer onda treba tuziti EV pa da ti plate stetu. Ja ti savjetujem sljedece, otidji kod upravitelja i ispricaj im situaciju, najbolje da razgovaras s pravnikom, nadalje, ponesi te potvrde, slike sve dokaze koji potvrdjuju tvoje ostecenje, nemoj im davati nikakve rokove, samo im reci da si dosao prijaviti, ako su pravi upravitelji oni imaju odmah spremne zahtjeve na koje ces opisati situaciju i traziti isplatu stete, nemoj predavati na protokol jer ce dugo trajati nego direktno pravniku. Obavezno sebi uzmi jednu kopiju. Sacekaj 7-10 dana (ipak si ti covjek na svom mjestu) :) ako ne odgovore niti te kontaktraju, onda im pisi sve to sto si rekao i posalji u prilog kopiju zahtjeva i te ostale dokumentacije, opomeni ih da ce biti tuzeni ako te ne isplate (ovaj dio moras dobro shvatiti jer kad upravitelj preda predmet osiguravajucoj kuci, njima se tesko odvojiti od novca i onda moras njih da ganjas). Nemoj nista slati postom, odnesi licno, nije preko svijeta. Do ovog koraka bi vec trebao tvoj problem da bude rijesen, ako ipak ne, ako nema zgrada osiguranje ili su neki losi upravitelji ili osiguravajuca kuca, onda ces nazalost morati da pokrenes postupak na sudu, kazem nazalost jer je to dosta iscrpno i dugo traje. Samo nemoj "grlom u jagode" znam da si izrevoltiran, da ti je ostecena imovina, da bi im ne znam ti sta najradije uradio, ali bolje ti je biti smiren i polako, neka na kraju ti budes covjek, a ne oni koji su potrosili novac od donacije koji je bio namjenjen za saniranje ratne stete, time se obavezno pozabavi kad ovo rijesis, prijavi ih nadleznom Ministarstvu, posebno tog PEV koji je bio tako neodgovoran i bezobrazan.
sumasumarum77

#1083 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sumasumarum77 »

@Bellica

Da napomenem da je naplativost u ulazu osrednja jer izgleda da ne placaju svi. Stupio sam u kontakt sa Sarajevo stanom preko predstavnika naseg ulaza (valjda to zoves PEV). Oni iz Sarajevo stana kazu da je uzrok pistanja promjena pritiska u vodovodu i da oni sa time nemaju nista nego da se obratim vodovodu. Pocela se prebacivati ping pong loptica. Tako da sam u nazavidnom polozaju. Slaba naplativost a sarajevostan nece ni prstom mrdnuti.
Bellica

#1084 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sumasumarum77 wrote:@Bellica

Da napomenem da je naplativost u ulazu osrednja jer izgleda da ne placaju svi. Stupio sam u kontakt sa Sarajevo stanom preko predstavnika naseg ulaza (valjda to zoves PEV). Oni iz Sarajevo stana kazu da je uzrok pistanja promjena pritiska u vodovodu i da oni sa time nemaju nista nego da se obratim vodovodu. Pocela se prebacivati ping pong loptica. Tako da sam u nazavidnom polozaju. Slaba naplativost a sarajevostan nece ni prstom mrdnuti.
Slaba naplativost je kad vas placa dvoje u ulazu, sve ostalo je dobra naplativost :) ovo govorim iz iskustva. I da, PEV je skracenica od Predstavnik Etaznih Vlasnika.
Vjeruj mi da to samo Sarajevostan moze da kaze, pa ono pobogu nece da rade, da hoce ne bi njima bio uopste problem sta je do vodovoda, a sta nije. Evo u jednom mom ulazu treba promijeniti kanalizacione cijevi, problem pripada JKP "ViK" ali oni nece da cuju, kaze cekaj da se izlije pa cemo napraviti, a posto sam ja savjesna PEV :-D ne mogu dopustiti da podrumi plivaju u sadrzaju te kanalizacije i trenutno s upraviteljima dogovaram izmjenu tih cijevi i saniranje problema. Dakle, nije to ni do placanja, ni do vodovoda nego do njihove lijenosti. Neka ih taj vas PEV pritisne kao sto sam ja prije dva dana, isto otisla u sarajevostan zbog nekog svog ulaza pa hoce-nece, pa ne znaju, pa ovako, pa onako, onda sam primijenila svoj "diplomatski" pristup i da vidis kako se radi. Valjda vam je PEV postenjacina pa hoce s njima fino. Nego, sve ovo na stranu, ako tvoj PEV nije bas na usluzi, onda ti savjetujem sljedece, pisi dopis vodovodu, nemoj zvati telefonom, a dopis odnesi licno na glavni protokol, sebi obavezno osatavi potpisanu kopiju,a nalaze se iza Katedrale prva ili druga vrata desno s one ulicice. U dopisu trazi da njihovi majstori odnosno tehnicari izadju na teren i utvrde uzrok tog pistanja. Ako ti ni oni ne izadju u susret, ako te zovnu i kazu nije do nas...javi se meni na PP pa cu da ti dam uputsva sta dalje da napravis. Meni sin od komsinice skace iznad glave pa hocu da poludim, a mogu misliti kako je vama s takvim instalacijama, to je prema mom misljenju hitan problem koji bi svaki normalan i pametan PEV i upravitelj rijesio za 2 dana. A tvoje komsije koje ne placaju ne krivim nimalo, ne bih im ni ja placala kad nece da rade. Javi mi sta je bilo pa da ti pomognem u rjesavanju tog problema na malo drugaciji nacin od ovoga redovnog :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1085 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Sve što se ne može ''zavrnuti'', isključiti,...i slično...Niko ne želi da plaća, pa tako ni održavanje. Sve do jednog dana kada sistem ne pukne i grad se uruši, bude mrtvih, budemo zatrpani smećem-boleštine i pacovi počnu harati, voda zatrovana. Samo hojratin ne plaća održavanje zgrade, smetljarinu, vodu, grijanje. Svaka čast časnim izuzecima koji su zbog nečega u pravu, pa se sude i tužakaju sa firmama davaocima usluga-uključujući i mene!

Krivac zbog velikog broja neplatiša naknade za održavanje zaj. dijelova zgrada su trenutni ministar (2. mandat) Ministarstva stambene politke, Čedomir Lukić zvani, Omladinac (SDA) i njegov prethodnik koji je uvodio upraviteljstvo, Samir Silajdžić, zvani, Tajo- sada uposlenik jedne od naj-bh. firmi, BH Telekoma.

Ovo je rezultat njihovog dosadašnjeg rada u oblasti održavanja zgrada:
Image
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/22740-Otpao-dio-balkona-zgrade-Vrazovoj.html wrote:Otpao dio balkona sa zgrade u Vrazovoj

Komadi fasade pali na automobil

S. M. 23/12/2010 14:30:00
Image
Sinoć u Vrazovoj: Oštećen automobil

Sa zgrade u Vrazovoj ulici na Skederiji sinoć oko 20.30 sati obrušio se veliki dio fasade i balkona na parkirani automobil "pasat". Na licu mjesta zatekli smo zbunjene stanare, koji su nam kazali da niko nije povrijeđen te da je prava sreća da u trenutku kada je fasada pala nije bilo prolaznika ispred objekta.

- Fasada je bila zakrpljena prije oko dvije godine, a to je finansirala Općina Centar. Duže vrijeme je prijetila opasnost jer se vidjelo da će komadi fasade otpasti. Iako je uništen nov automobil, prava je sreća da niko nije povrijeđen - kazao nam je predstavnik etažnih vlasnika Davorin Brđanin.

Nešto više od sat nakon obrušavanja došle su ekipe upravitelja "Sarajevostana" i žutom trakom obilježili opasno područje.
Za potonulu i onda nadograđenu zgradu u mom komšiluku je kriv Izetbegović Princ Bakir, ali ne samo on, nego i direktor FAMOS-GRADNJE Upravitelja d.o.o. kao firma nadograditelj:
Image
Haos zvani, potkradaj mirnog i poštenog, lojalnog građanina koji se trudi da sve redovno plaća, se nastavlja do unedogled! Ništa ne pomaže promjena vlasti!
Od tih ''novih vlasti'' nisam u stanju ni godišnji izvještaj o održavanju zgrade dobiti.
Glasaću na slijedećim izborima, glasaću, ali za Obamu ili Džeku:
Image
eeeeeee

#1086 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

Znali ko ukoliko se treba angazirati pod izvodjac tj. upravitelj nema mogucnost da sam napravi nema kvalifikovane ljude, mehanizaciju, alat ...

Imali neki zakonski rok da upravitel nadje pod izvodjaca ili to moze trajti u nedogled??? Kako sve to ide dali raspisivanje tendera ili??? Ali najbinje mi je imali upravitelj ograniceno vrijeme da nadje podizvodjaca???
Bellica

#1087 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

eeeeeee wrote:Znali ko ukoliko se treba angazirati pod izvodjac tj. upravitelj nema mogucnost da sam napravi nema kvalifikovane ljude, mehanizaciju, alat ...

Imali neki zakonski rok da upravitel nadje pod izvodjaca ili to moze trajti u nedogled??? Kako sve to ide dali raspisivanje tendera ili??? Ali najbinje mi je imali upravitelj ograniceno vrijeme da nadje podizvodjaca???
Svaki upravitelj ukoliko nema svoje radnike za odredjeni posao imao kooperante koji izvode odredjene radove za zgradu. Dakle, ako je upravitelj dobar, njemu ne treba niti jedan jedini dan da pronadje kooperanta za izvodjenje odredjenih radova. Ukoliko upravitelj nema kooperante (tesko mi je povjerovati da ima i ovakvih situacija), pise im se zahtjev pa opet to potraje dok prodje kroz protokol. Zakonskog roka nema, osim ako je u pitanju hitna intervencija, a opet, pod hitno se podrazumijeva struja, voda, lift, kanalizacija, pa ako nema ljude za ovakve poslove, onda ga treba zatvoriti. Imas drugu mogucnost, neka vas PEV pronadje firmu koja ce vam uraditi taj posao koji treba, neka izdaju fakturu i upravitelj mu plati s vaseg zajednickog racuna, brzo i efikasno. Jedino sto zakon nalaze upravitelju, a samim tim i PEV jeste da se za odredjene radove obezbijede 3 ponude od 3 razlicite firme. Ja sam ovo vec radila u nekoliko navrata sa svojim upraviteljiama i nikada nisam imala nikakvih problema. Ako ti mogu nekako pomoci, slobodno mi se javi. I napisi mi kakvi su to radovi u pitanju, redovni, izvanredni, ili je u pitanju neka posebna zelja EV u tvom ulazu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1088 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

eeeeeee wrote:Znali ko ukoliko se treba angazirati pod izvodjac tj. upravitelj nema mogucnost da sam napravi nema kvalifikovane ljude, mehanizaciju, alat ...

Zakon o održavanju zaj. dij. zgrada - Član 17. wrote:Ukoliko upravitelj za poslove održavanja angažuje podizvođača, tada račun upravitelja prema etažnim
vlasnicima mora biti isti kao račun podizvođača prema upravitelju za poslove redovnog održavanja i
hitnih opravki.
Upravitelji su dužni da usklade plaćanje po osnovu stvarnih obaveza utvrđenih ovim Zakonom,
obligacionim odnosima i ostalim važećim propisima poštujući redosljed nastanka troškova.
Zakon spominje podizvođače radova samo na ovom mjestu.

Sve zavisi kakav ste ugovor sa upraviteljskom firmom potpisali i jeste li predvidjeli spornu situaciju kada upravitelj odugovlači, a u stvari, ne zna to nešto da uradi.

Kao što vidiš iz citiranog, neke stvari u vezi sa upravljanjem i održavanjem zgrada riješene su drugim zakonima, čak i zakonima SRBiH. Najvjerovatnije je ova tvoja situacije riješena tim nekim drugim zakonom, ali o tome će ti više reći @Bellica i @Innovation.
Bellica

#1089 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Sve što se ne može ''zavrnuti'', isključiti,...i slično...Niko ne želi da plaća, pa tako ni održavanje. Sve do jednog dana kada sistem ne pukne i grad se uruši, bude mrtvih, budemo zatrpani smećem-boleštine i pacovi počnu harati, voda zatrovana. Samo hojratin ne plaća održavanje zgrade, smetljarinu, vodu, grijanje. Svaka čast časnim izuzecima koji su zbog nečega u pravu, pa se sude i tužakaju sa firmama davaocima usluga-uključujući i mene!

Krivac zbog velikog broja neplatiša naknade za održavanje zaj. dijelova zgrada su trenutni ministar (2. mandat) Ministarstva stambene politke, Čedomir Lukić zvani, Omladinac (SDA) i njegov prethodnik koji je uvodio upraviteljstvo, Samir Silajdžić, zvani, Tajo- sada uposlenik jedne od naj-bh. firmi, BH Telekoma.

Ovo je rezultat njihovog dosadašnjeg rada u oblasti održavanja zgrada:
Image
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/22740-Otpao-dio-balkona-zgrade-Vrazovoj.html wrote:Otpao dio balkona sa zgrade u Vrazovoj

Komadi fasade pali na automobil

S. M. 23/12/2010 14:30:00
Image
Sinoć u Vrazovoj: Oštećen automobil

Sa zgrade u Vrazovoj ulici na Skederiji sinoć oko 20.30 sati obrušio se veliki dio fasade i balkona na parkirani automobil "pasat". Na licu mjesta zatekli smo zbunjene stanare, koji su nam kazali da niko nije povrijeđen te da je prava sreća da u trenutku kada je fasada pala nije bilo prolaznika ispred objekta.

- Fasada je bila zakrpljena prije oko dvije godine, a to je finansirala Općina Centar. Duže vrijeme je prijetila opasnost jer se vidjelo da će komadi fasade otpasti. Iako je uništen nov automobil, prava je sreća da niko nije povrijeđen - kazao nam je predstavnik etažnih vlasnika Davorin Brđanin.

Nešto više od sat nakon obrušavanja došle su ekipe upravitelja "Sarajevostana" i žutom trakom obilježili opasno područje.
Za potonulu i onda nadograđenu zgradu u mom komšiluku je kriv Izetbegović Princ Bakir, ali ne samo on, nego i direktor FAMOS-GRADNJE Upravitelja d.o.o. kao firma nadograditelj:
Image
Haos zvani, potkradaj mirnog i poštenog, lojalnog građanina koji se trudi da sve redovno plaća, se nastavlja do unedogled! Ništa ne pomaže promjena vlasti!
Od tih ''novih vlasti'' nisam u stanju ni godišnji izvještaj o održavanju zgrade dobiti.
Glasaću na slijedećim izborima, glasaću, ali za Obamu ili Džeku:
Image
Rezultat njihovog dosadasnjeg rada u oblasti odrzavanja zgrada je katastrofalan, priznajem da sam ja daleko sposobnija od njih jer u rukama svaki mjesec imam u prosjeku 400KM za odrzavanje ogromnog ulaza, dok oni imaju daleko vise i daju nam ovo sto vidimo.
Nego, na stranu sve ovo, sta ste vi kao zgrada dobili od tog nadogradjivanja, ako izuzmemo sve ono lose? Mislim na fasadu, novi krov, da li ste to dobili, na slici vidim da vam je fasada stara, samo ne znam je li slika od prije ili poslije nadogradnje?
PipiDugaDevetka

#1090 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Rezultat njihovog dosadasnjeg rada u oblasti odrzavanja zgrada je katastrofalan, priznajem da sam ja daleko sposobnija od njih jer u rukama svaki mjesec imam u prosjeku 400KM za odrzavanje ogromnog ulaza, dok oni imaju daleko vise i daju nam ovo sto vidimo.

Nego, na stranu sve ovo, sta ste vi kao zgrada dobili od tog nadogradjivanja, ako izuzmemo sve ono lose? Mislim na fasadu, novi krov, da li ste to dobili, na slici vidim da vam je fasada stara, samo ne znam je li slika od prije ili poslije nadogradnje?
Otkako smo prisilno nadograđeni od strane FAMOS-GRADNJE i Bakira Izetbegovića, te 2003.g. kada je jesen okačila svoje žute značke, za nas ''vrapce i mačke'', sve je pošlo naopačke:

Prvo je nadograditelj=upravitelj FAMOS-GRADNJA, posjekao neko drveće i dio žive ograde (To je, kasnije, bilo fatalno za komšiju koji je sadio to drveće, živu ogradu i brinuo se o izgledu dvorišta-Srce mu nije izdržalo. Sekiracija, nerviranje, poniženje tog starca).

U razgovoru sa jednim ing. građevinarstva, objasnio mi je da kada su nadograđivali, prvo su skinuli krov, pa su bušilicom zvanom kobra betonski vijenac krova razvalili. Kaže taj ing. koji je učestvovao u gradnji Skenderije, da je sada zgrada ''rastrešena'' i krhka, pa ako bi se desilo da malo veći avion bude slijetao na aerodrom (Zgrada je u nultoj liniji- aksi slijetanja aviona), pa se desi interferencija frekvencija zgrade i zvuka aviona i dođe do rezonancije, zgrada bi se mogla ''skljokati'' k'o kula od karata. Ja to nisam znao, ali ing. penzioner me je upoznao da nadograđeni nemaju ''normalan'' plafon = betonske ploče, nego imaju plafon od nekog laHkog materijala.

Hebeš novi krov i novu fasadu kada su ''kobrom'' razrušili taj vijenac od betona koji je davao stabilnost i čvrstinu zgradi!

Napravili i nove oluke, a do tada smo imali oluke koji su kišnicu kroz zemlju odvodili u kanalizaciju na ulici. Ti novi oluci, čim s jeseni opadne lišće, začepe se i kada dođe zima, naša zgrada je ''zimski ledeni dvorac'', a nikada do tada nismo imali problema sa ledenicama i olucima.

Sumnjam, ali samo sumnjam, da su tako namjerno napravili da bi u zimsko doba što više puta intervenisali na ''skidanju ledenica'' i tako uzimali pare sa računa zgrade.

Inače, to im je specijalitet bio i sa automatskim zatvaranjem vrata ulaza nakon što je ugrađen interfon i el. brava na ulaznim vratima. Slabo predviđena težina vrata, pa je počelo curiti ulje hidraulike automatskog zatvarača vrata.

Na poziv, došao majstor i samo postavio novi automat iako je ovaj stari, ustvari bio nov.
Naravno, naplaćen ponovo, a taj stari, k'o biva, pokvareni automat odnešen. (Meni, kada neki majstor popravlja nešto u kući, sve stare dijelove uređaja koje zamijeni novim, ostavi).

Napravili su i novo gromobransko uzemljenje koje do tada nismo imali, ali su tako izvršili radove da je bivšem komšiji Miloju, dok nije bio prisutan u stanu lopov-narkoman-bolesnik (Rovac, valjda od prezimena Rovčanin), pokrao nešto zlata penjući se uz pomoć gromobranske instalacije na balkon, pa u stan.

Moja sestra je imala ''bliski susret'' sa njim, pa dok sam ja bio na privremenom radu u Africi, zatekla je tog Rovca u spavaćoj sobi dok je ona bila u kuhinji. Ništa se nije desilo, samo vrištanje i galama od strane sestre i Rovčev bijeg nazad, istim putem: Balkon, gromobran, dvorište.

Znao sam još u vrijeme nadogradnje da će sve poći naopačke jer su skinuli krov, a ljetnji pljusak napravio poplavu kod ovog komšije što je uređivao dvorište zgrade, živicu, sadio drveće,..Tolika je poplava kišnice bila da je poplavilo i moj stan na 1. spratu. Ni izvinjenja od FG, a kamoli naknada štete. :x

Ugradili su i nove strujomjere za nadograđene, pa se prvi od 4 incidenta požarne vrste nakon nadogradnje desio tako što se zapalio taj jedan novi strujomjer. Kada je na moju intervenciju kod Kanotnalne el.-energetske inspekcije poslana ekipa da zamijeni SVE opasne strujomjere i propisno izgrade novi ormar za iste, prilikom uključenja struje došlo je do ''strujnog udara'' koji se ''ispraznio'' preko plinske instalacije i uređaja, te probio plinsku cijev pa je plin počeo šištati i puniti našu zgradu. To je bio drugi incident požarne vrste, ali nije kriv upravitelj-nadograditelj, nego nadograđeni drot (Izvinjavam se bivšim kolegama policajcima, ali ovaj je stvarno drot).

Mi ''vrapci i mačke'', mirni ljudi koji gledamo da redovno plaćamo sve obaveze propisane zakonima, smo ugroženi od ovih kabadahija koji i zakone pišu tako, samo da omoguće potkradanje za sebe i svoju tzv. građ. mafiju. Zahvaljujući sadašnjem i prethodnom ministru, certifikat upravitelja je ustvari, certifikat za potkradanje građana, a u slučaju moje zgrade i certifikat za ugrožavanje života ljudi tokom tog potkradanja.
Bellica

#1091 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Rezultat njihovog dosadasnjeg rada u oblasti odrzavanja zgrada je katastrofalan, priznajem da sam ja daleko sposobnija od njih jer u rukama svaki mjesec imam u prosjeku 400KM za odrzavanje ogromnog ulaza, dok oni imaju daleko vise i daju nam ovo sto vidimo.

Otkako smo prisilno nadograđeni od strane FAMOS-GRADNJE i Bakira Izetbegovića, te 2003.g. kada je jesen okačila svoje žute značke, za nas ''vrapce i mačke'', sve je pošlo naopačke:

Prvo je nadograditelj=upravitelj FAMOS-GRADNJA, posjekao neko drveće i dio žive ograde (To je, kasnije, bilo fatalno za komšiju koji je sadio to drveće, živu ogradu i brinuo se o izgledu dvorišta-Srce mu nije izdržalo. Sekiracija, nerviranje, poniženje tog starca).

U razgovoru sa jednim ing. građevinarstva, objasnio mi je da kada su nadograđivali, prvo su skinuli krov, pa su bušilicom zvanom kobra betonski vijenac krova razvalili. Kaže taj ing. koji je učestvovao u gradnji Skenderije, da je sada zgrada ''rastrešena'' i krhka, pa ako bi se desilo da malo veći avion bude slijetao na aerodrom (Zgrada je u nultoj liniji- aksi slijetanja aviona), pa se desi interferencija frekvencija zgrade i zvuka aviona i dođe do rezonancije, zgrada bi se mogla ''skljokati'' k'o kula od karata. Ja to nisam znao, ali ing. penzioner me je upoznao da nadograđeni nemaju ''normalan'' plafon = betonske ploče, nego imaju plafon od nekog laHkog materijala.

Hebeš novi krov i novu fasadu kada su ''kobrom'' razrušili taj vijenac od betona koji je davao stabilnost i čvrstinu zgradi!

Napravili i nove oluke, a do tada smo imali oluke koji su kišnicu kroz zemlju odvodili u kanalizaciju na ulici. Ti novi oluci, čim s jeseni opadne lišće, začepe se i kada dođe zima, naša zgrada je ''zimski ledeni dvorac'', a nikada do tada nismo imali problema sa ledenicama i olucima.

Sumnjam, ali samo sumnjam, da su tako namjerno napravili da bi u zimsko doba što više puta intervenisali na ''skidanju ledenica'' i tako uzimali pare sa računa zgrade.

Inače, to im je specijalitet bio i sa automatskim zatvaranjem vrata ulaza nakon što je ugrađen interfon i el. brava na ulaznim vratima. Slabo predviđena težina vrata, pa je počelo curiti ulje hidraulike automatskog zatvarača vrata.

Na poziv, došao majstor i samo postavio novi automat iako je ovaj stari, ustvari bio nov.
Naravno, naplaćen ponovo, a taj stari, k'o biva, pokvareni automat odnešen. (Meni, kada neki majstor popravlja nešto u kući, sve stare dijelove uređaja koje zamijeni novim, ostavi).

Napravili su i novo gromobransko uzemljenje koje do tada nismo imali, ali su tako izvršili radove da je bivšem komšiji Miloju, dok nije bio prisutan u stanu lopov-narkoman-bolesnik (Rovac, valjda od prezimena Rovčanin), pokrao nešto zlata penjući se uz pomoć gromobranske instalacije na balkon, pa u stan.

Moja sestra je imala ''bliski susret'' sa njim, pa dok sam ja bio na privremenom radu u Africi, zatekla je tog Rovca u spavaćoj sobi dok je ona bila u kuhinji. Ništa se nije desilo, samo vrištanje i galama od strane sestre i Rovčev bijeg nazad, istim putem: Balkon, gromobran, dvorište.

Znao sam još u vrijeme nadogradnje da će sve poći naopačke jer su skinuli krov, a ljetnji pljusak napravio poplavu kod ovog komšije što je uređivao dvorište zgrade, živicu, sadio drveće,..Tolika je poplava kišnice bila da je poplavilo i moj stan na 1. spratu. Ni izvinjenja od FG, a kamoli naknada štete. :x

Ugradili su i nove strujomjere za nadograđene, pa se prvi od 4 incidenta požarne vrste nakon nadogradnje desio tako što se zapalio taj jedan novi strujomjer. Kada je na moju intervenciju kod Kanotnalne el.-energetske inspekcije poslana ekipa da zamijeni SVE opasne strujomjere i propisno izgrade novi ormar za iste, prilikom uključenja struje došlo je do ''strujnog udara'' koji se ''ispraznio'' preko plinske instalacije i uređaja, te probio plinsku cijev pa je plin počeo šištati i puniti našu zgradu. To je bio drugi incident požarne vrste, ali nije kriv upravitelj-nadograditelj, nego nadograđeni drot (Izvinjavam se bivšim kolegama policajcima, ali ovaj je stvarno drot).

Mi ''vrapci i mačke'', mirni ljudi koji gledamo da redovno plaćamo sve obaveze propisane zakonima, smo ugroženi od ovih kabadahija koji i zakone pišu tako, samo da omoguće potkradanje za sebe i svoju tzv. građ. mafiju. Zahvaljujući sadašnjem i prethodnom ministru, certifikat upravitelja je ustvari, certifikat za potkradanje građana, a u slučaju moje zgrade i certifikat za ugrožavanje života ljudi tokom tog potkradanja.
Covjece bozji, da nije zalosno bilo bi smijesno, ostala sam bez teksta nakon ovog procitanog, pobogu, ja nisam imala pojma da se nesto ovako moze desiti, a najgore je sto to sve nemas kome prijaviti, lahko je ovamo s nekim glupostima, npr. napise ti saobracajac kaznu, pa ti se ne svidja, pa on nije u pravu, pa ga prijavis nadleznom, pa sudu, ali ovo tvoje, ma nemas kome prijaviti, zaista trebas biti iznimno hrabar da bi stanovao u zgradi poput te. Ovdje po Grbavici nema vecih problema s tim nadogradjenim stanovima, ali ovo je samo zasada, kasnije ce biti, ja sam vidjela liniju pucanja izmedju zadnjeg stana zgrade i ovog nadogradjenog. Ne daj Boze kakvog zemljotresa, sve bi se urusilo. Meni trenutno smeta sto opada fasada jer nisu skinuli staru nego su na nju zajedno s prasinom farbali u svakakve boje, od ljubicaste do zelene i to u razlicitim nijansama. Posto ove zgrade nemaju oluke ili imaju slabe, kisa natopi losu fasadu i ona polako opada i to se ne moze zaustaviti. A posto su EV u ovim zgradama iskoristili bonus, dobili su to nesto za dozvolu za nadogradnju, moraju sami da skupe sredstva i poprave fasadu inace ce liciti na onu poslijeratnu. Ma da, neko u necemu vidio zaradu pa polako preko ledja EV, SRAMOTA!!!!
zonbirile

#1092 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

pa pričali smo o nadogradnji,intervencijama policije protiv EV,biznismenu Turkoviću sa 34 nadograđena stana i za sada 10 ubijenih.Čemu zgražanje sada.Kada su sve "protjerali" i dodvorili se budućim stanarima,vratili se na staro-možeš i ti zidati uz potpis svih EV.Prevod vlasništva je već misaona imenica.
PipiDugaDevetka

#1093 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:pa pričali smo o nadogradnji,intervencijama policije protiv EV,biznismenu Turkoviću sa 34 nadograđena stana i za sada 10 ubijenih.Čemu zgražanje sada.Kada su sve "protjerali" i dodvorili se budućim stanarima,vratili se na staro-možeš i ti zidati uz potpis svih EV.Prevod vlasništva je već misaona imenica.
Pogledaj ranije diskusije gdje nisi konstatovao da je Bakir Izetbegović idejni tvorac nadogradnje i ustakljivanja.

Image

Evo, ovdje se u predizbornoj kampanji hvali nadogr(a)dnjom i ustakljivanjem:
http://www.facetv.ba/top-100/5624-bakir ... didat.html

Znači, on je bio sponzor i zaštitnik Turkoviću kada je nadograđivao ta 34 stana.
Znači, on, Bakir podržava sadašnje izvođenje radova tzv. građ. mafije na projektu zvanom ''Certifikat upravitelja = Certifikat za potkradanje građana''
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/05/2011 12:23, edited 1 time in total.
zonbirile

#1094 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:pa pričali smo o nadogradnji,intervencijama policije protiv EV,biznismenu Turkoviću sa 34 nadograđena stana i za sada 10 ubijenih.Čemu zgražanje sada.Kada su sve "protjerali" i dodvorili se budućim stanarima,vratili se na staro-možeš i ti zidati uz potpis svih EV.Prevod vlasništva je već misaona imenica.
Pogledaj ranije diskusije gdje nisi konstatovao da je Bakir Izetbegović idejni tvorac nadogradnje i ustakljivanja.

Image

Evo, ovdje se u predizbornoj kampanji hvali nadogr(a)dnjom i ustakljivanjem:
http://www.facetv.ba/top-100/5624-bakir ... didat.html

Znači, on je bio sponzor i zaštitnik Turkoviću kada je nadograđivao ta 34 stana.
------------------------------------------------
ne znam baš je li on,ali iz općine N.Sarajevo je bio Željko.Zato nemoj da širimo dalje,samo opet dođosmo na to koliki je kriminal i javašluk tu prisutan.Kada smo već kod Malog,bi i ona tužba američkih novinara,vezano za malog.
PipiDugaDevetka

#1095 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: ------------------------------------------------
ne znam baš je li on,ali iz općine N.Sarajevo je bio Željko.Zato nemoj da širimo dalje,samo opet dođosmo na to koliki je kriminal i javašluk tu prisutan.Kada smo već kod Malog,bi i ona tužba američkih novinara,vezano za malog.
http://www.zeljkokomsic.ba/index.php?lang=ba&sel=8 wrote:Na lokalnim izborima 2004 godine pobijedio i izabran za načelnika općine Novo Sarajevo.
Kod mene je nadogr(a)dnja završena 2003.g.
Podsjeti me na tu američku tužbu, šta je bilo u pitanju?
Kada se dešavala nadogr(a)dnja u Novom Sarajevu?
lajkujMe

#1096 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by lajkujMe »

Kod mene Laris upravitelj nisam zadovoljan snjima nikako, haustor nam izgleda ocajno, nemamo interfon a popravke moramo im dodatno placati, jedino sto su uspjeli dosad uraditi (u 10 godina) je opravka krova zgrade i postavljanje ruznih drzaca za stepenice pred ulazom. Bas sam jucer pomislio da ja sam renoviram kompletan haustor ne bih trebao vise od 200-300 km da kupim materijal pa polagano obnoviti bar izgled a mozda i nesto uradio povodom ugradnje interfona, dosta mi je vise cigana, ludaka i bog zna kojih ljudi koji ulaze u zgradu neometano.
PipiDugaDevetka

#1097 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

lajkujMe wrote:Kod mene Laris upravitelj nisam zadovoljan snjima nikako, haustor nam izgleda ocajno, nemamo interfon a popravke moramo im dodatno placati, jedino sto su uspjeli dosad uraditi (u 10 godina) je opravka krova zgrade i postavljanje ruznih drzaca za stepenice pred ulazom. Bas sam jucer pomislio da ja sam renoviram kompletan haustor ne bih trebao vise od 200-300 km da kupim materijal pa polagano obnoviti bar izgled a mozda i nesto uradio povodom ugradnje interfona, dosta mi je vise cigana, ludaka i bog zna kojih ljudi koji ulaze u zgradu neometano.
Kolika je naplativost i imate li para na računu zgrade za održavanje?
Ako je pozitiva, samo naprijed, pritisnite PEV-a (Predstavnika Etažnih Vlasnika=Nekadašnji predsjednik kućnog savjeta)!
Ako ne znaš koliko imate novca na računu zgrade/ulaza, to znači da nisi ni vidio Godišnji izvještaj, tj. , da ga niste usvajali u periodu januar-mart tekuće godine.

Odmah posumnjaj u poštenje i slizanost PEV-upravitelj jer nedostatak informacija je prilika za mahinacije. Znači, nisam tvrdio da Laris ''odrađuje mahinacije'', nego samo te opominjem da posumnjaš i provjeriš.
zonbirile

#1098 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
http://www.zeljkokomsic.ba/index.php?lang=ba&sel=8 wrote:Na lokalnim izborima 2004 godine pobijedio i izabran za načelnika općine Novo Sarajevo.
-----------------------------------------------------------
Tužba američkih novinatra,mislio sam Mali tužio New Yorks time za klevetu,čuj on stub korupcije i anamo ostalih lopovluka.Vlada iskeširala mil.$ za mudar savjet-odustanite od tužbe.U N.Sarajevu za zemana Ž.Komšiča na Trgu heroja,biznismen napravio 34 stana u jednom puče eksplozivna naparva,pogibe hitmen iz hrvatske domaći osta slijep,invalid.Kažu pravili bombe za pod auta,Torlak i sl....
PipiDugaDevetka

#1099 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
-----------------------------------------------------------
Tužba američkih novinatra,mislio sam Mali tužio New Yorks time za klevetu,čuj on stub korupcije i anamo ostalih lopovluka.Vlada iskeširala mil.$ za mudar savjet-odustanite od tužbe.U N.Sarajevu za zemana Ž.Komšiča na Trgu heroja,biznismen napravio 34 stana u jednom puče eksplozivna naparva,pogibe hitmen iz hrvatske domaći osta slijep,invalid.Kažu pravili bombe za pod auta,Torlak i sl....
Pa, to nije bio Kirba podnosilac tužbe, nego Vlada ili neko sličan, ne sjećam se više. Živ mu je bio bukaBa.

Vratimo se temi...dosta smo offtopičili.
zonbirile

#1100 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

ma u stvari plačen savjet od angažovanih američkih advokata mil .$,a savjet je -odustani nema šanse.Lijepo i advokatima i spašena "čast".Niko nije tužen,samo nestao mil.$
Post Reply