Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mmuummii

#1076 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

[/quote

pa mogla si mi dat prije svega Msn svoj :P ... ako ti nije nesta ... pa da na miru porazgovaramo ...pošalješ mi privatnu poruku :) :mrgreen:[/quote]

poslala, a ako slučajno neš nije uredu, javi :D
Mmuummii

#1077 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

tinchy wrote:Ima li koga da sutra ide na pripremnu iz engleskog :D

Imam osjecaj da ce biti milion prijavljenih na Anglistici :razz:

i meni se čini da je tako :lol:
Klodovik

#1078 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

Hippie Soul wrote:
Klodovik wrote:
Hippie Soul wrote:HELP! HELP! HELP! pipllll! za 2 dana prijavljujem prijemni i hitno mi trebaju informacije. pa ako ima netko voljan da odgovori:
je li moguće kombinirati engleski i filozofiju i koje dokumente treba priložiti (osim svjedodžbe i rodnog lista treba li još nešto)????? :skoljka:
http://www.ff.unsa.ba/

A ljudi govore da današnja generacija živi u digitalnom svijetu, da su oni digital natives... :roll:

ma ko ti je to slagao :D
na toj stranici opet ne piše je li moguća navedena kombinacija :S, al hvala opet, snaći ću se, valjda :S
Pa, sve ti piše na stranici. Potroši 10 minuta vremena. Nevjerovatno.
Vrteška

#1079 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vrteška »

studentica_ wrote:
innovision wrote:je li mogu i ja da dobijem te pravopisne testove
Pošalji mi mail.

eee mogu li i ja dobiti to, je li to za bhs ?? molim pomoccccccc :D
saramica

#1080 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Po vasem misljenju.. da li je tesko studirati anglistiku i germanistiku u isto vrijeme... znate li nekoga ko studira na ta dva odsjeka i kako se snalazi :mrgreen:
M_agic

#1081 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by M_agic »

Aaa, je l' ovdje ima iko da upisuje romanistiku ? :)
Klodovik

#1082 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

saramica wrote:Po vasem misljenju.. da li je tesko studirati anglistiku i germanistiku u isto vrijeme... znate li nekoga ko studira na ta dva odsjeka i kako se snalazi :mrgreen:
Znam jednu djevojku. Odlično se snalazi.
vedrank

#1083 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vedrank »

KADAAA JE PRIJEMNIIIIIIIIIIIIIIIII???!!!
selmischka

#1084 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selmischka »

vedrank wrote:KADAAA JE PRIJEMNIIIIIIIIIIIIIIIII???!!!
meni su jucer rekli da je 3.7. u 9 sati
vedrank

#1085 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vedrank »

selmischka wrote:
Sada sam otisao do faksa, BOSANSKI je u 9h! :D
selmischka

#1086 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selmischka »

vedrank wrote:
selmischka wrote:
Sada sam otisao do faksa, BOSANSKI je u 9h! :D
haha, al moramo ranije doci, da nas rasporede i to su mi rekli
vedrank

#1087 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vedrank »

@selmichka

Pa da, to su i meni rekli... Samo ne kontam kada je test opceg znanja, nista ne pise na papiru o tome...

Samo stoji za bosanski, te prvi i drugi(ako stuidiras 2 odsjeka odjednom) "strucni" predmet...
selmischka

#1088 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selmischka »

vedrank wrote:@selmichka

Pa da, to su i meni rekli... Samo ne kontam kada je test opceg znanja, nista ne pise na papiru o tome...

Samo stoji za bosanski, te prvi i drugi(ako stuidiras 2 odsjeka odjednom) "strucni" predmet...
hm... pa tamo ce nam valjda sve objasniti kad dodjemo. treba biti spreman na sve, vaaaljda...
tonystonem

#1089 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tonystonem »

I'm setting up camp on July 2nd! Who's with me? Tačno pred fakultetom!

Ako vas zanima više o prijemnom, idite na stranicu fakulteta. Jednu stvar ne kontam (oni koji pročitaju će vidjeti):prijemni za jednopredmetni traje 90 min sve skupa. Znači, gram i esej po 45 min, ili... ? :zoka:
sunshine_AK

#1090 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

ej, ljudi, imam pitanje. :D

za odsjek anglistika: polaze se BHS (je li to samo pisanje eseja ili ???? ) i pismeni test iz engleskog. Sta ulazi u taj test iz eng? :roll: Samo gramatika ili bude i neki diktat, razumijevanje teksta i sl. ?? :-?

I jos mi niko nije odgovorio. Ako uzmem dvopredmetno engleski i francuski, i polozim engleski, ali me ne prime na francuski (jer primaju samo 5 ljudi, pa ne znaci da cu bas ja biti ta sretnica) , da li i dalje ostajem upisana na engleski? 8)
Klodovik

#1091 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

sunshine_AK wrote:ej, ljudi, imam pitanje. :D

za odsjek anglistika: polaze se BHS (je li to samo pisanje eseja ili ???? ) i pismeni test iz engleskog. Sta ulazi u taj test iz eng? :roll: Samo gramatika ili bude i neki diktat, razumijevanje teksta i sl. ?? :-?

I jos mi niko nije odgovorio. Ako uzmem dvopredmetno engleski i francuski, i polozim engleski, ali me ne prime na francuski (jer primaju samo 5 ljudi, pa ne znaci da cu bas ja biti ta sretnica) , da li i dalje ostajem upisana na engleski? 8)
Na anglistici polažeš: bosanski (test pravopisa), reading comprehension test, gramatički test (MCQ) i esej.

Status "dvopredmetnog" studenta ovisi od rezultata. Anglistika ti može ponuditi taj status (jer se tako prijavljuješ), a francuski ne i obratno. Problem se može pojaviti u tome što u statusu "dvopredmetnog studenta" ostvaruješ po pola potrebnih ECTS bodova na pojedinačnim odsjecima, što znači da u tom statusu na jednom odsjeku ne možeš skupiti potrebne poene za diplomu. Uopćeno, ako prođeš na prijemnom na anglistici, mislim da na romanistici ne bi trebala imati većih problema.
vedrank

#1092 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vedrank »

Klodovik wrote:

Na anglistici polažeš: bosanski (test pravopisa), reading comprehension test, gramatički test (MCQ) i esej.

Status "dvopredmetnog" studenta ovisi od rezultata. Anglistika ti može ponuditi taj status (jer se tako prijavljuješ), a francuski ne i obratno. Problem se može pojaviti u tome što u statusu "dvopredmetnog studenta" ostvaruješ po pola potrebnih ECTS bodova na pojedinačnim odsjecima, što znači da u tom statusu na jednom odsjeku ne možeš skupiti potrebne poene za diplomu. Uopćeno, ako prođeš na prijemnom na anglistici, mislim da na romanistici ne bi trebala imati većih problema.
Klodovik ti mi se cinis ovdje najkompetentniji za ovu temu... Mozes li mi reci kako izgleda taj pravopisni test i moze li se gdje vidjeti ili procitati nekoliko prethodnih, cisto da vidim sta me ceka... isto vazi iza test iz psihologije! :D

Hvala :roll:
sunshine_AK

#1093 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

Klodovik, puno ti hvala. :thumbup:
Ali nesto mi jos nije jasno. :? :-?
Klodovik wrote:Status "dvopredmetnog" studenta ovisi od rezultata. Anglistika ti može ponuditi taj status (jer se tako prijavljuješ), a francuski ne i obratno. Problem se može pojaviti u tome što u statusu "dvopredmetnog studenta" ostvaruješ po pola potrebnih ECTS bodova na pojedinačnim odsjecima, što znači da u tom statusu na jednom odsjeku ne možeš skupiti potrebne poene za diplomu. Uopćeno, ako prođeš na prijemnom na anglistici, mislim da na romanistici ne bi trebala imati većih problema.
jel to znaci, ako normalno paralelno i jednako uspjesno zavrsim oba odsjeka, prikupim dovoljno ECTS poena (pola i pola), da cu tada skupiti dovoljno poena za diplomu? Znaci, samo je potrebno da se potrudim za oba odsjeka i diplomirat cu? :roll:

I, znam ja da ne bih trebala imati vecih problema na romanistici, samo mi nije jasno ako se prijavljujem dvopredmetno eng - fran, a ne prime me na fran, je li i dalje ostajem na eng, samo jednopredmetno? :|
Klodovik

#1094 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klodovik »

vedrank wrote:
Klodovik wrote:

Klodovik ti mi se cinis ovdje najkompetentniji za ovu temu... Mozes li mi reci kako izgleda taj pravopisni test i moze li se gdje vidjeti ili procitati nekoliko prethodnih, cisto da vidim sta me ceka... isto vazi iza test iz psihologije! :D

Hvala :roll:
Na pravopisnom testu dobiješ tekst (jedna stranica) sa namjerno napravljenim greškama (č ili ć, zarezi, je ili ije itd.) i trebaš ih ispraviti na tom istom listu papira. Znam da na anglistici možeš dobiti primjer prijemnog ispita iz neke ranije godine. Za psihologiju, nažalost, ne znam.
mRva_4

#1095 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

Meni je poprilicno sve jasno :) polazem 3.7. hrvatsku u 9h, moram doci ranije u svakom slucaju taj test je pismen i traje 45min. Poslje toga ide iz germanistike PISMENI dio koji traje 90 min :) ok, sve jasno ali sta je s usmenim dijelom iz germanistike?????? :)
saramica

#1096 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

mRva_4 wrote:Meni je poprilicno sve jasno :) polazem 3.7. hrvatsku u 9h, moram doci ranije u svakom slucaju taj test je pismen i traje 45min. Poslje toga ide iz germanistike PISMENI dio koji traje 90 min :) ok, sve jasno ali sta je s usmenim dijelom iz germanistike?????? :)
zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?
mRva_4

#1097 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

saramica wrote:
mRva_4 wrote:Meni je poprilicno sve jasno :) polazem 3.7. hrvatsku u 9h, moram doci ranije u svakom slucaju taj test je pismen i traje 45min. Poslje toga ide iz germanistike PISMENI dio koji traje 90 min :) ok, sve jasno ali sta je s usmenim dijelom iz germanistike?????? :)
zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?
Da, mislim na to. Pise da se i to boduje, prijevod, citanje, prepricavanje.. uglavnom to je usmeni.. ali ne pise nista o usmenom samo o pismenom i pise kada su rezultati pa mi sada vise nista nije jasno :) haha ima li sada usmenog ? i kad je?
saramica

#1098 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

mRva_4 wrote:
saramica wrote:
Da, mislim na to. Pise da se i to boduje, prijevod, citanje, prepricavanje.. uglavnom to je usmeni.. ali ne pise nista o usmenom samo o pismenom i pise kada su rezultati pa mi sada vise nista nije jasno :) haha ima li sada usmenog ? i kad je?
ODSJEK ZA GERMANISTIKU
NAČIN BODOVANJA:
-
čitanje i razumijevanje;
10 bodova
-
gramatike njemačkog jezika,
15 bodova
-
pravopis njemačkog jezika
5 bodova

ja sam nasla samo to...i mislim ovo citanje i razumjevanje da je to pismeno...dobijes text procitas i onda pitanja ili zaokruzivanje..kao i na engleskom :?
mRva_4

#1099 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?[/quote]
Da, mislim na to. Pise da se i to boduje, prijevod, citanje, prepricavanje.. uglavnom to je usmeni.. ali ne pise nista o usmenom samo o pismenom i pise kada su rezultati pa mi sada vise nista nije jasno :) haha ima li sada usmenog ? i kad je?[/quote]

ODSJEK ZA GERMANISTIKU
NAČIN BODOVANJA:
-
čitanje i razumijevanje;
10 bodova
-
15 bodova
-
5 bodova

ja sam nasla samo to...i mislim ovo citanje i razumjevanje da je to pismeno...dobijes text procitas i onda pitanja ili zaokruzivanje..kao i na engleskom :?[/quote]

Kada nesto citas i to razumijes to moras naglas procitati profesoru kako bi on vidio najprije kako citas i onda ces prepricati i on ce vidjeti kako si to nesto procitano razumjela. I to je meni usmeno :) a sto se tice gramatike i pravopisa to je vec nesto sto mozes napisati na papir i sto ce kasnije profesor pregledavati i to je pismeni dio :) eh sad ako sve troje ocjenjuju ili ti boduju onda je moguce da to sve bude u tih 90 min dakle i usmeno i pismeno.. ili je kako ti kazes procitas tekst i prepricas ga na papiru i tako ocjenjuju razumijevanje tog procitanog teksta. Pa je vjerojatno to sve onda pismeni :) hah nemam pojma moguce je da je tako jer ne pise nista o usmenom :) :-)
saramica

#1100 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

mRva_4 wrote:zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?
Da, mislim na to. Pise da se i to boduje, prijevod, citanje, prepricavanje.. uglavnom to je usmeni.. ali ne pise nista o usmenom samo o pismenom i pise kada su rezultati pa mi sada vise nista nije jasno :) haha ima li sada usmenog ? i kad je?[/quote]

ODSJEK ZA GERMANISTIKU
NAČIN BODOVANJA:
-
čitanje i razumijevanje;
10 bodova
-
15 bodova
-
5 bodova

ja sam nasla samo to...i mislim ovo citanje i razumjevanje da je to pismeno...dobijes text procitas i onda pitanja ili zaokruzivanje..kao i na engleskom :?[/quote]

Kada nesto citas i to razumijes to moras naglas procitati profesoru kako bi on vidio najprije kako citas i onda ces prepricati i on ce vidjeti kako si to nesto procitano razumjela. I to je meni usmeno :) a sto se tice gramatike i pravopisa to je vec nesto sto mozes napisati na papir i sto ce kasnije profesor pregledavati i to je pismeni dio :) eh sad ako sve troje ocjenjuju ili ti boduju onda je moguce da to sve bude u tih 90 min dakle i usmeno i pismeno.. ili je kako ti kazes procitas tekst i prepricas ga na papiru i tako ocjenjuju razumijevanje tog procitanog teksta. Pa je vjerojatno to sve onda pismeni :) hah nemam pojma moguce je da je tako jer ne pise nista o usmenom :) :-)[/quote]

jel fkt mislis da oni imaju vremena i zivaca sve prijavljene preslusati citanje prepricavanje i ostalo :-)
Post Reply