16.jan. 2014. god
U centru Sarajeva Centar za zastupanje građanskih interesa postavio je brojač budžetske potrošnje da bi u svakom trenutku moglo da se vidi koliko se troši za sve nivoe vlasti.
U sekundi skoro jedna najniža penzija. Na svim nivoima vlasti - pola miliona evra na sat. Godišnje trinaest milijardi maraka.
"Od toga - devet milijardi putem budžeta, što možete videti na brojaču, a četiri milijarde putem vanbudžetskih fondova, a to su penzijski fondovi, zavodi za zapošljavanje, zdravstveni fondovi i direkcije za puteve", objašnjava Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.
Ne kaže se slučajno da BiH ima najviše predsednika i ministara po glavi stanovnika. Kad se sabere 70 državnih institucija sa onim na entiteskom i kantonalnom nivou, dolazi se do brojke od 180.000 zaposlenih u javnoj upravi.
U BiH postoji čak 13 vlada, 11 u Federaciji podeljenoj na kantone, po jedna u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko i Savet ministara na nivou BiH. Isto toliko ima i parlamenata, sa 600 izabranih predstavnika. Na teretu poreskih obveznika je i skoro 200 ministara, zamenika, pomoćnika, savetnika i administrativni aparat koji ih opslužuje.
Za institucije na nivou BiH, koje su i najveći potrošači novca poreskih obveznika, budžetom je planirano oko pola miliona evra. Polovina ide na plate.
ZAKON O RADU - II poluvrijeme
- tandmand
#1076 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1077 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ne slažem se. Ti , dakle, čovjeku koji je ugradio komad tijela u ovu zemlju i koji nije sposoban istovariti kamion sve nacrno da djetetu donese komad kruha bi uskratio isto kao nekom ko u bilo kojem organu uprave i ne zna šta radi, a kako je došao do tog posla znamoNovak20 wrote:Uz dužno poštovanje, kad se spašava budžet onda svi treba da trpe. Revizijom ili smanjenjem naknada ako su pravi RVI solidarni sa lažnim RVI kojih svakako ima.
I ti bi penzioneru koji prima 300KM srezao isto kao administrativncu koji je forumajući većini građana krivo prepisao podatke u novi formular rodnog lista, bez da je imao ikakvu sankciju za to
Ma, bježi
Pa, Srbija prolazi kroz "kresanja", nisu se dirala najmanje penzije, dirali su se budžetski korisnici, nekima se vraća kao što je prosjeta i , mislim, zdravstvo. Administraciji ne..
-
mirza_15
#1078 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pa to kako amerikanci razmisljaju je navedeno kao negativan primjer. U tekstu koji prati tu statistiku kaze da se uvijek radi o nekim strahovima. Ja bolan necu da zivim u strahu. Hocu da radim 8 sati, za to budem adekvatno placen i onda odem svojoj porodici. A ti bi da ja radim od jutra do sutra, da dodjem kuci i prespavam i sutra opet na gazenje. Sasvim je dovoljno 8 sati jednog dana utrosenih za GAZDU. Vidi njemu pitanja zasto uopste radim. Znaci ti ne razumijes zasto ja dobrovoljno ne radim 12 sati, 7 dana u sedmici sa 7 dana godisnjeg odmora? Hoces da mi kazes da je to normalno? Da je normalno da se moj zivot pretvori u posao? Da stavimo znak jednakosti izmedju? Da citavih mojih 40 godina bude posveceno gazdi? Ne, ne. Ja ne kontam tvoju logiku. I gazda kada potpise ugovor sa partnerom trazi da se ispune svi njegovi uslovi. Zasto je nenormalno da ja trazim postovanje zakona i ugovora kada je moj zivot u pitanju? Ma ne nije to normalno! Normalno je robovati nekome.razonoda wrote:ovako amerikanci razmisljaju:
33%: Afraid no one else at my company can do the work
28%: Fear of getting behind
22%: Complete dedication to company
19%: Want a promotion
19%: Feel like they can’t be disconnected
18%: Want a pay raise
17%: Afraid of not meeting goals
17%: Fear of losing job
16%: Believe working is better than not working
13%: Want to outperform colleagues
6%: Afraid of the boss
ovako @mirza15
Po tebi je sasvim normalno da radnik zivi za firmu. Cak i onda kada ta firma zaradjuje cifru koja se pise sa 6 nula na kraju godine? Dakle, radio sam kod privatnika i reci cu samo da covjek ne zivi da bi radio za neku sicu, a da gazdi zaradi lagodan zivot u svili i kadifi. Covjek radi da bi zivio. Ja hocu da gledam svoje dijete kako odrasta. Hocu da ga odvedem na izlet, more, planinu. Hoce svaki svoj slobodan trenutak da provedem sa njim i sa suprugom. Hocu da ga gledam njegovu radost dok ga ucim plivati. Hocu da odem na termin sa rajom i odigram lopte. Hocu da imam para da svake sedmice platim taj termin. Imam poznanika koji radi u betonari. Juce je u 3 ujutro otisao na posao, a dosao sinoc oko 10 kuci. Onome (place mi se kada se sjetim) djeca poginuse u Nedelju jer je iz pionirske doline morao sa njima doci na posao. To ti zagovaras? Takav nacin zivota? Neka gazda hebe i ne vadi, uziva, a da radnici nemaju zivota? Ja sam mislio da su se generacije prije nas davno izborile za nesto drugo. Valjda necemo mi opet morati.
Ne razumijem stav --mladog covjeka-- zasto uopste radis za NEKOG GAZDU, sa ovakvim stavom .
BAS mislis da gazde nemaju porodicu.
To je kad ''romkinja sa djetetom u narucju prosi''-----meni ne treba samo mi daj za dijete.
- madner
#1079 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pa vlada je to vec potpisala. Isto kao i ovaj zakon, vec se zna da ce se i socijalni izdaci smanjiti.
-
Novak20
#1080 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Da sam se ja htio igrati ili odlučivati o sudbinama drugih ljudi bio bi političar.KatarinaKosaca wrote:Ne slažem se. Ti , dakle, čovjeku koji je ugradio komad tijela u ovu zemlju i koji nije sposoban istovariti kamion sve nacrno da djetetu donese komad kruha bi uskratio isto kao nekom ko u bilo kojem organu uprave i ne zna šta radi, a kako je došao do tog posla znamoNovak20 wrote:Uz dužno poštovanje, kad se spašava budžet onda svi treba da trpe. Revizijom ili smanjenjem naknada ako su pravi RVI solidarni sa lažnim RVI kojih svakako ima.
I ti bi penzioneru koji prima 300KM srezao isto kao administrativncu koji je forumajući većini građana krivo prepisao podatke u novi formular rodnog lista, bez da je imao ikakvu sankciju za to![]()
Ma, bježi![]()
Pa, Srbija prolazi kroz "kresanja", nisu se dirala najmanje penzije, dirali su se budžetski korisnici, nekima se vraća kao što je prosjeta i , mislim, zdravstvo. Administraciji ne..
Za dvadeset godina od rata ja bih napravio autoput od Save do Jadrana, radila bi željeznica kako treba, stopa nezaposlenosti ne bi bila 50% sa trendom naviše, standard bi rastao ne bi padao, diploma se ne bi kupovala, kriminalci bi bili iza rešetaka a administrativni radnici ne bi radili u mjestu svog rođenja.
Hoću reči, ne treba razmišljati kao luzer i kukati, treba razmišljati i raditi kako rade uspješni i napredni. Neko bi odgovarao za ovo stanje a to ne bi bila šalteruša. Tada ćemo i političare birati po svojoj mjeri. Tek onda može biti bolje.
-
razonoda
#1081 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ovi gore procenti---su samo primjer ---kako radnici razmisljaju. Tebe bi trebalo vise brinuti kako firma da ostane u zivotu, nego tvoje slobodno vrijeme.mirza_15 wrote:Pa to kako amerikanci razmisljaju je navedeno kao negativan primjer. U tekstu koji prati tu statistiku kaze da se uvijek radi o nekim strahovima. Ja bolan necu da zivim u strahu. Hocu da radim 8 sati, za to budem adekvatno placen i onda odem svojoj porodici. A ti bi da ja radim od jutra do sutra, da dodjem kuci i prespavam i sutra opet na gazenje. Sasvim je dovoljno 8 sati jednog dana utrosenih za GAZDU. Vidi njemu pitanja zasto uopste radim. Znaci ti ne razumijes zasto ja dobrovoljno ne radim 12 sati, 7 dana u sedmici sa 7 dana godisnjeg odmora? Hoces da mi kazes da je to normalno? Da je normalno da se moj zivot pretvori u posao? Da stavimo znak jednakosti izmedju? Da citavih mojih 40 godina bude posveceno gazdi? Ne, ne. Ja ne kontam tvoju logiku. I gazda kada potpise ugovor sa partnerom trazi da se ispune svi njegovi uslovi. Zasto je nenormalno da ja trazim postovanje zakona i ugovora kada je moj zivot u pitanju? Ma ne nije to normalno! Normalno je robovati nekome.razonoda wrote:ovako amerikanci razmisljaju:
33%: Afraid no one else at my company can do the work
28%: Fear of getting behind
22%: Complete dedication to company
19%: Want a promotion
19%: Feel like they can’t be disconnected
18%: Want a pay raise
17%: Afraid of not meeting goals
17%: Fear of losing job
16%: Believe working is better than not working
13%: Want to outperform colleagues
6%: Afraid of the boss
ovako @mirza15
Po tebi je sasvim normalno da radnik zivi za firmu. Cak i onda kada ta firma zaradjuje cifru koja se pise sa 6 nula na kraju godine? Dakle, radio sam kod privatnika i reci cu samo da covjek ne zivi da bi radio za neku sicu, a da gazdi zaradi lagodan zivot u svili i kadifi. Covjek radi da bi zivio. Ja hocu da gledam svoje dijete kako odrasta. Hocu da ga odvedem na izlet, more, planinu. Hoce svaki svoj slobodan trenutak da provedem sa njim i sa suprugom. Hocu da ga gledam njegovu radost dok ga ucim plivati. Hocu da odem na termin sa rajom i odigram lopte. Hocu da imam para da svake sedmice platim taj termin. Imam poznanika koji radi u betonari. Juce je u 3 ujutro otisao na posao, a dosao sinoc oko 10 kuci. Onome (place mi se kada se sjetim) djeca poginuse u Nedelju jer je iz pionirske doline morao sa njima doci na posao. To ti zagovaras? Takav nacin zivota? Neka gazda hebe i ne vadi, uziva, a da radnici nemaju zivota? Ja sam mislio da su se generacije prije nas davno izborile za nesto drugo. Valjda necemo mi opet morati.
Ne razumijem stav --mladog covjeka-- zasto uopste radis za NEKOG GAZDU, sa ovakvim stavom .
BAS mislis da gazde nemaju porodicu.
To je kad ''romkinja sa djetetom u narucju prosi''-----meni ne treba samo mi daj za dijete.
Nema zivota bez straha.
8 sati mozes --tako drsko zahtjevati --SAMO KAD OTVORIS SVOJ BISNIS.
No , nastranu sve ----malo je firmi da rade to sto ti potenciras.
Ja sam sigurna da si ti --jedna osoba ovdje --a druga u firmi.
-
mirza_15
#1082 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Eto logike. A sta zakon kaze? Ja ti rekoh da se dobit, nakon svih odbitaka, u firmi u kojoj sam radio pisala sa 6 nula. Firma nije bila ugrozena, ama bas nikako. Ali tvoja logika je opet krsiti zakon, a drsko je zahtjevati da se zakon postuje? Jesi i ti neki GAZDA?razonoda wrote:
Ovi gore procenti---su samo primjer ---kako radnici razmisljaju. Tebe bi trebalo vise brinuti kako firma da ostane u zivotu, nego tvoje slobodno vrijeme.
Nema zivota bez straha.
- madner
#1083 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ma nema fajde diskutovati, vidis da lupa.
-
mirza_15
#1084 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
I to sto kazesmadner wrote:Ma nema fajde diskutovati, vidis da lupa.
-
razonoda
#1085 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Firma poslovala sa 6 nula, sad bi ti --jednu nulu sebi. Tako se ne razmislja.mirza_15 wrote:Eto logike. A sta zakon kaze? Ja ti rekoh da se dobit, nakon svih odbitaka, u firmi u kojoj sam radio pisala sa 6 nula. Firma nije bila ugrozena, ama bas nikako. Ali tvoja logika je opet krsiti zakon, a drsko je zahtjevati da se zakon postuje? Jesi i ti neki GAZDA?razonoda wrote:
Ovi gore procenti---su samo primjer ---kako radnici razmisljaju. Tebe bi trebalo vise brinuti kako firma da ostane u zivotu, nego tvoje slobodno vrijeme.
Nema zivota bez straha.
nema krsenja----kome se ne svidja --ide dalje, ne mozes ti doci u moju kucu i donijeti svoje navike, obicaje.
imas 2 radnika
1. u 3 sata -kraj radnog vremena--pokupi svoje stvari i jurus preko vrata
2. -- ako mu treba par minuta da zavrsi zapoceto---ostaje , zavrsi to , spakuje se i ide kuci.
kojeg bi ti zadrzao da radi za tebe.
-
Hakiz
#1086 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.Novak20 wrote:
Uz dužno poštovanje, kad se spašava budžet onda svi treba da trpe. Revizijom ili smanjenjem naknada ako su pravi RVI solidarni sa lažnim RVI kojih svakako ima.
Kako ovo nije normalna država, ja ne mogu živjeti ni samo od invalidnine, ni samo od plate iako radim puno radno vrijeme. Ali sabravši to dvoje, mogu živjeti normalan život. I trudiću se da to tako ostane sve dok se nešto ne promjeni pa mi ili samo plata ili samo invalidnina omogiući normalan život. I tada država kaže odaberi ili platu i ne uzimaj od države, ili invalidninu i ne zauzimaj radno mjesto nekome ko nije invalid. Jer možeš normalno živjeti samo od jednog ili samo od drugog. I ja ću tada to rado prihavtiti. Do tada, kao ni drugi, ne želim da se odreknem onoga šta sada imam, dakle ni plate ni invalidnine.
Je li to problem?
-
Novak20
#1087 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Hakiz wrote:Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.Novak20 wrote:
Uz dužno poštovanje, kad se spašava budžet onda svi treba da trpe. Revizijom ili smanjenjem naknada ako su pravi RVI solidarni sa lažnim RVI kojih svakako ima.
Kako ovo nije normalna država, ja ne mogu živjeti ni samo od invalidnine, ni samo od plate iako radim puno radno vrijeme. Ali sabravši to dvoje, mogu živjeti normalan život. I trudiću se da to tako ostane sve dok se nešto ne promjeni pa mi ili samo plata ili samo invalidnina omogiući normalan život. I tada država kaže odaberi ili platu i ne uzimaj od države, ili invalidninu i ne zauzimaj radno mjesto nekome ko nije invalid. Jer možeš normalno živjeti samo od jednog ili samo od drugog. I ja ću tada to rado prihavtiti. Do tada, kao ni drugi, ne želim da se odreknem onoga šta sada imam, dakle ni plate ni invalidnine.
Je li to problem?
Jeste ako uvijek od rata glasaš za istu stranku ili ako ne glasaš nikako.
- Thorgerson
#1088 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Problem je sto tako razmislja i onaj dorat sa 3000 primanja pa uzme i odvojeni zivot, komisije, upravne odbore, mito, sve sto moze namaknut, namakne - nikad nije dosta.Hakiz wrote:Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.Novak20 wrote:
Je li to problem?
Necemo se varati, nas narod je takav. I ti politicari dolaze iz naroda. Pa svako ima nekog svog komsiju koji se docepao pozicije. Nisu dosli sa marsa.
Fazon je da napravimo zakone da se to sprijeci. Da ne moze konj imati 3000 platu i sve moguce beneficije, bijeli hljeb...itd itd...ali narod suti i bleji...a i ovi sute, pa nece oni sami valjda sebe sjebavat.
Realno ovaj zakon je nista, neka prava uvecana, neka smanjena, zakon ce se krsit, kao sto se krsio i do sad...nigdje veze...narod treba izaci i traziti smanjenje placa govnarima politicarima i beneficija... To trebam cuti od opozicije, a kad se to culo? Pa nisu ni oni ludi da sjeku granu na kojoj sjede...ali jok zato ce se kao lafo 'boriti' za radnike, glasati protiv zakona itd...smijesno...
-
Novak20
#1089 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Thorgerson wrote:Problem je sto tako razmislja i onaj dorat sa 3000 primanja pa uzme i odvojeni zivot, komisije, upravne odbore, mito, sve sto moze namaknut, namakne - nikad nije dosta.Hakiz wrote:
Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.
Je li to problem?
Necemo se varati, nas narod je takav. I ti politicari dolaze iz naroda. Pa svako ima nekog svog komsiju koji se docepao pozicije. Nisu dosli sa marsa.
Fazon je da napravimo zakone da se to sprijeci. Da ne moze konj imati 3000 platu i sve moguce beneficije, bijeli hljeb...itd itd...ali narod suti i bleji...a i ovi sute, pa nece oni sami valjda sebe sjebavat.
Realno ovaj zakon je nista, neka prava uvecana, neka smanjena, zakon ce se krsit, kao sto se krsio i do sad...nigdje veze...narod treba izaci i traziti smanjenje placa govnarima politicarima i beneficija... To trebam cuti od opozicije, a kad se to culo? Pa nisu ni oni ludi da sjeku granu na kojoj sjede...ali jok zato ce se kao lafo 'boriti' za radnike, glasati protiv zakona itd...smijesno...
-
Hakiz
#1090 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
U pravu si. Ali, moja plata je puno manja od federalnog prosjeka. Zato nismo taj dorat i ja istiThorgerson wrote:Problem je sto tako razmislja i onaj dorat sa 3000 primanja pa uzme i odvojeni zivot, komisije, upravne odbore, mito, sve sto moze namaknut, namakne - nikad nije dosta.Hakiz wrote:Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.Novak20 wrote:
Je li to problem?
-
razonoda
#1091 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
dakle--sta ce doratu 3000 kad je meni recimo dovoljno 1000 da zivim super.Thorgerson wrote:Problem je sto tako razmislja i onaj dorat sa 3000 primanja pa uzme i odvojeni zivot, komisije, upravne odbore, mito, sve sto moze namaknut, namakne - nikad nije dosta.Hakiz wrote:Znaš šta. Da je ovo država kakva nije, svi bi radnici koji rade puno radno vrijeme mogli živjeti od plate. Neko bolje neko lošije, ali bi svi mogli. A invalidi koji nisu skroz nesposobni za rad bi radili dio radnog vremena za dio plate (koliko,to zavisi od sposobnosti za rad), a dio potreban za život koji ne dobiju kroz platu bi im nadoknađivala invalidnina. To, u stvari, i jeste ideja invalidnine.Novak20 wrote:
Je li to problem?
narod kaze---daj ti meni dorate 1000 tebi 2000, i ja zadovoljan???
Sto narod nesto ne ucini--pa da bude dio dorata. Ne --narod hoce--sadaku-- a izgleda mali broj ''dorata'' smatra da SAM SEBE MOZES I TREBA USRECITI.
-
Drinski
#1092 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
O cemu vi, pa imate stalnu intenciju za snizavanjem svih soc. davanja it budzeta koju traze SB i MMF tvrdnjom da valjda tu invalidninu valjda trebaju dobivati samo siromasni invalidi..
- O'zone
- Globalni moderator
#1093 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Dže nam je nest'o SSS BiH?
Dže je generalni štrajk?
Dže je rušenje vlade?
Dže su 3500 KM za Bajramovićevu platu?
Dže je generalni štrajk?
Dže je rušenje vlade?
Dže su 3500 KM za Bajramovićevu platu?
-
Drinski
#1094 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Dobro, znamo da se djeci prosiruje krug prava, napr. sada u nekim kantonima njihova djeca imaju pravo na stimulacije za pripr.staz, ali opet to ne rjesava problem davanja iz feder.budzeta.bumerangss wrote:I ja se to pitam jer inace evo tri godine kad objave svaki mjesec oko desetog da pocinje isplata ratnih vojnih invalidnina i sehidskih penzija i kazu da je federalno ministarstvo uplatilo 25 miliona i nesto KM svaki mjesec evo vec tri godine! A svakog mjeseca, na zalost, umire na desetine da ne kazem stotine RVI i roditelja pa i supruga sehida a djeca su vec odavno izasla iz prava jer imaju pravo do 25-te godine zivota ako su na redovnom skolovanju... a oni i dalje svaki mjesec uplatili 25 miliona! kome li idu ti milioni!?Cherry-Cherry wrote: Oh, šuti. O tome se ne priča.
-
Hakiz
#1095 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Meni se čini da SB i MMF više idu na invalidske penzije, ne toliko na invalidnine. Ali da će i invalidnine doći na udar, ne sumnjam.Drinski wrote:O cemu vi, pa imate stalnu intenciju za snizavanjem svih soc. davanja it budzeta koju traze SB i MMF tvrdnjom da valjda tu invalidninu valjda trebaju dobivati samo siromasni invalidi..
-
Drinski
#1096 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ma razumjeli smo se.Hakiz wrote:Meni se čini da SB i MMF više idu na invalidske penzije, ne toliko na invalidnine. Ali da će i invalidnine doći na udar, ne sumnjam.Drinski wrote:O cemu vi, pa imate stalnu intenciju za snizavanjem svih soc. davanja it budzeta koju traze SB i MMF tvrdnjom da valjda tu invalidninu valjda trebaju dobivati samo siromasni invalidi..
Last edited by Drinski on 04/08/2015 16:43, edited 1 time in total.
-
Drinski
#1097 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
...
Last edited by Drinski on 04/08/2015 16:43, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#1098 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ne radi se o par minuta. Ne radi se ni o jednom satu. To nije problem. Nije problem ni neka vanredna situacija. Nije problem ni boriti se za firmu, biti lojalan, pricati samo pozitivno o njoj jer tu zaradjujes hljeb. Problem je kada je svaka subota radna, a ni jedan dan ne odes na vrijeme s posla jer je obim posla toliki da ne mozes stici, a ne smijes ostaviti za sutra. Pa i ti bih razumio da firma jedva opstaje na trzistu. Ali firma posluje fenomenalno, a ti cijedis radnika bez dodatnih primanja umjesto da zaposlis jos kojeg radnika.razonoda wrote: Firma poslovala sa 6 nula, sad bi ti --jednu nulu sebi. Tako se ne razmislja.
nema krsenja----kome se ne svidja --ide dalje, ne mozes ti doci u moju kucu i donijeti svoje navike, obicaje.
imas 2 radnika
1. u 3 sata -kraj radnog vremena--pokupi svoje stvari i jurus preko vrata
2. -- ako mu treba par minuta da zavrsi zapoceto---ostaje , zavrsi to , spakuje se i ide kuci.
kojeg bi ti zadrzao da radi za tebe.
-
Drinski
#1099 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Sta fali? Ako je tako lako biti poslodavac otvori ti firmu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1100 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ovo stanje nije napravio jedan čovjek, mada ima više i manje odgovornih, naravno. I šalteruša ako je kupila radno mjesto, a bezbel nije bila najbolja na konkursuNovak20 wrote:Hoću reči, ne treba razmišljati kao luzer i kukati, treba razmišljati i raditi kako rade uspješni i napredni. Neko bi odgovarao za ovo stanje a to ne bi bila šalteruša. Tada ćemo i političare birati po svojoj mjeri. Tek onda može biti bolje.
Političari jesu odgovorni, naravno, radi kreiranja cijelog sistema, koruptivnog aparata, ali i oni koji su se nakačili na pipke te hobotnice šuteći, nisu bolji. Netko me je pitao (ali nije bio vrijedan odgovora) na temi, kao šta sam ja uradila da bude bolje, pa, primjerice to što ne ganjam štele ni veze ni za šta na svijetu šta mi treba. SVe idem po zakonu. Ovim ne želim reći da sam ja dobra osoba, ja samo svoje dijete želim odgajati u različitom sistemu vrijednosti. Svatko, svatko ima svoj komad puzzle slagalice i koliko god ja prezirala političare, ima i u "bazi" i te kako štofa. Od nečeg se mora početi. Na žalost, počinje se od nene koja prodaje pridlavke na pijaci i policajac joj ih otima, a ona mu govori "Nemoj , sine, Bog ti dao"
Netko je iz općine Stari Grad poslao policajca na Markale, a nije tajkunu u baštu sa stolicama. I ne mora čak biti ni da je Hadžibajrić lično,ima dosta pudlica koji to rade umjesto njega. Da je najodgovorniji, jeste. Dakle, šalterušu ne diraj, ali nenu koja prodaje pridlavke i nikom ne uzima pare, ožeži. ..