(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
duga devetka

#1076 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Muslimane niko nista nije pitao a Srbi su vam otvoreno prijetili da ce vas nestat za 3 dana. I ti opet trabunjas kako ste trebali ostat? Ostat gdje? Pa eto ostali ste. Razoruzani i opkoljeni. E sad zamisli da su vam i Hrvati tako prijetili 92. Zato mislim da nije ni normalno ni posteno djonom na Hrvate. Bilo je sranja, ali sad ona prica 'svi ne valjaju samo moji valjaju i pun mi je kurac', je totalno glupa.
Streptokok

#1077 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Streptokok »

pa nismo morali organizovati referendum u ono vrijeme. trebalo je pustiti hrvatsku da se sama bori sa četnicima.
PM72

#1078 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by PM72 »

duga devetka wrote:Glupog Aliju je bolio kurac za Zagreb, Hrvate, Hrvatsku... On je Zagrebu slao protestnu
notu kad je zng uzvratio po Bosanskom Samcu odakle je Hrvatska konstantno granatirana. Taj glupi Alija je okrenuo glavu kao da nista nije bilo kad mu je vojska skupa sa cetnicima poravnala selo Ravno. Taj se nije mrdnuo dok mu cetnici nisu blokirali citavu drzavu, opkruzili gradove i poceli rokat. Ona njegova cuvena izjava 'ovo nije nas rat' je usla u anale. A ciji je onda? Moj PM72, da nije bilo Hrvata u BiH pregazili bi vas Srbi ko plitak potok. I ovako su dobili pola BiH.
Da nije bilo Hrvata u BiH ne bi rat ni izbio...uglavnom,glupi Aljo je izabrao pogrešnu stranu i pogrešnog saveznika.Ovako ste preko naših leđa i muka oslobodili zemlju pa nama utrpali još 200 000 ekstrema.Upitaj se i razmisli,ako imaš čime,šta bi bilo sa Hrvatskom i Olujom da Bošnjaci ostali u krnjoj Jugi.Uostalom,bila je slična tema pa izvuci pouke.

Istočna Bosna ne bi pala 1992/1993 da je krivousto đubre puštalo oružje i municiju.
duga devetka

#1079 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Sa nekim ljudima se tacno ne isplati gubiti vrijeme. Pa koliko plitak moras biti da pored svih pokolja, masovnih zlocina, 3 godine opsade Sarajeva, teskih klanja i planirane strahote od rata, 70% okupirane drzave izjavis kako bi u savez sa Srbima?! Pa idi makar sam kasikom na tenk, budi covjek imaj svoje ja. Ali ne, opet neka kalkuliranja. Pazi ti PM72, nekad mu prodje kroz glavu sta bi bilo da se islo u savez sa Srbima?! Kakav mozak moras imati da ti nesto ovako padne na pamet?
dječak sa šibicama

#1080 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by dječak sa šibicama »

Nekako s proljeća wrote:
Momak na 1 sat i 30 minuta je i danas ziv, imao vise srece nego pameti.

Iz Ugljevika su dovlacili pojacanja, uzaludno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1081 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

patriot_1 wrote:
patriot_1 wrote:Ovo sam postavio na jedan Srpski forum,rezultat,trajni ban :-D
"Oluja" je jako doprinjela oslobođenju Bosne i Hercegovine!Da je nije bilo,tko zna koliko bi se rat kod vas još produžio!
Alijino odustajanje od dila sa Milosevicem je doprinijelo da Hrvatska ne padne za mjesec dana.

Ako cemo se vec gadjati jednostranim i povrsnim opservacijama. :zzzz:
duga devetka

#1082 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Da, da. A Hrvatska bi bila sto se vidi sa katedrale u Zagrebu :thumbup:
SkyLimit

#1084 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by SkyLimit »

Kako je ovo najednom postala tema za izrazavanje razocarenja jer nam je Hrvatska zabila noz u ledja?

Da se onda i ja istresem. Poslije blokiranja konvoja, dovodjenja bosnjackog stanovnistva u stanje potpune blokade i gladi, zaplijenjivanja naoruzanja namjenjenog za BiH, udruzenog zlocinackog poduhvata u vidu tkz. "Herceg - Bosne"...i ja krivim Aliju sto je rekao "ovo nije nas rat". Trebao je reci da itekako jeste i sve vojno sposobne Bosnjake podsticati da se odazovu mobilizaciji u JNA i da idu na Hrvatsku.

Kazu Hrvati sprijecili da Bihac postane druga Srebrenica. Jest, ali da prethodnih godina nisu na svaki moguci nacin slabili Armiju BiH, ne bi ni Srebrenica postala Srebrenica na prvom mjestu. Hrvatska je indirektni krivac za genocid u Srebrenici i Podrinju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1085 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

duga devetka wrote:Da, da. A Hrvatska bi bila sto se vidi sa katedrale u Zagrebu :thumbup:
Ne znam sta bi bilo od Hrvatske, ali sigurno da bi puno losije prosla, nego sto jeste.

Ali to je sbb-kbb.

I dobronamjerna sugestija: ne smatram da je pametno, a ni kulturno, razgovarati sa ljudima koji su vrlo dobro na svojoj kozi osjetili hrvatsko "saveznistvo" na nacin na koji ti radis.
dječak sa šibicama

#1086 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Sarajmen wrote:
Dugo smo vas cekali :)
patriot_1

#1087 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

SkyLimit wrote:De kopiraj cijeli Alijin govor kad je rekao "ovo nije nas rat", nemoj vaditi samo taj jedan dio jedne recenice, pa da vidimo o cemu je on zapravo tada govorio.

Ta fraza "ovo nije nas rat" je izgovorena u govoru u kojem Alija Izetbegovic poziva sve Bosance i Hercegovce da odbiju da u sklopu JNA ratuju u Hrvatskoj, vi postovaoci velikohervatske fanaticnokatolicke agresorske politike znate to dobro, samo namjerno ponavljate kao papagaji kako vam odgovara.
Malo sam pogledao video isječak tog Alijinog govora,neće ići ovo tvoje,teza ti pada u vodu jer je Alija to rekao nako brutalnog napada na Ravno gdje je ubijeno preko 20 Hrvata,neki odvedeni u Morinj,,logor,mjesto sravnano sa zemljom,,a on kaže "Nije ovo naš rat!"Pa čiji je ako se nalazi u BiH to mjesto?Srbi su započeli rat zbog jednog ubijenog Srbinau Sarajevu,ovdje imamo uništeno mjesto i izjavu predsjednika!Kako su Hrvati mogli njega poštivati nakon toga?
dječak sa šibicama

#1088 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Ma cemu asprava, Alija je bio kljucni faktor, cekalo se njegovo odobrenje i Arkan bi usetao u Zagreb. Otvorio slasticanu u Ilici.

Alija je sprijecio JNA da zauzme sve do Beca, kako je Seselj planirao. Alija Alija, gdje ce ti dusa Alija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1089 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote:
Dugo smo vas cekali :)
Vrlo simbolicna recenica.

P.S. Otkud Miroslav Tudzman :-) Koja je bila njegova uloga u HV?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1090 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

patriot_1 wrote:
SkyLimit wrote:De kopiraj cijeli Alijin govor kad je rekao "ovo nije nas rat", nemoj vaditi samo taj jedan dio jedne recenice, pa da vidimo o cemu je on zapravo tada govorio.

Ta fraza "ovo nije nas rat" je izgovorena u govoru u kojem Alija Izetbegovic poziva sve Bosance i Hercegovce da odbiju da u sklopu JNA ratuju u Hrvatskoj, vi postovaoci velikohervatske fanaticnokatolicke agresorske politike znate to dobro, samo namjerno ponavljate kao papagaji kako vam odgovara.
Malo sam pogledao video isječak tog Alijinog govora,neće ići ovo tvoje,teza ti pada u vodu jer je Alija to rekao nako brutalnog napada na Ravno gdje je ubijeno preko 20 Hrvata,neki odvedeni u Morinj,,logor,mjesto sravnano sa zemljom,,a on kaže "Nije ovo naš rat!"Pa čiji je ako se nalazi u BiH to mjesto?Srbi su započeli rat zbog jednog ubijenog Srbinau Sarajevu,ovdje imamo uništeno mjesto i izjavu predsjednika!Kako su Hrvati mogli njega poštivati nakon toga?
Kako je doslo do napada na Ravno?
dječak sa šibicama

#1091 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

_BataZiv_0809 wrote: P.S. Otkud Miroslav Tudzman :-) Koja je bila njegova uloga u HV?
SIS, odnosno vojna kontraobavjestajna sluzba. Ono, prisluskivanje neprijatelja, planiranje operacija i slicno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1092 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: P.S. Otkud Miroslav Tudzman :-) Koja je bila njegova uloga u HV?
SIS, odnosno vojna kontraobavjestajna sluzba. Ono, prisluskivanje neprijatelja, planiranje operacija i slicno.
Znaci bivsi UDBas garant :lol:

Kad se ono kandidovao za predsjednika RH, imao je tribinu u Zenici u Hrvatskom domu. I prica lik treci entitet vako nako i upita ga neko iz publike znaci li to da se planira mjesati u unutrasnje stvari jedne suverene drzave. A ovaj ce: "dajte neko ozbiljnije pitanje" :-) :lol:
patriot_1

#1093 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

Streptokok wrote:pa nismo morali organizovati referendum u ono vrijeme. trebalo je pustiti hrvatsku da se sama bori sa četnicima.
Pa i borili smo se sami!
patriot_1

#1094 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

Streptokok wrote:
PM72 wrote:Glupi Alija je vjerovao ublehašima iz Zagreba a trebao je slušati Zulfikarpašića i Tunju,da se potpiše sporazum sa Srbima o zamrzavanju odluke o statusu BiH za neka bolja vremena.
Ne bi stradali na sve strane i ne bi bila tri agresora.To je moje mišljenje.Ovako smo od dva zla potegli - oba.
da, i ja mislim da je tada trebalo praviti savez sa srbima. no alija je vjerovatno se oslonio na iskustva iz drugog svjetskog rata. no, za nauk. hrvatima nikad leđa okretati. a ako se budu birali saveznici treba dobro razmisliti.
Ti si Srbin garant!
Takvim načinom djelovanja je i bačena kost između Hrvata i Muslimana,da Srbima bude lakše!
Iz BiH idu tenkovi,lete avioni na Hrvatsku,šalju se rezervisti(ne samo Srbi,bilo je i Muslimana) granatiraju se gradovi i sela iz BiH te 91-92,,Alija ni riječi protesta!

Drugo,plan je bio jasan,Velika Srbija!Pripojiti Srbiji i C.Gori djelove Hrvatske sa Srpskom većinom i neke gdje nisu većina da se poveže Krajina,zatim kad se to ostvarilo,pripojiti veliki dio BiH po istoj šemi!
U Hrvatskoj pušiona,u BiH relativno uspio plan!Pitam jednog Srbina(oficir vojske R.S ) na jednom forumu,,,"rat ste započeli uzalud,tolike žrtve najprije u Hrvatskoj pa i BiH a niste nište dobili time!"On odgovara:"Netočno,dobili smo Republiku Srpsku!"
dječak sa šibicama

#1095 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

_BataZiv_0809 wrote:
Znaci bivsi UDBas garant :lol:

Kad se ono kandidovao za predsjednika RH, imao je tribinu u Zenici u Hrvatskom domu. I prica lik treci entitet vako nako i upita ga neko iz publike znaci li to da se planira mjesati u unutrasnje stvari jedne suverene drzave. A ovaj ce: "dajte neko ozbiljnije pitanje" :-) :lol:
Pa ne bas, moze biti samo bivsi KOS-ovac jer je jugoslovenska vojna kontraobavjestajna sluzba bila KOS, ali nije bio u JNA.

Miroslav je po profesiji profesor informatickih tehnologija, zato je upao u SIS (i zato jer mu je babo bio Franjo), zanimljivost je da nije bio clan HDZ-a nego jedan od lidera Socijaldemokratske Stranke Hrvatske :-)
karanana

#1096 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by karanana »

patriot_1 wrote:

Hm,,ovo mi je novo da je na to mislio!Ako je,skidam kapu!
No ostaje još nešto meni upitno,mnogi oficiri,Muslimani,ostaju u JNA i sudjeluju u ratu protiv Hrvata,Izet Nanić čak u Vukovaru ratuje protiv nas,Dudaković u Splitu i još mnogi!Mogao je Alija tada poručiti:"Ljudi,braćo,sad je napadnuta Hrvatska,uskoro će biti i BiH,odite kao dobrovoljci ratovati protiv agresora u Hrvatsku na njihovoj strani!"
Isto je trebao reći Tuđman nama Hrvatima kad je napadnuta Slovenija!Da su se te tri republike zajednički suprostavile Miloševićevoj kliki,nebi bilo to što je bilo,ni Krajine ni Republike Srpske!I za Srbe bi to bilo bolje,imali bi i oni manje žrtava,mi i vi pogotovo!
U postrojbama Hrvatske vojske i policije sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka.[108] Postotno to je najveći doprinos jednog naroda u obrani Hrvatske. Broj od 1.100 Bošnjaka poginulih u obrani Hrvatske izuzetno je visok u odnosu na ukupan broj pripadnika bošnjačke manjine u Hrvatskoj, gdje, po službenim podatcima, živi oko 40.000 Bošnjaka.[109][110]

U Dubrovniku je od samog početka rata ukupno bilo angažirano 352 pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji su aktivno sudjelovali u obrani grada Dubrovnika. Na muslimanskom groblju u Dubrovniku prošle godine postavljen je spomenik na mjestu gdje je pokopano šesnaest Bošnjaka poginulih u obrani grada.[111]
dakle, od oko 9.000 poginulih hrvatskih vojnika vise od 1000 su bosnjaci. dakle oko 11%. a unutar ukupnog stanovnistva hrvatske bosnjaci cine malo iznad 1% stanovnistva tj. puchanstva.

ali sigurno su i tvoje tvrdnje tacne. sigurno je bilo bosnjaka i u JA u napadima na hrvatsku, vjerovatno ne toliko na dubrovnik ali da po slavoniji. vjerovatno mladici i momci koji nisu znali gdje ce ako bi pobjegli iz JA. ali bilo je tu i hrvata na kraju krajeva.
sto ponovo dokazuje da bosnjaci sluze za potkusurivanje i kao kucni ljubimci srbima i hrvatima.
PM72

#1097 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by PM72 »

duga devetka wrote:Sa nekim ljudima se tacno ne isplati gubiti vrijeme. Pa koliko plitak moras biti da pored svih pokolja, masovnih zlocina, 3 godine opsade Sarajeva, teskih klanja i planirane strahote od rata, 70% okupirane drzave izjavis kako bi u savez sa Srbima?! Pa idi makar sam kasikom na tenk, budi covjek imaj svoje ja. Ali ne, opet neka kalkuliranja. Pazi ti PM72, nekad mu prodje kroz glavu sta bi bilo da se islo u savez sa Srbima?! Kakav mozak moras imati da ti nesto ovako padne na pamet?
Da smo ušli u savez sa Srbima,ne bi bilo pokolja,masovnih zločina,3 godine opsade Sarajeva i 70% okupirane države.Ali ne bi bilo ni Ahmića,ni Stupnog dola,ni heliodroma ni Dretelja ni Starog Mosta ni sjebanog Mostara.Ne bi sad iznad BiH gradova šarali šahovnice i pobadali krstove gdje god stignete.Zahvalite glupom Aliji a ne krivoustom đubretu.

Hinjska politika krivoustog đubreta sa Pantovčaka kriva je za preljevanje rata u BiH a oko referenduma 1992 vodila se posebna bitka.BiH hrvati prvi dan referenduma nisu ni izašli na glasačka mjesta.Tek kad je iz Zagreba poslan signal u HDZ da su izvagali kako im se isplati podržati nezavisnost BiH jer time sebi skidaju dio četnika s vrata,onda su na nedeljnoj misi fratri i sveštenici rekli - morate ići na glasovanje i zaokružite DA!

Hoćeš li još detalja?
Gentleman

#1098 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Gentleman »

Woody wrote:
duga devetka wrote:A šta je čovjek slagao i gdje si se Woody našao prozvan? Ovaj forum čitam godinama i stvarno je pun kompleksaša. Evo, kulturno i smireno. Šta je čovjek loše rekao? Gdje si se našao prozvan? Šta te je nagnalo da odgovoriš? Ne mogu da dokučim psihu takvih pojava, zato pitam. Ako može bio bih zahvalan na odgovoru.
Pitaš me gdje sam se našao prozvan?

E, evo gdje sam se našao. Našao sam se u tome što mi je više pun kurac Hrvatskih "zasluga" za ishod rata u BiH. Što mi je više pun kurac Hrvatske priče o tome kako bi Bihać bio druga Srebrenica da nije bilo njih i njihove "Oluje". Što mi je više pun kurac Hrvtaskih priča o tome kako su oni naši "prirodni" saveznici (a Srbi, k'o biva, prirodni dušmani), "braCkom" prihvatu bošnjačkih izbjeglica u CRO....

A, sa druge strane mi je pun kurac Hrvatske šutnje: o padu Posavine, "humanom preseljenju" Bošnjaka iz pola Hercegovine, sprint utrke ko će zauzeti Oštrelj, Jajce i Mrkonjić Grad, regate papirnih brodića napravljenih od poruka Crvenog Krsta upućenih u BiH na Splitskoj rivi, krađe humanitarne pomoći, zaprečavanju prolaska konvoja naoružanja i municije u BiH, o učešću i žrtvama Bošnjaka u "domovinskom ratu", propuštanju mundžosa i ostalih svjetskih hohštaplera i gangstera na relaciji CRO -> BiH. Genocidu, urbicidu i kulturocidu gradova poput Mostara, Stoca, Čapljine...

E, eto gdje sam se našao. A, vjeruj mi barn'o me je samo tom jednom rečenicom:
"Oluja" je jako doprinjela oslobođenju Bosne i Hercegovine!Da je nije bilo,tko zna koliko bi se rat kod vas još produžio!
Znam ja br'te o'kle bura puše. Znam, znam...

Jebi ga, ne mogu kulturno i smireno kad...
Woody svaka cast :thumbup:
Fudo387

#1099 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Fudo387 »

Oluja je nama pomogla da okrenemo tok rata u svoju korist. Sveukupan odnos Hrvatske prema ratu u Bosni moze se okarekterisati kao negativan kad su u pitanju snage lojalne legalnim organima vlasti u Sarajevu, ali ovaj momenat je i vise nego pozitivan. Zato im hvala, za ostalo, nabijem ih na qrac.
smijesni_ste

#1100 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by smijesni_ste »

Šta ako padne hrvatski UZP ?

Ništa me ne bi iznenadilo.
Post Reply