Jedete li svinjetinu?
- irac300
#1076 Re: Jedete li svinjetinu?
Šta reče Sadija, kod nje u selu samo kočijaši marišu slaninu. 
- Gojeni H
#1077 Re: Jedete li svinjetinu?
Naravno da cvarci ako nekoga i ugrozavaju mogu ugroziti samo onoga ko ih jede (slicno masnoj jagnjetini, kad smo vec tu).tranquil wrote: Da, postoje ograničenja vezana za alkohol, to sam rekao, nazovi to moralom, i pustiću ti jer se ne mogu naduravati i crtati da ne postoji "totalna zabrana alkohola na moralnoj osnovi", nego tačno definisana sigurnosna ograničenja.
Ali ovdje ne pričamo o alkoholu. Kada nađeš na pakovanju slanine natpis "poslije konzumacije ne upravljajte vozilima ili teškom mašinerijom" slikaj i postavi, dotle ovo ograničenje ne možeš ni pod kojim uslovima nazvati "moralnim ispravljanjem društva", a krenuo si u ovu priču sa implikacijom da neko misli kako su ljudi koji pobjeđuju na takmičenjima u žderanju čvaraka nekakve "moralne vodilje". Možda i jesu, vjerovatno nisu, ali to nema veze sa njihovom prehranom.
I naravno da onaj ko se nakrka sapuna nece sjesti za volan i ugroziti saobracaj, isto kao sto nece ni tuci zenu ili nekog drugog fizicki slabijeg (barem se nadati).
Slozicemo se da postoji dvolicnost kod onih koji se ibrete nad nekim ko spuca kilu krmetine, a sasvim mu normalno da pruzi 20 KM policajcu, ili popije pola plate.
Meni je bio samo smijesan upis kao "raspravljamo o onome sto ulazi na usta", moralnost, tam-vam. Meni je to zvucalo kao da su ovi sto krkaju krmetinu nake moralne velicine.
Nema o cemu se ne raspravlja na ovom forumu, ali od mene dosta na ovoj temi. Jedi sta hoces, meni je Ramazan.
- tranquil
#1078 Re: Jedete li svinjetinu?
Pogrešno ti je zvučalo, rečenica je jednostavna, pročitaj je opet. To ne znači da su oni što "krkaju krmetinu" (sam izraz je nekakvo grubo obraćanje, pokušaj uvrede, šta li) moralne veličine, nego doslovno da ishrana ne može označavati koliko je osoba moralna ili nije.Gojeni H wrote:Meni je bio samo smijesan upis kao "raspravljamo o onome sto ulazi na usta", moralnost, tam-vam. Meni je to zvucalo kao da su ovi sto krkaju krmetinu nake moralne velicine.
Trebao si svoj savjet primjeniti ranije, jer to je ono o čemu pričam, da se konstantno ne javljate sa izražavanjem gađenja, brojanjem zalogaja, uvijenim uvredama o nemoralu i iskompleksiranosti, čak i "poluljudskosti" ljudi sa drugačijom ishranom, ova tema ne bi postojala.Gojeni H wrote:Nema o cemu se ne raspravlja na ovom forumu, ali od mene dosta na ovoj temi. Jedi sta hoces, meni je Ramazan.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1080 Re: Jedete li svinjetinu?
ako bi jeli konjetinu, od čega bi živjeli.irac300 wrote:Šta reče Sadija, kod nje u selu samo kočijaši marišu slaninu.
logično.
- arzuhal
#1081 Re: Jedete li svinjetinu?
U Beču takva pitanja nikada nisu postavljali, bljak...Chmoljo wrote:ako bi jeli konjetinu, od čega bi živjeli.irac300 wrote:Šta reče Sadija, kod nje u selu samo kočijaši marišu slaninu.
logično.
-
Bodkin
#1082 Re: Jedete li svinjetinu?
Niie zabranjeno sto je nemoralno nego zato sto je opasno po drustvo. Tom logikom su svi koji jedu meso nemoralni jer ubijaju zivotinje. A imputirati nemoral na osnovu jedenja/nejedenja odredjene zivotinje je odlika niskog iq-a. Nema drugog objasnjenjaGojeni H wrote:Boldirano - kontradiktornost u odnosu na prvu recenicu kada si rekao da postoje odredjena ogranicenja i za odrasle. Znaci, odraslima se ne moze vjerovati da obavljaju odredjene radnje pod djestvom alkohola - nisu dovoljno zreli.tranquil wrote: Kada je u pitanju alkohol, društvo zabranjuje neke stvari kao što je prodaja maloljetnicima i ta ograničenja imaju smisla, isto kao i ograničenja vožnje, potpisivanja ugovora, ili seksa za maloljetnike. Ograničenje alkohola prema tome nema veze sa moralnošću nego sa zaštitom maloljetnika od stvari kojima nije dorastao.
Kada je u pitanju svinjetina, moral je pogotovo razveden od konzumacije. Ne postoji način da se normalno dovede u vezu pojeden komad svinjske šunke sa moralnošću osobe. To što neka društva i kulture tretiraju to kao moralno pitanje, ne znači da pitanje konzumacije svinjetine ima veze sa moralnošću, nego da ta društva i kulture nemaju dodir sa stvarnošću, isto kako npr. društva koja preuzimaju moral iz hebrejske Biblije (Stari zavjet) nemaju dodir sa stvarnošću jer iz "moralnih razloga" (Bog zabranio, pa je odmah "moralno pitanje") zabranjuju škampe.![]()
Osim zabrane voznje, odredjena drustva zabranjuju kretanje pod dejstvom alkohola u odredjenim podrucjima. Naravno da se to vjestim policijskim rjecnikom zove narusavanje javnog reda i mira. Ja bih to nazvao moralnim ispravljanjem drustva.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1083 Re: Jedete li svinjetinu?
ne može pitanje biti bljak, samo svekrva može biti bljak.arzuhal wrote:
U Beču takva pitanja nikada nisu postavljali, bljak...
- HAVANA
#1084 Re: Jedete li svinjetinu?
Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
Svinjetina uopšte nije zdrava.Poznajem ljude druge vjeroispovijesti (nemuslimanske) koji također ne jedu iz razloga kojeg sam navela.
- corsa
#1085 Re: Jedete li svinjetinu?
HAVANA wrote:Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
Svinjetina uopšte nije zdrava.Poznajem ljude druge vjeroispovijesti (nemuslimanske) koji također ne jedu iz razloga kojeg sam navela.
-
Nadzorna_ploca
#1086 Re: Jedete li svinjetinu?
Havana u sestoj deceniji zivota, sucur Allahu.HAVANA wrote:Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
- zforumas
#1087 Re: Jedete li svinjetinu?
HAVANA wrote:Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
Jos samo reci da mu i njegov otac isto govori, pa da zamislim Panteliju
-
Bodkin
#1088 Re: Jedete li svinjetinu?
Ali ovi sa kvalitetom mesa su najbolji 
- HAVANA
#1089 Re: Jedete li svinjetinu?
Ih,kad je taj po becu konobariso.zforumas wrote:HAVANA wrote:Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
Svinjetina uopšte nije zdrava.Poznajem ljude druge vjeroispovijesti (nemuslimanske) koji također ne jedu iz razloga kojeg sam navela.![]()
Jos samo reci da mu i njegov otac isto govori, pa da zamislim Panteliju
- HAVANA
#1090 Re: Jedete li svinjetinu?
Jes jebo mater.Chmoljo wrote:ako bi jeli konjetinu, od čega bi živjeli.irac300 wrote:Šta reče Sadija, kod nje u selu samo kočijaši marišu slaninu.
logično.
- HAVANA
#1091 Re: Jedete li svinjetinu?
Ko bolan?Ti?Nisam ja 47.Nadzorna_ploca wrote:Havana u sestoj deceniji zivota, sucur Allahu.HAVANA wrote:Ja stalno tati govorim nemoj bolan,nije dobro ,ostarices prije,razbolit se...al jok.Tvrdoglav i dzaba ti pricat.Jede,vozi motor,ima curu,skija,eno i fasadu obojio i krov popravio,popije i pivu,vina...81 godinu on po svom.Nemoj bolan mlad ces umrijet,al jok.Ne slusa.upsy_daisy wrote:Naravno da ne jedem.
-
sumirprimus
#1092 Re: Jedete li svinjetinu?
veci mi je problem kako prenjet na more jabuke...ne daju jebo ih sengen.. 
- Connaisseur Karlin
#1094 Re: Jedete li svinjetinu?
narod je mentlano ogranicenrealna do boli wrote:Cinjenica je da kod nas ljudi izbjegavaju neku hranu jer nije "njihova".
- sadie_forever
#1095 Re: Jedete li svinjetinu?
sto onda jedu sarme,baklave ? i to za bozicConnaisseur Karlin wrote:narod je mentlano ogranicenrealna do boli wrote:Cinjenica je da kod nas ljudi izbjegavaju neku hranu jer nije "njihova".
![]()
- Connaisseur Karlin
#1096 Re: Jedete li svinjetinu?
zasto se konzumiranje mesa komparira sa alkoholomGojeni H wrote:Iskrivljeno, izvinjavam se na mojoj percepciji.tranquil wrote: Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.![]()
Naravno da je ono sto pijes i oznaka tvoje moralnosti. U cijem interesu su ogranicenja u vezi sa alkoholom cak i u drustvima koja isti ne zabranjuju?
I naravno da cemo se vratiti na pocetnu tacku - ono sto je nemoralno u jednom drustvu moze biti sasvim okej u drugom.
Medjutim, nije to bila poenta. Poenta je bila u odgovoru na (iskrivljeno) shvacenu tvrdnju da jedna stvar iskljucuje drugu, sto veze s vezom nema.
od mesa se ne moze biti pijan ili opasan za sebe ili druge u blizoj okolini
- Connaisseur Karlin
#1097 Re: Jedete li svinjetinu?
jer balkave prave i Grci, ne iskljucivo Turcisadie_forever wrote:sto onda jedu sarme,baklave ? i to za bozicConnaisseur Karlin wrote:narod je mentlano ogranicenrealna do boli wrote:Cinjenica je da kod nas ljudi izbjegavaju neku hranu jer nije "njihova".
![]()
- HAVANA
#1098 Re: Jedete li svinjetinu?
Kako ne moze? Mos nekog opalit kocijom.Connaisseur Karlin wrote:zasto se konzumiranje mesa komparira sa alkoholomGojeni H wrote:Iskrivljeno, izvinjavam se na mojoj percepciji.tranquil wrote: Iskrivljavate tuđe riječi. Doslovno je rečeno je da ono što jedemo i pijemo NE treba da bude oznaka moralnosti, dakle potpuno suprotno od stava koji pokušavate imputirati sugovorniku.![]()
Naravno da je ono sto pijes i oznaka tvoje moralnosti. U cijem interesu su ogranicenja u vezi sa alkoholom cak i u drustvima koja isti ne zabranjuju?
I naravno da cemo se vratiti na pocetnu tacku - ono sto je nemoralno u jednom drustvu moze biti sasvim okej u drugom.
Medjutim, nije to bila poenta. Poenta je bila u odgovoru na (iskrivljeno) shvacenu tvrdnju da jedna stvar iskljucuje drugu, sto veze s vezom nema.![]()
![]()
![]()
- sadie_forever
#1099 Re: Jedete li svinjetinu?
da ali nase su turskeConnaisseur Karlin wrote: jer balkave prave i Grci, ne iskljucivo Turci![]()
- Connaisseur Karlin
#1100 Re: Jedete li svinjetinu?
HAVANA wrote:Kako ne moze? Mos nekog opalit kocijom.Connaisseur Karlin wrote:zasto se konzumiranje mesa komparira sa alkoholomGojeni H wrote: Iskrivljeno, izvinjavam se na mojoj percepciji.![]()
Medjutim, nije to bila poenta. Poenta je bila u odgovoru na (iskrivljeno) shvacenu tvrdnju da jedna stvar iskljucuje drugu, sto veze s vezom nema.![]()
![]()
![]()
prije ulaska u vozilo,ne jedite meso