Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
GeeTnT

#1076 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by GeeTnT »

..et sad je i Hrvatima pomogao....pa pobogu sto nije i "treci " potpisao, da ne gledam filterasa kako kmeci po forumu..
BHCluster

#1077 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

farisovo wrote:
BHCluster wrote:
Ovo nije tacno, osudeni ratni zlocinac Fikret Abdic je sam u interviju za emisiju "nekad bilo" rekao da je prepustio poziciju Aliji zato so je bio na DVIJ funkcije u Agrokomercu, preci mu Agrokomerc od Drzave.
Ne, ne kaže tako. U jednom od posljednjih intervjua kod Senada H. kaže da su mu na predsjedništvu stranke SDA saopstili da su se "oni dogovorili da predsjednik predsjedništva bude Alija - bez ikakvoga objašnjenja".
:lol: Sta je predomislio se. :lol:
JThomas

#1078 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by JThomas »

GeeTnT wrote:
JThomas wrote:pominjem upravo zato jer je možda i '99 izgledalo da nikad neće htjeti odvojeno krenuti, a kamoli '92.

a ustvari, dihotomija za i protiv srbije u crnoj gori je mnogo starija.
..iskreno, mene kita zaboli i za srb, kao i za cg...medjutim, uvlaciti pricu o tzv pametnim djeticima na temi o Aliji, a isti su rame uz rame sa cetnicima kidisali na cjelokupni prostor BiH... vidio sam licno u jednom danu cca 80 autobusa punih dobrovoljaca iz cg...
pa jašta nego je pametnim. on ima i veći postotak četnika, a nema republiku srpsku i oni se u vođenju države ništa ne pitaju...
DaysleepeR

#1079 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by DaysleepeR »

BHCluster wrote:
Opet ti kazem nije teorija nego sam (Abdic) rekao to.
a ja ti kažem da je mogao slagati, što mu ne bi bilo prvi put, i reći to radi ega, i to je najvjerovatnije objašnjenje te izjave

ali to jednostavno ne pije vode ni logički ni istorijski, niti ikako

ja sam ti lijepo, strpljivo dao konkretne argumente u prilog onoga što ja tvrdim, ako ti i dalje nije dovoljno, onda nema smisla nastavljati
BHCluster

#1080 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

GeeTnT wrote:..et sad je i Hrvatima pomogao....pa pobogu sto nije i "treci " potpisao, da ne gledam filterasa kako kmeci po forumu..
:thumbup: :lol:
farisovo

#1081 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

BHCluster wrote:
DaysleepeR wrote:
BHCluster wrote: Zar nisu planirali da ce Bosna pasti za nekoliko dana... Da je to uspjelo kao sto su naumili ko bi narod smirivao? A kad to nije uspjelo onda je bilo daj sta das. Sto se tice Agrokomerca i Drzave to ja ne tvrdim nego je Fikret sam rekao. A za sve sta je radio i kako je sazeto u njegovoj presudi.
Sad ti ne uzimaš u obzir događaje. planirali su sigurno da će Bosna pasti silom za nekoliko dana, ali zašto? Jer nije mogla milom, jer im je propao plan da njihov čovjek bude glavni u Predsjedništvu.
Ima tu jedna jako bitna stvar koju zanemaruješ a to je legitimitet.

Jedna je stvar kada vrhovni državni organ kaže da je JNA vojska druge zemlje na tvom teritoriju i da je agresorska i da niej dobrodošla.
Da su SDS-ova i HRHB vlade pobunjeničke i nelegalne. I da su de facto paravojne formacije (patriotska liga i sl) legalne oružane snage na strani zvanične vlade, kako se desilo.

A skroz je druga stvar da si imao Predsjedništvo koje kaže JNA je regularna vojska, patriotska liga i ine formacije su pobunjeničke i paravojne SDA strukture. Što bi se sigurno desilo u slučaju da je Fikret bio na čelu Predsjedništva. Tek tad bi imao genocid.

Tako da opet ponavljam, teorija da je sam napustio poziciju ne pije vode. Ako je i rekao, možda je rekao jer mu ego ne dozvoljava da prizna da su ga skužili.

Gdje je to rekao?
Kod Senada H. je izrekao da je predsjedništvo SDA stranke "izglasalo" Aliju bez njegovog znanja i prisustva sjednici stranke.
BHCluster

#1082 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

DaysleepeR wrote:
BHCluster wrote:
a ja ti kažem da je mogao slagati, što mu ne bi bilo prvi put, i reći to radi ega, i to je najvjerovatnije objašnjenje te izjave

ali to jednostavno ne pije vode ni logički ni istorijski, niti ikako

ja sam ti lijepo, strpljivo dao konkretne argumente u prilog onoga što ja tvrdim, ako ti i dalje nije dovoljno, onda nema smisla nastavljati
Zar mu ne bi islo vise u koris da je rekao kako mu je SDA toko naredila, saopstila ili da su se dogovorili?
farisovo

#1083 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

GeeTnT wrote:..et sad je i Hrvatima pomogao....pa pobogu sto nije i "treci " potpisao, da ne gledam filterasa kako kmeci po forumu..
Da, rat i razaranja prebačena na teritoriju BiH.
ultima_palabra

#1084 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:'91 i '92 se nikako bez rata nije moglo u nezavisnost i to su tlapnje. jedna strana je imala svo oružje, i htjela sve.

a jel se moglo "primiriti" i ostati u krnjoj jugoslaviji do bolje šanse, to je baš alternativna istorija, i baš previše hipotetike, odstupanja i zamišljanja u odnosu na stvarne događaje. ali zanimljivo je zamisliti. recimo koliko bi stanovnika crne gore '91 ili '92 glasalo za otcjepljenje? možda i jednocifren postotak. a 2006. - prođe bez puške.
Tacno, a zasto? Iz istog razloga zasto se desio i 5.oktobar... jer Slobo nije ispunio obecano. Ne vjerujem da bi Crnogorci napustili pobjednicki tabor, odnosno veliku Srbiju da je doslo do nje.

A da se velika Srbija ne ostvari, morao joj se neko i suprotstaviti... Zapad nije htio, sami Hrvati mislim da ne bi bili dovoljni... znaci Alija, takav smotan i neodlucan, je bio tas na vagi koji je presudio. Nazalost, njegov vlastiti narod je u tome najgore prosao.
DaysleepeR

#1085 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by DaysleepeR »

BHCluster wrote:
Zar mu ne bi islo vise u koris da je rekao kako mu je SDA toko naredila, saopstila ili da su se dogovorili?
pa evo čovjek iznad tvrdi da je upravo tako i rekao
GeeTnT

#1086 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by GeeTnT »

JThomas wrote:
GeeTnT wrote:
JThomas wrote:pominjem upravo zato jer je možda i '99 izgledalo da nikad neće htjeti odvojeno krenuti, a kamoli '92.

a ustvari, dihotomija za i protiv srbije u crnoj gori je mnogo starija.
..iskreno, mene kita zaboli i za srb, kao i za cg...medjutim, uvlaciti pricu o tzv pametnim djeticima na temi o Aliji, a isti su rame uz rame sa cetnicima kidisali na cjelokupni prostor BiH... vidio sam licno u jednom danu cca 80 autobusa punih dobrovoljaca iz cg...
pa jašta nego je pametnim. on ima i veći postotak četnika, a nema republiku srpsku i oni se u vođenju države ništa ne pitaju...
Tekma izmedju cetnika i pocetnika nije ni blizu derbiju cetnici vs dahije...daleko je to od pameti care moj.
JThomas

#1087 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by JThomas »

pa nije ni slobo rušen što je vodio ratove, nego što je izgubio...da je pobijedio bio bi veći od karađorđa.
BHCluster

#1088 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

farisovo wrote: Gdje je to rekao?
Kod Senada H. je izrekao da je predsjedništvo SDA stranke "izglasalo" Aliju bez njegovog znanja i prisustva sjednici stranke.
Ti ko sa neba pao zar ne vidis da sam napisao vec. :lol:
madner

#1089 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Potpisao je Washington, zar nije dovoljno?

Naravno da je pomogao Hrvatskoj, pa su vratili momacki uslugu.
farisovo

#1090 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

BHCluster wrote:
farisovo wrote: Gdje je to rekao?
Ti ko sa neba pao zar ne vidis da sam napisao vec. :lol:

Vidim da si napisao, ali ne znam otkuda taj citat izvlačiš?
JThomas

#1091 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by JThomas »

a bi li zapad pustio da srbija proguta hrvatsku, u situaciji da nije istovremeno bio rat i u bosni? ne znam, ali mislim da ne bi oni su imali uvijek jači vjetar u leđa od nas.
DaysleepeR

#1092 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by DaysleepeR »

Evo malo za čitanja:
U Bosni i Hercegovini pripremaju se prvi višestranački izbori, a za Abdićevu naklonost bori se nekoliko partija. Najveće šanse za uspjeh imaju Savez reformskih snaga Ante Markovića i Stranka demokratske akcije Alije Izetbegovića. Činilo se neko vrijeme da će se Abdić prikloniti Reformistima, stranci za koju su u to vrijeme agitovali Emir Kusturica, Abdulah Sidran, Goran Bregović, Nenad Kecmanović, Milorad Dodik i ini. Ipak, u posljednjem trenutku Abdić se uključuje u SDA, koji ga kandiduje za člana Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. U to vrijeme, Predsjedništvo BiH nije imalo tri člana kao danas, nego sedam: po dvojicu Muslimana, Srba i Hrvata te jednog predstavnika ostalih. Isto tako, za razliku od današnjeg izbornog zakona, onomad su svi birači imali pravo glasati za svih sedam članova Predsjedništva. Prema dogovoru nacionalnih stranaka (SDA, SDS-a i HDZ-a) njihove pristalice međusobno su podržavale njihove kandidate pa se, što danas i nije pretjerano poznato, na izborima 1990. u čisto muslimanskim selima masovno glasalo za Biljanu Plavšić i Nikolu Koljevića, dok su u srpskim selima glasove kupili Alija Izetbegović i Fikret Abdić. Ipak, instruiranje simpatizera nije baš moglo polučiti matematički jednaku podršku kandidatima iste stranke, te je među dvojicom kandidata SDA koji su ušli u Predsjedništvo kao predstavnici Muslimana Fikret Abdić osvojio više glasova od Alije Izetbegovića. (Navedimo, makar kuriozuma radi, da je SDA imao i trećeg svog člana Predsjedništva; njen kandidat Ejup Ganić ušao je u Predsjedništvo kao predstavnik ostalih naroda, a pisao se kao – Jugosloven!)

RAT: Mada je prema (nepisanom?) pravilu, kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova trebao biti izabran na mjesto predsjednika, kao primus inter pares, to je mjesto umjesto Fikretu Abdiću pripalo Aliji Izetbegoviću. Govorilo se onomad da se Abdić dobrovoljno odrekao mjesta predsjednika Predsjedništva, a u korist predsjednika SDA. Kad za malo više od godinu dana započne rat, biće onih koji će tvrditi da Abdić nije mogao da zaboravi poniženje što se morao odreći mjesta koje mu je pripadalo. Jer imao je Abdić svoju ulogu, nikad do kraja razjašnjenu, i u događajima od drugog i trećeg maja 1992. godine, onim danima u kojima je na sarajevskom aerodromu JNA uhapsila Aliju Izetbegovića, danima u kojima se desio i "slučaj Dobrovoljačka". Javljajući se iz zatočeništva telefonom direktno u televizijski program, Izetbegović je pred, kako se to kaže, cijelom nacijom, ovlastio Ejupa Ganića da ga mijenja u odsustvu, da bude predsjednik umjesto predsjednika. U Sarajevu su široko rasprostranjena i prihvaćena tumačenja da je Abdić već tada igrao ulogu (veliko)srpskog džokera koji je nakon što Izetbegović nastrada, trebao preuzeti vlast i potpisati kapitulaciju. Nije do kraja jasno kad je čovjek koji je prije jedva godinu-dvije od istih ljudi prikazivan kao žrtva velikosrpske zavjere, postao velikosrpski igrač, ali rat i nije vrijeme za suptilnosti. Nije također do kraja jasno ni kako se Abdić iz opsjednutog Sarajeva, za vrijeme najkrvavijeg ratnog proljeća, uspio vratiti u debelim obručem okruženi rodni kraj. Ono u šta nema sumnje jest da je Abdić vrlo brzo otkazao poslušnost Aliji Izetbegoviću, odnosno legalnoj državnoj vlasti u Sarajevu.
farisovo

#1093 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

JThomas wrote:a bi li zapad pustio da srbija proguta hrvatsku, u situaciji da nije istovremeno bio rat i u bosni? ne znam, ali mislim da ne bi oni su imali uvijek jači vjetar u leđa od nas.
Zar je nisu bili već "progutali "; Slavonija, Krajina.... sve što je Tuđmanu u tom vremenu trebalo je prebaciti rat u BiH. Pored Alije - to je i uspio.
JThomas

#1094 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by JThomas »

a da je to izostalo, bi li zapad pustio da se to tako nastavi? prije bi ih pogurali nego nas...
farisovo

#1095 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

JThomas wrote:a da je to izostalo, bi li zapad pustio da se to tako nastavi? prije bi ih pogurali nego nas...
Bi. Jer je zapad bio pripremio Z4. Što ga Srbi nisu prihvatili niko ne zna. Ali to je druga tema.

Generalno, Tuđman je fantastično profitirao pored Alije.
JThomas

#1096 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by JThomas »

GeeTnT wrote: Tekma izmedju cetnika i pocetnika nije ni blizu derbiju cetnici vs dahije...daleko je to od pameti care moj.
to da je tako, do "tekme" ne bi ni došlo. što će "početnik" aktivno glasati za istupanje iz već postojeće unije sa srbijom...?
fakat

#1097 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by fakat »

farisovo wrote:
JThomas wrote:a da je to izostalo, bi li zapad pustio da se to tako nastavi? prije bi ih pogurali nego nas...
Bi. Jer je zapad bio pripremio Z4. Što ga Srbi nisu prihvatili niko ne zna. Ali to je druga tema.

Generalno, Tuđman je fantastično profitirao pored Alije.
Danas je najvaznije da smo mi moralni pobjednici :mrgreen:
farisovo

#1098 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by farisovo »

DaysleepeR wrote:Evo malo za čitanja:
U Bosni i Hercegovini pripremaju se prvi višestranački izbori, a za Abdićevu naklonost bori se nekoliko partija. Najveće šanse za uspjeh imaju Savez reformskih snaga Ante Markovića i Stranka demokratske akcije Alije Izetbegovića. Činilo se neko vrijeme da će se Abdić prikloniti Reformistima, stranci za koju su u to vrijeme agitovali Emir Kusturica, Abdulah Sidran, Goran Bregović, Nenad Kecmanović, Milorad Dodik i ini. Ipak, u posljednjem trenutku Abdić se uključuje u SDA, koji ga kandiduje za člana Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. U to vrijeme, Predsjedništvo BiH nije imalo tri člana kao danas, nego sedam: po dvojicu Muslimana, Srba i Hrvata te jednog predstavnika ostalih. Isto tako, za razliku od današnjeg izbornog zakona, onomad su svi birači imali pravo glasati za svih sedam članova Predsjedništva. Prema dogovoru nacionalnih stranaka (SDA, SDS-a i HDZ-a) njihove pristalice međusobno su podržavale njihove kandidate pa se, što danas i nije pretjerano poznato, na izborima 1990. u čisto muslimanskim selima masovno glasalo za Biljanu Plavšić i Nikolu Koljevića, dok su u srpskim selima glasove kupili Alija Izetbegović i Fikret Abdić. Ipak, instruiranje simpatizera nije baš moglo polučiti matematički jednaku podršku kandidatima iste stranke, te je među dvojicom kandidata SDA koji su ušli u Predsjedništvo kao predstavnici Muslimana Fikret Abdić osvojio više glasova od Alije Izetbegovića. (Navedimo, makar kuriozuma radi, da je SDA imao i trećeg svog člana Predsjedništva; njen kandidat Ejup Ganić ušao je u Predsjedništvo kao predstavnik ostalih naroda, a pisao se kao – Jugosloven!)

RAT: Mada je prema (nepisanom?) pravilu, kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova trebao biti izabran na mjesto predsjednika, kao primus inter pares, to je mjesto umjesto Fikretu Abdiću pripalo Aliji Izetbegoviću. Govorilo se onomad da se Abdić dobrovoljno odrekao mjesta predsjednika Predsjedništva, a u korist predsjednika SDA. Kad za malo više od godinu dana započne rat, biće onih koji će tvrditi da Abdić nije mogao da zaboravi poniženje što se morao odreći mjesta koje mu je pripadalo. Jer imao je Abdić svoju ulogu, nikad do kraja razjašnjenu, i u događajima od drugog i trećeg maja 1992. godine, onim danima u kojima je na sarajevskom aerodromu JNA uhapsila Aliju Izetbegovića, danima u kojima se desio i "slučaj Dobrovoljačka". Javljajući se iz zatočeništva telefonom direktno u televizijski program, Izetbegović je pred, kako se to kaže, cijelom nacijom, ovlastio Ejupa Ganića da ga mijenja u odsustvu, da bude predsjednik umjesto predsjednika. U Sarajevu su široko rasprostranjena i prihvaćena tumačenja da je Abdić već tada igrao ulogu (veliko)srpskog džokera koji je nakon što Izetbegović nastrada, trebao preuzeti vlast i potpisati kapitulaciju. Nije do kraja jasno kad je čovjek koji je prije jedva godinu-dvije od istih ljudi prikazivan kao žrtva velikosrpske zavjere, postao velikosrpski igrač, ali rat i nije vrijeme za suptilnosti. Nije također do kraja jasno ni kako se Abdić iz opsjednutog Sarajeva, za vrijeme najkrvavijeg ratnog proljeća, uspio vratiti u debelim obručem okruženi rodni kraj. Ono u šta nema sumnje jest da je Abdić vrlo brzo otkazao poslušnost Aliji Izetbegoviću, odnosno legalnoj državnoj vlasti u Sarajevu.
Fikret je imao samo dvije mogućnosti:

- da bježi što dalje

- ili da doživi sudbinu Sefera Halilovica.
GeeTnT

#1099 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citat

Post by GeeTnT »

JThomas wrote:
GeeTnT wrote: Tekma izmedju cetnika i pocetnika nije ni blizu derbiju cetnici vs dahije...daleko je to od pameti care moj.
to da je tako, do "tekme" ne bi ni došlo. što će "početnik" aktivno glasati za istupanje iz već postojeće unije sa srbijom...?
Moje misljenje je da je to zbog Rusije, a mislim takodje da trenutno Srbija ima za cilj da udje u EU ligu kao trojanski konj u kojem su iskljucivo interesi rusije....onda slijedi rasplet, raspad i njetexit...
ultima_palabra

#1100 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:a bi li zapad pustio da srbija proguta hrvatsku, u situaciji da nije istovremeno bio rat i u bosni? ne znam, ali mislim da ne bi oni su imali uvijek jači vjetar u leđa od nas.
Bio bi neki alternativni Dayton... Hrvatskoj bi se 30% njenog teritorija kompenziralo sa 25-30% BiH. Sve ostalo bi bila velika Srbija.
Post Reply