Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post Reply
insomnia78

#1076 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

John Cleese wrote:
insomnia78 wrote:Pa kako li ni jedan Momir iz zelje za eksperimentisanjem i pobunom ne dade djetetu ime Sabahudin
Kako - ni jedan?
Znam ih ja koliko hoces sto su dali djetetu ime Zoran :| :D
:lol:
Jes. A na radiju “plima” od Indexa i vijesti iz Vijetnama
John Cleese

#1077 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by John Cleese »

Hajvan wrote:
insomnia78 wrote:Pa kako li ni jedan Momir iz zelje za eksperimentisanjem i pobunom ne dade djetetu ime Sabahudin

ili Indira...
Zasto Indira, Hajvanu?
Indijsko je ime - pa zar to ne znamo, misa li mu i mrkvicu... :|
hAZNADAR

#1078 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

LBVIEW wrote:
piupiu wrote:
Aaaa. Ovo nešto na moj račun, čini mi se. Hm. Rekla bih da se malo više čita, da bi neke kulturološke reference vjerovatno bile razumljivije i ne bi izazivale ovako površna čitanja. Na primjer, to o Indexima, kao neka izolovana ideja o nekakvoj 'urbanosti'. :) 'Urbanost' je, btw, izraz koji su izmislili papci. Vidjeti pod Rambo Amadeus, album "Hipishizik Metafizik". A možeš i pod nekom lokalnom antropološkom studijom. :)

Evo, GeeTnT kaže da je i on, vjerovatno, išao na svirke Indexa s mojim roditeljima, pa kontam možda je i on šezdesetosmaš, i možda ti objasni šta je sve to zajedno (roditelji sezdesetomaši, buntovnici, hipici, hodaju po koncertima, slušaju progresivni rok iz sopstvene avlije gdje ih sistem ne tlači da mijenjaju imena) značilo. Kako se bunila i na sve moguće načine kontrirala i eksperimentisala jedna generacija koja se nije dala ukalupiti društvenim očekivanjima, i zašto njihovo davanje netradicionalnih imena djeci nije imalo nikakve veze s komunističkom prisilom, odnosno s potlačenošću u komunističkom sistemu, kao što je na dotičnoj temi u dotičnom nizu postova na koji sam ja tada replicirala, tvrdio Sveti hAZNADAR. To što jedno takvo pominjanje kod nezainteresovaniih za činjenice izaziva kulturološke konvulzije pripiši neznanju i predrasudama.

Laž je, dakle, da su Bošnjaci od 1878. stalno bili prisiljeni sjediti u zapećku društva, gdje su tužno iščekivali vjerske i ine slobode čitajući Kur'an, da ti i tu metaforu ponovim, kad si se i nje sjetio; ljudi su živjeli svoje tekuće živote, a generaciji mojih roditelja jugoslovensko društvo je bilo prirodno i njihovo, a ne 'strano, nametnuto stanje' u kojem su djeci morali mijenjati imena da bi napredovali. Laži treba raskinkavati. A i spinove o tome kako taj kontrast iz mog posta predstavlja pisanje o 'zaostalim bliskoistočnim kulturama'.

Treba čitati ozbiljne, a ne forumske istoričare, sociologe, hroničare; treba uzeti Filandru u ruke, i Kamberovića, možeš i Mahmutćehajića, pa iz njih iščitati neke stvari koje se ne uklapaju u svakodnevne mitomanske narative, da ti forumski postovi ne bi izazivali svekoliku zbunjenost i da ne bi bez veze hinjio razumijevanje, kad zapravo ne razumiješ. Treba pročitati nekada nešto otvorenog uma, bez da si unaprijed okvalifikovao sagovornikovu namjeru. Možeš nekada i pitati šta je neko mislio reći postom, ako ti se ne gadi. Naše se društvo i raspada zbog uvjerenosti u svoju nepogrješivost i svekoliku pamet, dok nam se najobičniji asfalt diže pod nogama nakon prve kiše.

Možda ti neki amidža, daidža, GeeTnT, neko... ispriča kako su mladi Bošnjaci tada demonstrirali iz solidarnosti prema Vijetnamu; za demokratizaciju; za slobodnije i autentičnije društvo; pa čak i za veće religijske slobode u jugoslovenskom društvu, i kako je njihovo buntovništvo prodiralo u sve pore njihovog života. Možda ti tada neke paralele postanu jasnije, možda i ova kvazi-historija, koja se velikodušno i nekritički prosipa po forumu, a u kojoj Bošnjaci sve vrijeme sjede u zapećku jugoslovenskog društva i pate u tišini tlapeći za slobodom, dok im drugi mijenjaju imena i odlučuju o njihovim životima, postane manje atraktivna. A možda i ne. Ko zna.

Ali, eto, hvala ti što si me sjetio ovim dubokosmislenim moralnim zgražavanjem nad mojom malogradjanštinom, i nadasve informativnim osvrtom o Hendrixu, Morrisonu [sa dva rr, ne sa dva s] i Zeppelinima. Živio!
Hvala na ispravci, sljedeci tekst ide prvo tebi na korekturu.
Sto se razumijevanja tice, mozez ti sada pisati i eseje u svom raskosu svog intelekta, samo si u trenutku slabosti bila vise nego jasna, tako da ona opaska o izlijevu malogradjastine mjeseca na forumu i dalje stoji. Da sam samo ja ovakav zbunjen, nepismen i neuk u pitanju pa i nekako, no i puno pismeniji likovi se valjaju od smijeha. Sto ne priznas da si se provalila, ovako samo tones dublje, zar ne spomenu nuznost kritickog preispitivanja, te "pogubnost uvjerenja u sopstvenu nepogrijesivost i svekoliku pamet"? :D
A samopuravno buntovnistvo me stvarno nasmija. :lol:
Eto ga opet ja kriv,... tito jarabi pa dokle vise. Uopce nisam to rekao, vise puta podvukao zasto su se davala takva imena,... al eto fgr kad nesto skonta i zaholca se,.... Isto kao ovdje na temi Aaaaa diktatura,.aaaa dobio otkaz a tako bio dobar, aaa Bakir uredjuje medije,... :D

No, jedna stvar se mora priznati. Vrlo je pohvalno i za divno cudo da neko od te raje gotivi Indexe. Buduci da ostatak raje davno zakljuci da je Beograd izmislio muziku za nas,.. u BiH pop-rock scena sami seljakluk,.. a kako su cool oni onamo.
kakonako

#1079 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakonako »

Nije mi bas jasan ovaj Francuz - napisao 47 HILJADA postova u relativno kratkom vremenu a da ni jedan nije duzi od pet-sest rijeci.Ja njemu preporucujem knjigu Dezulovica "JEBO SAD HILJADU DINARA" da bi mu neke stvari bile jasnije."Jebo sad hiljadu dinara - roman cija se radnja dogadja od zore do sumraka jednog letnjeg dana usred hrvatsko-bosnjackog rata u Bosni i Hercegovini - jos je jedan uzaludan pokusaj istrazivanja o besmislu rata, te ulozi uniforme u zivotu i smrti covjeka, vojnika i budale."(Iz predgovora beogradsko izdavaca,ako mi se i to ne uzme za grijeh)
kakavdanakneiskustvu

#1080 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

@haznadar,ti sebe ne vidis kao nekog ko bi mogao pripadati fgr?
piupiu

#1081 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Eto ga opet ja kriv,... tito jarabi pa dokle vise. Uopce nisam to rekao, vise puta podvukao zasto su se davala takva imena,... al eto fgr kad nesto skonta i zaholca se,.... Isto kao ovdje na temi Aaaaa diktatura,.aaaa dobio otkaz a tako bio dobar, aaa Bakir uredjuje medije,... :D

No, jedna stvar se mora priznati. Vrlo je pohvalno i za divno cudo da neko od te raje gotivi Indexe. Buduci da ostatak raje davno zakljuci da je Beograd izmislio muziku za nas,.. u BiH pop-rock scena sami seljakluk,.. a kako su cool oni onamo.
Ma nisi ti kriv. Ti si samo tvrdoglav. Inače si skroz OK.
insomnia78

#1082 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

E, momak. Dzevad izišo. Mogul ti ja šta pomoći?
General War

#1083 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

kakonako wrote:Nije mi bas jasan ovaj Francuz - napisao 47 HILJADA postova u relativno kratkom vremenu a da ni jedan nije duzi od pet-sest rijeci.Ja njemu preporucujem knjigu Dezulovica "JEBO SAD HILJADU DINARA" da bi mu neke stvari bile jasnije."Jebo sad hiljadu dinara - roman cija se radnja dogadja od zore do sumraka jednog letnjeg dana usred hrvatsko-bosnjackog rata u Bosni i Hercegovini - jos je jedan uzaludan pokusaj istrazivanja o besmislu rata, te ulozi uniforme u zivotu i smrti covjeka, vojnika i budale."(Iz predgovora beogradsko izdavaca,ako mi se i to ne uzme za grijeh)
Pa ne moze...onaj jadnik u knjizi je izvisio...a insomnija je prosao do francuske :D
insomnia78

#1084 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Doduse 2010-e al prošo
General War

#1085 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

nikad nije kasno :thumbup:
hAZNADAR

#1086 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:Znači, ako ne reaguješ na neki izljev fašizma od strane forumaša koji se predstavlja kao Bosanac, zaključak je da si i ti kao i svi Bosanci četnik, fašist i ubačeni elementi?

Da li se takva "logika" primjenjuje na sve ili samo na Bosance?

Recimo, forumaš @sarajevoxxx brani neke postupke ISIL-a, ti kao Bošnjak ne reaguješ (jebi ga, nisi pročitao, zauzet si ili jednostavno smatraš da na takve upise nema potrebe reagovati, jer svako zna da je to bljuvotina), ti podržavaš ono što radi ISIL?

Ili

Bogić Bogićević nije reagovao na Šešeljeve izljeve fašizma, Bogić je fašist i četnik?

ili

Komšić nije reagovao na okupljanje ustaša na Trgu Bana Jelačića, Komšić je ustaša i fašist?

Ako se primjenjuje na sve, da opletem po epitetima.
Izuzeci ne potvrdjuju pravila. Ali ucestalost je nesto drugo. Znamo jako dobro kakva je ucestalost u osudama jedne raje samo jednih a nikada drugih. Statistika i to ti je.
hAZNADAR

#1087 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

kakavdanakneiskustvu wrote:@haznadar,ti sebe ne vidis kao nekog ko bi mogao pripadati fgr?
Gradski jesam, fin nisam,... znaci mogu biti samo gr.

Ja nijesam od onih sto aplaudiraju na svaku glupost, neznanje, vulgarnost,.... svojih.
kakavdanakneiskustvu

#1088 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

hAZNADAR wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:@haznadar,ti sebe ne vidis kao nekog ko bi mogao pripadati fgr?
Gradski jesam, fin nisam,... znaci mogu biti samo gr.

Ja nijesam od onih sto aplaudiraju na svaku glupost, neznanje, vulgarnost,.... svojih.

:thumbup:
insomnia78

#1089 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

General War wrote:nikad nije kasno :thumbup:
Kaki kasno, vi’š da se partizanske porodice tek sad spremaju u šumu
Hajvan

#1090 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Hajvan »

John Cleese wrote:
Hajvan wrote:

ili Indira...
Zasto Indira, Hajvanu?
hm, ime osobe koju si uzeo za tvoj nick je jedan izuzetno lucidan lik… a ti tako.
Edin H.

#1091 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Edin H. »

kakonako wrote:Nije mi bas jasan ovaj Francuz - napisao 47 HILJADA postova u relativno kratkom vremenu a da ni jedan nije duzi od pet-sest rijeci.Ja njemu preporucujem knjigu Dezulovica "JEBO SAD HILJADU DINARA" da bi mu neke stvari bile jasnije."Jebo sad hiljadu dinara - roman cija se radnja dogadja od zore do sumraka jednog letnjeg dana usred hrvatsko-bosnjackog rata u Bosni i Hercegovini - jos je jedan uzaludan pokusaj istrazivanja o besmislu rata, te ulozi uniforme u zivotu i smrti covjeka, vojnika i budale."(Iz predgovora beogradsko izdavaca,ako mi se i to ne uzme za grijeh)
Gotov si. :izet:
pemanapemani

#1092 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by pemanapemani »

@hAZNADAR i @LBVIEW proganjaju Bosance i kako oni kažu FGR po forumu dok im po rodnoj Banja Luci ordiniraju fašisti. Mogu ih samo zamisliti, kada ljeti dođu u rodni kraj, kako četnicima pričaju kako su svi isti, ko nas bolan zavadi i slične patetične uvlakačke plačipičkaste fraze. :)

@insomnia brisnuo u Francusku, jer nije imao muda živjeti u BiH da mu slučajno četnici i ustaše ne bi zakucali na vrata. Iz Francuske relativizira fašizam države Izrael nad Palestincima i proganja Bosance i tzv. FGR po forumu, mada ni sam nije baš siguran šta znači ta skraćenica. Uglavnom, straota koliko su mu Indexi nabili komplekse. Čak postoji relativno velika mogućnost da mu je djedica sakrio kokardu na tavanu kad je čiča Draža raspustio gardu. :)
insomnia78

#1093 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

‘ajde?
pemanapemani

#1094 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by pemanapemani »

insomnia78 wrote:‘ajde?
Pamtit će dovijeka ulica inata
ulica gdje cvatu ljiljani od zlata. :D
John Cleese

#1095 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by John Cleese »

Hajvan wrote:
John Cleese wrote:
Hajvan wrote:ili Indira...
Zasto Indira, Hajvanu?
hm, ime osobe koju si uzeo za tvoj nick je jedan izuzetno lucidan lik… a ti tako.
Sta tacno zelis reci, Hajvanu? :|

Bio sam nejasan? Ne vjerujes da je tacno to sto sam napisao? Nesto trece, mozda?
LBVIEW

#1096 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by LBVIEW »

piupiu wrote:
LBVIEW wrote:Hvala na ispravci, sljedeci tekst ide prvo tebi na korekturu.
Sto se razumijevanja tice, mozez ti sada pisati i eseje u svom raskosu svog ntelekta, samo si u trenutku slabosti bila vise nego jasna, tako da ona opaska o izlijevu malogradjastine mjeseca na forumu i dalje stoji. Da sam samo ja ovakav zbunjen, nepismen i neuk u pitanju pa i nekako, no i puno pismeniji likovi se valjaju od smijeha. Sto ne priznas da si se provalila, ovako samo tones dublje, zar ne spomenu nuznost kritickog preispitivanja, te "pogubnost uvjerenja usopstvenu nepogrijesivost i svekoliku pamet"? :D
E pa baš mi je drago da si prepoznao moj raskošni intelekt. A sad - sikter, iz malogradjanske perspektive. :) :kiss:

I kultura dijaloga od Indexa? :mrgreen:
A nisi ti djevojko skontala - ne smatram ja one druge muzicki bolje potkovanim, vec su jednostavno bili avangarda, buntovnici, anti-mainstream, za razliku od Indexa. :lol:
John Cleese

#1097 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by John Cleese »

insomnia78 wrote:
General War wrote:nikad nije kasno :thumbup:
Kaki kasno, vi’š da se partizanske porodice tek sad spremaju u šumu
To bi, stovani kolega, bio zestoki anahronizam - ni sume nisu sto su nekad bile.
U danasnjim sumama, naime, ordiniraju zli apoliticni sumari koji istjeruju i izbacuju sve redom :|
piupiu

#1098 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by piupiu »

LBVIEW wrote:
piupiu wrote:
LBVIEW wrote:Hvala na ispravci, sljedeci tekst ide prvo tebi na korekturu.
Sto se razumijevanja tice, mozez ti sada pisati i eseje u svom raskosu svog ntelekta, samo si u trenutku slabosti bila vise nego jasna, tako da ona opaska o izlijevu malogradjastine mjeseca na forumu i dalje stoji. Da sam samo ja ovakav zbunjen, nepismen i neuk u pitanju pa i nekako, no i puno pismeniji likovi se valjaju od smijeha. Sto ne priznas da si se provalila, ovako samo tones dublje, zar ne spomenu nuznost kritickog preispitivanja, te "pogubnost uvjerenja usopstvenu nepogrijesivost i svekoliku pamet"? :D
E pa baš mi je drago da si prepoznao moj raskošni intelekt. A sad - sikter, iz malogradjanske perspektive. :) :kiss:

A nisi ti djevojko skontala - ne smatram ja one druge muzicki bolje potkovanim, vec su jednostavno bili avangarda, buntovnici, anti-mainstream, za razliku od Indexa. :lol:
Nije ti se dopala pjesma, vidim? :kiss:

Sve je meni jasno. :) :kiss:
John Cleese

#1099 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by John Cleese »

piupiu wrote:
LBVIEW wrote:
piupiu wrote:E pa baš mi je drago da si prepoznao moj raskošni intelekt. A sad - sikter, iz malogradjanske perspektive. :) :kiss:
Nije ti se dopala pjesma, vidim? :kiss:

Sve je meni jasno. :) :kiss:
Djevojke, oprostite - ima li nade da ovdje konacno pogledamo pristojan ketFajt? :| :D
Hajvan

#1100 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Hajvan »

John Cleese wrote:
Sta tacno zelis reci, Hajvanu? :|

Bio sam nejasan? Ne vjerujes da je tacno to sto sam napisao? Nesto trece, mozda?
nisi ti nejasan, ti si vrlo jasno providan. :lol:

ja znam tocno sto sam napisao..
a imena koja si izbrisao (Armin, Irvin- Aus, Sabina- Njem) su sve inace arapsko/perzijsko/turska imena (evo da dodam jos i Alen-FR, Tvrtko, Zlatko-BiH) i takva imena uglavnom nose pripadnici islamaskog nasljedja s bosanskog govornog podrucja, dok se ista u tragovima mogu naci kod ortodoksnih hriscana i katolika boanskog govornog podrucja (od Kumrovca do Kumanova)

:lol:

fakat nemam pojma kakve ovo veze ima s temom i kako se doslo dovde :run:
Post Reply