SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- Cholina_Lokica
#1076 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nekad ne mozes, slazem se s tim on vidi u retrovizoru da ide hitna. ali evo ja sam bila u situaciji, da uopste hitnu nisam mogla ni viditi ni cuti, ja u malom autu od busa rotacije nisam mogla da vidim, zvucni signali im nisu bili upaljeni... o takvim situacijama govorim, ne kad lola stoji na semaforu i nece da se skloni, ili vozi glavnom dzadom i mrsko mu se prestrojiti...
- scooter21ba
#1077 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ne znam kakva je situacija ali opet mozes u svakoj situaciji bar u gradu skloniti se pa makar skontala tek u zadnji cas hitnu
jos ona raskrsnica hvala bogu siroka ima mjesta da je dv'jesta
jos ona raskrsnica hvala bogu siroka ima mjesta da je dv'jesta
- Cholina_Lokica
#1078 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
zavisi na kojem si mjestu na raskrsnici...
mozes se skloniti, nije btino hoces li otkinuti sebi spojler na koji trotoar
-
dimu
#1079 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ama ne pricamo uopste o tome kad recimo stojis u koloni a iza hitna prolazi pa se malo sklonis ustranu da se provuku izmedju 2 trake...scooter21ba wrote:pa ne vidis hitnu kad ti dodje pred auto vidis i cujes dalje dovoljno da smanjis brzinu da bi se mogla sklonitidimu wrote:na 60kmh se ne mozes u trenutku skloniti na trotoar...alica.k wrote: nema potrebe da izlijeces i gines, dovoljno je da se sklonis.
pricamo o ovom udesu u kojem je ucestvovala hitna, nije se desio na raskrsnici u gradu u guzvi i slicno nego na cesti van grada... ocito je da je neko presao u neciju traku a posto nisu napisali ko je kriv...
sta recimo da je covjek isao i da mu je hitna izletila iz krivine u njegovoj traci (preticala nekoga)... sta je mogao ? o tome ti pricam, u takvoj situaciji ne mozes biti savjestan gradjanin pa se fino skloniti da hitna prodje a da se ne slupas ili ne ostetis auto ako izletis sa ceste...
a na kraju krajeva niko ti nece platit iskrivljene felge i pucanje guma i ostalu stetu ako tako u brzini najases na trotoar ili nesto gore...
nisu kod nas ceste ko u americi sa "sirokim zonama za izlijetanje"
- scooter21ba
#1080 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
spojler?Dile wrote:zavisi na kojem si mjestu na raskrsnici...
znas li gdje se nalaze spojleri?
- scooter21ba
#1081 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
znam da ne pricamo samo sam dao primjer kako ovdje ljudi i kad mogu ne sklanjaju se a kamoli da se skloni negdje na makadam al redovno kad idu na selo predju po 3-4 km makadama o tome govorimdimu wrote:ama ne pricamo uopste o tome kad recimo stojis u koloni a iza hitna prolazi pa se malo sklonis ustranu da se provuku izmedju 2 trake...scooter21ba wrote: pa ne vidis hitnu kad ti dodje pred auto vidis i cujes dalje dovoljno da smanjis brzinu da bi se mogla skloniti
pricamo o ovom udesu u kojem je ucestvovala hitna, nije se desio na raskrsnici u gradu u guzvi i slicno nego na cesti van grada... ocito je da je neko presao u neciju traku a posto nisu napisali ko je kriv...
sta recimo da je covjek isao i da mu je hitna izletila iz krivine u njegovoj traci (preticala nekoga)... sta je mogao ? o tome ti pricam, u takvoj situaciji ne mozes biti savjestan gradjanin pa se fino skloniti da hitna prodje a da se ne slupas ili ne ostetis auto ako izletis sa ceste...
a na kraju krajeva niko ti nece platit iskrivljene felge i pucanje guma i ostalu stetu ako tako u brzini najases na trotoar ili nesto gore...
nisu kod nas ceste ko u americi sa "sirokim zonama za izlijetanje"kod nas i na magistralnoj cesti imas trotoar 20cm sirok i odmah ograde i kapije bespravno izgradjenih kuca uz cestu
ps ne vjerujem da ce i hitna preticati u krivini u kojoj ne vidi sta mu dolazi u susret
- Cholina_Lokica
#1082 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

i ovo se isto tako zove
- scooter21ba
#1083 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nije tacno to sto svako naziva spojler sve sto visi oko auta je druga pricaDile wrote:
i ovo se isto tako zove
- Cholina_Lokica
#1084 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
The main design goal of a spoiler in passenger vehicles is to reduce drag and increase fuel efficiency. While many often imitate wings and airfoils, these serve mostly decorative purposes. Passenger vehicles can be equipped with front and rear spoilers. Front spoilers, found beneath the bumper, are mainly used to direct air flow away from the tires to the underbody where the drag coefficient is less. Front spoilers are also called air dams because in addition to directing air flow, they also reduce the amount of air flowing underneath the vehicle which reduces aerodynamic lift. Rear spoilers, which modify the transition in shape between the roof and the rear and the trunk and the rear, act to minimize the turbulence at the rear of the vehicle.
znaci imas prednji i zadnji spoiler, to ostalo sto visi sa auta su wings, ili ti ga krila po naski... a to dvoje se cesto mjesa
znaci imas prednji i zadnji spoiler, to ostalo sto visi sa auta su wings, ili ti ga krila po naski... a to dvoje se cesto mjesa
- scooter21ba
#1085 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
pa sto visi wings znaci ovo sto si pokazala su wings a spoileri su znaci ono nazad sto u zadnje vrijeme kod nas izgleda kao da je avion a ne automobil
- Cholina_Lokica
#1086 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ne ono je prednji spoiler... razlikuju se u obliku. wing je to vece sto strsi sa auta, bilo sa visi ili se nalazi oko guma, nazad itd.
znaci evo wing zadnji

evo wing prednji

evo zadnji spoiler

evo prednji spoiler

znaci evo wing zadnji

evo wing prednji

evo zadnji spoiler

evo prednji spoiler

- scooter21ba
#1087 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ti nasla KV automehanicaru pricati sta je sta 
- Cholina_Lokica
#1088 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
nit znam sta si ti nit me zanima, samo ti kazem kako se naziva to ne samo kod nas nego i malo sire... to sto kod tebe to nije tako, nije do mene... zovi ga i serpa ako ti je tako ceif. dio se po tom imenu prepoznaje i koristi se taj naziv, a ti bio automehanicar ili ne ne mozes ospiriti da se tako ne naziva i po tom imenu ne narucuje...
- shuriken
#1089 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
upravo tako je bilosta recimo da je covjek isao i da mu je hitna izletila iz krivine u njegovoj traci (preticala nekoga)... sta je mogao ? o tome ti pricam, u takvoj situaciji ne mozes biti savjestan gradjanin pa se fino skloniti da hitna prodje a da se ne slupas ili ne ostetis auto ako izletis sa ceste...
nisu kod nas ceste ko u americi sa "sirokim zonama za izlijetanje"kod nas i na magistralnoj cesti imas trotoar 20cm sirok i odmah ograde i kapije bespravno izgradjenih kuca uz cestu
ljudi se vracali sa puta iz Italije
dosli defacto kuci
kad odjednom hitna iz nepreglednog zavoja na njihovoj strani
i da nisu bili u volvu izginuli bi
OT: hajte lagano spojler tersovi na temu o autima
- scooter21ba
#1090 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
mogu osporiti zato jer ces traziti spojler onaj u prodavnici ce te pitati kakav ti ces reci to on ce skontati ali zna da to nije to najgore je kad neko raspravlja o necemu u cemu nema pojma i cuo je sa strane kao u ovom slucaju tiDile wrote:nit znam sta si ti nit me zanima, samo ti kazem kako se naziva to ne samo kod nas nego i malo sire... to sto kod tebe to nije tako, nije do mene... zovi ga i serpa ako ti je tako ceif. dio se po tom imenu prepoznaje i koristi se taj naziv, a ti bio automehanicar ili ne ne mozes ospiriti da se tako ne naziva i po tom imenu ne narucuje...
ako ne znas nemoj se ni mjesati i cao al necu se vise rasprvaljati sa tobom i dalje tvrdim da se ne zove tako i to je to
uglavnom mozes se skloniti u svakom slucaju hitnoj osim ako nije kreten i sa ove i sa one strane
- VR6
#1091 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
scooter, pa zar te zene moraju uciti o djelovima automobila?
Spoiler od engleske rijeci spoil - pokvariti. Aerodinamicke komponente na automobilu kreirane sa ciljem usmjeravanja zraka nazivaju se spoileri. Neovisno od toga jel se oni nalazili naprijed ili nazad. Pa FIA najveca automobilska institucija priznaje prednje spoilere - i kao takve ih navodi u svojim pravilnicima, a ti tvrdis da ne postoje?!
Po tebi su to neki wings
Kako ovo zover, super vrtuljak?

Kako ovo zover, super vrtuljak?

- scooter21ba
#1092 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
po fii se zove drugacije odes provjerisVR6 wrote:scooter, pa zar te zene moraju uciti o djelovima automobila?Spoiler od engleske rijeci spoil - pokvariti. Aerodinamicke komponente na automobilu kreirane sa ciljem usmjeravanja zraka nazivaju se spoileri. Neovisno od toga jel se oni nalazili naprijed ili nazad. Pa FIA najveca automobilska institucija priznaje prednje spoilere - i kao takve ih navodi u svojim pravilnicima, a ti tvrdis da ne postoje?!
Po tebi su to neki wings
![]()
Kako ovo zover, super vrtuljak?![]()
a sto kod nas sve i svasta zovu spojleri sto se svak bavi cuningom to je druga prica
to na slici je ringispil
ps zaboravih samo reci da to na slici nije ni wing ni spojler nego difuzor sa zadnje strane spliter sa prednje
-
dimu
#1093 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
prije 2 god se vracao sa mora, i prije Tarcina me pretekne hitna na punoj, malo dalje pretice neko auto u krivini ispred, i onda nakon one desne krivine (nakon onog pravca nizbrdo) na samom ulazu u Tarcin ja izlazim iz krivine kad ta hitna se zabila u neko auto na onom mostu...scooter21ba wrote: ps ne vjerujem da ce i hitna preticati u krivini u kojoj ne vidi sta mu dolazi u susret
moze i hitna izazvati udes... uredu trebaju da stignu sto prije ali fizika ucini svoje...
scooter21ba wrote:ti nasla KV automehanicaru pricati sta je sta
a jel se kaze branik ili odbojnik ili karambolka ?
p.s. u tuning svijetu imas i prednji i zadnji spojler, i krovni spojler i spojler na gepeku (nije spojler samo ono krilo nazad), tako da Dile nije nista pogresno napisao/la
- scooter21ba
#1094 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
dobro slazem se nekad i vozaci hitne pretjerajudimu wrote:prije 2 god se vracao sa mora, i prije Tarcina me pretekne hitna na punoj, malo dalje pretice neko auto u krivini ispred, i onda nakon one desne krivine (nakon onog pravca nizbrdo) na samom ulazu u Tarcin ja izlazim iz krivine kad ta hitna se zabila u neko auto na onom mostu...scooter21ba wrote: ps ne vjerujem da ce i hitna preticati u krivini u kojoj ne vidi sta mu dolazi u susret
moze i hitna izazvati udes... uredu trebaju da stignu sto prije ali fizika ucini svoje...
scooter21ba wrote:ti nasla KV automehanicaru pricati sta je sta
a jel se kaze branik ili odbojnik ili karambolka ?![]()
p.s. u tuning svijetu imas i prednji i zadnji spojler, i krovni spojler i spojler na gepeku (nije spojler samo ono krilo nazad), tako da Dile nije nista pogresno napisao/la
e vidis problem kod nas je sto za jednu stvar imamo vise imena a isto tako jedno ime za vise stvari
remen kais moze se odnositi na onaj u autu i na onaj oko struka po meni je ispravno odbojnik al eto uvijek nekome nece odgovarati to karambolka je vjerovatno uzeta iz nekog stranog jezika pa nasi poceli korisititi kao domacu
u tuning svijetu mada se ne bavim tuningom imas difuzor spliter spojler i wing i jos mnogo sto sta ono na slici sto je dile postavila je klasicni spliter
al da se ne udaljimo od teme otvorimo temu o imenima dijelova auta pa cemo raspravljati
-
SAAdnan
#1095 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Covjek kad dode na ovu temu ocekuje CRNU HRONIKU a ne diskusiju o seljackom napucavanju auta
-
BajrinNajmladji
#1096 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Sve je tako kako pišeš i to je logično,....Ali eto, skoro 50 njih samo u Kantonu Sa. šetaju se okolo iako bi trebali biti na odsluženju kazne jer im je presudjeno (Isto tako maloljetni izvršioci KD).zonbirile wrote:....on je prvenstveno kažnjen zatvorskom kaznom,kao i svaki ubica,konstatovana dijagnoza je cijenjena u odmjeravanju kazne,ali nemanje kapaciteta za liječenje , ne oslobađa ga, kazne.Kako se sada liječi?Radno,terapijski-nonsens.Doktori mogu dati svoje stručno mišljenje o stadiju bolesti,ali ne mogu amnestirati.Pa recimo da ima izliječivu bolest bez recidiva,koji doktor može da ga oslobodi služenja zatvorske kazne.Znači u trenutku izvršenja djela si smanjeno uračunjiv zbog dokazane bolesti,a po presudi se liječiš,zaliječiš i ideš raditi.
Biće interesanto upratiti slučaj ovog Tomislava iz okoline Tz. što je ubio šest svojih komšija i rodjaka jer je on, za razliku od Armina, znao da je bolestan i ranije se liječio bolnički.
On predstavlja prijetnju jer je sklon prekidanju uzimanja hemo-terapije. Nikako ga ne bi trebalo pustiti na slobodu jer mu prijeti i moguća osveta. Komšije bi bile ''pravo'' ljute kad bi bio izvan rešetaka neke ustanove. Ne gine mu Forenzika u Ze., a tamo je užas.
Arminu je data šansa da uz lijekove proživi skoro normalan život, a Tomislav će da pati,...uh,...Ne bih mu bio u koži - Guantanamo je mila majka.
Ja mislim da sudije i presudjuju tako kako im psihijatri sugerišu, pa nekome presude bez onog ''na 10 godina'', te mu se tako da šansa i čim bude zaliječen, puste ga da pokuša resocijalizaciju i život sa redovnom hemo-terapijom/kontrolom, a nekoga za čitav život ostave u Ze.
Dakle, ovo bi bio samo kompromis s obzirom na kokuzluk drzave, pa nema ustanove za psiho-bolesnike, počinioce KD.
-
zonbirile
#1097 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
BajrinNajmladji wrote:Sve je tako kako pišeš i to je logično,....Ali eto, skoro 50 njih samo u Kantonu Sa. šetaju se okolo iako bi trebali biti na odsluženju kazne jer im je presudjeno (Isto tako maloljetni izvršioci KD).zonbirile wrote:....on je prvenstveno kažnjen zatvorskom kaznom,kao i svaki ubica,konstatovana dijagnoza je cijenjena u odmjeravanju kazne,ali nemanje kapaciteta za liječenje , ne oslobađa ga, kazne.Kako se sada liječi?Radno,terapijski-nonsens.Doktori mogu dati svoje stručno mišljenje o stadiju bolesti,ali ne mogu amnestirati.Pa recimo da ima izliječivu bolest bez recidiva,koji doktor može da ga oslobodi služenja zatvorske kazne.Znači u trenutku izvršenja djela si smanjeno uračunjiv zbog dokazane bolesti,a po presudi se liječiš,zaliječiš i ideš raditi.
Biće interesanto upratiti slučaj ovog Tomislava iz okoline Tz. što je ubio šest svojih komšija i rodjaka jer je on, za razliku od Armina, znao da je bolestan i ranije se liječio bolnički.
On predstavlja prijetnju jer je sklon prekidanju uzimanja hemo-terapije. Nikako ga ne bi trebalo pustiti na slobodu jer mu prijeti i moguća osveta. Komšije bi bile ''pravo'' ljute kad bi bio izvan rešetaka neke ustanove. Ne gine mu Forenzika u Ze., a tamo je užas.
Arminu je data šansa da uz lijekove proživi skoro normalan život, a Tomislav će da pati,...uh,...Ne bih mu bio u koži - Guantanamo je mila majka.
Ja mislim da sudije i presudjuju tako kako im psihijatri sugerišu, pa nekome presude bez onog ''na 10 godina'', te mu se tako da šansa i čim bude zaliječen, puste ga da pokuša resocijalizaciju i život sa redovnom hemo-terapijom/kontrolom, a nekoga za čitav život ostave u Ze.
Dakle, ovo bi bio samo kompromis s obzirom na kokuzluk drzave, pa nema ustanove za psiho-bolesnike, počinioce KD.
to što ti špekulišeš,zakon ne poznaje.Olakotna okolnost,je uzeta u obzir-smanjena ubrojivost,i zato je kazna npr.10g,a ne 15g.Naravno da psihijatri ,sudski vještaci daju svoje mišljenje,ali samo na oklonosti počinjenja djela,ne i nikako na kaznu.
-
nemam_ime
#1098 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Šta se ovo desilo na tramvajskoj stanici na M.D.????
- Cholina_Lokica
#1099 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
procitah negdje da je neku curu opalio tramvaj malonemam_ime wrote:Šta se ovo desilo na tramvajskoj stanici na M.D.????
-
BajrinNajmladji
#1100 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ne špekulišem, naćiću u novinama podatak da presudjenih koji nemaju gdje služiti kaznu šetaju slobodno Gradom, njih 44, s tim da se ovaj broj povećao od dana kada su mediji objavili ovu brojku, pa računam da ih je oko 50 samo u Sarajevu.zonbirile wrote:...to što ti špekulišeš,zakon ne poznaje.Olakotna okolnost,je uzeta u obzir-smanjena ubrojivost,i zato je kazna npr.10g,a ne 15g.Naravno da psihijatri ,sudski vještaci daju svoje mišljenje,ali samo na oklonosti počinjenja djela,ne i nikako na kaznu.
Zašto to sudovi rade, pa ih ne stave u zatvor i neka tamo uzimaju terapiju, ja ne znam.
O tome špekulišem, to je tačno.
Šta bi trebalo uraditi? Nije humano bolesnog čovjeka staviti u zatvor među kriminalce. Još nehumanija je Forenzika Ze.
Da ih kao u Jakešu kod Modriče (1992.), ex. YU najveći centar za trajno smještanje psihičkih bolesnika poluotvorenog tipa, vratimo kućama, a dio njih pobijemo-oni koji su pogrešnog imena? Da im neki naš mengele odradi lobotomiju?
Sa ovakvom državom,ja se slažem što ih nakon odredjenog vremena, a nakon zaliječenja, puštaju jer su to onda zdrav/normalni ljudi koji koriste ''proteze''=hemoterapiju+redovna kontrola. Kao takvi moraju se socijalizirati, a njihova okolina paziti da redovno piju terapiju.
Slogan je, PSIHIJATRIJA U ZAJEDNICI. Ako neko od njih ima nekoga da ga zaposli, tim još bolje, jer radni ritam života, rad, plata, eventualno sport, ...Sve to povoljno utječe na psihičkog bolesnika. Armin je sada bezopasan-100%. Samo da ga neko ne nagovori da ide negdje nekom nadriljekaru, da pokuša ''snagom volje'' da pobijedi SCH, da prestane piti hermoterapiju,...Neće biti dobro,...!
Onaj Armin, ubica, to je potpuno druga paranoidna ličnost koja je imala neke bolesne ideje - fix ideje- o nekoj ''časti'' njegove majke i prezimena.