Sirija vol. 2

Locked
Kaligula I

#1076 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:
gospodja profiterka wrote:Ne Kiki, ne može niko iz ovoga sukoba iznijeti niti kvadratni metar teritorija. Niko! To je imperativ i potpuno je nebitno ko će sve biti tužan zbog toga, feministi, mala djeca, cvijeće i drveće. Prvo mir, pa stabilnost, pa izbori, pa tek onda drugi procesi.

Ma nema šanse.
I ja mislim da nece. Al ne zato sto su sirijske granice, ili bilo koje druge granice, nekakva svetost, vec zato sto je politicka situacija takva. Tesko da bi se velike sile mogle dogovoriti oko podjele drzave.

Medjutim, kakva ce Sirija nakon rata biti, to je veliko pitanje.

Kurdi su krvlju platili borbu za slobodu. Kakve su sanse da ce se oni razoruzati uz nadu da ih komsije nekad u buducnosti nece ponovo napasti, ugnjetavati, nipodastavati...?? Veoma male, skoro nikakve. Kakve su sanse da ce Damasku prepustiti resurse, naftna polja koja se nalaze tamo gdje su Kurdi apsolutna vecina, pa da opet cekaju hoce li im Arapi baciti mrvice?? Veoma male, skoro nikakve. Oni sada govore kako po prvi put imaju priliku biti na rukovodecim pozicijama, kako u skolama po prvi put uce kurdski jezik, kako raspolazu svojim resursima, kako imaju svoju vojsku i policiju za koju znaju da ce ih stititi... I da ponovo svoju sudbinu prepuste u ruke Arapa koji su im u historiji jebali majku kroz majku milion puta?? Nemoguce, nerealno.

Druzi? Slicna prica.

Suniti (njihovih sto frakcija), siiti, alaviti, krscani... nacionalizmi, vjerski fanatizmi... bla, bla...

Valja sve to zadovoljiti, sve strane pomiriti, pa onda pricati o ekonomiji i ostalim zivotnim pitanjima...
...imam simpatije za Kurde, kao i za sve druge narode u borbi za svoje slobodarske ciljeve, ideale i opstanak, medjutim ovdje ne bi bila na odmet mala doza opreza, jer ne zaboravi da cilj 'zaduzivanja' nije da se dug vrati, nego vjecno drzanje duznika na 'uzdi'...a Kurdi su ovdje nekome debelo duzni...zapitajmo se da li ce vjerovnik ikada dozvoliti Kurdima vracanje duga?...bojim se da ne budu jos jace sredtvo manipulacije...
...drugo, ovako koloritnoj drzavi, kao sto je Sirija, sekulrarizam je pravi melem na ranu...stoga mislim da je sve one silne zrtve moguce opravdati samo i jedino onim drustveno politickim uredjenjem koje ce obuhvatiti najveci broj zadovoljnih Sirijaca, a to je, priznat ces, sekularizam...sve drugo bi bila suvisna fragmentacija drzave...
Kikibombona

#1077 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Broj poginulih u današnjem ruskom masakru u gradu Tarik Es-Sed u sirijskoj pokrajini Dera popeo se na 10.Jedna od poginulih je i djevojčica Lejmar Husein Ta'ani ( ليمار حسين طعاني)

Djevojčica Lejmar koja je jedna od deset poginulih nakon današnjeg ruskog bombardovanja Tarik Es-Seda:

Image
:(

Evo, ovo dijete je vaznije od granice, vjere, nacije... svega... :(

Slab sam na male djevojcice, skroz...
dragma
Vozim: Pješe

#1078 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote:Iran/SAA/Irak/Hezbollah grupe pokušavaju da napreduju na više mjesta.
Na jugu?

PS

Ljudi, daj pomozite... Nesto radim na laptopu i dok kucam mahinalno nesto pritisnem i rasirim prozor. Sada ne znam vratiti...
:lol: :lol: :kiss:
dragma

#1079 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:auuuu koji tekst od Roberta Fiska...
http://m.arabi21.com/story/874714/%D9%8 ... 8%AF%D8%A9

Kako se žestoko obrušio na zapad. Nimalo fine prognoze.

Također objasnio je uspjeh Isila, svoje neke ranije zablude po pitanju revolucija u Libiji, Tunisu, Egiptu, Siriji.

Dobarrrr....
Obavezno procitati :thumbup: :thumbup:
Sreća pa svi znamo arapski.. :-D
Challenger__

#1080 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

dragma wrote:Sreća pa svi znamo arapski.. :-D

:arrow: LINK
DuckZz

#1081 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

sarajevoxxxx wrote:Broj poginulih u današnjem ruskom masakru u gradu Tarik Es-Sed u sirijskoj pokrajini Dera popeo se na 10.Jedna od poginulih je i djevojčica Lejmar Husein Ta'ani ( ليمار حسين طعاني)

Djevojčica Lejmar koja je jedna od deset poginulih nakon današnjeg ruskog bombardovanja Tarik Es-Seda:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56AE709B
Da li sam loša osoba ako sam u ovom momentu pomislio samo na jednu stvar .....#PrayForReal
Last edited by DuckZz on 21/11/2015 23:26, edited 1 time in total.
Kikibombona

#1082 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kaligula I wrote: ...imam simpatije za Kurde, kao i za sve druge narode u borbi za svoje slobodarske ciljeve, ideale i opstanak, medjutim ovdje ne bi bila na odmet mala doza opreza, jer ne zaboravi da cilj 'zaduzivanja' nije da se dug vrati, nego vjecno drzanje duznika na 'uzdi'...a Kurdi su ovdje nekome debelo duzni...zapitajmo se da li ce vjerovnik ikada dozvoliti Kurdima vracanje duga?...bojim se da ne budu jos jace sredtvo manipulacije...
...drugo, ovako koloritnoj drzavi, kao sto je Sirija, sekulrarizam je pravi melem na ranu...stoga mislim da je sve one silne zrtve moguce opravdati samo i jedino onim drustveno politickim uredjenjem koje ce obuhvatiti najveci broj zadovoljnih Sirijaca, a to je, priznat ces, sekularizam...sve drugo bi bila suvisna fragmentacija drzave...
Bez sekularnog uredjenja drzava Sirija nema nikakvu sansu.

Da se razumijemo, Kurdi u Siriji nisu imali nijednu jedinu sepratisticku izjavu. Oni kazu 'mi smo prije svega Kurdi, ali smo i Sirijci'. Zalazu se za demokratsku i sekularnu Siriju u kojoj ce oni imati autonomiju na teritoriju gdje imaju vecinu. I to je to.

Ne bih se kladio da su se sirijski Kurdi kod nekoga zaduzili. Nekako mislim da ih zapad uzima kao svoje igrace bez ikakvog dogovora izmedju njih. To rade radi nekih svojih interesa. Kurdi se lavovski bore iako su daleko najslabije opremljeni od svih frakcija u Siriji i Iraku. Za sve se sami snalaze. Ameri su im nedavno iz zraka bacili ukupno 100 tona oruzja, ali radi Turske govore da su bacili Arapima. Nikakvu direktnu, posebno politicku pomoc za sada nisu imali. Zapad ignorise PYD i YPG, prave se da ne postoje, opet radi Turske, iako ih pomazu iz zraka. Za sada se sve svodi na pomoc iz zraka koja je istina znacajna.

Pripadnica YPJ, Rojda, koja je 14 jula ove godine poginula juzno od Kobanija

Image
Image

Gola bijeda. Ako se ne izbore za slobodu, to ce i ostati.

Kurdi u Iraku su se izborili pa nakon toga zive kao bogovi u odnosu na okruzenje.
dragma

#1083 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Challenger__ wrote:
dragma wrote:Sreća pa svi znamo arapski.. :-D

:arrow: LINK
:thumbup:
sarajevoxxxx

#1084 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Demonstracije sirijske opozicije iz Kafranbela nakon terorističkih napada u Parizu:

Image
Co0l

#1085 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:
Evo jedan od naivnih se pronasao :thumbup:

Ko spominje Erdogana :-)
Opsesija Sultanom level 1389. :D
Pa ko će uništiti one koje su stvorili USA i sateliti? USA? Izrael? Turska, KSA, Katar? LOL! Rusi (plus Iranci, Iračani, Sirijci, Hezbollah) će ih uništiti, sviđalo se to tebi i sličnima ili ne.

p.s.

Opsjednuti onom brkatom cionističkom budaletinom mogu biti samo oni koji u njemu vide "sultana", a ne oni koji ni pod razno nisu s njim impresionirani.
Stvorio ih je i Asad.Dio finansirajuci i organizujuci njihovo prebacivanje u Irak,dio svjesno pustajuci iz zatvora,dio terorisuci sopstveni narod do te mjere da pojedinci nisu nasli drugi izlaz.Teror stvara teror,to je uvijek tako bilo.To,prigodno,uvijek zaboravis.Vise je na njihovom stvaranju ucinio nego mnogi koje optuzujes.Naravno,da bi to priznao trebao bi biti barem malo principijelan.A dokazao si puno puta da to nisi.Tako da je izlisno i raspravljati o tome a i o ruskoj ulozi u njihovom 'unistavanju'.Sve to ne amnestira teroriste ISIL-a,naravno, ali barem govori da im Asad i njegov zlocinacki rezim nije niti moze biti kontrateza.

Ko god za Erdogana upotrijebi izraz 'Sultan' to cini iz zajebancije.Da nisi toliko opsjednut njime, to bi ti jasno bilo.
Kaligula I

#1086 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:

Turska se posteno srozala na globalnom planu. Doslo je do toga da svaki dan sa milion izjava prozivaju nekakav PYD, koji je jucer nastao, bez snage da ucine ista konkretno. A ucinili bi rado da mogu. Zalosni su.
...prije ce biti na lokalnom planu...oni jesu nekad bili globalni igrac, ali danas ne...to kazem zato da ne ispadne da su Turci puno 'pali' na globalnom planu...jedino sto im se moze zamjeriti jeste cinjenica da su prokockali dobru priliku da se na velika vrata vrate na svjetsku scenu...mozda upravo zbog toga, u zadnje vrijeme, i vuku vrlo lose poteze...panika ih spopala...usla voda u usi...
Kikibombona

#1087 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Asirci, MFS, koji se bore zajedno sa YPG

Image
Image
Image
Image
Image

Image

Uticaj kurdskog feminizma je evidentan. Sve vise zena iz razlicith etnickih i vjerskih skupina pronalazi inspiraciju u kurdskim borkinjama. Jedini dasak svjetlosti u sirjskom mraku.
General War

#1088 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Izgleda da ce malo plata kasnit kurdima :D

Iraq - Weapons and Money found in a German plane, Seized in Baghdad

Image

Image
Co0l

#1089 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

General War wrote:Syrian Observer group: Russian strikes killed more civilians than militants

The Russian Air Force conducted its first airstrike in Syrian at the end of September, and since then, "hundreds of airstrikes carried out by the Russian air force have killed 403 civilians, including 97 children and 69 women, and 381 fighters from Jabhat al- Nusra, IS, the rebel and Islamist factions," according to the Observatory.

Russian strikes in Syria have grown in intensity and scope following the Paris attacks, with Russian Defense Minister Sergei Shoigu saying on Friday that more than 600 rebels had been eliminated as a result of a cruise missile strike targeting Syria's Deir ez-Zour province. The Syrian observatory's figures are in clear contradiction to the observatory's figures.
Da,da,to je ta borba protiv ISIL-a.

Il,sto bi vrli analitiĆar rek'o-ko ce ih pobit ako Rusi nece...
zrakomlat

#1090 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:Demonstracije sirijske opozicije iz Kafranbela nakon terorističkih napada u Parizu:

Image
Ovi rastegnu neku posteljinu, a slova se kasnije dodaju pri uređivanju fotografije
Kikibombona

#1091 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kaligula I wrote:
Kikibombona wrote:

Turska se posteno srozala na globalnom planu. Doslo je do toga da svaki dan sa milion izjava prozivaju nekakav PYD, koji je jucer nastao, bez snage da ucine ista konkretno. A ucinili bi rado da mogu. Zalosni su.
...prije ce biti na lokalnom planu...oni jesu nekad bili globalni igrac, ali danas ne...to kazem zato da ne ispadne da su Turci puno 'pali' na globalnom planu...jedino sto im se moze zamjeriti jeste cinjenica da su prokockali dobru priliku da se na velika vrata vrate na svjetsku scenu...mozda upravo zbog toga, u zadnje vrijeme, i vuku vrlo lose poteze...panika ih spopala...usla voda u usi...
Namagarcili ih Amerikanci i druge zapadnjacke kurvestije! :lol: :lol: :lol: :lol:

Erdo kontao Asad ce biti gotov u rekordnom vremenskom periodu... Simpatizeri ihvanija na ovom forumu bili u transu ima par godina, prognozirali koliko je sedmica ostalo Asadu prije nego zavrsi na vjesalima ili sa motkom u guzici. Onaj degenerik Mursi pozvao na dzihad u Siriji. :D :D :D :D

Erdo konta. Opa, Libija. Opa, Egipat. Evo i Sirije, brzo ce to Ameri zavrsiti. Strateska dubina, ihvanijsko bratstvo. Onda lagano siriti uticaj dalje na islamski svijet...

Sultan i onaj njegov mis Davutoglu svakodnevno imali visestruke orgazme...

Kad onooooooo... oooooooooooooo... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ode Mursi

Libiju ne preuzese ihvanije

Dodje Sisi, Egipat postade zestoki protivnik AKP kartela

Uvalise im Ameri u Siriji. Izgleda da uopste nisu imali namjeru rusiti Asada :lol: :lol:

Dobise sirijski Kurdistan, pa umjesto da poklapaju islamski svijet, oni po cijeli dan pricaju o juce nastaloj kurdskoj vojsci u Siriji, na koju niko ziv nije racunao... za koju niko nije mislio da ce nastati...

Erdogan izjavljuje da Kurdi zele izaci na Mediteran!? :lol: :lol:

U Siriju stigose Rusi i Iranci da podrze Asada..

AKP je Tursku zavila u crno. Radi katastrofalne politike imat ce neprijatelje svuda oko sebe. :-) :-) :-) :-)

I na kraju imaju rat u vlastitoj drzavi.
Challenger__

#1092 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

To se zove - sam sebi zabiti do balčaka.

:pisnuo:
Kaligula I

#1093 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:
Kaligula I wrote: ...imam simpatije za Kurde, kao i za sve druge narode u borbi za svoje slobodarske ciljeve, ideale i opstanak, medjutim ovdje ne bi bila na odmet mala doza opreza, jer ne zaboravi da cilj 'zaduzivanja' nije da se dug vrati, nego vjecno drzanje duznika na 'uzdi'...a Kurdi su ovdje nekome debelo duzni...zapitajmo se da li ce vjerovnik ikada dozvoliti Kurdima vracanje duga?...bojim se da ne budu jos jace sredtvo manipulacije...
Bez sekularnog uredjenja drzava Sirija nema nikakvu sansu.

Da se razumijemo, Kurdi u Siriji nisu imali nijednu jedinu sepratisticku izjavu. Oni kazu 'mi smo prije svega Kurdi, ali smo i Sirijci'. Zalazu se za demokratsku i sekularnu Siriju u kojoj ce oni imati autonomiju na teritoriju gdje imaju vecinu. I to je to.

Ne bih se kladio da su se sirijski Kurdi kod nekoga zaduzili. Nekako mislim da ih zapad uzima kao svoje igrace bez ikakvog dogovora izmedju njih. To rade radi nekih svojih interesa. Kurdi se lavovski bore iako su daleko najslabije opremljeni od svih frakcija u Siriji i Iraku. Za sve se sami snalaze. Ameri su im nedavno iz zraka bacili ukupno 100 tona oruzja, ali radi Turske govore da su bacili Arapima. Nikakvu direktnu, posebno politicku pomoc za sada nisu imali. Zapad ignorise PYD i YPG, prave se da ne postoje, opet radi Turske, iako ih pomazu iz zraka. Za sada se sve svodi na pomoc iz zraka koja je istina znacajna.
...ali ova tvoja konstatacija je u koliziji s tvojom tvrdnjom da je Assad negativac i da nije vrijedan tih silnih sirijskih zrtava...dakle, ako se Assad bori za drustveno-politicko uredjenje koje nudi suzivot razlicitih religija, nacija, kultura, tradicija i obicaja onda je njegova borba opravdana i na pravom putu...no, kad je rijec o kalvariji sirijskog naroda tu uopste nije rijec o personi zvanoj Bashar Assad nego o principima za koju se on zalaze...ja vjerujem da bi Assad dobrovoljno odstupio sa predsjednicke funkcije kada bi dobio uvjeravanja da Sirija nastavlja tamo gdje je zastala 2011...

...odlicno, time su olaksali i sebi i Siriji...ali iskreno oni, kao i svi ostali Kurdi, sanjaju o svojoj jedinstvenoj drzavi...sto se mene tice i zasluzili su je...ovo je samo jedna od etapa ka tome cilju...ne bjesni Erdo bez razloga...

...bolje ti je... :D
nixon69

#1094 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Kikibombona wrote:Slab sam na male djevojcice, skroz...
Pedofilu :D
Cbrt i Savoxx su nakrofili. :D

Bez zezanja sad.Bila to djeca,zene,starci i svi ostali koji su nevino stradali u bilo kojem sukobu je zalosno.
Ali na zalost,vecinom nevini stradaju u slicnim situacijama.
Krivci se obicno izvuku i onda i dalje truju mozak drugima.
Man of steel

#1095 Re: Sirija vol. 2

Post by Man of steel »

@Kikibombona, tvoja naivnost je nevjerovatna.

Ti si kao kao zaljubljeni dječačić koji idealizira i sanja ženu koja je čitavom haustoru popušila kurac.

Ovako bi nekako opisao tvoju zaista iskrenu opsjednutost i zaluđenost Kurdima.
Kaligula I

#1096 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:Asirci, MFS, koji se bore zajedno sa YPG

Image
Image
Image
Image
Image

Image

Uticaj kurdskog feminizma je evidentan. Sve vise zena iz razlicith etnickih i vjerskih skupina pronalazi inspiraciju u kurdskim borkinjama. Jedini dasak svjetlosti u sirjskom mraku.
...@Kiki, da li te vise pali njihova ljepota ili hrabrost? ;-) :D ... dobre!!!...:thumbup:
nixon69

#1097 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Kaligula I wrote:...@Kiki, da li te vise pali njihova ljepota ili hrabrost? ;-) :D ... dobre!!!...:thumbup:
Hrabrost izaci pred kamere?
Pusti tu propagandu ba.
sarajevoxxxx

#1098 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Man of steel wrote:@Kikibombona, tvoja naivnost je nevjerovatna.

Ti si kao kao zaljubljeni dječačić koji idealizira i sanja ženu koja je čitavom haustoru popušila kurac.

Irancima dali, Amerima, Izraelu, Evropi, u zadnje vrijeme i sa Rusima dogovaraju. :-)
General War

#1099 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Kikibombona wrote:
Kaligula I wrote:
Kikibombona wrote:

Namagarcili ih Amerikanci i druge zapadnjacke kurvestije! :lol: :lol: :lol: :lol:

Erdo kontao Asad ce biti gotov u rekordnom vremenskom periodu... Simpatizeri ihvanija na ovom forumu bili u transu ima par godina, prognozirali koliko je sedmica ostalo Asadu prije nego zavrsi na vjesalima ili sa motkom u guzici. Onaj degenerik Mursi pozvao na dzihad u Siriji. :D :D :D :D

Erdo konta. Opa, Libija. Opa, Egipat. Evo i Sirije, brzo ce to Ameri zavrsiti. Strateska dubina, ihvanijsko bratstvo. Onda lagano siriti uticaj dalje na islamski svijet...

Sultan i onaj njegov mis Davutoglu svakodnevno imali visestruke orgazme...

Kad onooooooo... oooooooooooooo... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ode Mursi

Libiju ne preuzese ihvanije

Dodje Sisi, Egipat postade zestoki protivnik AKP kartela

Uvalise im Ameri u Siriji. Izgleda da uopste nisu imali namjeru rusiti Asada :lol: :lol:

Dobise sirijski Kurdistan, pa umjesto da poklapaju islamski svijet, oni po cijeli dan pricaju o juce nastaloj kurdskoj vojsci u Siriji, na koju niko ziv nije racunao... za koju niko nije mislio da ce nastati...

Erdogan izjavljuje da Kurdi zele izaci na Mediteran!? :lol: :lol:

U Siriju stigose Rusi i Iranci da podrze Asada..

AKP je Tursku zavila u crno. Radi katastrofalne politike imat ce neprijatelje svuda oko sebe. :-) :-) :-) :-)

I na kraju imaju rat u vlastitoj drzavi.
:-) :lol: :lol:

zrakomlat

#1100 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Man of steel wrote:@Kikibombona, tvoja naivnost je nevjerovatna.

:lol:
Locked