Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1076 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Jeste stid me. :-)

Odgovor na konkretno pitanje je da opet nastupas papanski a meni se ne komunicira na tom nivou. Tako mozes s nekim jaranom a ja to definitivno nisam.

Ako te nesto zanima konkretno oko mene, a da nije vezano na temu motorna ulja, jer vidim da si se puno uzbudio, slobodno mi posalji PP.
nightvision

#1077 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by nightvision »

jefferson wrote: Castrol je pravio ulja za BMW, ali to nije isto ulje koje imas u slobodnoj prodaji. BMW ima svoje zahtjeve, i cim malo promjenis hemijski ssastav ulje svoje osobine odmah mijenja.
jefferson wrote:Sto ti ne bi vjerovao? U SAD i EU imas BMW ulje u slobodnoj prodaji. U SAD BMW LL-04 mozes preko interneta naruciti za malo ispod 9 dolara po litri.
Ima li ili nema? 8-)
Oprosti, morao sam, zezancije radi. :lol:
jefferson

#1078 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

nightvision wrote:
jefferson wrote: Castrol je pravio ulja za BMW, ali to nije isto ulje koje imas u slobodnoj prodaji. BMW ima svoje zahtjeve, i cim malo promjenis hemijski ssastav ulje svoje osobine odmah mijenja.
jefferson wrote:Sto ti ne bi vjerovao? U SAD i EU imas BMW ulje u slobodnoj prodaji. U SAD BMW LL-04 mozes preko interneta naruciti za malo ispod 9 dolara po litri.
Ima li ili nema? 8-)
hehe, Mislio sam na Castrol koji ispunjava LL-04 i BMW ulje koje je pravljeno od strane Castrola, nisu ista ulja.
Kada sam rekao BMW ulje u slobodnoj prodaji, mislio sam na ulje pakovano u BMW ambalazu.
mahalas505

#1079 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by mahalas505 »

nightvision wrote:Ima li ili nema? 8-)
Cccc... Ne moze covjek se ni zbuniti kako treba, a da se neko to ne podeblja :D .
nightvision

#1080 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by nightvision »

mahalas505 wrote:
nightvision wrote:Ima li ili nema? 8-)
Cccc... Ne moze covjek se ni zbuniti kako treba, a da se neko to ne podeblja :D .
:mrgreen:
jefferson wrote:hehe, Mislio sam na Castrol koji ispunjava LL-04 i BMW ulje koje je pravljeno od strane Castrola, nisu ista ulja.
Kada sam rekao BMW ulje u slobodnoj prodaji, mislio sam na ulje pakovano u BMW ambalazu.
:thumbup: :run:
NediM17

#1081 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Jeste stid me. :-)

Odgovor na konkretno pitanje je da opet nastupas papanski a meni se ne komunicira na tom nivou. Tako mozes s nekim jaranom a ja to definitivno nisam.

Ako te nesto zanima konkretno oko mene, a da nije vezano na temu motorna ulja, jer vidim da si se puno uzbudio, slobodno mi posalji PP.
Ti vazda isto, kao Švabo tralala. Kada nemas odgovor na pitanja, uvijek ista fraza- tebi se ne kuminicira na tom nivou. :lol:

E veliki si mi ti nivo. Naravno da mi nisi jaran, takve kao ti ne volim sresti ni u putu, a kamoli imati za jarana.

I rece da se meni zivot vrti oko foruma... Naprotiv, men' se cini da si ti taj... Pa bolan ne bio ne umijes ni ulje kupit bez foruma, ali sve se svodi na to da ti pametujes i filozofiras. Suti, uzmi pare, otidji kupi ulje i zamijeni u avliji "kod Muje", za 30% cijene.

P.S. Posto vidim da te stid pokazati slike sirokim masama, rado bih pogledao na pp, da vidim tu "nadprosjecnost".
ado-šampion

#1082 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Pa sto se bolan toliko brines za mene kad ti nisam jaran. :D

Dobar si ti momak, samo kazem ti ja ili uzmi odmor ili malo u dzamiju, sta god da je tako se ne komunicira ni s jaranom a kamoli s nekim koga ne znas.

I ako ti moja sorta nisu jarani ni u putu sto se trudis da stalno repliciras na moje postove. Popusti malo. :D
madner

#1083 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by madner »

Sto covjeka napade, nadprosjecno auto jeste. Prosjek u BiH je los. :D
NediM17

#1084 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Pa sto se bolan toliko brines za mene kad ti nisam jaran. :D

Dobar si ti momak, samo kazem ti ja ili uzmi odmor ili malo u dzamiju, sta god da je tako se ne komunicira ni s jaranom a kamoli s nekim koga ne znas.

I ako ti moja sorta nisu jarani ni u putu sto se trudis da stalno repliciras na moje postove. Popusti malo. :D
Jesi to ti psihijatar ili si hodza? Bice prije da si hodza, posto volis vaziti.
Naravno da sa svojim prijateljima tako ne komuniciram, ali sa tobom ne moze drugacije.

A pravo da ti kazem ne treba mi ni odmor ni dzamija kad imam tebe, ova komunikacija s tobom me bas relaksira. :D

Hajde idi pred spavanac procitaj koji auto magazin, pa nam javi sta ima novo u autoindustriji.

P.S. Ja jos uvijek cekam slike...
ado-šampion

#1085 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

madner wrote:Sto covjeka napade, nadprosjecno auto jeste. Prosjek u BiH je los. :D
Haha, ko koga, ja njega ili on mene? :D

Jbt kakav slucaj trebas biti pa da napises onaj roman pun frustracija na jedno jednostavno pristojno pitanje. :sad:

Nedim se kaci na moje postove ko... Mora da sam mu osto duzan nekad. :-)

Nedime ako sam te nekad necim uvrijedio a da nisam bio prethodno izazvan izvini. Ali ovo sad fakat bez zajebancije.

A jednog dana kad budes dobro raspolozen pokazem ti i slike ako te fakat toliko zanima. :D
madner

#1086 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by madner »

Mada moram priznat da je smjesan nadimak pravo.
Sampinjon :D

Stavi koju sliku, to je najduza auto prica foruma. Hoce li se uzeti BMW ili ce Daihatsu do Minhena dogurati :D
ado-šampion

#1087 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Haha, dogurao bi i Daihatsu ali s nivoom buke koju proizvodi preko 120 ja bih iz njega izaso ko iz kabura. :D

Zato je dogurao Pezo od buraza, sigurno, udobno i jeftino.. :D

Hajde sad da ne kvarimo temu dalje...

Na temu:

http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00ZI2B3FG ... ref=plSrch

Evo koliko max pomenuto ulje vrijedi. P.S. Stavio sam link novog ulja koje im radi Shell, ono starije od Castrola stara boca je 12 eura s dostavom.
Last edited by ado-šampion on 01/10/2015 23:19, edited 4 times in total.
NediM17

#1088 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by NediM17 »

@ado

To ti je samo cinjenicno stanje. Postavi koju sliku i opisi auto pa me demantuj. :thumbup:

Da i ja tebi sad bez zajebancije kazem na temu. Mislim onako realno da sa Ravenolom neces pogrijesiti, ako nista znas da ga sigurno nije niko falširao, a mislim da ispunjava sve potrebne norme i da nije preskupo.

@madner

:thumbup:
jefferson

#1089 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Haha, dogurao bi i Daihatsu ali s nivoom buke koju proizvodi preko 120 ja bih iz njega izaso ko iz kabura. :D

Zato je dogurao Pezo od buraza, sigurno, udobno i jeftino.. :D

Hajde sad da ne kvarimo temu dalje...

Na temu:

http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00ZI2B3FG ... ref=plSrch

Evo koliko max pomenuto ulje vrijedi. P.S. Stavio sam link novog ulja koje im radi Shell, ono starije od Castrola stara boca je 12 eura s dostavom.
Ado kupi kod Tomica ulje ako imas sumnje u ostala LL-04 ulja i zavrsi pricu.
ado-šampion

#1090 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Nema, ne prodaju oni vise. Sad imaju ovo nove ulje od Shella i to mogu prodati max litar i to nakon sto izmijenis ulje kod njih da imas rezervu.
To je direktna informacija.

Imam ja svakako jos dosta do servisa, nego idem na put u nedjelju pa bi mi dobro dosla litra zlu ne trebalo, a kontam da se sad odmah raspitam jer imam vremena. :-) Mogu to ulje uzeti i vani, a na kraju krajeva nije iskljucena ni opcija da promijenim kod Tomica sve kad dodje vrijeme za to. Vidjecemo.

I da @Jefferson, stari poznanik s foruma, i maher za ulja, hvala. :) :thumbup:
jefferson

#1091 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Nema, ne prodaju oni vise. Sad imaju ovo nove ulje od Shella i to mogu prodati max litar i to nakon sto izmijenis ulje kod njih da imas rezervu.
To je direktna informacija.

Imam ja svakako jos dosta do servisa, nego idem na put u nedjelju pa bi mi dobro dosla litra zlu ne trebalo, a kontam da se sad odmah raspitam jer imam vremena. :-) Mogu to ulje uzeti i vani, a na kraju krajeva nije iskljucena ni opcija da promijenim kod Tomica sve kad dodje vrijeme za to. Vidjecemo.

I da @Jefferson, stari poznanik s foruma, i maher za ulja, hvala. :) :thumbup:
Onda idi na prvu INA pumpu i kupi INA koja ispunjava LL-04. Oni su 100% original, imaju odobrenje od proizvodjaca, ako ti treba 1 litar za put.
Imas PM oko servisa.
Ned071

#1092 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Ned071 »

Sto ce mu litar ulja ako ide na put? :?
sabanss

#1093 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sabanss »

Ned071 wrote:Sto ce mu litar ulja ako ide na put? :?
Pa put od 1500 km moze potrositi dosta ulja. Zavisi od motora i koliko ga "pritisne".

Litra ulja zato sto vjerovatno ne moze kupiti 3 dl :D
Qler

#1094 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Qler »

Ja od servisa do servisa ne dospem ni kap... e sad ako je interval 15k km, koji ce mi ulje na putu od 1500km??
sabanss

#1095 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sabanss »

Qler wrote:Ja od servisa do servisa ne dospem ni kap... e sad ako je interval 15k km, koji ce mi ulje na putu od 1500km??
Negdje su ljudi objasnjavali da ne valja motor koji trosi litar na 1000 km, ali da je jos gore ako motor ne trosi ulje. Mozda je bilo cak i na ovoj temi.

Doduse, moguce je da ga vecina i ne provjerava.
condy

#1096 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Kad idem na dalji put koji će trajati petnest ili više sati, odnosno kad idem vani, uvijek gledam da natrpam gepek nekim sitnicama jer nikad ne znaš šta ti put može donijeti. Što se tiče ulja, i ja nosim 1l u rezervi jer ukoliko u motoru zafali samo 2 dece ulja, senzor se pali da se ulje dospe.
Nabucco

#1097 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Nabucco »

Image

Mišljenje o ovome? Nekako mi izgleda jeftino, da li je original ? Zadovoljava Vw 505.00 i 505.01... Da li odgovara TDIu ?

Slikano u Pennyu....
530i

#1098 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

Preskupo.
Bakir1

#1099 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bakir1 »

ali u peniju kupiti ulje :D
Nabucco

#1100 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Nabucco »

Bakir1 wrote:ali u peniju kupiti ulje :D
Ma slučajno, žena došla da kupuje neke saksije, čilime, šta ja znam... I ja otišao vamo na odjel za auta, imaju 2 reda čisto opreme za auto, može se 3 sata razgledati :D ... Imaju čak i grijač za kafu/čaj, ukljucis u "upaljač" a vamo onaj grijač umočiš u šoljicu :-) . Ima bruka ovih LowCost dijelova.. Brisaci (moderne metlice) 4KM, Sijalice H4 par vec od 5KM, za 7KM možeš kupiti u bijeloj nijansi :D .. A cijena mi je odma bila čudna, jer ja Divinol 10w-40 placam puno skuplje :roll:
Post Reply