Pandakonda wrote:
Clintonka govori upravo suprotno. Ona se zalaže za otvorenu trgovinu i otvorene granice. (što šteti amerikancima jer uzimaju njihove poslove i ne plaćaju porez itd.)
I ja se zalazem za otvorenu trgovinu i otvorene granice. Kamo srece da su jos otvorenije. Mislis da bi to znacilo jos vise ilegalaca? Ne bi, vec upravo suprotno. Tada bi oni imali podstrijek da se prijavljuju, a lakse bi se bilo kutarisat oni koji to nece.
Pandakonda wrote:
Ako se dešavalo 300 godina jel' to znači da bi se to i danas trebalo tolerisati ?
Da, naravno!
Pandakonda wrote:
Sve je to ok da ljudi dolaze u US za boljim životom ali neki se red mora poštovat, i svaka država treba da stavi sigurnost i stabilnost svojih državljana ispred tuđih.
Pa treba se red postovati. Ako ga uhvatis kako ilegalno prelazi granicu, posaljes ga nazad. Ako je pak u zemlji 20 godina, onda mu udjelit kakve papire s kojim moze neke osnovne stvari dobit (ne socijalu, ali skolu, mada je to vec sada slucaj), a ne da ne znas ni ko je ni sta je ni da postoji uopste.
Pandakonda wrote:
Ja ne znam kako je Amerika odgovorna za to što dosta Meksikanaca ima loš život u svojoj državi i hoće da dođu u US ? Opet govorim ,niko ne brani Meksikancima da dolaze u US dokle god je to legalno. Uostalom zašto bi se Amerika "trudila" da riješi uzroke u tuđoj zemlji kad ta zemlja njima samo šalje socijalu i loše ljude a sebi zadržavaju dobre ? A da ne pričam o tome da Mexico čak ohrabruje te ilegalne vanzemaljce da bježe u US (ilegalno) čad im prave i tutoriale kako da to rade...
Odgovorna je, kako nije?
Evo primjer - trgovina drogom koja je razorila Meksiko zadnjih 10ak godina, pogotovo pogranicne gradove, je trgovina zbog sverca - u Ameriku. Ko kupuje drogu? Amerikanci? Ko kontrolise i regulise zakone o opojnim drogama u Americi?
Ali i vise od toga, a tu se ocigledno razlikujemo, ja smatram da je Amerika (ne samo Amerika) itekako odgovorna za stanje u drugim zemljama, pogotovo onim u prvom susjedstvu. Da ne spominjem historijske nepravde, ratove, trgovinske odnose, itd. Normalno najodgovorniji su ljudi koji tamo zive, ali ako ti imas sredstva, moc, novac, vojsku, sistem, a ovaj do tebe nema za hljeba, neces ti cekat da ovaj skapa od gladi. I to ne samo sto ti imas moralnu obavezu, vec sto ce se to vratit i ujest za guzicu, sto bi rekli Amerikanci, kao sto ih i ujeda, jer ovi prelaze ilegalno granicu.
Isto vazi za EU i BI.
Ma to vazi i za prvog komsiju u ulici do tebe. Ne mozes ti sagraditi zid izmedju basta i hajmo. I tebi ce opast vrijednost kuce.
Tako vazi i za socijano, zdravstveno osiguranje, i za mnoge druge stvari.
Normalno ne mozes ti nutkati ljude i drzati ih ko pacijente, jer najveca odgovornost je naravno na njima. Ali mozes napraviti neki balans i omoguciti im da se normalno razvijaju, regulisati neke stvari oko trgovine, itd. Nije to jednostavna racunica - "istjerati sve, napraviti zid, ukinuti slobodnu trgovinu". To su gluposti, za svakog pametnog covjeka.
A to, da u Ameriku dolazi olos i sljam ne moze biti dalje od istine. Naravno da ima svakakvih, ali ti koji dolaze su uglavnom radni i vrijedni ljudi, i ocigledno ljudi koji su spremni boriti se za komad kruha. Takvi ljudi su izgradili ovu zemlju. Nisu dosli ko socijala u Svedsku. Cuj sebi zadrzavaju dobre, a salju lose?

Ne, vec upravo obrnuto, samo je pitanje sta ti smatras pod "dobrim" i "losim". Za mene je "dobar" onaj koji hoce da radi. "Los" onaj koji bi radije da je dio kakve bande. Ako mislis na dobre i lose, tipa obrazovani i oni koji to nisu - pa otkricu ti tajnu, Americi treba nisko-obrazovane radne snage

, oni ti cupaju paradajz koji kupujes, oni ti grade kucu u kojoj zivis, oni ti prave puteve po kojim vozis, cuvaju djecu, kose travu....
Meni neki klinac dolazi, fino ga mama dovede sa pickupom, on kuca od vrata do vrata i pita moze li pokosit za $20. Ja se s onim patim, ma ne da mi se, jos edgirat i to, on to sve uradi, jos pokupi lisce, coskove, sve on to uradi. Guknut ne zna engleski. Salje mi neke kripticne poruke na mobilni kao evo narasla traza, mozel sad?

Mali RADI. Takvi Americi trebaju. Pa ko je pametnijij, sposobniji, nek se skoluje, nek napravi nesto od sebe. Ha ja. Kako on, tako i generacije i milioni ljudi prije njega.
Kamo srece da moze i u Meksiku tako, a moci ce valjda jednom.