Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
Bodkin

#1076 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
choxnox wrote:Jes ba, otkad je zajahao na vlast 2003. godine od onako prosperitetne Turske, narocito u 80-im i 90-im godinama, je napravio buvljak i svakim danom sve vise i vise srozava njen kredibilitet i ekonomiju Ja stvarno ne kontam koji je cilj piskaranja ovih nevidjenih gluposti narocito kada se radi o Turskoj kao da smo sada u '96 kada za Internet nismo u principu ni znali. Kao da bilo ko ovdje ne moze odvojiti 15-ak minuta vremena i izguglati iste informacije iz vise izvora i donijeti svoj neki zakljucak na bazi logike.Uz svo duzno postovanje prema onima koji isto zasluzuju upravo na ovom topicu - ko ste vi i sta ste postigli da uopce mozete komentarisati najvise drzavnike bilo koje druge drzave (evo u ovom slucaju Erdogana)? Mislim, razumijem, ljudima dosadno ili imaju slobodnog vremena pa im forum pruza mogucnost ispusnog ventila, ali ne valjajte bezveze gluposti koje nemaju veze s mozgom - "brko nema veze", "brko americka pudlica", "brko izgubio kompas", "brko sve ludji" i ostale budalastine jer sa strane izgledate u najmanju ruku smijesno.
prva stvar - komentar ti je tupast.

druga stvar ti internet otprilike koristis za iste svrhe ko i brko koji je preko vibera molio narod da ga spasi kada je njegova vlastita vojska, bombarodvala njegovim vlasititim avionima i helikopterima, u njgeovoj vlastitoj zemlji, a on nije imao pojma o tome. ista ona vojska s kojom je prije toga (a i poslije) drugima prijetio ga je zamalo ubila ko zeca. glavu su mu spasili tadasnji neprijatelji koji nacionalne politike ne vode kroz licne antagonizme vec interese. na isti takav nacin ga danas gleda i trpi i zapad kojem takodjer bespotrebno stalno gura prst u oko uz neku mangupsku terminologiju. zapad kroz njega ne gleda cijelu tursku jer je zapad pragmatican. nisu to balavci koji politiku koriste da se inate.

ali on ce nastaviti da testira njihove limite, a ako mu zapad uvede sankcije za godinu dana ce se turska ekonomija osusiti ko odrezana grana. vi jednostavno nemate pojma o cemu pricate. turskoj bez zapada nema zivota. turska rusima i kinezima nema sta da proda jer nema visoke tehnologije, a jeftinu radnu snage i oni sami imaju.

ps. sve ono sto sam juce napisao svi, doslovno svi, svjetski ekonomski casopisi pisu ne od juce, i ne od pocetka bilo kakve politicke frke. pisu vec 10 godina da je truska ko narkoman o herionu previse ovisna o dolaru i dolarskim kreditima, konstano upozoravaju na rizike da se sva jaja ne drze u jednoj korpi, da turskoj hitno treba promjena strtagije i diverzificikacija..., ali brko ne jebe zivu silu niti slusa bilo koga. sve do jednom.

Nisam ti stigao juce odgovoriti na post, a i sad idem spavati. Da, lira je u stalnoj devalvaciji naspram nosecih valuta. Da, definitvno prica za neobrazovane da turska nema kredita mmf-u i da nema duga u gdp-u, a korporativni dug u dolarima probija krov. Jebiga, jeftina lova nekad bila i isplatilo se ulagati u turske obveznice. U padu lire, servisiranje duga postaje sve skuplje.

Defitivno turska svoje robe i usluge moze prodati samo razvijenim ekonomijama, a nikako istoku. Ali turska ekonomija i dalje raste i moze podnijeti sultanove negaprojekte i kupovinu glasova. Ono sto ne moze je politicki rizik koji ide uz zamjeranje zapadu.
vivaldi

#1077 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:Ali turska ekonomija i dalje raste i moze podnijeti sultanove negaprojekte i kupovinu glasova. Ono sto ne moze je politicki rizik koji ide uz zamjeranje zapadu.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... s-mcnamara

ps, evo sad vidim da ce povuci ambasadore iz amerike i izraela, a danas negdje procitah naslov da ukida studije francuskog jezika po turskoj jer je nesto popizdio i na francuze :-)

svaki dan nesto novo i neocekivano na putu progresa :D
farisovo

#1078 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

vivaldi wrote:
Bodkin wrote:Ali turska ekonomija i dalje raste i moze podnijeti sultanove negaprojekte i kupovinu glasova. Ono sto ne moze je politicki rizik koji ide uz zamjeranje zapadu.

ps, evo sad vidim da ce povuci ambasadore iz amerike i izraela, a danas negdje procitah naslov da ukida studije francuskog jezika po turskoj jer je nesto popizdio i na francuze :-)

Vazno je da Sultan dolazi. Sve drugo je rekla-kazala.
Gojeni H

#1079 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Gojeni H »

MUNAFIK wrote:
Gojeni H wrote:Imam jaranicu Turkinju. Kaze: "Nemojte reci da niste upozoreni. Ako vam dodje, ima da vam bude demokratija k'o i kod nas - niko ne smije da pisne preko drustvenih mreza." :D

Sjoj, sramote, mora se covjek smijati ...
Cuje ne smije da pisne :-)

Ne smije možda da širi laži i žažne vijesti, a sve ostalo naravno može kao što mnogi moji prijatelji iz TR koriste...
Super onda. Samo nema slobode govora. :oops:
Neregistrirani

#1080 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Neregistrirani »

Meni je super vijest da brko dolazi u Sarajevo da mu masete zastavama dok se najavljuje otvaranje proizvodnog pogona Waikikija u Trebinju. Braci selami, a Srbima posao. Aferim!
Zox

#1081 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Zox »

MUNAFIK wrote:
kmirsad wrote:Tako je Munafik... pa valjda Erdogan zna šta su laži lažne vijesti... Sultan je od Boga dan... Bog je zato što je Erdogan realan, pravedan i objektivan za njega glasao... i opet će u Sarajevu...
Sultan nije od Boga dan ali svakako zna šta su lažne vijesti, posebno one koje su u svrhi propagande protiv Turske... Oni koji prave tu propagandu protiv Turske narano najsretniji bi bili da Turska postane Sirija... Obicni student kojem je do pive i treba maravno ne konta to, ali ozbiljni ljudi kontaju...
Kome god nije do treba, eno mu Erdogana.
Bodkin

#1082 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:

Izjavio je juce i da centralna banka treba sniziti kamatne stope. Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar
Roccohljup

#1083 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Roccohljup »

Samo se vi zajebavajte......kako je krenulo sultan ce ubrzo proglasiti osmansku imperiju i novi kalifat :D....a ond avam se oho :D :D :D
Hendrix

#1084 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hendrix »

MUNAFIK wrote: Cuje ne smije da pisne :-)

Ne smije možda da širi laži i žažne vijesti, a sve ostalo naravno može kao što mnogi moji prijatelji iz TR koriste...
A ko odredjuje sta su lazne a sta istinite vijesti? Napises nesto o gradnji palace i korupciji njega i njegove familije? Lazna vijest? Naravno da je lazna...ajde malo u zatvor, dozivotna kazna. :D

Imam i ja dosta prijatelja iz Turske koji imaju malo drugaciju pricu od tih tvojih slobodnjaka he he. Veliki brat sve fino gleda, sve mozes raditi osim sirenja bilo cega sto ne odgovara njegovoj vlasti.

Mi smo mala maca koliko miliona zatucanog glasackog tijela taj lik ima iza sebe, njihove selendre su pojam demokratije zaista.
breuer

#1085 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by breuer »

smijel se doć u dresu Hakana Šukura?
Bodkin

#1086 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Bodkin »

Hendrix wrote:
MUNAFIK wrote: Cuje ne smije da pisne :-)

A ko odredjuje sta su lazne a sta istinite vijesti? Napises nesto o gradnji palace i korupciji njega i njegove familije? Lazna vijest? Naravno da je lazna...ajde malo u zatvor, dozivotna kazna. :D

Imam i ja dosta prijatelja iz Turske koji imaju malo drugaciju pricu od tih tvojih slobodnjaka he he. Veliki brat sve fino gleda, sve mozes raditi osim sirenja bilo cega sto ne odgovara njegovoj vlasti.

Mi smo mala maca koliko miliona zatucanog glasackog tijela taj lik ima iza sebe, njihove selendre su pojam demokratije zaista.
Najludje kad erdogana brani sa vise strasti neko iz bosne nego nego iz turske :D
xoklix

#1087 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by xoklix »

Neregistrirani wrote:Meni je super vijest da brko dolazi u Sarajevo da mu masete zastavama dok se najavljuje otvaranje proizvodnog pogona Waikikija u Trebinju. Braci selami, a Srbima posao. Aferim!
Ne bi ni mogao naci radnika ovdje za 500-600 KM... Tekstilna industrija je medju najnize placenim zbog jednostavnosti posla sto podrazumijeva veliku konkurenciju,a velika konkurencija = niska cijena.
Novak20

#1088 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Novak20 »

breuer wrote:smijel se doć u dresu Hakana Šukura?
Probaj pa ćeš vidjeti. :D
Hendrix

#1089 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hendrix »

xoklix wrote:
Neregistrirani wrote:Meni je super vijest da brko dolazi u Sarajevo da mu masete zastavama dok se najavljuje otvaranje proizvodnog pogona Waikikija u Trebinju. Braci selami, a Srbima posao. Aferim!
Ne bi ni mogao naci radnika ovdje za 500-600 KM... Tekstilna industrija je medju najnize placenim zbog jednostavnosti posla sto podrazumijeva veliku konkurenciju,a velika konkurencija = niska cijena.
Nije poenta u tome ba, poenta ove ljubavi sa Erdoganom je da li je ovde rijec o nekom iskrenom prijateljstvu i pomoci "braci' ili cistom biznisu gdje se gleda zarada i licni interes?

Ja pikujem na ovo drugo, jer i sam si objasnio sto ode tvornica u Trebinje.
Roccohljup

#1090 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Roccohljup »

eno i derbi pomjeriše radi njega..... :D :D :D :D
Fudo387

#1092 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

Kad je ta ceremonija?
Vi’s kad se pomoli po’ miliona Turaka u Sarajevu :lol:
Maraschino

#1093 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Maraschino »

Fudo387 wrote:Kad je ta ceremonija?
Vi’s kad se pomoli po’ miliona Turaka u Sarajevu :lol:
nemam pojma ali znam da ce taj dan sarajevski pazar biti debeo.
farisovo

#1094 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by farisovo »

Pjene li jos susjedi i komsije na Erdoganov dolazak? Navratih samo da vidim.
Edin H.

#1095 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Edin H. »

Da li ce u Sarajevu biti velike demonstracije da upozore na krsenje ljudskih prava u Turskoj? :oops:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/may- ... /180515153

Posjeta turskog predsjednika izazvala je proteste kurdskih aktivista, kao i aktivista grupa za ljudska prava, koji su se pred sastanak okupili ispred kancelarije britanske premijerke.
kakavdanakneiskustvu

#1096 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kakavdanakneiskustvu »

Edin H. wrote:Da li ce u Sarajevu biti velike demonstracije da upozore na krsenje ljudskih prava u Turskoj? :oops:

Posjeta turskog predsjednika izazvala je proteste kurdskih aktivista, kao i aktivista grupa za ljudska prava, koji su se pred sastanak okupili ispred kancelarije britanske premijerke.

jasta ce,bi najebali oni koji bi organizovali takve proteste
kakavdanakneiskustvu

#1097 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

niko da odgovori,a mnogi to spominju,zasto nas babo,nas sultan?
Fudo387

#1098 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Edin H. wrote:Da li ce u Sarajevu biti velike demonstracije da upozore na krsenje ljudskih prava u Turskoj? :oops:

Ja podrzavam svu fgr, nvo, kurde, opziciju, i ostale da se organizuju i ako treba silom sprijece ovu panislamisticku manifestaciju.
Doce i navijaci Galatasaraja da proslave titulu.
Mora se tome stati u kraj. :D
Sretno drugovi.
kakavdanakneiskustvu

#1099 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Fudo387 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Ja podrzavam svu fgr, nvo, kurde, opziciju, i ostale da se organizuju i ako treba silom sprijece ovu panislamisticku manifestaciju.
Doce i navijaci Galatasaraja da proslave titulu.
Mora se tome stati u kraj. :D
Sretno drugovi.

a neko je spomenuo sprecavanje,nasilje??
Fudo387

#1100 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Fudo387 »

Ma jok, nije, ‘dje bi to neko spominjao.
Post Reply