BRUKA U DUBLINU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ivannn

#1076 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by ivannn »

prog321 wrote:@ivann,

Gdje su ti vinogradi i dvori ?
Da nisi sanjao? :-D
u testamentu jednog velikodostojnika CB
a na dvoru CB su se redovno potpisivale državne povljelje
BHCluster

#1077 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by BHCluster »

animals wrote:
nasa wrote:

Sad da ti ja kazem da nemamo bas toliko istina i da bi se ustvari mogli dogovoriti oko zajednicke jezgre ali da Srbi i Hrvati nece, da li bi mi vjerovao?

A jeste istina, oni zele da je mogu zvati srpskom i hrvatskom, da se udzbenici salju iz susjednih zemalja itd.Samo sto nazalos tobicni ljudi i dalje misle da mi jesmo neka odvojena 3 tijela koja su se razvijala zasevno pa da tako imaju i razlicitu historiju.

@ bata Upravo to.Uzmi npr. harac, da sad skupis sa svih strana price dobices istinu ali ako citas samo jednu onda dobijes djelomicnu sliku koja se predstavlja kao potpuna istina.Vrlo lako je manipulisati s tim...
Upravo ti to i govorim, ne zna se tacno sta se desavalo u zadnjem ratu, a da se zna nesto od prije 1500 god..
i od obicni zastava, odosmo do ameba..
postoje istine tri, i tesko ce se u jednu sastaviti..
Postoji jedna istina a 3 lazi sad sto ti se palis na jednu od te 3 lazi je do tebe zar ne?
animals

#1078 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by animals »

BHCluster wrote:

Postoji jedna istina a 3 lazi sad sto ti se palis na jednu od te 3 lazi je do tebe zar ne?
Ja se ne palim ni na jednu..
a sto pojedini vide trn u tudjem oku, a u svom ne vide balvan..
ja tu ne mogu pomoci..
nasa

#1079 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by nasa »

animals wrote:
nasa wrote:

Sad da ti ja kazem da nemamo bas toliko istina i da bi se ustvari mogli dogovoriti oko zajednicke jezgre ali da Srbi i Hrvati nece, da li bi mi vjerovao?

A jeste istina, oni zele da je mogu zvati srpskom i hrvatskom, da se udzbenici salju iz susjednih zemalja itd.Samo sto nazalos tobicni ljudi i dalje misle da mi jesmo neka odvojena 3 tijela koja su se razvijala zasevno pa da tako imaju i razlicitu historiju.

@ bata Upravo to.Uzmi npr. harac, da sad skupis sa svih strana price dobices istinu ali ako citas samo jednu onda dobijes djelomicnu sliku koja se predstavlja kao potpuna istina.Vrlo lako je manipulisati s tim...
Upravo ti to i govorim, ne zna se tacno sta se desavalo u zadnjem ratu, a da se zna nesto od prije 1500 god..
i od obicni zastava, odosmo do ameba..
postoje istine tri, i tesko ce se u jednu sastaviti..
Mi veze s zivotom nemamo zato nam i prodaju 3 price, sto prije shvatimo da nas pristup pricama iz proslosti/historiji je na nivou seoskih prica sa sjela, to bolje za nas.
Kompleksna je to prica da bi ti lako objasnila ali ni blizu recimo Hrvati iz Zagreba ne uce historiju kao oni u Mostaru iako je manje vise ista podloga/udzbenici.Stvar je u pristupu i kontekstu i naravno onom cemu se daje znacaj kada trazis povratnu informaciju plus niti je bilo niti ce biti isto Hrvat u Zagrebu i Hrvat u Sirokom ...
Zato nasa historija ostaje samo polygon za nacionalno i vjersko manipulisanje i ne odgovara gotovo niti jednom zahtjevu modernog obrazovanja.
Istina u toj prici nije ni povod ni cilj, ona je nebitna.
BHCluster

#1080 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by BHCluster »

animals wrote:
BHCluster wrote:

Ja se ne palim ni na jednu..
a sto pojedini vide trn u tudjem oku, a u svom ne vide balvan..
ja tu ne mogu pomoci..
Dobro si se opisao.
hizo ramidovic

#1081 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by hizo ramidovic »

ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu

https://www.youtube.com/watch?v=KfyElc9KpXI

gospodo draga, slusajte, gledajte i ucite
klixoris

#1082 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by klixoris »

nasa wrote:Taj koji ucio i tebe i njega ne zna ili zna a namjerno uzima sto zeli, po licnom nahodjenju.

Recimo da je CB bila specificna i da jeste njegovala taj nazovimo minimalizam, da se nije postavljala kao neprikosnoveni auteritet u svim sferama zivota vjernika itd.Sve zajedno pravi veliku razliku u odnosu na srednjovjekovnu pravoslavnu i katolikcku crkvu koje su u tom period na vrhuncu nametanja svoje volje.To jeste, naravno, i bitan razlog zasto u Bosni vjera nema ulogu kao u okruzenju.Cak i katolici i pravoslavni u Bosni su cesto slijedili praksu koja je bila suprotna crkvenim ucenjima te onda je i Crkva s vremeneom odustala od utjerivanja istih u "ispravnu vjeru".
To ce uciniti Bosnu pogodnijom za sirenje nove vjere, a moze biti da pripadnicima CB je islam u nekim pitanjima bio blizak, to je max.koji se moze reci.

Ali sve to cak i nije bitno jer znamo da su na islam prelazilii katolici i pravoslavni pa kako onda uopce moze biti presudna ta teorija o bliskosti CB s islamom,

Morate shvatiti da se tu nije krio jedan razlog vec su razlozi slojeviti te da je prica o CB bitna ali se nikako ne moze banalizirati i svesti iskljucivo na slicnost s islamom.
Moglo bi se reci da se u doba dolaska Osmanlija poslozilo dosta stvari iz kojih je proizasao (i danas prezivio) tako izrazen prelazak na Islam u Bosni...
Teren za Osmanlije i sirenje Islama su (nesvjesno) pripremili i posljednji bosanski vladari. Posebno Stjepan Tomasevic, kojem je Vatikan obecao pomoc u odbrani od Osmanlija, pod uslovom da se Bosna ocisti od "hereticke" Crkve bosanske... U tom procesu, prvo su pociscene njene vodje i predstavnici (djedovi, starci, gosti Crkve bosanske).... Obicni ljudi tako ostavljeni bez vjerskog vodstva... Treba uzeti u obzir da je stanovnistvo bilo uglavnom nepismeno, obicni ljudi i zemljoradnici, kojima su oci bile uprte u te ljude, a sad ih odjednom vise nema ko voditi... Sa druge strane, katolicka crkva jos uvijek slaba i nedovoljno rasirena da u potpunosti preuzme vodstvo od, do tada dominirajuce, Crkve bosanske... Za to je trebalo vremena, a vremena nema - Osmanlije vec na vratima... Stigli i zatekli Bosnu u nekom religijskom vakumu... Vecina stanovnistva bez vodstva u vjeri, crkva im u rasulu... Tajming za okupaciju nije mogao biti bolji....Dalje se desilo se sto se desilo... Kad na sve dodamo i neke slicnosti CB i Islama, prava u drustvu koja su dolazila prelaskom na Islam, uspjeh masovnog prelaska je zagarantovan !
A prelazak ? Zbog svega sto se desavalo - prakticno bezbolan...

U nasem slucaju, potrefile se Osmanlije i Islam... Da nas nisu okupirale Osmanlije, vjerovatno bi zazivjela katolicka crkva i Bosna bi danas bila vecinom katolicka... Da nas je tada okupirao neko ko siri Budizam, bila bi vecinom budisticka.... itd itd :mrgreen:
Hakiz

#1083 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Hakiz »

hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu

E, kada je hizo napisao ovakav post, mora da je sve krenulo kvragu.
prog321

#1084 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by prog321 »

ivannn wrote:
prog321 wrote:@ivann,

Gdje su ti vinogradi i dvori ?
Da nisi sanjao? :-D
u testamentu jednog velikodostojnika CB
a na dvoru CB su se redovno potpisivale državne povljelje

Ejjs, u testamentu. :-)
Gdje su zidovi, barem temelji ? Molim ime i adresu takve lokacije?
Ne mozes dati jer ne postoji. Bogomolje CB su bile drvene konstrukcije , iako pripadnici te crkve jesu cesto pocivali na dvorima vladara.
kakavdanakneiskustvu

#1085 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by kakavdanakneiskustvu »

sumirprimus wrote:pitanje, jesul i bogumili zvizdali himnoj u dablinu???
:thumbup:
uglavnomja

#1086 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by uglavnomja »

dok je omlaTine kojoj je vaznija (frizirana) istorija od buducnosti, troglava azbaha ne treba da brine.
Edin H.

#1087 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Edin H. »

hizo ramidovic wrote:ja sam vec odavno prestao vjerovati svojim ocima i usima i apsolutno vjerujem samo jednom strucnjaku svjetskog glasa - jovanu dereticu

Hizo, jeko ovaj djakalu? :D
beniciodeltoro

#1088 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by beniciodeltoro »

cyprus wrote:Kada govorimo o 1991. godini, grupa ljudi koja je radila na osmišljavanju nove zastave i grba, među kojima je i gospodin Zvonimir Bebek, imala je očito plemenitu namjeru, a rekao bih i da je uradila i dobar posao... Napravila je zastavu (tada) prihvatljivu za sve, koja ne vrijeđa nikoga, prema kojoj niko nije imao negativne emocije, koja je imala kakav-takav historijski korijen (iako stoji sve što sam napisao u prethodnom paragrafu), i koja je uz to sve bila i vizuelno privlačna...

Potom je uslijedio period 92-95, kada simbolika ljiljana ne samo da dobiva novu dimenziju, nego gotovo u potpunosti gubi prethodnu... Tada ljiljani prestaju biti simpatični srednjovjekovni simbol i postaju zastava pod kojom se krvarilo... Ali ne zastava pod kojom su krvarili svi Bosanci i Hercegovci... Tada ljiljani postaju zastava samo ''jedne strane''... Njen srednjovjekovni aspekt dobiva krajnji periferni značaj... Tako da je jasno zašto su nakon dejtonovskog rješenja ljiljani morali biti zamijenjeni, jednako kao i brojni drugi simboli širom svijeta koji su nestali sa promjenom političkih prilika... I ovdje su nove političke prilike donijele novu zastavu...
:-)
Ni u jednoj drugoj državi na ovoj planeti ovo ne bi niko shvatio ozbiljno (da me pogrešno ne shvatiš, to i :-) smajli se ne odnosi na tebe nego na nakaradni sistem) da se simbol odbrane države od rata morao mijenjati da ne povrijedi osjećanja agresora. Pod tom zastavom su itekako krvarili svi Bosanci i Hercegovci jer su oni dokazali da su uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najteže i oni su činili tu "jednu stranu" o kojoj pričaš jer ta "jedna strana" nisu Bošnjaci nego BH patriote i odbrana Bosne i Hercegovine. Pitam se koji simbol ima od tih brojnih širom svijeta o kojima govoriš da je bio simbol odbrane države od agresora da je se morao mijenjati?
Pitam se da li je zapadu toliko žao što smo preživjeli i opstali ili mi poput Bruce Willisa u the Sixth Sense koji još nije skontao da je mrtav nismo svjesni da smo i mi bili loši momci u ratu pa da se moramo jedni drugima prilagođavati. Ne razumijem jer dok jedna država koja je isto preživjela srpsku agresiju dobija zeleno svjetlo da svoje komšije protjera na traktorima a drugi narod koji je preživjeo genocid dobija novu državu na poklon mi moramo jednu zastavu koja je simbol odbrane države promijeniti da se agresor ne naljuti :zid: simbol koji nije na sebi imao niti jedno slovo koje je bilo kao R u vojske RS ili H u HVOu, niti je imao na sebi mjesec i zvijezdu niti je pisalo Allahu ekber.
Ta zastava je bila simbol za sve koji su pro-BiH, današnja zastava predstavlja za mene samo simbol unije 3 naroda od koje 2 naroda su uglavnom anti-BiH
hizo ramidovic

#1089 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by hizo ramidovic »

Edin H. wrote:

ugledni srpski istoricar, profesor i covjek od struke, potkovan podacima, zagovornik teze o srpstvu kao prapocetku svega...npr covjek dokazuje kako je svedski jezik nastao od srpskog...ukratko legenda cija predavanja svakako treba poslusati i procitati.
kakavdanakneiskustvu

#1090 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by kakavdanakneiskustvu »

hizo ramidovic wrote:
Edin H. wrote:

ugledni srpski istoricar, profesor i covjek od struke, potkovan podacima, zagovornik teze o srpstvu kao prapocetku svega...npr covjek dokazuje kako je svedski jezik nastao od srpskog...ukratko legenda cija predavanja svakako treba poslusati i procitati.

a uz sve to zagovornik je teze da je i fidel castro srbin
Edin H.

#1091 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Edin H. »

hizo ramidovic wrote:
Edin H. wrote:

Lud je frajer ko (Biba) struja :D

Edin H.

#1092 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Edin H. »

kakavdanakneiskustvu wrote:

a uz sve to zagovornik je teze da je i fidel castro srbin
A Tito americki Jevrej poljskog porijekla :D

Marti Artisari je trazio da se baci atomska bomba na Beograd.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1093 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by _BataZiv_0809 »

beniciodeltoro wrote: :-)
Ni u jednoj drugoj državi na ovoj planeti ovo ne bi niko shvatio ozbiljno (da me pogrešno ne shvatiš, to i :-) smajli se ne odnosi na tebe nego na nakaradni sistem) da se simbol odbrane države od rata morao mijenjati da ne povrijedi osjećanja agresora. Pod tom zastavom su itekako krvarili svi Bosanci i Hercegovci jer su oni dokazali da su uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najteže i oni su činili tu "jednu stranu" o kojoj pričaš jer ta "jedna strana" nisu Bošnjaci nego BH patriote i odbrana Bosne i Hercegovine. Pitam se koji simbol ima od tih brojnih širom svijeta o kojima govoriš da je bio simbol odbrane države od agresora da je se morao mijenjati?
Pitam se da li je zapadu toliko žao što smo preživjeli i opstali ili mi poput Bruce Willisa u the Sixth Sense koji još nije skontao da je mrtav nismo svjesni da smo i mi bili loši momci u ratu pa da se moramo jedni drugima prilagođavati. Ne razumijem jer dok jedna država koja je isto preživjela srpsku agresiju dobija zeleno svjetlo da svoje komšije protjera na traktorima a drugi narod koji je preživjeo genocid dobija novu državu na poklon mi moramo jednu zastavu koja je simbol odbrane države promijeniti da se agresor ne naljuti :zid: simbol koji nije na sebi imao niti jedno slovo koje je bilo kao R u vojske RS ili H u HVOu, niti je imao na sebi mjesec i zvijezdu niti je pisalo Allahu ekber.
Ta zastava je bila simbol za sve koji su pro-BiH, današnja zastava predstavlja za mene samo simbol unije 3 naroda od koje 2 naroda su uglavnom anti-BiH
Ovo ti je sustina Dejtona.
sarajevo999999

#1094 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by sarajevo999999 »

Pitanje za upućenije: ako se raspadne EU hocemo li mi brisati zvjezdice?
sarajevo999999

#1095 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by sarajevo999999 »

beniciodeltoro wrote:
cyprus wrote:Kada govorimo o 1991. godini, grupa ljudi koja je radila na osmišljavanju nove zastave i grba, među kojima je i gospodin Zvonimir Bebek, imala je očito plemenitu namjeru, a rekao bih i da je uradila i dobar posao... Napravila je zastavu (tada) prihvatljivu za sve, koja ne vrijeđa nikoga, prema kojoj niko nije imao negativne emocije, koja je imala kakav-takav historijski korijen (iako stoji sve što sam napisao u prethodnom paragrafu), i koja je uz to sve bila i vizuelno privlačna...

Potom je uslijedio period 92-95, kada simbolika ljiljana ne samo da dobiva novu dimenziju, nego gotovo u potpunosti gubi prethodnu... Tada ljiljani prestaju biti simpatični srednjovjekovni simbol i postaju zastava pod kojom se krvarilo... Ali ne zastava pod kojom su krvarili svi Bosanci i Hercegovci... Tada ljiljani postaju zastava samo ''jedne strane''... Njen srednjovjekovni aspekt dobiva krajnji periferni značaj... Tako da je jasno zašto su nakon dejtonovskog rješenja ljiljani morali biti zamijenjeni, jednako kao i brojni drugi simboli širom svijeta koji su nestali sa promjenom političkih prilika... I ovdje su nove političke prilike donijele novu zastavu...
Respekt i duboki naklon za napisano.
piupiu

#1096 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by piupiu »

Šta reći? Napolju Treći svjetski ... a mi ovdje još o zastavama i srednjem vijeku ... dajte i meni tu travu ... :zrikav:

Image
perfekcionista1

#1097 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by perfekcionista1 »

jedan jedini navijac se cuje i od toga se pravi frka. Ma gonite se
Banksy

#1098 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Banksy »

Od onoga što se događa u središtu svijeta obično su zanimljiviji i poučniji odjeci na periferiji.
A povijest nas uči da su takvi odjeci po pravilu i krvaviji.

Dobar tekst, s par dobrih detalja, ali bez jasne poente, ili je ja nisam primjetila. Ili autor baš i nije želio da je jasno izrekne, zasad.
Edin H.

#1099 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by Edin H. »

Banksy wrote:
Od onoga što se događa u središtu svijeta obično su zanimljiviji i poučniji odjeci na periferiji.
A povijest nas uči da su takvi odjeci po pravilu i krvaviji.

Dobar tekst, s par dobrih detalja, ali bez jasne poente, ili je ja nisam primjetila. Ili autor baš i nije želio da je jasno izrekne, zasad.
Tekst je fakticki pogresan, BH Fanaticosi su ispostovali irsku himnu, kao i minutu sutnje. Osoba koja je vikala Palestina nije bila ni blizu Fanaticosa koji su bilo na potpuno drugoj strani (uostalom koga zanima ima njegova slika na strani 16). Znaci radi se o simpatizeru tvrdih bosanskih crta lica u bijeloj trenerci. Nije nilo nikakvog arlaukanja, nego su irski navijaci izrazili negodovanje, ali pored povika Palestina, neko je uzviknuo "Sve se vraca, sve se placa". Da li radi o vec navedenom gospodinu ili drugoj osobi, nisam siguran.
cyprus

#1100 Re: BRUKA U DUBLINU

Post by cyprus »

beniciodeltoro wrote:

Kasnim malo sa odgovorom, ali evo:

Prvo, apsolutno nije tačno da su svi Bosanci i Hercegovci stajali pod tom zastavom i krvarili... Mnogi Bosanci i Hercegovci su stajali i krvarili pod drugim zastavama, i ti to dobro znaš...

Drugo, nigdje nisam rekao da su tu ''jednu stranu'' činili isključivo Bošnjaci... To međutim opet ne znači da nije bilo više strana...

Treće, nijedna ''strana'' nije odnijela pobjedu... Potpisao se kompromisni mirovni sporazum, čija je posljedica između ostalog bila i promjena zastave... A pristat na mirovni sporazum, a ''ne priznavat'' njegove odredbe (kao što je pitanje zastave) je jednostavno princip ''jebat se, a da ti ne uđe''... Dakle, ili rat i ljiljani na jednoj strani ili mir i trokut na drugoj... Situacija vrlo jasna...

Četvrto, dobro kažeš ''simbol odbrane države''... Tačno tako, ljiljani su iz rata izašli kao simbol odbrane države... Sva ostala priča o višestoljetnom simbolu, historijskom utemeljenju, botanici, Tvrtku itd. je jedna velika šuplja... Ljiljani su tako popularni gotovo isključivo zato što su simbol odbrane države u periodu 1992-95... Ali, to nije simbol odbrane za svakoga... Jeste možda za tebe, za mene, za 99% Bošnjaka i pokoji procenat nebošnjaka, ali za jedan vrlo solidan i jak procenat Bosanaca i Hercegovaca je to neprijateljski simbol... Ono što je najvažnije u svemu - taj dio Bosanaca i Hercegovaca ima vrlo jaku političku poziciju koja im daje mogućnost da se pitaju o zastavi ove države...

Peto, to što su ljiljani inicijalno bili etnički neutralan simbol, ne znači da su to ostali... I aktuelna kiparska zastava je skrojena na način da bude neutralna, ali obzirom da su je prethodnih decenija koristili isključivo Grci, pri eventualnom budućem ujedinjenju tog ostrva (o čemu se sporadično pregovara), zastava će morati biti ponovo promijenjena, jer više nije tako neutralna kako je bila... Da se vratim naš primjer... Osim što su ljiljani u ratu izgubili svoju inicijalnu neutralnost, nakon rata su dodatno kontaminirani bošnjačkim nacionalizmom...

Šesto, kada odstraniš emocije iz ove priče i osloniš se isključivo na razum u diskusiji, ovo sve postaje vrlo jasno... To agresori, odbrana, historija, pravda, nepravda, ha bu... jednostavno ne pije vode kada se radi o politiciU ovim političkim uslovima ljiljani ne mogu biti zastava Bosne i Hercegovine... U nekim budućim ko zna...
Locked