Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- and
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
Irfan82
#1078 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Naravno da moze, treba ti Pasos i ako putujes autom 50€ ZA 15 DANA kOSOVSKO aUTO oSIGURANJE, posto za Kosovo ne vazi zeleni karton. Granicni prelazi za one koje ja znam su: Kula na putu izmadju Peci i Rozaja(CG), Zubin Potok put Novi Pazar(Ribarice)-K.Mitrovica i granicni(administrativni kako ga Srbi zovu)Merdare put Prishtina - Prokuplje,Nis! Za Srbiju ti obavezno treba Zeleni Karton jer ga uvijek traze! Nadam se da sam ti pomogao, Pozdrav!Haris.ba wrote:Moze li se iz Bosne putovati na Kosovo? Kakvi papiri trebaju? Gdje postoje granicni prijelazi? Ima li klasicnih granicnih prijelaza na granici Srbije i Kosova(unmik pretpostvaljam)?
-
Irfan82
#1079 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Naravno da moze, treba ti Pasos i ako putujes autom 50€ ZA 15 DANA kOSOVSKO aUTO oSIGURANJE, posto za Kosovo ne vazi zeleni karton. Granicni prelazi za one koje ja znam su: Kula na putu izmadju Peci i Rozaja(CG), Zubin Potok put Novi Pazar(Ribarice)-K.Mitrovica i granicni(administrativni kako ga Srbi zovu)PRELAZ Merdare put Prishtina - Prokuplje,Nis! Za Srbiju ti obavezno treba Zeleni Karton jer ga uvijek traze! Nadam se da sam ti pomogao, Pozdrav!Haris.ba wrote:Moze li se iz Bosne putovati na Kosovo? Kakvi papiri trebaju? Gdje postoje granicni prijelazi? Ima li klasicnih granicnih prijelaza na granici Srbije i Kosova(unmik pretpostvaljam)?
- Bosnolog
#1080 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić na Kosovu
08.01.2010. 10:15

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić stiže u službeni posjet Kosovu. Susrest će se s državnim vrhom, hrvatskim vojnicima u sastavu međunarodnih snaga i predstavnicima hrvatske manjine u Janjevu. U Kosovo stiže na poziv kolege Fatmira Sejdiua, a obratit će se i zastupnicima Skupštine Kosova.
Mesić će biti proglašen počasnim građaninom Prištine i primiti Medalju neovisnosti. Mesić je prvotno planirao doći na Kosovu 7. siječnja, na pravoslavni Božić. Srbijanski predsjednik Boris Tadić to je ocijenio kao provokaciju pa je Mesić ipak pomjerio posjet za jedan dan.
(--- NO LINKS ---/Rtvfbih.ba)
08.01.2010. 10:15

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić stiže u službeni posjet Kosovu. Susrest će se s državnim vrhom, hrvatskim vojnicima u sastavu međunarodnih snaga i predstavnicima hrvatske manjine u Janjevu. U Kosovo stiže na poziv kolege Fatmira Sejdiua, a obratit će se i zastupnicima Skupštine Kosova.
Mesić će biti proglašen počasnim građaninom Prištine i primiti Medalju neovisnosti. Mesić je prvotno planirao doći na Kosovu 7. siječnja, na pravoslavni Božić. Srbijanski predsjednik Boris Tadić to je ocijenio kao provokaciju pa je Mesić ipak pomjerio posjet za jedan dan.
(--- NO LINKS ---/Rtvfbih.ba)
- Mx
#1081 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Vijesti
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=24677
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić na Kosovu: »Moj posjet nije uperen ni protiv koga«
Priština, 08.01.2010 - Fena
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić stigao je u službeni posjet Kosovu. On je u govoru pred zastupnicima u kosovskom parlamentu naglasio kako njegov posjet nije izraz protivljenja nikome, nego da dolazi kao prijatelj.
Nakon razgovora kosovskog predsjednika Kosova Famtira Sejdiua i hrvatskog predsjednika Mesića, predsjednik Sejdiu uručio je Mesiću Zlatnu medalju neovisnosti Kosova za njegov izvanredni doprinos neovisnosti i razvitku Kosova.
Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih građana, i Kosovara, i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba, rekao je Mesić na početku svoga obraćanja zastupnicima kosovskog parlamenta. Svoje obraćanje Mesić je iskoristio i da čestita Božić pravoslavcima.
Prvobitno je bilo planirano da dođe na Kosovu 7. siječnja, na pravoslavni Božić. Srbijanski predsjednik Boris Tadić to je ocijenio kao provokaciju pa je Mesić ipak pomjerio posjet za jedan dan.
- Mx
#1082 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
ČETVRTA STEPENICA
Izvor: http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/m ... ara-i-srba
Mesić: Došao sam na Kosovo kao prijatelj i Kosovara i Srba
Za Kosovo dolazi vrijeme kad se mora mukotrpno probijati na međunarodnu scenu i tražiti svoje mjesto pod suncem, smatra hrvatki predsjednik
Biljana Gaurina/CROPIX
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je u petak stigao u službeni posjet Kosovu, u govoru pred zastupnicima u kosovskom parlamentu naglasio je kako njegov posjet nije izraz protivljenja nikome, nego da dolazi kao prijatelj.
"Moj posjet Kosovu nije uperen ni protiv koga. On je isključivo u ulozi jačanja naših bilaterlanih odnosa, ali i stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji", naglasio je hrvatski predsjednik.
Nakon razgovora kosovskog predsjednika Kosova Famtira Sejdiua i hrvatskog predsjednika Mesića, predsjednik Sejdiu uručio je Mesiću Zlatnu medalju neovisnosti Kosova za njegov izvanredni doprinos neovisnosti i razvitku Kosova. "Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih građana, i Kosovara, i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba", rekao je Mesić na početku svoga obraćanja zastupnicima kosovskog parlamenta.
"Kosovski građani srpske nacionalnosti jučer su proslavili Božić. Ja ću upravo ovo mjesto iskoristiti da bih im čestitao taj veliki blagdan, tradicionalnim 'Hristos se rodi'. Krajnje je vrijeme da se shvati na svim stranama, da je budućnost u zajedništvu i suradnji, u uzajamnmom pomaganju", rekao je Mesić. Hrvatski je predsjednik podsjetio da dolazi na Kosovo u vrijeme kada se ta mlada država mukotrpno probija na međunarodnu scenu i traži svoje mjesto u svijetu.
To mjesto Kosovu pripada, naglasio je Mesić, podsjećajući na pravo svakog naroda na samoodređenje i na odlučivanje o vlastitoj sudbini. Jasno je da se Srbija teško miri s time što je izgubila dio koji je ne samo u posljednjih nepunih stotinu godina bio u njeziom sastavu, nego je i nerazdvojeno vezan uz njezine povijesne korijene, podsjetio je Mesić, dodavši kako mu je stoga jasno da je Srbiji teško donijeti odluku o priznavanju Kosova.
Hrvatski je predsjednik ustvrdio da će Srbija, iako ne mora priznati Kosovo, prije ili kasnije zbog Srba koji ondje žive morati izgraditi način suživota s Kosovom. On smatra kako bi bilo dobro da se kosovskim Srbima "prestane sugerirati" da odbijaju suradnju s kosovskim vlastima i da bojkotiraju izbore na Kosovu, jer tako sebi uskraćuju pravo odlučivanja o tome kako će živjeti.
"Bilo bi dobro i da se prestane pothranjivati nerealne snove o tome kako nije još sve završeno, kako se kotač povijesti može vratiti natrag, a to se ne može", rekao je Mesić.
Hrvatski predsjednik poručio je kosovskim parlamentarcima da će ujedinjena Europa učiniti smiješnima probleme koji danas izgledaju nerješivo.
Govoreći u kosovskom parlamentu, Mesić je kazao da Hrvatska ne gubi iz vida ni suradnju sa Srbijom i da je vrlo zainteresirana za daljnje razvijanje tih odnosa. On međutim smatra da Hrvatska ne može dopustiti da njezini odnosi s nekom zemljom budu taoci odnosa s drugom zemljom. Hrvatska neće pristati, poručio je Mesić, "da bilo koja zemlja na nama 'trenira strogoću' zbog toga što smo povukli logičan, jedini moguć potez, što smo priznali neovisno Kosovo i što s takvim Kosovom želimo surađivati".
Ukazao je na potrebu suradnje samostalnih država i zajedničkog rješavanja problema, kao i zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.
Republika Hrvaska dosljedno se zauzimala za regionalnu suradnju i pružala ruku suradnju prema susjedima, podsjetio je Mesić, dodajući da se ne može graditi budućnost opterećen onim što je bilo jučer. "U službi te budućnosti ja sam danas ovdje u Prištini, glavnome gradu Kosova", rekao je Mesić i dodao kako je došao kako bi pozvao na građenje što boljih odnosa između Hrvatske i Kosova.
Mesić je pozvao i na obnovu regionalne suradnje "u službi jačanja stabilnosti u regiji i u službi pripremanja svih zemalja regije za ulazak u ujedinjenu Europu". "To vrijedi i za Republiku Kosovo, ma kako se to možda čini dalekim", naglasio je hrvatski predsjednik u govoru pred zastupnicima kosovskog parlamenta.
Obraćajući se novinarima nakon susreta s predsjednikom Sejdiuom, Mesić je hrvatsko-kosovske odnose ocijenio dobrima. "Moj današnji posjet Kosovu, prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika neovisnom Kosovu, četvrta je stepenica u građenju temelja naše buduće suradnje. Najprije smo priznali neovinost Kosova, zatim smo uspostavili diplomatske odnose, potom u Prištini postavili hrvatskog veleposlanika i sada sam ja kao najviši predstavnik Republike Hrvatske došao u službeni posjet. Temelji su tu i na njima sada treba graditi budućnost", rekao je Mesić.
"Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih građana, i Kosovara, i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba", rekao je Mesić.
Mesić je pozvao i druge zemlje da priznaju Kosovo, jer smatra da je na taj način lakše organizirati i međunarodnu suradnju.
Komentirajući nedavnu tužbu Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ), Mesić kazao da je Hrvatska tužila Srbiju zbog genocida u vrijeme kada su rane bile sasvim vidljive. Svima je poznato, rekao je Mesić, da tenkovi iz Zagreba nisu išli prema Beogradu, dok su srpski tenkovi ušli u Hrvatsku, razarali Vukovar i druge gradove. Hrvatska vojska nije razorila nijednu kuću, nije ubila nijednog civila u Srbiji i nije prelazila hrvatsku granicu, podsjetio je Mesić.
On smatra da srbijanska tužba predstavlja pokušaj uspostavljanja ravnoteže nakon što je Hrvatska podigla tužbu protiv Srbije za genodid, ali da Srbija u tome neće uspjeti. "Mi priznajemo da je i na strani Hrvatske bilo ratnih zločina", podsjetio je hrvatski predsjednik, naglasivši kako je potrebna individualizacija krivnje.
Mesić se u obraćanju novinarima u Prištini osvrnuo i na vizni režim EU, kazavši kako je Bosni i Hercegovini i Kosovu nanešena nepravda jer njihovim građanima nisu ukinute vize. "Što se Hrvatske tiče, mi bismo htjeli i nastojat ćemo da svi u regiji dobiju isti standard kad je vizni režim u pitanju", poručio je hrvatski predsjednik. Mesić je pozvao kosovskog predsjednika Sejdiua u službeni posjet Hrvatskoj. Sejdiu je izrazio zahvalnost Mesiću i Hrvatskoj za snažnu podršku Republici Kosovo i njezinim građanima.
Mesić će se tijekom dana susresti s drugim kosovskim dužnosnicima, posjetiti kontigent hrvatskih vojnika u sklopu KFOR-a u kompleksu Bondsteel kod Uroševca, sastati se s predstavniciam hrvatske zajednice u Janjevu i sudjelovati u razgovorima hrvatskih i kosovskih poduzetnika.
Izvor: http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/m ... ara-i-srba
(hina/metro-portal)
- Mx
#1083 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /100114016
Regija |14.01.2010. u 09:02
Regija - Uskoro diplomatski odnosi Crne Gore i Kosova?
Crna Gora bi mogla do kraja sedmice uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom, tvrde podgoričke "Vijesti".
List navodi da uspostavljanje diplomatskih odnosa ne znači automatski slanja ambasadora u Prištinu.
"Razmjena ambasadora može da dođe mjesecima ili godinama kasnije", pišu "Vijesti".
List otkriva da je juče održan sastanak najužeg državnog vrha Crne Gore kojem su prisustvovali predsjednik Filip Vujanović, prvi čovjek Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović i ministar inostranih poslova Milan Roćen.
Đukanović i Roćen su su krajem decembra saopštili da nema svrhe čekati sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa i slanjem ambasadora u Prištini, dok se Vujanović i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović zalažu da se sačeka sa tom odlukom dok Međunarodni sud pravde ne odluči po tužbi Srbije u vezi legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.
Vlade Crne Gore i Makedonije 9. oktobra 2008. godine priznale su samoproglašenu nezavisnost Kosova.
(SRNA)
- Mx
#1084 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
http://www.nezavisne.com/region/vijesti ... osovu.html
Bogdanoviću zabranjena posjeta Kosovu
Datum: 13.01.2010 19:53
Autor: RTS
ŠTRPCE, BEOGRAD - Pripadnici Kosovske policijske službe i specijalne jedinice "Rosa", zaustavili su juče na Brezovici ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, koji je krenuo u posjetu opštini Štrpce.
Pripadnici "Rose" i KPS-a, kažu da su dobili naređenje od Vlade Kosova i Metohije da zaustave Bogdanovića i udalje sa prostora Kosova i Metohije.
"Ispalo je kao da sam došao da otvaram kasarne ili policijske stranice, a ne pre svega da razgovaram s ljudima, da vidim s kakvim problemima se suočavaju, i šta možemo da uradimo da im pomognemo", izjavio je Bogdanović. Ministar je rekao je da je administracija u Prištini, spriječivši ga da posjeti Štrpce, poručila svim Srbima povratnicima da nisi dobrodošli.
"Još čudnije je što sam ja kao građanin Kosova i Metohije, koji ima dokumenta Kosova i Metohije, doživeo ovo što sam doživeo. Ovo je svakako poruka svim Srbima na Kosovu i Metohiji, naravno onima koji žele da se vrate na ove prostore, da nisu dobrodošli", ocijenio je Bogdanović.
Ministar je, po zaustavljanju, od pripadnika kosovske policije zatražio odluku Vlade Kosova u pisanoj formi, na šta mu je regionalni komandir policije rekako da postoji samo usmeno naređenje da mora da napusti Kosovo.
Poslije kraće rasprave, Bogdanovića su naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije otpratili do administrativnog prelaza Merdare.
Kosovska policijska služba privela je ekipe "Glasa juga" i KiM radija u blizini Štrpca, uz obrazloženje da su snimali na nedozvoljenom mjestu, i sprovela ih u Policijsku stanicu u Uroševcu.
-
Valbon_1
#1085 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Jedna "mala" korektura. Islamska Republika Mauritanije je 65 drzava koja je priznala nezavisnost Republike Kosova.Valbon_1 wrote:Nova Gvineja je danas priznala nezavisnost Republike Kosova. 65-ta po redu....
Za Novu Gvijneju tek se ocekuje...
Last edited by Valbon_1 on 15/01/2010 15:17, edited 1 time in total.
- Socijalista
#1086 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Drugovi, Mauretanija je priznala kao 65-ta drzava prije dva dana Kosovo 
- Bosnolog
#1087 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Evo opet novog problema za Jeremiju i Tadija as amo sto Mesic obavi posjetu,sada od bratskih crnogoraca,mogao bi nakon ovoga Beograd masovno ostati bez direktorskih pozicija;
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... adora.html
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... adora.html
-
keep it real
#1088 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
dok skupe 2/3 vecina tih ostrva sto ih priznaju nece postojati zbog povecanog nivoa vode , hoce li se onda racunati priznanja tih drzava koje fizicki nepostoje ? na ovoj zadnjoj konferenciji placu i mole da vece drzave nesto urade , ocekuju da prime njihovo stanovnistvo a glavni boss gleda kako ce unovciti to malo sto je ostalo . da nije zalosno bilo bi smijesno .Skijash wrote:Zavisi od ishoda ovog sudskog procesa koji se bavi legalnošću kosovskog otcjepljenja. Ako ne bude argumenata za Albance, moraće nastaviti kupovati ove manje zemlje, kao što su kupili Maldive. Zamisli glavnog bossa na Maldivima koji imaju manje stanovnika od sarajevskog kantona kada mu je došao Albanac sa aktovkom punom zelembaća. Lovu na privatni račun u Švicarskoj, a Kosovu priznanje.Ivo Lola wrote:auuu 2/3 ce tesko skupit u dogledno vrijeme
Ipak mislim da će ishod sudskog procesa biti povoljan po Albance i vjerovatno će poslije presude uslijediti kiša priznanja.
- and
#1089 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
kosovo su priznale sve relevantne države svijeta koje sigurno neće povući svoje priznanje.keep it real wrote:dok skupe 2/3 vecina tih ostrva sto ih priznaju nece postojati zbog povecanog nivoa vode , hoce li se onda racunati priznanja tih drzava koje fizicki nepostoje ? na ovoj zadnjoj konferenciji placu i mole da vece drzave nesto urade , ocekuju da prime njihovo stanovnistvo a glavni boss gleda kako ce unovciti to malo sto je ostalo . da nije zalosno bilo bi smijesno .Skijash wrote:Zavisi od ishoda ovog sudskog procesa koji se bavi legalnošću kosovskog otcjepljenja. Ako ne bude argumenata za Albance, moraće nastaviti kupovati ove manje zemlje, kao što su kupili Maldive. Zamisli glavnog bossa na Maldivima koji imaju manje stanovnika od sarajevskog kantona kada mu je došao Albanac sa aktovkom punom zelembaća. Lovu na privatni račun u Švicarskoj, a Kosovu priznanje.Ivo Lola wrote:auuu 2/3 ce tesko skupit u dogledno vrijeme
Ipak mislim da će ishod sudskog procesa biti povoljan po Albance i vjerovatno će poslije presude uslijediti kiša priznanja.
proces se vodi na sudu koji je srbiji jednom sudio za genocid,spomenuo je u presudi,a čeka se još jedno suđenje za genocid?
srbija i entitet republika srpska su na tom sudu spomenuti u presudi o genocidu,što je najteži zločin koji čovječanstvo poznaje,pa vidimo kakve su posljedice snosili.srbija je još pokazala koliko poštuje taj sud i još nije donijela obavezujuću rezoluciju kojom osuđuje genocid.
pošto je ta zemlja već spomenuta u presudi o genocidu,čeka je suđenje za još jedan takav slučaj,vjerovatno im sud neće dati priliku da nastave posao i na 3 slučaju vezanom za genocid.
-
keep it real
#1090 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Braziland wrote:kosovo su priznale sve relevantne države svijeta koje sigurno neće povući svoje priznanje.keep it real wrote: dok skupe 2/3 vecina tih ostrva sto ih priznaju nece postojati zbog povecanog nivoa vode , hoce li se onda racunati priznanja tih drzava koje fizicki nepostoje ? na ovoj zadnjoj konferenciji placu i mole da vece drzave nesto urade , ocekuju da prime njihovo stanovnistvo a glavni boss gleda kako ce unovciti to malo sto je ostalo . da nije zalosno bilo bi smijesno .
Rusija
Indija
Kina
tzv BRIK kazu da nije legalno , te drzave imaju preko pola svjetske populacije i u ovoj deceniji ce postati najjaca ekonomska sila . brazil je posudio mmf 10 milijardi dolara dok su svi posudjivali od mmf a , kina je postala najveci izvozac robe na svijetu , indijska ekonomija se brzo razvija , rusija ima ogromne rezerve prirodnih bogatstava i trenutno je u fazi modernizaciji ekonomije . i to sve u sred velike ekonomske krize , ja mislim da je njihovo misljenje vrlo relevantno .
kosovo su priznale vecina nato clanica i njihovi potrcke , zamisli medju prvim sto priznase je bio afganistan cija vlada nema kontrolu nad sopstvenom teritorijom onda dolaze ostrva drzave koje polako nestaju sa mape itd i onda neko prica sta je relevantno .
kosovo ce biti drzava kad se kvalifikuje na svjetsko prvenstvo u fudbalu .
za nas bosance nikako neodgovara priznanje kosova od vecine clanica un , presedan je vrlo zahebana stvar .
- 1gorstak
#1091 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Medjunarodno pravo je precijenjena stvar. Da je bilo medjunarodnog prava, ne bi bilo entiteta. Sve zavisi od potencijala na terenu, ako neprijatelji BiH budu jaci od onih koji brane BiH, drzava ce nestati, uz podrsku medjunarodnog prava ili ne. Tako da ne reagujem na te price o presedanu niti nekakve nade polazem u medjunarodno pravo, sve zavisi od naseg kapaciteta da odbranimo BiH.keep it real wrote:za nas bosance nikako neodgovara priznanje kosova od vecine clanica un , presedan je vrlo zahebana stvar .
- and
#1092 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
nama to priznanje ništa ne znači.pa čak i rusi ne upoređuju kosovo i rs.keep it real wrote:Braziland wrote:kosovo su priznale sve relevantne države svijeta koje sigurno neće povući svoje priznanje.keep it real wrote: dok skupe 2/3 vecina tih ostrva sto ih priznaju nece postojati zbog povecanog nivoa vode , hoce li se onda racunati priznanja tih drzava koje fizicki nepostoje ? na ovoj zadnjoj konferenciji placu i mole da vece drzave nesto urade , ocekuju da prime njihovo stanovnistvo a glavni boss gleda kako ce unovciti to malo sto je ostalo . da nije zalosno bilo bi smijesno .
Rusija
Indija
Kina
tzv BRIK kazu da nije legalno , te drzave imaju preko pola svjetske populacije i u ovoj deceniji ce postati najjaca ekonomska sila . brazil je posudio mmf 10 milijardi dolara dok su svi posudjivali od mmf a , kina je postala najveci izvozac robe na svijetu , indijska ekonomija se brzo razvija , rusija ima ogromne rezerve prirodnih bogatstava i trenutno je u fazi modernizaciji ekonomije . i to sve u sred velike ekonomske krize , ja mislim da je njihovo misljenje vrlo relevantno .
kosovo su priznale vecina nato clanica i njihovi potrcke , zamisli medju prvim sto priznase je bio afganistan cija vlada nema kontrolu nad sopstvenom teritorijom onda dolaze ostrva drzave koje polako nestaju sa mape itd i onda neko prica sta je relevantno .![]()
kosovo ce biti drzava kad se kvalifikuje na svjetsko prvenstvo u fudbalu .![]()
![]()
za nas bosance nikako neodgovara priznanje kosova od vecine clanica un , presedan je vrlo zahebana stvar .
kosovo su priznale usa i kako kažeš članice nato i tebi je to nedovoljno?šta ako u budućnosti kosovo uđe u nato?
- Haris.ba
#1093 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Kosovu su trenutno nebitna priznanja tih država. Njemu su bitna priznanja zemalja Evrope, naročito EU. Od Srbije i ne traže priznanje, niti im treba. U tom kontekstu treba gledati i približavanje Srbije Eu i Nato. Jer im je cilj spriječiti ulazak Kosova u te grupe. A ako bi Kosovo postalo član Eu, priznjanja Brik -a bi došla sama po sebi.keep it real wrote:
- vivaldi
#1094 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ko ga iz evrope do sada nije priznao, taj i nece priznati - zbog vlastitih interesa. Spanija zbog baskije i katalonije, slovaci zbog madjarske manjine..niko nece priznati presedan da bi se to isto sutra-prekosutra njemu obilo o glavu.Haris.ba wrote:Kosovu su trenutno nebitna priznanja tih država. Njemu su bitna priznanja zemalja Evrope, naročito EU. Od Srbije i ne traže priznanje, niti im treba. U tom kontekstu treba gledati i približavanje Srbije Eu i Nato. Jer im je cilj spriječiti ulazak Kosova u te grupe. A ako bi Kosovo postalo član Eu, priznjanja Brik -a bi došla sama po sebi.keep it real wrote:
S druge strane ekonomskog interesa za bilo kakvu vecu zemlju na kosovu i nema niti ce ga dugo biti.
Sa druge strane zemlje BRIK-a, prije svih rusija i kina, su vrlo bitne za kosovare kao i za mnoge mnoge zemlje.
Od mauritanije, mozambika..nema neke vajde, a bez saradnje sa ove dvije zemlje situacija od lose postaje gora.
Ne znam jel se neko sjeca kad je makedonija prije 10-tak godina priznala tajvan (dobili su tada naravno neke pomoci u znak zahvalnosti od par desetina miliona eura), ali su im zato kinezi zagorcali zivot toliko da su ovi brze-bolje prekinuli sve veze sa tajvancima.
rusija i kina su velike ekonomije, veliki trzisni igraci, clanica vijeca sigurnosti s pravom veta, energetski giganti..sve u svemu nije ih pametno imati "s druge strane".
Doduse, kosovo ce jos dugo da zivi od donacija (a to naravno dolazi iz evrope i amerike), ali kad tad moras poceti sam privredjivati i tek ce tada doci do izrazaja koliko znaci nepriznanja ove dvije zemlje.
- Mx
#1095 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Zista ovo Tadicevo ucjenjivanje pokazuje veliku dozu rasizma kod Tadica kao licnosti
http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /100119079
Regija |19.01.2010. u 13:33
Tadić poručio Josipoviću - "Na inauguraciji ili ja ili Sejdiu!"
Boris Tadić neće doći na inauguraciju Ive Josipovića ukoliko tamo bude Fatmir Sejdiu, rečeno je iz kabineta predsjednika Srbije nakon što je Josipović rekao da je na Kosovo poslana pozivnica za njegovu inauguraciju.
Boris Tadić
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako ne želi da mjera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi s drugim zemljama, piše Blic. Neslužbeno doznaje kako ipak postoji šansa da Tadić dođe u Zagreb 18. februara pod uvjetom da predsjednik Kosova Fatmir Sejdu pošalje signal kako neće doći na inauguraciju.
Šef delegacije EU-a u Srbiji istakao je kako Hrvatska i Srbija same trebaju riješiti pitanje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu i EU ohrabruje dijalog dviju zemalja. EU također insistira na individualizaciji zločina i kaže kako on toga neće odstupiti. Blic navodi kako je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio kako bi Zagreb trebao povući tužbu protiv Srbije ukoliko Srbija osudi agresiju na Hrvatsku.
- Mx
#1096 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Izvor E-Novine: http://www.e-novine.com/ekonomija/ekono ... trale.html
Početak kapitalnih investicije na Kosovu * U iščekivanju autoputa i termocentrale
Anamari Repić
Photo: Stock
Kosovo se sprema za dva velika investiciona projekta – autoput i termocentralu. Šta će ovo značiti za osiromašenu ekonomiju Kosova i može li sve proći bez optužbi za pronevere?
Na međunarodnoj konferenciji o mogućim investitorima za izgradnju termoelektrane ‘Novo Kosovo’ vlasti i stručnjaci za energetiku uveravaju da je Kosovo sigurna i mirna sredina veoma povoljna za strane investicije. Govoreći pred oko 50 domaćih i međunarodnih kompanija, koji učestvuju na dvodnevnom skupu u Prištini, premijer Kosova Hašim Tači je rekao da će proces izgradnje ove termoelektrane biti jasan, transparentan i u skladu sa zakonima.
“Naš cilj je da u potpunosti snabdevamo, kako u količini tako i u kvalitetu potrošače i privredu Kosova električnom energijom. Mi ćemo privatnom investitoru ponuditi da on proizvodi i za izvoz“, rekao je Tači. Tači je pružio garancije da će se na vreme donositi ‘adekvatni svavovi i odluke, uvek uz konsultacija za investitorom koji dobije pravo da gradi novu TE’.
Kosovo se godinama suočava sa problemom u proizvodnji, distribuciji struje ali i plaćanju računa za utrošenu električnu energiju. Stanovništvo, kompanije, institucije duguju milione evra Kosovskoj elektro-energetskoj kompaniji, KEK-u. Mnogi ocenjuju da je ovaj nekada gigant danas već zastareo i ne može da odgovori na potrebe Kosova, a pritom u velikoj količini doprinosi zagađenju životne sredine. Zato su kosovske institucije u protekle dve godine radile na stvaranju pravnog okvira za izgradnju nove termoelektrane. Sada se radi na angažovanju investitora.
“Ovaj projekat sa kapacitetom od 1.100 megavatata obezbeđuje period do 2030. godine uz kombinaciju novih i rehabilitovanih kapaciteta“, rekla je ministarka energetike i rudarstva Justina Pulja Široka
Ministarka je saopštila da je Vlada usvojila niz zakona iz oblasti energetike a koji su u skladu sa EU. U parlamentanoj proceduti nalaze se zakoni o rudama i mineralima, kako bi se dala koncesija na korišćenje lignita. Ona je istakla da je bolje snabdevanje strujom ključno za ekonomski razvoj. Mnoge međunarodne institucije su podržale projekat, kao Evropska komisija i američka Agencija za međunarodni razvoj, USAID. Predstavnik Svetske banke na Kosovu Ranjit Najak izjavio je da je glavna komponenta ovog projekata povećanje proizvodnje električne energije, povećanje efikasnosti i obezbeđivanje održivog financiranja sektora energetike.
“Svetska banka podržava startegiju energetskog sektora i odluku o učešću privatnog sektora. Banka će u saradnji sa drugim agencijama nastaviti da pomaže savetodavno”, rekao je on.
Patrisija Rader iz USAID-a je rekla da je uspeh ovog projekta usko vezan sa privatizacijom mreže distribucije energije, prirodnih resursa koje Kosovo ima i održivom makroekonomskom sredinom.
“Kosovo ima stabilan bankarski sistem, koristi evro kao sredstvo plaćanja, ima zakon o stranim investicijama koji investitorima pruža ravnopravan tretman, najmanje poreze i fleksibilan carinski režim“, rekla je Rader.
Međunarodni predstavnici su uveravali potencijalne investitore da je Kosovo kao potpisnik Sporazuma o energiji opredeljeno za tri najvažnija pitanja – sigurno snabdevanje, unapređenje životne sredine i razvoj tržišne konkurencije. Sve potpisnice tog Sporazuma duže su da do 2017. godine ostvare određene standarde iz oblasti očuvanja životne sredine, da onemoguće zagađenje, kontrolišu emisiju štetnih gasova i otklone ostatke iz starih termoelektrana.
Zbog toga je Evropska komisija, prema rečima šefa njene Kancelarije na Kosovu Renca Davidija, pozdravila odluku vlade Kosova za zatvaranje objekata TE Kosovo A 2014. ili 2015. godine. Projekat TE ‘Novo Kosovo’ treba za započne da se gradi 2011. godine. Vrednost projekta je između 700 miliona i milijardu evra. Za početak je predviđeno da TE ima 500 megavata, sa mogučnošću povećanja za još toliko. Rok za kvalifikovanje kompanija potencijalnih investitora je 29. januara.
Autoput: U međuvremenu, Vlada kaže da uspešno počinje još jedan kapitalni projekat, izgradnju auto puta, što ne prolazi bez žestokih kritika opozicije. Američko-turski konzorcijum koji čine kompanije Behtel i Enka pobedio je na tenderu za izgradnju autoputa Morina – Merdare. Prema nekim procenama izgradnja auto puta koštaće između 700 i 800 miliona evra. Put prolazi kroz Kosovo a spaja granicu sa Albanijom i Srbijom.
“Dužina autoputa je 141 kilometar, sa četiri trake, a pruža se od istočne granice Kosova do Albanije, a on će biti gotov za tri godine”, rekao je ministar saobraćaja Fatmir Ljimaj.
Ljimaj je dodao da će ugovor biti potpisan čim se reše još ‘neka pitanja’. Behtel-Enka već je sagradio deonicu autoputa u Albaniji koja kosovsko-albansku granicu povezuje sa lukom Drač. Drugoplasnirani na tenderu je austrijski Štrabag može se vratiti u igru za izgradnju autoputa ukoliko pregovori sa Behtelom propadnu.
Ali opozicija i stručnjaci sumnjaju u tačnost finansijskih procena i namera vlade. Mnogi kažu da će se manipulisati sa cenom, i zato pozivaju vlasti da budu transparentnije. Ferid Fazljiu, stručnjak za građevinu, kaže da se ponuda kompanije može promeniti tokom samog procesa izgradnje.
“Cena je razumljiva jer je bio raspisan tender i kompanija je izabrana. Ali ova kompanija je radila u Albaniji i Rumuniji gde je podigla cenu čim je projekat startovao”, kaže Fazljiu.
Drugi stručnjaci kažu da će izgradnja možda više koštati pošto put treba da prolazi kroz nepristupačne predele, zatim potrebni su prateći objekti, kao mostovi, prelazi i povezivanja sa drugim putevima. Ali opozicija upozorava da bi Vlada mogla proneveriti novac i raditi interesima ministara. Glavna zamerka Alijanse za budućnost Kosova jeste da se ne radi otvoreno i da će se neki obogatiti na račun građana. Član predsedništva Alijanse Avni Arifi kaže da je ovo projekat od ‘prevelikog značaja da bi bio samo posao vlasti, te je zato potrebna javna debata i precizna transparentnost.
“Ima puno nejasnoća i to ne samo oko finansija već svih drugih odluka”, rekao je Arifi.
Arifi dodaje da se u planu izgradnje puta vidi da se neki regioni pord kojih bi put mogao da prolazi diskriminišu. On ističe da je namerno zaobiđen region Lapa, blizu granice sa Srbijom, iako je bi put pomogao da taj osiromašeni kraj zaživi. Dalje on optužuje Ljimaja da je iz ličnih interesa put usmeren prema Mališevu, kod Prizrena, pošto je to njegovo rodno mesto.
“Ovaj projekat je još jedan primer kako se veliki projekti koriste za interese pojedinaca”, rekao je Arifi.
Slične optužbe iznosi i opozicioni Demokratski savez Dardanije. Kritičari svakim danom iznosi različite analize budžeta i planiranih troškova, pa se na osnovu njihovog mišljenja žaključuje da će i ovoga puta biti manipulacija i ličnih profita. Vlasti odbacuju ovakve optužbe. U svakom slučaju sve strane ocenjuju da su redovno snabdevanje električnom energijom i moderna infrastruktura ključni za privlačenje stranih investicija, neophodnih za ekonomsku stabilnost i pokretanje razvoja Kosova.
Izvor E-Novine: http://www.e-novine.com/ekonomija/ekono ... trale.html
- Bosnolog
#1097 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Kosovari Treniraju Strogocu ;
Pomoćnik srbijanskog ministra uhapšen na Kosovu
Ministar za Kosovo i Metohiju u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović u utorak je od međunarodne zajednice zatražio da "obuzda Prištinu" nakon što je njegov pomoćnik Branislav Ristić uhapšen u kosovskom selu Drsnik kod mjesta Kline, te pušten nakon petosatnog saslušanja.
Bogdanović je kazao kako međunarodna zajednica mora poslati vrlo jasnu poruku vlastima u Prištini te se odrediti prema tom slučaju jer Beograd "prosto više nije u situaciji trpjeti ovakvo maltretiranje i šikaniranje".
"Ovo što se danas desilo i što se dešava unazad nekoliko dana, šalje vrlo jasnu poruku Srbima na prostoru Kosova i Metohije da za njih dolje nema mjesta, da se moraju povinovati zakonima vlade Kosova", ocijenio je Bogdanović.
Srbijanski ministar dodao je kako je to i jasna poruka države Srbije da će se ona i dalje boriti da Srbi na Kosovu imaju osnovna ljudska prava i da se vraćaju na svoja vjekovna ognjišta, te da će i dalje voditi računa o Srbima koji imaju namjeru vratiti se na Kosovo i onima koji su se već vratili.
Ristića je s još četvoricom njegovih suradnika Srba ranije u utorak privela je kosovska policije i pustila ih nakon saslušanja.
Glasnogovornik kosovske policije u gradu Peći Zeqir Kelmendi u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji objasnio je da su Ristić i ostali privedeni jer su ilegalno prešli granicu, nisu blagovremeno prijavili održavanje sastanka te nisu dozvolili policiji ulaz prostorije u kojima se skup održavao.
Ristića je, kako se ističe, nakon puštanja kosovska policija ispratila do graničnog prijelaza Merdare na sjeveru Kosova, dok su se ostala četvorica privedenih vratila u selo Drsnik.
Inače, sredinom siječnja kosovska policija prekinula je posjet ministra Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade.
izvor http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /100127008
Pomoćnik srbijanskog ministra uhapšen na Kosovu
Ministar za Kosovo i Metohiju u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović u utorak je od međunarodne zajednice zatražio da "obuzda Prištinu" nakon što je njegov pomoćnik Branislav Ristić uhapšen u kosovskom selu Drsnik kod mjesta Kline, te pušten nakon petosatnog saslušanja.
Bogdanović je kazao kako međunarodna zajednica mora poslati vrlo jasnu poruku vlastima u Prištini te se odrediti prema tom slučaju jer Beograd "prosto više nije u situaciji trpjeti ovakvo maltretiranje i šikaniranje".
"Ovo što se danas desilo i što se dešava unazad nekoliko dana, šalje vrlo jasnu poruku Srbima na prostoru Kosova i Metohije da za njih dolje nema mjesta, da se moraju povinovati zakonima vlade Kosova", ocijenio je Bogdanović.
Srbijanski ministar dodao je kako je to i jasna poruka države Srbije da će se ona i dalje boriti da Srbi na Kosovu imaju osnovna ljudska prava i da se vraćaju na svoja vjekovna ognjišta, te da će i dalje voditi računa o Srbima koji imaju namjeru vratiti se na Kosovo i onima koji su se već vratili.
Ristića je s još četvoricom njegovih suradnika Srba ranije u utorak privela je kosovska policije i pustila ih nakon saslušanja.
Glasnogovornik kosovske policije u gradu Peći Zeqir Kelmendi u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji objasnio je da su Ristić i ostali privedeni jer su ilegalno prešli granicu, nisu blagovremeno prijavili održavanje sastanka te nisu dozvolili policiji ulaz prostorije u kojima se skup održavao.
Ristića je, kako se ističe, nakon puštanja kosovska policija ispratila do graničnog prijelaza Merdare na sjeveru Kosova, dok su se ostala četvorica privedenih vratila u selo Drsnik.
Inače, sredinom siječnja kosovska policija prekinula je posjet ministra Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade.
izvor http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /100127008
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1098 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Uspostavljeni BoŠnjaČko-Albanski odnosi TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
HoĆel VuĆko zabranit Gegajima veliČanstven uspjeh u SrBiji
-
murgan
#1099 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Jel to BiH priznala Kosovo ?pici wrote:Uspostavljeni BoŠnjaČko-Albanski odnosi TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO![]()
![]()
- Bosnolog
#1100 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Priznat ce je u paketu sa Srbijom a mozda i ranije kad porazimo velikosrbe u BIH jer ima sve svoj red nemoze prekoreda ,gdje si tako navalio??????? treba to meziti na tenane i odraditi neke stvari na terenu,.......murgan wrote:Jel to BiH priznala Kosovo ?pici wrote:Uspostavljeni BoŠnjaČko-Albanski odnosi TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO![]()
![]()