Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nero Histrion

#1076 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Naslovnica wrote:
Milenkov buraz wrote:
Naslovnica wrote:Razumiješ li ti da ja sa svojim automobilom manje zagađujem okolinu nego neko ko ispuši kutiju cigareta dnevno.
Zašto bih ja ispaštao?! Ja i moje auto nismo problem zagađenja.
A zašto bih ja ispaštao da ti ne poštuješ jednu od mjera kojim bi moglo svima biti bolje?

Btw. Vozim i ja vozilo Euro 5 kategorije ali sutra ću ga ostaviti ako se izda mjera par/nepar. Ti nikako da skontaš a to je problem u našem društvu da ti kao pojedinac nisi iznad zakona i mejra kojima može svima biti bolje. Zar je to tako teško?
Znam ja vrlo dobro šta je zakon, a šta su NEBULOZNE mjere. Ti nikako da skontaš da mjera par-nepar ne može napraviti nikakvu razliku, pogotovu ne na ovom nivou zagađenja, i da u istu ravan stavlja vlasnike automobila koji imaju euro 6 normu, električna auta, lpg i one koji su prodali katalizatore, sipaju ložuku i nemaju nikakvu normu!
:thumbup:
Matzan

#1077 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti. :|
Naslovnica

#1078 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ali, što je najzanimljivije, desiće se ono što se desilo i prije dvije godine - uvesti će par/nepar, sutra će da puhne lagani vjetrić i vlast će slavodobitno da likuje, kako su oni, tobože, uveli prave mjere i da je smanjenje zagađenja upravo zahvaljujući njima!
TheGodfather001

#1079 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

Prijedlog mjera i radnji:
1. obustaviti nastavu u svim školskim i visokoškolskim ustanovama
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar
Nero Histrion

#1080 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Naslovnica wrote:Ali, što je najzanimljivije, desiće se ono što se desilo i prije dvije godine - uvesti će par/nepar, sutra će da puhne lagani vjetrić i vlast će slavodobitno da likuje, kako su oni, tobože, uveli prave mjere i da je smanjenje zagađenja upravo zahvaljujući njima!
Samo budale mogu na to nasjet, a moglo bi tako nekako i bit. Vjest je Konakovic, i ne samo on, govornik pa ce ubijediti ljude da je bijelo crno, a crno bijelo, I svi ce se divit. :twisted:
Milenkov buraz

#1081 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote:
Milenkov buraz wrote:
Naslovnica wrote:Razumiješ li ti da ja sa svojim automobilom manje zagađujem okolinu nego neko ko ispuši kutiju cigareta dnevno.
Zašto bih ja ispaštao?! Ja i moje auto nismo problem zagađenja.
A zašto bih ja ispaštao da ti ne poštuješ jednu od mjera kojim bi moglo svima biti bolje?

Btw. Vozim i ja vozilo Euro 5 kategorije ali sutra ću ga ostaviti ako se izda mjera par/nepar. Ti nikako da skontaš a to je problem u našem društvu da ti kao pojedinac nisi iznad zakona i mejra kojima može svima biti bolje. Zar je to tako teško?
Znam ja vrlo dobro šta je zakon, a šta su NEBULOZNE mjere. Ti nikako da skontaš da mjera par-nepar ne može napraviti nikakvu razliku, pogotovu ne na ovom nivou zagađenja, i da u istu ravan stavlja vlasnike automobila koji imaju euro 6 normu, električna auta, lpg i one koji su prodali katalizatore, sipaju ložuku i nemaju nikakvu normu!
Ti znaš šta je nebuloza, onaj zna bolje od doktora pa ne vakciniše dijete, onaj treći zna bolje od mehaničara pa izvadi DPF filter, četvrti zna bolje od geologa i urbanista pa sagradi kuću mimo propisa na klizištu i tako u krug. Svi znaju sve najbolje a mi zbog takvih nikako da živimo kao insani. Živio ti meni 100 godina sa takvim stavom.
Last edited by Milenkov buraz on 03/12/2018 22:07, edited 1 time in total.
Nero Histrion

#1082 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Matzan wrote:Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti. :|
A sta je SDA uradila po tom pitanju do sad?
Milenkov buraz

#1083 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Milenkov buraz »

Matzan wrote:Ovo vam je kazna Božija, jer ste na pravdi Boga istjerali SDA iz vlasti. :|
:mrgreen: :thumbup:
славянин

#1084 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar
Da dodam za broj 6 1000km kazna za koristenje guma i slicnih zapaljivi stvari koje su opasne po zdravlje ! (jer nije tesko skontati da zut dim iz dimljaka nije od uglka sigurno).
Nero Histrion

#1085 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Milenkov buraz wrote:
Ti znaš šta je nebuloza, onaj zna bolje od doktora pa ne vakciniše dijete, onaj treći zna bolje od mehaničara pa izvadi DPF filter, četvrti jezna bolje od geologa i urbanista pa sagradi kuću mimo propisa na kliozištu i tako u krug. Svi znaju sve najbolje a mi zbog takvih nikako da živimo kao insani. Živio ti meni 100 godina sa takvim stavom.
Valja tebe skontat sta govoris, matere mi, evo citam tri puta i ne kontam nista. :?
hatemondays

#1086 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by hatemondays »

U zene mi komsija lozi gume vec godinama, svi ko fol gundjaju u mahali ali niko da ga prijavi eko policiji. Ovakav jedan lozac je gori od 100 trulih automobila, Uvesti zakon da se ovakvi hajvani kazne 5 hiljada pa lozi haveru. Znaju naplatiti kakvom privatniku kad mu inspekcija uleti hiljade a ne ove ubice zraka.Pitam punicu sto ga ne prijavite kaze ko ce se zavadjati sa komsilukom a frajer lozi gume ima deste godina.Bolje udisati govno samo nemoj se zamjeriti sa komsijom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1087 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

7. dodajte...
Image

ovako hiljade vozila sa pogrešnim oznakama euro 4 norme
na slici ovo nije fizički moguće
Naslovnica

#1088 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Uredu je jarane.
Pustićeš trulje da voze na ložuku, a zabraniti LPG i uber Euro normama da voze.
Pa jedna trulja bez katalizatora, na ložuku (takvih je najviše, pun pik onih koji otkupuju katalizatore, a krkani ih režu i prodaju) zagađuje više nego cijeli parking plinaša ili Euro 5-6 norma.
O čemu ja uopšte raspravljam sa nekim ko ne želi da razumije proste činjenice.?!
L u c i f e r

#1089 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by L u c i f e r »

Milenkov buraz wrote:
L u c i f e r wrote:Par nepar...kifla opet u istoj demagoskoj supljoj
... :roll:

Ne pada mi na pamet da na ovom otrovu idem pjeske na posao.
pa dobro ti si svakako na državnoj jasli tako da za tebe nema zime, vama sa Bjelašnice u konzervama donose vazduh. :mrgreen:
Zar jesam?

E hvalim te boze, konacno i meni da se posreci.
TheGodfather001

#1090 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

славянин wrote:
7. dodajte...
Da dodam za broj 6 1000km kazna za koristenje guma i slicnih zapaljivi stvari koje su opasne po zdravlje ! (jer nije tesko skontati da zut dim iz dimljaka nije od uglka sigurno).
To bi bio minimum za odgovorno lice u pravnom licu koje održava toplotne sisteme, a minimalno 10.000KM za pravno lice.
sarlo

#1091 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sarlo »

Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
I Strucno tijelo koje ce reci sta je uzrok zagadjenja.
Milenkov buraz

#1092 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote:Uredu je jarane.
Pa jedna trulja bez katalizatora, na ložuku (takvih je najviše, pun pik onih koji otkupuju katalizatore, a krkani ih režu i prodaju) zagađuje više nego cijeli parking plinaša ili Euro 5-6 norma.
O čemu ja uopšte raspravljam sa nekim ko ne želi da razumije proste činjenice.?!
Pa eto zbog takvih ober stručnjaka i što svako sebi uzima za pravo da određuje šta je nebuloza a šta ne mi imamo problem. To što ti pominješ nije argument koji govori u tvoju korist. Po meni ako vlast donese mjeru koja može povoljno uticati na zagađenje tvoji privatni razlozi su izlišni. toliko od mene u ovoj diskusiji sa tobom. Sretno!
славянин

#1093 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

sarlo wrote:Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
Ima ali kad bi otisli gdje su kuce - i gdje ih najmanje pola lozi gdje stigne bili bi lansirani nogom u g**icu.
TheGodfather001

#1094 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mk ultra wrote:
7. dodajte...
Image

ovako hiljade vozila sa pogrešnim oznakama euro 4 norme
na slici ovo nije fizički moguće
Jasno je meni to, ali gledajući u saobraćaju, otkako se primjenuje ova kategorizacija, 3 ciklusa su prošla tako da bi svako vozilo koje je REGISTROVANO u posljednje 3 godine, trebalo biti označeno bilo kakvom naljepnicom, dosad svako 3-4 auto nema nikakvu oznaku a mrtva lešina na cesti.
To je sve što treba strateški rješavati, ali treba početi sa neke tačke, pa ako se ovaj "zeleni", jbg, pusti ga...poslije njega imaš 5 vozila sa EURO 1, 2 ili 3 normom...
Naslovnica

#1095 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
TheGodfather001

#1096 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Naslovnica wrote:Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
Obustaviti nastavu, to je imperativ...
славянин

#1097 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

Naslovnica wrote:Pa samo krenite prema Zenici i gledajte u školske dimnjake. Vjerovatno se preko tendera nabavlja ugalj (najjeftiniji, naravno), loži hrabri ložač Mile, a iz dimnjaka suklja nešto žuto, smeđe, crveno, nešto užasno.
Osnovna škola, heeej?!
Ovi sto bi probijali planine - ako probiju prema ilijasu imat ce sta i da vide :lol: ima u kontru da sukne +200 tamo je jos gore :lol:
Naslovnica

#1098 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote:
Naslovnica wrote:Uredu je jarane.
Pa eto zbog takvih ober stručnjaka i što svako sebi uzima za pravo da određuje šta je nebuloza a šta ne mi imamo problem. To što ti pominješ nije argument koji govori u tvoju korist. Po meni ako vlast donese mjeru koja može povoljno uticati na zagađenje tvoji privatni razlozi su izlišni. toliko od mene u ovoj diskusiji sa tobom. Sretno!
Ne moraš biti stručnjak da bi dobio logičan i ispravan zaključak.
To što ti pišeš i tvrdiš može imati smisla jedino ako se zoveš Elmedin Konaković.
Milenkov buraz

#1099 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Milenkov buraz »

славянин wrote:
sarlo wrote:Ima li neka inspekcija koja se bavi ovim stvarima?
Ima ali kad bi otisli gdje su kuce - i gdje ih najmanje pola lozi gdje stigne bili bi lansirani nogom u g**icu.
To se da riještii da vlasnici privatnih objekata moraju recimo izvršiti kategorizaciju ložišta, lupam sada, recimo I, II, II, IV. Oni koji zagađuju najviše dobiju kategoriju IV i tako redom. Onaj ko ne izvrši u roku od 12 mjeseci recimo ne može produžiti ličnu, registraciju...itd. E onda lijepo tim koji su pod kategorijom IV, i III nametneš opciju poreza ili opciju da uvede neki drugi sistem zagrijavanja objekta po nekim povoljnijim uslovima, pogotovo za kategorije stanovništva slabije kupovne moći.
Nadzorna_ploca

#1100 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

Hajmo se ba svi kolektivno iseliti. :bih:
Ili graditi neki tromilionski grad pored Han Pijeska.
Post Reply