Lumija 1020 ,lumia 830,lumia 930.....jeftiniji a kamera im puno bolja od tog kitafona...pacoraban wrote:a ja upravo to PONAVLJAMbzlatko wrote:@pacoraban
Citiras me i okreces moje rijeci, ne vidjeh to u životu. Nisam rekao da nema boljeg za tu cijenu nego da je dobar za tu cijenu, kamera bolja od MI5![]()
, to je druze moja super kamera za telefon do 280 KM (koliko rece da si ga platio) i nista vise od toga.
.
boljeg telefona i kamere za TE PARE...NEMA
a ti navedi koji je to bolji za 280 KM
Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
-
jarobot
#1076 Re: Xiaomi mobiteli
-
bzlatko
#1077 Re: Xiaomi mobiteli
Znat cu kad budem kupovao, al opet necu znati nista o MI4. Prvo jer nije u cjenovnom rangu koji ja izdvajam za telefon, drugo sto mi je ruzan (subjektivno misljenje), trece nema 5.5 inca, i četvrto sto je star 3 godine.pacoraban wrote: Aha sad šuplja ne kupujes tel pa ne znas
E pa kad budes znao vidi ima li 3 GB RAM I 64 GB interne u metalnom kućištu i sa takvom kamerom za 280 KM
-
pacoraban
#1078 Re: Xiaomi mobiteli
ne leti bolan pred rudu, nego pročitaj DxOMark test za Mi5bzlatko wrote:Znat cu kad budem kupovao, al opet necu znati nista o MI4. Prvo jer nije u cjenovnom rangu koji ja izdvajam za telefon, drugo sto mi je ruzan (subjektivno misljenje), trece nema 5.5 inca, i četvrto sto je star 3 godine.pacoraban wrote: Aha sad šuplja ne kupujes tel pa ne znas
E pa kad budes znao vidi ima li 3 GB RAM I 64 GB interne u metalnom kućištu i sa takvom kamerom za 280 KM
https://www.dxomark.com/Mobiles/Xiaomi- ... ight-light
i nauči nešto

-
bzlatko
#1079 Re: Xiaomi mobiteli
@pacoraban
Vidis li ti sta sam ja napisao, ili si slijep. Kakve veze sad MI5 ima sa napisanim. Nigdje nisam rekao da cu kupiti mi5, fakat lupas i sa tobom nema diskusije.
Ako budem od tebe ucio zamrzit cu i Xiaomi i sve kineze jer previse smaras, a inace sad zasad gotivim i koristim Xiaomi.
Vidis li ti sta sam ja napisao, ili si slijep. Kakve veze sad MI5 ima sa napisanim. Nigdje nisam rekao da cu kupiti mi5, fakat lupas i sa tobom nema diskusije.
Ako budem od tebe ucio zamrzit cu i Xiaomi i sve kineze jer previse smaras, a inace sad zasad gotivim i koristim Xiaomi.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1080 Re: Xiaomi mobiteli
Svabo testiro
Ma idi u q...

To bi sad trebao biti argument
Ma idi u q...
To bi sad trebao biti argument
-
Dexter4
#1081 Re: Xiaomi mobiteli
Stigao note4. Platio sve ukupno (Carina,porez,takse) 87km. Uglavnom izaslo me sve 349 KM. Uglavnom otisao danas prije poslaja u postu da provjerim, kad tamo ima telefon. A Na paketu pise da Sam obavjesten 27og o posiljci iako me niko nije obavjestio. Da nisam otisao ko zna kad bi mi doslo I da li bi.
- irac300
#1082 Re: Xiaomi mobiteli
Već par dana koristim Xiaomi Note 3 Pro. Šta reći, telefon fenomenalan. Brz, fluidan, MIUI odlično fercera, trenutna verzija mi je Global 6.12.29. Dizajn mi se sviđa, kao i metalno kućište. Ništa ne škripi, baš sjeda u ruci. Kamera je slabija u odnosu na flagship telefone, al' daleko od toga da je loša. Što bi se reklo, za prosječnog korisnika i više nego dobra. Ukratko, za 340 KM koliko me je koštao i više nego odličan telefon.
- Sarajevski-Seljak
#1083 Re: Xiaomi mobiteli
Mi4 ima samo matalni frame
Ostalo je plastika, ili sto bi ti rekao plastikaner 
- choxnox
#1084 Re: Xiaomi mobiteli
U prevodu: govno upakovano u metalno kucisteSarajevski-Seljak wrote:Mi4 ima samo matalni frameOstalo je plastika, ili sto bi ti rekao plastikaner
- Sarajevski-Seljak
#1085 Re: Xiaomi mobiteli
Kako ga mozes staviti, da slomis taj pa zaljepis dugi
Mi4 sam imao prije 10 tak mjeseci, i tad je bio prosjecan telefon...
Mi4 sam imao prije 10 tak mjeseci, i tad je bio prosjecan telefon...
-
jarobot
#1087 Re: Xiaomi mobiteli
Kakav je ovaj Xiaomi od 6 inča čini mi se da ga je neko ovdje kupio.
-
Mega Man X
#1088 Re: Xiaomi mobiteli
Ovo se zove profesionalni review:
Samo što neki to ne žele da čuju/vide/pogledaju. Zna se o kome je riječ.
Samo što neki to ne žele da čuju/vide/pogledaju. Zna se o kome je riječ.
-
Mega Man X
#1090 Re: Xiaomi mobiteli
Da ne misle neki da blatim Xiaomi pa sam zato postavio klip. Ne.
Samo govorim kako recenzije trebaju da izgledaju. Normalno ima puno profesionalnih recenzičara (ako je to prava riječ za ovo), tako da dotični koji je u Banovićima skonta da nije sve u kameri.
Samo govorim kako recenzije trebaju da izgledaju. Normalno ima puno profesionalnih recenzičara (ako je to prava riječ za ovo), tako da dotični koji je u Banovićima skonta da nije sve u kameri.
-
Dexter4
#1091 Re: Xiaomi mobiteli
Kamera je losa u Redmi Note4. Daleko daleko bolju kameru ima Galaxy S2 iz 2011 godine.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
-
Dzevy
#1092 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Evo ga ovaj izgleda iznad [emoji2]febo_acm wrote:Gdje je Dileja?
Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
- SONY_91
#1093 Re: Xiaomi mobiteli
Pa nije baš takav slučaj ali da sam i sam očekivao više jesam.Dexter4 wrote:Kamera je losa u Redmi Note4. Daleko daleko bolju kameru ima Galaxy S2 iz 2011 godine.
- zlo zlo
#1094 Re: Xiaomi mobiteli
http://forum.klix.ba/mobitel-kao-fotoap ... #p13197665 par njih s jutarnje šetnje s maxom 
-
Dzevy
#1095 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Sa Max-om su stvarno super posao uradili sto se fotografija tice, pozitivno sam iznenađen.zlo zlo wrote:http://forum.klix.ba/mobitel-kao-fotoap ... #p13197665 par njih s jutarnje šetnje s maxom
- purgatorio
#1096 Re: Xiaomi mobiteli
I u mene u rn3pro slike sasvim pristojna po danu, ali noću ili bilo gdje sa slabijim svjetlom je katastrofa.zlo zlo wrote:http://forum.klix.ba/mobitel-kao-fotoap ... #p13197665 par njih s jutarnje šetnje s maxom
-
jarobot
#1097 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Upravo se ponovo registrovao sad mu je nick :Dzevy wrote:Evo ga ovaj izgleda iznad [emoji2]febo_acm wrote:Gdje je Dileja?
Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
bravotango
pogledati na termi android os
-
Dzevy
#1098 Re: Xiaomi mobiteli
Ma samo ga treba kulirati, ne ulaziti u raspravu i to je to
- Alfons Kauders
#1099 Re: Xiaomi mobiteli
Redmi serija, a tu spada i ovaj Max, koriste jeftinije senzore i optiku od Mi serije. Tako da nije ni cudno da imaju slabe kamere, jer su to ipak serije telefona koje se online prodaju za $80 do $200.
Od toga se jednostavno ne moze pobjeci i to se nece promijeniti. Xiaomi nema marzu na telefonima, tj rade ih bez dobiti, a lovu zaradjuju na uslugama i ostalim proizvodima. Da bi "slozilI" telefon od $100 koji u online preprodaji kosta $130 (kao recimo RN3 serija), u tom telefonu se ne moze naci vise od $80-85 vrijednih komponenti.
Kada bi recimo taj RN3 koji se danas prodaje za $125 online rastavili na komponente, dosli bi do slicne cifre, ispod $100 za sve komponente... Recimo odokativno ovako:
-Procesor $10
-RAM i NAND $10
-Antene i ostale pizdarije koje nisu integrisane u SoC barem jos $10 do $15 (NFC, IR i sl)
-Baterija $5
-Kamere $10, a na prednju otpada $2-3
-Senzori $5 do $10 (u slucaju RN vecinom fingerprint)
-Ekran $10 (Redmi nema Gorilla Glass 4 i neke druge stvari)
-Alu-ABS Kuciste do $10 (vjerovatno i manje danas, jer ja koristim cijene iz 2014)
-Troskovi finalizacije/sastavljanja proizvoda $5
-Pakovanje, punjac i sl $5.
-Gluposti koje nisam naveo jos barem cener
Dakle odokativno, hladno izlazi na 80-90 dolara komponenti u uredjaju koji se prodaje za cca 105-115 dolara u Kini, i oko 125-135 u izvozu preko resellera od kojih ih mi kupujemo.
Ova cifra ne ukljucuje R&D troskove, marketing, troskove intelektualnog vlasnistva, licenciranje patenata i softvera itd.
Tako da jednostavno nema prostora da "ubace" kamere koje bi kostale duplo vise, zapravo ni upola vise, jer bi morali zrtvovati nesto drugo da imaju tu cijenu. Kao sto vidite, prostora bas i nema, pa nije lako praviti takve kompromise. Da ustede na procesoru ili ekranu, u konacnici bi dobili dosta gori proizvod. Dobar dio ovih troskova je fiksni - kutija, punjac, sklapanje kostaju otprilike isto bilo da se radi o telefonu od $100 ili $300 (s tim da ce ovaj od $300 dobiti gotivniji punjac i kutiju, ali razlika je opet mala).
Za razliku od ostalih komponenti, kamere ne "stare" tako brzo... Zapravo zastari senzor i DSP (koji je svakako dio SoC platforme, a ne kamere), ali optika se plaho ne mijenja, ni cijenama ni performansom. Kada kazem da obje kamere kostaju 10 dolara, to ukljucuje optiku, ne samo senzor kojim su opsjednuti recenzenti. Zamislite koliko tek kostaju ti senzori bez optike, kada se dva modula za entry telefon dobiju za $10?
Sta kompanije rade u toj situaciji? Fino brate, odaberu senzor koji na papiru izgleda ok, ali koriste jeftinu optiku - na kraju na kutiju stave 16MP kamera, i jeste, i solidan je Samsung senzor... Ali optika je jeftina i senzor je mali, i protiv toga se ne moze ma kakav senzor da ubace.
Zato ostajem pri svom savjetu s pocetka teme - kome god je stalo do kamere, neka ganja proslogodisnje Mi modele, a ne nove Redmije.
Od toga se jednostavno ne moze pobjeci i to se nece promijeniti. Xiaomi nema marzu na telefonima, tj rade ih bez dobiti, a lovu zaradjuju na uslugama i ostalim proizvodima. Da bi "slozilI" telefon od $100 koji u online preprodaji kosta $130 (kao recimo RN3 serija), u tom telefonu se ne moze naci vise od $80-85 vrijednih komponenti.
Kada bi recimo taj RN3 koji se danas prodaje za $125 online rastavili na komponente, dosli bi do slicne cifre, ispod $100 za sve komponente... Recimo odokativno ovako:
-Procesor $10
-RAM i NAND $10
-Antene i ostale pizdarije koje nisu integrisane u SoC barem jos $10 do $15 (NFC, IR i sl)
-Baterija $5
-Kamere $10, a na prednju otpada $2-3
-Senzori $5 do $10 (u slucaju RN vecinom fingerprint)
-Ekran $10 (Redmi nema Gorilla Glass 4 i neke druge stvari)
-Alu-ABS Kuciste do $10 (vjerovatno i manje danas, jer ja koristim cijene iz 2014)
-Troskovi finalizacije/sastavljanja proizvoda $5
-Pakovanje, punjac i sl $5.
-Gluposti koje nisam naveo jos barem cener
Dakle odokativno, hladno izlazi na 80-90 dolara komponenti u uredjaju koji se prodaje za cca 105-115 dolara u Kini, i oko 125-135 u izvozu preko resellera od kojih ih mi kupujemo.
Ova cifra ne ukljucuje R&D troskove, marketing, troskove intelektualnog vlasnistva, licenciranje patenata i softvera itd.
Tako da jednostavno nema prostora da "ubace" kamere koje bi kostale duplo vise, zapravo ni upola vise, jer bi morali zrtvovati nesto drugo da imaju tu cijenu. Kao sto vidite, prostora bas i nema, pa nije lako praviti takve kompromise. Da ustede na procesoru ili ekranu, u konacnici bi dobili dosta gori proizvod. Dobar dio ovih troskova je fiksni - kutija, punjac, sklapanje kostaju otprilike isto bilo da se radi o telefonu od $100 ili $300 (s tim da ce ovaj od $300 dobiti gotivniji punjac i kutiju, ali razlika je opet mala).
Za razliku od ostalih komponenti, kamere ne "stare" tako brzo... Zapravo zastari senzor i DSP (koji je svakako dio SoC platforme, a ne kamere), ali optika se plaho ne mijenja, ni cijenama ni performansom. Kada kazem da obje kamere kostaju 10 dolara, to ukljucuje optiku, ne samo senzor kojim su opsjednuti recenzenti. Zamislite koliko tek kostaju ti senzori bez optike, kada se dva modula za entry telefon dobiju za $10?
Sta kompanije rade u toj situaciji? Fino brate, odaberu senzor koji na papiru izgleda ok, ali koriste jeftinu optiku - na kraju na kutiju stave 16MP kamera, i jeste, i solidan je Samsung senzor... Ali optika je jeftina i senzor je mali, i protiv toga se ne moze ma kakav senzor da ubace.
Zato ostajem pri svom savjetu s pocetka teme - kome god je stalo do kamere, neka ganja proslogodisnje Mi modele, a ne nove Redmije.
-
Dzevy
#1100 Re: Xiaomi mobiteli
Pa realno se i ne moze ocekivati u telefonu srednje klase neka super extra kamera, naročito kad se pogleda cjenovni rang telefona u koji spadaju. Sve sto si napisao je realno i tacno i stvsrno sam se cudio prije da xiaomi zapravo skoro i ne zarađuje od prodaje smartphonea vec od ostale kucanske opreme.
Malo je lose od njih sto kamere opet u top telefonima konkretno mi5, note2 opet optika nije idealna pa slike opet ne mogu parirati top uređajima poznatijih brendova, sad tu može biti i do software-a a i do optike.
Mada s obzirom na ostale komponente koje nude u toj cijeni su vise nego odlični.
Malo je lose od njih sto kamere opet u top telefonima konkretno mi5, note2 opet optika nije idealna pa slike opet ne mogu parirati top uređajima poznatijih brendova, sad tu može biti i do software-a a i do optike.
Mada s obzirom na ostale komponente koje nude u toj cijeni su vise nego odlični.