Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirza_15

#1076 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

mmaar wrote:
mirza_15 wrote: Tecni sapun - neka firma iz Kacuna (vjerovatno samo punjenje, ali nema veze)
Ne prepakuju, vec proizvode. Kupujem njihov sapun i sampon za kosu od koprive, koji je bolji i manje agresivan nego vecina onih skupih koje proizvode multinacionalni brendovi.
Imaju i oni Tahirovic samponi i gelovi za tusiranje od curekota i sl. Odlicni, samo malo da redizajniraju ambalazu.
Sada sam pogledao. "EZ" se zove ova firma iz Kacuna.
Trenutno trazim zamjenu za faks koji sam koristio. Cini se da nema nista od dite trenutno. Ne znam ima li jos neka alternativa? Ciji deterdzenti za ves masinu je moguca zamjena za faks? A kras isto moze da zaboravi na ono sto sam do sada kupovao: domacica, dorina, drugi slatkisi (zivotinjsko carstvo). I ledo sladoledi isto tako vozdra!
wolf07

#1077 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by wolf07 »

Leons wrote:Ovakve "akcije" i "kampanje" prikazuju svu inferiornost BH privrede. Kad strane konkurente ne mozes pobijediti na domacem trzistu - bojkotuj ih.

Mene samo interesuje kako vi ocekujete strane investicije u BiH ako necete strano da kupujete i kako ocekujete izvoz u strane zemlje, sta ako i tamo bojkotuju?
Logika ti je - niđe veze!!! Strane investicije sa kupovinom strane robe imaju veze koliko i Marko Kraljević sa aspirinom. Osim toga, do prije koji dan nikome nije na pamet padalo da priča o nekom bojkotu i sl., i gdje su te strane investicije, gdje je izvoz naših proizvoda u Hrvatsku? Od naše robe u Hrvatskoj je dobrodošla samo BH struja, oblovina, aluminij i sl. Nemoj slučajno da se usudimo i prodamo im kakav gotov proizvod, kakve naše cigare, pivo, vino, mlijeko, sir...... Jbt, nalazio sam travnički sir u SAD-u a u Hrvatsku ga ne možemo izvesti! I konačno, o kakvom ti bojkotu naših proizvoda vani pričaš kad nam uopšte ne dopuštaju da naš proizvod bilo kako izađe na to tržište.
wolf07

#1078 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by wolf07 »

tuitamo wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Bivši Merkator sadasnji Konzum u Ložioničkoj je cijeli dan PRAZAN, znači prazan, radi brza kasa samo. Tražio peglu za kosu djevojci, preskupe mi bile, odem do Binga na Pofalićima, ista Remington pegla za kosu 17 KM jeftinija, sve kase su pune , porodice sa djecom, uglavnom srce mi je bilo ko džamija, crkva, sinagoga, itd. :izet:

:bih: :bih: :bih:
Taj Bingo je pun jer je friško otvoren. Bio sam u subotu u oba marketa, Konzum je za taj Bingo premium radnja. Zašto? Bingo je prertpan robom, loše uređen, nabacan. Uživao sam u Interexu na toj lokaciji.

Po meni je bezveze prebacivati kupnju domaćeg na rat trgovačkih lanaca. Znate li koliko Konzum upošljava radnika u BiH??? Jel treba da propadne i da radnike uposli izrabljivač i plati 300KM mjesečno.

Idite u Konzum i kupite BH proizvod.
A kolika je to plata radnika u "Konzumu", oni kao bajagi nisu robovlasnici već plaćaju našu radnu snagu i više nego što vrijedi. Uozbilji se!
Leons

#1079 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

wolf07 wrote:
Leons wrote:Ovakve "akcije" i "kampanje" prikazuju svu inferiornost BH privrede. Kad strane konkurente ne mozes pobijediti na domacem trzistu - bojkotuj ih.

Mene samo interesuje kako vi ocekujete strane investicije u BiH ako necete strano da kupujete i kako ocekujete izvoz u strane zemlje, sta ako i tamo bojkotuju?
Logika ti je - niđe veze!!! Strane investicije sa kupovinom strane robe imaju veze koliko i Marko Kraljević sa aspirinom. Osim toga, do prije koji dan nikome nije na pamet padalo da priča o nekom bojkotu i sl., i gdje su te strane investicije, gdje je izvoz naših proizvoda u Hrvatsku? Od naše robe u Hrvatskoj je dobrodošla samo BH struja, oblovina, aluminij i sl. Nemoj slučajno da se usudimo i prodamo im kakav gotov proizvod, kakve naše cigare, pivo, vino, mlijeko, sir...... Jbt, nalazio sam travnički sir u SAD-u a u Hrvatsku ga ne možemo izvesti! I konačno, o kakvom ti bojkotu naših proizvoda vani pričaš kad nam uopšte ne dopuštaju da naš proizvod bilo kako izađe na to tržište.
Bravo. Razumijes se u ekonomiju ko Mara...
Pa s cim strane incesticije imaju veze ako ne sa kupovinom strane robe? Haha. Sa sirom? Sa planetama?
Valjda investira da zaradi :D

Nije jedino strano trziste Hrvatska. BiH je u deficitu sa svakim i to nema veze sa kupuj domace. A bojkot sam spomenuo onako hipoteticki kad bi svi tako radili citav svijet bi momentalno ekonomsku krizu dozivio.
mirza_15

#1080 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

Cekaj da vidim jesam li dobro skontao: Ako uveze robu u BiH da je proda to je investicija :shock:
kolegione

#1081 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Co0l wrote:
kolegione wrote:
Co0l wrote:
To sto navodis ama bas nikakve veze nema sa vijescu koju sam ja postavio.Imalo bi jedino da imas dokaze da je vijest lazna.Nikog ne zanima tvoj animozitet prema Turskoj,pogotovo sto nema veze sa temom.
Dokati ti da je istinit, nije agencijska vijest ako zanemarimo kakav je portal istina je da nije relevantan?
Jaro,bez uvrede,ali pises gluposti.
Ne pada mi na pamet da te ja ucim argumentovanju.
Vidi jaro ja kazem da nije istina da je TURSKA SPASILA Bosanske proizvodjace mlijeka i mlijecnih proizvoda i da je jedini izlaz da s*ebemo ovu zalbu i krenemo po pravim cijenama da prodajemo nase proizvode, drugo jos uvijek me nisi ubjedio da je to uopste istina kad ti nazoves Livanjsku mljekaru i budes pitao za kolicinu i cijenu znacemo istinu. :=) pozdrav
kolegione

#1082 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

mirza_15 wrote:Cekaj da vidim jesam li dobro skontao: Ako uveze robu u BiH da je proda to je investicija :shock:
To jeste investicija ako ima otvorenu podruznicu, a ako radi indirektni ili direktni izvoz onda je to klasicni izvoz. Konzum je direktna strana investicija Bosne i Hercegovine No1, to su zakoni ekonomije.

Ali i dalje je vazno naglasiti jednu stvar cije god da su investicije direktne strane (FDI) Turske Ruske Njemacke Hrvatske.
- Zeli da ima protok transfer novca iz podruznice ka centrali i obratno i pokusace da izbjegava poreze
- Zeli povrat na investiciju i dobit u centrali
- Kada se povlaci ostaju ljudi bez posla
kolegione

#1083 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

kolegione wrote:
mirza_15 wrote:Cekaj da vidim jesam li dobro skontao: Ako uveze robu u BiH da je proda to je investicija :shock:
To jeste investicija ako ima otvorenu podruznicu, a ako radi indirektni ili direktni izvoz onda je to klasicni izvoz. Konzum je direktna strana investicija Bosne i Hercegovine No1, to su zakoni ekonomije.

Ali i dalje je vazno naglasiti jednu stvar cije god da su investicije direktne strane (FDI) Turske Ruske Njemacke Hrvatske.
- Zeli da ima protok transfer novca iz podruznice ka centrali i obratno i pokusace da izbjegava poreze
- Zeli povrat na investiciju i dobit u centrali
- Kada se povlaci ostaju ljudi bez posla
P.S. Ne radim u konzumu i ne planiram mala plata :) hahahahaah
Kupujem u Bingu majke mi ali razmisljam ekonomski
mirza_15

#1084 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

Ma konzum je jedan veliki q. Kakva je bolan to investicija? Bio Mercator i DP, konzum kupio njih i to kao investicija? Jeste investicija u ubijanje konkurencije. Puno bi bolje bilo da Konzum nije tu "investirao".

Investicija je da dodjes i otvoris fabriku namjestaja. Pa zaposlis 200-300 radnika, pa stvaras novu vrijednost. Pa onda svima dobro.
mirza_15

#1085 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mirza_15 »

I ko ce ba ostati bez posla? Pa sutra kada bi se povukli taj prostor bi popunio neko drugi. Ti ljudi su vec radili u Mercatoru, DP-u. Ko zna. Mozda su neki bas zbog te "investicije" ostali bez posla. Megle je investicija. Konzum je sranje.
Co0l

#1086 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

kolegione wrote:
Co0l wrote: Jaro,bez uvrede,ali pises gluposti.
Ne pada mi na pamet da te ja ucim argumentovanju.
Vidi jaro ja kazem da nije istina da je TURSKA SPASILA Bosanske proizvodjace mlijeka i mlijecnih proizvoda i da je jedini izlaz da s*ebemo ovu zalbu i krenemo po pravim cijenama da prodajemo nase proizvode, drugo jos uvijek me nisi ubjedio da je to uopste istina kad ti nazoves Livanjsku mljekaru i budes pitao za kolicinu i cijenu znacemo istinu. :=) pozdrav
Nije niko ni rekao da je spasila bosanske proizvodjace mlijeka nego u tekstu pise da su otkupili kontingent livanjske mljekare namijenjen za izvoz.
Evo sad sam zvao mljekaru Livno,kazu da je istina 8)
JBT

#1087 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by JBT »

Kupujte SAMO domace. Dok se ne ispricaju. :evil:
suspect_zero

#1088 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by suspect_zero »

JBT wrote:Kupujte SAMO domace. Dok se ne ispricaju. :evil:

samo domaće :thumbup: a ono što nemamo u proizvodnji od bilo koga drugog samo od hrvata ne :D
VladaFBiH

#1089 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VladaFBiH »

pare dare samo pare wrote:
VladaFBiH wrote:
saiks wrote:
Franck kafa se pakuje/prži u Grudama i EAN je 385...
Znaci ako ovo i jeste istina, oni cine zestoki prekrsaj, varaju poresku a to je vrlo opasno. Ja bi ih prijavio odmah da sam na vasem mjestu, kada smo kod patriotizma :-D
pa i nisam baš siguran da je prekršaj jer 387 kod izdaje "udruženje GS1 BiH" http://www.gs1bih.com/about/Pregled/ a imaš i temu od tome http://forum.klix.ba/barkodovi-u-bih-t97286.html... na koji su naćin dobili ovo to je neka druga prića... uglavnom EAN kod ne znaći ništa u BiH :)
VladaFBiH

#1090 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VladaFBiH »

starii wrote:nije bitno u kojoj radnji cete kupiti, vazno je da kad kupujete kupite proizvod proizveden u bih..nek vam ne bude mrsko pogledati kod 387 i made in bih :bih:
puno je važnije da pogledate Made in BiH nego EAN jer 387 može stajati i na proizvodima iz Kine :)
VladaFBiH

#1091 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VladaFBiH »

mirza_15 wrote:
mmaar wrote:
mirza_15 wrote: Tecni sapun - neka firma iz Kacuna (vjerovatno samo punjenje, ali nema veze)
Ne prepakuju, vec proizvode. Kupujem njihov sapun i sampon za kosu od koprive, koji je bolji i manje agresivan nego vecina onih skupih koje proizvode multinacionalni brendovi.
Imaju i oni Tahirovic samponi i gelovi za tusiranje od curekota i sl. Odlicni, samo malo da redizajniraju ambalazu.
Trenutno trazim zamjenu za faks koji sam koristio. Cini se da nema nista od dite trenutno. Ne znam ima li jos neka alternativa? Ciji deterdzenti za ves masinu je moguca zamjena za faks? A kras isto moze da zaboravi na ono sto sam do sada kupovao: domacica, dorina, drugi slatkisi (zivotinjsko carstvo). I ledo sladoledi isto tako vozdra!
Dok Dita ne poćne praviti praškaste deterdžente nemaš nikakve alternative... osim u tečnim violeta (koji su btw. najskuplji)
JThomas

#1092 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by JThomas »

ne prepakuje EZ busovača (kaćuni), to je pravi domaći proizvod.
bumerangss

#1093 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by bumerangss »

Bojkot hrvatskim proizvodima! Samo domace :bih:
LeonardoAC

#1094 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by LeonardoAC »

mmaar wrote:Prije par sati udjoh u Konzum u BBI, jer nista drugo nije radilo u blizini i glavu dajem ako je bilo vise od 10 ljudi unutra, a pun grad i masa ljudi ispred onih standova na platou. Jos je taj konzum u samom centru grada, u šoping centru i na toj lokaciji bilo ko da otvori, bilo bi nadprosjecno prometno.
konzum na pofalićima - ista stvar...- izgleda da je počeo neki "silent boycott" :-D
Manu

#1095 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Manu »

Zašto sada stati! Mislim da bojkot treba proširiti i na Vatikan, khm:

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... udi-srpske

E moje zlatne ribice...
kox

#1096 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kox »

VladaFBiH wrote:
mirza_15 wrote:
mmaar wrote:
Dok Dita ne poćne praviti praškaste deterdžente nemaš nikakve alternative... osim u tečnim violeta (koji su btw. najskuplji)
Postoji i EZ-ov tečni deterdžent Lilla, mislim da je jeftiniji od Violetinog.
Leons

#1097 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

Gdje da kupujem ja kome su sve domace trgovine daleko?
probook

#1098 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by probook »

Kupujem uglavnom domaće ali sa forsiranjem Binga pretjerujete. Kada vlasnik toliko voli BiH i tako je dobar bla bla bal zašto radnicima ne da veće plate? Ima odakle jer svake godine ima ogromnu dobit. Ja ne znam ni jednog radnika u Bingu da je zadovoljan platom, nego svi rade zato što moraju i nemaju gdje drugo.
nosara

#1099 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

Manu wrote:Zašto sada stati! Mislim da bojkot treba proširiti i na Vatikan, khm:

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... udi-srpske

E moje zlatne ribice...
Dosadan si... :D
bumerangss

#1100 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by bumerangss »

probook wrote:Kupujem uglavnom domaće ali sa forsiranjem Binga pretjerujete. Kada vlasnik toliko voli BiH i tako je dobar bla bla bal zašto radnicima ne da veće plate? Ima odakle jer svake godine ima ogromnu dobit. Ja ne znam ni jednog radnika u Bingu da je zadovoljan platom, nego svi rade zato što moraju i nemaju gdje drugo.
Pa otvori ti tc pa daji radnicima po 1000km plate kad si toliko merhametli! :-)
Post Reply