Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#1076 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:Pa tako nekako ispada i iz onoga sto ja vidim.Ta neka generacija do 70 i nekog godista u najvecoj mjeri.Sto zbog nacina zivota,sto od dozivljenog i prozivljenog...Lijepo i prelijepo je bilo
Sto jest jest, prelijepo je bilo. Neki dan sam racun'o, ima nas trojica zivih. Kad se skinem na plazi ljudi samo sto mi sadake ne nude, zblahnuti
"stonogom" mi preko ledja. Bas mi je bilo prelijepo :lol:
Bolje bi mi bilo da su me nogom vratili odakle sam izasao nego sto sam se rodio u taj nevakat. Jeble te 70te.
HAVANA

#1077 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:Pa tako nekako ispada i iz onoga sto ja vidim.Ta neka generacija do 70 i nekog godista u najvecoj mjeri.Sto zbog nacina zivota,sto od dozivljenog i prozivljenog...Lijepo i prelijepo je bilo
Sto jest jest, prelijepo je bilo. Neki dan sam racun'o, ima nas trojica zivih. Kad se skinem na plazi ljudi samo sto mi sadake ne nude, zblahnuti
"stonogom" mi preko ledja. Bas mi je bilo prelijepo :lol:
Bolje bi mi bilo da su me nogom vratili odakle sam izasao nego sto sam se rodio u taj nevakat. Jeble te 70te.
70 -tih sam ja igro klikera i trpeto na kindjeta.... :D Sta cu ti ja,ti si sejtan bio,sto nisi ucio,iso na solfedjo,igro kosarku,sviro...ko ja,do 13-te :lol: Bjezi ba ne seri,dusa ti doc vamo,vidi se to :P :D

Keiko

#1078 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Keiko »

@kox

Fizicku opasnost po pojedinca ne predstavljaju samo granate i snajperi. U to ukljucujem i pse lutalice, podivljale vozace, obavezno hodanje po kolniku jer je trotoar pun parkiranih auta, i slicno a to su stvari kojih barem u gradu u kojem ja zivim nema. Covjek se na sve navikne ali je pitanje na sta smo se spremni naviknut' i zasto.
kox

#1079 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by kox »

@Keiko: Pretjeruješ.
afmodb

#1080 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by afmodb »

Citam ovih 40tak strana postova i dolazim do jednog zakljucka. Nikog zapravo ne interesira razlog zasto je neko odlucio otici ili ostati (tema) vec svak pokusava da neki svoj odabir postavi kao ispravan.

Svako razmislja malo drugacije i postavlja drugacije prioritete u zivotu. Takodje odluka otici ili ostati je u kombinacija mogucnosti pojedinca da ostvari svoje ciljeve ili zelje (poslovne, privatne, obrazovne itd.) i prilika koje se istom ukazu za ostvarenje istkih. Sve ostalo je bespotrebna generalizacija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1081 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

afmodb wrote:Citam ovih 40tak strana postova i dolazim do jednog zakljucka. Nikog zapravo ne interesira razlog zasto je neko odlucio otici ili ostati (tema) vec svak pokusava da neki svoj odabir postavi kao ispravan.

Svako razmislja malo drugacije i postavlja drugacije prioritete u zivotu. Takodje odluka otici ili ostati je u kombinacija mogucnosti pojedinca da ostvari svoje ciljeve ili zelje (poslovne, privatne, obrazovne itd.) i prilika koje se istom ukazu za ostvarenje istkih. Sve ostalo je bespotrebna generalizacija.
Odlicno zapazanje.
Connaisseur Karlin

#1082 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

HAVANA wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
jeza u ledja wrote:
Uuu kako me pogodi s ovim. Znam taj osjecaj, i tako je jak u meni, a nema puno ljudi od kojih sam cuo isto. Negdje sam jednom davno citao clanak, mozda Jergovic, nemam pojma, bas o tom osjecaju zivljenja u Sarajevu, kao imas okolo brda, u sredini Carsiju, i tacno ko amfiteatar gdje se sve desava dole u sredini, a okolo mahala, u pravom i u prenesenom smislu. Onaj osjecaj izmedju brda, istovremeno jako lijep i jako, kako da kazem tijesan to je jako tesko opisati. Pogotovo zimi kad su kratki dani, kad se upale ona svjetla po planinama, pa kad pocnu oni dimnjaci i oni mirisi... I dok zivis tu ono sto je 30 km dalje ti izgleda tako daleko, ko druga zemlja.
Moguce da je taj filing u meni duboko podebljan tokom rata i zivota u opkoljenom Sarajevu...ne znam.

Vrlo, vrlo malo gradova su skuceni, fizicki, kao Sarajevo. Sto je najgore, i Tuzla i Zenica i Mostar mi se cine slicno, mozda tek malo bolji. Sarajevo mi dodje ko veliki Travnik, ali isti osjecaj zbijenosti.
Odes u Banja Luku, odes u Bihac, skroz drugi filing. Brcko, Bijeljina, potpuno drugi, iz nekog razloga se tamo osjecam "evropskije". :-)

Ja imam teoriju da je cijeli mentalni sklop Bosanca pod jakim utjecajem generacija koje su odrasle medju planinama, udaljenih mnogo dalje jedni od drugih nego sto to danas jeste, i pogotovo sto bi moglo biti.
Putujuci kroz Svicarsku pokusavao sam nekako povezati to s njima, jer sam bio po nekim selima isto i maaalkice dobio taj osjecaj, ali bas kod njih je tolika povezanost, zeljeznicom pa i brodovima, zicarama, i bas zbog toga me fascinirala ta zemlja, saobracaj, komunikacije, i tu se najvise moze vidjeti sta to znaci.

Nisam dobar u opisivanju ovoga, al mozda ce neko to bolje... :-?
Ja sa djete ravnice,i ovo sma savrseno razumjela :thumbup:
Eno sad belaja. :lol: Skucenost je u glavi ...Svako dozivljava na drugi nacin neke stvari.Ja sam zivio u antwerpenu,super je,volim ga pravo...Ravno je jarane,nemas gdje vozacki polagat voznju uzbrdo :D Na most te odvede...Al dzaba,fino je meni bilo,sve sam imao,stekao,radio,druzio se,i danas volim otici,to mi je ko druga kuca...Fali ova prokletinja,hocu crknut.Ja stvarno nisam mjerodavan za ove teme, jer toliko volim ovaj grad da sam sebi ponekad nisam jasan.Juce preko dana otisao u zagreb, pa navece kad sam ulazio u sarajevo srce vliko :D Sarajevo je jako specifican i poseban grad ,pa nek prica ko sta hoce.Jedan stvarno veliki i neobican mix svega,velikih kontrasta...od genijalca do kretena,nacina zivota,gradnje,ponasanja...Mozda je to sto sam ta neka generacija koja je prozivila najbolje godine ovog grada,po nasim nekim mjerilima i sta cu? Volim ga jebo ga otac, hocu crknut bez njega.Putujem,idem,vracam se uvijek sretan.Ja ne mogu ,niti zelim protiv sebe.Sve druge stvari sam rijesavao i rijesio,ovu nisam mogao.I to je to.
HAVANA,cijenim tvoja osjecanja prema gradu,iako ih ne razumijem. :-D :kiss:
Connaisseur Karlin

#1083 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

_BataZiv_0809 wrote:
afmodb wrote:Citam ovih 40tak strana postova i dolazim do jednog zakljucka. Nikog zapravo ne interesira razlog zasto je neko odlucio otici ili ostati (tema) vec svak pokusava da neki svoj odabir postavi kao ispravan.

Odlicno zapazanje.
Nije tacno. :)
Bodkin

#1084 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Pa i poenta teme jeste pricati i razlozima. Upravo ti razlozi su jednima bitni, a drugima preseravanje. Nista cudno
palermo

#1085 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

.
Tako nekako.

Samo što dijasporci više prećeruju :D
uglavnomja

#1086 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by uglavnomja »

prog321 wrote:Ebeš sve to kad u 80im niste imali ni SCC niti BBI. :-D

Svakome je grad u kom si se rodio i proveo djetinjstvo nešto posebno.
imali smo sarajku umjesto bbi, 1000 puta bila vaznija, veca, jer je bila prva velika robna kuca u sa, najmodernija u to doba, sve sa pokretnim stepenicama i sve je bilo u njoj, od konca za goblene do skija i ploca .... korisnija nego 5493876. soping centar u gradu od ni pola miliona ljudi.

imali smo skc skenderija, sportsko kulturni centar, sa privrednim gradom u podrumu. zlatnim restoranom i prvom pizzom u gradu, kao i prvi supermarket sa prvim tost-sendvicem u gradu (nesto kao mcdonald sada) ...
imali smo svakog petka u domu mladih koncerte grupa koje su nesto vazile u jugi.
imali smo u velikoj dvorani velike koncerte, dugme i slicno svakih par mjeseci.
pa smo imali rock maratone na kojim su se znale skupiti SVE rock grupe (velike naravno) za 24 sata koliko bi to obicno trajalo ...
pa crveni karanfil za maturu ...
a tek kaktus :-D

utakmice kk bosna - islo se kao na hodocasce ili hadzdz ...

e, hebat nas, nismo imali mobitele ni internet ni fb, ali nikada nismo promasili sastanak ni druzenje, a ni trac :oops:
upoznavali se i vodali, prekidali ... a sve bez socijalnomrezne drame ...

samo da podvucem: ovo nije poredjenje sadasnjeg i nekadasnjeg grada, nego informacija za one koji kazu da je sarajevo bilo nistta ... :twisted:
palermo

#1087 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

of topic, sa željom da ne ode tema u pogrešnom pravcu...

Sarajevo meni nikad nije više ličilo na velegrad nego sada.... pola života mi je prošlo u Sarajevu i dobro se sjećam prošlog vremena
detroit-mercy

#1088 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

ElDzidziIbnDzo wrote:
detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Bez obzira na to sto se te titule kupuju, DM je fakat gigant sto se tice uslova rada.
Onda se valjda tu krije I jedan odgovor zasto raja odlazi, jer jedan DM je gigant :mrgreen: . Na Zapadu, ti poslovi tipa DMa us u principu zadnji poslovi :skoljka: .
Sto je prodaja nekih proizvoda u jednoj prodavnici "zadnji posao" kako ti to nazivas? Jel to nesto iz ponizenja raditi?

Pa Boga mi svemoguceg.Da ljudi znaju sta ih ceka na Zapadu,deset puta bi jos razmislili prije nego bi otisli iz Bosne.

Ja znam da ce se naci mnogi i poceti postavljati neka glupava pitanja,pa sto se ne vrate kad je lose pa ovako pa onako,ali kad dodjes vani,i vidis u biti kroz neko vrijeme realnu sliku ljudi koji su se ispalili iz BiH,skontas da su jedno veliko niko i nista,jad,cemer i sirotinja koja se khurci tudjim parama-citaj kreditom.

Tako da,nemoj nam soliti pamet kako evropske zemlje jedva cekaju nekog Bosnju da mu dadnu upravljanje nekom kompanijom ili mjesto hirurga u velikom univerzitetu.
De malo, uzmi daha, napij se vode.
Niti jedan posao nije raditi iz ponizenja. Digresija je bila da je to posao za koji ti ne treba nista, nikakva kvalifikacija, nikakve vjestine. Obicno su ti poslovi medju slabije placenim, sad sto se za jedno slobodno mjestu u DMu u javi 4000 ljudi ne znaci da je to neka zivotna karijera, nego govori o drugim stvarima zbog kojih raja napusa BiH. Bolje ti je biti elektricar, limar, tokar nego raditi za pultom u DMu. To sto je kod nas prominentnije raditi u DMu nego biti tokar, elektricar ili varioc je stvar pogresno poslozenih vrijednosti.
Btw. sta ce hirurg na velikom univerzitetu :mrgreen: obicno su po bolnicama, jedino ako ne predaju. Svi hirurzi iz BiH danas rade kao hirurzi sirom svijeta, svi nasi inzinjeri rade kao inzinjeri sirom svijeta. Tako da nemoj da prepadas raju tom spikom kako tamo "eto jedva cekaju jednog Bosnju inzinjera", cinjenica je da svaka firma jedva ceka dobrog inzinjera i doktora i tokara i zidara, varioca.
A upravljanje kompanijom se nikome ne daje nego se mora zasluziti, samo kod nas se upravjanje firmom daje po partijskoj zasluzi :mrgreen: pa te to mozda malo zbunjuje.
kox

#1089 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by kox »

detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Bez obzira na to sto se te titule kupuju, DM je fakat gigant sto se tice uslova rada.
Onda se valjda tu krije I jedan odgovor zasto raja odlazi, jer jedan DM je gigant :mrgreen: . Na Zapadu, ti poslovi tipa DMa us u principu zadnji poslovi :skoljka: .
[/quote]
Evo Forbesove liste najboljih poslodavaca u SAD, na 3-em Costco Wholesale a na 4-om mjestu Wegmans Food Markets (lanac supermarketa):
http://www.forbes.com/best-employers/list/#tab:rank
Malo je bezveze na osnovu ovakvih listi izvlačiti neke zaključke i o Bosni i o SAD.
prog321

#1090 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Pa sve to imaš i danas u Sarajevu, i još vise.
Neki dan setam u parku predvečer kad koncert Hari Mata Harija u sred parka. Naravno besplatan.
I Skenderija je još uvijek tu. :-D
tatoo

#1091 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by tatoo »

Da napisem nesto iako je tema zasla duboko u teske podjele I osude... Ako je konfuzno, oprostite, pisem onako bez reda. Bez zlobe, Iskreno, kako ja vidim i BiH i ovo ovdje.

Ja vecinu ovdje ljudi shvatam i prihvatam njihov izbor, bilo da su ostali ili otisli. To je chip, k'o sto Havana kaze, "ne znam zasto, ali ja bez BiH/Sarajeva ne mogu". Ja sam kontra ali zasto ne prihvatiti da je nekom lijepo ili cak ljepse kuci nego nekome vani. Dosta moji drugova je zaista sretno u BiH i mogu bolje vani ali ne zele. Njihov izbor i zelim im svu srecu.

Ja sam otisao prije 15 godina. Nisam bio bez posla, nije ni supruga. Neki prosjek . . .
Zasto smo otisli? Nije zbog love... Znam da ce me sad mnogi osuditi al' svi imamo svoju pricu... ne mozes je mijenjati.

Nisam nikad pridavao vaznost vecini stvari sa kojima se masa mojih prijatelja poistovjecivala...
Fudbal/reprezentacija, rijeke I planine, merak, fildzan viska, vrata kod prijatelja uvijek otvorena, familija, raja, jalija, rostilj . . .Sve je to lijepo ali meni nije prioritetno I bez puno toga mogu I jesam vec dugo. I ne fali mi... Rijetko dodjem u BiH, radi roditelja nekad ali dok su pri zdravlju puno cesce dodju kod mene. Kad dodjem dole vodim se parolom " Ne govori ljudima kako im je" ... I mislim da toga ima puno na ovoj temi. Ja imam svoje misljenje ali svakom njegovo i postujem to.

Poslije rata, takve "nase" stvari oko kojih se ljudi okupe su postale jos vaznije ... nekako je atmosfera da se moras utopiti i ponasanjem i razmisljanjem. Ne mogu. I ako se ne slazes, kao sto se ljudi ne slazu recimo na ovoj temi ode to daleko ... U Bosni je, bar meni, problem sto ljudi ne kontaju da ima mjesta za drukcija misljenja, ne politicka nego generalno. Nemamo kao kolektiv tu tolerantnost nego moramo porediti, dokazivati, pametovati, osudjivati i slicno, jer uvijek neko zna bolje i mora odnijeti pobjedu... od tema o sportu do politike.
Malo je u nama tolerancije za drugacije.

Mene rat nije uspio slomiti, ali su me drustvene promjene skrsile do temelja. Cekao sam do 2001, kontao ne moze losije, mora bolje . . . I zdimio. Jedan je zivot, sto da ga trosim cekajuci da bude bolje?
Gledam politicare, doktore, menadzere, privatnike, "obicnu raju" i ne svidja mi se sta vidim. I kad mi je pun dzep i kad je prazan. Zemlja limuzina i ljudi sto mole za lijek. Sredina nestala. Nikakve pare i posao me ne mogu ciniti sretnim u takvoj sredini. Mene takve stvari vise pogadjaju nego kolicina novca na racunu. Naravno da je posao/ novac bitan ali kako uzivati u njemu ako ti komsije do tebe jedva vezu kraj s krajem? Ne mogu ni to... Ne mogu, kao sto vidite puno toga :D. A nisam razmazen i zvot me nije mazio.

Da se razumijemo nisam vani ni zbog opere :lol: ni zbog muzeja. Jednostavno I prije rata dok sam bio pubertetlija, zelio sam ici vani, vidjeti, konstantno uciti (ne formalno :D ), imati osjecaj slobode a ne pripadnosti... Drzavi, gradu, fudbalskom timu, kvartu ...
Otac mi je cesto znao reci da sam repa bez korijena. Shvatam i te njegove rijeci ali takav sam kakav sam.
Ovdje volim sto ne znam komsiju i sto on mene ne zna. Druzim se s kim zelim, a s kim ne, jako je jednostavno izolovati se od takvih. U biti nista ne moram sto ne zelim/sto okolina smatra da covjek treba a ono sto volim i radim, vecinu ovdje zaboli neka stvar ... Svi/vecina gledaju svoja posla i zive svoj zivot. Ima i ovdje, kao i svugdje, primitivizma i krkanluka (definicija je naravno subjektivna stvar) ali kao sto spomenuh, lako je izolovati se od toga.

Ima i ovdje losih strana, nije savrseno, daleko od toga, ko kaze drugacije, ne govori istinu. Ali stvari koje su meni bitne su jako dobro postavljene i rijesene.

Da ne duljim previse, nadam se da nisam nikog nagazio i ponovo izvinjenje ako je tekst konfuzan.
MyTao

#1092 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by MyTao »

iz mog iskustva nekog mada nije veliko... Nasi ljudi ocjenjuju koliko je posao dobar po tome koliko se radi. Svaki put kada pricam sa nasim ljudima, i kada pitam sta rade... uvijek dobijem odgovor ko iz topa "nista"... Posle toga ide prica kako malo sjede, pa uzimaju duzi odmor za vrijeme rucka... "niko me ne gleda", "niko me ne dira"... A sve to govore sa toliko ponosa kao da su hirurzi...

Ja sam dosao u SAD kada sam imao 15 godina... krv i znoj prolio da bi radio ono sto sam oduvijek zelio biti. Svi me prozivali budalom, jer sam potrosio 5-6 godina na skolu, potrosio sve sto sam zaradio i plus se zaduzio 30K dolara... dok su mnogi postali vozaci kamiona, i sada zaradjuju vise od mene... a ne rade "nista" :)

Znaci... kvalitet nekog posla je relativan od osobe do osobe...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1093 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

tatoo wrote:Da napisem nesto iako je tema zasla duboko u teske podjele I osude... Ako je konfuzno, oprostite, pisem onako bez reda. Bez zlobe, Iskreno, kako ja vidim i BiH i ovo ovdje.

Ja vecinu ovdje ljudi shvatam i prihvatam njihov izbor, bilo da su ostali ili otisli. To je chip, k'o sto Havana kaze, "ne znam zasto, ali ja bez BiH/Sarajeva ne mogu". Ja sam kontra ali zasto ne prihvatiti da je nekom lijepo ili cak ljepse kuci nego nekome vani. Dosta moji drugova je zaista sretno u BiH i mogu bolje vani ali ne zele. Njihov izbor i zelim im svu srecu.

Ja sam otisao prije 15 godina. Nisam bio bez posla, nije ni supruga. Neki prosjek . . .
Zasto smo otisli? Nije zbog love... Znam da ce me sad mnogi osuditi al' svi imamo svoju pricu... ne mozes je mijenjati.

Nisam nikad pridavao vaznost vecini stvari sa kojima se masa mojih prijatelja poistovjecivala...
Fudbal/reprezentacija, rijeke I planine, merak, fildzan viska, vrata kod prijatelja uvijek otvorena, familija, raja, jalija, rostilj . . .Sve je to lijepo ali meni nije prioritetno I bez puno toga mogu I jesam vec dugo. I ne fali mi... Rijetko dodjem u BiH, radi roditelja nekad ali dok su pri zdravlju puno cesce dodju kod mene. Kad dodjem dole vodim se parolom " Ne govori ljudima kako im je" ... I mislim da toga ima puno na ovoj temi. Ja imam svoje misljenje ali svakom njegovo i postujem to.

Poslije rata, takve "nase" stvari oko kojih se ljudi okupe su postale jos vaznije ... nekako je atmosfera da se moras utopiti i ponasanjem i razmisljanjem. Ne mogu. I ako se ne slazes, kao sto se ljudi ne slazu recimo na ovoj temi ode to daleko ... U Bosni je, bar meni, problem sto ljudi ne kontaju da ima mjesta za drukcija misljenja, ne politicka nego generalno. Nemamo kao kolektiv tu tolerantnost nego moramo porediti, dokazivati, pametovati, osudjivati i slicno, jer uvijek neko zna bolje i mora odnijeti pobjedu... od tema o sportu do politike.

Mene rat nije uspio slomiti, ali su me drustvene promjene skrsile do temelja. Cekao sam do 2001, kontao ne moze losije, mora bolje . . . I zdimio. Jedan je zivot, sto da ga trosim cekajuci da bude bolje?
Gledam politicare, doktore, menadzere, privatnike, "obicnu raju" i ne svidja mi se sta vidim. I kad mi je pun dzep i kad je prazan. Zemlja limuzina i ljudi sto mole za lijek. Sredina nestala. Nikakve pare i posao me ne mogu ciniti sretnim u takvoj sredini. Mene takve stvari vise pogadjaju nego kolicina novca na racunu. Naravno da je posao/ novac bitan ali kako uzivati u njemu ako ti komsije do tebe jedva vezu kraj s krajem? Ne mogu ni to... Ne mogu, kao sto vidite puno toga :D. A nisam razmazen i zvot me nije mazio.

Da se razumijemo nisam vani ni zbog opere :lol: ni zbog muzeja. Jednostavno I prije rata dok sam bio pubertetlija, zelio sam ici vani, vidjeti, konstantno uciti (ne formalno :D ), imati osjecaj slobode a ne pripadnosti... Drzavi, gradu, fudbalskom timu, kvartu ...
Otac mi je cesto znao reci da sam repa bez korijena. Shvatam i te njegove rijeci ali takav sam kakav sam.
Ovdje volim sto ne znam komsiju i sto on mene ne zna. Druzim se s kim zelim, a s kim ne, jako je jednostavno izolovati se od takvih. U biti nista ne moram sto ne zelim/sto okolina smatra da covjek treba a ono sto volim i radim, vecinu ovdje zaboli neka stvar ... Svi/vecina gledaju svoja posla i zive svoj zivot. Ima i ovdje, kao i svugdje, primitivizma i krkanluka (definicija je naravno subjektivna stvar) ali kao sto spomenuh, lako je izolovati se od toga.

Ima i ovdje losih strana, nije savrseno, daleko od toga, ko kaze drugacije, ne govori istinu. Ali stvari koje su meni bitne su jako dobro postavljene i rijesene.

Da ne duljim previse, nadam se da nisam nikog nagazio i ponovo izvinjenje ako je tekst konfuzan.

Odlican post, a boldirano je poenta i mozda lajtmotiv ove teme :thumbup:
jeza u ledja

#1094 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:of topic, sa željom da ne ode tema u pogrešnom pravcu...

Sarajevo meni nikad nije više ličilo na velegrad nego sada.... pola života mi je prošlo u Sarajevu i dobro se sjećam prošlog vremena
:shock:
Fakat je tacno da se ne razumijemo. Ja trenutno imam potpuno suprotno misljenje od toga.
palermo

#1095 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:

Fakat je tacno da se ne razumijemo. Ja trenutno imam potpuno suprotno misljenje od toga.
Pa sad, glede ovoga, pretpostavljam da si mlađi od mene i ne pamtiš dobro prijeratno Sarajevo....tako da su referentne tačke poređenja različite...i vjerovatno je ovdje nerazumjevanje razumljivo

Naravno, ako želiš porediti grad od 400 000 stanovnika sa onim od četiri miliona.....teško da ide...
jeza u ledja

#1096 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

uglavnomja wrote:

neko je napisao nesto u stilu kao sarajevo bilo i ostalo rupa u nedodjiji ... karikiram, ali ono nista od nista ...

e, pa nece biti

zlatnih osamdesetih, a i prije i polsije sarajevo je bilo kulturni i sportski centar juge, zemlje od 22 miliona stanovnika.
dugme, cola ... su punili stadione i sale po istocnom bloku (ko ne vjeruje neka pogleda na youtube komentare bugara, poljaka, rusa ...)
osim dugmeta i cole predug je spisak rokera, zabavnjak i narodnjaka-sevdalinki koji su drmali jugom.
pa kusturica
pa tln
...
pa kk bosna :| :sad:

i nije samo kultura, bila je plasticna hirurgija na kosevu, mislim da je prvi prisiveni prst ili saka bila gore (dr sucur mislim) ...

pa energoinvest, hidrogradnja, tas, ...

i na to sve olimpijada

postojalaa je sarajevska raja i sarajevski duh.
sad samo u tragovima, vise u glavama dijaspore nego onih koji su gledali sistematsko unistavanje svega sarajevskog zadnjih 20+ godina.

sorry za off, ali to su cinjenice.
Sve tacno, medjutim, iz danasnje i historijske perspektive sve ono sto se desavalo u Sarajevu u tih par decenija se cini vise kao anomalija, kako vremenska, tako i geografska, kada se gleda BiH cjelokupno.

Sama cinjenica da su postojala tri manijaka koja su pola zivota proveli u Sarajevu, bili ugledni akademski gradjani i onda odlucili popeti se na brda uz zvuke gusala i poeziju tipa "sicicemo u gradove" i da su sa sobom uspjeli povesti desetine hiljada ljudi u sveopste ludilo je srusila taj oreol, a promjena u glavi misljenja mnogih ljudi u vezi karaktera sukoba rata sto je isti odmicao je definitivno pokopala taj mit za dugo vremena.
jeza u ledja

#1097 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:

Pa sad, glede ovoga, pretpostavljam da si mlađi od mene i ne pamtiš dobro prijeratno Sarajevo....tako da su referentne tačke poređenja različite...i vjerovatno je ovdje nerazumjevanje razumljivo

Naravno, ako želiš porediti grad od 400 000 stanovnika sa onim od četiri miliona.....teško da ide...
Pamtim ga iz vremena kad je bilo na vrhuncu. I naravno da je tad mnogo vise licilo na velegrad nego sad.

Pa sam grad je bio veci, odnosno sad je otprilike iste velicine, sama ta cinjenica govori mnogo.

Inace ne mozes grad od 400k stanovnika nikako stavljati u kontekst velegrada.
palermo

#1098 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
Pamtim ga iz vremena kad je bilo na vrhuncu. I naravno da je tad mnogo vise licilo na velegrad nego sad.

Pa sam grad je bio veci, odnosno sad je otprilike iste velicine, sama ta cinjenica govori mnogo.

Inace ne mozes grad od 400k stanovnika nikako stavljati u kontekst velegrada.
ne bih se nikako složio, ali da ne širimo priču o tome.

Joj, pa naravno da nije New York, niti je aerodrom u Sarajevu veći i bolji od J.F.K
ultima_palabra

#1099 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by ultima_palabra »

Ok je ovaj dugi post, ali nisam bas razumio sta je zapravo prava motivacija... distancirati se i zivjeti svoj zivot mozes i u Bosni, mozda je malo teze ako si u malom gradu.

A socijalne razlike je izmislio zapad, nismo mi... kod nas milioneri jos uvijek zive u istim zgradama sa fukarom, tamo nema sanse da to vidis.

Onda mi nekako nejasno, ne zelis kontakte s komsijama a ovamo te pojede sto su siromasni... doduse, tamo su otprilike svi u komsiluku iz tvoje klase, pa valjda nemas sta da se sekiras.

I inace dijaspora lako prelazi preko nekih stvari u novim drzavama, a sve sto je u BiH se dozivljava emotivno.
jeza u ledja

#1100 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote:
tatoo wrote:Da napisem nesto iako je tema zasla duboko u teske podjele I osude... Ako je konfuzno, oprostite, pisem onako bez reda. Bez zlobe, Iskreno, kako ja vidim i BiH i ovo ovdje.

Odlican post, a boldirano je poenta i mozda lajtmotiv ove teme :thumbup:
Potpisujem od tatooa maltene sve u bobu. :thumbup:
Ali ova tema nije prica prijateljima, porodici i raji, vec manje-vise nepoznatim ljudima koji su na ovu temu dosli s ciljem da nesto o tome cuju.
Post Reply