u testamentu jednog velikodostojnika CBprog321 wrote:@ivann,
Gdje su ti vinogradi i dvori ?
Da nisi sanjao?
a na dvoru CB su se redovno potpisivale državne povljelje
u testamentu jednog velikodostojnika CBprog321 wrote:@ivann,
Da nisi sanjao?
Postoji jedna istina a 3 lazi sad sto ti se palis na jednu od te 3 lazi je do tebe zar ne?animals wrote:Upravo ti to i govorim, ne zna se tacno sta se desavalo u zadnjem ratu, a da se zna nesto od prije 1500 god..nasa wrote:
Sad da ti ja kazem da nemamo bas toliko istina i da bi se ustvari mogli dogovoriti oko zajednicke jezgre ali da Srbi i Hrvati nece, da li bi mi vjerovao?
A jeste istina, oni zele da je mogu zvati srpskom i hrvatskom, da se udzbenici salju iz susjednih zemalja itd.Samo sto nazalos tobicni ljudi i dalje misle da mi jesmo neka odvojena 3 tijela koja su se razvijala zasevno pa da tako imaju i razlicitu historiju.
@ bata Upravo to.Uzmi npr. harac, da sad skupis sa svih strana price dobices istinu ali ako citas samo jednu onda dobijes djelomicnu sliku koja se predstavlja kao potpuna istina.Vrlo lako je manipulisati s tim...
i od obicni zastava, odosmo do ameba..
postoje istine tri, i tesko ce se u jednu sastaviti..
Ja se ne palim ni na jednu..BHCluster wrote:
Postoji jedna istina a 3 lazi sad sto ti se palis na jednu od te 3 lazi je do tebe zar ne?
Mi veze s zivotom nemamo zato nam i prodaju 3 price, sto prije shvatimo da nas pristup pricama iz proslosti/historiji je na nivou seoskih prica sa sjela, to bolje za nas.animals wrote:Upravo ti to i govorim, ne zna se tacno sta se desavalo u zadnjem ratu, a da se zna nesto od prije 1500 god..nasa wrote:
Sad da ti ja kazem da nemamo bas toliko istina i da bi se ustvari mogli dogovoriti oko zajednicke jezgre ali da Srbi i Hrvati nece, da li bi mi vjerovao?
A jeste istina, oni zele da je mogu zvati srpskom i hrvatskom, da se udzbenici salju iz susjednih zemalja itd.Samo sto nazalos tobicni ljudi i dalje misle da mi jesmo neka odvojena 3 tijela koja su se razvijala zasevno pa da tako imaju i razlicitu historiju.
@ bata Upravo to.Uzmi npr. harac, da sad skupis sa svih strana price dobices istinu ali ako citas samo jednu onda dobijes djelomicnu sliku koja se predstavlja kao potpuna istina.Vrlo lako je manipulisati s tim...
i od obicni zastava, odosmo do ameba..
postoje istine tri, i tesko ce se u jednu sastaviti..
Dobro si se opisao.animals wrote:Ja se ne palim ni na jednu..BHCluster wrote:
Postoji jedna istina a 3 lazi sad sto ti se palis na jednu od te 3 lazi je do tebe zar ne?
a sto pojedini vide trn u tudjem oku, a u svom ne vide balvan..
ja tu ne mogu pomoci..
Moglo bi se reci da se u doba dolaska Osmanlija poslozilo dosta stvari iz kojih je proizasao (i danas prezivio) tako izrazen prelazak na Islam u Bosni...nasa wrote:Taj koji ucio i tebe i njega ne zna ili zna a namjerno uzima sto zeli, po licnom nahodjenju.
Recimo da je CB bila specificna i da jeste njegovala taj nazovimo minimalizam, da se nije postavljala kao neprikosnoveni auteritet u svim sferama zivota vjernika itd.Sve zajedno pravi veliku razliku u odnosu na srednjovjekovnu pravoslavnu i katolikcku crkvu koje su u tom period na vrhuncu nametanja svoje volje.To jeste, naravno, i bitan razlog zasto u Bosni vjera nema ulogu kao u okruzenju.Cak i katolici i pravoslavni u Bosni su cesto slijedili praksu koja je bila suprotna crkvenim ucenjima te onda je i Crkva s vremeneom odustala od utjerivanja istih u "ispravnu vjeru".
To ce uciniti Bosnu pogodnijom za sirenje nove vjere, a moze biti da pripadnicima CB je islam u nekim pitanjima bio blizak, to je max.koji se moze reci.
Ali sve to cak i nije bitno jer znamo da su na islam prelazilii katolici i pravoslavni pa kako onda uopce moze biti presudna ta teorija o bliskosti CB s islamom,
Morate shvatiti da se tu nije krio jedan razlog vec su razlozi slojeviti te da je prica o CB bitna ali se nikako ne moze banalizirati i svesti iskljucivo na slicnost s islamom.
E, kada je hizo napisao ovakav post, mora da je sve krenulo kvragu.hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu
https://www.youtube.com/watch?v=KfyElc9KpXI
gospodo draga, slusajte, gledajte i ucite
ivannn wrote:u testamentu jednog velikodostojnika CBprog321 wrote:@ivann,
Da nisi sanjao?
a na dvoru CB su se redovno potpisivale državne povljelje
sumirprimus wrote:pitanje, jesul i bogumili zvizdali himnoj u dablinu???
Hizo, jeko ovaj djakalu?hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu
cyprus wrote:Kada govorimo o 1991. godini, grupa ljudi koja je radila na osmišljavanju nove zastave i grba, među kojima je i gospodin Zvonimir Bebek, imala je očito plemenitu namjeru, a rekao bih i da je uradila i dobar posao... Napravila je zastavu (tada) prihvatljivu za sve, koja ne vrijeđa nikoga, prema kojoj niko nije imao negativne emocije, koja je imala kakav-takav historijski korijen (iako stoji sve što sam napisao u prethodnom paragrafu), i koja je uz to sve bila i vizuelno privlačna...
Potom je uslijedio period 92-95, kada simbolika ljiljana ne samo da dobiva novu dimenziju, nego gotovo u potpunosti gubi prethodnu... Tada ljiljani prestaju biti simpatični srednjovjekovni simbol i postaju zastava pod kojom se krvarilo... Ali ne zastava pod kojom su krvarili svi Bosanci i Hercegovci... Tada ljiljani postaju zastava samo ''jedne strane''... Njen srednjovjekovni aspekt dobiva krajnji periferni značaj... Tako da je jasno zašto su nakon dejtonovskog rješenja ljiljani morali biti zamijenjeni, jednako kao i brojni drugi simboli širom svijeta koji su nestali sa promjenom političkih prilika... I ovdje su nove političke prilike donijele novu zastavu...
ugledni srpski istoricar, profesor i covjek od struke, potkovan podacima, zagovornik teze o srpstvu kao prapocetku svega...npr covjek dokazuje kako je svedski jezik nastao od srpskog...ukratko legenda cija predavanja svakako treba poslusati i procitati.Edin H. wrote:Hizo, jeko ovaj djakalu?hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu
hizo ramidovic wrote:ugledni srpski istoricar, profesor i covjek od struke, potkovan podacima, zagovornik teze o srpstvu kao prapocetku svega...npr covjek dokazuje kako je svedski jezik nastao od srpskog...ukratko legenda cija predavanja svakako treba poslusati i procitati.Edin H. wrote:Hizo, jeko ovaj djakalu?hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu
Lud je frajer ko (Biba) strujahizo ramidovic wrote:ugledni srpski istoricar, profesor i covjek od struke, potkovan podacima, zagovornik teze o srpstvu kao prapocetku svega...npr covjek dokazuje kako je svedski jezik nastao od srpskog...ukratko legenda cija predavanja svakako treba poslusati i procitati.Edin H. wrote:Hizo, jeko ovaj djakalu?hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu
A Tito americki Jevrej poljskog porijeklakakavdanakneiskustvu wrote:
a uz sve to zagovornik je teze da je i fidel castro srbin
Ovo ti je sustina Dejtona.beniciodeltoro wrote:![]()
Ni u jednoj drugoj državi na ovoj planeti ovo ne bi niko shvatio ozbiljno (da me pogrešno ne shvatiš, to ismajli se ne odnosi na tebe nego na nakaradni sistem) da se simbol odbrane države od rata morao mijenjati da ne povrijedi osjećanja agresora. Pod tom zastavom su itekako krvarili svi Bosanci i Hercegovci jer su oni dokazali da su uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najteže i oni su činili tu "jednu stranu" o kojoj pričaš jer ta "jedna strana" nisu Bošnjaci nego BH patriote i odbrana Bosne i Hercegovine. Pitam se koji simbol ima od tih brojnih širom svijeta o kojima govoriš da je bio simbol odbrane države od agresora da je se morao mijenjati?
Pitam se da li je zapadu toliko žao što smo preživjeli i opstali ili mi poput Bruce Willisa u the Sixth Sense koji još nije skontao da je mrtav nismo svjesni da smo i mi bili loši momci u ratu pa da se moramo jedni drugima prilagođavati. Ne razumijem jer dok jedna država koja je isto preživjela srpsku agresiju dobija zeleno svjetlo da svoje komšije protjera na traktorima a drugi narod koji je preživjeo genocid dobija novu državu na poklon mi moramo jednu zastavu koja je simbol odbrane države promijeniti da se agresor ne naljutisimbol koji nije na sebi imao niti jedno slovo koje je bilo kao R u vojske RS ili H u HVOu, niti je imao na sebi mjesec i zvijezdu niti je pisalo Allahu ekber.
Ta zastava je bila simbol za sve koji su pro-BiH, današnja zastava predstavlja za mene samo simbol unije 3 naroda od koje 2 naroda su uglavnom anti-BiH
Respekt i duboki naklon za napisano.beniciodeltoro wrote:cyprus wrote:Kada govorimo o 1991. godini, grupa ljudi koja je radila na osmišljavanju nove zastave i grba, među kojima je i gospodin Zvonimir Bebek, imala je očito plemenitu namjeru, a rekao bih i da je uradila i dobar posao... Napravila je zastavu (tada) prihvatljivu za sve, koja ne vrijeđa nikoga, prema kojoj niko nije imao negativne emocije, koja je imala kakav-takav historijski korijen (iako stoji sve što sam napisao u prethodnom paragrafu), i koja je uz to sve bila i vizuelno privlačna...
Potom je uslijedio period 92-95, kada simbolika ljiljana ne samo da dobiva novu dimenziju, nego gotovo u potpunosti gubi prethodnu... Tada ljiljani prestaju biti simpatični srednjovjekovni simbol i postaju zastava pod kojom se krvarilo... Ali ne zastava pod kojom su krvarili svi Bosanci i Hercegovci... Tada ljiljani postaju zastava samo ''jedne strane''... Njen srednjovjekovni aspekt dobiva krajnji periferni značaj... Tako da je jasno zašto su nakon dejtonovskog rješenja ljiljani morali biti zamijenjeni, jednako kao i brojni drugi simboli širom svijeta koji su nestali sa promjenom političkih prilika... I ovdje su nove političke prilike donijele novu zastavu...![]()
Ni u jednoj drugoj državi na ovoj planeti ovo ne bi niko shvatio ozbiljno (da me pogrešno ne shvatiš, to ismajli se ne odnosi na tebe nego na nakaradni sistem) da se simbol odbrane države od rata morao mijenjati da ne povrijedi osjećanja agresora. Pod tom zastavom su itekako krvarili svi Bosanci i Hercegovci jer su oni dokazali da su uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najteže i oni su činili tu "jednu stranu" o kojoj pričaš jer ta "jedna strana" nisu Bošnjaci nego BH patriote i odbrana Bosne i Hercegovine. Pitam se koji simbol ima od tih brojnih širom svijeta o kojima govoriš da je bio simbol odbrane države od agresora da je se morao mijenjati?
Pitam se da li je zapadu toliko žao što smo preživjeli i opstali ili mi poput Bruce Willisa u the Sixth Sense koji još nije skontao da je mrtav nismo svjesni da smo i mi bili loši momci u ratu pa da se moramo jedni drugima prilagođavati. Ne razumijem jer dok jedna država koja je isto preživjela srpsku agresiju dobija zeleno svjetlo da svoje komšije protjera na traktorima a drugi narod koji je preživjeo genocid dobija novu državu na poklon mi moramo jednu zastavu koja je simbol odbrane države promijeniti da se agresor ne naljutisimbol koji nije na sebi imao niti jedno slovo koje je bilo kao R u vojske RS ili H u HVOu, niti je imao na sebi mjesec i zvijezdu niti je pisalo Allahu ekber.
Ta zastava je bila simbol za sve koji su pro-BiH, današnja zastava predstavlja za mene samo simbol unije 3 naroda od koje 2 naroda su uglavnom anti-BiH

Od onoga što se događa u središtu svijeta obično su zanimljiviji i poučniji odjeci na periferiji.Sarajmen wrote:http://www.jergovic.com/sumnjivo-lice/z ... s-rusijom/
Tekst je fakticki pogresan, BH Fanaticosi su ispostovali irsku himnu, kao i minutu sutnje. Osoba koja je vikala Palestina nije bila ni blizu Fanaticosa koji su bilo na potpuno drugoj strani (uostalom koga zanima ima njegova slika na strani 16). Znaci radi se o simpatizeru tvrdih bosanskih crta lica u bijeloj trenerci. Nije nilo nikakvog arlaukanja, nego su irski navijaci izrazili negodovanje, ali pored povika Palestina, neko je uzviknuo "Sve se vraca, sve se placa". Da li radi o vec navedenom gospodinu ili drugoj osobi, nisam siguran.Banksy wrote:Od onoga što se događa u središtu svijeta obično su zanimljiviji i poučniji odjeci na periferiji.Sarajmen wrote:http://www.jergovic.com/sumnjivo-lice/z ... s-rusijom/
A povijest nas uči da su takvi odjeci po pravilu i krvaviji.
Dobar tekst, s par dobrih detalja, ali bez jasne poente, ili je ja nisam primjetila. Ili autor baš i nije želio da je jasno izrekne, zasad.
Kasnim malo sa odgovorom, ali evo:beniciodeltoro wrote:cyprus wrote:Kada govorimo o 1991. godini, grupa ljudi koja je radila na osmišljavanju nove zastave i grba, među kojima je i gospodin Zvonimir Bebek, imala je očito plemenitu namjeru, a rekao bih i da je uradila i dobar posao... Napravila je zastavu (tada) prihvatljivu za sve, koja ne vrijeđa nikoga, prema kojoj niko nije imao negativne emocije, koja je imala kakav-takav historijski korijen (iako stoji sve što sam napisao u prethodnom paragrafu), i koja je uz to sve bila i vizuelno privlačna...
Potom je uslijedio period 92-95, kada simbolika ljiljana ne samo da dobiva novu dimenziju, nego gotovo u potpunosti gubi prethodnu... Tada ljiljani prestaju biti simpatični srednjovjekovni simbol i postaju zastava pod kojom se krvarilo... Ali ne zastava pod kojom su krvarili svi Bosanci i Hercegovci... Tada ljiljani postaju zastava samo ''jedne strane''... Njen srednjovjekovni aspekt dobiva krajnji periferni značaj... Tako da je jasno zašto su nakon dejtonovskog rješenja ljiljani morali biti zamijenjeni, jednako kao i brojni drugi simboli širom svijeta koji su nestali sa promjenom političkih prilika... I ovdje su nove političke prilike donijele novu zastavu...![]()