Optimus Prime wrote:
U pocetku je iz nista nastala svijetlost
- logicno je da je prije svjetlosti bio mrak, osim toga nastanak svjetlosti nije osnova teorije big bang, niti je osnova onog sto je receno u Kur'anu casnom.
tako vruca da nista zivo nije moglo postojati
-Ne vidim smisao ove recenice. Gdje imas naucne dokaze da zbog visokih temperatura nista ne moze postojati? stavise ovo je u suprotnosti sa nacunim otkricima, zakonima(ne teorijama), i u suprotnosti sa prirodom, jer danas znamo da u zvijezdama koje sa uzarene lopte, sa nevjerovatno visokim teperaturama, tu nastaju svi hemiski elementi, cak se od laksih stvaraju tezi elementi kao npr. zeljezo,
ali se praznina sirila brze nego svjetlost
- jos jednom uvođenje savremenih pojmova ili cak zakona, da li su ljudi onog vremena znali sta je to svjetlost, vidjeli su je naravno, ali da li su znali da je to nesto sto ima svoju brzinu!
nebesa su postala hladna a sile koje sam stvorio su svjetlost pretvorile u sve sto je vidljivo
- zar ti kazes da je sve postalo od svjetlosti, u Kur'anu se spominje da postoje bica koja su napravljena od svjetlosti a to su anđeli, ali da smo mi od svjetlosti!, i svemir i sve zivo, hm, razmisli malo!? Svijetlost je energija, mi pricamo o stvaranju materije, koja je vec nastala eksplozijom, pa se sirila. Mjesas pojmove kako ti pase, ha? Dobar stos.
pa i u okrugla ostrva u kojima plutaju zvijezde pa i sunce, te zemlju, mjesec
- cak i za ovo imas bolje objasnjenje u savrsenoj knjizi staroj 1400 god, gdje se kune Allah dz.s.: ''tako mi neba punog zvjezdanih puteva''. dakle kaze se da zvjezdanih puteva, sto nam govori da svaka zvijezda ima svoju putanju, ovo se također nije znalo do skorijeg vremena, dakle kaze se da se sve krece uredno i po svojoj putanji, a ne da
PLUTA, kako je rekao ovaj tvoj ''kolega''.
Da li je to sve? NE nije, ima jos! Ti i kolega ste zaboravili spomenuti osnovne postulate teorije big bang, a to je: da je sve, svemir i sve u njemu, bilo jedna cjelina, sto je naglasavam
osnova teorije big bang i također osnova onog sto pise u Kur'anu, da su bili jedna cjelina, pa su eksplodirali ili raskomadali se, to sada nije bitno jer ako ce mo gledati toliko laicki koliko ti gledas, kazi mi sta to ekslozija ucini bilo cemu? Raskomada! Ako ne vjerjues, nabavi sebi neki eksploziv, pa digni nesto u vazduh. I javi kolegi da popravi ovu crnu rupu u teoriji, i malo prokontaj prije ngo citiras nekog. Ovaj ti je video bio dovoljno smjesan i bez ovog objasnjenja.
da je sunce samo jedna obicna zvijezda
- Ovo da je sunce-zvjezda ti također stoji u Kur'anu, prije 1400 god.
A ono sto stoji u kuranu o sirenju nebesa je takodjer samo igra rijeci gdje se kontekst potpuno ignorise i prevodi zloubotrebljavaju.
Teza potice bas od Dr. Bucailla.
Do tada niko u islamskom svijetu nikada nije tvrdio da se svemir siri. Pogotovo ne na pocetku 20.stoljeca kada su se u akademskim krugovima koplja lomila oko pitanja da li je svemir statican ili dinamican. Cak i Einstein zastupao tezu o staticnom svemirusve dok Hubble nije dokazao da se svemir siri.
-Heh, opet ti se kacis za ljude, akademske krugove i njihove interpretacije i prevode i stosta.

,Tuzno. Imas li kakav bolji argument ili ostajes na ovom?
Mi smo nebesa sazdali svojom moci, i mi uistinu nebesa jos uvijek sirimo! Ovako to pise u Kur'anu, nemoj misliti na tuđe interpretacije, nema tu skrivenih znacenja, bar ne danas, nekad nismo znali sta ovo znaci, sad znamo da se svemir siri. Citaj onako kako pise, inteligentno si bice, ne treba ti nitko objasnjavai ovako prostu recenicu. To sto su arapi znali ili ne znali o sirenju svemira, ili sto je tvrdio Einstein, to je prica apsolutno nevezana za ovo.
samo procitaj kako pise!
Mislim, stvarno nije fair od muslimana sto im to nisu fino objasnili kad su vec znali, da se ljudi dzaba ne muce.
- Kome da objasne, haha, pa ja ti objasnjavam sad kad je ovo vec sve poznato, pa vidi tvoje reakcije, sta bi tek bilo, da je npr. prije 800 god neko ovo spomenu? Osrednja sala,nema sta, vjezbaj jos malo taj sarkazam.