Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
hAZNADAR

#1076 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Dodik je istakao da su floskule poput onih "da svima bude bolje" davno historijsko groblje, navodeći da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, stradali.

...

Dodik je napomenuo da je Jugoslavija bila zabluda, ali da BiH ne smije da bude nova zabluda Srbima.
Evo, podržo vas je i Vožd :-D :D
Bravo cyprus, genijalan si. To sto isto gledas na one koji kritikuju srpsku dominaciju u Jugi i velikosrbe koji zale sto nisu bili jos dominantniji - dovoljno pokazuje koliko te covjek treba uzimati ozbiljno. Dobro je znati zasto srpski nacionalisti kritikuju YU - iz kojih motiva, pobuda, razloga,... tek da se zna.

A Vozd je tu i tamo znao reci dosta toga i ponoviti,... ako cemo traziti podudarnosti - ali to bi bilo of topic pa necemo ovdje. ;-)
Last edited by hAZNADAR on 30/05/2018 15:27, edited 1 time in total.
ResPublica

#1077 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ResPublica »

Vrijeme tzv. komunističke jugoslavije je najbolje za Bošnjake što se u tom momentu moglo desit. Sve drugo bi vodilo Bosnu i Hercegovinu u nestanak a samim tim i bošnjački narod. Tadašnja generacije političara iz Bosne i Hercegovine je izvukla maksimum, koji je kulminiriao referendumom 1992 godine. Po meni dvije su generacije odgrale ključnu ulogu, prva je generacija komunista koji su se izborili da Bosna i Hercegovina vrati svoju državnost, druga je generacija Alije Izetbegovića koja se izborila za nezavisnost. Čekamo treću generaciju koja će ovu državu izgraditi kao mjesto dobrog življenja.
spreca

#1078 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by spreca »

hAZNADAR wrote:Samo prihvati spreca da si se malko zaholcao sasvojim tvrdnjama,..
I - na jednu krajnost se ne odgovara drugom.
http://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/ ... ercegovini
https://www.flickr.com/photos/bosnjaci/15410828775
Last edited by spreca on 30/05/2018 15:28, edited 1 time in total.
cyprus

#1079 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:
Dodik je istakao da su floskule poput onih "da svima bude bolje" davno historijsko groblje, navodeći da nije rigorozan niti isključiv, ali da je naučio da su Srbi zbog zabluda koje su imali, stvarajući prvu i drugu Jugoslaviju, stradali.

...

Dodik je napomenuo da je Jugoslavija bila zabluda, ali da BiH ne smije da bude nova zabluda Srbima.
Evo, podržo vas je i Vožd :-D :D
Bravo cyprus, genijalan si. To sto isto gledas na one koji kritikuju srpsku dominaciju u Jugi i velikosrbe koji zale sto nisu bili jos dominantniji - dovoljno pokazuje koliko te covjek treba uzimati ozbiljno.
Zar su mogli biti dominantniji? :D Zar nisu imali ultimativni nivo dominacije? :D

Dobro, a kako trebam gledar one koji se žale na bošnjačku dominaciju u Bosni i Hercegovini (ili bar težnju ka istoj), naspram onih koji žale što Bošnjaci nisu dominantniji? :D
General War

#1080 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Forumaski Jugosloveni su isto potvrdili kao i ti - drzava Slavena i slavenstvo, slavenski identitet, slavenska kultura,.... u svim sferama.

Ja samo podsjecam da su Bosnjaci u toj prici Slaveni samo po jeziku i evt nekim crtama kulture. Ali ni izbliza Slaveni kao ostali koji su osim jezika imali i imena, vjeru na svom jeziku, opcenito kulturu koja je bila vise slavenska. Zato se u tu pricu neko nije morao integrisati a neko imao malo vise.

To isticem samo zbog mita o tobozoj ravnopravnoj zajednici ravnopravnih naroda. Sto naravno nije tacno. Bosnjaci su se samo mogli prikloniti ovoj ili onoj opciji posto svoje politike i nacije nisu imali(uglavnom svojom krivicom). Jugoslavija je Bosnjacima bila samo novi vladar koji je za razliku od turskog, njemackog, madjarskog identiteta i kulture nudio nesto vise blisko. Ali u principu je Beograd bio isto kao Bec ili Stambol. Sa tom razlikom sto je u odredjenom periodu omogucavao bolji zivot u ekonomskom smislu nego ova danasnja nezavisnost. I sva se slava bivse drzave svodi na slavu minulog vladara u periodu kada je bio pravedniji i dopustio i nama ponesto.

Ostatak price u ovoj temi je samo utvrdjivanje stvarnog identiteta i standarda te drzave - kako ove pameti danas gledamo na prijasnja iskustva i ubjedjenja. Gdje ja uglavnom razlucujem komunizam i jugoslovenstvo. Jugu tumacim kao vise srpsku nego komunisticku. Mozes to argumentovano pobiti ili samo zakljuciti da je notorna glupost i ne gubiti vise vrijeme na ovoj temi. Koga briga za bahate padobrance koji samo navrate da dadnu svoj sud?
Boze sacuvaj
samo i jedino u SFRJ su danasnji bosnjaci a tadasnji Muslimani dobili etnicku definiciju...i nikad ni prije ni poslije nista slicno se nije desilo, ali eto...tusis i provaljujes a niko na ovom forumu niti ne razumije sta hoces da dokazes.
hAZNADAR

#1081 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Dobro, a kako trebam gledar one koji se žale na bošnjačku dominaciju u Bosni i Hercegovini (ili bar težnju ka istoj), naspram onih koji žale što Bošnjaci nisu dominantniji? :D
Pitao sam se kada ce napokon osvanuti cuveno poredjenje Srba u YU i Bosnjaka u BiH, teznja bosnjackih hegemonista za pobosnjace cijelu drzavu,... itd. :roll:
Ali to nije tema i molim da se drzimo samo YU. OK?
ultima_palabra

#1082 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ultima_palabra »

"drugi su imali vjeru na svom jeziku" - nije relevantno obzirom da su komunisti nastojali ograničiti utjecaj SVIM religijama. Znači, sve su religije bile strano tijelo u tom društvenom uređenju, ne samo islam.
kiligonzales

#1083 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

ResPublica wrote:Vrijeme tzv. komunističke jugoslavije je najbolje za Bošnjake što se u tom momentu moglo desit. Sve drugo bi vodilo Bosnu i Hercegovinu u nestanak a samim tim i bošnjački narod. Tadašnja generacije političara iz Bosne i Hercegovine je izvukla maksimum, koji je kulminiriao referendumom 1992 godine. Po meni dvije su generacije odgrale ključnu ulogu, prva je generacija komunista koji su se izborili da Bosna i Hercegovina vrati svoju državnost, druga je generacija Alije Izetbegovića koja se izborila za nezavisnost. Čekamo treću generaciju koja će ovu državu izgraditi kao mjesto dobrog življenja.
:thumbup:
cyprus

#1084 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:
Pitao sam se kada ce napokon osvanuti cuveno poredjenje Srba u YU i Bosnjaka u BiH, teznja bosnjackih hegemonista za pobosnjace cijelu drzavu,... itd. :roll:
Ali to nije tema i molim da se drzimo samo YU. OK?
Pa princip je kod svih nacionalista isti - ono što želim sebi, ne želim drugome... Ono što želim drugome, ne želim sebi...

Nacionalisti su po svojoj definiciji licemjeri... Hipokrizija je utkana u same temelje svakog nacionalizma (bilo da je riječ o srpskom, bošnjačkom, švedskom ili luksemburškom)... Bez toga bi se svaki nacionalizam urušio kao kula od karata...

Svaki nacionalista želi dominaciju svoje grupacije tamo gdje je većina, a tobožnju ravnopravnost, autonomiju ili paritet tamo gdje je manjina...

Jugoslavija je bila tvorevina koja je kroz nekoliko desetljeća uspjela dobro da balansira između takvih težnji sa jedne i druge strane, pritom gradeći koliko-toliko progresivno društvo, te je zbog toga danas pljuju nacionalisti sa svih strana...
Last edited by cyprus on 30/05/2018 15:40, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1085 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
Forumaski Jugosloveni su isto potvrdili kao i ti - drzava Slavena i slavenstvo, slavenski identitet, slavenska kultura,.... u svim sferama.

Ja samo podsjecam da su Bosnjaci u toj prici Slaveni samo po jeziku i evt nekim crtama kulture. Ali ni izbliza Slaveni kao ostali koji su osim jezika imali i imena, vjeru na svom jeziku, opcenito kulturu koja je bila vise slavenska. Zato se u tu pricu neko nije morao integrisati a neko imao malo vise.

To isticem samo zbog mita o tobozoj ravnopravnoj zajednici ravnopravnih naroda. Sto naravno nije tacno. Bosnjaci su se samo mogli prikloniti ovoj ili onoj opciji posto svoje politike i nacije nisu imali(uglavnom svojom krivicom). Jugoslavija je Bosnjacima bila samo novi vladar koji je za razliku od turskog, njemackog, madjarskog identiteta i kulture nudio nesto vise blisko. Ali u principu je Beograd bio isto kao Bec ili Stambol. Sa tom razlikom sto je u odredjenom periodu omogucavao bolji zivot u ekonomskom smislu nego ova danasnja nezavisnost. I sva se slava bivse drzave svodi na slavu minulog vladara u periodu kada je bio pravedniji i dopustio i nama ponesto.

Ostatak price u ovoj temi je samo utvrdjivanje stvarnog identiteta i standarda te drzave - kako ove pameti danas gledamo na prijasnja iskustva i ubjedjenja. Gdje ja uglavnom razlucujem komunizam i jugoslovenstvo. Jugu tumacim kao vise srpsku nego komunisticku. Mozes to argumentovano pobiti ili samo zakljuciti da je notorna glupost i ne gubiti vise vrijeme na ovoj temi. Koga briga za bahate padobrance koji samo navrate da dadnu svoj sud?
Boze sacuvaj
samo i jedino u SFRJ su danasnji bosnjaci a tadasnji Muslimani dobili etnicku definiciju...i nikad ni prije ni poslije nista slicno se nije desilo, ali eto...tusis i provaljujes a niko na ovom forumu niti ne razumije sta hoces da dokazes.
O jel? Pa sto to nisu dobili u startu kao ostali? Tu "etnicku" definiciju?

Neko ocekuje ravnopravan status a neko zadovoljan mrvicama iza ostalih. Vjerovatno me ne krasi vrlina koju ti posjedujes - naime skromnost.
I buduci da tušim - sto me jednostavno ne ignorises?
hAZNADAR

#1086 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
Svaki nacionalista želi dominaciju svoje grupacije tamo gdje je većina, a tobožnju ravnopravnost, autonomiju ili paritet tamo gdje je manjina...

Jugoslavija je bila tvorevina koja je kroz nekoliko desetljeća uspjela dobro da balansira između takvih težnji sa jedne i druge strane, pritom gradeći koliko-toliko progresivno društvo, te je zbog toga danas pljuju nacionalisti sa svih strana...
Jugoslavija je bila srpska i srpski nacionalizam sve decenije lijepo upakovan - sto se pokazalo na samom startu pocetkom devedsetih. Osim ako nije CIA srusila YU i uvezla nacionaliste i preko noci oprala mozgove pa najveca masovna ubistva prema civilima 92-ge gdje rat nije ni poceo ni dosao.

Znamo tu pricu. I stvarnu sliku cuvenog jugo antinacionalizma i jugo borbe protiv sila mraka i azbaha.

Ironicno je da je danas jugoslovenstvo bilo u deklarativnom ili konvertovanom obliku - jedna od najnetolerantnijih ideologija. Cuveni jugo humanizam i kosmopolitizam redovno pada kada su Bosnjaci na dnevnom redu. Imas onda stvasta cuti.
cyprus

#1087 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

Opet verglanje jednog te istog :roll:

Mogu i ja tako reći da je Jugoslavija zapravo bila makedonska, ili šta ja znam da su liberali Rasima Kadića bili jedna od najrigidnijih političkih opcija koja se ikada pojavila na ovim prostorima - i ponavljat sve to do besvjesti...
ResPublica

#1088 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ResPublica »

hAZNADAR wrote:

Neko ocekuje ravnopravan status a neko zadovoljan mrvicama iza ostalih. Vjerovatno me ne krasi vrlina koju ti posjedujes - naime skromnost.
Odgovor na to pitanje treba tražiti u ondašnjoj muslimanskoj intelgenciji, nedorasloj za bilo kakvu političku borbu za identitet vlastitog naroda. Kako to očekivati od intelgencije koja je u to u suštini bila podanička gubitničkom režimu NDH.
Sva politička borba muslimana tada jeste da se ne dira u islamsku zajednicu, njenju imovinu i prvilegije aga i begova.
GeeTnT

#1089 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

Kako stvari stoje danas jasno se vidi da i Hrvatska i Srbija nisu sposobne imati i raspolagati sa drzavom, i treba da neko povjeruje kako su u proslosti i zajednici bili bolji..jade jadne, danas su svoj na svom, crkvu, monetu i opet propadaju te u pomoc zovu Tita i Jugoslaviju...Mrss
hAZNADAR

#1090 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:Opet verglanje jednog te istog :roll:

Mogu i ja tako reći da je Jugoslavija zapravo bila makedonska, ili šta ja znam da su liberali Rasima Kadića bili jedna od najrigidnijih političkih opcija koja se ikada pojavila na ovim prostorima - i ponavljat sve to do besvjesti...
Mozes naravno ali ja svoje tvrdnje argumentujem barem. Ako nemas na to sta reci osim tumacenja mog karaktera i sl - pitam se sta uopce trazis na politici.
hAZNADAR

#1091 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

ResPublica wrote:
hAZNADAR wrote:

Odgovor na to pitanje treba tražiti u ondašnjoj muslimanskoj intelgenciji, nedorasloj za bilo kakvu političku borbu za identitet vlastitog naroda. Kako to očekivati od intelgencije koja je u to u suštini bila podanička gubitničkom režimu NDH.
Sva politička borba muslimana tada jeste da se ne dira u islamsku zajednicu, njenju imovinu i prvilegije aga i begova.
Eno ga sad,.. ocito neznas za Spahu, Bosnjake komuniste, .. ili ti je u NDH otisao cvijet bosnjacke inteligencije i nista ne osta? :roll:
Mi govorimo o YU a ne o WWI i u kojim sve frakcijama Bosnjaci nisu bili.
Bili i ostali autsajderi pod drugima u svim epohama. Zato se danas slabo snalazimo i prizivamo nekog pravednog vladara.
Bodkin

#1092 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Jok, jugoSLAVIJA sa himnom hej sloveni je imala valjda ilirski karakter :-) i jel to bosnjaci nisu? O kojoj sad historiji pricamo?
I koji su se to kriticari slozili? Ovi forumski?

Ti stvarno sam ne znas sta argumentujes. Znaci sad tvrdis da su bosnjaci samo parcijalno slaveni ali iz nekog razloga nije u redu sto se slavenstvo forsiralo u jugoSLAVIJI.
Bodkin

#1093 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

Jugoslavija je bila srpska i srpski nacionalizam sve decenije lijepo upakovan - sto se pokazalo na samom startu pocetkom devedsetih.
Evo mantre argumentovane na bazi “bosnjaci masovno daju ime goran jer abdulah nije bilo moderno”
General War

#1094 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Boze sacuvaj

Ma hajde mrvicama, priznati kao RAVNOPRAVAN narod bez da se ko pocesao (ni't ustanka, ni't demonstacija...nista) od vradara pa do triglava.
Nesto sto nisu dobili niti za Turske niti bilo koje vladavine, a bogami niti sada dalje od entiteta gdje su bosnjaci vecina, tako da ne znam gdje je tacno bilo bolje vrijeme za bosnjake.

Ignorisem ja tebe, vec sto trujes internet prostor.
ResPublica

#1095 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ResPublica »

hAZNADAR wrote: Eno ga sad,.. ocito neznas za Spahu, Bosnjake komuniste, .. ili ti je u NDH otisao cvijet bosnjacke inteligencije i nista ne osta? :roll:
Mi govorimo o YU a ne o WWI i u kojim sve frakcijama Bosnjaci nisu bili.
Bili i ostali autsajderi pod drugima u svim epohama. Zato se danas slabo snalazimo i prizivamo nekog pravednog vladara.
A koja je to muslimanska institucija radila i insistirala da političkom identitetu Bošnjaka? Nijedna. Sve su se bavile isključivo vjerom. Sve su se zadovoljavale time da se ne dira u vjerski identitet a politički je zanemarivan. Zato smo nespremni bili tada, nespremni smo bili u vrijeme drugog svjetskog rata a i danas nismo Bog zna što.

Ne tvrdim da je Jugoslavija bila savršena i idealna za Bošnjake ali je u tom momentu bila najbolje što se moglo desit. Alternative u vidu NDH, sporazum Cvetković-Maček, vjerujem da ćeš se složit su puno gore.
General War

#1096 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

cyprus wrote:

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1097 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote:
cyprus wrote:

BHCluster

#1098 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

Zato Jugoslavija postoji i danas. :oops:
hAZNADAR

#1099 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Jok, jugoSLAVIJA sa himnom hej sloveni je imala valjda ilirski karakter :-) i jel to bosnjaci nisu? O kojoj sad historiji pricamo?
I koji su se to kriticari slozili? Ovi forumski?

Ti stvarno sam ne znas sta argumentujes. Znaci sad tvrdis da su bosnjaci samo parcijalno slaveni ali iz nekog razloga nije u redu sto se slavenstvo forsiralo u jugoSLAVIJI.
Nije nego si ti nakrivo nasadjen po obicaju pa ne citas ili ne zelis da citas.
Niko nije ni pitao Bosnjake ni 18-te ni 45-te kako ce se Juga definisati. Kao ni Albance, Madjare, Vlahe, Cincare, Rome,... Kada se juznoslavenstvo fura u drzavi gdje imas najmanje 20% onih koji nikako ili djelimicno upadaju u slavenstvo - to nije vise ravnopravna zajednica ravnopravnih naroda vec volja vecine.
I to se pokazalo i Ustavom. Neko narod u startu, neko zakasnjeli narod sa vjerskom odrednicom a neko manjina.

Bosnjaci da se razumijemo za razliku od Albanaca, Madjara,... su prihvatili slavenofilstvo u identitetu i sa srcem pjevali Hej Slaveni. Dok je posla i kruha - hajd hebo naciju, status, stranu kulturu, revizionizam u historiji,... bitno je baaa biti covjek i da se zivi.

Ali danas ove pameti znaju da ime je uloga u svemu bila malo podredjenija i niza. Sto je ujedno i razlog onakve klanice 92-ge i diskriminacije i dan danas. Jugoslavija je Bosnjacima samo bila vladar a ne zajednica koju su ravnopravno sa drugima zajedno gradili.

Ko da gledam da ces opet lupiti nesto u zakljucku.
hAZNADAR

#1100 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:
cyprus wrote:

Bas ste mi simpa - k'o pačja skola,... :D
Post Reply