Tolerancija govora mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#1076 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote: sve je na racun ljudi.

na lejlin racun - za nepromisljeno objavljenu glupost, i to na privatnom zidu.

a vise je kritika na racun onih koji bi uzeli bozju pravdu u svoje ruke, a zovu se vjernici, ono kao brane vjeru, ali ne postuju niti pustaju da bog sudi ...
prvo bi silovali, pa tek onda da je izvedu na pravi put. silovanjem i slicnim nacinima savrsene religije i njenih ultra giga mega ekstra vjernih vjernika.

najveca sramota i najveca antipropaganda svake vjere su takvi.
a danas prednjace pripadnici islama.

sa takvim vjernicima ateizam ne teba da brine :D
:thumbup:

Nuto, i s tobom da s enekad slozim. Sad ce pocet padat' sjekire s neba.
Gojeni H

#1077 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Poruka je poslata
U svojoj vjeri, na svojoj zemlji. Komunjare, ateisti i Ćetnici mogu da ga duvaju, dosta je bilo mraka

[
Kaze se odaslata. :oops:
Vi ateisti ste misevi, a niste ni citali lektiru u skoli ... ne znate pjesmu "Ostajte ovde".
Bodkin

#1078 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Connaisseur Karlin wrote:
piupiu wrote:
Bodkin wrote:"Rational arguments don't work on religious people. Otherwise there would be no religious people" :-D
Pa, nije to baš tačno. I religija je, samim tim što je sistematizovan pokušaj da se objasni svijet, racionalan argument.
religija naravno posjeduje argument,ali sumnjam da je iskljucivo racionalan
Ako tu svetu knjigu smatras pocetkom i krajem svega, onda su racionalni. Van toga, nema ni sekunde racionalnog u vjeri. Zato se i zove vjera. Slijepo vjerovanje.
Bodkin

#1079 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

Matzan wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Matzan wrote:

Karlinka, u šta ti vjeruješ? :)
Ne vjerujem u religijske dogme,a Boga ne poznajem,no nemam odbojnost prema nepoznatom Bogu,kao ateisti. :D

:thumbup:

Hvala za odgovor. Jako interesantno. :)
To je manje vise agnostik. Ima ih puno vise od ateista
The BEN10

#1080 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by The BEN10 »

rajv0sa wrote:Pa daj jest ovo šit država al nije afganistan. Idete u krajnosti stvarno. Niste ni vi realni iskreno, i vjernici i vi "nevjernici" ste isključivi, ne želite da razumijete jedni druge. Mislim ja serem i borim se protiv vehabija dugo dugo i opet nikad nisam imao većih problema, sve se svodi na prijetnje sa lažnih profila i na tomu ostaje. Precjenjujete fakat ovakve prijetnje, pa gdje bi bio kraj kad bi se svakim sličnim slučajem bavila policija.
Frustracije, kompleksi niže vrijednosti - pomuti se razum. Bože Blagi, budi na pomoći. Amin.

Pusica hejterima :-D
KB9

#1081 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by KB9 »

kolko su ova tema i sav slucaj fakticki ono ekstra da ti pokazu stvarnost i okruzenje u kojem zivis

porazavajuce, nestvarno porazavajuce, uz arape koji iz dana u dan dolaze da kupuju zemljiste buducnost izgleda uzasna
Bodkin

#1082 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

KB9 wrote:kolko su ova tema i sav slucaj fakticki ono ekstra da ti pokazu stvarnost i okruzenje u kojem zivis

porazavajuce, nestvarno porazavajuce, uz arape koji iz dana u dan dolaze da kupuju zemljiste buducnost izgleda uzasna
Sad ce ti zalijepiti sliku nekih aparata ili slcnu glupost. Ne brini :D
KB9

#1083 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by KB9 »

Bodkin wrote:
KB9 wrote:kolko su ova tema i sav slucaj fakticki ono ekstra da ti pokazu stvarnost i okruzenje u kojem zivis

Sad ce ti zalijepiti sliku nekih aparata ili slcnu glupost. Ne brini :D
ma tog sam lika u vise navrata raskrinko i prosuo uz 1-2 proste recenice, nema on dovoljno aparata da podjeli kolko ih njemu treba svako malo :-D
piupiu

#1084 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

Bodkin wrote:Ako tu svetu knjigu smatras pocetkom i krajem svega, onda su racionalni. Van toga, nema ni sekunde racionalnog u vjeri. Zato se i zove vjera. Slijepo vjerovanje.
belfy wrote: a?
ova "izreka" govori da ne mozes pristupiti racionalno "vjerovanju", jer ono samo nije racionalno. i astrologija je sistematizovana, pa je ne bih nazvao racionalnim argumentom...
Aiiii, al' ste se upalili. :lol:

Dajte malo postmodernističko-filozofsko-empatičnog pristupa stvarima. :D

Za mene je nekako nepristojno tvrditi da 6 milijardi ljudi na planeti 'iracionalno' iliti 'nerazumno' prihvata religijska učenja. To je njihov način sagledavanja svijeta i samim tim, s njihove tačke gledišta, racionalan.
zeina

#1085 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by zeina »

exliberal-ex wrote:
zeina wrote:
exliberal-ex wrote:Nije problem ako je neko vjernik...nije problem ako ta osoba kao vjernik to pokazuje ( nosnjom ili izborom hrane/pica/rada/nerada)

Problem je kad taj vjernik da sebi pravo da zabrani drugima da kritikuju njegovo vjerovanje, kad taj vjernik pocne nametat drugima da se ponasaju kao on jer je to po njemu jedini ispravni nacin zivota....to je u sustini problem, zato se javlja taj strah I odbijanje islama po Evropi.

Crkva bi zeljela da ima uticaj kao sto je imala u 18 ili 19 vjeku ali znaju da je to nemoguce I onda se ponasaju po tim pravilima, islam kao vjera to neprihvata I tu nastaju problemi ....
Koja zamjena teza, pa nije vjernik taj koji je napao Lejlu i njoj slicne jer se razgolitila, nije vjernik nametao nista, bas sve suprotno...vjerniku se namece da je jedino ispravno hodati u odjeci koju Lejla i njoj slicni smatraju prihvatljivom, Lejla je ta koja namece i napada a ne obrnuto ccc
Stani bona ako ja kritikujem sto se zene zamotaju u carsafe pa hodaju po Njemackoj ( ajde da kazem da je to normalno da se zastitis od sunca u pustinji ali u Njemackoj....) jesam li ja za osudu...ovdje ispada da se svi mogu kritikovat ali ako se dotaknes islama ode glava..
Eto ja sam se kupao sa zamotanim I nije mi bilo prijatno...al nije moja zemlja, bio sam gost pa sam to postovao ...ali ako prosjecni francuz nezeli to da vidi na plaza taj isti francuz ima pravo to da zabrani....kome se nesvidja siroko ti polje...
Ma ti sam sebi kontriras i to vrlo argumentovano haha...kazes vjernici nesto namecu, a onda se boris za svoje pravo da kritikujes vjernike, boris se za pravo vecine francuza da se zabrani burkini, pa ko onda tu sta namece? Zar ne bi trebao svako da gleda svoja posla, nit vjerniku treba smetati minic i dekolte, nit bi bilo kome trebao smetati hidzab ili bilo kakav nacin oblacenja i nosenja bilo kakvog obiljezja...imas rokere, pankere, ove istetovirane, imas pedere utegnute i nasminkane...razne pojave i svi se grcevito bore za njihova prava...al zena u hidzabu jok, burkini jok....znaci licemjerje samo tako
broj dva

#1086 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by broj dva »

Je'l to kvantitativni pristup racionalnosti ?
Ako 6 milijardi ljudi vjeruje da je zemlja ravna i to je racionalno ? S njihove tacke gledista :-D
Bodkin

#1087 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

piupiu wrote:
Bodkin wrote:Ako tu svetu knjigu smatras pocetkom i krajem svega, onda su racionalni. Van toga, nema ni sekunde racionalnog u vjeri. Zato se i zove vjera. Slijepo vjerovanje.
ova "izreka" govori da ne mozes pristupiti racionalno "vjerovanju", jer ono samo nije racionalno. i astrologija je sistematizovana, pa je ne bih nazvao racionalnim argumentom...

Za mene je nekako nepristojno tvrditi da 6 milijardi ljudi na planeti 'iracionalno' iliti 'nerazumno' prihvata religijska učenja. To je njihov način sagledavanja svijeta i samim tim, s njihove tačke gledišta, racionalan.
Za mene nije. Svako ko tvrdi da je covjek hodao po vodi, pretvarao vodu u vino ili da je knjiga napisana prije 2000 godina tacnija od nauke danas meni nije racionalan
pustopoljina

#1088 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by pustopoljina »

vrijeme je za...
Image
piupiu

#1089 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by piupiu »

broj dva wrote:Je'l to kvantitativni pristup racionalnosti ?
Ako 6 milijardi ljudi vjeruje da je zemlja ravna i to je racionalno ? S njihove tacke gledista :-D
Jok. Ali, ne radi se o tome. Mislim da svaki čovjek ima neki svoj način na koji doživljava svijet i da je nepristojno nekome stalno govoriti da je neracionalan. Ako je religija jedan od najstarijih način promišljanja svijeta, a objašnjavanje svijeta potreba i privilegija bića obdarenih razumom, zašto onda govoriti ljudima da su 'neracionalni'? Zato što promišljaju svijet na drugi način?
Nadzorna_ploca

#1090 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Nadzorna_ploca »

10 ljudi nakucalo 1000+ postova i nastavljaju dalje u istom tempu. Samo naprijed omladino. :thumbup:
zeina

#1091 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by zeina »

Bodkin wrote:
piupiu wrote:

Za mene nije. Svako ko tvrdi da je covjek hodao po vodi, pretvarao vodu u vino ili da je knjiga napisana prije 2000 godina tacnija od nauke danas meni nije racionalan
A sto u toj knjizi pisu stvari koje je nauka uspjela otkriti tek u zadnjih 20-ak godina razvojem tehnologije to ti opet nista ne znaci, to je opet neracionalno, ali nema veze kazes TEBI je neracionalno, ali tvoje misljenje i vidjenje stvari nije relevantno, nek ti je racionalno da neko tvrdi da je covjek nastao od majmuna, racionalno nema sta :lol:
dust in the wind

#1092 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by dust in the wind »

meni nije jasno kako možete da raspravljate sa ovom zeinom...bog vas ne ubio. pa ta osoba ne vjeruje u teoriju evolucije..zamisli koji mozak moraš biti da bez ikakve kontaargumentacije si dozvoliš da kažeš da u to ne vjeruješ. Tek onako to izgovori...I vi se još s njom raspravljate... :run:
Bodkin

#1093 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

zeina wrote: Za mene nije. Svako ko tvrdi da je covjek hodao po vodi, pretvarao vodu u vino ili da je knjiga napisana prije 2000 godina tacnija od nauke danas meni nije racionalan
A sto u toj knjizi pisu stvari koje je nauka uspjela otkriti tek u zadnjih 20-ak godina razvojem tehnologije to ti opet nista ne znaci, to je opet neracionalno, ali nema veze kazes TEBI je neracionalno, ali tvoje misljenje i vidjenje stvari nije relevantno, nek ti je racionalno da neko tvrdi da je covjek nastao od majmuna, racionalno nema sta :lol:[/quote]

Sigurno, sigurno. To ona prenesena znacenja jelde koja mozes tumaciti na sto nacina :lol: i ne postoji naucnik na dvijetu koji kaze da je covjek nastao od majmuna. Al sta vrijedi tebi objasnjavati. Idi nadji nam u knjizi sta kazu o string teoriji. Ne sumnjam da ce biti u prenesenom znacenju :D
Bodkin

#1094 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

dust in the wind wrote:meni nije jasno kako možete da raspravljate sa ovom zeinom...bog vas ne ubio. pa ta osoba ne vjeruje u teoriju evolucije..zamisli koji mozak moraš biti da bez ikakve kontaargumentacije si dozvoliš da kažeš da u to ne vjeruješ. Tek onako to izgovori...I vi se još s njom raspravljate... :run:
Naravno da ne vjeruje kad pojma nema sta je. Misli da je evolucija izjava da je covjek nastao od majmuna :D
pustopoljina

#1095 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by pustopoljina »

dust in the wind wrote:meni nije jasno kako možete da raspravljate sa ovom zeinom...bog vas ne ubio. pa ta osoba ne vjeruje u teoriju evolucije..zamisli koji mozak moraš biti da bez ikakve kontaargumentacije si dozvoliš da kažeš da u to ne vjeruješ. Tek onako to izgovori...I vi se još s njom raspravljate... :run:
teorija evolucije, je bas kao i teorija kreacionizma: teorija.
inteligentni dizajn ostaje pitanje bez obzira da li vjerujes u prirodne zakone, atomarnu strukturu zive i nezive prirode, talasnu prirodu svjetlosti ili u boga.
ja mogu citav dan ostati u muzeju sa prepariranim mrtvim zivotinjkama i mineralima...gledati koliko je star koji insekt i kojem danasnjem bicu je taj insekt predak...ali da li je sve krenulo iz supernove i ne znam kako se tacno kaze...primordijalne supe... ili je bog rekao "svjetlo" i svjetlo bi...da li se zaista odmarao sedmog dana :) ili je sedmi dan metafora za ovaj dio istorije koji poznajemo...

mi ljudi pokusavamo biti racionalni i premjeriti svijet...mene je oduvijek zanimalo koje je mjerenje vremena "pravije" :lol: suncev ili mjesecev kalendar?
ima li 13 ili 12 mjeseci u prirodi ili samo 4 godisnja doba...bez mjeseci...a negdje ne postoje ni 4 godisnja doba...
valjda je fazon u tome da se vjecito pitamo, razmisljamo...
meni je ideja reinkarnacije kao recikliranja energije zapravo jako "pitka"...ali ovako...nidje veze...cim pocne prica o "proslim zivotima" :-)
nemezis

#1096 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

zeina wrote:
exliberal-ex wrote:
zeina wrote: Koja zamjena teza, pa nije vjernik taj koji je napao Lejlu i njoj slicne jer se razgolitila, nije vjernik nametao nista, bas sve suprotno...vjerniku se namece da je jedino ispravno hodati u odjeci koju Lejla i njoj slicni smatraju prihvatljivom, Lejla je ta koja namece i napada a ne obrnuto ccc
Stani bona ako ja kritikujem sto se zene zamotaju u carsafe pa hodaju po Njemackoj ( ajde da kazem da je to normalno da se zastitis od sunca u pustinji ali u Njemackoj....) jesam li ja za osudu...ovdje ispada da se svi mogu kritikovat ali ako se dotaknes islama ode glava..
Eto ja sam se kupao sa zamotanim I nije mi bilo prijatno...al nije moja zemlja, bio sam gost pa sam to postovao ...ali ako prosjecni francuz nezeli to da vidi na plaza taj isti francuz ima pravo to da zabrani....kome se nesvidja siroko ti polje...
Ma ti sam sebi kontriras i to vrlo argumentovano haha...kazes vjernici nesto namecu, a onda se boris za svoje pravo da kritikujes vjernike, boris se za pravo vecine francuza da se zabrani burkini, pa ko onda tu sta namece? Zar ne bi trebao svako da gleda svoja posla, nit vjerniku treba smetati minic i dekolte, nit bi bilo kome trebao smetati hidzab ili bilo kakav nacin oblacenja i nosenja bilo kakvog obiljezja...imas rokere, pankere, ove istetovirane, imas pedere utegnute i nasminkane...razne pojave i svi se grcevito bore za njihova prava...al zena u hidzabu jok, burkini jok....znaci licemjerje samo tako
Ko je rekao "žena u hidžabu jok"? Zasto svaki put izmislis nesto?
nemezis

#1097 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by nemezis »

pustopoljina wrote:
teorija evolucije, je bas kao i teorija kreacionizma: teorija.
inteligentni dizajn ostaje pitanje bez obzira da li vjerujes u prirodne zakone, atomarnu strukturu zive i nezive prirode, talasnu prirodu svjetlosti ili u boga.
ja mogu citav dan ostati u muzeju sa prepariranim mrtvim zivotinjkama i mineralima...gledati koliko je star koji insekt i kojem danasnjem bicu je taj insekt predak...ali da li je sve krenulo iz supernove i ne znam kako se tacno kaze...primordijalne supe... ili je bog rekao "svjetlo" i svjetlo bi...da li se zaista odmarao sedmog dana :) ili je sedmi dan metafora za ovaj dio istorije koji poznajemo...

mi ljudi pokusavamo biti racionalni i premjeriti svijet...mene je oduvijek zanimalo koje je mjerenje vremena "pravije" [emoji38] suncev ili mjesecev kalendar?
ima li 13 ili 12 mjeseci u prirodi ili samo 4 godisnja doba...bez mjeseci...a negdje ne postoje ni 4 godisnja doba...
valjda je fazon u tome da se vjecito pitamo, razmisljamo...
meni je ideja reinkarnacije kao recikliranja energije zapravo jako "pitka"...ali ovako...nidje veze...cim pocne prica o "proslim zivotima" :-)
I stvaranje prvog čovjeka i zene je metafora? Abrahamske religije jasno kazu da je bog stvorio covjeka pa od njegovog rebra zenu. Nema tu nikakve supe ni supernove.
pustopoljina

#1098 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by pustopoljina »

stvaranje covjeka i zene je jedna teorija,
primordijalna supa druga...
sta je bilo tvoje pitanje?
skupljac_zeljeza

#1099 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by skupljac_zeljeza »

nemezis wrote:
I stvaranje prvog čovjeka i zene je metafora? Abrahamske religije jasno kazu da je bog stvorio covjeka pa od njegovog rebra zenu. Nema tu nikakve supe ni supernove.
Reći abrahamske religije pa sve strpati pod jedan krov baš i ne ide. Svaka od tih ima svoje dodatno pojašnjnje pa se u islamu kaže ...."O smrtnici! Bojte se Boga koji vas je sve stvorio po istom životnom principu, čovjeka i ženu od kojih se umnožilo čovječanstvo." Posljednji hadisi Poslanika na Oprosnom hadžu.

Dobar je i Rumi za ovu temu...
- Budi učen koliko hoćeš, ali znaj da tebi pripada samo onoliko koliko te bude razumio tvoj sagovornik.
- Dok odgojen šuti zbog svog odgoja, neodgojen misli da ga je on ušutio.
- Kada god se tuga ukaže, budi ljubazan prema njoj, jer je Bog smjestio biser u ruku tuge.
- Neka vas ne uznemirava to što hodam pognute glave; moja jedina briga je da ne zgazim vaš odgoj koji se vuče po zemlji.
- Nemoj da te prevari izgled, svi su na izgled ljudi.
- Očisti sebe od svojstava sobosti, kako bi uzmogao vidjeti svoju čistu, nepotamnjelu suštinu.
- Podigni svoje riječi, a ne svoj glas. Kiša čini da cvijeće raste, a ne grmljavina.
(7 dana, 7 citata; (Rumi))
KB9

#1100 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by KB9 »

kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku
Post Reply