Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#1076 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:to kod alfonsa slatka? nvz, valja pocet stvarno radit :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Tako je. Uistinu nema vise zajebancije.

Skupo to inostranstvo jebote. Ovdje potrosim mozda 20% primanja mjesecno, a gore nekad dobacim do 40%...
Bullet Tooth Tony

#1077 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bullet Tooth Tony »

petunija wrote: Surfaš li?
Pelješac je idealan za to
Kako koji dio :D Viganj da :D ... da se malo distanciramo od sivila ... salim se ... nemoj spaat temu :-D
Alfons Kauders

#1078 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

Bullet Tooth Tony wrote:
Kako koji dio :D Viganj da :D ... da se malo distanciramo od sivila ... salim se ... nemoj spaat temu :-D
Dakle nas dvojicu i Havanu u emigraciju tjera nedostatak vjetra.

Hajmo im dati Neum za Viganj? :D
petunija

#1079 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by petunija »

Bullet Tooth Tony wrote:
Nije mi bila namjera :D sorry
Ali kad spomenu Pelješac, sjetih se...neću dalje... :D
HAVANA

#1080 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Jednom probavo vazdan,nisam uspio ni podici ono cudo,jaran dosao sa daskom iz belgije. :D Na kraju dana onaj mali instruktor kaze sta to vi radite,ne mozete vi sa tim,to je profesinalna nekakva daska,ima 5 metara u onom cudu... :shock: Pa sta me gledas citav dan kako se patim, sto prije ne rece. :twisted: Od tada narucim pive u ciringitu ili kod veje u k2 i gledam druge kako uzivaju,ili se pate,kako ko. :D
petunija

#1081 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by petunija »

:lol:
madner

#1082 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Uzeo ja da probam, zavrsio na Korculi. Vratio se u Orebic. Autom dasku vratio.

Zapalio bi je, da se nisam umorio. :D
Alfons Kauders

#1083 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

Hvali more, drz se sanka kraj mora

(moto trgovacke mornarice NVZ)
madner

#1084 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Nije lose kada covjek ima nesto sto trosi benzin.

Primjecujem da ce nas opet napasti ovi sto ne kupuju godisnje ski karte. :D
512MB

#1085 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Alfons Kauders wrote:Mislim da je vrijeme da se pritefterim na ovu temu. :D Odoh i ja majko, Bosnu brani ti :D

Idem za vikend, vjerovatno, pa se vracam za mjesec. Ako sve bude ok, onda sam jos dva mjeseca tu, selim prije Nove Godine.
Ako si u blizini Hvara, navrni na kaFucino 8) mada ostajem samo 3 tjedna, dok zavrsim ove plocice :cry:
HAVANA

#1086 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

madner wrote:Uzeo ja da probam, zavrsio na Korculi. Vratio se u Orebic. Autom dasku vratio.

Ti ko levat bas, garant si ono s padobranom probo? :lol:Jel bilo o, ooo,oooj matero odeee... :angry: kad marko polo se ukaza? :D
Alfons Kauders

#1087 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

HAVANA wrote:
madner wrote:Uzeo ja da probam, zavrsio na Korculi. Vratio se u Orebic. Autom dasku vratio.

Ti ko levat bas, garant si ono s padobranom probo? :lol:Jel bilo o, ooo,oooj matero odeee... :angry: kad marko polo se ukaza? :D
Barka je mjesto za jedro, barka, ne insan :D
VPSA

#1089 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by VPSA »

Melbourne_Australia wrote:https://www.fokus.ba/biznis/u-njemackoj ... za/829662/
:lol: :lol:

Nema stele u Svabiji :D
Ovo su privatni biznisi, tu mozes svoju senilnu nanu zaposlit ako hoces. Kod nas se ovako zaposljava u drzavnoj sluzbi, policiji, skolama, drzavnim firmama... a to je skroz druga stvar.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1090 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Romeo 80 »

Ovdje izgleda još neki ne kontaju razliku između štele i preporuke?! :-)
Melbourne_Australia

#1091 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

VPSA wrote:
Melbourne_Australia wrote:https://www.fokus.ba/biznis/u-njemackoj ... za/829662/

Ovo su privatni biznisi, tu mozes svoju senilnu nanu zaposlit ako hoces. Kod nas se ovako zaposljava u drzavnoj sluzbi, policiji, skolama, drzavnim firmama... a to je skroz druga stvar.

Pa kod nas seru ljudi kad se nko preko poznastva zaposli i u prvatni sektor ( preporuka) odmah ide prica stela...Jer kod nas ta rijec preporuka , automatski znaci stela....
supercali

#1092 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by supercali »

Zato jer se ljudi u 95% slucajeva zaposljava tako bilo malo bilo veliko preduzece bilo privatno bilo drzavno
Za drzavno bih rekao 99%
mousstapha

#1093 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Jbg kad nemas posla nije ti bitno da li je stela, poznanstvo ili nesto trece. Malo poslova u igri, moras na nekoga lajati. :D

Mada, znam privatne firme koje su u uskoj vezi sa stranackim kaubojima, tako da je nekada do posla jedini put preko stranke.
Amazonka27

#1094 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

@Melbourne_Australia, pitanje za tebe:

da imaš svoju firmu u De (ili bilo gdje), da li bi ti angažovao headhunter-e da ti nađu/vrbuju stručnjaka za neki zajebani posao ili bi pitao nekog svog uposlenika ili kuma, komšiju da li poznaju osobu određenih vještina i da je preporuče. Ili bi raspisao konkurs na koji će se prijaviti stotine ili hiljade ljudi koji će nakititi svoj cv...ili koji su aplicirali na 16 drugih poslova pa gdje im bude bolja ponuda (a tebi kao manjem preduzeću od 50 ljudi se baš i ne da takmičiti sa preduzećem koji ima npr 500 zaposlenih i zvučno ime)...pod uslovom da ti je oglas vidljiv i da ga stručnjak maksuzije googla. Da li ti išta znaš o regrutovanju i selekciji? HRM? No? pih...
Bluemore

#1095 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

VPSA wrote:

a treba vala i znati sta citas i kako citas, ali kad nemas argumenata onda daj sta das moze i spin :D

i ne razumijem sto na ovoj temi pisu i ne odustaju oni na koje se ona i ne odnosi . Steta jer kad su vec tako pozitiva i sve, sto ne otvore temu tipa: zivim i uzivam ovdje gdje sam bla-bla, eto ideje :idea: )
512MB

#1096 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote:
VPSA wrote:

Pa kod nas seru ljudi kad se nko preko poznastva zaposli i u prvatni sektor ( preporuka) odmah ide prica stela...Jer kod nas ta rijec preporuka , automatski znaci stela....
Kod nas, ko preporuci novog radnika dobija 3000€ bonus od firme (netto) :)
meteorit135531

#1099 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Na Zapad se ide da se radi, u Bosni se novac trosi i gradi se imidz uspjeha. :izet: Sve je stalo u jednu recenicu. Dijaspora i njihovi potomci nikad ne mogu biti svoji na svojom, osim mozda njihove trece generacije koja ce imati dodira sa Bosnom utoliko ako je posjete samo u prolasku na dalmatinsko primorje.
Najgori su dijasporci koji su se zabili u neboder na 16. spratu u Njemackoj, i sad nit su Nijemci , nit se mogu pomirit i asimilirat i otarasit se Bosne. Njihova djeca, mozda, dok njih svaki dan tuce i maltretira nostalgija.
Eto, slucajno znam za stariji bracni par iz Podrinja koji je obnovio kucu u rodnom kraju. Vuce ih nesto nazad, na svoje i naravno da oni nikad ne mogu biti domaci u Svedskoj, bez obzira koliko se trudili da to postanu.
E sad, najgora je generacija 92-95, oni su tamo ostali jer su morali, protjerani su iz svojih mjesta, vratit se nisu mogli posebno u tim svjezim poratnim godinama, nije se imalo kud.
Mnogi su imali i malu djecu, pa se ipak moralo mislit i na ta mala usta. Ali, bez obzira na svu ljetopu zapadnih velegradova, ipak covjeka vuce nesto na svoje. I oni usljed svoje dijasporske depresivnosti, onda pocnu pisati ovdje po forumu i pljuvati i po Zapadu, i po Bosni jer se sva akumulirana frustracija koja se godinama nakupila u njima mora negdje istresti.

Ja sam takvog misljenja da novac pokrece svijet. A novac je lakse zaraditi na zapadu , nego u Bosni, i to je glavni razlog koji tjera ekonomske imigrante iz Bosne ka granicnom prelazu Izacic. :thumbup:
sole2mio

#1100 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by sole2mio »

Hendrix wrote:

Kad ce ti rodjak meni pa zasto ne odes na biro oni ce ti rado pomoci kao studentu to im je posao...ja ono gledam i sta da mu kazem, lik je 20 godina vani zaboravio je sve. Pa onda prica ako oni ne rade svoj posao u birou zali se nadredjenim, posalji zalbu, tuzi ih, ,otidji im sefu nek te primi pa moraju raditi za platu...ja gledam ono sta da mu kazem, imam 20 maraka u dzepu i da tuzim ja nekoga ono parodija ziva.

Tuga brate, covjek kad cita ovako nesto ono ne zna bil se smijao il bi plakao.
Post Reply