Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1076 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Jimmy McNulty »

triconja wrote: Ih jaro da vidis miline uzet belegiju i kosu kad si u huji, same ruke lete, mozes pokosit dva duluma ko od sale. A smiris se na kraju, budes manji od makovog zrna :lol:
Šta ću zimi kosti jbg ti jaro, ljeti ja i mogu nekako preživit, a da nisam na rubu depresije :D
arzuhal

#1077 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by arzuhal »

zrakomlat wrote:
arzuhal wrote:Ja kada sam skonto da sam bolji čojk bez cigara, tako sam se i proš'o. Isto je bilo i s vinom i lakim ženama...Dobro, za cigare se fakat ne zezam.
kako misliš bolji čojk.

ja nakon deceniju i po duhanjenja prestanem pola godine skroz. Sad ponekad zapalim, uglavnom uz kafu vikendom, kad ne radim, pa ćeifim malo.

Inače nisam primjetio razliku, dobar sam čojek bio u oba slučaja :lol:
Zato što je jedini pravi razlog ostavljanja bio spoznaja da sam, fakat, ovisnik, da ne pušim ni zbog čega drugog nego što sam ovisnik o nikotinu. Ništa pare, zdravlje, ovo-ono...

Kada sam prestao osjećao sam se dobro zbog pobjede nad ovisnošću, nisam više morao izlaziti odnekle, odnosno ulaziti negdje da zapalim, žuriti ili usporavati nešto zbog cigare, tersat i biti nervozan kad ne mogu zapalit, kada postim uz Ramazan, nisam smrdio, nisam usmrđivao odjeću i store, nisam druge više trovao i usmrđivao, skonto sam da itekako "postoji život poslije cigara", odnosno da itekako ima smisla ustat ujtru i popit kahvu bez cigare, itd.

Tako sam postao bolji čojk... :mrgreen:
zrakomlat

#1078 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by zrakomlat »

arzuhal wrote:
zrakomlat wrote:
arzuhal wrote:Ja kada sam skonto da sam bolji čojk bez cigara, tako sam se i proš'o. Isto je bilo i s vinom i lakim ženama...Dobro, za cigare se fakat ne zezam.
kako misliš bolji čojk.

ja nakon deceniju i po duhanjenja prestanem pola godine skroz. Sad ponekad zapalim, uglavnom uz kafu vikendom, kad ne radim, pa ćeifim malo.

Zato što je jedini pravi razlog ostavljanja bio spoznaja da sam, fakat, ovisnik, da ne pušim ni zbog čega drugog nego što sam ovisnik o nikotinu. Ništa pare, zdravlje, ovo-ono...

Kada sam prestao osjećao sam se dobro zbog pobjede nad ovisnošću, nisam više morao izlaziti odnekle, odnosno ulaziti negdje da zapalim, žuriti ili usporavati nešto zbog cigare, tersat i biti nervozan kad ne mogu zapalit, kada postim uz Ramazan, nisam smrdio, nisam usmrđivao odjeću i store, nisam druge više trovao i usmrđivao, skonto sam da itekako "postoji život poslije cigara", odnosno da itekako ima smisla ustat ujtru i popit kahvu bez cigare, itd.

:thumbup: kontam.
piupiu

#1079 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by piupiu »

http://smetami.ba/bs/media-centar/novos ... istvom-bih

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH objavila je “Izvještaj o socijalnoj uključenosti BiH” u kojem tretira niz tema, uključujući i zdravstveni sektor u našoj zemlji. Od 1996.godine, 2015. godina je rekordna po broju smrtnosti.

Rast ukupnog broja umrlih je uzrokovan i porastom broja umrlih uslijed kardiovaskularnih oboljenja (1.783 više umrlih u 2015.g. u odnosu na prethodnu godinu), malignih neoplazmi i endokrinih i metaboličkih oboljenja sa poremećajima u ishrani. Izvještaj navode da vodeći uzrok smrtnosti su kardiovaskularna oboljenja (52 posto) i maligne neoplazme (21 posto). Najčešći uzrok kardiovaskularnih oboljenja je nezdrav način života, a posebno konzumiranje duhana i cigareta, ali i zagađen vazduh.

"Prema podacima WHO, godišnja koncentracija PM2,5 u urbanim područima u BiH je najveća u Evropi (56μg/m³ ) – upozoravaju stručnjaci. "Od 1996.godine, 2015. godina je rekordna po broju smrtnosti. Uzrok ovome može biti starenje stanovništva, tj. što je više udjela starih u ukupnom stanovništvu, nominalno ima više smrtnih slučajeva. Uzroci mogu mogu biti i riziko faktori (pušenje, alkohol, zagađenost, gojaznost..), dovode do preuranjene smrtnosti. Procjena SZO je da oko 35% stanovništva u BiH konzumira cigarete (47,2% muškaraca i 30% žena), 43,2% ima visok krvni pritisak, 26,5% je pretilo. U pogledu zagađenosti Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u BiH u 2012.g. (zadnji podatak), 223 prijevremeno umrlih na 100.000 stanovnika radi zagađenosti vazduha u zatvorenim otvorenim prostorijama, čime smo svrstani pretposljednje mjesto.

Ispitivanje radnika u BH ugostiteljstvu

Dvije trećine ugostiteljskih radnika (66,6%) su stalni pušači što potvrđuje izraženije navike
pušenja kod zaposlenih u ugostiteljskim objektima u poređenju sa rezultatima pušačkih navika
kod odraslog stanovništva u Federaciji BiH. Stalna izloženost dimu cigarete može doprinijeti
izraženijim navikama pušenja i smanjiti uspjeh pokušaja odvikavanja

Preko tri četvrtine ispitanika (83,3%) smatra da je izloženost duhanskom dimu od strane drugih
pušača štetna po njihovo zdravlje

U odnosu na dužine dnevne izloženosti duhanskom dimu od strane drugih pušača na radnom
mjestu, preko tri četvrtine ispitanika (79,1%) navodi da su dnevno izloženi preko 5 sati

Polovina ispitanika (50,0%) izjavljuje da ponekada ima glavobolje

Trećina muškaraca (33,3%) potvrđuje mučninu i smetnje u probavi

Skoro polovina ispitanika (45,0%) navodi da ponekada ima smetnje u disanju

50% žena navodi upale disajnih puteva

SKORO DVIJE TREĆINE ISPITANIH RADNIKA U UGOSTITELJSTVU (62,5%) IZJAVLJUJE
DA BI ŽELJELI RADITI NA RADNOM MJESTU NA KOJEM JE UVEDENA POTPUNA
ZABRANA PUŠENJA.
Last edited by piupiu on 21/01/2018 17:30, edited 1 time in total.
insomnia78

#1080 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by insomnia78 »

Ja kako sam presto pusiti non stop bolestan. Svaki mjesec makar jednom upala grla i nateceni krajnici
triconja

#1081 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by triconja »

arzuhal wrote:
zrakomlat wrote:
kako misliš bolji čojk.

Moras priznati da duhan pravo pocne smrditi kad se okanes, osjetis da neko pusi na 20 metara :lol: :thumbup:
triconja

#1082 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by triconja »

insomnia78 wrote:Ja kako sam presto pusiti non stop bolestan. Svaki mjesec makar jednom upala grla i nateceni krajnici
Da nisu slucajno cigare unistile taj dio? More bit :-) :lol:
Zejnep

#1083 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Zejnep »

seln wrote:
Zejnep wrote:
seln wrote: OK, i sta bi ti imala od toga, osim zluradosti?
Prestala bih dimiti? Zauvjek? :zoka:

:-)
Pa, pusis li sada?
Ko ti brani da prestanes i ovako?

Joj dobro si, kako se ja toga ne sjetih :šakompočelu:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1084 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by _BataZiv_0809 »

Sinoc uz alkohol ispusim cijelu kutiju :zekzek:
John Cleese

#1085 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by John Cleese »

insomnia78 wrote:Ja kako sam presto pusiti non stop bolestan. Svaki mjesec makar jednom upala grla i nateceni krajnici
Tipicne posljedice visegodisnje neumjerene upotrebe duhana i duhanskih proizvoda, tipicne... :|
insomnia78

#1086 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by insomnia78 »

Al je mahmurluk nemjerljivo laksi
seln

#1087 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by seln »

piupiu wrote: SKORO DVIJE TREĆINE ISPITANIH RADNIKA U UGOSTITELJSTVU (62,5%) IZJAVLJUJE
ZABRANA PUŠENJA.
Skoro 100% pusaca izjavljuje da takve ugostiteljske objekte slobodno nanijete za mevlude i tevhide, jer oni tamo nece ici.
Nikakav belaj, bujrum zabranu pusenja u svim lokalima... nece oni propasti ako ja ne ostavim mojih nekoliko maraka ili eura.
Ali je moj izbor da tamo vise ne idem.
Inace, nisam nikakav hardcore pusac; na poslu ne pusim, jer mi se ne izlazi napolje, pogotovo zimi.
Bez ikakvih problema mogu izdrzati dan-dva bez pusenja.
Ali jebeno mrzim kad mi seru u ceif.
seln

#1088 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:Sinoc uz alkohol ispusim cijelu kutiju :zekzek:
Allah te nagraadio! :thumbup:
seln

#1089 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by seln »

Zejnep wrote:
seln wrote:
Zejnep wrote:
Prestala bih dimiti? Zauvjek? :zoka:

:-)
Pa, pusis li sada?
Ko ti brani da prestanes i ovako?

Joj dobro si, kako se ja toga ne sjetih :šakompočelu:
Ne znam. Inteligencija, folovi-golovi?
arzuhal

#1090 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by arzuhal »

triconja wrote: Moras priznati da duhan pravo pocne smrditi kad se okanes, osjetis da neko pusi na 20 metara :lol: :thumbup:
I dim guši. I to nije da nešto serendam nego baš...
Fudo387

#1091 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Fudo387 »

Nit’ pije, nit’ pusi, i onda mu smeta sto je drugima fino pa daj i njima to zabrani. Kakav mu je ceif u kafani sjediti nako i cijedit sokic, idi brate u setnju, vodaju cuku, ganjaj biciklo, koji’s djavo medju svim tim porocima a nista ne konzumiras...
Ili, marne flasu jegermastera i 20 piva, al’ ako zapali bice mu lose...sjebace nam sminkeri sve drustvene norme.
Za 20 godina svi cemo biti pederi i brijacemo prsa.
arzuhal

#1092 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by arzuhal »

Nosit ćemo rozle i igrat tenis...
Fudo387

#1093 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Fudo387 »

Ti se zezas, a stanje je alarmantno.
Jes’ vidio onog Nadala neki dan sto je naseg Damira isprasio...pa na sta ono lici?
triconja

#1094 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by triconja »

Fudo387 wrote:Nit’ pije, nit’ pusi, i onda mu smeta sto je drugima fino pa daj i njima to zabrani. Kakav mu je ceif u kafani sjediti nako i cijedit sokic, idi brate u setnju, vodaju cuku, ganjaj biciklo, koji’s djavo medju svim tim porocima a nista ne konzumiras...
Ili, marne flasu jegermastera i 20 piva, al’ ako zapali bice mu lose...sjebace nam sminkeri sve drustvene norme.
Jebo ga biciklo i onaj sto ga izmisli i onda ja moram strahovat kad preticem biciklistu koji se gega ko invalid po traci. Treba to zakonom zabranit, pa ko hoce biciklat nek to radi u svoja ceter zida.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1095 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
Inace nisam pusac...ali kad se krene cugat, jednu za drugom palim :zekzek:
triconja

#1096 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by triconja »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
Koje si to smlatio kruha ti?
Fudo387

#1097 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
Et’ , i nista ti nije bilo.
Kinaski

#1098 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Kinaski »

Fudo387 wrote:Nit’ pije, nit’ pusi, i onda mu smeta sto je drugima fino pa daj i njima to zabrani. Kakav mu je ceif u kafani sjediti nako i cijedit sokic, idi brate u setnju, vodaju cuku, ganjaj biciklo, koji’s djavo medju svim tim porocima a nista ne konzumiras...
Pa zato sto taj dim smrdi i uzasan je, zato nam smeta. Nema mi nista mrze nego kad idem ulicom iza nekog a on zapalio, pa moram taj smrad da udisem. Idi kuci i pusi u svoja cetri zida
ultima_palabra

#1099 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

seln wrote:
piupiu wrote: SKORO DVIJE TREĆINE ISPITANIH RADNIKA U UGOSTITELJSTVU (62,5%) IZJAVLJUJE
ZABRANA PUŠENJA.
Skoro 100% pusaca izjavljuje da takve ugostiteljske objekte slobodno nanijete za mevlude i tevhide, jer oni tamo nece ici.
Nikakav belaj, bujrum zabranu pusenja u svim lokalima... nece oni propasti ako ja ne ostavim mojih nekoliko maraka ili eura.
Ali je moj izbor da tamo vise ne idem.
Inace, nisam nikakav hardcore pusac; na poslu ne pusim, jer mi se ne izlazi napolje, pogotovo zimi.
Bez ikakvih problema mogu izdrzati dan-dva bez pusenja.
Ali jebeno mrzim kad mi seru u ceif.
Istrazivanja u cijeloj EU pokazuju da se promet ugostiteljskih objekata povecao. Pusaci nastavili ici (nakon kratkog bojkota), a nepusaci poceli dolaziti.
piupiu

#1100 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by piupiu »

seln wrote:Ali jebeno mrzim kad mi seru u ceif.
I ja mrzim kad mi se seru u zdravlje. Dvoje mi je u porodici umrlo od raka pluća, jedno od hronične opstrukcije pluća koju ovdje ima puno ljudi upravo zbog nemogućnosti da se pobjegne od pušenja. Strašne muke. Na kraju se diše samo na masku, jede na slamčicu, tijelo počinje da nestaje... nikome ne želim.

Odvratno je i kad onako čist, mirisan, okupan udješ u kafe i izadješ smrdeći k'o srednjovjekovna kuga. Ili sjediš s grupom, oko tebe likovi otpuhuju u tebe, tebi oči suze od dima, očni nervi k'o dimljeni pršut, oči crvene, bolne, otečene... a oni ono kao - ś'a se, ba, ti foliraš.

Samodestruktivnost je slatka otkad je svijeta i vijeka, ali kad svjesno ubijaš i druge, kad im škodiš sa onom tipičnom balkanskom samopravičnošću... ne znam. Puno se ovdje umire od pušenja.
Last edited by piupiu on 21/01/2018 17:46, edited 1 time in total.
Post Reply