Kutak za ateističko-religijski trenutak
- arzuhal
#1076 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Upravo tako, Boško. I naveo sam da je Zapad globalizator, jer ako postoji globalizacija mora postojati i globalizator. Odatle Yuval Noah Harari, sa svoje strane, tvrdi da je Islamska država postmodernistički proizvod, bliža Michaelu Foucaultu nego poslaniku Muhammedu. I tako dalje.
-
zijancer
#1077 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ne čekamoallem_77 wrote:Čekamo da nam Arzuhal objasni? Možda se ovdje krije odgovor? A možda i ne? Ja sam samo pročitao prevod Kur'ana i par hadisa. Svjestan sam svog neznanja.zijancer wrote:Hocete li me skalpirati ako zamolim da neko pokusa objasniti sta je mjera stvari?
https://m.facebook.com/stazomispravnih/ ... 9538518544
-
Škobo Habu
#1078 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zapad je kolokvijalni naziva za američki imperijalistički sistem. Hladno-ratovsku podjelu u kojoj je Amerika odnjela pobjedu nad Sovjetima i sličnim satelitima, ne samo na vojnom planu, već na planu pružanja maximuma po pitanju životnog standarda i egzistencijalnih uslova vlastitim građanima.arzuhal wrote:Upravo tako, Boško. I naveo sam da je Zapad globalizator, jer ako postoji globalizacija mora postojati i globalizator. Odatle Yuval Noah Harari, sa svoje strane, tvrdi da je Islamska država postmodernistički proizvod, bliža Michaelu Foucaultu nego poslaniku Muhammedu. I tako dalje.
Taj stil su kasnije svi odlučili kopirati, bez da se Amerikanci nešto posebno trude.
Ameri su ti koji su, kao apsolutni pobjednici nad nacizmom, profitirali nakon WW2, jer su bili jedna od rijetkih zemlja u to doba koja je mogla svojim građanima obezbjediti ono što se zvalo "američki san", koji je svoj najveći uspon doživio u pedesetim i šesdesetim godinama prošlog stoljeća.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#1079 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Definitivno. Izdanak terminalne faze liberalizma i zapadnog globalizma. Njihov direktan proizvod, njihovo naličje i lična karta.arzuhal wrote:Upravo tako, Boško. I naveo sam da je Zapad globalizator, jer ako postoji globalizacija mora postojati i globalizator. Odatle Yuval Noah Harari, sa svoje strane, tvrdi da je Islamska država postmodernistički proizvod, bliža Michaelu Foucaultu nego poslaniku Muhammedu. I tako dalje.
- Challenger_
#1080 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mali derpe Justin Bieber, Lady Gaga i Abu Bakr al-Baghdadi su avatari i ikone terminalne faze te i takve civilizacije. Njihov odraz u ogledalu.
- Gojeni H
#1081 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne, ovo je trenutak kad se mozda treba pogledati i neka druga filozofska tradicija osim evropske.ExNihilo wrote:Je li ovo pravi trenutak da se spomene kako Niče izjavljuje sa zebnjom da je Bog umro?
A mozda je dobar trenutak za jedan izlet u sumu, 'nako mozak na pasu, posmatranje drveca, ptica... mozda se sta i nauci.
-
broj dva
#1082 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Haman ne volim ni tinejdžera ni space divu ali nije fer u isti koš sa Abu Bakrom ih stavljati...Challenger_ wrote:Mali derpe Justin Bieber, Lady Gaga i Abu Bakr al-Baghdadi su avatari i ikone terminalne faze te i takve civilizacije. Njihov odraz u ogledalu.
- Gojeni H
#1083 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kada su SAD odnijele pobjedu nad SSSR-om na vojnom planu?Škobo Habu wrote:
Zapad je kolokvijalni naziva za američki imperijalistički sistem. Hladno-ratovsku podjelu u kojoj je Amerika odnjela pobjedu nad Sovjetima i sličnim satelitima, ne samo na vojnom planu, već na planu pružanja maximuma po pitanju životnog standarda i egzistencijalnih uslova vlastitim građanima.
Taj stil su kasnije svi odlučili kopirati, bez da se Amerikanci nešto posebno trude.
Ameri su ti koji su, kao apsolutni pobjednici nad nacizmom, profitirali nakon WW2, jer su bili jedna od rijetkih zemlja u to doba koja je mogla svojim građanima obezbjediti ono što se zvalo "američki san", koji je svoj najveći uspon doživio u pedesetim i šesdesetim godinama prošlog stoljeća.
Amerikanci se mnogo trude da stvore potrosacka drustva i u tome su u velikoj mjeri i uspjeli. Dobro dosao u globalizirani svijet.
Dajes izuzetno kontradiktorne izjave.
Americki san 50-ih I 60-ih godina je znacio san za samo jedan dio drustva. U tim bajnim godinama su jos uvijek vjesali crnce o granu a pedere silovali pendrekom u policijskoj stanici.
Moj si onaj ...
- Bloo
- Globalna šefica
#1084 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pusti ga...zalutao sa Sirije.broj dva wrote:Haman ne volim ni tinejdžera ni space divu ali nije fer u isti koš sa Abu Bakrom ih stavljati...Challenger_ wrote:Mali derpe Justin Bieber, Lady Gaga i Abu Bakr al-Baghdadi su avatari i ikone terminalne faze te i takve civilizacije. Njihov odraz u ogledalu.
-
kakavdanakneiskustvu
- Challenger_
#1086 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Fer-nefer, proizvod su istih krugova i istog sistema vrijednosti.broj dva wrote:Haman ne volim ni tinejdžera ni space divu ali nije fer u isti koš sa Abu Bakrom ih stavljati...Challenger_ wrote:Mali derpe Justin Bieber, Lady Gaga i Abu Bakr al-Baghdadi su avatari i ikone terminalne faze te i takve civilizacije. Njihov odraz u ogledalu.
- Gojeni H
#1087 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.newsbar.hr/veliko-otkrice-a ... Nn8NNw7vDE
- geralt
#1088 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
I opet se na temi mijesaju babe (hiper-religiozno americko drustvo, koje je u svakom aspektu religioznije od bosanskog) i zabe (sekularna drustva zapadne i sjeverne Evrope). I u sve to je nekako udrobljen i veliki krscanin Justin Bieber (nije sarkazam, proguglajte).
-
allem_77
#1089 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ko ima novac ima i vlast. A ko ima monetarnu vlast ima vlast i nad tri druge vlasti. A svaki čoban je odgovoran za svoje stado. Kada imam novac/vlast želim biti... 
-
Škobo Habu
#1090 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Indirektno u Afganistanu.Gojeni H wrote:
Kada su SAD odnijele pobjedu nad SSSR-om na vojnom planu?
Šta je kontradiktorno u mom navodu????Amerikanci se mnogo trude da stvore potrosacka drustva i u tome su u velikoj mjeri i uspjeli. Dobro dosao u globalizirani svijet.
Sad ti želiš da ispadneš pametan?Americki san 50-ih I 60-ih godina je znacio san za samo jedan dio drustva. U tim bajnim godinama su jos uvijek vjesali crnce o granu a pedere silovali pendrekom u policijskoj stanici.
Moj si onaj ..
Nisam nigdje ni negirao rasnu segregaciju na Jugu i položaj afro-američkog stanovništva, no očigledno nisi upućen u neke historijske činjenice da su upravo pedeset i šezdesete godine prošlog stoljeća bile i vrijeme najvećih migracija Afro-Amerikanaca sa Juga ka Sjeveru, upravo iz ekonomskih razloga i ubrzanog razvoja industrije.
- MarlboroGold
#1091 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Period baby boom generacija je bio najbolji za SAD, ali je od njih i krenuo pretjerani konzumerizam. Sve ima svoje dobre i loše strane.
-
Škobo Habu
#1092 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Taj baby boom bi bio nemoguć bez ekonomskog razvoja Amerike nakon WW2.MarlboroGold wrote:Period baby boom generacija je bio najbolji za SAD, ali je od njih i krenuo pretjerani konzumerizam. Sve ima svoje dobre i loše strane.
Sam Rosewelt je započao američki preporod pod egidom da svaki Amerikanac mora posjedovati svoju kuću, auto, i imati posao. To je period nastanka tzv. suburbie.
Masovne gradnje američkih predgrađa.
- MarlboroGold
#1093 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tako je.Škobo Habu wrote:Taj baby boom bi bio nemoguć bez ekonomskog razvoja Amerike nakon WW2.MarlboroGold wrote:Period baby boom generacija je bio najbolji za SAD, ali je od njih i krenuo pretjerani konzumerizam. Sve ima svoje dobre i loše strane.
Sam Rosewelt je započao američki preporod pod egidom da svaki Amerikanac mora posjedovati svoju kuću, auto, i imati posao. To je period nastanka tzv. suburbie.
Masovne gradnje američkih predgrađa.
- Gojeni H
#1094 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ako je po toj logici onda su SSSR odnijele daleko vecu "posrednu" pobjedu u Vijetnamu. Bezveze ti ova.Škobo Habu wrote:Indirektno u Afganistanu.Gojeni H wrote:
Kada su SAD odnijele pobjedu nad SSSR-om na vojnom planu?
Šta je kontradiktorno u mom navodu????Amerikanci se mnogo trude da stvore potrosacka drustva i u tome su u velikoj mjeri i uspjeli. Dobro dosao u globalizirani svijet.
Sad ti želiš da ispadneš pametan?Americki san 50-ih I 60-ih godina je znacio san za samo jedan dio drustva. U tim bajnim godinama su jos uvijek vjesali crnce o granu a pedere silovali pendrekom u policijskoj stanici.
Moj si onaj ..
Nisam nigdje ni negirao rasnu segregaciju na Jugu i položaj afro-američkog stanovništva, no očigledno nisi upućen u neke historijske činjenice da su upravo pedeset i šezdesete godine prošlog stoljeća bile i vrijeme najvećih migracija Afro-Amerikanaca sa Juga ka Sjeveru, upravo iz ekonomskih razloga i ubrzanog razvoja industrije.
Ranije si postavio post u kojem su navodi kontradiktorni zadnjim. Ne mogu sad traziti.
Nemam nikakvu zelju da ispadnem ni pametan ni glup. Samo razgovaramo.
Opet te ne kontam. Da, crnci su migrirali prema sjeveru. Kakve to veze ima s njihovim pravima?
Da se podsjetimo, govorio si o americkom snu 50ih I 60ih. Iole respektabilniji cak americki autori ne govore o tom periodu kao idealnom jer nije bio takav. Isto kao kad bi govorio o aparthejdu kao zlatnim godinama Juzne Afrike.
- Gojeni H
#1095 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kako za koga, u svakom smisluMarlboroGold wrote:Period baby boom generacija je bio najbolji za SAD, ali je od njih i krenuo pretjerani konzumerizam. Sve ima svoje dobre i loše strane.
-
allem_77
#1096 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mjera u svemu.zijancer wrote:ne čekamoallem_77 wrote:Čekamo da nam Arzuhal objasni? Možda se ovdje krije odgovor? A možda i ne? Ja sam samo pročitao prevod Kur'ana i par hadisa. Svjestan sam svog neznanja.zijancer wrote:Hocete li me skalpirati ako zamolim da neko pokusa objasniti sta je mjera stvari?
https://m.facebook.com/stazomispravnih/ ... 9538518544može stati u jednu ebenu riječ
-
Edouard
#1097 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mjera svih stvari je Ljubav; ljubav prema Bogu i prema bližnjemu.
- beni-bu-man
#1098 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Edouard wrote:Mjera svih stvari je Ljubav; ljubav prema Bogu i prema bližnjemu.
Haj ne seri
- Bloo
- Globalna šefica
#1099 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Play.nice...beni-bu-man wrote:Edouard wrote:Mjera svih stvari je Ljubav; ljubav prema Bogu i prema bližnjemu.
![]()
![]()
![]()
Haj ne seri
- beni-bu-man
#1100 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pardonBloo wrote:Play.nice...beni-bu-man wrote:Edouard wrote:Mjera svih stvari je Ljubav; ljubav prema Bogu i prema bližnjemu.
![]()
![]()
![]()
Haj ne seri
morel ne kaki