Sebija All about

Post Reply
klavirdžija

#1076 Re: Sebija All about

Post by klavirdžija »

PM72 wrote:
Haris.ba wrote:
PM72 wrote:Iseliti se odavde ili bar djecu poslati vani.
Ali, nigdje u tuđini takvog zraka, takve pitke vode, takvog toplog sunčevog zraka....

Jeste da je zrak otrovan, voda je zagađena i pod redukcijom, i da se sunce ne vidi od smoga....ali...
:thumbup:

Ja mislim da su aboridžini ili maori gospoda i demokrate za ovu stoku iz SDA,SBB,DF,SDP...
I to kakva.
sizifinho

#1077 Re: Sebija All about

Post by sizifinho »

Chmoljo wrote:
sizifinho wrote:Mene zanima koliko uopste na ovoj temi ima ljudi da se razumiju u zdravstveni sistem?
Koje je rjesenje, prema njihovom misljenju?
Kako vratiti dugove prethodnika, a da se ne ide naustrb pacijenta?
mmm da se ide naušrtb džabojeda?

hebote život... kako se brzo zaboravio Gavrankapetanović...
Na ustrb plata doktora? Nisam te najbolje skontao, izvini.
Alfons Kauders

#1078 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Kada je biznis u pitanju - mrtav ozbiljan. :)

A kad je biznis u pitanju, uvijek gledam dugorocno. Nisam tipicni Bosanac koji gleda kako da sutra udupla paru i prikolje vola za po kile mesa. Ovim tempom gubljenja kadra, KCUS i Sveucilisna u Mostaru vec za 3 do 5 godina nece imati kadra da pokriju dobar dio klinika, i tu vidim priliku.

Isto ce se desiti i u Tuzli, ali u manjem obimu, pogotovo ako na vrijeme pocnemo "posudjivati" unosne pacijente s drugih centara... Prije svega ljude koji mogu priustiti lijecenje po komercijalnoj osnovi, jer nece da krepu u Sarajevu ili Mostaru. :)
ne možeš baš sve da znaš i da u svemu budeš stručnjak
Zavisi od mjerila.

Ako me poredis sa strukom, onda ne - ne mogu sve znati i biti strucnjak.

Ako me poredis sa SDA kadrom - onda moram i jesam... Jer nisam mentalno retardiran. :)
Heller

#1079 Re: Sebija All about

Post by Heller »

Alfons Kauders wrote: Zavisi od mjerila.

Ako me poredis sa SDA kadrom - onda moram i jesam... Jer nisam mentalno retardiran. :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Haris.ba wrote:
GeeTnT wrote:Struktura sektora zdravstva u FBiH se sastoji od 11 ministarstava zdravstva (10 kantonainih i 1 federalno), 11 zavoda za zdravstveno osiguranje (10 kantonainih i 1 Federalni zavod Zdravstvenog osiguranja i reosiguranja) i 11 zavoda za javno zdravstvo (10 kantonaInih i 1 federalno).
Mreža davalaca zdravstvenih usluga se sastoji od 280 javnih i 333 privatnih ustanova (uključujući i apoteke) sa ukupno 23.477 uposlenih, od kojih je 3.271 doktora medicine, 511 doktora stomatologije, 260 farmaceuta, 11.183 medicinskih sestara/tehničara, 286 stručnih suradnika u zdravstvu i 7.606 nemedicinskog osoblja.
http://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.PHYS.ZS

Austrija ima 4.8 doktora na 1000 stanovnika, Belgija 3, BiH 1.8, Bugarska 3.8, Hrvatska 2.8, Njemačka 3.8, Izrael 3.3., Crna Gora 2, Slovenija 2.5, Amerika 2.5, EU prosje 3.5.

Nije ova brojnost pokazatelj kvalitete. Sve te države imaju svoje probleme u zdravstvu. I različiti su sistemi. Ali, mislim da ovo je jedan važan pokazatelj. Jer ljudski faktor je ogroman u branši zdravstva.
Za 10-ak godina cemo bit na nivou Izraela, dok djeca uglednih SDAovaca dobiju svoje diplome

Pjesma o Seki

seln

#1080 Re: Sebija All about

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
Onda si nepodoban. :D
JThomas

#1081 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

sad će ganićev privatni fakultet i te brojke dovesti u red...
palermo

#1082 Re: Sebija All about

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:
palermo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Kada je biznis u pitanju - mrtav ozbiljan. :)

A kad je biznis u pitanju, uvijek gledam dugorocno. Nisam tipicni Bosanac koji gleda kako da sutra udupla paru i prikolje vola za po kile mesa. Ovim tempom gubljenja kadra, KCUS i Sveucilisna u Mostaru vec za 3 do 5 godina nece imati kadra da pokriju dobar dio klinika, i tu vidim priliku.

Isto ce se desiti i u Tuzli, ali u manjem obimu, pogotovo ako na vrijeme pocnemo "posudjivati" unosne pacijente s drugih centara... Prije svega ljude koji mogu priustiti lijecenje po komercijalnoj osnovi, jer nece da krepu u Sarajevu ili Mostaru. :)
ne možeš baš sve da znaš i da u svemu budeš stručnjak
Zavisi od mjerila.

Ma naravno druže, uopšte u to ne sumnjam.
Jedina intencija moga posta je bila da naglasim da se ti zajebavaš. Jednostavno da netko od neiskusnijih forumaša ne bi pomislio da ti to ozbiljno ili da je tvoj prethodni post čak blizu neke istine.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1083 Re: Sebija All about

Post by Chmoljo »

sizifinho wrote:Na ustrb plata doktora? Nisam te najbolje skontao, izvini.
na uštrb ogromne javne potrošnje čija je svrha hranjenje stranačkih vojnika.
Heller

#1084 Re: Sebija All about

Post by Heller »

Mislim da sam vidio Sebilju danas al oko nje nije bilo oreola ni svjetlosti, tako da vjerovatno nije bila ona.
manekenka u penziji

#1085 Re: Sebija All about

Post by manekenka u penziji »

Nisam u toku sa ovim desavanjima, ali maloprije mi na FB-u iskoči ovo:

http://zurnal.info/novost/20227/ko-nema ... u-sarajevu

Je li ovo tačno? Mislim, svašta se piše... Je li ovo zaista istina?
dulekrele

#1086 Re: Sebija All about

Post by dulekrele »

REFORME SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Ko nema hiljadu maraka ne može operisati karcinom u Sarajevu!
Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.

Ahmed Valjevčić ima rak pluća, ovjerenu zdravstvenu knjižicu i uredno zdravstveno osiguranje. Ima borački staž, penzionerski karton i penziju od 350 maraka. Sve je to nedovoljno da bi bio operisan na Kliničkom centru Sarajevo.
“Nemam hiljadu maraka”, žali se Valjevčić koji je na Kliničkom centru proveo sedamnaest dana čekajući operaciju.

Osamnaesti dan dobio je otpusno pismo u kojem piše: “pozivajući se na dopis broj 0203-48312 od 11.11. 2016. godine obavezni smo upoznati pacijenta sa stanjem da ZZO KS ne pokriva troškove POTROŠNOG MATERIJALA NEOPHODNOG ZA OPERATIVNI ZAHVAT, te da iz toga proističe OBAVEZA PACIJENTA DA UČESTVUJE U FINANSIRANJU DIJELA TROŠKOVA KOJI SE ODNOSI NA POTROŠNI MATERIJAL”.

“To je oko hiljadu maraka. Prvo je bilo 1500, pa su smanjili na hiljadu. Nemam taj novac i, uz svu dobru volju mojih doktora, oni me ne mogu operisati. Sve je to došlo s vrha”, kaže Ahmed.

PACIJENTI PODREĐENI UŠTEDAMA

U otpusnom pismu, Ahmedovi ljekari su se upravo pozvali na dokument “s vrha”. U novembru ove godine, generalna direktorica Sebija Izetbegović poslala je svim klinikama Kliničkog centra Sarajevo obavijest u kojem je navela da pacijenti sami trebaju da finansiraju troškove “potrošnog materijala”.

“Potrebno je da prije prijema pacijenata na operativni zahvat istog upoznate sa materijalom koji se finansira od strane njegovog osiguranja, i sa materijalom koji ne pokriva osiguranje pacijenta, te prednostima i nedostacima istog, i ukoliko je pacijent saglasan da SAM FINANSIRA TROŠAK, neophodno je da PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA UPLATI AKONTATIVNO IZNOS NAVEDENOG POTROŠNOG MATERIJALA. Klinika treba da šifrira taj materijal i uputi pacijenta na jednu od blagajni KCUS-a”, piše u svom dopisu generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ove odredbe, međutim, odnose se na pacijente s područja Kantona Sarajevo, jer svi drugi kantoni djelimično ili u potpunosti snose troškove za svoje pacijente. Izetbegovićeva se u svom dopisu navodi da je ZZO i menadžment ranije upozoravao ljekare, ali da se tih upozorenja ljekari nisu pridržavali.

“Ta upozorenja se nisu poštovala, jer su pacijenti bili na prvom mjestu. Sada je sve, pa i zdravlje pacijenata podređeno navodnim uštedama Kliničkog centra Sarajevo, kako bi generalna direktorica Izetbegović mogla reći da je uspješan menadžer”, pojašnjava jedan od ljekara sa Kliničkog centra Sarajevo.

Kako saznaje Žurnal, najmanje dva pacijenta (M.H. i M.A.) proteklih su dana uplatili više od hiljadu maraka da bi bili operisani na Kliničkom centru Sarajevo, iako oba pacijenta posjeduju uredno zdravstveno osiguranje. Jedan od navedenih pacijenata se čak morao kreditno zadužiti kako bi mogao pokriti troškove svoje operacije.

“Ja se ne mogu ni zadužiti. Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.

ZAUZIMANJE LJEKARSKE KOMORE

A dok pacijente otpuštaju zbog toga što nemaju novca, generalna direktorica KCUS-a svu svoju energiju usmjerila je na novi pokušaj zauzimanja Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Za 24. januar, na Kliničkom centru bit će održana “vanredna skupština Ljekarske komore” koju su zakazali ljekari bliski generalnoj direktorici, profesorici, doktorici, prvoj državnoj dami i stvarnoj vladarici sarajevskog zdravstva – Sebiji Izetbegović.
Poštovani čitaoci,
obavještavamo vas da je penzioner Ahmed Valjevčić, zahvaljujući dobrim ljudima, uspio obezbijediti sredstva neophodna za operaciju karcinoma.
Zahvaljujemo svima koji su nas kontaktirali sa željom da pomognu.

Redakcija Žurnala
ultima_palabra

#1087 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

Image
Image
Pomalo i liče :D
Alfons Kauders

#1088 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

http://ba.n1info.com/a130054/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
Preko 18.000 operacija u opštoj anesteziji urađeno je ove godine u UKC Tuzla što je za 700 operacija više nego prošle godine. Jedini je centar u državi koji izvodi brojne složene operativne zahvate i radi na konstantnoj edukaciji novog kadra i povećanju novih procedura što donosi i finansijsku dobit.

Preko 3 miliona pregleda i usluga pacijenata ove godine obavljeno je u UKC Tuzla što je za 113.000 više nego prošle godine. Više od 40.000 liječilo se u ovoj ustanovi uz stručan kadar iz svih oblasti.
Nešad Hotić, direktor Ukc Tuzla

"Imali smo dovoljno kvalitetne opreme, lijekova, sanitetskog materijala i hrane za bolesnike, što je jako bitno. Smanjili smo dužinu ležanja sa 6,64 na 6,57 što je u okviru evropskih standarda", podsjeća Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla.

Tuzlanski centar jedini u državi radi uspješno endovaskularne tretmane arterije, aneurizme, tretiranje sten infarkta, implatanciju CRT aparata, hirurško liječenje patološke debljine. Ove godine urađena je 21 transplatacija bubrega, 18 koštane srži, šest rožnice i četiri jetre.

"Klinički centar Tuzla je definitvno lider u transplatacijskoj medicini. U 2016. godini uradili smo najviše transplatacija otkako se transplatacije rade u BiH, a sve eksplantacije radio je tim UKC-a Tuzl", dodao je Hotić.

Uprava UKC-a tvrdi da za razliku od drugih, nema masovnog odliva kadra kao ni trenutna dugovanja državi jer su se sredstva trošila pametno iako su evidentni milionski dugovi otprije.

"Ne uštede u smislu kvaliteta zdravstvenih usluga, već uštede u smislu rasipanja. Vrlo racionolanog trošenja sredstava. Uspjeli smo povećati broj usluga, ali ne i troškove. Kao u svojoj kući, domaćinski, obezbjediti sredstva", istakla je Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla.

Kroz 80 posto donatorskih sredstava urađeni su brojni projekti prošle godine. Naredni planovi su otvaranje operativnog bloka Klinike za dječije bolesti i otvaranje centra za dojku. Kao priznanje za sve postignute uspjehe, UKC Tuzla je proglašen najboljim zdravstvenim centrom u BiH, a to su odlučili sami građani.
Nekima je prioritet da skoluju kadar, cak i za izvoz... A nekima da se petak pretvori u neradni dan za budzetske uhljebe (ko fol za dzumu - ako se nadje iko dovoljno glup da u to povjeruje).

Rezultati su u savrsenom skladu s prioritetima ova dva klinicka centra i univerziteta. :)
VjecitiStudent

#1089 Re: Sebija All about

Post by VjecitiStudent »

manekenka u penziji wrote:Nisam u toku sa ovim desavanjima, ali maloprije mi na FB-u iskoči ovo:

Istina :(
Put do najbolje menađerice je popločan mrtvim ljudima.
dulekrele

#1090 Re: Sebija All about

Post by dulekrele »

Alfons Kauders wrote:http://ba.n1info.com/a130054/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
Preko 18.000 operacija u opštoj anesteziji urađeno je ove godine u UKC Tuzla što je za 700 operacija više nego prošle godine. Jedini je centar u državi koji izvodi brojne složene operativne zahvate i radi na konstantnoj edukaciji novog kadra i povećanju novih procedura što donosi i finansijsku dobit.

Preko 3 miliona pregleda i usluga pacijenata ove godine obavljeno je u UKC Tuzla što je za 113.000 više nego prošle godine. Više od 40.000 liječilo se u ovoj ustanovi uz stručan kadar iz svih oblasti.

"Imali smo dovoljno kvalitetne opreme, lijekova, sanitetskog materijala i hrane za bolesnike, što je jako bitno. Smanjili smo dužinu ležanja sa 6,64 na 6,57 što je u okviru evropskih standarda", podsjeća Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla.

Tuzlanski centar jedini u državi radi uspješno endovaskularne tretmane arterije, aneurizme, tretiranje sten infarkta, implatanciju CRT aparata, hirurško liječenje patološke debljine. Ove godine urađena je 21 transplatacija bubrega, 18 koštane srži, šest rožnice i četiri jetre.

"Klinički centar Tuzla je definitvno lider u transplatacijskoj medicini. U 2016. godini uradili smo najviše transplatacija otkako se transplatacije rade u BiH, a sve eksplantacije radio je tim UKC-a Tuzl", dodao je Hotić.

Uprava UKC-a tvrdi da za razliku od drugih, nema masovnog odliva kadra kao ni trenutna dugovanja državi jer su se sredstva trošila pametno iako su evidentni milionski dugovi otprije.

"Ne uštede u smislu kvaliteta zdravstvenih usluga, već uštede u smislu rasipanja. Vrlo racionolanog trošenja sredstava. Uspjeli smo povećati broj usluga, ali ne i troškove. Kao u svojoj kući, domaćinski, obezbjediti sredstva", istakla je Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla.

Kroz 80 posto donatorskih sredstava urađeni su brojni projekti prošle godine. Naredni planovi su otvaranje operativnog bloka Klinike za dječije bolesti i otvaranje centra za dojku. Kao priznanje za sve postignute uspjehe, UKC Tuzla je proglašen najboljim zdravstvenim centrom u BiH, a to su odlučili sami građani.
Nekima je prioritet da skoluju kadar, cak i za izvoz... A nekima da se petak pretvori u neradni dan za budzetske uhljebe (ko fol za dzumu - ako se nadje iko dovoljno glup da u to povjeruje).

Rezultati su u savrsenom skladu s prioritetima ova dva klinicka centra i univerziteta. :)
Likovati zato sto je bolje u Tuzli nego u Sarajevu je poprilicno bijedno s obzirom da je zdravlje gradana u pitanju.
Alfons Kauders

#1091 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

dulekrele wrote:
Alfons Kauders wrote:http://ba.n1info.com/a130054/Vijesti/Vi ... u-BiH.html

Likovati zato sto je bolje u Tuzli nego u Sarajevu je poprilicno bijedno s obzirom da je zdravlje gradana u pitanju.
Ti isti gradjani su svjesno, ciste savjesti, izabrali neke druge prioritete.

Njima nije stalo do vlastitog zdravlja i zdravlja svoje djece, cistog zraka, vode... Njima, ne meni, vec njima... Stoga ne vidim zasto mi pokusavas nabiti neki guilt trip?

Dobili su tacno ono sto su izabrali, pa i te kritike uputi na pravu adresu - gradjanima Sarajeva koji su izabrali vlast.
dulekrele

#1092 Re: Sebija All about

Post by dulekrele »

Ja nisam nikoga od ovih kretena izabrao. Pa sta cemo onda. Ali ti je supacka prica sto me ne cudi s obzirom da si iz grada soli da se nasladujes zato sto tuzlanski klinicki centar radi bolje od sarajevskog zahvaljujuci jednom mediokritetu i kretenu sebiji. Ovo nasladivanje dovoljno govori o tebi.
dulekrele

#1093 Re: Sebija All about

Post by dulekrele »

-
seln

#1094 Re: Sebija All about

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:

Svaka cast!

Jos da im je Sebija direktorica, gdje bi im bio kraj...
Alfons Kauders

#1095 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

dulekrele wrote:Ja nisam nikoga od ovih kretena izabrao. Pa sta cemo onda. Ali ti je supacka prica sto me ne cudi s obzirom da si iz grada soli da se nasladujes zato sto tuzlanski klinicki centar radi bolje od sarajevskog zahvaljujuci jednom mediokritetu i kretenu sebiji. Ovo nasladivanje dovoljno govori o tebi.
Ne radi samo klinicki centar, vec i javni prevoz, vodovod, grijanje i tako jos neke sitnice (manje vise sve).

Nije da se nesto nasladjujem, ali mi jeste drago sto gradjani Sarajeva konacno pocinju uvidjati problem sa konstantnim glasanjem za SDA.
manekenka u penziji

#1096 Re: Sebija All about

Post by manekenka u penziji »

VjecitiStudent wrote:
manekenka u penziji wrote:Nisam u toku sa ovim desavanjima, ali maloprije mi na FB-u iskoči ovo:

Istina :(
Put do najbolje menađerice je popločan mrtvim ljudima.

A mi ćemo naravno svi pognute glave to trpiti i sutiti.

Pa dokle više?
Ja sam prva za proteste!
Prije dvije godine sam bila trudna i radila raznorazne testove na račun osiguranja, oni sad nemaju reagens ni za sta!

Ljuta sam, pa pišem zbrda-zdola, ali ovo ako prešutimo treba nas kolektivno uništiti kao narod, a već su krenuli.
seln

#1097 Re: Sebija All about

Post by seln »

manekenka u penziji wrote:

Hocete. Naravno da hocete.
I kada postane jos gore, trpit cete i to.
Jer se vlast mijenja na izborima. Jer svaki narod ima vlast koju zasluzuje.
Alfons Kauders

#1098 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:

A SDA prije 3 mjeseca dobila... wait for it... 317,000 glasova

Dakle, narod zaista ZNA :)
seln

#1099 Re: Sebija All about

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:

A SDA prije 3 mjeseca dobila... wait for it... 317,000 glasova

Dakle, narod zaista ZNA :)
Ko znO, znO... ko ne znO sebi, ne znO ni od drugog.

Image
VjecitiStudent

#1100 Re: Sebija All about

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
dulekrele wrote:Ja nisam nikoga od ovih kretena izabrao. Pa sta cemo onda. Ali ti je supacka prica sto me ne cudi s obzirom da si iz grada soli da se nasladujes zato sto tuzlanski klinicki centar radi bolje od sarajevskog zahvaljujuci jednom mediokritetu i kretenu sebiji. Ovo nasladivanje dovoljno govori o tebi.
Ne radi samo klinicki centar, vec i javni prevoz, vodovod, grijanje i tako jos neke sitnice (manje vise sve).

Nije da se nesto nasladjujem, ali mi jeste drago sto gradjani Sarajeva konacno pocinju uvidjati problem sa konstantnim glasanjem za SDA.
Puni nade da će biti drugačije, glasali su prošli put za njihovo lijevo krilo - SDP, pa su dobili od šake do lakta.
Post Reply