Pčelarstvo
Moderator: anex
-
hazo
#1076 Re: Pčelarstvo
Pozdrav za sve pcelare pitanje za pcelara i dr,posto mi je varoa srubila pcele imam devet kosnica odlucio sam se da bi obdrzo hranu i sace koje je predivno sve novo izgradeno i pripremljeno za zimu,meda izobilja u kosnici sve perfektno kupicu sad samo plodista i staviti na ta svoja plodista da mi to odrzavaju,dali je to dobro zamisljeno i izvodljivo.pozdrav
-
pčelar
-
murtic
#1078 Re: Pčelarstvo
hazo wrote:Pozdrav za sve pcelare pitanje za pcelara i dr,posto mi je varoa srubila pcele imam devet kosnica odlucio sam se da bi obdrzo hranu i sace koje je predivno sve novo izgradeno i pripremljeno za zimu,meda izobilja u kosnici sve perfektno kupicu sad samo plodista i staviti na ta svoja plodista da mi to odrzavaju,dali je to dobro zamisljeno i izvodljivo.pozdrav
Last edited by murtic on 27/02/2011 01:59, edited 1 time in total.
-
murtic
#1079 Re: Pčelarstvo
hazo wrote:Pozdrav za sve pcelare pitanje za pcelara i dr,posto mi je varoa srubila pcele imam devet kosnica odlucio sam se da bi obdrzo hranu i sace koje je predivno sve novo izgradeno i pripremljeno za zimu,meda izobilja u kosnici sve perfektno kupicu sad samo plodista i staviti na ta svoja plodista da mi to odrzavaju,dali je to dobro zamisljeno i izvodljivo.pozdrav
Last edited by murtic on 27/02/2011 02:00, edited 1 time in total.
-
pčelar
- GoldenBoy89
#1081 Re: Pčelarstvo
gospodine murticu jeste li ista uradili sa onom koprivom
ako jeste mozete li vi ikakve rezultate da izbacite... kada vidim ovo ne ide mi se ponovo na one fabricke stvari
... ja sam koristio varolik i sve je okay i letvice i papir ! ...
LP
LP
-
murtic
- cmujo
#1083 Re: Pčelarstvo
Kako se pčele zazimiše, tako i se i pčelari ušutiše?
Negdje pročitah nešto o lošim iskustvima matične rešetke, možel' podrobnije o tome?
Negdje pročitah nešto o lošim iskustvima matične rešetke, možel' podrobnije o tome?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1084 Re: Pčelarstvo
da nisu nasli dlaku u forumucmujo wrote:Kako se pčele zazimiše, tako i se i pčelari ušutiše?
-
pčelar
#1085 Re: Pčelarstvo
Pčelari na USK-u idu dalje.
Održana promocija prvog brenda u BiH
„Kestenov med Cazinske Krajine“
Općina Cazin i općinsko Udruženje pčelara „Kesten“ su u subotu, 11.12.2010. godine u Cazinu svečano promovirali Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta proizvoda i to za „Kestenov med Cazinske krajine“. Geografska oznaka za kestenov med Cazinske krajine kontrolisanog prijekla i kvaliteta uvedena je s ciljem promocije kestenovog meda kao visokokvalitetnog proizvoda, tipičnog predstavnika proizvoda i vrste meda s krajiškoga područja.
Svečana promocija Prve Geografske oznake porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ u holu „Gimnazije“ u Cazinu okupila je brojne predstavnike javnog života općine i Kantona. Pored pčelara i građana naše općine na promociji su bili i mnogi gosti iz cijele BiH. Na početku promocije veličanstvenom skupu se obratio predsjednik Udruženja Sead Mesić i prisutne upoznao o glavnim značajkama brenda, kao prvog brenda koji je nekome dodjeljen u Bosni i Hercegovini, a to je „KESTENOV MED CAZINSKE KRAJINE“.
Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević čestitao je članovima Udruženja pčelara „Kesten“ na dobivenoj prvoj Geografskoj oznaci porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ i ukazao na značaj ovoga rješenja kojeg je izdao Institut za intelektualno vlasništvo BIH. Općina Cazin i Udruženje pčelara “Kesten“ će prema riječima načelnika Ogreševića, već naredne godine načiniti nove iskorake s ciljem da ovaj brend bude iskorišten na najbolji mogući način i da s njim izađu na regionalno tržište.
Istaknutim pojedincima i Ustanovama su dodjeljene plakete i zahvalnice za doprinose u realizaciji cijelog pojekta.
Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta izdanu od Instituta za intelektualno vlasništvo BIH ostvarilo je osam proizvođača kestenovog meda. (Mesić Sead, Hodžić Remzija, Mahmutović Ibrahim, Hodžić Hazim, Rošić Šefik, Mizić Halid, Mizić Refik i Bašagić Mustafa)
U okviru promocije Prve geografske oznake kotrolisanog porijekla i kvaliteta u BiH „Kestenov med Cazinske Krajine“ organiziran je i okrugli sto na temu „Kesten i med, prirodni saveznici Cazinske Krajine“.
Tokom promocije prvog BiH brenda sa zaštićenom geografskom oznakom porijekla i kvaliteta priređeni su brojni kulturno umjetnički sadržaji kao i degustacija kestenovog meda i prehrambenih proizvoda napravljenih sa kestenovim medom.
Održana promocija prvog brenda u BiH
„Kestenov med Cazinske Krajine“
Općina Cazin i općinsko Udruženje pčelara „Kesten“ su u subotu, 11.12.2010. godine u Cazinu svečano promovirali Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta proizvoda i to za „Kestenov med Cazinske krajine“. Geografska oznaka za kestenov med Cazinske krajine kontrolisanog prijekla i kvaliteta uvedena je s ciljem promocije kestenovog meda kao visokokvalitetnog proizvoda, tipičnog predstavnika proizvoda i vrste meda s krajiškoga područja.
Svečana promocija Prve Geografske oznake porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ u holu „Gimnazije“ u Cazinu okupila je brojne predstavnike javnog života općine i Kantona. Pored pčelara i građana naše općine na promociji su bili i mnogi gosti iz cijele BiH. Na početku promocije veličanstvenom skupu se obratio predsjednik Udruženja Sead Mesić i prisutne upoznao o glavnim značajkama brenda, kao prvog brenda koji je nekome dodjeljen u Bosni i Hercegovini, a to je „KESTENOV MED CAZINSKE KRAJINE“.
Načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević čestitao je članovima Udruženja pčelara „Kesten“ na dobivenoj prvoj Geografskoj oznaci porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske krajine“ i ukazao na značaj ovoga rješenja kojeg je izdao Institut za intelektualno vlasništvo BIH. Općina Cazin i Udruženje pčelara “Kesten“ će prema riječima načelnika Ogreševića, već naredne godine načiniti nove iskorake s ciljem da ovaj brend bude iskorišten na najbolji mogući način i da s njim izađu na regionalno tržište.
Istaknutim pojedincima i Ustanovama su dodjeljene plakete i zahvalnice za doprinose u realizaciji cijelog pojekta.
Prvu Geografsku oznaku porijekla i kvaliteta izdanu od Instituta za intelektualno vlasništvo BIH ostvarilo je osam proizvođača kestenovog meda. (Mesić Sead, Hodžić Remzija, Mahmutović Ibrahim, Hodžić Hazim, Rošić Šefik, Mizić Halid, Mizić Refik i Bašagić Mustafa)
U okviru promocije Prve geografske oznake kotrolisanog porijekla i kvaliteta u BiH „Kestenov med Cazinske Krajine“ organiziran je i okrugli sto na temu „Kesten i med, prirodni saveznici Cazinske Krajine“.
Tokom promocije prvog BiH brenda sa zaštićenom geografskom oznakom porijekla i kvaliteta priređeni su brojni kulturno umjetnički sadržaji kao i degustacija kestenovog meda i prehrambenih proizvoda napravljenih sa kestenovim medom.
- cat-woman
#1086 Re: Pčelarstvo
srdacan selam i pozdrav svim pcelarima,
ja sam veliki ljubitelj pcelarstva, a narocito meda
nisam se nikada bavila pcelarstvom, mada sam uvijek zeljela, a nada i volja jos uvijek postoje.
uglavnom, hvala vam na ovim postovima, vrlo su interesantni i poucni cak i za nas laike/amatere.

ja sam veliki ljubitelj pcelarstva, a narocito meda
nisam se nikada bavila pcelarstvom, mada sam uvijek zeljela, a nada i volja jos uvijek postoje.
uglavnom, hvala vam na ovim postovima, vrlo su interesantni i poucni cak i za nas laike/amatere.
-
murtic
- cmujo
#1088 Re: Pčelarstvo
Ja već nekoliko godina imam vrlo dobra iskustva sa MR, imam stacioniran pčelinjak koristeći livadu i šumu (Vareš) - koje su najvećim dijelom tihe paše. Sva literatura kaže JAKA društva, ne ograničavati matice itd. praksa mi je pokazala malo drugačije lice: srednje jaka društva i MR sa dva tijela (treće tijelo kad kod sam stavio izjalovilo mi se) kao i kontinuirano pregledavanje svakih 10-ak dana i sve to uz još neke sitnice mi je osiguravalo solidne rezultate s medom, a ujedno nemam neki problem s rojevnim nagonom.
A zašto?
Već 1.maja svo leglo, osim 1-2 okvira mladog legla, dižem iznad MR, tj u drugi korpus a maticu na okviru mladog legla i praznim izgrađenim saćem ostavljam u prvom tijelu. Do juna do kada traje, največim dijelom, livada prvo tijelo je zaleženo i poklopljeno leglo a u drugom su većinom pčele povukle 5-6 matičnjaka koje oko 10 maja rušim ili ostavljam da bezbolno izmijenim maticu, ali tek u junu kada mlada matica poćne da leže (u drugom tijelu u koje se kao po pravilu uvijek vraća)). Početkom juna, kada je kod mene glavna paša šuma/livada, izvrcam što se da izvrcati i opet spuštam prazne okvirove u prvo tijelo a dižem poklopljeno leglo, to isto radim i početkom jula.
Normalno, nema unuverzalnog pravila koje bi važilo za sve paše al' za moju mi se ova pokazala najekonomičnijom.
A zašto?
Već 1.maja svo leglo, osim 1-2 okvira mladog legla, dižem iznad MR, tj u drugi korpus a maticu na okviru mladog legla i praznim izgrađenim saćem ostavljam u prvom tijelu. Do juna do kada traje, največim dijelom, livada prvo tijelo je zaleženo i poklopljeno leglo a u drugom su većinom pčele povukle 5-6 matičnjaka koje oko 10 maja rušim ili ostavljam da bezbolno izmijenim maticu, ali tek u junu kada mlada matica poćne da leže (u drugom tijelu u koje se kao po pravilu uvijek vraća)). Početkom juna, kada je kod mene glavna paša šuma/livada, izvrcam što se da izvrcati i opet spuštam prazne okvirove u prvo tijelo a dižem poklopljeno leglo, to isto radim i početkom jula.
Normalno, nema unuverzalnog pravila koje bi važilo za sve paše al' za moju mi se ova pokazala najekonomičnijom.
-
murtic
- cmujo
#1090 Re: Pčelarstvo
Ja ni jednim dijelom ne osporavam način iskorištavanja pčelarenja koji neko koristi niti naturam svoj, ali sam iskreno sit literarnih i seminarskih fraza koji se ponavljaju nešto poput ''JA TO RADIM OVAKO I TO JE NAJBOLJE''.
Ja pišem svoja iskustva sa MR koju redovno koristim, tako da sa svojih 50-ak društava radeći sistemom koji sam opisao kažem da JA nemam izrazitih problema sa održavanjem/zimovanjem (zimuju na jednom korpusu) i prinosima sa medom, a vosak dobivam što redovno topim okvirove sa saćem. A volio bih vidjeti ta tri nastavka da su puna osim ako nisu na bagremovoj paši ili je dvomatično, a na ovim tihim livada/šuma prvi od tri je obavezno prazan.
Ja pišem svoja iskustva sa MR koju redovno koristim, tako da sa svojih 50-ak društava radeći sistemom koji sam opisao kažem da JA nemam izrazitih problema sa održavanjem/zimovanjem (zimuju na jednom korpusu) i prinosima sa medom, a vosak dobivam što redovno topim okvirove sa saćem. A volio bih vidjeti ta tri nastavka da su puna osim ako nisu na bagremovoj paši ili je dvomatično, a na ovim tihim livada/šuma prvi od tri je obavezno prazan.
- Senad-Nahl
#1091 Re: Pčelarstvo
Postoje razne teorije glede MR,, znam pčelare koji pčelare bez MR ali su seleći i uvjek su na takorekuć izvoru nektara..
Što se tiče ograničavnja matice na 1 LR to je sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje pčelinje zajednice ,, RENSON meoda se primjenjuje već odavno . OVom metodom se ograničava matica na 30 000 ćelija ,,znači matica ima samo na raspolaganju ovaj broj ćelija .. Ovaj broj dobije se na nekih 5 LR okvira .. Nedavno sam pročitao da je ustvari LR košnica koncipirana za pčele talijanske rase ,,Poznatoje da talijanke idu na meso a ne na med,, Dok je naša kranjska pčela daleko zahvalnija... ima mesa ima meda..NAravno ako ima nektara u prirodi..
Ono što je interesantno a to su pokazatelji sa terena da daleko bolje funkcioniše pčelinja zajednica na 2 LR tjela nego na 3 LR tjela. JA radim sa LR i FARAROm u kombinaciji i samostalno,, uglavno je to 2+2. 3LR, 5-6 fa ,, 2 LR +1FA ili 3 fa+1LR
Na tihim pašama nemoguće je pčelariti bez MR.,, ako želimo bar da ukrademo jednu kašikicu meda

Senad http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/index.php
Što se tiče ograničavnja matice na 1 LR to je sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje pčelinje zajednice ,, RENSON meoda se primjenjuje već odavno . OVom metodom se ograničava matica na 30 000 ćelija ,,znači matica ima samo na raspolaganju ovaj broj ćelija .. Ovaj broj dobije se na nekih 5 LR okvira .. Nedavno sam pročitao da je ustvari LR košnica koncipirana za pčele talijanske rase ,,Poznatoje da talijanke idu na meso a ne na med,, Dok je naša kranjska pčela daleko zahvalnija... ima mesa ima meda..NAravno ako ima nektara u prirodi..
Ono što je interesantno a to su pokazatelji sa terena da daleko bolje funkcioniše pčelinja zajednica na 2 LR tjela nego na 3 LR tjela. JA radim sa LR i FARAROm u kombinaciji i samostalno,, uglavno je to 2+2. 3LR, 5-6 fa ,, 2 LR +1FA ili 3 fa+1LR
Na tihim pašama nemoguće je pčelariti bez MR.,, ako želimo bar da ukrademo jednu kašikicu meda

Senad http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/index.php
-
murtic
-
murtic
-
pčelar
-
murtic
- Senad-Nahl
#1096 Re: Pčelarstvo
Nije nužno da bude MR na drugom natavaku ,kao što može i bez MR,, Renson je je istraživao i došao do zaključka da je matici sasvim dovoljno 30 000 ćelija ,, To dođe 5 LR okvira ,znači 1/2 lr nastavka , sve ostalo je višak ne rentanbilno.
Obzirom da imam oko 100 tinjak košnica ,nekada manje nekada više,, uglavno u glavnu pašu uđem sa 70 košnica , koje rade med.stacionarno. Koristio sam razne metode. Od belčića, sa i bez MR ,, pčele na 4 tjela, pčele na dva tjela,,, Uvjek me iznenade srednje jake pčele, MR na prvom nastavku svojom sposobnošču .. čak donesu više meda od onih što su na 3 ili 4 tjela .
Ovdje vjerovatno igra mnogo faktora ulogu. Jako bi volio raditi sa pčelama bez MR , ali to je nemoguća misija bar kod mene.. 2009 godine na pčelinjaku sam imao samo jednu zajednicu gdje je matica zavšila na prvom nastavku na kraju bagrema bez MR ,,Ostale koje su bile bez MR ,,mnogo muke su mi zadavale, oduzimale bespotrebno vrijeme,, skoro nije bilo okvira da nije bilo legla,, dok se to presloži pa na kraju opet moraš maticu izlovat MR ,,, kako bi se leglo izvalilo i med pokupio.. Bolje je odmah pšostaviti pred glavnu pašu MR,,,
Kada bi imali dvije ili tri dobre glavne paše u kratkim razmacima tobi bilo fenomenalno.. Međutim kod mene poslije bagrema,, pčele rade na leru ,, nema ništa dok ostruga i lipa nekrenu i veoma siromašno bude,, desise nekad da dobro medi.
Razvoje pčelinje zajednice do glavne paše u biti ide bez MR ,,kadase prirpemamo za glavnu paša ,cilj je da imamo dovoljno pčele za sakupljanje nektara i preuzimanje u košnici.. Umojim uslovima,,bez potrebno mi je imati 12,14 16 okvira legla treba tolika usta nahraniti kada se izvali iz legla,, još kada budu godine kao 2008-2010
-
murtic
- Senad-Nahl
#1098 Re: Pčelarstvo
Gdje mogu razgledati i uživati u Vašem pčelinjaku . To je inpresivno 500 pčelinjih zajednica. Pogovotov kada krene glavna paša,, Vidjeti 500 košnica na 3 ili 4 LR nastavka toje zaista nešto veliko..murtic wrote:POZDRAV SVIMA
Ja tvrdim u praksi dobroj matici je malo 1 LR tijelo.Teoriski da u praksi ne. Ja isto pcelarim sa vecim brojem kosnica preko 500 komada a na jednom stacioniranom pcelnjaku je dovoljno 20 kosnica da gledas i uzivas da imaju u izobilju sebi a da daju i tebi.
SELAM SVIMA A I POZDRAV MURTIC
Momak u Harvatskoj ima na auto prikolicama i do 72 košnice ,, baš ih volim gledat , onako napucane na 3 i 4 nastavka..
Možeš li dati nekilink da malo razgledam Vaše blago.
-
murtic
-
murtic