Connaisseur Karlin wrote:Styling wrote:Connaisseur Karlin wrote:Pocitala sam dio teksta (istrazivacki rad) o zivotu zene, muslimanke u BiH,od zene koja je takodjer muslimanka koja nosi maramu.Posebno su me privukla dva rezultata istrazivanja,vezanog za diskriminacije prilikom zaposljvanja:
1. "Pozitivna diskriminacija" je oblik diskriminacije zena koje ne nose maramu,tj prilikom zaposaljvanja,npr. od strane privatnika,pojedinih kompanija ili organizacija su zabiljezna opazanja i primjeri gdje su zene sa maramom dobile prednost tokom dobijanja posla.
2.Uloga zena sa maramom unutar IZ BIH doslono ne postoji.Zene nisu prisutne u strutkurama IZ,Dzevad H,je izjavio da BiH ima muski Rijaset IZ-a, clanovi Sabora,a profesori vjerskih predmeta obrazovnih institucija su takodjer vecinom muskarci.On je obrazlozio svoj stav sljedecom izjavom:"U nasem drustvu nase su zene,lijecnici, sudije advokati. U nasim islamskim glavama one to ne mogu biti i nisu. Nasa zena moze biti sudija Ustavnog ili Vrhovnog suda drzave. Zasto ne moze biti, naprimjer, muftija? Ne moze, jer mi islam ne mislimo, ne osjecamo i ne zivimo u ovom nasem vremenu i u ovom nasem svijetu." Postavlja se pitanje: Zasto IZ siti pravo nosenja marame zene u zgradi drzavnog Suda ,a istovremeno disriminira zene sa maramom unutar svog "islamskog pravosudnog sistema"?
Autorica rada je takodjer izjavila da je nemoguce u poptunosti prevesti Kuran,jer Boziju rijec je nemoguce u potpunosti prevesti ljudskim jezikom.Zasto se toliko interpretacijama teksta insistira na pravilima i formalnostima usmjeravnja necijeg vjerovanja?
Ja koliko znam, postoji odredjeni broj zena koje ucestvuju u radu raznih tijela i komisija IZBiH. Nije bas da su izopocene, kao recimo u katolickoj crkvi koja je totalno diskriminirajuca u odnosu na zene. Kur'an i islam su jasno odredili ulogu zene u porodici i drustvu i ta prava su joj zagarantovana. Nijedna druga religija se ne bavi pitanjem i polozajem zena u drustvu i porodici. Treba samo malo dublje zaviriti u katolicanstvo i judaizam pa ce svima biti jasno koliko je islam izdigao ulogu zene u odnosu na druge religije.
Koja su knkretno "razna tijela i komisije IZBiH? U radu je spomenut rad zena u non-profit organizacijama i slicinim organizacijama ,ali koje nisu finansirane od strane IZBiH.
Kako je islam izdigao ulogu zene bolje od judaizma ili katolicanstva?
Postavila sam pitanja,jer tvoj odgovor je vrlo generalizovan.
U Saboru Islamske zajednice sjede 4 zene. Zene su i profesori u vjerskim skolama, medresama. Nije nevazno i da zene koje su sluzbenice IVZ pripremaju za ukop zene mejtove (kupaju ih i spremaju). To nikako u islamu ne mogu raditi muskarci. I na taj nacin se pokazuje postovanje prema zeni i njenoj intimi. Isti je i obicaj u judaizmu ali u krscanstvu to nije slucaj.
Polozaj zene u judaizmu:
Srce Judaizma je Tora, Zakon.
No, prema Talmudu, „žene su oslobođene studiranja Tore“. Neki židovski rabini jasno ističu: „Neka riječi Tore radije budu uništene vatrom nego da budu dodijeljene ženama i Ko god podučava svoju kćerku Tori isto je kao da je počinio nepristojnost
Ortodoksni judaizam zahtjeva strogu podjelu na spolove – ženu i muškarca. Zadaća žene-potomstvo, neplodnost najveći grijeh i sramota.
Polozaj zene u katolicanstvu:
Ovdje ne treba trositi puno rijeci jer se katolicki koncil pobrinuo da u potpunosti ekskomunicira zenu iz crkve, svestenici se ne zene, a zena u crkvi ima potpuno sporednu ulogu. Žena je u Bibiliji prikazana kao hodajuće zlo, griješnica, preljubnica.
Novi Zavjet
Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute, Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku
(1 Korinćanima 14,34-35)
Ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije
A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa.
Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene,
nego žena od muža.
."(1 Korinćnima 11,6-9