Na zapadu ako dajes ime koje nije dio tvoje tradicije postajes white trash.google ithAZNADAR wrote:O cemu ti pricas - to postoje neka pravila i definicije sta, kakav,... Bosnjo mora biti, koja imena ne smije imati a koja smije? Halo ba!?sadie_forever wrote:Ne zna Azem da neki bosnjaci pate od necega sto se zove sindrom manje vrijednostihAZNADAR wrote:Interesantan pogled na bosnjacki identitet od strane jednog Albanca. Azem Vlasi.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/112 ... o_jer.html
Povodom izjave Dodika koja glasi:
"Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod. Kao što Srbi imaju kosovski mit, tako je i ovdje trebalo da se napravi mit koji treba da ojača identitet Bošnjaka"
I pita se Azem kako je moguce da Dodik moze sa takvom izjavom doci u Sarajevo. I kako niko nije reagovao.
"Bošnjacima se u principu divim na trpeljivosti, ali taj Dodik, ako se i poslije ovoga smije pojaviti u Sarajevu, onda sa njihovim ponosom nešto nije u redu. Zamislite da se poslije takve izjave o bosanskim Srbima Šefik Džaferović ili Željko Komšić pojavi u Banja Luci."
Azem ocigledno nezna da dobar broj Bosnjaka, pardon Bosanaca dijeli isto misljenje o narodu koji je izmisljen u hotelu, nema pravo koristiti bosanski jezik vec samo jezik sa bosnjackom imenicom, da mu historija pocinje od 93-ce ili u boljem slucaju od Turske,... i da se ponos u Bosnjaka tumaci kao fasizam, nacionalizam, primitivizam,... Sta zna Azem, buduci da Albanci nemaju svoj fgr.
Jebiga
smijesno je vidjeti na zapadu kad bosnjo daje europska imena tipa edvin,sabrina,albin ..samo da bi se uklopio,bolan bolan vidi ti se po glavi da si bosnjo ne mozes je sakrit dodje mi da kazem
ruku na srce nismo samo mi takvi,kod nas rade i palestinci i afganistanci .vecina jede svinjetinu..a neki cak i imena mjenjaju
Slazem se za sindrom manje vrijednosti kod nekih - ali ovo sto ti pises je jedna druga krajnost. Nema gore kada se na jednu glupost odgovara dijametralno suprotnom gluposti po zakonu kontre.
Identitet Bosnjaka
- sadie_forever
#1076 Re: Identitet Bosnjaka
-
hAZNADAR
#1077 Re: Identitet Bosnjaka
Mislis da jedini znas sta je white trash?sadie_forever wrote:sadie_forever wrote:Ne zna Azem da neki bosnjaci pate od necega sto se zove sindrom manje vrijednostihAZNADAR wrote:Interesantan pogled na bosnjacki identitet od strane jednog Albanca. Azem Vlasi.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/112 ... o_jer.html
Povodom izjave Dodika koja glasi:
"Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod. Kao što Srbi imaju kosovski mit, tako je i ovdje trebalo da se napravi mit koji treba da ojača identitet Bošnjaka"
I pita se Azem kako je moguce da Dodik moze sa takvom izjavom doci u Sarajevo. I kako niko nije reagovao.
"Bošnjacima se u principu divim na trpeljivosti, ali taj Dodik, ako se i poslije ovoga smije pojaviti u Sarajevu, onda sa njihovim ponosom nešto nije u redu. Zamislite da se poslije takve izjave o bosanskim Srbima Šefik Džaferović ili Željko Komšić pojavi u Banja Luci."
Azem ocigledno nezna da dobar broj Bosnjaka, pardon Bosanaca dijeli isto misljenje o narodu koji je izmisljen u hotelu, nema pravo koristiti bosanski jezik vec samo jezik sa bosnjackom imenicom, da mu historija pocinje od 93-ce ili u boljem slucaju od Turske,... i da se ponos u Bosnjaka tumaci kao fasizam, nacionalizam, primitivizam,... Sta zna Azem, buduci da Albanci nemaju svoj fgr.
Jebiga
smijesno je vidjeti na zapadu kad bosnjo daje europska imena tipa edvin,sabrina,albin ..samo da bi se uklopio,bolan bolan vidi ti se po glavi da si bosnjo ne mozes je sakrit dodje mi da kazem
ruku na srce nismo samo mi takvi,kod nas rade i palestinci i afganistanci .vecina jede svinjetinu..a neki cak i imena mjenjaju
Na zapadu ako dajes ime koje nije dio tvoje tradicije postajes white trash.google it
A koja je to definicija bosnjackog tradicionalnog imena?
Mozes samo naci evt arapski, turski, persijski, hebrejski, slavenski,... korijen u tvorbi imena poput Meho, Ibro, Zlatan, Zlatko, Salko, Bisera, Armin, Sabina, Benjamin, Jasmin, Hana, Denis, Lejla, Ajla, Amar, ... ako uopce i to. Definicije nema. Da nisi jedan od onih koji misle da je priblizavanje arapskoj kulturi nesto vise bosnjacki?
Kako god je fgr jedna krajnost - tako i ove gluposti koje ti pises - jedna druga krajnost.
Mozda je jednostavno neobrazovanost, neinformisanost, neupucenost,.... veliki neprijatelj bosnajckog identiteta. Sve neki eksperti oko tradicije, stajlinga, imena, kulture,...i jos ko zahebani a niko nema pojma
- sadie_forever
#1078 Re: Identitet Bosnjaka
Pa isto kao sto drugi imaju hebrejska imena poput marija tako i mi arapska poput amina.sta je tu cudno? I da znam ja sta je white trash,jedna od njihovih karakteristika je davanje imena koja nisu dio tradicije
Da napomenem takvi su manjina kod bosnjaka jer su trenutno top imena ahmed i amina po listi,dok recimo kod srba ana i luka,takodjer neslavenska imena
Da napomenem takvi su manjina kod bosnjaka jer su trenutno top imena ahmed i amina po listi,dok recimo kod srba ana i luka,takodjer neslavenska imena
- 512MB
#1079 Re: Identitet Bosnjaka
Bosnjo si ako se taki izjasnis. Danas mores bit Bosnjo, kod sljedeceg popisa mores bit marsovac ili robijas, kako se kom cefne... Jos uvjek diplite o glupostima...
-
Haman2
#1080 Re: Identitet Bosnjaka
Komplksi su tesko opterecenje licnosti. NIje nikakav problem biti Bosnjak, Hrvat, Srbin, Svedjanin, Norvezanin itd. Vazno je biti razuman,posten, postovati svakoga druga, sa njim saradjivati za dobro svih nas.
Zasto se neki toliko opiru etnickom odredjenju Bosnjak, zasti su bas samo Bosnjacima uskracivali pravo na etnicko odredjenje, grurali ih su vjereske skupine i bezlicnu masu neopredijeljenih itd.
BiH je u pitanju i stalna zelja za njenom podjelom. Sve treba napraviti tako da u BiH zive samo dva naroda a onda je njihova stvar sta ce oni sa drzavom u kojoj zive. Oni su se davno dogovorili - Plan Cvetkovic-Macek. Pokusali su ga realizirati ratom i nije islo, sad ponovo pokusavaju politicki dokazati kako je BiH neodrziva drzava.
U tome im pomazu i neki iskompleksirani Bosnjaci, o cemu sam ranije napisao nekoliko komentara.
Zasto se neki toliko opiru etnickom odredjenju Bosnjak, zasti su bas samo Bosnjacima uskracivali pravo na etnicko odredjenje, grurali ih su vjereske skupine i bezlicnu masu neopredijeljenih itd.
BiH je u pitanju i stalna zelja za njenom podjelom. Sve treba napraviti tako da u BiH zive samo dva naroda a onda je njihova stvar sta ce oni sa drzavom u kojoj zive. Oni su se davno dogovorili - Plan Cvetkovic-Macek. Pokusali su ga realizirati ratom i nije islo, sad ponovo pokusavaju politicki dokazati kako je BiH neodrziva drzava.
U tome im pomazu i neki iskompleksirani Bosnjaci, o cemu sam ranije napisao nekoliko komentara.
-
detroit-mercy
#1081 Re: Identitet Bosnjaka
A Midhat Kardzic ili Nedzad Brankovicpero76 wrote:ime ne znači skoro ništa
ti dijetu Salihamidžića ili Zlatana Ibrahimovića daj kaka hoš
Mario Salihamidžić i Ana Ibrahimović
će svakome na prvu dat jasno do znanja da se radi o Bošnjama
PREZIME je glavno
stablo familije
Slobodan Terzic
-
hAZNADAR
#1082 Re: Identitet Bosnjaka
Sve je ovo Sadie kriv - lupio glupost i na gluposti druge gluposti i ode tema,...detroit-mercy wrote:A Midhat Kardzic ili Nedzad Brankovicpero76 wrote:ime ne znači skoro ništa
PREZIME je glavno
stablo familije![]()
Slobodan Terzic
Nema goreg kada neki ekspert cvrsto ubjedjen u nesto lupi nesto usput.
-
detroit-mercy
#1083 Re: Identitet Bosnjaka
Sve zavisi kako se gleda na naciju i proces stvaranja nacije, u Njemackoj je malo cudno kad Boateng za sebe kaze da je Nijemac ali zato je u jednoj Francuskoj Zidane Francuz ili masa drugih crnih Francuza su Francuzi 100% kao sto je jevrej madjarskog porijekla (Sarkozi) bio presjednik francuskepero76 wrote:možeš ti lično "glumit" i da si kinez ili crnac
važno je ono kako te drugi, okolina prepoznaju
sta mislis, po tebi, dođe ovaj mrki imigrant na carinu i kaže ja sam Švabo, naravno sebe "licno" ubjedio (a možda se i izjasnio na popisu Afganistana kao Švabo) kako bi se domogo Njemačke, obećanog raja za njih
i sta misliš, oćel mu povjerovat
ni ti nećeš
dakle ne pili ti
-
detroit-mercy
#1084 Re: Identitet Bosnjaka
Ne sikiraj se, Sadie je zena iz naroda, slabog obrazovanja i jos slabijeg logickog rasudjivanja i povezivanja stvarihAZNADAR wrote:Sve je ovo Sadie kriv - lupio glupost i na gluposti druge gluposti i ode tema,...detroit-mercy wrote:A Midhat Kardzic ili Nedzad Brankovicpero76 wrote:ime ne znači skoro ništa
PREZIME je glavno
stablo familije![]()
Slobodan Terzic
Nema goreg kada neki ekspert cvrsto ubjedjen u nesto lupi nesto usput.
-
detroit-mercy
#1085 Re: Identitet Bosnjaka
To ti onda dovoljno govori o nasem isrkivljenom shavatanju nacijepero76 wrote:pa možda mu u Njemačkoj i prođedetroit-mercy wrote:Sve zavisi kako se gleda na naciju i proces stvaranja nacije, u Njemackoj je malo cudno kad Boateng za sebe kaze da je Nijemac ali :pero76 wrote:možeš ti lično "glumit" i da si kinez ili crnac
važno je ono kako te drugi, okolina prepoznaju
sta mislis, po tebi, dođe ovaj mrki imigrant na carinu i kaže ja sam Švabo, naravno sebe "licno" ubjedio (a možda se i izjasnio na popisu Afganistana kao Švabo) kako bi se domogo Njemačke, obećanog raja za njih
i sta misliš, oćel mu povjerovat
ni ti nećeš
dakle ne pili ti
nek dođe na more u Makarsku na plažu i nek kaže nekom da je Svabo
pogotovo pored pravih bijelih žuća švaba koji se na plaži prepoznaju iz aviona
U istu Makarsku dodje Tony Parker, i svi hoce da se slikaju sa onim kosarkasem Francuzem.
Nijemci jos imaju da rade na tome sta je nacija i ko su pripadnici jedne nacije, Francuzi su tu kopljima daleko, Ameri svjetlosnim godinam a mi jos uvijek gledamo sa dna bare
-
detroit-mercy
#1086 Re: Identitet Bosnjaka
I kao i svaka druga tema, dodjemo do cetapero76 wrote:našo si jedno 5% "šarenih" za koje je teže to utvrrditdetroit-mercy wrote:A Midhat Kardzic ili Nedzad Brankovicpero76 wrote:ime ne znači skoro ništa
PREZIME je glavno
stablo familije![]()
Slobodan Terzic
za 95% prezime odma kaže ko je ko
ako nisi siguran ne brini, čete koje su harale po Grbavici nepogrešivo su znali ko je ko
oni će razjasnit svakom njegov identitet
Kod nas i na temi o vremenu i spikerkama dodjemo do ceta i Karadzica.
-
detroit-mercy
#1087 Re: Identitet Bosnjaka
Sejdic dosao u Njemacku prije 70 godina, ozenio Svabicu dobi sina Armina, Armin Sejdic ozenio Eriku , dobili sina Hansa, Hans ozenio Katarinu dobili sina Thomasa. Thomas Sejdic radi u Siemensu, sta je onpero76 wrote:pa američki crnci kao i mnogi frnacuski porijeklom iz afrike su promjenili svoja IZVORNA prezimena i imena
garant su se pradjedovi robovi Majkla Jacksona prezivali Jackson
šta bi ti reko onako na prvu za Dervu Sejdića šta je nacionalno (usao u legendu iz slučaja sejdić-finci)
i zamisli neki takav u njemačkoj ili francuskoj sutra treba biti švabo ili francuz
ma daj, mada formalno pravno svako ko ima državljanstvo smatra se "švabom"
Zasto su onda Korzikanci Francuzi mada po tvojoj logici imaju veze sa Francuzima kao i ovi iz Afrike
Sejdici je Bosanac i nista drugo doli Bosanac
Kod mene komsija Gashi (Albanac) ozenje domacom, djeca za sebe kazu da su Bosanci, unuci nose prezime Gashi isto Bosanci
Sergej Barbarez je sta?
-
detroit-mercy
#1088 Re: Identitet Bosnjaka
Ja sam mislio da si ti malo vise dorastao ovoj diskusiji ali ako se diskusija svede na "cik nek ode tamo i kaze da je to i to" onda nema potrebe da gubimo vrijeme.pero76 wrote:znači Sejdić goci posto Svabo![]()
![]()
alal vera i njemu i tebi na uspjehu
na Makarskoj rivijeri, na plaži, čisto sumnjam da će ga ko smatrat Švabom, pa i ti sam...onako mrk...prirodno
nek Gaši ode na Kosovo pa kae da je Bosanac
čik mu bilo
Uzivaj
- славянин
#1089 Re: Identitet Bosnjaka
Kako se dozivljavaju Bosnjaci u Turskoj koji su protjerani/otisli nakon sto je Austrija uzela BiH i poslije 1.sv rata ?pero76 wrote:znači to ti je samo ostalo od odgovora
sasvim očekivano
bolan, bolan, nacionalne manjine ovde žive vjekovima, počev od jevreja za vrijeme turaka, pa do čeha, poljaka, slovaka, mađara... za vrijeme AU pa nisu postali "Bosanci" nego i dalje njeguju svoju nacionalnu baštinu i da odu bilo gdje van BH bit će orepoznavani kao ono što im prezime kaže
misliš da Finci kad ode u Izrael kod rodbine, pod pretpostavkom da je ima, napamet sam njega uzeo, doživljavaju ga kao Bosanca ili kao Jevreja
- славянин
#1090 Re: Identitet Bosnjaka
Anatolian Turks 53,402,000 70.6% Turkish 1 (National)pero76 wrote:kao Bošnjaci
čak su toga i svjesni i sačuvali jezik
Kurmanji Kurds 8,127,000 Decrease 10.7% Kurmanji 3 (Wider communication)
Turcophones Kurds 5,881,000 7.7% Turkish 1 (National)
Zaza 1,155,000 1.5% Zaza 5 (Developing)
Lebanese Arabs 1,133,000 1,4 % Levantine Arabic
Kabardians Circassians 1,062,000 1,4 % Kabardian 5 (Developing)
Iraqi Arabs 722,000 0.9% Mesopotamian Arabic 6a (Vigorous)
Persians 618,000 0.8% Farsi
Azerbaijani 540,000 0.7% Azerbaijani 5 (Developing)
Romani 500,000 (1985) 0.7% Romani, Domari
Gagauzes 418,000 0.5% Balkan Gagauz Turkish 7 (Shifting)
Pomaks 351,000 0.4% Bulgarian 5 (Dispersed)
Pontic Greeks 321,000 0,4 % Pontic Greek 6a (Vigorous)
Adyghe Circassians 316,000 0.4% Adyghe 5 (Developing)
Alevi Kurds 184,000 0,2 % Zazaki
Georgians 151,000 0,1 % Georgian 6b (Threatened)
Bosniaks 101,000 0.1% Bosnian
Chechens 101,000 0.1% Chechen
100 000 Bosnjaka samo otislo u Tursku, cudo ja mislio da je vise ?
- славянин
#1091 Re: Identitet Bosnjaka
A prezime i to ?pero76 wrote:pa normalno je da su se mnogi asimilirali
ode seljo iz Kalesije na služenje JNA i dođe i priča ekavski, taj će lako promjenit i ime, prezime, prodat oca, mater....
- славянин
#1092 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci tako se kamuflira... ahapero76 wrote:pa promeni breславянин wrote:A prezime i to ?pero76 wrote:pa normalno je da su se mnogi asimilirali
ode seljo iz Kalesije na služenje JNA i dođe i priča ekavski, taj će lako promjenit i ime, prezime, prodat oca, mater....
jel znas čitat ili...
- jeza u ledja
#1093 Re: Identitet Bosnjaka
Nemam ja problem sto Bosnjaci sebe nazivaju Bosnjacima. Imam problem ako to izjednacuju sa terminom Bosanac jer je to politicki motivirano. A svako ima pravo da zebe zove kako hoce, cim se god smatra.hAZNADAR wrote:jeza u ledja wrote:Pa htjelo se bit poseban, bit zasebaj nOrod. Imas Srbe, imas Hrvate, e bogam hoce i Muslimani da su zasebni. A “Musliman”, sto jest jest, nedoreceno zvuci - i onda hajmo “Bosnjak”.
To se zahvaliti Aliji i SDA, Tunji i tako tim, koji su ucinili sve da finaliziraju podjelu BiH na tri etnicke grupe. Znaci nije vise bilo Bosanci vs wannabe Komsije. Vec Grupa 1 protiv Grupe 2 i Grupe 3. I to sve fino nOrod pokuso na kasiku. Mislim, ja razumijem, nece ljudi da ih se trpa s drugima, ali prihvati onda odgovornost. A ne da se pravimo da je nebo zeleno, a ne plavo.
U svakom slucaju nemos u po frke dekretom promjenit naziv cijelog naroda i onda rec puj pike “mi smo Bosanci, tj. Bosnjaci” i ovo je nase.
Zato fino zna se danas sta je Bosnjak, sta je Bosanac. Dvije razlicite stvari. Pa izvolite ko se kako osjeca.
Svakako je gro populacije u BiH istih korijena. Al eto hajmo se deklarisat dok se boje ne rastope.
Na drugi nacin isto receno kao dodikovo:
"Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod."
Nezna covjek tacno sta je vece zlo za bosnjacki identitet. FGR pljuvanje po bosnjastvu ili SDA islamizam.
Jednima diraj u sve ali ne u Jugu(ili ovo sto misle da je zamjena za Jugu), drugima diraj u sve ali ne u Islam.
Bosnjacko ime je vraceno na Saboru od strane intelektualaca svih svjetonazora gdje je SDA najmanje tome kumovala. Al bitno je vjerovati u mitove i neistine geogradske kuhinje o alijinoj izmisljenoj hotelskoj,....
-
hAZNADAR
#1094 Re: Identitet Bosnjaka
Go on,... nisi ni prvi ni posljednji koji bi Bosnjacima nesto negirao i odredjivao im sta imaju pravo ili ne - sreca pa ste bitni samo na ovom forumu. Karavani svakako prolaze.jeza u ledja wrote:Nemam ja problem sto Bosnjaci sebe nazivaju Bosnjacima. Imam problem ako to izjednacuju sa terminom Bosanac jer je to politicki motivirano. A svako ima pravo da zebe zove kako hoce, cim se god smatra.hAZNADAR wrote:jeza u ledja wrote:Pa htjelo se bit poseban, bit zasebaj nOrod. Imas Srbe, imas Hrvate, e bogam hoce i Muslimani da su zasebni. A “Musliman”, sto jest jest, nedoreceno zvuci - i onda hajmo “Bosnjak”.
To se zahvaliti Aliji i SDA, Tunji i tako tim, koji su ucinili sve da finaliziraju podjelu BiH na tri etnicke grupe. Znaci nije vise bilo Bosanci vs wannabe Komsije. Vec Grupa 1 protiv Grupe 2 i Grupe 3. I to sve fino nOrod pokuso na kasiku. Mislim, ja razumijem, nece ljudi da ih se trpa s drugima, ali prihvati onda odgovornost. A ne da se pravimo da je nebo zeleno, a ne plavo.
U svakom slucaju nemos u po frke dekretom promjenit naziv cijelog naroda i onda rec puj pike “mi smo Bosanci, tj. Bosnjaci” i ovo je nase.
Zato fino zna se danas sta je Bosnjak, sta je Bosanac. Dvije razlicite stvari. Pa izvolite ko se kako osjeca.
Svakako je gro populacije u BiH istih korijena. Al eto hajmo se deklarisat dok se boje ne rastope.
Na drugi nacin isto receno kao dodikovo:
"Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod."
Nezna covjek tacno sta je vece zlo za bosnjacki identitet. FGR pljuvanje po bosnjastvu ili SDA islamizam.
Jednima diraj u sve ali ne u Jugu(ili ovo sto misle da je zamjena za Jugu), drugima diraj u sve ali ne u Islam.
Bosnjacko ime je vraceno na Saboru od strane intelektualaca svih svjetonazora gdje je SDA najmanje tome kumovala. Al bitno je vjerovati u mitove i neistine geogradske kuhinje o alijinoj izmisljenoj hotelskoj,....
- jeza u ledja
#1095 Re: Identitet Bosnjaka
Fino jasno pise:hAZNADAR wrote: Go on,... nisi ni prvi ni posljednji koji bi Bosnjacima nesto negirao i odredjivao im sta imaju pravo ili ne - sreca pa ste bitni samo na ovom forumu. Karavani svakako prolaze.
Ja govorim o tome kako Bosnjaci negiraju drugima, ti to formulises kako drugi nesto negiraju Bosnjacima.A svako ima pravo da zebe zove kako hoce, cim se god smatra.
Uostalom, ovo pitanje je zavrseno davno, zakljucno sa zadnjim popisom stanovnistva. Jasno je da Bosnjaci zele sopstveni identitet. Znaci bosnjacki, ne bosanski. Tako da je ovoliko palamudjenje oko toga suvislo. Upravo, karavani su svakako prosli.
-
hAZNADAR
#1096 Re: Identitet Bosnjaka
Jes a imas problem da su Bosnjaci i Bosanci. Sta drugo reci? Ja nemam problem sa tvojim identitetom, tvoja stvar budi i jedno i drugo i trece ili samo jedno.jeza u ledja wrote:Fino jasno pise:hAZNADAR wrote: Go on,... nisi ni prvi ni posljednji koji bi Bosnjacima nesto negirao i odredjivao im sta imaju pravo ili ne - sreca pa ste bitni samo na ovom forumu. Karavani svakako prolaze.Ja govorim o tome kako Bosnjaci negiraju drugima, ti to formulises kako drugi nesto negiraju Bosnjacima.A svako ima pravo da zebe zove kako hoce, cim se god smatra.![]()
Uostalom, ovo pitanje je zavrseno davno, zakljucno sa zadnjim popisom stanovnistva. Jasno je da Bosnjaci zele sopstveni identitet. Znaci bosnjacki, ne bosanski. Tako da je ovoliko palamudjenje oko toga suvislo. Upravo, karavani su svakako prosli.
Popis sa ovom pricom nema veze. rubrika Ostali nije bila zbog Bosanaca jer Bosanci su svi koji imaju drzavljanstvo po defaultu.
Mislim, budi ti u svojoj nekoj raji dio neke vase imaginarne plemenite, nadgrupe sa svojim nadidentitetom,... umisljajte da ste klasa sa svojim bosanstvom koje iskljucuje sve drugo. Sreca pa ste snaga samo ovdje.
- CPT
#1097 Re: Identitet Bosnjaka
Jos kad bi ti znao sta znaci jedno ili drugo bilo bi super...jeza u ledja wrote:Fino jasno pise:hAZNADAR wrote: Go on,... nisi ni prvi ni posljednji koji bi Bosnjacima nesto negirao i odredjivao im sta imaju pravo ili ne - sreca pa ste bitni samo na ovom forumu. Karavani svakako prolaze.Ja govorim o tome kako Bosnjaci negiraju drugima, ti to formulises kako drugi nesto negiraju Bosnjacima.A svako ima pravo da zebe zove kako hoce, cim se god smatra.![]()
Identitet cine jezik, kultura, obicaji, tradicija, itd, itd. Ovo drugo je pripadnost regiji tj. drzavi. BiH nema jednu kulturu, obicaja, jezik, itd, itd. Znaci Bosnjak ima ... i pored toga dolazi iz BiH pa je i Bosanac. Kao sto u SAD imas Kineze, Japance, Eskime i Spance koji zbog SAD pasosa ne prestaju biti Kinezi.
I da, to pricom se medju redovima negiraju Bosnjaci. Obicno zboga sto se jako mala grupa ne zeli opredijeliti. Zbog poznatih razloga. To je njihovo pravo ali to racionalizirati kao neku plemenitu borbu za ideale je ...
-
hAZNADAR
#1098 Re: Identitet Bosnjaka
Bosanac se uzima kao skracenica za Bosanskohercegovacku naciju, drzavljanstvo,. kako hoces. U nekom drugom kontekstu ima i regionalno i kulturolosko znacenje - ali u ovom slucaju se veze za drzavljanstvo.pero76 wrote:nisu jer ako se držiš državljanstva onda su BosanskohercegovcihAZNADAR wrote:[.
Popis sa ovom pricom nema veze. rubrika Ostali nije bila zbog Bosanaca jer Bosanci su svi koji imaju drzavljanstvo po defaultu.
.
sto veze s mozgom nema
Bosance glume, s jedne strane, miješani brakovi i djeca iz istih, što donekle opravdavam, jer ne mogu, ne znaju ili neće da se opredjele na jednu, drugu ili čak treću stranu; imam druga kojem je mati srpkinja, on oženio hrvaticu, čiji je otac Bošnjo, mati hrvatica
fakat sta su mu djeca
iako ja ovdje i dalje zastupam tezu da nacionalnost određuje uglavnom prezime, ali problem je kod njega što je i ono "šareno" tipa onih Kovačević, Marić, Kovač...
slično je mislim Komšić član predsedništva mati mu srpkinja, on oženio Bošnjakinju
djeca se teško mogu opredjelit
druga grupa su bajni fgr-ovci uglavnom neokomunisti sdpovci kojima je poltička dužnost prdit o nekom brastvu i jedinstvu koje im se mota po glavi, naravno u mentalnom sklopu kojeg je pregazilo vrijeme; samo što su sada morali malo umotat u neke druge definicije, pa je sad multi kulti sranje, samo je kvaka što o tome, kao i o bosanstvu prde samo u većinskim bošnjackim sredinama, u Banja Luku ili Mostar ne smiju ni da privire, o Palama i Čitluku da i ne govorimo
Dalje - pojma ti nemas o djeci mjesanih brakova jer njihov identitet tumacis iz svog ugla neke svoje logike gdje ti eto znas sta oni znaju ili neznaju.
Tvoja blesava teza o prezimenu koje navodno odredjuje nacionalnost ce biti zabiljezena kao glupost mjeseca. Nije vrijedno rasprave o tome.
I kada vec spominjes fgr - upravo si im ti gorivo, volej, kec na desetku,.. sa svojom pricom. Jedna krajnost opravdava postojanje druge.
- jeza u ledja
#1099 Re: Identitet Bosnjaka
Nista, osim da ne znas citati napisano. Ne, nemam problem da se neko osjeca i jednim i drugim istovremeno. Gdje sam to napisao?hAZNADAR wrote: Jes a imas problem da su Bosnjaci i Bosanci. Sta drugo reci?
Nemas, al u kurcu:hAZNADAR wrote: Ja nemam problem sa tvojim identitetom, tvoja stvar budi i jedno i drugo i trece ili samo jedno.
Ti si taj koji drugim govori da nesto umisljaju, a ja tebi govorim da nemam problem sa tim kako se ti izjasnjavas. A ti cijelo vrijeme govoris da tebi neko nesto spocitava.hAZNADAR wrote: Mislim, budi ti u svojoj nekoj raji dio neke vase imaginarne plemenite, nadgrupe sa svojim nadidentitetom,... umisljajte da ste klasa sa svojim bosanstvom koje iskljucuje sve drugo. Sreca pa ste snaga samo ovdje.
I usput kroz cijelu pricu ubacujes sebe i svoje u razgovor i pretpostavljas, pogresno, da drugi isto tako nastupaju.
-
hAZNADAR
#1100 Re: Identitet Bosnjaka
Blago tebi.pero76 wrote:čuj skraćenica
![]()
![]()
počeo tip uvodit i skraćenice i određivat njihovo značenje![]()
vrh gluposti, nema dalje
prezime (koje je u biti familijarno stablo) sve govori
palamudi četama s Grbavice (namjerno potrnciram Grbavicu jer je bila totalno izmješana kao gradska sredina, ali se može odnosit i na čete bilo gdje drugo) kako si ti Bosanac, jugosloven, švabo, marsovac...
ne brini, oni će ti jasno reći ko si i šta si
nepogrešivo, jer nikad se nisu zajebali pa "greškom" ubili nekog "svog"... nikad, nigdje tokom cijelog rata... sa svih 65.000 žrtava Bošnjaka
a ti nastavi palamudit kako je prezime nebitno i kako si Bosanac
živi u zabludama, niko ti ne brani