Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
beni-bu-man

#1076 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

I onda meni Moderatori brisu komentare kad kazem da je El-Smrle puko
Bloo
Globalna šefica

#1077 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

beni-bu-man wrote:I onda meni Moderatori brisu komentare kad kazem da je El-Smrle puko
suck it up :mrgreen:
Ne kmeči k'o youngling :oops:
beni-bu-man

#1078 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:
beni-bu-man wrote:I onda meni Moderatori brisu komentare kad kazem da je El-Smrle puko
suck it up :mrgreen:
Ne kmeči k'o youngling :oops:
Image
aj na atribute i meci se
MarlboroGold

#1079 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Sasjeći će te kao Anakin younglinge :-| :D

:run:
HardcoreMX

#1080 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote:
HardcoreMX wrote:
Connaisseur Karlin wrote: naravno, primam dukate, ne volim e-novac :oops:
ejs bas si staromodna...dukati od zeljka joksimovica ili neka druga?! :mrgreen:
moze, zeljka joksimovica zajedno sa dukatima :P
ok...
https://www.youtube.com/watch?v=wJqSEVBsvpo
Euridika
Globalna šefica

#1081 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:Fakat ne znam kako Euridika ima volju da s njim uopšte raspravlja :-|
Ja sam davno odustao...
This is me giving up: :unesvijest: :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1082 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Moja je bolja :mrgreen:
Sakrio sam jaja na jedinom mjestu gdje sam mogao...

Image
Ja dobreee temeee...jel ovo o jajima tema ili ?
Bloo
Globalna šefica

#1083 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Ja dobreee temeee...jel ovo o jajima tema ili ?
Da, između ostalog uskršnjim jajima, ali više o awesomenessu Walkena :) Uskrs = Religija
Još nešto? :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1084 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

aha...uskršnja jaja vs ateistička jaja
nisam skonto, izvinjavam se
Dozer

#1085 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Usrksnja su tvrdja, ali ateisticka su punija :lol:
Nurudin

#1086 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Dozer wrote:Usrksnja su tvrdja, ali ateisticka su punija :lol:
:lol:
Smrcak15

#1087 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

EVO JEDNO PITANJE ZA ATEISTE OVDJE :)

Ako bi postojao Bog (po vama), kako bi vi zamisljali da je on, njegove karakteristike/osobine, sta bi on trebao biti po vasem hipotetickom razmisljanju?

AKo vec postoji, poigrajte se sa razmisljanjem , kako bi po vasem ateistickom razmisljanju Bog trebao da bude iz vase perspektive?
Gojeni H

#1088 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

shmizlica wrote::lol: :lol:

joj šmrle ti fakat ne kontaš o čemu ti se priča :-)

U redu je, fakat nije skonto. :D
Ali ima ona jedna misao koja se tanko provukla kroz Smrletovo pitanje, ne radi se uopste o Euridiki vec o svima nama, a to je nedefinisano stanje (ili metod kvantificiranja) cak i materijalnog siromastva i bogatstva u danasnjem drustvu. Nazovi to forumskim licemjerjem - svi su, barem na ovom pdf-u veoma duhovni, ili su u nekoj svojoj "realnoj" metafizici, ako su ateisti ili agnostici, ali iz primjera ljudi oko nas, tih kojima je materijalno imanje - fuj, nisu bas nesto previse prisutni oko nas.

S druge strane, pohlepa je nesto sto se provlaci kroz ljudsku civilizaciju hiljadama godina ... samo kazem.
beni-bu-man

#1089 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:EVO JEDNO PITANJE ZA ATEISTE OVDJE :)

Ako bi postojao Bog (po vama), kako bi vi zamisljali da je on, njegove karakteristike/osobine, sta bi on trebao biti po vasem hipotetickom razmisljanju?

AKo vec postoji, poigrajte se sa razmisljanjem , kako bi po vasem ateistickom razmisljanju Bog trebao da bude iz vase perspektive?
Sadista sto i jeste
r_faruk

#1090 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

hajde malo prosiri pitanje i daj neke smjernice.
Da li uzimamo u ozbzir da se sve na svijetu desava onako kako se desava danas i pri tome bog postoji, ili sljedece: bog postoji, kako bi se trebale stvari desavati?
Smrcak15

#1091 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:

hajde malo prosiri pitanje i daj neke smjernice.
Da li uzimamo u ozbzir da se sve na svijetu desava onako kako se desava danas i pri tome bog postoji, ili sljedece: bog postoji, kako bi se trebale stvari desavati?
samo zelim da saznam kako jedan ateista razmislja kad se poigra u mislima "sta bi bilo kad bi bilo"

znaci interesuje me kakve karakteristike ima Bog iz ateisticke perspektive, kako bi ga vi zamisljali da jeste ako bi postojao, kad se kaze Bog, kako bi opisao ga po svojoj zelji.

naprimjer da kazete da ima osobinu da voli sve, ili da je apsolutno pravedan, ili da je svemocan ili sveznajuci, da nemoze umnrijeti ili da moze , nesto u tom fazonu.

Ili kad bi opisali Boga , po svom nekog nahodjenju koje bi na kraju prihvatili , da kazete, Bog mora biti to to i to, da bi ga smatrao Bogom i prihvatio kao istinsko bozanstvo.

ovo je vise neka vrsta ateistickog brainstorminga, da vidim nacin razmisljanja kroz prizmu ateista....onako experimentalno reda radi. :)

drugim rijecima, mora proci ovaj filter da bi ga prihvatio ka istinsko bozanstvo.
ExNihilo

#1092 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Taktike su ti na nivou petogodišnjeg dijeteta.
Smrcak15

#1093 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Taktike su ti na nivou petogodišnjeg dijeteta.
definisi se detaljnije da znam se braniti, Ovako generalno receno, neznam sta da brani i sta je to sto je na nivou petogodisnjeg djeteta.

jeli ovo taktika na nivou 5 godisnjeg djeteta:

Bog mora biti to i to, a ako je to onda mora biti ovo jer stanje je takvo i takvo....ne bih ja rekao da djeca hipoteticki tako razmisljanju i prave paralele i rade smjernice u mislima, ovo su filozofske teme, kada se ulazi sa mislima u hipoteticke zone sta bi bilo kad bi bilo
Bloo
Globalna šefica

#1094 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ako me ko bude tražio, ja sam sa Spinozom na kafi...
beni-bu-man

#1095 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Idemo ponovo Smrle
Kako mozes postavljati tako pitanje Ateistu
Smrcak15

#1096 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:

Sadista sto i jeste
dobro, idemo dalje

ima li jos sta??

1. Sadista
2. ????
3. ????

ali kad nesto opises onda bi trebao objasniti i sto tako tvrdis da se zna na osnovu cega...a vjerovatno na osnovu stanja na svijetu, sto se svo zlo desava....itd
Smrcak15

#1097 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:

Idemo ponovo Smrle
Kako mozes postavljati tako pitanje Ateistu
Moze jer se ovdje prica hipoteticki

To je ako bi postojao, kako bi Bog trebao da bude, koje karakteristike bi trebao imati?

Naprimjer ja ne vjerujem u vise Bogova nego samo jednoga, ali da me pitas sta da ima vise bogova, ja bi ti odmah mogao esej ovdje napisati sta bi bilo kad bi bilo da ima vise bogova sta bi se desavalo, onako hipoteticki gledano.

Znaci iako nevjerujem u vise bogova mogao bi napisati o mnogobostvo mnogo stosta, onako hipoteticki gledano, jer i Allah hipoteticki objasnjava sta bi bilo kad bi bilo u Kuranu da ima vise bogova.

Tako da ti je smijesan odgovor, isto kao kad bi ti mene pitao o vise bogova a ja ti kazem, kako mozes postaviti to pitanje jednom monoteisti.

Pa vi ateisti kao da se bojite filozofije, tog hipotetickog razmisljanja, kao da tamo stoji babaroga i ceka da vas ukrade kada u mislima ulazite u te mracne hipoteticke zone :lol: pa bolje i ne ulaziti tamo
Bloo
Globalna šefica

#1098 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: Naprimjer ja ne vjerujem u vise Bogova nego samo jednoga, ali da me pitas sta da ima vise bogova, ja bi ti odmah mogao esej ovdje napisati sta bi bilo kad bi bilo da ima vise bogova sta bi se desavalo, onako hipoteticki gledano.
Znaci iako nevjerujem u vise bogova mogao bi napisati o mnogobostvo mnogo stosta, onako hipoteticki gledano, jer i Allah hipoteticki objasnjava sta bi bilo kad bi bilo u Kuranu da ima vise bogova.
U sustini nema potrebe ni da te pitamo jer nisi sposoban za samostalno rezonovanje, a izvan onog sto ti je Allah objasnio.
ExNihilo

#1099 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Ne bi ti napisao esej o posljedicama mnogoboštva nego onaj ubuđavljeni stock odgovor iz apologetske petparačke literature kako bi više bogova značilo da se međusobno svađaju, prepiru i takmiče.

Nisi ti sposoban za autentičnu misao.
Smrcak15

#1100 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote: Naprimjer ja ne vjerujem u vise Bogova nego samo jednoga, ali da me pitas sta da ima vise bogova, ja bi ti odmah mogao esej ovdje napisati sta bi bilo kad bi bilo da ima vise bogova sta bi se desavalo, onako hipoteticki gledano.
U sustini nema potrebe ni da te pitamo jer nisi sposoban za samostalno rezonovanje, a izvan onog sto ti je Allah objasnio.
sa vama se izgleda nemoze razviti ni zdrava prijateljska komunikacija da ne podjebajete (da izvinu mnogi) narod :-)

i onda se meni spocitava kako sam ja ovakav onakav, ali haj dobro....

moze li Ovako Bloo, ako nemas sta konstruktivno doprinijeti temi, samo je zaobidjes onako elegenatno i posteno i svi mirni i ovce na broju :)

Mislim da je ovo slika i prilika ateizma, kako na makro levelu (Dawkins i krauss) pa to tako i na mikro levelu sitne buranije sa ovoga foruma, karakteristika je oholost, uzdizanje, drskost, podjebavanje i ad hominem napadi itd
Locked