...imam simpatije za Kurde, kao i za sve druge narode u borbi za svoje slobodarske ciljeve, ideale i opstanak, medjutim ovdje ne bi bila na odmet mala doza opreza, jer ne zaboravi da cilj 'zaduzivanja' nije da se dug vrati, nego vjecno drzanje duznika na 'uzdi'...a Kurdi su ovdje nekome debelo duzni...zapitajmo se da li ce vjerovnik ikada dozvoliti Kurdima vracanje duga?...bojim se da ne budu jos jace sredtvo manipulacije...Kikibombona wrote:I ja mislim da nece. Al ne zato sto su sirijske granice, ili bilo koje druge granice, nekakva svetost, vec zato sto je politicka situacija takva. Tesko da bi se velike sile mogle dogovoriti oko podjele drzave.gospodja profiterka wrote:Ne Kiki, ne može niko iz ovoga sukoba iznijeti niti kvadratni metar teritorija. Niko! To je imperativ i potpuno je nebitno ko će sve biti tužan zbog toga, feministi, mala djeca, cvijeće i drveće. Prvo mir, pa stabilnost, pa izbori, pa tek onda drugi procesi.
Ma nema šanse.
Medjutim, kakva ce Sirija nakon rata biti, to je veliko pitanje.
Kurdi su krvlju platili borbu za slobodu. Kakve su sanse da ce se oni razoruzati uz nadu da ih komsije nekad u buducnosti nece ponovo napasti, ugnjetavati, nipodastavati...?? Veoma male, skoro nikakve. Kakve su sanse da ce Damasku prepustiti resurse, naftna polja koja se nalaze tamo gdje su Kurdi apsolutna vecina, pa da opet cekaju hoce li im Arapi baciti mrvice?? Veoma male, skoro nikakve. Oni sada govore kako po prvi put imaju priliku biti na rukovodecim pozicijama, kako u skolama po prvi put uce kurdski jezik, kako raspolazu svojim resursima, kako imaju svoju vojsku i policiju za koju znaju da ce ih stititi... I da ponovo svoju sudbinu prepuste u ruke Arapa koji su im u historiji jebali majku kroz majku milion puta?? Nemoguce, nerealno.
Druzi? Slicna prica.
Suniti (njihovih sto frakcija), siiti, alaviti, krscani... nacionalizmi, vjerski fanatizmi... bla, bla...
Valja sve to zadovoljiti, sve strane pomiriti, pa onda pricati o ekonomiji i ostalim zivotnim pitanjima...
...drugo, ovako koloritnoj drzavi, kao sto je Sirija, sekulrarizam je pravi melem na ranu...stoga mislim da je sve one silne zrtve moguce opravdati samo i jedino onim drustveno politickim uredjenjem koje ce obuhvatiti najveci broj zadovoljnih Sirijaca, a to je, priznat ces, sekularizam...sve drugo bi bila suvisna fragmentacija drzave...