Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
rumit

#1076 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

uradi sam wrote:Kralju Amazonije selam...a nema potrebe za tolikim svjetlom forsiras bilje... a nisi bio uradio kako treba Co2, onda jake lampe, bilje se tjera u brz rast a Makroelementi Nula boba..Aqua Star lampe imas u Spotu na grbavici kod pumpe, petrolove ona radnja na cosku..nisu neke cijene..polahko brate dragi.. :-D moralo je sve i propast kako rece SABUR...da te pitam kako si Makro napravio...de mi reci elemente da kupim pa da smjesam prepo si me meni se cini da bih ija trebao pocet pomalo davat.. :-? ako ne ulitam sve na kraju a hoce mene to...i hajde naleti na Kahvu da supljiramo malo...iza iftara..lp
Ma, dok nisam hranio bilje, nisam mu ni svetlo zadavao. Jednostavno nije vise imalo od cega da napreduje.
Tek kako sam ga poceo dolmiti upalio sam sve 4 lampe.
Bio sam u Spotu, covjek mi pominjao samo grolux, ne rece mi da imaju akvastar.

Za makro elemete koristim PPS pro doziranje. Ovo sto ti je exorcist napisao. Ja sam pola ovih vrijednosti K2SO4, KNO3 i KH2PO4 stavio u pola litre destilovane i dodajem oko 6-8 ml svako jutro. S tim da jedan dan u sedmici, umjesto ovog smuckanog, dodam PlantaMin. PPS pro je doziranje malim kolicinama tako da ne mozes pretjerati.

Fino ti izgleda ovaj 100litras. Jel ti to kod brata? Sto ga jos nisi ubiljio?
rumit

#1077 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekire, ovo ti je :thumbup: . Vidi se da ga pazis.
uradi sam

#1078 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

hmm cuj nema sylvane exorcist je prosle godine kupio tu lampu bas sam isao sa njim...a ja sam svoju donio iz firme..kolika ti je duzina lampe ja mislim da imamo jos koju na poslu pa cu ti poslati po feri ili ti naleti..
a reci mi gdje si kupio elemente za makro...ja sam isao u Apoteku proslo ljeto kad mi je Akvarij crkavo..i nisam mogao naci, normalnu Apotekarku koja bi cula cijelu pricu.. u glavnom je prica bila mi to nemamo. jesi gledao kod Armana za lampu... :-? Ma jok bratov on je kopacke davno okacio o klin :lol: ...ovo je onaj mali ja ne znam kako ga nisi vidio.
Last edited by uradi sam on 30/08/2010 22:52, edited 2 times in total.
uradi sam

#1079 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

bravo bekire super akvarij
Last edited by uradi sam on 30/08/2010 22:47, edited 1 time in total.
uradi sam

#1080 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

:-)
rumit

#1081 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

uradi sam wrote:hmm cuj nema sylvane exorcist je prosle godine kupio tu lampu bas sam isao sa njim...a ja sam svoju donio iz firme..kolika ti je duzina lampe ja mislim da imamo jos koju na poslu pa cu ti poslati po feri ili ti naleti..
a reci mi gdje si kupio elemente za makro...ja sam isao u Apoteku proslo ljeto kad mi je Akvarij crkavo..i nisam mogao naci, normalnu Apotekarku koja bi cula cijelu pricu.. u glavnom je prica bila mi to nemamo. jesi gledao kod Armana za lampu... :-? Ma jok bratov on je kopacke davno okacio o klin :lol: ...ovo je onaj mali ja ne znam kako ga nisi vidio.
Za hemikalije ti nista pametno nemam reci. Koliko znam nema maloprodaje. To jedino da safatas nekoga u apoteci (ili slicno) da ti naruce. Ja sam uspio nesta malo dobiti od ljudi koje i ne znam :) . Vidjecu koliko mi je ostalo, pa da ti smuckam, ako hoces.
Kod Armana skupe lampe. To mi se ne uzima.
Za sta koristite Akvastar u firmi? Ako imas 120cm fino bi dosla :) .
uradi sam

#1082 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

rumit wrote:
uradi sam wrote:hmm cuj nema sylvane exorcist je prosle godine kupio tu lampu bas sam isao sa njim...a ja sam svoju donio iz firme..kolika ti je duzina lampe ja mislim da imamo jos koju na poslu pa cu ti poslati po feri ili ti naleti..
Za hemikalije ti nista pametno nemam reci. Koliko znam nema maloprodaje. To jedino da safatas nekoga u apoteci (ili slicno) da ti naruce. Ja sam uspio nesta malo dobiti od ljudi koje i ne znam :) . Vidjecu koliko mi je ostalo, pa da ti smuckam, ako hoces.
Kod Armana skupe lampe. To mi se ne uzima.
Za sta koristite Akvastar u firmi? Ako imas 120cm fino bi dosla :) .
gledo sam danas ostale su samo Daylight T8 18w.. To je odnekud direktor zbavio i ja ga pitao gdje je nabavljo kaze ne sjeca se...a koristimo za onaj hastal gdje se rasteri mjere...mora biti Top svjetlo..
a ako imas te materije smuckaj malo..iako mislim vrlo malo dodavat....pa da vidim kako ce fescerat..
a Mogu ti Gro lux zbavit ja mislim da ima moj zet ali nisam bas 100% siguran da je te duzine pitat cu ga..
rumit

#1083 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

uradi sam wrote:gledo sam danas ostale su samo Daylight T8 18w.. To je odnekud direktor zbavio i ja ga pitao gdje je nabavljo kaze ne sjeca se...a koristimo za onaj hastal gdje se rasteri mjere...mora biti Top svjetlo..
a ako imas te materije smuckaj malo..iako mislim vrlo malo dodavat....pa da vidim kako ce fescerat..
a Mogu ti Gro lux zbavit ja mislim da ima moj zet ali nisam bas 100% siguran da je te duzine pitat cu ga..
Imam Grolux. Hvala ti.
Cim izvagam smiksacu ti nesta.
zenny

#1084 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zenny »

imam onaj 'kugla' akvarijum sa jednom ribicom (mislim da se zove neki borac ili tako nesto, muzijak je i ima one duge peraje) i poceo je da se okrece :roll: slab sam sa akvaristikom ali mjenjam joj vodu, hranim i tako te stvari... dobio sam je na poklon pa mi neka losha da ugine sad.. ima li neki last minute advice za ovakve poput mene :roll:
rumit

#1085 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

zenny wrote:imam onaj 'kugla' akvarijum sa jednom ribicom (mislim da se zove neki borac ili tako nesto, muzijak je i ima one duge peraje) i poceo je da se okrece :roll: slab sam sa akvaristikom ali mjenjam joj vodu, hranim i tako te stvari... dobio sam je na poklon pa mi neka losha da ugine sad.. ima li neki last minute advice za ovakve poput mene :roll:
Ribice u kugli su osudjena na tezak i kratak zivot.
Dovoljno velik akvarijum, grijac i dobar filter su osnov za drzanje ribica.
Bette su ribice kojima ne treba neki veliki akvarijum ni aeracija, ali su jako osjetljive na promjene parametara vode i neadekvatnu temperaturu.

Ili je daj nekome ko ima uslova da je drzi, ili nabavi veci akvarijum (oko 15l) grijac i filter.
Dok nesta ne sredis, mjenjaj joj 30-50% vode dva puta sedmicno. Gledaj da je stajaca voda i da je topla koliko i ona u kugli. Svaki put usisaj crijevom prljavstinu sa dna. Hrani je onoliko koliko moze odmah pojesti, da ne ostaje visak.
Sto se grijanja tice jedino joj mozes kakvu lampu staviti iznad kugle, da joj koliko-toliko zagrije vodu.
Ako je jos medju zivima :| .
rumit

#1086 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Opet spavamo :) .
Evo par slikica s nogu.
Ide na bolje :) .

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Bekir_SA

#1087 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Image

Image

Image

Image

Image

Image
rumit

#1088 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Kako ide Bekire?
Ova anuba i ludwigia su ti :thumbup: .
Sta bi sa ostalim biljkama?
Bekir_SA

#1089 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Malo sam vise zauzet pa slabo imam vremena da deveram oko akv, pa sam bio primoran svu vlaseriju pocupati a i bila je okupirala citav aqv.nek se malo ribice kupaju...
gefufna

#1090 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Ljudi treba mi informacija.
U potrazi sam za kribenzisima i anubiasom nana.
Gdje bih u Sarajevu mogao da ih kupim, da li ima neka radnja u Rajlovcu, pošto mi je to usput?
Šta je sa onim društvom na Marijin Dvoru?
U Zenici sam bio u dvije radnje i kribova nemaju, u jednojj mi čiko nije htio prodati anubiasa a ima ga, u drugoj takođe samo što mi nije htio prodati niti jednu biljku.
U mom gradu imam na raspolaganju samo mahovinu i živorotke.
Pomagajte
gefufna

#1091 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Niko ni na pp?
rumit

#1092 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bice, bice :) .
exorcist

#1093 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by exorcist »

Pozzzzzzz imas anubiu nanu u drustvu na Marin dvoru ako ti bude htio prodat a poskupa je bogami a neznam za rajlovac ima lik u bojniku mislim da sam je vidio kod njega ja sam imo ali poklonio,i jos usput ako ko ima sta viska od riba za zamjenu ja imam nekoliko delfina viska pa eto
uradi sam

#1094 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Ima u drustvu Nane boga mi je jako dobra i ima je vise komada samo je Tarzo cijenio 50KM bar meni ali je fakat Vrh. i ima gutavih Zebrica koliko hocete :lol:
rumit

#1095 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

uradi sam wrote:Ima u drustvu Nane boga mi je jako dobra i ima je vise komada samo je Tarzo cijenio 50KM bar meni ali je fakat Vrh. i ima gutavih Zebrica koliko hocete :lol:
Te zebrice te bas pogodile :) .
shambho

#1096 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by shambho »

Zaista ne mogu 44 stranice pregledavati ali samo kratko ako me neko moze uputiti cisto savjeta radi, gdje je najbolje u Sa ribice kupiti i sve za akvarijum..

Imamo namjeru kupiti ribicu znam sve o njima imala sam nekad daavno ogroooman akvarijum al' od toga je proslo bas puno vremena.. U medjuvremenu tonu novih radnji otvoreno tad je bila samo jedna.. :) Hvala unaprijed..
Cober

#1097 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Cober »

shambho wrote:Zaista ne mogu 44 stranice pregledavati ali samo kratko ako me neko moze uputiti cisto savjeta radi, gdje je najbolje u Sa ribice kupiti i sve za akvarijum..

Imamo namjeru kupiti ribicu znam sve o njima imala sam nekad daavno ogroooman akvarijum al' od toga je proslo bas puno vremena.. U medjuvremenu tonu novih radnji otvoreno tad je bila samo jedna.. :) Hvala unaprijed..

Izbora opreme i ribica ima više nego ikada ranije, ali kada je baš tako, onda ti jedino preostaje Zoo Hoby, Grbavica kod Armana. Usput, dobronamjerno znaš onu "što više znam, znam da ništa ne znam". Saznanja su ipak napredovala od tada. Npr. tada su se u Sarajevu čuveni akvaristi zaklinjali u stajaću vodu, pa prilikom crpanja vode zbog nekog rada u akvarijumu čak čuvali kompletan sadržaj u kantama i vraćali isti, a redovna djelimična izmjena vode je danas provjeren recept za bolje uslove. Ipak pročitaj,

pozdrav, Cober.
Qler

#1098 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Par slika bratovog akvarija
Image
Image
Image
Image
Image
Ado40

#1099 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Ado40 »

Qler wrote:Par slika bratovog akvarija
Image
Image
Image
Image
Image
Pozz trazim prirodno bilje za kupit.Pozz Ado_ Mostar
Friesian

#1100 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Friesian »

pozdrav ljudi.. zna li neko gdje se moze kupiti ili u prirodi naci sedra kako bi licno ja to sebi kombinovao i lijepio u aq?

hvala na odgovoru...
Post Reply