Bujrum
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Rijeka_snova
#1076 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Dok je turista Arapa, moje kolege i ja ćemo biti zaposleni, osigurani i van biroa.
Bujrum
Bujrum
- GeeTnT
#1077 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Cekaj...ne,.. uveliko se prica da ce praviti "Ilidzu na vodi", valjda zbog meteoroloske najave, i "Sarajevo u magli" na osnovu teksta pjesme grupe Letu stuke....KB9 wrote:kakvo je stanje na ilidzi, prica li se vec uveliko o serijatu?
- HAVANA
#1078 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Za njih dobro.Ja jos urbanisticku nisam dobio za jebenih 58m2 galerije u uknjizenom prostoru,a oni citava naselja vec izgradili...A ja prije predo...To je nama nasa borba dala...KB9 wrote:kakvo je stanje na ilidzi, prica li se vec uveliko o serijatu?
- SkyLimit
#1079 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
"Turisti", "investitori". Kako smo tačno došli do toga da tako nazivamo osobe koje dođu u BiH, fiktivnim firmama uz Bakirov blagoslov kupe zemlju i na njoj izgrade kuće?Rijeka_snova wrote:Dok je turista Arapa, moje kolege i ja ćemo biti zaposleni, osigurani i van biroa.
Bujrum
- Alfons Kauders
#1080 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Tako i treba - samo gledati sve kroz pare, ko normalan svijet.Rijeka_snova wrote:Dok je turista Arapa, moje kolege i ja ćemo biti zaposleni, osigurani i van biroa.
Bujrum
Ne sjecam se da su se po Evropi plaho bunili kada su im kojekakvi ruski i arapski tajkuni kupovali zgrade, fudbalske klubove i otoke? To je samo haman problem kod nas... I to je problem samo u jednom dijelu "kod nas"... Nije naime problem kada Rusi kupuju zemlju oko Trebinja, ili sitnice poput rafinerije, naftne industrije, banaka. Nije problem ni kad hiljade Poljaka i Italijana dodju u Medjugorje i kada se mole, ali kada se Arap moli u Hercegovini, onda ga treba naprskati suzavcem i prebiti.
Nasem poganom i kolektivno retardiranom narodu jednostavno ne mozes objasniti da ni turisti, ni investitori nemaju pravo glasa na izborima...
- Rijeka_snova
#1081 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne bih znala. Namjenski sam rekla "turista Arapa", znači oni koji dođu ovdje na odmor od 10-15 ili malo duze i vrate se nazad kući. Klasični, uglavnom porodični, odmor.SkyLimit wrote:"Turisti", "investitori". Kako smo tačno došli do toga da tako nazivamo osobe koje dođu u BiH, fiktivnim firmama uz Bakirov blagoslov kupe zemlju i na njoj izgrade kuće?Rijeka_snova wrote:Dok je turista Arapa, moje kolege i ja ćemo biti zaposleni, osigurani i van biroa.
Bujrum
Mi radimo samo i isključivo sa turistima koji dolaze ovdje na 5+ dana, najduži boravak kojeg se sjećam jeste bio za jednu porodicu koja je ostala cijeli mjesec. Uglavnom ostaju 8-15 dana.
Koliko nesposobni ljudi rade u Ministarstvu za turizam (nevjerovatno nesposobni), dobro nam išta u turizmu fercera kako treba.
Moraš i ti, a i svi ostali, napraviti razliku između turista koji dolaze ovdje na odmor i uredno se vrate kućama i ljudi (oni nisu turisti) koji se bave nelegalnim stvarima. Naravno da sa time treba da se pozabavi policija ili čija je to već nadležnost, ja nemam pojma ni saznanja o tome. Šta ja mogu tu da uradim?
Ja ne želim da zbog opće negativne energije zbog ovih nelegalnih, izgubimo interes turista koji dolaze ovdje, uživaju, dobro plate i vrate se kućama.
Turisti, bujrum
- Kejn
#1082 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne znam Bosna bi se trebala priključiti Arapskoj ligi ako se ovako nastavi. I to da podnese aplikaciju skupa sa Švedskom.
- Alfons Kauders
#1083 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Eh, posto vec imas podatke, mozes li ovim genijalcima objasniti razliku izmedju turista i imigranata?Rijeka_snova wrote:Ne bih znala. Namjenski sam rekla "turista Arapa", znači oni koji dođu ovdje na odmor od 10-15 ili malo duze i vrate se nazad kući. Klasični, uglavnom porodični, odmor.SkyLimit wrote:"Turisti", "investitori". Kako smo tačno došli do toga da tako nazivamo osobe koje dođu u BiH, fiktivnim firmama uz Bakirov blagoslov kupe zemlju i na njoj izgrade kuće?Rijeka_snova wrote:Dok je turista Arapa, moje kolege i ja ćemo biti zaposleni, osigurani i van biroa.
Bujrum
Mi radimo samo i isključivo sa turistima koji dolaze ovdje na 5+ dana, najduži boravak kojeg se sjećam jeste bio za jednu porodicu koja je ostala cijeli mjesec. Uglavnom ostaju 8-15 dana.
Koliko nesposobni ljudi rade u Ministarstvu za turizam (nevjerovatno nesposobni), dobro nam išta u turizmu fercera kako treba.
Moraš i ti, a i svi ostali, napraviti razliku između turista koji dolaze ovdje na odmor i uredno se vrate kućama i ljudi (oni nisu turisti) koji se bave nelegalnim stvarima. Naravno da sa time treba da se pozabavi policija ili čija je to već nadležnost, ja nemam pojma ni saznanja o tome. Šta ja mogu tu da uradim?
Ja ne želim da zbog opće negativne energije zbog ovih nelegalnih, izgubimo interes turista koji dolaze ovdje, uživaju, dobro plate i vrate se kućama.
Turisti, bujrum
- Koliko smo imali nocenja arapskih turista u BiH
- Koliko ih je kupilo imovinu u BiH
- Koliko ih je ostalo u BiH kako bi dobili azil/vizu i sl.
- Koliko je steklo drzavljanstvo BiH
Jer ja koliko znam, u ovu prvu kategoriju spada barem 98% turista, u drugu maksimalno 2%, a vjerovatno i dosta manje... A u trecu i cetvrtu - skoro niko.
I sad trebamo odjebati ovih 98-99% turista koji dolaze tu samo da djecu mogu odvesti u jebenu sumu, da prvi put u zivotu vide kako izgledaju potoci, izvori, gljive itd? Sad su oni dakle problem, a ljudi dodju tu da 15 dana uzivaju, trose pare, i odu kuci - gdje ce raji pricati da je kod nas raj na zemlji, da je sve jeftino i da ih oci bole od silnog zelenila.
Sta reci - zakljucak se sam namece: Nas narod je uistinu mentalno retardiran.
- Banksy
#1084 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Babe i žabe. U Evropi, gdje ko može, kupovine nekretnina, investicije, itd, su uređene zakonom koji se strogo poštuje, a ukoliko uopće i postoji mogućnost inostrane kupnje, plaćaju se visoki porezi i takse, pa je tok novca, kao i sam proces, javan i transparentan.Alfons Kauders wrote:
Ne sjecam se da su se po Evropi plaho bunili kada su im kojekakvi ruski i arapski tajkuni kupovali zgrade, fudbalske klubove i otoke? To je samo haman problem kod nas...
Nasem poganom i kolektivno retardiranom narodu jednostavno ne mozes objasniti da ni turisti, ni investitori nemaju pravo glasa na izborima...
Kod nas, kad je u pitanju kupovina nekretnina, jer samo o tome i govorimo (investicije, naravno, ne postoje, slijepac vidi), radi se o čistom kriminalu i bezakonju.
Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH
Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti
Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.
“Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama
ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o
51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”,
Većina tih firmi osnovana je za prodaju i kupovinu nekretnina, a kada se dođe do ZK izvatka za pojedine firme, otkrije se kako su
kupovale nekretnine u vrijednosti od 500-600 hiljada KM.
izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.
“Od 108 kompanija koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik kompanije, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Ujić, penosi Slobodna Bosna.
u 99 posto slučajeva osnivački kapital bio je 2.000 KM.
Početni kapital koji je potreban kako bi se osnovala firma iznosi dvije hiljade maraka.
- I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka,
Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.
http://ba.n1info.com/a108626/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27778
- KB9
#1085 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
drzava saburaHAVANA wrote:Za njih dobro.Ja jos urbanisticku nisam dobio za jebenih 58m2 galerije u uknjizenom prostoru,a oni citava naselja vec izgradili...A ja prije predo...To je nama nasa borba dala...KB9 wrote:kakvo je stanje na ilidzi, prica li se vec uveliko o serijatu?
- Rijeka_snova
#1086 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Mogu reći da je sezona bila vrlo, vrlo uspješna i da se nadamo da će biti više gostiju tokom niske sezone, tj. radimo na tome. Najzadovoljniji su ovi iz Jajca. Njih je baš krenulo. Od ideje za prodaju lošeg hotela do maksimalne popunjenosti u sezoni...Alfons Kauders wrote: Eh, posto vec imas podatke, mozes li ovim genijalcima objasniti razliku izmedju turista i imigranata?
Jer ja koliko znam, u ovu prvu kategoriju spada barem 98% turista, u drugu maksimalno 2%, a vjerovatno i dosta manje... A u trecu i cetvrtu - skoro niko.
I sad trebamo odjebati ovih 98-99% turista koji dolaze tu samo da djecu mogu odvesti u jebenu sumu, da prvi put u zivotu vide kako izgledaju potoci, izvori, gljive itd? Sad su oni dakle problem, a ljudi dodju tu da 15 dana uzivaju, trose pare, i odu kuci - gdje ce raji pricati da je kod nas raj na zemlji, da je sve jeftino i da ih oci bole od silnog zelenila.
Sta reci - zakljucak se sam namece: Nas narod je uistinu mentalno retardiran.
Vizu i radnu dozvolu je teško dobiti, nije to baš da samo odeš i zatražiš. Treba jedno milion papira, nema šta ne traže. Procedura je višemjesečna, pooštrili su zahtjeve nedavno.
Ja lično ne znam nikoga ko je dobio stalni boravak, državljanstvo niti sam čula za takve osobe dosad.
Poznajem ukupno dvije osobe koje su dobile privremeni boravak (vizu na godinu dana) i radnu dozvolu.
Znam i dvije porodice koje su dobile azil ovdje, ali oni su iz Sirije i imaju veze (što porodične, što prijateljske) sa BiH još puno prije rata u Siriji.
To je sve.
Ja se ne krećem u real estate krugovima i ne družim se sa tim ljudima pa vjerovatno ne vidim pravu situaciju na terenu, ali očito podaci govore da se nelegalne stvari dešavaju, jedno što ne razumijem kako te probleme prepoznaju i djelimično reaguju na posljedice (ovo što je Bansky postavio/la) ali niko ništa ne radi na prevenciji tog problema, da vide šta se konkrento može uraditi da se spriječi otvaranje fiktivnih firmi i ostalo. Možda i rade, nikad ne znaš. ali ja stvarno nisam optimistična
Svejedno, šuška se o gradnji fabrike i poznate klinike u blizini Sarajeva, kažu u pitanju su ozbiljni investitori. Da li će biti išta od toga, ostaje da vidimo.
- Alfons Kauders
#1087 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sorry, ali ja opet ne kontam sta je ovdje neobicno?Banksy wrote:Babe i žabe. U Evropi, gdje ko može, kupovine nekretnina, investicije, itd, su uređene zakonom koji se strogo poštuje, a ukoliko uopće i postoji mogućnost inostrane kupnje, plaćaju se visoki porezi i takse, pa je tok novca, kao i sam proces, javan i transparentan.Alfons Kauders wrote:
Ne sjecam se da su se po Evropi plaho bunili kada su im kojekakvi ruski i arapski tajkuni kupovali zgrade, fudbalske klubove i otoke? To je samo haman problem kod nas...
Kod nas, kad je u pitanju kupovina nekretnina, jer samo o tome i govorimo (investicije, naravno, ne postoje, slijepac vidi), radi se o čistom kriminalu i bezakonju.
Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH
Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti
Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.
“Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama
ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o
51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”,
Većina tih firmi osnovana je za prodaju i kupovinu nekretnina, a kada se dođe do ZK izvatka za pojedine firme, otkrije se kako su
kupovale nekretnine u vrijednosti od 500-600 hiljada KM.
izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.
“Od 108 kompanija koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik kompanije, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Ujić, penosi Slobodna Bosna.
u 99 posto slučajeva osnivački kapital bio je 2.000 KM.
Početni kapital koji je potreban kako bi se osnovala firma iznosi dvije hiljade maraka.
- I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka,
Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.
http://ba.n1info.com/a108626/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27778
Dakle, cisto zato jer regulativa nije adekvatna, trebamo pretpostaviti da se iza svega krije neki plan, neka zavjera?
Isto tako ne vidim zasto bi trebali ocekivati od arapskih turista i investitora da ne traze takve rupe u zakonu, kada smo ih sami napravili, i kada i sami nemilice krsimo zakone vlastite drzave? Pa nisu ni oni budale, kad vide da nema zakona, koriste priliku, kao i svako drugi. Ja tu opet ne vidim ni da se naseljavaju, ni da su teroristi, ni da namjeravaju traziti drzavljanstvo BiH (niti to mogu po nekom osnovu).
- Banksy
#1088 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pokazujem ti, crno na bijelo, da ''investitori'', poput tih evropskih, o kojima govoriš iznad, ovdje ne postoje, da je to neusporedivo,
a da se nekretnine kupuju kriminalnim načinom.
Dakle, investitora nema, nekretnine su kriminal.
Ako to podržavaš, i to je ok, to je tvoj stav.
- Alfons Kauders
#1089 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Kako "nema" investitora? Znaci ti objekti nicu sami od sebe, a zemlju im narod poklanja?Banksy wrote:Pokazujem ti, crno na bijelo, da ''investitori'', poput tih evropskih, o kojima govoriš iznad, ovdje ne postoje, da je to neusporedivo,
De ba...
- Alfons Kauders
#1090 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Hvala - e sad bih zamolio ove koji pricaju o nekom serijatu i islamizaciji da mi objasne...Rijeka_snova wrote:Mogu reći da je sezona bila vrlo, vrlo uspješna i da se nadamo da će biti više gostiju tokom niske sezone, tj. radimo na tome. Najzadovoljniji su ovi iz Jajca. Njih je baš krenulo. Od ideje za prodaju lošeg hotela do maksimalne popunjenosti u sezoni...Alfons Kauders wrote: Eh, posto vec imas podatke, mozes li ovim genijalcima objasniti razliku izmedju turista i imigranata?
Sta reci - zakljucak se sam namece: Nas narod je uistinu mentalno retardiran.![]()
Vizu i radnu dozvolu je teško dobiti, nije to baš da samo odeš i zatražiš. Treba jedno milion papira, nema šta ne traže. Procedura je višemjesečna, pooštrili su zahtjeve nedavno.
Ja lično ne znam nikoga ko je dobio stalni boravak, državljanstvo niti sam čula za takve osobe dosad.
Poznajem ukupno dvije osobe koje su dobile privremeni boravak (vizu na godinu dana) i radnu dozvolu.
Znam i dvije porodice koje su dobile azil ovdje, ali oni su iz Sirije i imaju veze (što porodične, što prijateljske) sa BiH još puno prije rata u Siriji.
To je sve.![]()
Ja se ne krećem u real estate krugovima i ne družim se sa tim ljudima pa vjerovatno ne vidim pravu situaciju na terenu, ali očito podaci govore da se nelegalne stvari dešavaju, jedno što ne razumijem kako te probleme prepoznaju i djelimično reaguju na posljedice (ovo što je Bansky postavio/la) ali niko ništa ne radi na prevenciji tog problema, da vide šta se konkrento može uraditi da se spriječi otvaranje fiktivnih firmi i ostalo. Možda i rade, nikad ne znaš. ali ja stvarno nisam optimistična![]()
Svejedno, šuška se o gradnji fabrike i poznate klinike u blizini Sarajeva, kažu u pitanju su ozbiljni investitori. Da li će biti išta od toga, ostaje da vidimo.
- Po kom pravnom osnovu ce ti turisti glasati u BiH?
- Po kom pravnom osnovu ce ovih par porodica koje su dobile azil glasati na nasim izborima?
I ako im nije mrsko, da nam navedu neke primjere slicne prakse u svijetu... Recimo, mogu li ja sad otici u Makarsku, kupiti apartman, i glasovati za Plenkovica? Ili pak dobiti putovnicu?
- Styling
#1091 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
To onda nisu investitori. to je klasicna kupovina zemlje, izgradnja objekata za privatnu upotrebu, itd. Investitor po definiciji je neko ko svoj novac ulaze u privredu svoje ili druge zemlje sa ciljem obrtanja novca i sticanja dobiti.Alfons Kauders wrote:Kako "nema" investitora? Znaci ti objekti nicu sami od sebe, a zemlju im narod poklanja?Banksy wrote:Pokazujem ti, crno na bijelo, da ''investitori'', poput tih evropskih, o kojima govoriš iznad, ovdje ne postoje, da je to neusporedivo,
De ba...
"An investor is someone who provides (or invests) money or resources for an enterprise, such as a corporation, with the expectation of financial or other gain. ... someone who commits capital in order to gain financial returns."
Ovi kupuju zemlju od privatnika, plate jednokratan porez kao i svi mi koji smo kupovali nekretnine i to je to. Sta dugorocno drzava ima od toga.
-
privremeni
#1092 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Koliko je meni poznato, odgovor na svako tvoje pitanje je negativan.Alfons Kauders wrote:
Hvala - e sad bih zamolio ove koji pricaju o nekom serijatu i islamizaciji da mi objasne...
- Po kom pravnom osnovu ce ti turisti glasati u BiH?
- Po kom pravnom osnovu ce ovih par porodica koje su dobile azil glasati na nasim izborima?
I ako im nije mrsko, da nam navedu neke primjere slicne prakse u svijetu... Recimo, mogu li ja sad otici u Makarsku, kupiti apartman, i glasovati za Plenkovica? Ili pak dobiti putovnicu?
Moje pitanje tebi, na osnovu kojeg zakonskog propisa stranci-fizicka lica mogu kupovati nekretnine u BiH u slucajevima kad nema reciprociteta ??
- Banksy
#1093 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Koji objekti, koje investicije, gdje, ko?Alfons Kauders wrote:Kako "nema" investitora? Znaci ti objekti nicu sami od sebe, a zemlju im narod poklanja?Banksy wrote:Pokazujem ti, crno na bijelo, da ''investitori'', poput tih evropskih, o kojima govoriš iznad, ovdje ne postoje, da je to neusporedivo,
De ba...
Ili imamo novu definiciju investitora - onaj koji kriminalnim djelom, kroz fiktivnu, nepostojeću firmu s osnivačkim kapitalom od 2000 KM, od lokalnog stanovništva kupi zemlju i na njoj napravi kuću, to je sad investitor, jel, tako ćemo ga zvati?
-
privremeni
#1094 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
To su novi ekonomski trendovi, preporuceni od svjetskih eksperata, ne moze to obican covjek dokuciti koju ce srecu ovoj zemlji donijeti.Banksy wrote:
Koji objekti, koje investicije, gdje, ko?
Ili imamo novu definiciju investitora - onaj koji kriminalnim djelom, kroz fiktivnu, nepostojeću firmu s osnivačkim kapitalom od 2000 KM, od lokalnog stanovništva kupi zemlju i na njoj napravi kuću, to je sad investitor, jel, tako ćemo ga zvati?
- kamberovica polje
#1095 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ma to samo nek je "investitora" da ono krme od načelnika Ilidže obezbijedi svoje praunuke, malo mu je bilo. Znaju Arapi s kim se mogu lahko nagodit.
- Alfons Kauders
#1096 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nisam mislio da nije "investitor" u tom smislu, vec narodski receno - kao sto ljudi gledaju vlastite stanove i kuce kao najvecu investiciju u zivotu. Ali koliko se ovdje radi o tome, a koliko o necemu slicnom, sto je malo na granici zakona, malo s jedne i malo s druge strane? Mi ovdje vise ne govorimo o pojedincima koji dolaze kupovati vikendice, vec o firmama koje razvijaju naselja kao cjelovit proizvod, sa infrastrukturom, dosta planiranja, primamljivom lokacijom, dobrim marketingom itd. Te firme, dakle, investiraju u taj "proizvod" koji cisto formalno vodi domaca firma. Da li je to investicija, ako pojedinacna kupovina jedne od 100 jedinica u takvom naselju nije (jer je kako sama rece - kupoprodaja)? Neka uvedu reciprocitet i cao, a nece se protiviti reciprocitetu ako par hiljada njihovih gradjana bude imalo vikendice u Bosni, a u Kuvajtu 2-3 nasa strucnjaka i ambasada. Vec smo u toj situaciji.Styling wrote:To onda nisu investitori. to je klasicna kupovina zemlje, izgradnja objekata za privatnu upotrebu, itd. Investitor po definiciji je neko ko svoj novac ulaze u privredu svoje ili druge zemlje sa ciljem obrtanja novca i sticanja dobiti.Alfons Kauders wrote:Kako "nema" investitora? Znaci ti objekti nicu sami od sebe, a zemlju im narod poklanja?Banksy wrote:Pokazujem ti, crno na bijelo, da ''investitori'', poput tih evropskih, o kojima govoriš iznad, ovdje ne postoje, da je to neusporedivo,
De ba...
"An investor is someone who provides (or invests) money or resources for an enterprise, such as a corporation, with the expectation of financial or other gain. ... someone who commits capital in order to gain financial returns."
Ovi kupuju zemlju od privatnika, plate jednokratan porez kao i svi mi koji smo kupovali nekretnine i to je to. Sta dugorocno drzava ima od toga.
Kako bilo, to mi je manje bitno od podvucenog, jer je to po meni glavni razlog zasto nemam nista protiv tih stvari.
Sta drzava ima od toga?
- Dakle, prije no i sto krene u gradnju, ima metar poreza, dadžbina, dozvola, mišljenja, atesta, kuraca, palaca
- U gradnji se koriste domaci resursi, domaca radna snaga, placaju porezi na sve navedeno - multiplier effect
- Po zavrsetku gradnje i pocetku upotrebe ide jos jedna tura virmana za drzavu
- Sve navedeno se mora odrzavati, na sve se placa godisnji porez na imovinu (koji ce se uskoro mijenjati u nasu korist)
- Svaki put kada neko dodje tu, drzava ce hajrovati cim plate kartu, od aerodroma, preko taksista, dalje redom, i na sve jos 17% PDVa
Ne isplati se dalje nabrajati, al fakat. Radi se o ogromnim ciframa i hiljadama radnih mjesta.
Ako vec imamo potencijala za turizam, pa barem i ove vrste, taj potencijal ce se nekako iskoristiti, na jedan ili drugi nacin. Ko je nama branio da osmislimo i razvijemo strategiju razvoja turizma, da sami napravimo slicna odmaralista, koje ne bi bila samo arapska prcija? Mi pametni pa nismo, a oni budale, pa dodjose s drugog kontinenta i nicim izazvani napravise turisticki bum u roku od par godina?
Mogli smo i mi, ali kad vec nismo, bolje da je neko nego niko.
-
Hafis
#1097 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Radije bih suha kruha i vode, nego da mi Abu Hamza Zamalšehid Živčo iz Katara s buljukom djece i prekrivenih žena bude prvi susjed.
Pa nek' sam šovinista po nečijem mišljenju, ali ako ništa znam što mi ne prija.
-
dezurni_ucenik
#1098 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Hafis wrote:Radije bih suha kruha i vode, nego da mi Abu Hamza Zamalšehid Živčo iz Katara s buljukom djece i prekrivenih žena bude prvi susjed.
Tebi da dodje u dvoriste Abu Hamza Zamalšehid Živčo iz Katara sa

zaboravio bi ti i na ponos i na gospu i na Isusa i lijepu nasu. Uzeo bi ga ti cika Abu Hamzi za rukicu i jos se fino zahvaljivao na arapskom. I jos bi dopustio da ti cika Hamza ga strpa u bulju a ti bi jos govorio "ah sto mi je fino".
Satro bi ti kruha i vode, ahaaa.
- Progressive House
#1099 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
veoma dobro
-
Lug
#1100 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
pises gluposti, ima u BiH ipak ljudi i sa karakterom, a i covjek ti fino napisa..dezurni_ucenik wrote:zaboravio bi ti i na ponos i na gospu i na Isusa i lijepu nasu. Uzeo bi ga ti cika Abu Hamzi za rukicu i jos se fino zahvaljivao na arapskom. I jos bi dopustio da ti cika Hamza ga strpa u bulju a ti bi jos govorio "ah sto mi je fino".
Satro bi ti kruha i vode, ahaaa.
Hafis wrote:Radije bih suha kruha i vode,