Naslovnica wrote:Znam ja vrlo dobro šta je zakon, a šta su NEBULOZNE mjere. Ti nikako da skontaš da mjera par-nepar ne može napraviti nikakvu razliku, pogotovu ne na ovom nivou zagađenja, i da u istu ravan stavlja vlasnike automobila koji imaju euro 6 normu, električna auta, lpg i one koji su prodali katalizatore, sipaju ložuku i nemaju nikakvu normu!Milenkov buraz wrote:A zašto bih ja ispaštao da ti ne poštuješ jednu od mjera kojim bi moglo svima biti bolje?Naslovnica wrote:Razumiješ li ti da ja sa svojim automobilom manje zagađujem okolinu nego neko ko ispuši kutiju cigareta dnevno.
Zašto bih ja ispaštao?! Ja i moje auto nismo problem zagađenja.
Btw. Vozim i ja vozilo Euro 5 kategorije ali sutra ću ga ostaviti ako se izda mjera par/nepar. Ti nikako da skontaš a to je problem u našem društvu da ti kao pojedinac nisi iznad zakona i mejra kojima može svima biti bolje. Zar je to tako teško?
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
Nero Histrion
#1076 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Matzan
#1077 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti. 
-
Naslovnica
#1078 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ali, što je najzanimljivije, desiće se ono što se desilo i prije dvije godine - uvesti će par/nepar, sutra će da puhne lagani vjetrić i vlast će slavodobitno da likuje, kako su oni, tobože, uveli prave mjere i da je smanjenje zagađenja upravo zahvaljujući njima!

-
TheGodfather001
#1079 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prijedlog mjera i radnji:
1. obustaviti nastavu u svim školskim i visokoškolskim ustanovama
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar
-
Nero Histrion
#1080 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Samo budale mogu na to nasjet, a moglo bi tako nekako i bit. Vjest je Konakovic, i ne samo on, govornik pa ce ubijediti ljude da je bijelo crno, a crno bijelo, I svi ce se divit.Naslovnica wrote:Ali, što je najzanimljivije, desiće se ono što se desilo i prije dvije godine - uvesti će par/nepar, sutra će da puhne lagani vjetrić i vlast će slavodobitno da likuje, kako su oni, tobože, uveli prave mjere i da je smanjenje zagađenja upravo zahvaljujući njima!
-
Milenkov buraz
#1081 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ti znaš šta je nebuloza, onaj zna bolje od doktora pa ne vakciniše dijete, onaj treći zna bolje od mehaničara pa izvadi DPF filter, četvrti zna bolje od geologa i urbanista pa sagradi kuću mimo propisa na klizištu i tako u krug. Svi znaju sve najbolje a mi zbog takvih nikako da živimo kao insani. Živio ti meni 100 godina sa takvim stavom.Naslovnica wrote:Znam ja vrlo dobro šta je zakon, a šta su NEBULOZNE mjere. Ti nikako da skontaš da mjera par-nepar ne može napraviti nikakvu razliku, pogotovu ne na ovom nivou zagađenja, i da u istu ravan stavlja vlasnike automobila koji imaju euro 6 normu, električna auta, lpg i one koji su prodali katalizatore, sipaju ložuku i nemaju nikakvu normu!Milenkov buraz wrote:A zašto bih ja ispaštao da ti ne poštuješ jednu od mjera kojim bi moglo svima biti bolje?Naslovnica wrote:Razumiješ li ti da ja sa svojim automobilom manje zagađujem okolinu nego neko ko ispuši kutiju cigareta dnevno.
Zašto bih ja ispaštao?! Ja i moje auto nismo problem zagađenja.
Btw. Vozim i ja vozilo Euro 5 kategorije ali sutra ću ga ostaviti ako se izda mjera par/nepar. Ti nikako da skontaš a to je problem u našem društvu da ti kao pojedinac nisi iznad zakona i mejra kojima može svima biti bolje. Zar je to tako teško?
Last edited by Milenkov buraz on 03/12/2018 22:07, edited 1 time in total.
-
Nero Histrion
#1082 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A sta je SDA uradila po tom pitanju do sad?Matzan wrote:Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti.
-
Milenkov buraz
#1083 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Matzan wrote:Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti.
- славянин
#1084 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da dodam za broj 6 1000km kazna za koristenje guma i slicnih zapaljivi stvari koje su opasne po zdravlje ! (jer nije tesko skontati da zut dim iz dimljaka nije od uglka sigurno).TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
7. dodajte...
-
Nero Histrion
#1085 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Valja tebe skontat sta govoris, matere mi, evo citam tri puta i ne kontam nista.Milenkov buraz wrote:
Ti znaš šta je nebuloza, onaj zna bolje od doktora pa ne vakciniše dijete, onaj treći zna bolje od mehaničara pa izvadi DPF filter, četvrti jezna bolje od geologa i urbanista pa sagradi kuću mimo propisa na kliozištu i tako u krug. Svi znaju sve najbolje a mi zbog takvih nikako da živimo kao insani. Živio ti meni 100 godina sa takvim stavom.
- hatemondays
#1086 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U zene mi komsija lozi gume vec godinama, svi ko fol gundjaju u mahali ali niko da ga prijavi eko policiji. Ovakav jedan lozac je gori od 100 trulih automobila, Uvesti zakon da se ovakvi hajvani kazne 5 hiljada pa lozi haveru. Znaju naplatiti kakvom privatniku kad mu inspekcija uleti hiljade a ne ove ubice zraka.Pitam punicu sto ga ne prijavite kaze ko ce se zavadjati sa komsilukom a frajer lozi gume ima deste godina.Bolje udisati govno samo nemoj se zamjeriti sa komsijom.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1087 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
7. dodajte...

ovako hiljade vozila sa pogrešnim oznakama euro 4 norme
na slici ovo nije fizički moguće
-
Naslovnica
#1088 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Uredu je jarane.
Pustićeš trulje da voze na ložuku, a zabraniti LPG i uber Euro normama da voze.
Pa jedna trulja bez katalizatora, na ložuku (takvih je najviše, pun pik onih koji otkupuju katalizatore, a krkani ih režu i prodaju) zagađuje više nego cijeli parking plinaša ili Euro 5-6 norma.
O čemu ja uopšte raspravljam sa nekim ko ne želi da razumije proste činjenice.?!
Pa jedna trulja bez katalizatora, na ložuku (takvih je najviše, pun pik onih koji otkupuju katalizatore, a krkani ih režu i prodaju) zagađuje više nego cijeli parking plinaša ili Euro 5-6 norma.
O čemu ja uopšte raspravljam sa nekim ko ne želi da razumije proste činjenice.?!
-
L u c i f e r
#1089 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zar jesam?Milenkov buraz wrote:pa dobro ti si svakako na državnoj jasli tako da za tebe nema zime, vama sa Bjelašnice u konzervama donose vazduh.L u c i f e r wrote:Par nepar...kifla opet u istoj demagoskoj supljoj
...![]()
Ne pada mi na pamet da na ovom otrovu idem pjeske na posao.
E hvalim te boze, konacno i meni da se posreci.
-
TheGodfather001
#1090 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To bi bio minimum za odgovorno lice u pravnom licu koje održava toplotne sisteme, a minimalno 10.000KM za pravno lice.славянин wrote:Da dodam za broj 6 1000km kazna za koristenje guma i slicnih zapaljivi stvari koje su opasne po zdravlje ! (jer nije tesko skontati da zut dim iz dimljaka nije od uglka sigurno).TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
7. dodajte...
-
sarlo
#1091 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
I Strucno tijelo koje ce reci sta je uzrok zagadjenja.
-
Milenkov buraz
#1092 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa eto zbog takvih ober stručnjaka i što svako sebi uzima za pravo da određuje šta je nebuloza a šta ne mi imamo problem. To što ti pominješ nije argument koji govori u tvoju korist. Po meni ako vlast donese mjeru koja može povoljno uticati na zagađenje tvoji privatni razlozi su izlišni. toliko od mene u ovoj diskusiji sa tobom. Sretno!Naslovnica wrote:Uredu je jarane.
- славянин
#1093 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima ali kad bi otisli gdje su kuce - i gdje ih najmanje pola lozi gdje stigne bili bi lansirani nogom u g**icu.sarlo wrote:Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
-
TheGodfather001
#1094 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jasno je meni to, ali gledajući u saobraćaju, otkako se primjenuje ova kategorizacija, 3 ciklusa su prošla tako da bi svako vozilo koje je REGISTROVANO u posljednje 3 godine, trebalo biti označeno bilo kakvom naljepnicom, dosad svako 3-4 auto nema nikakvu oznaku a mrtva lešina na cesti.mk ultra wrote:TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
7. dodajte...
ovako hiljade vozila sa pogrešnim oznakama euro 4 norme
na slici ovo nije fizički moguće
To je sve što treba strateški rješavati, ali treba početi sa neke tačke, pa ako se ovaj "zeleni", jbg, pusti ga...poslije njega imaš 5 vozila sa EURO 1, 2 ili 3 normom...
-
Naslovnica
#1095 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
Osnovna škola, heeej?!
-
TheGodfather001
#1096 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Obustaviti nastavu, to je imperativ...Naslovnica wrote:Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
- славянин
#1097 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovi sto bi probijali planine - ako probiju prema ilijasu imat ce sta i da videNaslovnica wrote:Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
-
Naslovnica
#1098 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne moraš biti stručnjak da bi dobio logičan i ispravan zaključak.Milenkov buraz wrote:Pa eto zbog takvih ober stručnjaka i što svako sebi uzima za pravo da određuje šta je nebuloza a šta ne mi imamo problem. To što ti pominješ nije argument koji govori u tvoju korist. Po meni ako vlast donese mjeru koja može povoljno uticati na zagađenje tvoji privatni razlozi su izlišni. toliko od mene u ovoj diskusiji sa tobom. Sretno!Naslovnica wrote:Uredu je jarane.
To što ti pišeš i tvrdiš može imati smisla jedino ako se zoveš Elmedin Konaković.
-
Milenkov buraz
#1099 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To se da riještii da vlasnici privatnih objekata moraju recimo izvršiti kategorizaciju ložišta, lupam sada, recimo I, II, II, IV. Oni koji zagađuju najviše dobiju kategoriju IV i tako redom. Onaj ko ne izvrši u roku od 12 mjeseci recimo ne može produžiti ličnu, registraciju...itd. E onda lijepo tim koji su pod kategorijom IV, i III nametneš opciju poreza ili opciju da uvede neki drugi sistem zagrijavanja objekta po nekim povoljnijim uslovima, pogotovo za kategorije stanovništva slabije kupovne moći.славянин wrote:Ima ali kad bi otisli gdje su kuce - i gdje ih najmanje pola lozi gdje stigne bili bi lansirani nogom u g**icu.sarlo wrote:Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
-
Nadzorna_ploca
#1100 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hajmo se ba svi kolektivno iseliti.
Ili graditi neki tromilionski grad pored Han Pijeska.
Ili graditi neki tromilionski grad pored Han Pijeska.