Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#1076 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Previse ti ovo idealiziras. Sutra da ne mognu isplatiti platu svojim vojnicima oni bi je prvi zapalili. :mrgreen:
Ali Kemal

#1077 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Pa Srbin je i ovdje Bosanac, htio on to ili ne, samo je problem identificiranja sa drzavom :mrgreen: .
Pa, to pitamo - kako se nadje ljepilo da lijepi u BiH? Ne može se zalijepiti tako što svak vuče na svoju stranu.
BiH je generalno postavljena na krivim osnovama od samog pocetka, tj od vremena formiranja nacionalnih stranaka, koje su naravno po jakim uticajem vjerskih institucija itd temelji se nisu postavili kako treba i sada je kako je.
Ne može se porediti sa Amerikom iz više razloga, a jedan od najvažnijih je da poslije gradjanskog rata u 19 stoljecu nisu više ratovali na svojoj teritoriji.
U Bosni ili generalno Regionu treba još pedesetak godina mira, pa da se nadamo nečemu.
detroit-mercy

#1078 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Previse ti ovo idealiziras. Sutra da ne mognu isplatiti platu svojim vojnicima oni bi je prvi zapalili. :mrgreen:
Pa i Francuzima kad ne isplate plate, polupaju pola Pariza :mrgreen: , plata nema nista sa osjecajem pripadnosti jednoj naciji :mrgreen: . Za jugu se ne moze reci da je bila neka kokuz drzava pa njeni gradjani izabrase i gore ali da je nacija gdje treba :mrgreen: .
detroit-mercy

#1079 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Pa Srbin je i ovdje Bosanac, htio on to ili ne, samo je problem identificiranja sa drzavom :mrgreen: .
Pa, to pitamo - kako se nadje ljepilo da lijepi u BiH? Ne može se zalijepiti tako što svak vuče na svoju stranu.
BiH je generalno postavljena na krivim osnovama od samog pocetka, tj od vremena formiranja nacionalnih stranaka, koje su naravno po jakim uticajem vjerskih institucija itd temelji se nisu postavili kako treba i sada je kako je.
Ne može se porediti sa Amerikom iz više razloga, a jedan od najvažnijih je da poslije gradjanskog rata u 19 stoljecu nisu više ratovali na svojoj teritoriji.
U Bosni ili generalno Regionu treba još pedesetak godina mira, pa da se nadamo nečemu.
Procesi kolega, procesi :mrgreen: kao i nase dozivljavanje nacije.
Nekako su mi Crnogorci tu najvise odmakli :mrgreen: .
detroit-mercy

#1080 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Previse ti ovo idealiziras. Sutra da ne mognu isplatiti platu svojim vojnicima oni bi je prvi zapalili. :mrgreen:
Basic Pay

As of 2013, a private began with a pay grade of E-1 and basic pay of $1,402.20 per month for the first four months of service, increasing to $1,516.20 with the fifth month and remaining at this amount. After achieving pay grade E-2, a private earned $1,699.80 per month. An E-3 had the rank of private first class and earned between $1,787.40 and $2,014.80 per month. An E-4, or corporal, earned between $1,979.70 and $2,403.30 in monthly basic pay. A sergeant had a pay grade of E-5 and a pay range of $2,159.40 to $3,064.20. Staff sergeants had a pay grade of E-6 and monthly basic pay ranging from $2,357.10 to $3,650.70. At a pay grade of E-7, a sergeant first class earned between $2,725.20 and $4,897.80. A pay grade E-8 could be a first sergeant or a master sergeant, depending on the job, but regardless of title, the monthly basic pay ranged from $3,920.10 to $5,591.40. The top enlisted pay grade, E-9, represented either a sergeant major or command sergeant major and had a pay range of $4,788.90 to $7,435.20 per month.
Glede para, ako mislis da vojska zaradjuje neke pare :mrgreen: debelo se varas, mala je to lova, vise moze napravit konobarisuci :mrgreen: Nego dobiju dobre beneficije poslije :mrgreen: .
Fudo387

#1081 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Pa i Francuzima kad ne isplate plate, polupaju pola Pariza :mrgreen: , plata nema nista sa osjecajem pripadnosti jednoj naciji :mrgreen: . Za jugu se ne moze reci da je bila neka kokuz drzava pa njeni gradjani izabrase i gore ali da je nacija gdje treba :mrgreen: .
Pusti ti to, ovo na okupu drzi jak finansijski, policijski, vojni i ini aparat. Kad su nedavno u Fergusonu spalili grad, nisam vidio nikog da je tamo otisao i obratio se sa rijecima braco americka nije ovo cool sto radite, vec su im poslali nacionalnu gardu da ih dovede u suru. Tenkovima.
Dakle, nema para-nema patriotizma. :mrgreen:
detroit-mercy

#1082 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
Pusti ti to, ovo na okupu drzi jak finansijski, policijski, vojni i ini aparat. Kad su nedavno u Fergusonu spalili grad, nisam vidio nikog da je tamo otisao i obratio se sa rijecima braco americka nije ovo cool sto radite, vec su im poslali nacionalnu gardu da ih dovede u suru. Tenkovima.
Dakle, nema para-nema patriotizma. :mrgreen:
Ali niko od njih nije rekao ja nisam Amerikanac ili ovo treba da bude UK ili Kanada ili Francuska ili drzava Missouri :mrgreen: ili niko od njih nije tvrdio da ovaj nije pravi amerianac za razliku od ovoga. To su stvari unutar jedne nacije kojih imas svugdje, i naravno ja nigdje ne idealiziram samo gledam na proces jer smo i mi prolazili kroz slican proces od simoblike, himne, zastave i mnogih drugih stvari ali se nacinolno nismo lijepili za Jugo naciju :mrgreen: .
Fudo387

#1083 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Eto ovi se lijepe za americku naciju, pola Detroita podsjeca na Meksiko a druga polovica na Kandahar. :lol:
detroit-mercy

#1084 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Eto ovi se lijepe za americku naciju, pola Detroita podsjeca na Meksiko a druga polovica na Kandahar. :lol:
Kakve to veze ima i sa cime ili sa osjecajem za nacionalno. Karikiras jer se gubis sa tom pricom o parama i patriotizmu.
Evo ti Hrvatska za primjer, ekonomski rikavela, ne moze se reci da imaju vise para nego kad su bili u Jugi, mozda cak i manje ali pomeni im povratak u Jugu ili Jugo naciju pa ces vidjeti sta ce ti reci. Znaci da nisu pare, to sto ima suncokreta kojima pare odredjuju naciju je druga stvar :mrgreen:
Fudo387

#1085 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Cuj kakve veze to ima sa americkim patriotizmom sto novopeceni amerikanci iz Meksika u svojim kvartovima nemaju skoro pa nista sto bi te podsjecalo da si u AmerikU? :lol:
E jbg.
detroit-mercy

#1086 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Cuj kakve veze to ima sa americkim patriotizmom sto novopeceni amerikanci iz Meksika u svojim kvartovima nemaju skoro pa nista sto bi te podsjecalo da si u AmerikU? :lol:
E jbg.
Pitam te kakve veze ima sa bilo cime, dajem ti Hrvatsku za primjer.
I pricas o novopecenim amerikancima iz Mexica, velika razlika u odnosu na drugu ili trecu generaciju. Stalno ti promice ta nit o kojoj polemisemo, nije valjda toliko komplikovna subjekt :mrgreen: .
piupiu

#1087 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:Eto ovi se lijepe za americku naciju, pola Detroita podsjeca na Meksiko a druga polovica na Kandahar. :lol:
Kakve to veze ima i sa cime ili sa osjecajem za nacionalno. Karikiras jer se gubis sa tom pricom o parama i patriotizmu.
Evo ti Hrvatska za primjer, ekonomski rikavela, ne moze se reci da imaju vise para nego kad su bili u Jugi, mozda cak i manje ali pomeni im povratak u Jugu ili Jugo naciju pa ces vidjeti sta ce ti reci. Znaci da nisu pare, to sto ima suncokreta kojima pare odredjuju naciju je druga stvar :mrgreen:
Ko priča o povratku u Jugoslaviju? Pričamo o Bosni i Hercegovini koja ima specifičan problem i sastav.
Fudo387

#1088 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:Cuj kakve veze to ima sa americkim patriotizmom sto novopeceni amerikanci iz Meksika u svojim kvartovima nemaju skoro pa nista sto bi te podsjecalo da si u AmerikU? :lol:
E jbg.
I pricas o novopecenim amerikancima iz Mexica, velika razlika u odnosu na drugu ili trecu generaciju. Stalno ti promice ta nit o kojoj polemisemo, nije valjda toliko komplikovna subjekt :mrgreen: .
U tim cetvrtima zive pete, pedesete generacije i ne mrdaju nikud.
detroit-mercy

#1089 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote:
Ko priča o povratku u Jugoslaviju? Pričamo o Bosni i Hercegovini koja ima specifičan problem i sastav.
Pa znaci da kako drustvo nismo iznasli modus koji bi nas integrirao da tu zemlju dozivaljavamo svi ili barem velika vecina na isti nacin. Tvoje vidjenje drustva mozda nije isto kao vidjenje drustva ili drazave nekoga iz drugih krajeva BiH. Kako to postici, pa kao sto kolega Kemo rece, prvo jedno 50-60 godina konstantnog mira pa ce mo vidjeti dalje. Sada smo trenutno na jako suprostavljenim pozicijama. Prvo relaksacija pa integracija.
detroit-mercy

#1090 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
E jbg.
U tim cetvrtima zive pete, pedesete generacije i ne mrdaju nikud.
Zasto ne mrdaju, neko im ne dozvoljava :mrgreen:.
Fudo387

#1091 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Uglavnom ne mrdaju jer su tu osjecaju k'o kod kuce u Tijuani. :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#1092 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

nasa wrote:Vala ja bih prije na koridu nego na paradu, sigurno.I to nema veze s razumjevanjem prema jednim ili drugim.Ovaj sa slike dobro pjeva, mada mi je cudno gledati ga...bolje reci neprivlacno i neinteresantno skroz.
Zna izvlačiti note, ali šteta što eksperimentiše na sevdalinci, a onda napravi video u kome pjeva sevdalinku sa težnjom da izjednači muško i žensko u sebi. Žao mi sevdalinke. Sreća pa je Safet ostavio svoj opus.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1093 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ono sto sam zapazio medju nasim forumskim Americanima je da su se bas ufurali u tu pricu "greatest nation on earth" pa ovdje sa rajom pricaju ko da su svi redom S. Hawking :D
detroit-mercy

#1094 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Ono sto sam zapazio medju nasim forumskim Americanima je da su se bas ufurali u tu pricu "greatest nation on earth" pa ovdje sa rajom pricaju ko da su svi redom S. Hawking :D
Pogresno si protumacio, prica je kako je neko u stanju da tako brzo integrise toliko razlicitih nacija u jedno sto tvojoj najperfektnijoj, najboljoj, savrsenoj, neprikosnovenoj drzavi nikako nije poslo za rukom, iako je sve bilo savreseno iako je to bio vrhunac civilizacije.
Samo treba razdvojiti pricu o ufuranim forumskim Amerikancima i ono tipicno domicilno proseravanje o ciscenju hala i drugo :mrgreen:
detroit-mercy

#1095 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Uglavnom ne mrdaju jer su tu osjecaju k'o kod kuce u Tijuani. :mrgreen:
Pa mozda zato se nece da se mrdnu nego da im je ko u Tijuani pa zbog toga imaju problem :mrgreen:
Avetinho

#1096 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

_BataZiv_0809 wrote:Ono sto sam zapazio medju nasim forumskim Americanima je da su se bas ufurali u tu pricu "greatest nation on earth" pa ovdje sa rajom pricaju ko da su svi redom S. Hawking :D
A jos su bolji oni sto su se s Amerikom sreli samo u onoj pjesmici "Amerika i Engleska bice zamlja proleterska", ali zato uredno dijele lekcije o zivotu u Fergusonu onim prvima.
skupljac_zeljeza

#1097 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

detroit-mercy wrote: Samo treba razdvojiti pricu o ufuranim forumskim Amerikancima i ono tipicno domicilno proseravanje o ciscenju hala i drugo :mrgreen:
Nijemac ima jednu poslovicu.....ako hala smrdi, para ne smrdi. Puno smo mi pojeli Milki od tih para.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1098 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Pogresno si protumacio, prica je kako je neko u stanju da tako brzo integrise toliko razlicitih nacija u jedno sto tvojoj najperfektnijoj, najboljoj, savrsenoj, neprikosnovenoj drzavi nikako nije poslo za rukom, iako je sve bilo savreseno iako je to bio vrhunac civilizacije.
Samo treba razdvojiti pricu o ufuranim forumskim Amerikancima i ono tipicno domicilno proseravanje o ciscenju hala i drugo :mrgreen:
Nije to samo na ovoj temi i nisi samo ti u pitanju. Iznosim svoje zapazanje. Ne mora znaciti da sam u pravu (mada ja smatram da jesam, logicno, jelte :D ).

Svaki post vas Americana kao da pocinje recenicom "Ma pojma ti nemas, de da ti ja objasnim"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1099 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Avetinho wrote:
A jos su bolji oni sto su se s Amerikom sreli samo u onoj pjesmici "Amerika i Engleska bice zamlja proleterska", ali zato uredno dijele lekcije o zivotu u Fergusonu onim prvima.
Ni ti nisu nista bolji. Naprotiv.
detroit-mercy

#1100 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pogresno si protumacio, prica je kako je neko u stanju da tako brzo integrise toliko razlicitih nacija u jedno sto tvojoj najperfektnijoj, najboljoj, savrsenoj, neprikosnovenoj drzavi nikako nije poslo za rukom, iako je sve bilo savreseno iako je to bio vrhunac civilizacije.
Nije to samo na ovoj temi i nisi samo ti u pitanju. Iznosim svoje zapazanje. Ne mora znaciti da sam u pravu (mada ja smatram da jesam, logicno, jelte :D ).

Svaki post vas Americana kao da pocinje recenicom "Ma pojma ti nemas, de da ti ja objasnim"
Moj je poceo sa "Pogresno is protumacio', znaci u startu vidis da si u krivu :mrgreen:. Druga stvar, ja volim da uporedjujem te stvari izmedju npr. USA i Juge, i kompletna indoktrinacija ili bildanje nacije i kako je ko uspijesan u tome. Realno gledajuci, i ja sam prije nego sam se obreo u ovoj drzavi smatrao da je to sve vjestacki, da su tamo neki prvo Italijani, Englezi, Nijemci pa onda Amerikanci medjutim vidim da sam dobro u krivu. Pored toga, zivio sam u Svabiji pa znam kako je i tamo po tom pitanju i mogu da vidim kolika je razlika u dva pristupa. I kada sam govorio, govorio sam o modelu ove cetiri zemlje; USA, Kanada, N. Zeland i Australija i njihovoj uspjesnosti u bildanju nacije. Valjda kao neko ko je sve to prosao i vidio svojim ocima, meritorniji sam da pricam o tim stvarima nego neko ko je gledao nesto na vijestima. E sad, sto je tvoj pristup da cim ti neko nesto kaze, sta meni ima da kaze ufurani forumski Amerikanac, je drugi problem.
Jer obicno se tema razvodni, pa onda krene prica o homelessima, socijalnoj politici, getima i sl.
Nego, kako to da vrhunac svjetske civilizacije nije uspio da tako snazno integrise ove narode u jednu naciju jer i u najboljim danima superiorne civilizacije Jugosloveni nisu dobacili do dvocifrenog broja :mrgreen: .
Post Reply