BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Niemand

#1076 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

radiša wrote:Preslatka u odnosu na koju cokoladu?
Lindt npr. Ne tamnu, mlijecnu. Cak i za euroblok.

A sad vidim, to sa cigarama nema veze sa kvalitetom, zato vam i spomnuh "sarajevski marlboro", u pitanju su istrazivanja u vezi nepca i generalno okusa, zato nisu isti.
jeza u ledja

#1077 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

radiša wrote:Preslatka u odnosu na koju cokoladu?
Na sve cokolade koje nisu mlijecne.
radiša

#1078 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Nisam to primjetio,meni su bas ti blokovi onda one zvecevo najsladje,milka mi je mjera zato je najvise tamanim.
Niemand

#1079 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

To je sve subjektivno i kako je ko naviko.
radiša

#1080 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Ha ja,nekom je i rakija slatka
uglavnomja

#1081 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by uglavnomja »

ko nije bio u norveskim marketima :D
ima 3-4 lanca, k'o blizanci ... isti asortiman u svim.

uglavnom po jedan prozvodjac svega ...

kad udjes u konzum/bingo/amko u sarajevu - k'o da si u ameriki :D ili minkenu ... (ne znam koji grad da uzmem)

a alkohol, osim pive, se kupuje u specijalnim prodavnicama, drzavnim, zovu se vinmonopol, znaci ista ponuda u svim. jadna, siromasna ...

i cijene :-) 12-13 eur je najjeftinija flasa vina 0,75

anketa medju norvezanima na tv:
da li biste voljeli veci izbor i jeftinija pica?
neeeee bolje skuplje pice ako su to nasi strucnjaci izabrali ... ja vjerujem da je ovo najbolje sto ima blabla ... :-)
(zato vikendom kolona do svedske granice i redovi pred svedskim vinmonopolom :mrgreen: )

mada im je pavlaka vrh vrhova :P , a cokolada freia meni bolja od milke :P manje slatka
(nema drugo kupiti osim njihovog, ovo je nesto sto valja, ali ima stvari koje ne valjaju, plus masa stvari koje nemaju nikako)
pustopoljina

#1082 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

Niemand wrote:
jeza u ledja wrote:
Niemand wrote:A dobro detroit, ti si svako america first komentator, svi postovi na taj fazon. :D
Znas sta, mogu ti reci da smo definitivno u nekim stvarima za koje nikad ne bi rekla preskocili Evropu. Prva stvar je piva, ja sam se potpuno razocarao u izbor piva - u Njemackoj! Ista stvar je sa cokoladom - u Svicarskoj! Jebo mislim mlijecnu cokoladu vise. :roll:

Sto se tice izbora suhotine, salama, sunki i slicno tu jos kaskamo :D. Dobar sir se moze naci lako, ali je mnogo skuplji nego dobar sir u Fra, Sui, Ita. Isto vazi za vino. Sto se tice alkoholnih pica, tu mislim prednjacimo, ne racunajuci likere, konjak, brenije i to, koje u Ita i Fra mozes naci u izobilju u obicnoj radnji. Ali zato viski, tekila i dzin karina tamo.
Kad vidim da je i dalje Chivas Regal top shelf viski hoce mi nesto bit. :roll:

Hljebovi i peskimet, mislim da smo i tu prestigli. :D

Ovo je naravno moje licno misljenje. Nista se ne moze porediti sa rucno pravljenom pastom ili kvalitetom povrca u EU.
Neam ja blage veze ni o vasim hljebovima nit povrcu i to, al detroit jeste dobar primjer america first. Jedno je biti realan, pa reci i prednosti i mane, al nesto sasvim drugo ubijedjivati ljude da je sve i svasta bolje u americi.

Mislim oke, meni je zanimljivo cuti razlike najvise, jesul pozitivne il negativne zavisi kako kome.

Za hranu nisam upucena o ponudi, al je logicno da imate hrpu nekih skrivenih bisera sto se ovdje ne prodaju, a i obratno.

Ono sto sam gledala u doku o hrani su vecinom bile stvari tipa da je hrana suvise preradjena, tipa da mlijeko duze traje i sl.

Naravno, voljela bih neke stvari probati, neke i ne bas. :D
gledajuci ove yt kuharske kanale, stekla sam dojam da po americi cesto prave neke vec polusmiksane stvari, pa onda nesto svoje dodaju, ali to "nesto svoje" zna opet biti nesto gotovo...npr. cake box za neki hepek, pa onda uzmes snickers ili oreos ili sta vec i pravis fil od toga, ili muffins u koje uguraju isto neke cokoladice, ili stjznm neka pie, ali je crust od smrvljenog keksa...sta'se muciti sa brasnom, ili ona NYcheescake, uzmes keks, uzmes filadelfiju...
ali opet,ne mogu tvrditi da je iskljucivo tako, kad imas blueberry muffins, kad imas carrot cake i milion pies koji bas koriste osnovne namirnice, nista preradjeno...
Niemand

#1083 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

Ma ozbiljno, nije to do kvalitete proizvoda i one price o razlikama za razlicita trzista, vec o samim proizvodima kako je cije nepce naviklo. Tipa azijati vole ljucu hranu, turci hrpu nakvih zacina koje ja ne mogu fkt, a milka, bilo ova nasa bilo za zapadno trziste je vecini bas dobra, a meni je preslatka. Al to je samo meni, nije do cokolade, do mene je.

Slicna stvar je s tom pivom i njemackom, ja ne pijem, al sam cula vise ljudi da je blago razocarano i sasvim je logicno i zasto-navikli na previse egzotike oko tog alkohola, a vecina tih piva po njemackoj, bar kako su meni rekli, je bas mrtva i dosadna klasika. Pa kako ko voli.
pustopoljina

#1084 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

milka je i preslatka i premasna, ali milka nije " the finest chocolate", milka je obicna, normalna cokolada, malo bolja, sa milion vrsta, nije to u klasi sa izabranim cokoladama, od posebno odabrane vrste kakaa, sa posebno organskim kakao maslacem itd. itd.normalna, kupis djetetu cokoladu. to je milka.
lindt je klasa iznad, a ima i finije od lindt-a.
radiša

#1085 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Nisam tu probo dje ima uzet?More bit da u milku mecu ko u nutelu ono palmino ulje pa je masna :D
Niemand

#1086 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

pustopoljina wrote: gledajuci ove yt kuharske kanale, stekla sam dojam da po americi cesto prave neke vec polusmiksane stvari, pa onda nesto svoje dodaju, ali to "nesto svoje" zna opet biti nesto gotovo...npr. cake box za neki hepek, pa onda uzmes snickers ili oreos ili sta vec i pravis fil od toga, ili muffins u koje uguraju isto neke cokoladice, ili stjznm neka pie, ali je crust od smrvljenog keksa...sta'se muciti sa brasnom, ili ona NYcheescake, uzmes keks, uzmes filadelfiju...
ali opet,ne mogu tvrditi da je iskljucivo tako, kad imas blueberry muffins, kad imas carrot cake i milion pies koji bas koriste osnovne namirnice, nista preradjeno...
Isti smo dojam stekle. U sustini, pripremanje vec gotove hrane na neki nacin. Malo sam to guglala i nije uvijek bilo tako i vracaju se u modu, kako je sad zivno ovaj trend zdrave hrane, recepti po tkz "cooking from scratch", a u sustini, obicnim nasim receptima, nikakva nauka.

Cudno je to pomalo, al mislim da je najvise zbog brzog zivota.
biscanka2

#1087 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by biscanka2 »

insomnia78 wrote:
hrle1976 wrote:
WC solja! [emoji38]
Tacnije voda u istoj, je na mnogo visoj razini nego u soljama diljem Ojrope i lijepe nase. Zasto je to tako, ne znam, ali kreira zanimljive situacije sa strategijom u WC-u, pogotovo za neiskusne posjetioce. [emoji38]

Isto tako, doticni fenomen kreira probleme americkim posjetiocima evropskih klozeta. Tako je moj prijatelj u posjeti meni u SA svojevremeno iz WCa izasao uspaniceno govoreci da nije on zacepio solju. :D

Pretpostavljam da ce neko elaborirati na tu temu malo vise, ali sad eto mozes si dati masti na volju kakve zgode ova nadasve fascinantna anomalija moze proizvesti. :oops:

:zjev:
U Francuskoj nema vode, nego odma dole sa govnetom = francuska revolucija nacin razmisljana. U Njemackoj opet ona rupa je s prednje strane a doslovno na govnetu sjedis kad ga iseres. Zasto, pragmaticnost = treba ujutru pomirisati govno, te izvsiti inspeciju jesi zdrav i sl. Britanija, ima vode u solji zasto, pa rijec je o higijeni, Sekspiru i sl tezama. U USA, sve treba biti vce. U Australiji se voda okrece kontra - zato sto su ispod nas. U bivsoj SFRJ cucevac, zasto, pa nema se za vise keramike. :D Tu opet nema puno filozofije.
Cuj nema vode [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Pogresno si preveo/razumio onaj tekst odakle si ovo prepis'o. Naravno da ima vode. Da je nema sav smrad iz kanalizacije bi ulazio nazad. Voda zato i sluzi[/quote]

:oops: a gdje tek ove njegove, iz 30-setih godina proslog vijeka, solje po Njemackoj nadje. :cry: :-)
Nego ode nam ova tema u WC. :lol:
Niemand

#1088 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

radiša wrote:Nisam tu probo dje ima uzet?More bit da u milku mecu ko u nutelu ono palmino ulje pa je masna :D
Ma ne uzmaj ovdje, nisu normalni sa cijenama, ima u onoj preskupoj radnji kod ekonomije, bar je bilo al je cijena bila nesto bas, bas, bas bezobrazna.

Haj da je to neka delikatesa, cokolada ko cokolada, nije suho zlato.
jeza u ledja

#1089 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

uglavnomja wrote:ko nije bio u norveskim marketima :D
ima 3-4 lanca, k'o blizanci ... isti asortiman u svim.

uglavnom po jedan prozvodjac svega ...

kad udjes u konzum/bingo/amko u sarajevu - k'o da si u ameriki :D ili minkenu ... (ne znam koji grad da uzmem)

a alkohol, osim pive, se kupuje u specijalnim prodavnicama, drzavnim, zovu se vinmonopol, znaci ista ponuda u svim. jadna, siromasna ...

i cijene :-) 12-13 eur je najjeftinija flasa vina 0,75

anketa medju norvezanima na tv:
da li biste voljeli veci izbor i jeftinija pica?
neeeee bolje skuplje pice ako su to nasi strucnjaci izabrali ... ja vjerujem da je ovo najbolje sto ima blabla ... :-)
(zato vikendom kolona do svedske granice i redovi pred svedskim vinmonopolom :mrgreen: )

mada im je pavlaka vrh vrhova :P , a cokolada freia meni bolja od milke :P manje slatka
(nema drugo kupiti osim njihovog, ovo je nesto sto valja, ali ima stvari koje ne valjaju, plus masa stvari koje nemaju nikako)
:shock:
Pa to je strasno. :shock: :shock:

E jebo to, jebo Norvesku, al fakat. To bi mi bila smrt. :(
Jack Be Nimble

#1090 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

Milka ko Hersheys, sranje.
pustopoljina

#1091 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

Niemand wrote:
pustopoljina wrote: gledajuci ove yt kuharske kanale, stekla sam dojam da po americi cesto prave neke vec polusmiksane stvari, pa onda nesto svoje dodaju, ali to "nesto svoje" zna opet biti nesto gotovo...npr. cake box za neki hepek, pa onda uzmes snickers ili oreos ili sta vec i pravis fil od toga, ili muffins u koje uguraju isto neke cokoladice, ili stjznm neka pie, ali je crust od smrvljenog keksa...sta'se muciti sa brasnom, ili ona NYcheescake, uzmes keks, uzmes filadelfiju...
Isti smo dojam stekle. U sustini, pripremanje vec gotove hrane na neki nacin. Malo sam to guglala i nije uvijek bilo tako i vracaju se u modu, kako je sad zivno ovaj trend zdrave hrane, recepti po tkz "cooking from scratch", a u sustini, obicnim nasim receptima, nikakva nauka.

Cudno je to pomalo, al mislim da je najvise zbog brzog zivota.
i ja mislim tako, i odmah to pocnu nekako zvati :lol: ili taj "from scratch" ili "clean eating" :lol: :lol:
kazu da nijemci imaju rijec za sve, ' ma amerikanci imaju naziv za svaki trend ikad, odmah je to "nesto" :lol:

i meni norveska zvuci ko rusija, kupujete li na markice :skoljka:
radiša

#1092 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Meni se recimo bajadera dosta pokvarila prije bolja bila.
Niemand

#1093 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

Znam da na tv-u znaju pretjerati pa ne mozes tacno odrediti jel nesto izuzetak il uobicajno, al jel vi fakat imate ona elekticna kolica u marketima za pretile? :-)
jeza u ledja

#1094 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:
radiša wrote:Nisam tu probo dje ima uzet?More bit da u milku mecu ko u nutelu ono palmino ulje pa je masna :D
Ma ne uzmaj ovdje, nisu normalni sa cijenama, ima u onoj preskupoj radnji kod ekonomije, bar je bilo al je cijena bila nesto bas, bas, bas bezobrazna.

Haj da je to neka delikatesa, cokolada ko cokolada, nije suho zlato.
Milka se u Americi rijetko prodaje, a kvalitet je na nivou jeftinih americkih cokolada tipa Hershey's.
Dobro, mozda ne bas tako lose, ali sigurno nije pojam kvalitete.

Dobra cokolada ima bar 55% ili vise posto kakaa i kosta barem duplo vise od neke a la Milka. Recimo $3 pa nadalje.

Ovo sto se tice americkih kuharica, definitivno je tacno da ne prave puno from scratch, ali i to se kazem mijenja. Opet su i tu kako da kazem, klasne razlike, al dobro.
jeza u ledja

#1095 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote:Znam da na tv-u znaju pretjerati pa ne mozes tacno odrediti jel nesto izuzetak il uobicajno, al jel vi fakat imate ona elekticna kolica u marketima za pretile? :-)
Da.
Nisu samo za pretile, vec i invalide.
pustopoljina

#1096 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

Jack Be Nimble wrote:Milka ko Hersheys, sranje.
oooo don draper i hershey's :koluta:
samo zbog med mena kupila tu coko ovdje negdje i nista posebno :lol:
(gora je od milke!)
Niemand

#1097 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

pustopoljina wrote: i ja mislim tako, i odmah to pocnu nekako zvati :lol: ili taj "from scratch" ili "clean eating" :lol: :lol:
kazu da nijemci imaju rijec za sve, ' ma amerikanci imaju naziv za svaki trend ikad, odmah je to "nesto" :lol:

i meni norveska zvuci ko rusija, kupujete li na markice :skoljka:
Vala bas. :lol:
MyTao

#1098 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

hrle1976 wrote:
MyTao wrote:
Kako si onda od slova do slova rekao sve ono sto je on rekao? Osim sto si pogrijesio sa Amerima i Englezima.

Moze biti da je on to ukrao od tebe, ali tesko :)

Zizek ima analizu svega i svacega :)
1996 godine sam na jednom malom predavanju imao zadatak da nesto napisem oko energije ciste kojom se snabjedvamo kad je to jos bilo kao novi hit. Tu sam se koristio na komican nacin wc- soljama. U ono sto ona budala izvaljiva su moje rijec. Imam u arhiv i dan danas sve svoje radove tako da mogu dokazati datumom kada sam sta pisao. Ta moja "sala" sa wc.soljama je postala hit medju mojim profesorima. Moja sala opisuje 12 razlicitih wc solja po svojetu. A citam onaj link sto je drugi forumas stavio, da zizek ipak voli da krade. I ako sam imao sumlju u to jes su ga vise puta capili za kradje teorija i analiza filmova. Primjerice matrix sa onom njegovom trecom tabletom. Ovo za Zizeka i wc-solje prvi put danas cujem. Trebao bi ja jedan njemu samar odvaliti i putem suda, jel on ima kakvu knjigu na ovo? Ja sam u svojoj sali koja je akademski priznata jer sam ispit polozio tacno napisao i povezao francusku we coslju sa revolucijom, njemacku sa inspekcijom i doktrinom iz WW2, balkanski cucevac sa ekonomijom, britansku sa romantikom, egipatskim we cobicajom i wc papirom koji mzoe sluziti za puliranje drveta itd.
:lol:

Pa mozes ga tuziti :) ali kao sto vidis iz onog clanka ta ideja postoji jos iz 70tih... Znaci i ti si od nekog to uzeo.
Niemand

#1099 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

jeza u ledja wrote:
Milka se u Americi rijetko prodaje, a kvalitet je na nivou jeftinih americkih cokolada tipa Hershey's.
Dobro, mozda ne bas tako lose, ali sigurno nije pojam kvalitete.

Dobra cokolada ima bar 55% ili vise posto kakaa i kosta barem duplo vise od neke a la Milka. Recimo $3 pa nadalje.

Ovo sto se tice americkih kuharica, definitivno je tacno da ne prave puno from scratch, ali i to se kazem mijenja. Opet su i tu kako da kazem, klasne razlike, al dobro.
Sta ja znam, mozda to i nije iskljucivo bogati mrsavi, siromasni debeli. Onda ispade americko stanovnistvo bijeda sve, po broju pretilih.

Lijepo je sto se stvari mijenjaju, pogtovo za pretilu djecu vidim ima raznih opcija za tu kilazu, a sad sta ce biti od tog kako je trampu svejedno za sve pa i za okolis, ostaje da se vidi.

Trebalo se davno poraditi na tom, meni je fkt to sa kolicima bilo ono, nevjerovatno.
pustopoljina

#1100 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

mene je oduvijek zanimalo da li je kod prosjecnog francuza dorucak fakat kroasan sa malo dzema i kafa?
da li je engleski sa onim baked bean i przenom slaninom
da li su pancakes bas tipicni americki dorucak (ono- vikendom, kao kod nas kljukusa :D )
kad pise "wiener frühstück" a ono sir i salama i maslac i dzem...bio mi je "wiener frühstück" citavo moje bihacko skolsko djetinjstvo do rata :-) :lol: jest da nismo imali kajzerice i kornspitz, nego kruh ili onih 5 kifli :lol:
Last edited by pustopoljina on 15/02/2017 18:51, edited 1 time in total.
Post Reply