Koje uzdizanje u nebesa, prosto za nepovjerovat.ostro i na prvu wrote:![]()
JNA , niti bilo koja vojska u evropi nece imati ono sto IDF ima ni za 10 godina.
1991 JNA je bila jaca vojska od IDF-a. Bar njena kopneni dio.
Sto to ima miticni IDF?
Koje uzdizanje u nebesa, prosto za nepovjerovat.ostro i na prvu wrote:![]()
JNA , niti bilo koja vojska u evropi nece imati ono sto IDF ima ni za 10 godina.
Vjeruj mi da nije tako. Vecina Palestinskih detalja koje ovdje postiram dolaze iz dugih razgovora i diskusija sa mojim prijateljima, Palestincima prve, druge i trece generacije izbjeglih i odraslih / skolovanih po svjetu. Pa im je pun k. svih ovih vodja i uzasa kojima su izlozeni. I oni bi mir i da prestanu biti otiraci za neke tudje interese.jeza u ledja wrote:@ Erjavec, sam si govorio o svojoj privatnoj povezanosti sa regionom, (da ne bude da nisko udaram). I mada se slazem sa onim sto pises, usudio bih se reci da se tvoji komentari moraju uzeti sa rezervom, jer se ipak osjeca blaga doza anti-siitske i anti-palestinske retorike. Sto se za nekog ko je povezan sa Libanom moze lako ocekivati.
kad imas nadmoc u zraku, mozes se slikati sa artiljerijom za facebook prije nego se pretvori u staro gvozdje. a ni kvantitet artiljerije nije bitan koliko je ucinkovitost i preciznost na velikim razdaljinama a to, sto zbog neopremljenosti, sto zbog 20 godina razlike u usporedbama vosjki, JNA nije ni blizu izraelskoj vojsci. ne volim ih ali postujem njihovu snagu i opremljenost. pa ljudi, jevreji su izumili mnogo toga, od atomske pa prema manjim stvarima i oruzjima....i onda da dozvole da njihova maticna vojska nema tu silu?!madner wrote:Pa imaju i one 55ice, M-60, Chieftaine i ostale antikvitete. To sto imaju jedan dio modernih tenkova ne znaci da su svi.karanana wrote:apsolutno se ne slazem. avijacija je neuporediva a ona igra vazniju ulogu od pjesadije, a i merkave kakve god da su opet su bolje od onih muzejskih primjeraka 34i i 55ica.madner wrote: Ma to ti je ta prva liga, Leopard, Abrams su u pet deka, malo iza Leclerc i Challanger i onda tamo uz rusko tenkove dolazi strasna Merkava.
Nisu se bas proslavili 1982 protiv Sirijskih T-72, ali eto to je kao bila prva serija.
U biti tenk a nije tenk, ali je dobar za ulicne borbe.
IDF je tu negdje sa bivsom JNA sto se tice opreme.
Avijacija jeste puno modernija, ali nije brojcano puno jaca.
Imaju puno manje artilerije od JNA.
a zašto misliš da se svaki Jevrej u bijelom svijetu identificira sa Izraelom?karanana wrote:
kad imas nadmoc u zraku, mozes se slikati sa artiljerijom za facebook prije nego se pretvori u staro gvozdje. a ni kvantitet artiljerije nije bitan koliko je ucinkovitost i preciznost na velikim razdaljinama a to, sto zbog neopremljenosti, sto zbog 20 godina razlike u usporedbama vosjki, JNA nije ni blizu izraelskoj vojsci. ne volim ih ali postujem njihovu snagu i opremljenost. pa ljudi, jevreji su izumili mnogo toga, od atomske pa prema manjim stvarima i oruzjima....i onda da dozvole da njihova maticna vojska nema tu silu?!
Poredis Otes sa cijelom Gazom, koja ima malo manje ljudi od Bosnjaka?BaileyS wrote:Na nas da je krenula sila poput izraelske vojske zbrisali bi nas sa zemlje za pet dana.
Otes je napadalo 34 tenka, nismo znali gdje nam je glava gdje guzica. Izgubili smo ljudi koliko i Gaza za ovih deset dana. Na Gazu je krenulo 300 najmodernijih tenkova, Srbi su u BiH ukupno imali 400 od cega pola starudije. Nekad se pitam u kakvim oblacima zive pojedinci sa foruma.
1991 IDF je bio slabiji, nije problem naci podatke o njihovom tadasnjem stanju.karanana wrote:kad imas nadmoc u zraku, mozes se slikati sa artiljerijom za facebook prije nego se pretvori u staro gvozdje. a ni kvantitet artiljerije nije bitan koliko je ucinkovitost i preciznost na velikim razdaljinama a to, sto zbog neopremljenosti, sto zbog 20 godina razlike u usporedbama vosjki, JNA nije ni blizu izraelskoj vojsci. ne volim ih ali postujem njihovu snagu i opremljenost. pa ljudi, jevreji su izumili mnogo toga, od atomske pa prema manjim stvarima i oruzjima....i onda da dozvole da njihova maticna vojska nema tu silu?!madner wrote:Pa imaju i one 55ice, M-60, Chieftaine i ostale antikvitete. To sto imaju jedan dio modernih tenkova ne znaci da su svi.karanana wrote: apsolutno se ne slazem. avijacija je neuporediva a ona igra vazniju ulogu od pjesadije, a i merkave kakve god da su opet su bolje od onih muzejskih primjeraka 34i i 55ica.
Avijacija jeste puno modernija, ali nije brojcano puno jaca.
Imaju puno manje artilerije od JNA.
O, bez daljnjeg, Arapi su bili u velikoj vecini 48... Ne kazem ja da je to pravda, ali je surova realnost... Da je bilo vishe pameti a manje politiziranja i patetike, ti bi ljudi danas mirno zivjeli kao stanovnici drugih zemalja. Izgubili su partizanske ratove 40tih, prave ratove 48-74, medijske ratove, lobiranja u US... vrijeme je da se krene sa normalnim zivotom, pa makar i negdje drugdje. Nisu ni prvi ni posljednji narod koji je izgubio teritorije i protjeran je... Ali su narod koji je najvishe zloupotrebljavan od strane svih i svakakvih.zaratustra wrote:@Erjavec
Ne sporim, dakle slažem se s tobom, da arapske zemlje ne rade ni 1% kako bi pomogle Palestincima, pa ako hoćeš i Izraelcima. Znam da su ih i oni kao izbjeglice umlaćivali u Jordanu, Libanu, Siriji itd. Ali se nikako ne slažem s tim da su se palestinski Arapi trebali tokom posljednjih 60 godina jednostavno raseliti i ostaviti zemlju onom ko je jači. Bez imalo ironije, vidim da si solidno upoznat sa situacijom. Može li jedno pitanje: Broj stanovništva, arapskog i jevrejskog, 1948. i 2008. na području Palestine, dakle današnjeg Izraela i teritorija Palestinske samouprave.
Nashalii se madnermadner wrote: IDF je tu negdje sa bivsom JNA sto se tice opreme.
Jos jedan sto vjeruje u mit o IDF.Erjavec wrote:Nashalii se madnermadner wrote: IDF je tu negdje sa bivsom JNA sto se tice opreme.
Ja ne mislim da si u pravu. Ako su jevreji mogli cekati 2000 godina da se vrate u Palestinu odakle su raseljeni za vrijeme Rimljana, zasto bi Palestinci tako lako odustajali od svoje zemlje? Zivot na tudjoj i onako nije vrijedan. Ko zna sta se u buducnosti moze desiti. Izrael je jak dok je jaka USA i njihov lobi tamo. Nista nije vjecno.Erjavec wrote:O, bez daljnjeg, Arapi su bili u velikoj vecini 48... Ne kazem ja da je to pravda, ali je surova realnost... Da je bilo vishe pameti a manje politiziranja i patetike, ti bi ljudi danas mirno zivjeli kao stanovnici drugih zemalja. Izgubili su partizanske ratove 40tih, prave ratove 48-74, medijske ratove, lobiranja u US... vrijeme je da se krene sa normalnim zivotom, pa makar i negdje drugdje. Nisu ni prvi ni posljednji narod koji je izgubio teritorije i protjeran je... Ali su narod koji je najvishe zloupotrebljavan od strane svih i svakakvih.zaratustra wrote:@Erjavec
Ne sporim, dakle slažem se s tobom, da arapske zemlje ne rade ni 1% kako bi pomogle Palestincima, pa ako hoćeš i Izraelcima. Znam da su ih i oni kao izbjeglice umlaćivali u Jordanu, Libanu, Siriji itd. Ali se nikako ne slažem s tim da su se palestinski Arapi trebali tokom posljednjih 60 godina jednostavno raseliti i ostaviti zemlju onom ko je jači. Bez imalo ironije, vidim da si solidno upoznat sa situacijom. Može li jedno pitanje: Broj stanovništva, arapskog i jevrejskog, 1948. i 2008. na području Palestine, dakle današnjeg Izraela i teritorija Palestinske samouprave.
Hajd procitaj sto sam postala o crnom septembru pa da skontamo ko je koga umlacivao.zaratustra wrote:@Erjavec
to se mora nekad promjeniti, nece proci puno vremena do toga.BaileyS wrote:Ja ne mislim da si u pravu. Ako su jevreji mogli cekati 2000 godina da se vrate u Palestinu odakle su raseljeni za vrijeme Rimljana, zasto bi Palestinci tako lako odustajali od svoje zemlje? Zivot na tudjoj i onako nije vrijedan. Ko zna sta se u buducnosti moze desiti. Izrael je jak dok je jaka USA i njihov lobi tamo. Nista nije vjecno.Erjavec wrote:O, bez daljnjeg, Arapi su bili u velikoj vecini 48... Ne kazem ja da je to pravda, ali je surova realnost... Da je bilo vishe pameti a manje politiziranja i patetike, ti bi ljudi danas mirno zivjeli kao stanovnici drugih zemalja. Izgubili su partizanske ratove 40tih, prave ratove 48-74, medijske ratove, lobiranja u US... vrijeme je da se krene sa normalnim zivotom, pa makar i negdje drugdje. Nisu ni prvi ni posljednji narod koji je izgubio teritorije i protjeran je... Ali su narod koji je najvishe zloupotrebljavan od strane svih i svakakvih.zaratustra wrote:@Erjavec
Cuj vjerov'o - gled'o svojim ocima po Libanu rezultatemadner wrote:Jos jedan sto vjeruje u mit o IDF.Erjavec wrote:Nashalii se madnermadner wrote: IDF je tu negdje sa bivsom JNA sto se tice opreme.![]()
Logicno, lakse se tako tjesit poslje poraza.
nisam znao? zbog cega?amrica wrote:renata je dobila trajni ban, na vlastiti zahtjev
Krenulo je na nas 20 i nesto tenkova na Stupu na potezu od 2 kilometra linije i oko 5000 ljudi,kada je vece palo ,bili su tamo gdje su isto jutro posli uz ogromne gubitke a ovi pricaju jesu li ubili jednog ili dva Izraelca ,njima je 10 000 ljudi za dan zauzelo drzavu,to su neuporedive stvari.Mi smo za 3 mjeseca ustrojili armiju a oni nisu ni za 60 godina.Ne kazem ja mi smo za 3 mjeseca a oni za godinu.NE za 60 godina nisu bili u stanju osposobiti armiju,to je poseban mentalni sklop.karanana wrote:ima istine i slazem se da su arapi (palestinci a i ostali arapi) najvecim dijelom sami krivi. sva ta njihova nesloga i neorganizovanost... ali se ne slazem da je srpska vojska oko sarajeva i priblizno uporedljiva sa najjacom vojnom silom na svijetu vojnik po vojnik, sa najvecim omjerom borbenih aviona po vojniku, sa americkim borbenim helikopterima, sa merkava tenkovima - vjerovatno najboljim na svijetu, sa pancirima, sa uredjajima za nocno gledanje, sa rigoroznim treningom....kijameta wrote:Sta je istina boli ??' Na nas je 10 000 ljudi u Sarajevu islo na dan a mi smo imali cak po 30 metaka svaki pa opet nisu daleko stigli.drmadzija wrote:@ Kijameta
Hajd' ti ziva bila idi zavrsi tu seriju sklekova koju si pocela, popij solju mlakog mlijeka, pa na spavanje.
Nevjerovatno kakvih sve ljudi ima.
Nije njih napala mocna drzava,nego ih je napalo 10 000 vojnika,dvije pisljive brigade na 1,5 milion ljudi i prosetali se pored drcnih hamasovaca,koji su zajebani kada treba senluciti i tekbirati ali kada treba muda na prodaju iznjeti,nigdje ih nema.
Palestinske drzave nema jer je Palestinci nemaju hrabrosti izboriti
nije mi jasno kako mozes da potcjenjujes izraelsku vojsku. da je na sarajevo ikad krenulo 50-60 tenkova u komadu, i to cak i da su krenule T34orke iz 2. sv. rata, a ne merkave, ne bi bilo borbe ni 2 dana. ovo je neuporedivo jednostavno.
To ono kad su lijecili frustracije na civilima?Erjavec wrote:madner wrote:Cuj vjerov'o - gled'o svojim ocima po Libanu rezultateErjavec wrote:
Jos jedan sto vjeruje u mit o IDF.![]()
Logicno, lakse se tako tjesit poslje poraza.
Mislim da je u ABiH poginulo oko 30 000 vojnika, a da je stradalo oko 39000 civila. S tim da je u VRS poginulo oko 20 000 vojnika.karanana wrote:da stradaju i civili, ali od ukopnog broja mrtvih u gazi 25% su civili. znam, klise je da je svaki civilni zivot vazan i da je zlocin ubiti civila, ali odmjer 4:1 u korist vojnih zrtava u gusto naseljenom mjestu je veoma dobar. to sam vec spomenuo na ovoj temi i iznenadjen sam da je promjer zrtava vojska:civili 4:1. a to takodjer govori o tehnici i naprednosti naoruzanja koju izrael koristi. znam da se ovo ne moze usporedjivati sa sarajevom jer je legitimna srpska meta bio svako ko dise u sarajevu ali mislim da je u sarajevu omjer bio 2,5 - 3:1 u korist civila (2-3 puta vise ubijenih civila). Mislim da je u cijeloj BiH omjer slican, oko 3:1.
donja_crtica wrote:nisam znao? zbog cega?amrica wrote:renata je dobila trajni ban, na vlastiti zahtjev
I ja sam radi njene teme, na par mjeseci. Nisam moga odsaburati da na njenoj temi o receptima ne lijepim i druge slike o izraelskoj kuhinji.
Govori u svoje ime.Srbi su krenuli ali nisu bas daleko stigli.Vojnom terminologijom ; Na Otesu i Stupu nisu ostvarili nijedan operativni i takticki cilj. Zato sto nas je tih dana tamo bilo dosta takvih sto smo znali i gdje nam je glava i gdje nam je guzica.Cak smo stigli gledati gdje se nasi defetisti i kukavice skrivajuBaileyS wrote:Na nas da je krenula sila poput izraelske vojske zbrisali bi nas sa zemlje za pet dana.
Otes je napadalo 34 tenka, nismo znali gdje nam je glava gdje guzica. Izgubili smo ljudi koliko i Gaza za ovih deset dana. Na Gazu je krenulo 300 najmodernijih tenkova, Srbi su u BiH ukupno imali 400 od cega pola starudije. Nekad se pitam u kakvim oblacima zive pojedinci sa foruma.