Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#1076 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kod mene je isto boca u gepeku umjesto rezervnog tocka.. bilo mokro po gepeku kad mi je pustalo pored stopke jer nisam vratio dihtung dobro..inace suho uvijek.. ispod boce ima rupica kod svakog auta koliko ja znam tako da bi trebala ta lokva izaci napolje.. sad da se kod nekog stvara budj po autu zbog plina je vec malo pretjerano
-
530i
#1077 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ko zna kako je taj spremnik plina bio postavljen i šta je sve bušeno...viđao sam da neke boce izoliraju ili ušvršćavaju pur pjenom, premda ni to ne bi smjelo da uzrokuje toliku vlažnost. Pretpostavljam da je neko nešto zezno kod ugradnje, ne mora uopšte biti kod spremnika plina, može i negdje drugo...a ti si platio ceh. Ali to je sve cijena svakog nefabričkog čačkanja po autu, kod većine ljudi bude ok, kod nekog problem...
-
preludezalude
#1078 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Definitivno ti nacin razmisljanja nije u redu. Pojava vlage nema apsolutno nikakve veze sa plinom. To moze biti samo zbog samog auta i lose izolacije ili zbog neke greske prilikom ugradnje, da mozda su instalateri ostavili negdje neku rupu kroz koju je ulazila voda. Drugo, kod tebe definitivno nesto nije bilo u redu sa autom ili sa samim stimanjem plina kada ti je toliko trosilo benzina a posebno kada pogledam koliko ti je trosilo benzina ljeti dolazim do zakljucka da nesto nije bilo ustimano kako treba.TheGodfather001 wrote:Da rezimiram svoja iskustva sa LPG instalacijom u autu. Ugrađena u martu 2015.g., Zavoli Bora OBDII, sve perfektno odrađeno u Darkomu i samo ponašanje na renault motoru 1.6 16v je bilo perfektno. Instalacija se otplatila nakon tačno 10 kalendarskih mjeseci. Problem sa LPGom, koji je uništio Duster-a je pojava vlage, od koje se vozilo u unutrašnjosti doslovno "ubuđalo". Sretno(jedva) ga u julu ove godine prodao nakon dubinskog čišćenja nekom šumaru u Kneževu i to za mizeriju jer "dežurni LPG skeptici" nisu "vjerovali" u LPG instalaciju osim ako im je ne ugrade pred njima. da sam nešto uštedio sa LPGom, jesam, ali neznantno. Tokom zime sam sedmično trošio 35l plina + 15-20 litara benzina, ljeti plina isto, a benzina 10ak litara. Tokom vožnje na LPGu odradio 2 servisa na LPGu i 1 mali servis - 280KM ukupno. Nova uredba(tada) poskupila registraciju za 75KM + morao zamijeniti saobraćajnu i vlasničku 32KM.
Od rođaka otkupio moje "staro" vozilo - dizel 2.0, sa 125 kw i DSG mjenjačem i "namirio" se za slijedećih par godina, LPG nikad više, posebno ne sa ovim cijenama dizela. Ubuduće može benzin-hybrid.
Trece...ovo crveno... apsolutno nema smisla ova izjava. Bas sad sa ovim cijenama plina je usteda tj izdvajanje para za gorivo DRASTICNO manja nego ikada ranije.
-
NediM17
#1079 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@bitanga
Pa mi Visocani smo poznati trgovci.
@530i
Ma nigdje veze sa plinskom bocom i kondenzom. Taman i da su ostavili suplje oko crijeva (a nisu sigurno, ja sam svoje auto navlacio na kanal, i kada sam vidio kako su provucena crijeva od boce, i svaka zabica koju su ubusili negdje na podu je nameljana nekom diht masom, nisam mogao da vjerujem da se nije fuseralo i da je sve pedantno i pazljivo uradjeno) i struje koju su provlacili do boce, i da je tuda ulazila voda morala je isto tako tuda i izlaziti jos bolje.
Dakle, nigdje veze. Poslije svog iskustva sa plinom, odgovorno tvrdim jednu stvar. Voznja na benzin je bacanje para!
@preludezalude
7kkm sa 50KM benzina. Ni pola litra na 100km.
P.S. Rekose mi danas u DARKOM-u da su zadnje serije Zavolija imale problema, izbacili su nove verzije sistema, pa je bilo malo softverskih musica, uglavnom sve rijeseno i ako je ko mislio ugradjivati sa Zavolijem se nece pokajati.
Pa mi Visocani smo poznati trgovci.
@530i
Ma nigdje veze sa plinskom bocom i kondenzom. Taman i da su ostavili suplje oko crijeva (a nisu sigurno, ja sam svoje auto navlacio na kanal, i kada sam vidio kako su provucena crijeva od boce, i svaka zabica koju su ubusili negdje na podu je nameljana nekom diht masom, nisam mogao da vjerujem da se nije fuseralo i da je sve pedantno i pazljivo uradjeno) i struje koju su provlacili do boce, i da je tuda ulazila voda morala je isto tako tuda i izlaziti jos bolje.
Dakle, nigdje veze. Poslije svog iskustva sa plinom, odgovorno tvrdim jednu stvar. Voznja na benzin je bacanje para!
@preludezalude
7kkm sa 50KM benzina. Ni pola litra na 100km.
P.S. Rekose mi danas u DARKOM-u da su zadnje serije Zavolija imale problema, izbacili su nove verzije sistema, pa je bilo malo softverskih musica, uglavnom sve rijeseno i ako je ko mislio ugradjivati sa Zavolijem se nece pokajati.
- Sodom1
#1080 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma ovaj ´kum´ baca bombe. Dosta je navaljao kontradiktornosti
- drug_profi
#1081 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja nasuo u aprilu pun rezervoar benzina, naletio na nesto jeftinije, a para nije falilo.
Evo kazaljka malo manje od pola. U medjuvremenu presao cca. 8-9K od toga 70% po gradu. Znaci oko 30 l na 8-9K. Litar benzina na 300 km ili tri i po dece na 100. Ali to je ljetna voznja gdje samo u jutro trebas decilitar goriva a poslije sve maltene isti cas prebaci na plin.
Doduse moje ture nisu nikad manje od 10 km. Prosjek 15-tak.
Evo kazaljka malo manje od pola. U medjuvremenu presao cca. 8-9K od toga 70% po gradu. Znaci oko 30 l na 8-9K. Litar benzina na 300 km ili tri i po dece na 100. Ali to je ljetna voznja gdje samo u jutro trebas decilitar goriva a poslije sve maltene isti cas prebaci na plin.
Doduse moje ture nisu nikad manje od 10 km. Prosjek 15-tak.
-
weltschmertz
#1082 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kao što vidim ima masu plinaša poprilično iskusnih pa da pitam prije nego bilo šta uradim.
Auto: Opel Vectra B 1.8 16V
Koji sistem da ugradim i gdje? Ja nekako naginjem Darkom-u iako mi je bliži Atiker što se tiče održavanja, ali malo sam čačk'o po netu i svi hvale Darkom pa sam mislio kod njih ugraditi.
Hvala svima na mišljenju
Koji sistem da ugradim i gdje? Ja nekako naginjem Darkom-u iako mi je bliži Atiker što se tiče održavanja, ali malo sam čačk'o po netu i svi hvale Darkom pa sam mislio kod njih ugraditi.
Hvala svima na mišljenju
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1083 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Samo da se osvrnem na to "tačkasto nebo" na DacijiTheGodfather001 wrote:Prvo se "istačkalo" nebo iznad prtljažnika, a za mjesec i pol istačkalo se kompletno nebo u kabini. Nakon 7 dana u ovlaštenom servisu, pokazali su mi e-mail kojim Dacia negira odgovornost za to i vratili Duster-a. Nedugo poslije toga se javio neugodan miris u kabini i u zadnjim sjedištima. Pošto je rezervna guma bila u prtljažniku, a na njenom mjestu LPG boca, niko nije zavirivao ispod unutrašnjeg poklopca prtljažnika, već su svi mislili da kederi cure i da se voda zadržava u prostoru ispod nogu/sjedišta i da stvara kondenz pa su tu i tražili... Igrom slučaja, zatrebala mi torba sa obaveznom opremom, koja je kada sam je izvadio iz pretinca gdje je bila LPG boca, bila sva buđava, potopljena u vodu kao i još par stvari koje su tu bile...NediM17 wrote:Ma sta, kakva vlaga u kabini i LPG???TheGodfather001 wrote:Da rezimiram svoja iskustva sa LPG instalacijom u autu. Ugrađena u martu 2015.g., Zavoli Bora OBDII, sve perfektno odrađeno u Darkomu i samo ponašanje na renault motoru 1.6 16v je bilo perfektno. Instalacija se otplatila nakon tačno 10 kalendarskih mjeseci. Problem sa LPGom, koji je uništio Duster-a je pojava vlage, od koje se vozilo u unutrašnjosti doslovno "ubuđalo". Sretno(jedva) ga u julu ove godine prodao nakon dubinskog čišćenja nekom šumaru u Kneževu i to za mizeriju jer "dežurni LPG skeptici" nisu "vjerovali" u LPG instalaciju osim ako im je ne ugrade pred njima. da sam nešto uštedio sa LPGom, jesam, ali neznantno. Tokom zime sam sedmično trošio 35l plina + 15-20 litara benzina, ljeti plina isto, a benzina 10ak litara. Tokom vožnje na LPGu odradio 2 servisa na LPGu i 1 mali servis - 280KM ukupno. Nova uredba(tada) poskupila registraciju za 75KM + morao zamijeniti saobraćajnu i vlasničku 32KM.
Od rođaka otkupio moje "staro" vozilo - dizel 2.0, sa 125 kw i DSG mjenjačem i "namirio" se za slijedećih par godina, LPG nikad više, posebno ne sa ovim cijenama dizela. Ubuduće može benzin-hybrid.
Vjerovatno su u pitanju sve kratke gradske relacije?
Reče mi prijatelj, maš.inžinjer da je to sve od temp.inverzije, jer LPG boca i LPG u njoj je u tečnom stanju na veoma niskoj temp., a izolacija u Dacia-i je s.anje te je došlo do pojave kondenza i sve ostalo je historija.
90% vožnje su bile kratke relacije do 6 kilometara... Na dužim relacijama je LPG ok, recimo Sarajevo-Orebić-Korčula-Mostar-Sarajevo u ljetnom periodu, 4 putnika, stvari, klima ukupno je koštala 55KM plina i 20ak KM benzina...
-
NediM17
#1084 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Romeo 80 wrote: Samo da se osvrnem na to "tačkasto nebo" na DacijiNema to veze sa plinom. Izgleda da im je to serijska greška. Ljepilo kojim lijepe nebo ostavlja te fleke. U firmi imamo nekoliko Dacija i sve imaju isti problem. Moj stari vozi Daciju Sandero i pogađaš, ima isti problem!
Ja sam imao Sandera Stepwaya i nisam imao takav problem, ali ocito da je tako. Smijesna mi je bila teorija od starta da mu se auto ubudjalo zbog LPG boce.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1085 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ali otkud nebo u cijeloj prici? Mislim ne kontam stvarnoNediM17 wrote:
![]()
![]()
Ja sam imao Sandera Stepwaya i nisam imao takav problem, ali ocito da je tako. Smijesna mi je bila teorija od starta da mu se auto ubudjalo zbog LPG boce.
-
NediM17
#1086 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
I jos jedna stvar, da se tolika vlaga stvarala, valjda bi auto uvijek maglio. 
Nije nemoguce da se negdje i stvarala voda, ali to sigurno nema nikakve veze sa plinom!
Nije nemoguce da se negdje i stvarala voda, ali to sigurno nema nikakve veze sa plinom!
- drug_profi
#1087 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Astronomija....
Na mjestu plinske boce mora po propisu biti otvor za slučaj da curi plin, koji je teži od zraka, da se ne nakuplja u kabini. Nema logike da se voda zadržava. Temperaturna inverzija je prisutna samo na mjestu gdje LPG mijenja agregatno stanje, znači na isparivaču, a tamo se to rješava toplom vodom iz rashladnog sistema. Većina nas ima plinske boce i po kuhinjama i nikad, nigdje, ni pod kojim uslovima nisam vidio "oznojenu" plinsku bocu.
Vrlo je moguće da je plijesan iz materijala koji se koristi. Ljudi moji shvatite da je Rumunija jedno bizarno mjesto, najblaze receno.
Bez obzira ko je kontrola kvaliteta, auto je proizvedeno sa namjerom da bude sto jeftinije.
Na mjestu plinske boce mora po propisu biti otvor za slučaj da curi plin, koji je teži od zraka, da se ne nakuplja u kabini. Nema logike da se voda zadržava. Temperaturna inverzija je prisutna samo na mjestu gdje LPG mijenja agregatno stanje, znači na isparivaču, a tamo se to rješava toplom vodom iz rashladnog sistema. Većina nas ima plinske boce i po kuhinjama i nikad, nigdje, ni pod kojim uslovima nisam vidio "oznojenu" plinsku bocu.
Vrlo je moguće da je plijesan iz materijala koji se koristi. Ljudi moji shvatite da je Rumunija jedno bizarno mjesto, najblaze receno.
Bez obzira ko je kontrola kvaliteta, auto je proizvedeno sa namjerom da bude sto jeftinije.
-
NediM17
#1088 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Koja je tacno verzija motora ? Ako je 103kw ja bih onda stavio Zavoli Bora OBDII i ne bi bilo lose staviti ni mazalicu ventila (moja preporuka za elektronsku).weltschmertz wrote:Kao što vidim ima masu plinaša poprilično iskusnih pa da pitam prije nego bilo šta uradim.
Hvala svima na mišljenju
Ako su slabije verzije 1.8, onda manje vise neces pogrijesiti sta god odaberes. U tom slucaju, DARKOM i LPG Tech je dobra kombinacija.
-
weltschmertz
#1089 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
90kWNediM17 wrote:Koja je tacno verzija motora ? Ako je 103kw ja bih onda stavio Zavoli Bora OBDII i ne bi bilo lose staviti ni mazalicu ventila (moja preporuka za elektronsku).weltschmertz wrote:Kao što vidim ima masu plinaša poprilično iskusnih pa da pitam prije nego bilo šta uradim.
Hvala svima na mišljenju
Ako su slabije verzije 1.8, onda manje vise neces pogrijesiti sta god odaberes. U tom slucaju, DARKOM i LPG Tech je dobra kombinacija.
-
NediM17
#1090 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
LPG Tech i ne treba ti mazalica ventila. Sretno. 
-
plinas
#1091 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
E sta sve covjek nece procitati budjalo se auto od plina, plus mu trosilo benzina bogdu manje nego plina,ovo meni baca na onu temu bingo vs konzum gdje pljuju jedni druge 
-
TheGodfather001
#1092 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne mogu pohvatati sve komentare, nemam mnogo vremena za forum...
Uglavnom, prije ugradnje LPGa mi je Dacia zimi po gradu trošila 10-12l benzina, sa LPGom plina 13-14l i ne znam šta je tu nejasno, znate kada se prebacuje na plin. Relacija koju sam naveo u kontinuitetu je bila samo Sarajevo-Orebić, ostalo je bilo dosta loco vožnje i tu je potrošio 10ak litara benzina. Kao što vama nije jasno kako je trošio puno benzina, mogu i ja reći da odvadite sa pisanjem da potrošite litar benzina za 6 mjeseci a sve ostalo je na plin, ali nema potrebe za takvim duplikama...apsolutno mi je svejedno jer više ne vozim na plin, a odlično znam koliko sam plaćao i šta.
Na 10.000km je urađen plinski servis - trajanje 9 minuta, majstor je samo od mene tražio da podignem poklopac gepeka da zavrne ventil na boci i ostavim auto da radi dok ne potroši plin iz sistema. Ne znam kako vama radi, ali tako je bilo na onom makadamu ispred Darkoma, da ne pričam da je bio januar i da je bilo prehladno stajati i tih 9 minuta. Niti je gledao sistem niti vadio bocu niti bilo šta drugo, zavrni, promijeni filter, priključi komp, odvrni ventil i ćao.
Ispašće kao sugestivan odgovor - ali je magljenje unutrašnjih staklenih površina bilo veoma izraženo nakon ugradnje LPG, mislio sam da je do filtera, pa sam ih 2 promijenio i opet je bilo isto.
Sada, opet moram naglasiti da se meni nije dalo za.....ti sa lociranjem i identifikovanjem problema, posebno nakon odgovora iz GUMA M-a (uvjerili me da nije do njih i to je to), pa sam prodao auto. Naknadno, na neviđeno, prijatelj mašinac mi je iznio argumentovanu tezu da MOŽE biti i da je 90% od LPG boce koja nije pravilno instalirana i sl. (nisam inžinjer pa nisam pohvatao sve, a posebno me tada nije zanimalo jer je auto već bilo prodato). Da mi se dalo zezati sa tim, odvezao bih ga na vještačenje pa možda bi neko i odgovarao za to, ali nisam (sada me možete napadati svim oružjem i tražiti "kontradiktornosti" u mom forumskom traktatu i sl.) jer mi je trebao novac i drugo auto.
Drugi profil, napisali ste da je do materijala iz Rumunije, ima i ta mjesta ali za lim. Uhvatila je prag kod vozača korozija, mjesec i pol prije isteka garancije na lim... Rusty Dusty
Možda sam ja peh, tj. auto, možda se nikada nije dogodilo, niti će se ikada dogoditi nekome, ali ebga, meni jeste. Nit' koga napadam nit' imam koga blatiti, nit' imam više vremena za forum... Ž
Uglavnom, prije ugradnje LPGa mi je Dacia zimi po gradu trošila 10-12l benzina, sa LPGom plina 13-14l i ne znam šta je tu nejasno, znate kada se prebacuje na plin. Relacija koju sam naveo u kontinuitetu je bila samo Sarajevo-Orebić, ostalo je bilo dosta loco vožnje i tu je potrošio 10ak litara benzina. Kao što vama nije jasno kako je trošio puno benzina, mogu i ja reći da odvadite sa pisanjem da potrošite litar benzina za 6 mjeseci a sve ostalo je na plin, ali nema potrebe za takvim duplikama...apsolutno mi je svejedno jer više ne vozim na plin, a odlično znam koliko sam plaćao i šta.
Na 10.000km je urađen plinski servis - trajanje 9 minuta, majstor je samo od mene tražio da podignem poklopac gepeka da zavrne ventil na boci i ostavim auto da radi dok ne potroši plin iz sistema. Ne znam kako vama radi, ali tako je bilo na onom makadamu ispred Darkoma, da ne pričam da je bio januar i da je bilo prehladno stajati i tih 9 minuta. Niti je gledao sistem niti vadio bocu niti bilo šta drugo, zavrni, promijeni filter, priključi komp, odvrni ventil i ćao.
Ispašće kao sugestivan odgovor - ali je magljenje unutrašnjih staklenih površina bilo veoma izraženo nakon ugradnje LPG, mislio sam da je do filtera, pa sam ih 2 promijenio i opet je bilo isto.
Sada, opet moram naglasiti da se meni nije dalo za.....ti sa lociranjem i identifikovanjem problema, posebno nakon odgovora iz GUMA M-a (uvjerili me da nije do njih i to je to), pa sam prodao auto. Naknadno, na neviđeno, prijatelj mašinac mi je iznio argumentovanu tezu da MOŽE biti i da je 90% od LPG boce koja nije pravilno instalirana i sl. (nisam inžinjer pa nisam pohvatao sve, a posebno me tada nije zanimalo jer je auto već bilo prodato). Da mi se dalo zezati sa tim, odvezao bih ga na vještačenje pa možda bi neko i odgovarao za to, ali nisam (sada me možete napadati svim oružjem i tražiti "kontradiktornosti" u mom forumskom traktatu i sl.) jer mi je trebao novac i drugo auto.
Drugi profil, napisali ste da je do materijala iz Rumunije, ima i ta mjesta ali za lim. Uhvatila je prag kod vozača korozija, mjesec i pol prije isteka garancije na lim... Rusty Dusty
Možda sam ja peh, tj. auto, možda se nikada nije dogodilo, niti će se ikada dogoditi nekome, ali ebga, meni jeste. Nit' koga napadam nit' imam koga blatiti, nit' imam više vremena za forum... Ž
-
530i
#1094 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma nije to normalno, ne smije auto odjednom da magli. Pošto se plinska instalacija spaja i na sistem hlađenja motora ko zna šta je tu i kako neko zajeb'o. Ne mora biti do spremnika plina, možda je neki problem sa antifrizom... Moje je mišljenje da servisi još uvijek nisu na prihvatljivom (meni) nivou, ti što ugrađuju plin...dođeš sa autom od 20 ili više hiljada, a oni se ponašaju kao da je auto od par hiljada. Ne ide to tako...
- zli_hordas
#1095 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da nije voda u plinu.
-
plinas
#1096 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kakve gluposti pises, spaja se na sistem hladjenja pa auto magli530i wrote:Ma nije to normalno, ne smije auto odjednom da magli. Pošto se plinska instalacija spaja i na sistem hlađenja motora ko zna šta je tu i kako neko zajeb'o. Ne mora biti do spremnika plina, možda je neki problem sa antifrizom... Moje je mišljenje da servisi još uvijek nisu na prihvatljivom (meni) nivou, ti što ugrađuju plin...dođeš sa autom od 20 ili više hiljada, a oni se ponašaju kao da je auto od par hiljada. Ne ide to tako...
-
preludezalude
#1097 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam do sada spominjao ali ja sam cuo xy prica o tom Darkomu da je malo zesci fuseraj i da cak i nije neki dijagnosticar. Pricao sam sa dvojicom koji su iz Sarajeva dosli u Tuzlu da rijese problem koji Darkom nije znao dijagnosticirati. Istina ili ne...ja nemam iskustva iz prve ruke.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1098 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
dobro si cuo
-
preludezalude
#1099 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moze trositi toliko benzina ako mu je serviser ustimao da prebacuje na plin na 80 stepeni ili mu je senzor temperature neispravan. Pa jbt ja vozim velikog potrosaca (benzin-plin) pa mi ne uzima mnogo benzina pogotovo ljeti kada samo prvo paljenje u jutro radi na benzin 30 sekundi i ostatak dana prebacuje na plin odmah. Ako je prvo paljenje u toku dana prebacuje na plin za 5 sekundi.plinas wrote:E sta sve covjek nece procitati budjalo se auto od plina, plus mu trosilo benzina bogdu manje nego plina,ovo meni baca na onu temu bingo vs konzum gdje pljuju jedni druge
-
NediM17
#1100 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moze ti magliti zbog antifriza samo ako ti se projede mali hladnjak u kabini. Svako drugo curenje antifriza veze sa kabinom nema!
Takodjer, moze se desiti ako propusu membrane na isparivacu da plin dospijeva u rashladni sistem, ali to opet sa ovim apsolutno nikakve veze nema.
Sto se tice DARKOM-a, ja sam sve pregledao nakon ugradnje, i nije bilo apsolutno nikakvog fuseraja. Istina je da njegovi majstori nizu Bog zna kakvi dijagnosticari niti umiju nesto pretjerano oko softvera i podesavanja. Ali Darko licno je maher i u to sam se licno uvjerio!
Sto se tice prebacivanja na benzin. Kod mene su uslovi u ECU 40 stepeni rashladna tecnost ili 5 sekundi ako je 40+ voda.
Takodjer, moze se desiti ako propusu membrane na isparivacu da plin dospijeva u rashladni sistem, ali to opet sa ovim apsolutno nikakve veze nema.
Sto se tice DARKOM-a, ja sam sve pregledao nakon ugradnje, i nije bilo apsolutno nikakvog fuseraja. Istina je da njegovi majstori nizu Bog zna kakvi dijagnosticari niti umiju nesto pretjerano oko softvera i podesavanja. Ali Darko licno je maher i u to sam se licno uvjerio!
Sto se tice prebacivanja na benzin. Kod mene su uslovi u ECU 40 stepeni rashladna tecnost ili 5 sekundi ako je 40+ voda.