Bosanska piramida Sunca vol.3

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
A_I_

Post by A_I_ »

wels wrote:
...neka vrlo LOGIČNA pitanja koja se sama postavljaju kako se otkriva sve više potpuno RAZLIČITIH struktura. i tačka.
a na to nikako da iko JASNO odgovori ...
Pa svi bi mi volili vidjet sve,sad i odmah i dobit odgovore na sva pitanja.

ZA MNOGE STVARI JE VALJDA POTREBNO I VRIJEME.

Kako je sve to gradjeno kada,u kojim oblicima itd. ???

Na mnoga pitanja nauka nece ni imat odgovor.
Jednostavno potrebno je mnogo toga uradit,odnosno otkrit da bi slika svega bila jasnija.
Logicno za ne ?
ne pije ta priča vode

opet naglašavam:: PRVO ŠTO JE TREBALO URADITI JESTE OTKOPATI IVICE PIRAMIDALOG BRDA VISOČICA !!! što nikad dosad nije urađeno a već su fokus prebacili na drugulokaciju - p. mjeseca :-)

ZAŠTO TO NIKAD DOSAD NIJE URAĐENO ???
kad je to najubjedljiviji dokaz za postojanje piramida, zar ne??? ove "ploče" potpuno različitih oblika i strukture mogu biti ostaci Podvisokog, puteva iz doba Rima, Ilira itd itd...

otkad ovo::

Image

može biti djelo neke civilizacije ???

i još bez trunke razumnog razmišljanja stavljati u isto koš kao i ove strukture::

Image
boric

Post by boric »

wels wrote:
A_I_ wrote:
wels wrote: Ma pustite covjeka nek kopa,koji vam je k....
vidi, uopšte me NE interesuje tzv. "sukob" oficijelne BH nauke i tzv. "alternativne", capysh :D
ono što mene interesuje, ne kao tzv. antipiramidaša veća kao nekog ko misli svojom glavom i ne skače pred rudu, jesu potencijalne manipulacije masama(pa i političke) na osnovu upitnih tvrdnji i teza te neka vrlo LOGIČNA pitanja koja se sama postavljaju kako se otkriva sve više potpuno RAZLIČITIH struktura. i tačka.
a na to nikako da iko JASNO odgovori ...

Ma daj ne zezaj,pa jel ti stvarno mislish da su ljudi izmanipulisani i da svi ti tzv piramidashi sto posto vjeruju da je tu bash piramida.
Mislim da vecina samo vjeruje da je u pitanju neshto veliko i znacajno.U krajnjem slucaju piramida.
Iz tog razloga piramidashi i podrzavaju iskopavanje,a niposhto, kako zli jezici hoce prikazat,da je masa opijena i izmanipulirana.

Visocica krije nesto kolosalno,to je sigurno.

Vishe,u muzickoj numeri koja je skoro pa gotova.
Sve je spremno,samo josh da udjem u studio,pardon pc-program.
tao je wels,ma ko se to nama sikira za narod da ga ko ne izmanipulira!!
Gospon Macola

Post by Gospon Macola »

wels wrote: Visocica krije nesto kolosalno,to je sigurno.
Ne izvlacite se, piramidasi (tj. semirovi sektasi). Ili piramida, ili blamaza.

Nema tu "nesto kolosalno je", nego ili ono o cemu ste vec mjesecima trabunjali ili nista.

Uostalom, i gomila blata moze izgledati kolosalno.

Jos malo, pa cete tvrditi da se ispod Visocice nalazi jedna ogromna kugla, takoreci "mama kugla" a one ostale kuglice su njena djeca, koja ti pomazu kada ne mozes da pisas na miru. :-) :-) :lol: :lol:
boric

Post by boric »

wels wrote:
mIRCerka wrote:
Gospon Macola wrote: Sjeti se samo Semirovih bisera o najavljenim stucnjacima, koji uopce ne zele da imaju bilo kakvog posla s njim. O tome se pise i u najnovijem clanku na archaeology.org.

http://www.archaeology.org/online/featu ... pdate.html

A da ne govorim o 27.000 godina staroj piramidi ... pa onda 9 piramida, pa onda o "nobelovcu" Andretti ... pa onda o 25-godisnjoj "arheologinji" Nancy Gall, koja se bavi samo "iz hobbija" arheologijom, pa onda o onom gostovanju u Hayatovoj emisiji "Korak", kada se nije mogao sjetiti svog mentora disertacije itd. itd. ... ah, ti "alternativni biseri". :-)
12 ne 27 :D

sto se ostalog tice, vidim pratis ga pravo :D:D:D sad se pitam ko je vise opsjednut piramidama vi ili mi :D

Ja ga pratim samo iz razloga sto ga vi pljujete do besvjesti.

Iz razloga sto Visocica krije neshto kolosalno.

Iz vashih tekstova se naslucuje zavist,zloba ....
slazem se wels,potpisujem i sta ovi dundjer antipiramidasi hoce,sta je njihov motiv da su protiv SEMIRA OSMANAGICA..
Shoshana

Post by Shoshana »

boric wrote:
wels wrote:
mIRCerka wrote:

Zato Osmanagicu treba vjerovati. Pa zna covjek sta prica, nije on dzaba po Marsu hod'o :shock:

Eto i odgovora Boricu (jel' ti Mario sta u rodu?). Pa mi smo naprosto ljubomorni sto mi nismo hodali po MArsu i druzili se sa vanzemLJacima :lol: :lol:
A_I_

Post by A_I_ »

boric wrote: slazem se wels,potpisujem i sta ovi dundjer antipiramidasi hoce,sta je njihov motiv da su protiv SEMIRA OSMANAGICA..
oleeeeee oleeeeeeeee Svemira za predsjednika uh pardon PFARAONA :lol:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

i ja kazem.ili piramida ili nista.sad se ne vadite na nesto kolosalno a nije piramida.piramidu kopate i piramidu ima da iskopate.ako ne bude piramida onda ce biti istina da vam je mozak manji od makova zrna.toliko
Piramidos

Post by Piramidos »

vidim skupila se cijela elita piramidaske ublehe, mirci, goran, wels, boric samo fali superm, cernica, hrasno hahaha, ali gospodo slabo nesto branite , golovi vam padaju na sve strane, u slobodnom prevodu suplji ste ko ukrajinci protiv spanaca hahahah al bice toga jos tek je pocelo samo polako. do tada grickajte noktice (mozete i sa stopala ako nestane na prstima) jer ode vam teferic nazad u podvince.

p.s. gorane jel to aludiras lovrenovic i govedarica, samo kauri potpisali ili? 8-)
Piramidos

Post by Piramidos »

One might have thought that the Ice Age Bosnian pyramid story would collapse like a bad soufflé, but no. Mainstream media has become somewhat more critical of stories emanating from Visoko, but much of the real work in dissecting the claims has appeared on blogs and message boards, such as The Hall of Ma'at (see "Pseudoscience in Cyberspace"). Unfortunately, the mainstream folks haven't picked up on much of this. Meanwhile, the professional community has become more outspoken, notably with a recent field trip to the site by Anthony Harding, who is president of the European Association of Archaeologists, and in response to a proposed UNESCO mission to the site.

First off, by way of summarizing it all, we are still awaiting any credible evidence that these hills are man-made pyramids and that they date to the end of the Ice Age. That's the big claim, and the burden of proof is on those making it. Semir Osmanagic says, "It's such a huge construction undertaking that the only answer is, yes, this is the work of a supercivilization" (see "Pyramid Scheme" in the July/August issue of ARCHAEOLOGY; abstract here). But where are the artifacts? Where are the settlements in which the people lived? Where are the dates?

"Not any evidence at all has been found," says Harding, quoted by the Associated Press. "I've seen the site, in my opinion it is entirely natural." But the same article, widely carried with slight variations (here is one example), still describes Osmanagic as "the amateur Bosnian archaeologist who has been investigating Latin American pyramids for 15 years." The conclusions reached by him, that the Maya originally came from outer space, identify the kind of researcher Mr. Osmangic is, but that's ignored by the reporter.

The AP story also recycles the opinions of one Aly Abd Alla Barakat, said to be a geologist from the Egyptian Mineral Resource Authority and familiar with his country's pyramids. His assessment: "My opinion is that this is a type of pyramid, probably a primitive pyramid." So, the "supercivilization" was apparently only able to come up with a "primitive pyramid." It's worth looking a bit closer at Barakat's conclusions, or at least the statements made by him. I haven't seen anything that resembles an official report, though according to a June 12 Agence France-Presse story "Barakat said that he had sent a report on the site to one of the world's leading Egyptologists, Zahi Hawass, who had recommended him to the foundation leading the excavation work." (I have not been able to confirm the claim he was recommended by Hawass.) In a Reuters report back on May 17, Barakat is said to have identified "sand layers" between the stones unearthed at Visoko as being "the same type of artificial cement used in ancient Egyptian pyramids." The AFP story quotes him as saying, "The white stuff I found between the blocks could be a glue. It is very similar to that we have found in the Giza pyramids." Glue? We seem to be operating in the fog of translation here, but surely a geologist familiar with the pyramids at Giza would know that the ancient Egyptians used gypsum mortar, sometimes gobs of it, to fill in between stone blocks.

So Harding, an archaeologist, says it's natural. Barakat, supposedly a geologist familiar with pyramids, says it's a "primitive pyramid." If only a group of eminent geologists familiar with this area would visit the site. Perhaps they could sort it all out. Oh, wait, actually they did already. There's a FENA (Bosnia and Herzegovina's Federal News Agency) report on an examination of the "pyramid" by professors from the Faculty of Mining and Geology at the University of Tuzla. This was apparently done in early May at the behest of Osmanagic's foundation, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun. Conclusions? According to team leader Sejfudin Vrabac, it's a natural geological formation and there are dozens of similar formations in the Sarajevo-Zenica mining basin alone.

The FENA story about the geologists has been posted on a couple of websites. You can view it at Bosnian Pyramids: Absence of Evidence is not Evidence of Atlantis by Alun Salt, a Ph.D. student in the School of Archaeology and Ancient History at Leicester University. Salt combines his own observations with links to source documents about the "pyramids." For example, he cites different accounts that state the height of the main "pyramid" is 70 meters, 100 meters, or even 220 meters. Then he notes that, if its sides are each 365 meters long, as claimed, simple geometry dictates that the height must be 187.5 meters. So how big is the supposed pyramid? Apparently we haven't figured that out yet. That or it changes size from time to time.

Another question that has come up on messages boards is, who are the various experts that are cited as participating in the project? Salt has some of that information, specifically about archaeologists Grace Fegan, from Ireland, and Royce Richards, from Australia. They are both named on a January 18 press release from the project: "Participation has been confirmed by the following archeologists: Grace Fegan, a leading Irish archeologist, Royce Richards from Austria, together with other archaeologists from the University in Innsbruck, Glasgow and Ljubljana." But the facts are different. Neither is involved with the site. Neither ever went to the site. There are, apparently, other examples of this, such as Allyson McDavid (USA) and Chris Mundigler (Canada). And there is at least one example, too, of a person named as a participant who has proved untraceable. (This is why I view with some skepticism references to Zahi Hawass in conjunction with Barakat.)

Archaeologists and geologists are convinced that the hills are just hills, and the information put out by the project is demonstrably inconsistent or self-contradictory or misleading. What's the next logical step? "We shall send a UNESCO expert team to Visoko to determine exactly what it is all about," says UNESCO Secretary General Koichiro Matsuura in a June 5 Reuters story quoting him from an interview in the newspaper Dnevni Avaz. The Deutsche Presse-Agentur about this explains that "The chairman of Bosnia-Herzegovina's rotating presidency, Sulejman Tihic, met with UNESCO director-general Koichiro Matsuura in the Croatian coastal town of Opatija...Tihic informed Matsuura about progress at the site in the town of Visoko where the structure was found and Matsuura promised to send soon a group of UNESCO archaeological experts to investigate the find."

You might think that archaeologists would welcome the arrival of UNESCO on the scene. But that's not the case. Why? Because association of UNESCO's name with the site lends credence to Osmangic's claims. In fact, a letter signed by dozens of archaeologists (including myself) was sent to UNESCO in hopes of forestalling that. Bosnian archaeologists and geologists agree that the hills are not Ice Age pyramids. European and American archaeologists agree. What can UNESCO add? Nothing. What's the cost? Ongoing "excavation" threatens real sites, diverts funds that could be used elsewhere (whether in cultural preservation or social programs), and continues to mislead the public. Bosnia deserves better.

The letter to UNESCO concludes:

The pyramid claims of Mr. Osmanagic and the activities of his team pose a serious threat to the rich historical, cultural and archaeological heritage of the Visoko region. The visit of the UNESCO experts to this area should not be allowed to be represented by Mr. Osmanagic as support for his pseudoarchaeological claims.

This visit, should it occur, ought also to include Bosnian experts, geologists, archaeologists and historians and allow for their scientific opinion to be heard. Bosnia-Herzegovina came out of the 1992-95 war without some of her most important and beautiful cultural and historical heritage gems. It would be irresponsible to let pseudoarchaeology finish off what is left intact.

Mark Rose is Online Editorial Director, Archaeological Institute of America.
Odlican tekst obavezno stivo za sve
wels

Post by wels »

taxi_driver wrote:i ja kazem.ili piramida ili nista.sad se ne vadite na nesto kolosalno a nije piramida.piramidu kopate i piramidu ima da iskopate.ako ne bude piramida onda ce biti istina da vam je mozak manji od makova zrna.toliko

Samo se ja vadim,ostali ne,zar ne ? :D

Ne zaobilazi istinu taxsisto!
wels

Post by wels »

Piramidos wrote:vidim skupila se cijela elita piramidaske ublehe, mirci, goran, wels, boric samo fali superm, cernica, hrasno hahaha, ali gospodo slabo nesto branite , golovi vam padaju na sve strane, u slobodnom prevodu suplji ste ko ukrajinci protiv spanaca hahahah al bice toga jos tek je pocelo samo polako. do tada grickajte noktice (mozete i sa stopala ako nestane na prstima) jer ode vam teferic nazad u podvince.

p.s. gorane jel to aludiras lovrenovic i govedarica, samo kauri potpisali ili? 8-)

Upravo tvoj tekst je primjer golova koje dobijaju piramidashi.

Pominjanjem kaura pokazujesh na kakv teren zelish prebaciti diskusije.

Stidi se!
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Image

Jeste vi sigurni da to kineski zid nije potonuo s druge strane zemljine kugle? :lol:
wels

Post by wels »

Image
Image
Image
Image
Goran_35

Post by Goran_35 »

taxi_driver wrote:i ja kazem.ili piramida ili nista.sad se ne vadite na nesto kolosalno a nije piramida.piramidu kopate i piramidu ima da iskopate.ako ne bude piramida onda ce biti istina da vam je mozak manji od makova zrna.toliko
A ko je ono TVRDIO DA SE RADI O OBICNOM BRDU? :roll: :lol: :lol:
Goran_35

Post by Goran_35 »

Piramidos wrote:vidim skupila se cijela elita piramidaske ublehe, mirci, goran, wels, boric samo fali superm, cernica, hrasno hahaha, ali gospodo slabo nesto branite , golovi vam padaju na sve strane, u slobodnom prevodu suplji ste ko ukrajinci protiv spanaca hahahah al bice toga jos tek je pocelo samo polako. do tada grickajte noktice (mozete i sa stopala ako nestane na prstima) jer ode vam teferic nazad u podvince.

Jok ja :oops: to su ipak samo tvoje rijeci a i razmisljanja! :D Znam nije lako biti nacionalno opterecen , :oops: ,medju ljudima koje politika a ni nacija apsolutno ne interesuje :D
wels

Post by wels »

Goran_35 wrote:
Gorane,jel vidish kako su zapjenili,a uvrede pljushte sa svih strana :lol:

Boze, sto oni nece piramidu?
:D

Nisu mi jasni ovi likovi.

Svi zele piramidu,samo oni ne :? :D
Goran_35

Post by Goran_35 »

wels wrote:
Goran_35 wrote:
Gorane,jel vidish kako su zapjenili,a uvrede pljushte sa svih strana :lol:

Boze, sto oni nece piramidu?
:D

Nisu mi jasni ovi likovi.

Svi zele piramidu,samo oni ne :? :D
Na sajtovima od banovanog nam druga :D Mr NeZnanja :oops: stoji da su ga vanzemaljci malkice obradili :oops: plus da je ostao trudan,jerbo nosi jaje :D ... :lol:

E zato su i ovi zapjenili,boje se vanzemaljaca,a vidili su sta je bilo sa kolegom :oops: znanjem ,inace daleko najacem antipiramidasu na ovom forumu :oops:
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
Jok ja :oops: to su ipak samo tvoje rijeci a i razmisljanja! :D Znam nije lako biti nacionalno opterecen , :oops: ,medju ljudima koje politika a ni nacija apsolutno ne interesuje :D
Zanimljivo da,od domacih, nema Imamovicevog i Zilkinog potpisa? Samo Govedarica i Dubravko Lovrenovic!
samo pitanje, znam da nisi nedo bog gdije bi ti :D . nego sta bi sa CEVOVODOM jel to zbog poplave wels :-) ?
Piramidos

Post by Piramidos »

dobro odradjujete dnevnicu ali kazem vam ja gotovo valja vam pakovati kufere, po carsi se vec prica o svadji u fondaciji hahahha, naravno zbog love hohohoh :-)
Goran_35

Post by Goran_35 »

Piramidos wrote:
Goran_35 wrote:
Zanimljivo da,od domacih, nema Imamovicevog i Zilkinog potpisa? Samo Govedarica i Dubravko Lovrenovic!
samo pitanje, znam da nisi nedo bog gdije bi ti :D . nego sta bi sa CEVOVODOM jel to zbog poplave wels :-) ?
cuj piramidalni :oops:

znam da ti je dosadno, i da si zeljan da na bilo koji nacin ponizis nekoga od tkzv. "piramidasa" ,ali meni se ne da da bezze laprdam i supljiram...
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
E zato su i ovi zapjenili,boje se vanzemaljaca,
evo vec su tu oko nas hahahaha :) :) dosli ljudi po svoje kugle hahaha

Image

Image

Image

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/c ... o,31122.jl
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
znam da ti je dosadno, i da si zeljan da na bilo koji nacin ponizis nekoga od tkzv. "piramidasa" ,ali meni se ne da da bezze laprdam i supljiram...
pa nista onda od dnevnice, vidi kako pionir wels to radi ugledaj se na njega. djaba nabijas racun za net hahaha
uozo

Post by uozo »

Ja sam cuo juce da su u dolini piramidi juce otkrivena i dva prirodna brda. Jos nije ispitano da li su stvarno prirodna ali ce ovih dana doci strucnjaci iz Togo-a i Myanmara da ispitaju situaciju... :-)
wels

Post by wels »

Piramidos wrote:
Goran_35 wrote:
pa nista onda od dnevnice, vidi kako pionir wels to radi ugledaj se na njega. djaba nabijas racun za net hahaha

Mi dijelimo dnevnice,bez obzira na ucinak.

Usput,hvala Goranu sto mi sve ove mjesece odradi veci dio plate.

A zar ti Piramidos radish dzaba?
Skidam kapu.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Salu na stranu. Jesu li ovo piramide, ja to zaista nemam pojma.
Sve to zvuci mnogo nevjerovatno, ali da bi covjek povjerovao da je ovo PRIRODNO onda bas treba da bude sljepi debil.
Piramide mozete osporavat ali ne na bazi da je prirodno? Jel bas ne vidite il ne vjerujete svojim ocima?
Ko god tvrdi to boga mi njemu je psihijatrija uz veliku dioptriju naocala prijeko potrebna.

Ako je ovo prirodno

Image

Onda je i ovo

Image
Cudne "prirodne biljkice" na slici 2, zar ne? :shock:

Znaci obratite paznju na kojoj bazi negirate. "Prirodno" je davno popusilo a neki se i dalje hvataju za to.
Locked