Brexit

Post Reply
Edin H.

#1076 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Image
Challenger__

#1077 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:...
Ne znam da li si pripit ali večeras nisi u stanju da shvatiš šta ti se piše. Kako god, skontao sam da nisi loš čova, naprotiv, ali neke stvari ne razumiješ. Polako, sa vremenom ćeš sve savladati.

Nemam ni ja potrebu da se prepirem.

Uživaj i smanji cug.
supercali

#1078 Re: Brexit

Post by supercali »

insomnia78 wrote:
supercali wrote:
insomnia78 wrote: A ti inace budes po tim sijelima i to? :D
zadnji put skijao zajedno na alpima s njima
Image
e vidis zbog ovoga ne idem vise na ta sijela
jbt radi gluposti zdravlje da ode nekome ne valja
sad se cujemo preko vibera
Opetja033

#1079 Re: Brexit

Post by Opetja033 »

insomnia78 wrote:
Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Pa kad onda uz pomoc Rusa i NATO-a udare na siptare i belu AQ
Evo, Dojce vele prenosi Sekijevu navodnu izjavu :lol:

http://www.dw.com/en/brexit-right-wing- ... g-19351765

Seki, Marina i Vilders ce praviti novu ujedinjenu Evropu! :lol:
Sama krema
Image
Image
Image

Isto los vic sviju mi :mrgreen:
kolegione

#1080 Re: Brexit

Post by kolegione »

Ovi balkanoidi na ovom forumu nisu u stanju da percipiraju sustav ekononiju nista, samo percipiraju sili, misle ko jaci taj kvaci, ne kontaju integracije.
Voza Bosnjackih balkanoida je davno rekao A. Izetbegovic "kada neko izadje iz neke organizacije, je kao grana na drvetu, bez obzira koliko debela grana bila kada pukne ona tuhne a drvo i dalje raste"

Paul Krugman rece "britanci ce biti siromasniji"

A ovdje ovi pricaju o tome ko jaci taj kvaci
Kikibombona

#1081 Re: Brexit

Post by Kikibombona »

Ako dobije Tramp postat ce jasno da je cijeli svijet postao 'rijaliti sou', te da se sprema nagradno umiranje sirom planete, sto od gladi - sto od metaka... uz zajebanciju i smijeh...
Ajatolah_

#1082 Re: Brexit

Post by Ajatolah_ »

Kikibombona wrote:Ako dobije Tramp postat ce jasno da je cijeli svijet postao 'rijaliti sou', te da se sprema nagradno umiranje sirom planete, sto od gladi - sto od metaka... uz zajebanciju i smijeh...
Ma kakav Trump, mislim da u njegovu pobjedu ne vjeruje ni on sam...
haos1

#1083 Re: Brexit

Post by haos1 »

Fudo387 wrote: O rusima i njihovom uticaju.
Plafon im je svrljat po krimu. Imal kakva slika sa plaza? :D
Oni Turcima nista ne smiju, jos ih ovi osramotili pred citavim svijetom, a da se sad nadjebavaju sa EU.
Haha, cak je i Washington reagovao na ovo, sto samo govori o ruskom utjecaju o europi. Samo ti budali ovdje po forumu, skupa sa hrpom svojih istomisljenika.
Last edited by haos1 on 25/06/2016 02:27, edited 1 time in total.
Opetja033

#1084 Re: Brexit

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Ako dobije Tramp postat ce jasno da je cijeli svijet postao 'rijaliti sou', te da se sprema nagradno umiranje sirom planete, sto od gladi - sto od metaka... uz zajebanciju i smijeh...
Rijetko se mogu sloziti sa tobom u potpunosti, a ovo je jedan takav slucaj.
Sto neko danas na ovoj temi rece: po prvi put od 1995. sam istinski zabrinut.
Fudo387

#1085 Re: Brexit

Post by Fudo387 »

haos1 wrote:
Fudo387 wrote: O rusima i njihovom uticaju.
Plafon im je svrljat po krimu. Imal kakva slika sa plaza? :D
Oni Turcima nista ne smiju, jos ih ovi osramotili pred citavim svijetom, a da se sad nadjebavaju sa EU.
Haha, cak je i Washington reagirao na to, sto samo govori o ruskom utjecaju o europi. Samo ti budali ovdje po forumu, skupa sa hrpom svojih istomisljenika.
Pa morao je reagovati da NATO ne ode u savez sa rusima, cuj. :D
Altair_SA

#1086 Re: Brexit

Post by Altair_SA »

E sad ozbiljno, sto se nas tice, EU mozemo tek sad samo da sanjamo... i mi i Crna Gora, i Makedonija, i nezavisna i suverena drzava Kosovo, i Turska i naravno smrdija :zjev:

A pizdousti obeco smrdija do 2020. clanica EU jedan kroz jedan, al u kurcu :zoka:
Challenger__

#1087 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Ljudi ne mogu da spavam od vrućine. Ako sutra ne dođe majstor da popravi klimu, napraviću lom.
Fudo387

#1088 Re: Brexit

Post by Fudo387 »

Opetja033 wrote:
Dramite bez veze, ako smo prezivjeli Busha mladjeg, prezivjecemo i Trumpa. :D
Altair_SA

#1089 Re: Brexit

Post by Altair_SA »

Fudo387 wrote:
Opetja033 wrote:
Po mom misljenu ono je bila veca budala nego Trump :zoka:
Opetja033

#1090 Re: Brexit

Post by Opetja033 »

Ajatolah_ wrote:
Isto se govorilo kada se kandidovao za republikansku nominaciju: nema sanse da uzme.
Isto se govorilo za brexit: ma nema sanse.

Vecina nas se smijala i ismijavala. Pa vidi sta bi. Ja prvi. Nisam od onih koji su do sinoc na ovoj temi tvrdili kako VB nece napustiti EU a danas mrtvi-hladni citav dan prosipaju pricu o sebi kao velikim analitickim magovima koji su predvidjeli ovakav rasplet.
Opetja033

#1092 Re: Brexit

Post by Opetja033 »

Altair_SA wrote:
Fudo387 wrote:
Po mom misljenu ono je bila veca budala nego Trump :zoka:
Ma niste u pravu. Bush mladji je bio dio republikanskog establismenta, moglo ga se kontrolisati. Nije srao o crncima, latinosima, muslimanima. Isao je po dzamijama u SAD-u, nazivao Islam vjerom mira, itd, itd. Nikada se nije sluzio ovakvim rijecnikom.
Na kraju krajeva porodica Bush je zestoko osudjivala ove Trumpove ispade.

Bush mladji je glup, Trump je lud. Velika razlika.
Last edited by Opetja033 on 25/06/2016 02:37, edited 1 time in total.
Edin H.

#1093 Re: Brexit

Post by Edin H. »

Opetja033 wrote:
Ajatolah_ wrote:
Isto se govorilo kada se kandidovao za republikansku nominaciju: nema sanse da uzme.
Isto se govorilo za brexit: ma nema sanse.

Vecina nas se smijala i ismijavala. Pa vidi sta bi. Ja prvi. Nisam od onih koji su do sinoc na ovoj temi tvrdili kako VB nece napustiti EU a danas mrtvi-hladni citav dan prosipaju pricu o sebi kao velikim analitickim magovima koji su predvidjeli ovakav rasplet.
Ja sam bio oprezan, jer sam ocekivao da ce glasati da izadju, premda sam se nadao da grijesim.

Slican osjecaj kao prvi visepartijski izbori u BiH, gdje sam znao da ce pobijediti nacionalisticke stranke i da to vodi u rat, ali sam se nadao da grijesim.
jastuk1

#1094 Re: Brexit

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
supercali wrote:meni izgleda da je kontinentalnoj europi ovo dobro doslo
meni je do sada britanija uvijek bila omca oko vrata uniji
moje misljenje je nakon ovog pocetnog soka da ce unija biti samo jaca
CFR think-tank je anketirao masu uglednih lica i jedno od mišljenja koje preovladava je upravo to koje si iznio, otvaraju se perspektive jačanja EU. Takođe, iznose se i sljedeća dva stava: prvi, izlazak GB će izuzetno smanjiti uticaj USA na EU i drugi, jačanje ruske pozicije.

GB je dala trostruki autogol.

Naravno, ne treba ni sanjati da će "druga strana" sve to nijemo posmatrati. Samo dragi Bog zna kakve sad pakosti spremaju.
Ma samo si dijelom u pravu. :thumbup:

Ekomomske implikacije:

Meni se čini da su MOĆNICI (lihvarocionisti) ovo pustili (dozvolili exit) radi funte. Da oslabe funtu. Jer komparativno gledano yield za neke Njemačke obveznice i ne znam da li još od koje zemlje) u eur je već poodavno negativan. Znači potezi bankara su prilično iscrpljeni glede eura. USD je rastao zadnjih godinu dana jer se računalo da dalje blago povećavanje kamatnih stopa, ali od toga izgleda nema ništa. Tako da se mora ići na obaranje vrijednosti funte, da bi se komparativno održavale ove ostale valute na većem nivou. UK je bilježila i zdravu inflaciju svih ovih godina od krize 2008, i sada je vrijeme da tome dođe kraj. Jednostavno - the economic party, debauchery and binge drinking is over.

Apsurdno je koliko je stanovništvo u UK ne zna koliko im je komparativno bilo dobro u odnosu na druge zemlje. Odnosno koliko su komparativno imali veću kupovnu moć i puno veće šanse za rast investiranja u uk kompanije.

Smiješna situacija. Njemačka je opet zabila gol, a to skoro niko ne vidi. Sad će ići na to da preuzima određene high-end services (što je UK donosilo velike zarade) sebi. Lukavo, lukavo. I naravno nastavit će gurati za ukidanje sankcija Rusiji.

Budući da nam je BAM vezana za EUR, naravno da nam dalje jačanje Njemačke ide u prilog jer su šanse devalvacije EUR-a, pa samim tim i BAM-a sada ustvari daleko manje.

I što je najtragičnije, vrlo je moguće da Brexit bude skroz stopiran i da arogantni englezi ni ne dobiju ništa što su željeni izlaskom, a vamo će im funta biti daleko slabija i izvozni potancijal firmi ugrožen samo zbog eventualnog izlaska (do kojeg ne ne mora doći) ali šteta je učinjena. Mnoge evropske zemlje već od danas sigurno gledaju na druge dobavljače i uvoznike koji nisu iz UK. Čisto da bi bili sigurni. Da. Da....
Last edited by jastuk1 on 25/06/2016 02:59, edited 1 time in total.
Fudo387

#1095 Re: Brexit

Post by Fudo387 »

Edin H. wrote:Ja sam bio oprezan, jer sam ocekivao da ce glasati da izadju, premda sam se nadao da grijesim.Slican osjecaj kao prvi visepartijski izbori u BiH, gdje sam znao da ce pobijediti nacionalisticke stranke i da to vodi u rat, ali sam se nadao da grijesim.
Sad kad te napenale za Bosnu, opet se zali kako nam aerodrom u Sarajevu ne valja. :twisted: :D
Challenger__

#1096 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:
Ma samo si dijelom u pravu. :thumbup:

Ekomomske implikacije:

Meni se čini da su MOĆNICI (lihvarocionisti) ovo pustili (dozvolili exist) radi funte. Da oslabe funtu. Jer komparativno gledano yield za neke Njemačke obveznice i ne znam da li još od koje zemlje) u eur je već poodavno negativan. Znači potezi bankara su prilično iscrpljeni glede eura. USD je rastao zadnjih godinu dana jer se računalo da dalje blago povećavanje kamatnih stopa, ali od toga izgleda nema ništa. Tako da se mora ići na obaranje vrijednosti funte, da bi se komparativno održavale ove ostale valute na većem nivou. UK je bilježila i zdravu inflaciju svih ovih godina od krize 2008, i sada je vrijeme da tome dođe kraj. Jednostavno - the economic party, debauchery and binge drinking is over.

Apsurdno je koliko je stanovništvo u UK ne zna koliko im je komparativno bilo dobro u odnosu na druge zemlje. Odnosno koliko su komparativno imali veću kupovnu moć i puno veće šanse za rast investiranja u uk kompanije.

Smiješna situacija. Njemačka je opet zabila gol, a to skoro niko ne vidi. Sad će ići na to da preuzima određene high-end services (što je UK donosilo velike zarade) sebi. Lukavo, lukavo. I naravno nastavit će gurati za ukidanje sankcija Rusiji.

Budući da nam je BAM vezana za EUR, naravno da nam dalje jačanje Njemačke ide u prilog jer su šanse devalvacije EUR-a, pa samim tim i BAM-a sada ustvari daleko manje.

I što je najtragičnije, vrlo je moguće da Brexit bude skroz stopiran i da arogantni englezi ni ne dobiju ništa što su željeni izlaskom, a vamo će im funta biti daleko slabija i izvozni potancijal firmi ugrožen samo zbog eventualnog izlaska (do kojeg ne ne mora doći) ali šteta je učinjena. Mnoge evropske zemlje već od danas sigurno gledaju na druge dobavljače i uvoznike koji nisu iz UK. Čisto da bi bili sigurni. Da. Da....

Pa gdje si legendooooooooooooooooo!

:kiss:
Matzan

#1097 Re: Brexit

Post by Matzan »

Ja što ispadoše levati ovi Englezi! Jedan referendum i odmah frka-panika, potres, ode im funta u ambis, pokajali se što su uopšte čačkali mečku.

A naš Mile od prošle godine deset referenduma u najavi, a nigdje problema na vidiku. Što bi rekli, u Šumskoj nikad bolje.
Challenger__

#1098 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

:lol:
jastuk1

#1099 Re: Brexit

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:

Pa gdje si legendooooooooooooooooo!

:kiss:
He he

Bit će vrlo bitno gledati dalje reakcije tržišta u ponedeljak i dalje. Ovo je jedinstvena prilika svjetskim moćnicima da naprave dobru štetu privredi UK i time sebi osiguraju dio tržišnog kolača.

Gledam danas neke komentare na youtube. Naivci misle da je pobijedila demokratija. Koja komedija...

Ovaj komentator je prilično dobar. Ne slažem se nužno sa svime što kaže, ali daje dosta elemenata za razmišljanje i stavljanje u jednačinu:

Inače, ništa, ozbiljno sam zabrinut da se ne razbolim zbog ove vrućine.... :sad:

Vidim i da se KIKI nije ništa promijenio. :oops: :mrgreen:
jao_situacije

#1100 Re: Brexit

Post by jao_situacije »

Matzan wrote:Ja što ispadoše levati ovi Englezi! Jedan referendum i odmah frka-panika, potres, ode im funta u ambis, pokajali se što su uopšte čačkali mečku.

A naš Mile od prošle godine deset referenduma u najavi, a nigdje problema na vidiku. Što bi rekli, u Šumskoj nikad bolje.
zato što šumska ima dugu tradiciju sa referendumima
Post Reply