Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
dustaban

#1076 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

OK, izvini ako ti je moj post zvucao "seksisticki", vjeruj mi isto bih uzvratio i musku.

Ali zadovoljan sam tvojim odgovorom :-) priznajes hipokriziju i problem koji sam naceo.
E sad... sto se tice "islama koji je prednjacio sa pravima zene", do tamo nekog vijeka, evo da se recimo i s tim slazem. Ali zasto je pobogu stao?!
I opcenito mi nikad nece biti jasno kako i zasto je nekad vodeca religija u nauci (Samarkand, Ulugh Beg observatorija...Averoes, Spanija...) od sebe napravila kocnicu nauci i napretku?!
I religiju onih koji zaostaju u svemu?

I to se najbolje vidi bas u ovim tackama mijesanja religija. Konkretno u Bosni se taj jaz sve vise produbljuje i sve je opipljiviji. A samim time potvrdjuje i taj opasni stereotip, da ga sad ne ponavljam, neugodan je.

Ali to ocito nikoga ne zabrinjava.
:roll:
Gojeni H

#1077 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
sinuhe wrote:Ne bi se bunile protiv toga jer nije to ono sto ih tisti.
eto rješenja, ne moraju biti sudije ni u ovom sekularnom sistemu, a hidžab mogu zadržati :-D
Neki bi to najvise voljeli ... ti ne naravno.
Ali, muslimanke ce, nadati je se, odabrati ono sto je najbolje za njih i njihov odnos prema Bogu, i nastaviti raditi svoj posao.
Ona marama koju im njihov Gospodar stavi na glavu bice mnogo dragocjenija od one koju su im skinuli ljudi koji bacaju dimne bombe, a sve u cilju da se svjetins ne dosjeti svih propusta i nerada sramote od sudskog sistema.
Šunj

#1078 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Šunj »

Image
Connaisseur Karlin

#1079 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Styling wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Pocitala sam dio teksta (istrazivacki rad) o zivotu zene, muslimanke u BiH,od zene koja je takodjer muslimanka koja nosi maramu.Posebno su me privukla dva rezultata istrazivanja,vezanog za diskriminacije prilikom zaposljvanja:
1. "Pozitivna diskriminacija" je oblik diskriminacije zena koje ne nose maramu,tj prilikom zaposaljvanja,npr. od strane privatnika,pojedinih kompanija ili organizacija su zabiljezna opazanja i primjeri gdje su zene sa maramom dobile prednost tokom dobijanja posla.
2.Uloga zena sa maramom unutar IZ BIH doslono ne postoji.Zene nisu prisutne u strutkurama IZ,Dzevad H,je izjavio da BiH ima muski Rijaset IZ-a, clanovi Sabora,a profesori vjerskih predmeta obrazovnih institucija su takodjer vecinom muskarci.On je obrazlozio svoj stav sljedecom izjavom:"U nasem drustvu nase su zene,lijecnici, sudije advokati. U nasim islamskim glavama one to ne mogu biti i nisu. Nasa zena moze biti sudija Ustavnog ili Vrhovnog suda drzave. Zasto ne moze biti, naprimjer, muftija? Ne moze, jer mi islam ne mislimo, ne osjecamo i ne zivimo u ovom nasem vremenu i u ovom nasem svijetu." Postavlja se pitanje: Zasto IZ siti pravo nosenja marame zene u zgradi drzavnog Suda ,a istovremeno disriminira zene sa maramom unutar svog "islamskog pravosudnog sistema"?

Autorica rada je takodjer izjavila da je nemoguce u poptunosti prevesti Kuran,jer Boziju rijec je nemoguce u potpunosti prevesti ljudskim jezikom.Zasto se toliko interpretacijama teksta insistira na pravilima i formalnostima usmjeravnja necijeg vjerovanja?
Ja koliko znam, postoji odredjeni broj zena koje ucestvuju u radu raznih tijela i komisija IZBiH. Nije bas da su izopocene, kao recimo u katolickoj crkvi koja je totalno diskriminirajuca u odnosu na zene. Kur'an i islam su jasno odredili ulogu zene u porodici i drustvu i ta prava su joj zagarantovana. Nijedna druga religija se ne bavi pitanjem i polozajem zena u drustvu i porodici. Treba samo malo dublje zaviriti u katolicanstvo i judaizam pa ce svima biti jasno koliko je islam izdigao ulogu zene u odnosu na druge religije.
Koja su knkretno "razna tijela i komisije IZBiH? U radu je spomenut rad zena u non-profit organizacijama i slicinim organizacijama ,ali koje nisu finansirane od strane IZBiH.
Kako je islam izdigao ulogu zene bolje od judaizma ili katolicanstva?
Postavila sam pitanja,jer tvoj odgovor je vrlo generalizovan.
Connaisseur Karlin

#1080 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Styling wrote:
Naravno, zato sto katolicanstvo ne regulise odnose unutar zajednice nego samo unutar religije a islam i serijat regulisu odnose unutar drustva i drzave. Serijat je u serijatskim drzavama legislativa za muslimane. Krscanstvo nema takvu vrstu prava.
Katolicanstvo nijednim svojim pravilom ne stiti zenu. Dapace, totalno su je izopcili iz crkve. Cak nemaju ni pravila za bracne odnose. Cak i u vecinskim krscanskim drzavama to prepustaju drzavi. A ta vrsta zakona i prava se mijenja kako se kojem parlamentu navije.
U Islamu i serijatu je sve fino nacrtano. I ne moze se mijenjati.

Serijat je finaliziran u 10 vijeku,a baziran je na 4 izvora: Kuran,sunnet,koncenzus ucenjaka i analogija.Mnogi muslimani u svijetu koji zive u sekularnnim drustvima ne zele sarija zakon na nivou drzave i zele serijteski zakon "njegovati " i prakticirati na licnom nivou vjernika. Serijatski zakon se mjenjao vjekovima,i nije tacno da se ne moze mjenjati!Nijedan zakon u sutini nije nepromjenjiv!
Towelie

#1081 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Towelie »

Connaisseur Karlin wrote:
Styling wrote:
Naravno, zato sto katolicanstvo ne regulise odnose unutar zajednice nego samo unutar religije a islam i serijat regulisu odnose unutar drustva i drzave. Serijat je u serijatskim drzavama legislativa za muslimane. Krscanstvo nema takvu vrstu prava.
Katolicanstvo nijednim svojim pravilom ne stiti zenu. Dapace, totalno su je izopcili iz crkve. Cak nemaju ni pravila za bracne odnose. Cak i u vecinskim krscanskim drzavama to prepustaju drzavi. A ta vrsta zakona i prava se mijenja kako se kojem parlamentu navije.

Serijat je finaliziran u 10 vijeku,a baziran je na 4 izvora: Kuran,sunnet,koncenzus ucenjaka i analogija.Mnogi muslimani u svijetu koji zive u sekularnnim drustvima ne zele sarija zakon na nivou drzave i zele serijteski zakon "njegovati " i prakticirati na licnom nivou vjernika. Serijatski zakon se mjenjao vjekovima,i nije tacno da se ne moze mjenjati!Nijedan zakon u sutini nije nepromjenjiv!
I jeste i nije tacno. Ne moze se menjati ono sto se tice stubova islama, ono sto se smatra jasnim halalom i haramom, dok fikhska resenja mogu da se menjaju i da evoluiraju u skladu s vremenom.
dustaban

#1082 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

Towelie wrote:
Styling wrote: Naravno, zato sto katolicanstvo ne regulise odnose unutar zajednice nego samo unutar religije a islam i serijat regulisu odnose unutar drustva i drzave. Serijat je u serijatskim drzavama legislativa za muslimane. Krscanstvo nema takvu vrstu prava.
I jeste i nije tacno. Ne moze se menjati ono sto se tice stubova islama, ono sto se smatra jasnim halalom i haramom, dok fikhska resenja mogu da se menjaju i da evoluiraju u skladu s vremenom.
Pa evoluirajte ako boga znate!
:mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1083 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Towelie wrote:
Styling wrote:

Naravno,nisam "insistirala" na cjelokupunu promjenu zakona.Mnoge drzave koriste razlicite verzije serijatskog zakona.Postavit cu vrlo jednostavan primjer,ako osoba ne prakticira sve obaveze vjerovanja,taj serijatski nacin zivota, ili islamski "vay of life" vjernika ,ukljucujuci nosenje marame,zakonom, osoba ne bi trebala biti kaznjena od strane drzave,jer kazna namece "postivanje" religijskih obaveza.Serijatska obaveza vjernika nije uvijek bila prakticirana na nivou drzave,vec na licnom izboru.Promjene su se desile prestankom djelovanja europske kolonizacije na islamske drzave(17,18 i 19 vijek).Vodje islamskih drzava su odlucile legalno kontrolirati zivot vjernika ( 19 v.) a tako nije bilo prije perioda kolonizacije! Zakljucak: islamke drzave su praktcirale nekoliko vjekova sekularizam,ukljucujuci period zlatog doba islama od 8 do 13 vijeka!
zarko.filip

#1084 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zarko.filip »

@Styling,
1.Hvala Bogu da Hriscanstvo ne uredjuje odnose unutar zajednice odnosno drzave i uvek se treba boriti protiv toga.
2.Postojanje serijatske ili bilo kakve drzave koja pociva na religiji je glupost.
3.Kazes da u Katolicanstvu nema pravila za bracne odnose a u Islamu je sve to fino nacrtano?Valjda pravila u braku(bracni zivot)odredjuju supruznici kako se dogovore i kako im se svidi da zive a ne da im odredjuje religija.
mirza_15

#1086 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Haj odvojite dvije-tri minute i poslusajte od 45 minute videa. 5 principa prilikom sudjena, a o islamu je rijec.

https://youtu.be/-nNMFut2M1Q?t=2705
Styling

#1087 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Styling wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Pocitala sam dio teksta (istrazivacki rad) o zivotu zene, muslimanke u BiH,od zene koja je takodjer muslimanka koja nosi maramu.Posebno su me privukla dva rezultata istrazivanja,vezanog za diskriminacije prilikom zaposljvanja:
1. "Pozitivna diskriminacija" je oblik diskriminacije zena koje ne nose maramu,tj prilikom zaposaljvanja,npr. od strane privatnika,pojedinih kompanija ili organizacija su zabiljezna opazanja i primjeri gdje su zene sa maramom dobile prednost tokom dobijanja posla.
2.Uloga zena sa maramom unutar IZ BIH doslono ne postoji.Zene nisu prisutne u strutkurama IZ,Dzevad H,je izjavio da BiH ima muski Rijaset IZ-a, clanovi Sabora,a profesori vjerskih predmeta obrazovnih institucija su takodjer vecinom muskarci.On je obrazlozio svoj stav sljedecom izjavom:"U nasem drustvu nase su zene,lijecnici, sudije advokati. U nasim islamskim glavama one to ne mogu biti i nisu. Nasa zena moze biti sudija Ustavnog ili Vrhovnog suda drzave. Zasto ne moze biti, naprimjer, muftija? Ne moze, jer mi islam ne mislimo, ne osjecamo i ne zivimo u ovom nasem vremenu i u ovom nasem svijetu." Postavlja se pitanje: Zasto IZ siti pravo nosenja marame zene u zgradi drzavnog Suda ,a istovremeno disriminira zene sa maramom unutar svog "islamskog pravosudnog sistema"?

Autorica rada je takodjer izjavila da je nemoguce u poptunosti prevesti Kuran,jer Boziju rijec je nemoguce u potpunosti prevesti ljudskim jezikom.Zasto se toliko interpretacijama teksta insistira na pravilima i formalnostima usmjeravnja necijeg vjerovanja?
Ja koliko znam, postoji odredjeni broj zena koje ucestvuju u radu raznih tijela i komisija IZBiH. Nije bas da su izopocene, kao recimo u katolickoj crkvi koja je totalno diskriminirajuca u odnosu na zene. Kur'an i islam su jasno odredili ulogu zene u porodici i drustvu i ta prava su joj zagarantovana. Nijedna druga religija se ne bavi pitanjem i polozajem zena u drustvu i porodici. Treba samo malo dublje zaviriti u katolicanstvo i judaizam pa ce svima biti jasno koliko je islam izdigao ulogu zene u odnosu na druge religije.
Koja su knkretno "razna tijela i komisije IZBiH? U radu je spomenut rad zena u non-profit organizacijama i slicinim organizacijama ,ali koje nisu finansirane od strane IZBiH.
Kako je islam izdigao ulogu zene bolje od judaizma ili katolicanstva?
Postavila sam pitanja,jer tvoj odgovor je vrlo generalizovan.
U Saboru Islamske zajednice sjede 4 zene. Zene su i profesori u vjerskim skolama, medresama. Nije nevazno i da zene koje su sluzbenice IVZ pripremaju za ukop zene mejtove (kupaju ih i spremaju). To nikako u islamu ne mogu raditi muskarci. I na taj nacin se pokazuje postovanje prema zeni i njenoj intimi. Isti je i obicaj u judaizmu ali u krscanstvu to nije slucaj.

Polozaj zene u judaizmu:
Srce Judaizma je Tora, Zakon.
No, prema Talmudu, „žene su oslobođene studiranja Tore“. Neki židovski rabini jasno ističu: „Neka riječi Tore radije budu uništene vatrom nego da budu dodijeljene ženama i Ko god podučava svoju kćerku Tori isto je kao da je počinio nepristojnost
Ortodoksni judaizam zahtjeva strogu podjelu na spolove – ženu i muškarca. Zadaća žene-potomstvo, neplodnost najveći grijeh i sramota.

Polozaj zene u katolicanstvu:
Ovdje ne treba trositi puno rijeci jer se katolicki koncil pobrinuo da u potpunosti ekskomunicira zenu iz crkve, svestenici se ne zene, a zena u crkvi ima potpuno sporednu ulogu. Žena je u Bibiliji prikazana kao hodajuće zlo, griješnica, preljubnica.

Novi Zavjet
Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute, Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku
(1 Korinćanima 14,34-35)
Ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije
A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa.
Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene,
nego žena od muža.
."(1 Korinćnima 11,6-9
Styling

#1088 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

zarko.filip wrote:@Styling,
1.Hvala Bogu da Hriscanstvo ne uredjuje odnose unutar zajednice odnosno drzave i uvek se treba boriti protiv toga.
2.Postojanje serijatske ili bilo kakve drzave koja pociva na religiji je glupost.
3.Kazes da u Katolicanstvu nema pravila za bracne odnose a u Islamu je sve to fino nacrtano?Valjda pravila u braku(bracni zivot)odredjuju supruznici kako se dogovore i kako im se svidi da zive a ne da im odredjuje religija.
Kao sto sam i ranije navela, u krscanstvu je uredjenje bracnih odnosa prepusteno drzavi koja svojim zakonim odredjuje ko ima kakva prava. Kod nas je, obzirom da smo sekularna drzava, brak uredjen Porodicnim zakonom ali ti ni to ne garantuje objektivnost, pa, recimo prilikom razvoda, ako imas naklonost sudije mozes muzu ili zeni uzeti i sto ti pripada i sto ti ne pripada podastiranjem raznoraznih validnih i nevalidnih papira (licno sam dva primjera). U Islamu je to strogo propisano i ne moze zavisiti od raspolozenja, naklonosti ili interpretacije od strane sudije.
Styling

#1089 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

dustaban wrote:OK, izvini ako ti je moj post zvucao "seksisticki", vjeruj mi isto bih uzvratio i musku.

Ali zadovoljan sam tvojim odgovorom :-) priznajes hipokriziju i problem koji sam naceo.
E sad... sto se tice "islama koji je prednjacio sa pravima zene", do tamo nekog vijeka, evo da se recimo i s tim slazem. Ali zasto je pobogu stao?!
I opcenito mi nikad nece biti jasno kako i zasto je nekad vodeca religija u nauci (Samarkand, Ulugh Beg observatorija...Averoes, Spanija...) od sebe napravila kocnicu nauci i napretku?!
I religiju onih koji zaostaju u svemu?

I to se najbolje vidi bas u ovim tackama mijesanja religija. Konkretno u Bosni se taj jaz sve vise produbljuje i sve je opipljiviji. A samim time potvrdjuje i taj opasni stereotip, da ga sad ne ponavljam, neugodan je.

Ali to ocito nikoga ne zabrinjava.
:roll:
Izvorni Islam se nazalost u velikom dijelu islamskog svijeta izgubio ili bolje da kazem kroz vjekove je postao korumpiran od strane raznoraznih radikalnih tipova koji su sebi uzimali za pravo da tumace vjeru kako njima odgovara. Takvom razvoju je uveliko doprinijela i cinjenica da u prethodnim vjekovima nije bilo jako puno obrazovanog svijeta koji je mogao citati i proucavati vjeru nego su se uveliko oslanjali na to sta kaze imam. Bilo je tu i nenamjernog loseg tumacenja ili interpretacije odredjenih sura, ajeta, hadisa i sunneta poslanika. A na vjeru su jako puno utjecali i lokalni obicaji, kultura, itd. Pa su se kreirali neki objecaji kao miks kulture i vjere i predstavljali se kao vjersko pravilo. Tek kada su se ljudi poceli vise obrazovati i kada su i zene pocele pohadjati skolu i postale u stanju da same citaju pocele su promjene u shvatanju i intepretiranju i sada postoji veliki broj ljudi koji na ispravan nacih shvataju vjeru.
uglavnomja

#1090 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by uglavnomja »

Styling wrote:
Kao sto sam i ranije navela, u krscanstvu je uredjenje bracnih odnosa prepusteno drzavi koja svojim zakonim odredjuje ko ima kakva prava. Kod nas je, obzirom da smo sekularna drzava, brak uredjen Porodicnim zakonom ali ti ni to ne garantuje objektivnost, pa, recimo prilikom razvoda, ako imas naklonost sudije mozes muzu ili zeni uzeti i sto ti pripada i sto ti ne pripada podastiranjem raznoraznih validnih i nevalidnih papira (licno sam dva primjera). U Islamu je to strogo propisano i ne moze zavisiti od raspolozenja, naklonosti ili interpretacije od strane sudije.

u katolickim zemljama donedavno, u nekim jos uvijek, crkva, koja se, jel'de, ne mijesa :roll: u porodicne odnose, zabranjuje razvod i abortus, cak i kontraceptivna sredstva :zzzz:

nego sta bi sa onim ako muz kaze zeni 3 puta da ide iz kuce, ona ima da se smatra razvedenom i izbacenom? i dobije od sake do lakta. je li i to strogi propis kojim se brane prava zena? udavanje curica za starce? kazne za silovane zene? pravo da bude jedna od 4? pravo da ne ide u skolu (ne pricamo o izuzecima nego o vecini)? pravo da ne smije sama izaci iz kuce?
Zvijezdica91

#1091 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Zvijezdica91 »

Jel' samo meni urnebesno da su isti likovi koji masturbiraju na slike Beogradjanki i ostalih djevojaka na temi "Najbolje ribe iz izlazaka", na ovoj temi veliki borci za hidzab :D

Odlicna odluka VSTVa :)
Styling

#1092 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

uglavnomja wrote:
Styling wrote:

u katolickim zemljama donedavno, u nekim jos uvijek, crkva, koja se, jel'de, ne mijesa :roll: u porodicne odnose, zabranjuje razvod i abortus, cak i kontraceptivna sredstva :zzzz:

nego sta bi sa onim ako muz kaze zeni 3 puta da ide iz kuce, ona ima da se smatra razvedenom i izbacenom? i dobije od sake do lakta. je li i to strogi propis kojim se brane prava zena? udavanje curica za starce? kazne za silovane zene? pravo da bude jedna od 4? pravo da ne ide u skolu (ne pricamo o izuzecima nego o vecini)? pravo da ne smije sama izaci iz kuce?
Ne moze bas tako. Muz mora serijatskom sudiji reci zasto se razvodi i akoje opravdan razlog dati zeni njen mehr koji joj po pravilu pripada. Sve ostalo je izvrtanje pravila. U islamu zena ima pravo da se skoluje a ima i pravo, ukoliko zeli i pristane, da bude 3ili 4 ili 2 supruga svom muzu. Slozices se da je bolje i to nego da bude sama, nezasticena, bez hranitelja i da bude meta raznih kobaca pa da se na kraju oda i necasnim radnjama kako bi prezivjela.

Udaja djevojcica za starije i kazne za silovane zene je nidje veze.
uglavnomja

#1093 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by uglavnomja »

Styling wrote:
uglavnomja wrote:
Styling wrote:

Ne moze bas tako. Muz mora serijatskom sudiji reci zasto se razvodi i akoje opravdan razlog dati zeni njen mehr koji joj po pravilu pripada. Sve ostalo je izvrtanje pravila. U islamu zena ima pravo da se skoluje a ima i pravo, ukoliko zeli i pristane, da bude 3ili 4 ili 2 supruga svom muzu. Slozices se da je bolje i to nego da bude sama, nezasticena, bez hranitelja i da bude meta raznih kobaca pa da se na kraju oda i necasnim radnjama kako bi prezivjela.

prvo, uzimas hriscanstvo kao neki primjer protuteze, a ocito ne znas nista o njemu.

dalje, necu se sloziti sa ovim: "da je bolje i to nego da bude sama, nezasticena, bez hranitelja i da bude meta raznih kobaca pa da se na kraju oda i necasnim radnjama kako bi prezivjela."
zena, obrazovana i samosvjesna je dovoljno sposobna da prezivi bez muskarca. ne zivimo u kamenom dobu gdje je fizicka snaga bila uslov opstanka. i ratnicke sposobnosti. ti ne vidis problem da upravo muskarci prave nesposbne i neobrazovane zene da bi ih kontrolisali.

cisto informativno, ovo je 21. vijek. usa ce mozda dobiti predsjednicu, norvesku vladu vode zene, angela je merkel, kolinda je grabar-kitanovic ... koji hranitelji, branitelji qrci i palci :roll: osim u afganistanskim kozojebinama.

i trece "Udaja djevojcica za starije i kazne za silovane zene je nidje veze"
svudje veze ili nidje veze - to su cinjenice koje se desavaju i dan danas.

kao i kamenovanje.
Styling

#1094 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

uglavnomja wrote:
Styling wrote:
uglavnomja wrote:[

prvo, uzimas hriscanstvo kao neki primjer protuteze, a ocito ne znas nista o njemu.

dalje, necu se sloziti sa ovim: "da je bolje i to nego da bude sama, nezasticena, bez hranitelja i da bude meta raznih kobaca pa da se na kraju oda i necasnim radnjama kako bi prezivjela."
zena, obrazovana i samosvjesna je dovoljno sposobna da prezivi bez muskarca. ne zivimo u kamenom dobu gdje je fizicka snaga bila uslov opstanka. i ratnicke sposobnosti. ti ne vidis problem da upravo muskarci prave nesposbne i neobrazovane zene da bi ih kontrolisali.

cisto informativno, ovo je 21. vijek. usa ce mozda dobiti predsjednicu, norvesku vladu vode zene, angela je merkel, kolinda je grabar-kitanovic ... koji hranitelji, branitelji qrci i palci :roll: osim u afganistanskim kozojebinama.

i trece "Udaja djevojcica za starije i kazne za silovane zene je nidje veze"
svudje veze ili nidje veze - to su cinjenice koje se desavaju i dan danas.

kao i kamenovanje.
Samosvjesna, obrazovana i situirana zena nikada nece pristati da bude nekome 2,3 ili 4 zena jer nema potrebe za tim. I ti miksas situacije. Ovo je prevashodno namjenjeno zenama koje su nezaposlene,neudate, mozda razvedene sa djetetom, udovice, itd.

Ovo boldovano nema veze s islamom.
Connaisseur Karlin

#1095 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Styling wrote: U Saboru Islamske zajednice sjede 4 zene. Zene su i profesori u vjerskim skolama, medresama. Nije nevazno i da zene koje su sluzbenice IVZ pripremaju za ukop zene mejtove (kupaju ih i spremaju). To nikako u islamu ne mogu raditi muskarci. I na taj nacin se pokazuje postovanje prema zeni i njenoj intimi. Isti je i obicaj u judaizmu ali u krscanstvu to nije slucaj.

Polozaj zene u judaizmu:
Srce Judaizma je Tora, Zakon.
No, prema Talmudu, „žene su oslobođene studiranja Tore“. Neki židovski rabini jasno ističu: „Neka riječi Tore radije budu uništene vatrom nego da budu dodijeljene ženama i Ko god podučava svoju kćerku Tori isto je kao da je počinio nepristojnost
Ortodoksni judaizam zahtjeva strogu podjelu na spolove – ženu i muškarca. Zadaća žene-potomstvo, neplodnost najveći grijeh i sramota.

Polozaj zene u katolicanstvu:
Ovdje ne treba trositi puno rijeci jer se katolicki koncil pobrinuo da u potpunosti ekskomunicira zenu iz crkve, svestenici se ne zene, a zena u crkvi ima potpuno sporednu ulogu. Žena je u Bibiliji prikazana kao hodajuće zlo, griješnica, preljubnica.

Novi Zavjet
Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute, Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku
(1 Korinćanima 14,34-35)
Ako se žena ne pokriva, neka se šiša; ako li je pak ružno ženi šišati se ili brijati, neka se pokrije
A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa.
Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene,
nego žena od muža.
."(1 Korinćnima 11,6-9
Broj zena u Saboru IZ BiH , i ostalim ustanovama je jako nizak,ako uporedis sa brojem muskaraca!
Polozaj zene u svim religijama je los,iako pokusavas poredjenjem postaviti islam kao religiju koja je bolja prema zenama! Zamisli,hinduizam je bolji prema zenama od budizma.Dali tom cinjenicom mozemo reci da je hinduizam "humaniji" poput monoteisticke religije islam!Ne!
Connaisseur Karlin

#1096 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Styling wrote: Izvorni Islam se nazalost u velikom dijelu islamskog svijeta izgubio ili bolje da kazem kroz vjekove je postao korumpiran od strane raznoraznih radikalnih tipova koji su sebi uzimali za pravo da tumace vjeru kako njima odgovara. Takvom razvoju je uveliko doprinijela i cinjenica da u prethodnim vjekovima nije bilo jako puno obrazovanog svijeta koji je mogao citati i proucavati vjeru nego su se uveliko oslanjali na to sta kaze imam. Bilo je tu i nenamjernog loseg tumacenja ili interpretacije odredjenih sura, ajeta, hadisa i sunneta poslanika. A na vjeru su jako puno utjecali i lokalni obicaji, kultura, itd. Pa su se kreirali neki objecaji kao miks kulture i vjere i predstavljali se kao vjersko pravilo. Tek kada su se ljudi poceli vise obrazovati i kada su i zene pocele pohadjati skolu i postale u stanju da same citaju pocele su promjene u shvatanju i intepretiranju i sada postoji veliki broj ljudi koji na ispravan nacih shvataju vjeru.
Sta je izvorni islam? Koje su karaktristike izvornog islama? Koji vremenski period obuhvata period izvornog islama?
Ali Kemal

#1097 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

Styling wrote:Samosvjesna, obrazovana i situirana zena nikada nece pristati da bude nekome 2,3 ili 4 zena jer nema potrebe za tim. I ti miksas situacije. Ovo je prevashodno namjenjeno zenama koje su nezaposlene,neudate, mozda razvedene sa djetetom, udovice, itd.
U suštini prostitucija, daje svoje tijelo kad dodje na red, kao i slobodu, da bi je neko izdržavao. :oops:

Ne mogu da shvatim da neko u evropskoj zemlji u 21. stoljeću može ovako primitivno da razmišlja. :-)
animals

#1098 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Ali Kemal wrote:
Styling wrote:Samosvjesna, obrazovana i situirana zena nikada nece pristati da bude nekome 2,3 ili 4 zena jer nema potrebe za tim. I ti miksas situacije. Ovo je prevashodno namjenjeno zenama koje su nezaposlene,neudate, mozda razvedene sa djetetom, udovice, itd.
U suštini prostitucija, daje svoje tijelo kad dodje na red, kao i slobodu, da bi je neko izdržavao. :oops:

Ne mogu da shvatim da neko u evropskoj zemlji u 21. stoljeću može ovako primitivno da razmišlja. :-)
Ma vjerovatno neki vehabija..
normalni Bosnjak razmislja kao i svi Evropejci..
animals

#1099 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Gojeni H wrote:
zagortenej wrote:
sinuhe wrote:Ne bi se bunile protiv toga jer nije to ono sto ih tisti.
eto rješenja, ne moraju biti sudije ni u ovom sekularnom sistemu, a hidžab mogu zadržati :-D
Neki bi to najvise voljeli ... ti ne naravno.
Ali, muslimanke ce, nadati je se, odabrati ono sto je najbolje za njih i njihov odnos prema Bogu, i nastaviti raditi svoj posao.
Ona marama koju im njihov Gospodar stavi na glavu bice mnogo dragocjenija od one koju su im skinuli ljudi koji bacaju dimne bombe, a sve u cilju da se svjetins ne dosjeti svih propusta i nerada sramote od sudskog sistema.
Koji gospodar :-)
zasto Gospodar ne stavi maramu i muskarcima, i oni imaju kosu, zar ne..
breuer

#1100 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

animals wrote:Koji gospodar :-)
zasto Gospodar ne stavi maramu i muskarcima, i oni imaju kosu, zar ne..
Vrlo jednostavno, zato što je ovaj "gospodar" prihajao sa arapskog područja, a tamo hvala bogu znamo kakav je odnos prema ženama...
Post Reply