Ne pravdam ja Hamas, razumijem da je rezultat genocida i sav bijes, ali kriti se među civilima je zločin.dr_Evil wrote: ↑27/05/2024 14:55I zbog toga nikad nece moci bit iz naroda i radi naroda. Odose civili ode i vojska, zato se gradovi ne evakuisu, ali se ne puca iz iste sobe gdje su civili. Makar se sprat promijeni.Hakiz wrote: ↑27/05/2024 14:46
Ali Izrael ne uništava Hamas nego ubija djecu. Ispaljene rakete Hamasa juče pokazuju da Izrael ne uništava Hamas.
Ako se hamasovci uvuku među djecu i Izrael zapuca, opet ubija djecu. Neka nađe način da hamasovce izvuče, pa uništi. Hamas nema navođene rakete pa puca po djeci. Tačno. Hamas je teroristička organizacija, Izrael je "jedina demokratija na Bliskom istoku". Ako ta demokratija koristi iste metode kao teroristi, onda se sa teroristima izjednačava.
A opet se vraćamo na to da je Hamas rezultat, posljedica, višedecenijskog terorizma države Izrael nad Palestinom i palestincima. To ne opravdava postupke Hamasa, naravno, ali kao što sam reče, što je Izrael "čačkao medvjeda i kurčio se" ako mu smeta sada šta Hamas radi.
Uosatlaom, reakcije danas u Evropi pokazuju kako je Izrael sam uspio da ljudi ako ne da zaborave na 7. 10, onda da prestanu te događaje smatrati razlogom i opravdanjem za zaločine koje Izrael čini.
Izrael izgleda zaboravlja, ili ga nije briga, za činjenicu da nije cijeli svijet SAD i da neće cijeli svijet dati mu carte blanche kao što mu SAD daje.
A ako zaboravlja, ili ga nije briga, to mu može izazvati posljedice. Osude su krenule, da li će doći do materijalizacije u vidu nekih sankcija, diplomatskih ili ekonomskih prekida saradnje, možda sutra nekog hapšenja zbog npoštovanja naredbe suda o prekidu napada itd, vidjet ćemo.
Nego kritikujem Izrael. Kao što sam rekao, neka izvuku Hamas, kako god znaju, van civila pa unište. Tada mu niko ne bi prigovorio. Ali ubijati civile pod obrazloženjem da se tako uništava Hamas je zločin u najmanjem jednak onom koji Hamas čini.
Evo upravo na vijestima je spomenuto da se šatorski kamp u kojem je Izrael sinoć izvršio zločin nalazi se u sigurnoj zoni koju je uspostavio Izrael. Otkud Hamas u sigurnoj zoni koju je uspostavio Izrael?
Uz to, sve vrijeme dok se Izrael bori protiv Hamasa ubijajući djecu, konstantno ubija i na Zapadnoj Obali. Tamo se ne bori protiv Hamasa, šta je Izraelu izgovor za ta ubistva?