Novi rat

Locked
AkHolic

#1076 Re: Novi rat

Post by AkHolic »

DrugaGimnazija wrote:Kratka poruka svima koji misle da nezavisnost RS-a ne znaci rat:

Kod od vas misli da ce Sarajevo dozvoliti da na Dobrinji bude medjunarodna granica sa državom koja je vec jednom ubila vise od 10.000 gradjana, a da pod njihovom kontrolom bude i Trebevic, tako da mogu kad god požele opet granatirati grad? Nema tog scenarija po kojem Bh. vlast nece pokušati zauzeti Trebevic, ako RS otkaze subordinaciju centralnoj vlasti. Tako ce početi jurisi na granice i strateške tacke. Ne vidim kakove to sve moze odviti mirno i bez sukoba.
O Trebiviću,Sarajevo je trebalo mislit u Deytonu. Legitimnost središnjih vlasti bez srpskih predstavnika upitan je.Rat sa manjim entitetom ako se ne umiješa Nato,značio bi i rat sa Srbijom.
sumirprimus

#1077 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

AkHolic wrote:
DrugaGimnazija wrote:Kratka poruka svima koji misle da nezavisnost RS-a ne znaci rat:

Kod od vas misli da ce Sarajevo dozvoliti da na Dobrinji bude medjunarodna granica sa državom koja je vec jednom ubila vise od 10.000 gradjana, a da pod njihovom kontrolom bude i Trebevic, tako da mogu kad god požele opet granatirati grad? Nema tog scenarija po kojem Bh. vlast nece pokušati zauzeti Trebevic, ako RS otkaze subordinaciju centralnoj vlasti. Tako ce početi jurisi na granice i strateške tacke. Ne vidim kakove to sve moze odviti mirno i bez sukoba.
O Trebiviću,Sarajevo je trebalo mislit u Deytonu. Legitimnost središnjih vlasti bez srpskih predstavnika upitan je.Rat sa manjim entitetom ako se ne umiješa Nato,značio bi i rat sa Srbijom.
daleko nam od kuce bio,pu ko ga zelio,al ako mora biti,neka je.
i nije prvi put, i sta znaci srbija,6 7 miliona srba na drini,jaap,kad je to čorba opjevo... :D
krater

#1078 Re: Novi rat

Post by krater »

A onaj devedesetih nije bio rat sa srbijom :mrgreen: :lol:
Mister Yes

#1079 Re: Novi rat

Post by Mister Yes »

L u c i f e r wrote: Medjutim.
Sa opstankom Bosne nema zajebancije.
Ako bi Mile krenuo u secesiju, sa apetitom idem u rat.
Ne zbog Bakira, ne zbog ideologije, ne zbog osvete, vec zbog opstanka.
Ne zelim da bjezim iz svoje zemlje i iz svog doma.
Ne zelim da perem sudje nam zapadu dok se ceto baskari u mom, ko sto rekoh.
Necu se pomiriti s tim da nas velikosrpska i cetnicka govna stjerajumu rezervat ili geto niti da nas uniste i istrijebe.

Tako je nastala RS.
Na uzasnom zlocinu.
I kao takva ne zasluzuje da postoji.
Dok postoje Bosnjaci ce se boriti za njeno unistenje.
Po mogucnosti, politickim putem.
Ako RS krene u secesiju, svim sredstvima, u skladu sa zenevskim konvencijama.
Čudan si ti čovjek. Sa jedne strane naglašeno liberalnih shvatanja i stiče se dojam da nemaš svetinje. Ali onda ipak pokazuješ da imaš svetinje. Ok, tvoja svetinja nije Bog niti je mišljenje većine ali jeste država a to je podjednako besmisleno. No dobro, svakakvih nas ima.

RS je nastala u Daytonu dogovorom zaraćenih strana. Prije toga je dogovorena od strane velikih sila uključujući i njenu veličinu (49% BiH). Četnici su radili strašne zločine uključujući i genocid i krivci treba da odgovaraju. Ali RS je volja srpskog naroda da ne budu majorizirani od većinskih Bošnjaka u BiH pri čemu 99% tog naroda nije radilo zločine. Nastala bi i da nije bilo zločina. To je legitimna težnja i moderne multietničke zemlje imaju neki oblik decentralizacije jer to je vrhunac demokratije. Treba da bude taman na cca 50% BiH jer na tolikom dijelu BiH su Srbi prije rata zaista bili većina. RS jeste dobila neke teritorije gdje su Bošnjaci i Hrvati bili većina ali je isto toliko teritorija gdje su Srbi bili većina pripalo Federaciji. Sve u cilju kompaktnosti teritorija koliko toliko. Dakle ne radi se o otimačini već o razmjeni.

Federacija BiH je više nego dovoljna za Bošnjake u smislu životnog prostora. Na teritoriji koju je nakon Daytona kontrolisala Armija BiH prije rata je živjelo više ljudi nego što je bilo Bošnjaka u BiH. A Bošnjaka je sve manje i manje. Potpuno je besmisleno težiti većoj teritoriji kada ti narod nestaje.

Budu li Bošnjaci nastavili živjeti u prošlosti sa jedinom željom da se osvete i da unište RS, od Bošnjaka neće ništa ostati. I ovako nestajemo kao narod. Masovno se odlazi iz BiH i sve je manje rođenih Bošnjaka. Još jedan rat bi nas nepopravljivo uništio jer ne samo da bi ginuli već bi još više ljudi ekspresno napustili zemlju da se nikad ne vrate. Još jedan rat je "the end" za Bošnjake i samo budala to ne vidi.

RS se nikada neće odcjepiti. Nema promjene granica niti bi to svijet dopustio. Glupo je trošiti vrijeme i živce na tu priču. A sve i kad bi se odvojili Bosna bi opstala. Duplo manja ali opet veća nego srednjovjekovna Bosna na primjer. Dnašnje granice BiH su rezultat dogovora velikih sila (Berlinski kongres) gdje niko od naših naroda nije učestvovao. Nisu bogom date i nisu svetinja ni u kojem smislu. NIko tebe u Federaciji ne bi dirao niti bi ti ugrozio opstanak. Niko se ne bi baškario u tvom. Federacija nije rezervat. Niko te ne pokušava istrijebiti. To je sve paranoja izazvana dvadesetogodišnjim djelovanjem medija.

Ipak, koliko god to meni bilo besmisleno, ako nas veliki ipak ponovo nahuškaju da ratujemo, ja neću pobjeći već ću i ja zajedno sa tobom ponovo u rov. Ali samo da branim, nikako da napadam. Budu li me slali u napad ne idem. Pa makar me na licu mjesta streljali. Da napadam nečiji grad ili selo ne pada mi na pamet.
Thorgerson

#1080 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

tandmand wrote:
Thorgerson wrote:Jos kad bi neko prosjecnom bosnji objasnio da mu nije dodik i rs krivac za govna u kojima se nalazi.
Dodik ne želi u EU, NATO. Neće reforme bez kojih nema obračuna sa korupcijom i kriminalom. Dodik je protiv građanske države, već je za daljnje feudalne podjele teritorije u kojima svaki knez radi šta hoće ...
Aha...a nasi se slomise da udjemo u EU. :lol:

Kako ne shvatas bolan da su ti ista govna.

Sjednu dogovore se, a narod ko ovce.

:run:
VCorp

#1081 Re: Novi rat

Post by VCorp »

Ko god poslije svega, i još sad u vrijeme 20 godišnjice genocida u Srebrenici može tako ravnodušno govoriti kako mi RS trebamo prihvatiti kao nešto normalno i legitimno samo ću mu reći - Da bog da ti bio Federacija a žena ti RS.
mO k3

#1082 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

Mister Yes wrote:
L u c i f e r wrote: Medjutim.
Sa opstankom Bosne nema zajebancije.
Ako bi Mile krenuo u secesiju, sa apetitom idem u rat.
Ne zbog Bakira, ne zbog ideologije, ne zbog osvete, vec zbog opstanka.
Ne zelim da bjezim iz svoje zemlje i iz svog doma.
Ne zelim da perem sudje nam zapadu dok se ceto baskari u mom, ko sto rekoh.
Necu se pomiriti s tim da nas velikosrpska i cetnicka govna stjerajumu rezervat ili geto niti da nas uniste i istrijebe.

Tako je nastala RS.
Na uzasnom zlocinu.
I kao takva ne zasluzuje da postoji.
Dok postoje Bosnjaci ce se boriti za njeno unistenje.
Po mogucnosti, politickim putem.
Ako RS krene u secesiju, svim sredstvima, u skladu sa zenevskim konvencijama.
Čudan si ti čovjek. Sa jedne strane naglašeno liberalnih shvatanja i stiče se dojam da nemaš svetinje. Ali onda ipak pokazuješ da imaš svetinje. Ok, tvoja svetinja nije Bog niti je mišljenje većine ali jeste država a to je podjednako besmisleno. No dobro, svakakvih nas ima.

RS je nastala u Daytonu dogovorom zaraćenih strana. Prije toga je dogovorena od strane velikih sila uključujući i njenu veličinu (49% BiH). Četnici su radili strašne zločine uključujući i genocid i krivci treba da odgovaraju. Ali RS je volja srpskog naroda da ne budu majorizirani od većinskih Bošnjaka u BiH pri čemu 99% tog naroda nije radilo zločine. Nastala bi i da nije bilo zločina. To je legitimna težnja i moderne multietničke zemlje imaju neki oblik decentralizacije jer to je vrhunac demokratije. Treba da bude taman na cca 50% BiH jer na tolikom dijelu BiH su Srbi prije rata zaista bili većina. RS jeste dobila neke teritorije gdje su Bošnjaci i Hrvati bili većina ali je isto toliko teritorija gdje su Srbi bili većina pripalo Federaciji. Sve u cilju kompaktnosti teritorija koliko toliko. Dakle ne radi se o otimačini već o razmjeni.

Federacija BiH je više nego dovoljna za Bošnjake u smislu životnog prostora. Na teritoriji koju je nakon Daytona kontrolisala Armija BiH prije rata je živjelo više ljudi nego što je bilo Bošnjaka u BiH. A Bošnjaka je sve manje i manje. Potpuno je besmisleno težiti većoj teritoriji kada ti narod nestaje.

Budu li Bošnjaci nastavili živjeti u prošlosti sa jedinom željom da se osvete i da unište RS, od Bošnjaka neće ništa ostati. I ovako nestajemo kao narod. Masovno se odlazi iz BiH i sve je manje rođenih Bošnjaka. Još jedan rat bi nas nepopravljivo uništio jer ne samo da bi ginuli već bi još više ljudi ekspresno napustili zemlju da se nikad ne vrate. Još jedan rat je "the end" za Bošnjake i samo budala to ne vidi.

RS se nikada neće odcjepiti. Nema promjene granica niti bi to svijet dopustio. Glupo je trošiti vrijeme i živce na tu priču. A sve i kad bi se odvojili Bosna bi opstala. Duplo manja ali opet veća nego srednjovjekovna Bosna na primjer. Dnašnje granice BiH su rezultat dogovora velikih sila (Berlinski kongres) gdje niko od naših naroda nije učestvovao. Nisu bogom date i nisu svetinja ni u kojem smislu. NIko tebe u Federaciji ne bi dirao niti bi ti ugrozio opstanak. Niko se ne bi baškario u tvom. Federacija nije rezervat. Niko te ne pokušava istrijebiti. To je sve paranoja izazvana dvadesetogodišnjim djelovanjem medija.

Ipak, koliko god to meni bilo besmisleno, ako nas veliki ipak ponovo nahuškaju da ratujemo, ja neću pobjeći već ću i ja zajedno sa tobom ponovo u rov. Ali samo da branim, nikako da napadam. Budu li me slali u napad ne idem. Pa makar me na licu mjesta streljali. Da napadam nečiji grad ili selo ne pada mi na pamet.
Postedi nas tvog guslanja...
49 % teritorije BiH je i previse za jedan narod koji cini 30% sasvim je dovoljno zivotnog prostora i ako nije dovoljno ima majka srbija jeste da je manja postala
AkHolic

#1083 Re: Novi rat

Post by AkHolic »

sumirprimus wrote:
AkHolic wrote:

daleko nam od kuce bio,pu ko ga zelio,al ako mora biti,neka je.
i nije prvi put, i sta znaci srbija,6 7 miliona srba na drini,jaap,kad je to čorba opjevo... :D
Ne bi ostali na Drini,bili bi u Dobrinji i Trebiviću.
Thorgerson

#1084 Re: Novi rat

Post by Thorgerson »

VCorp wrote:Ko god poslije svega, i još sad u vrijeme 20 godišnjice genocida u Srebrenici može tako ravnodušno govoriti kako mi RS trebamo prihvatiti kao nešto normalno i legitimno samo ću mu reći - Da bog da ti bio Federacija a žena ti RS.
Mi smo specificna drzava, valjda je to jasno.

Tu su tri naroda koja imaju duboke razlike u poimanju historije, sadasnjosti i buducnosti.

Ako jedan narod ciji broj nije mali, zeli da zivi u jednom dijelu zemlje u posebnom entitetu neka ga? Ja u tome ne vidim problem. Dokle god taj entitet ne degradira drzavu. Ovi to rade, ali rade zato sto mi evo 20 godina 'pokusavamo' da unistimo taj entitet. Pokusavamo pod navodnim znacima jer je to samo ubleha bosnjackih politicara koju nam prodaju, da bi se glasalo za njih i da se misli da oni zele sacuvati ovu drzavu. To je toliko ofucana floskula kao i ona Dodikova o referendumu.

Ne prica se o ekonomiji, ne prica se o investicijama, ne prica se o tome jer bezhljebi o tome blage veze nemaju. Ali zato nacionalna retorika radi ko singerica. 20 godina mi se dogovarmo oko stvari oko kojih se ne mozemo dogovoriti. E za to vec moras biti glup - mislim na narod, koji glasa za takve ćutuke.

RS je tu, potpisana je i samo je njeni gradjani mogu ukinuti.

Moje pitanje je, ok, srpska nastala ratom i zlocinima - jeste. Ali evo, ako Srbi zele da zive u takvom okruzenju u tom entitetu, pa to je njihovo pravo kao drugog najbrojnijeg naroda u ovoj drzavi. Dakle, je li mi zelimo ovdje demokratsku drzavu ili zelimo protektorat gdje ce najbrojniji narod odredjivati sta i kako. Pa nije neki 20-godisnji student banja luke ratovao jbmu, ali on zeli da zivi u RS-u. Neka zivi. Ali ne diraj na drzavu. Zivjet ces u RS, ali zivjet ces i u BiH.

Ja opet kazem, ja RS gledam kao jednu administrativnu jedinicu. Sto ona i jeste. Dakle, isto kao sto gledam i bubam Unsko-sanski kanton.

I ponavaljam i za pokretaca teme i za sve ostale, ovo sto vi pisete to bi znacilo da MI moramo nekoga napasti. Nadam se da to shvatate. Ja nikoga ne zelim da napadam. Narocito ne gradove u koje nasi ljudi ne zele da se vrate.

Dakle, niko ne dade odgovor zasto mislite da bi bilo ko napadao Banja luku, Prijedor, Trebinje...koliko ima bosnjaka uopste u RS. Pa ti ljudi bi samo prebjegli u federaciju. Nit bi mi njih zgazili, niti oni nas. Jebavali bi se opet 4 godine, tamo, vamo...dosli bi evropljani ovdje i onda bi oni zabetonirali granice i Bosna ne bi opstala. Tj. dobili bi ovdje fildzan drzavu - je li to zelite?
Last edited by Thorgerson on 08/07/2015 09:34, edited 1 time in total.
prog321

#1085 Re: Novi rat

Post by prog321 »

AkHolic wrote: Ne bi ostali na Drini,bili bi u Dobrinji i Trebiviću.
Ne bi ih bilo vise nego 92-95e, to je sigurno. A i tad su se jedva (neki) izvukli.
Sad bi im bila klaonica. I *urac bi oni isli. Nije vise nejac protiv 5 sile u svijetu.
mO k3

#1086 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

Thorgerson wrote:
VCorp wrote:Ko god poslije svega, i još sad u vrijeme 20 godišnjice genocida u Srebrenici može tako ravnodušno govoriti kako mi RS trebamo prihvatiti kao nešto normalno i legitimno samo ću mu reći - Da bog da ti bio Federacija a žena ti RS.

Tu su tri naroda koja imaju duboke razlike u poimanju historije, sadasnjosti i buducnosti.

Ako jedan narod ciji broj nije mali, zeli da zivi u jednom dijelu zemlje u posebnom entitetu neka ga? Ja u tome ne vidim problem. Dokle god taj entitet ne degradira drzavu. Ovi to rade, ali rade zato sto mi evo 20 godina 'pokusavamo' da unistimo taj entitet. Pokusavamo pod navodnim znacima jer je to samo ubleha bosnjackih politicara koju nam prodaju, da bi se glasalo za njih i da se misli da oni zele sacuvati ovu drzavu. To je toliko ofucana floskula kao i ona Dodikova o referendumu.

Ne prica se o ekonomiji, ne prica se o investicijama, ne prica se o tome jer bezhljebi o tome blage veze nemaju. Ali zato nacionalna retorika radi ko singerica.

Moje pitanje je, ok, srpska nastala ratom i zlocinima - jeste. Ali evo, ako Srbi zele da zive u takvom okruzenju u tom entitetu, pa to je njihovo pravo kao drugog najbrojnijeg naroda u ovoj drzavi. Dakle, je li mi zelimo ovdje demokratsku drzavu ili zelimo protektorat gdje ce najbrojniji narod odredjivati sta i kako. Pa nije neki 20-godisnji student banja luke ratovao jbmu, ali on zeli da zivi u RS-u. Neka zivi. Ali ne diraj na drzavu. Zivjet ces u RS, ali zivjet ces i u BiH.

Ja opet kazem, ja RS gledam kao jednu administrativnu jedinicu. Sto ona i jeste. Dakle, isto kao sto gledam i bubam Unsko-sanski kanton.

I ponavaljam i za pokretaca teme i za sve ostale, ovo sto vi pisete to bi znacilo da MI moramo nekoga napasti. Nadam se da to shvatate. Ja nikoga ne zelim da napadam. Narocito ne gradove u koje nasi ljudi ne zele da se vrate.

Dakle, niko ne dade odgovor zasto mislite da bi bilo ko napadao Banja luku, Prijedor, Trebinje...koliko ima bosnjaka uopste u RS. Pa ti ljudi bi samo prebjegli u federaciju. Nit bi mi njih zgazili, niti oni nas. Jebavali bi se opet 4 godine, tamo, vamo...dosli bi evropljani ovdje i onda bi oni zabetonirali granice i Bosna ne bi opstala. Tj. dobili bi ovdje fildzan drzavu - je li to zelite?
Demokratska drzava?
Demokrastko pravo?
Ako cemo o demokratiji sta je sa ostala dva naroda?
Zar se i oni ne pitaju sta zele .... ako govorimo o demokratiji onda jedan covjek jedan glas
sumirprimus

#1087 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

nije ni to prvi put.
sta ih je i zijanilo u bosni,recimo ko ovaj supak,iz batajnice d.n...
krater

#1088 Re: Novi rat

Post by krater »

prog321 wrote:
Ne bi ih bilo vise nego 92-95e, to je sigurno. A i tad su se jedva (neki) izvukli.
Sad bi im bila klaonica. I *urac bi oni isli. Nije vise nejac protiv 5 sile u svijetu.
:thumbup:
Drinski

#1089 Re: Novi rat

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:

Ne prica se o ekonomiji, ne prica se o investicijama, ne prica se o tome jer bezhljebi o tome blage veze nemaju. Ali zato nacionalna retorika radi ko singerica. 20 godina mi se dogovarmo oko stvari oko kojih se ne mozemo dogovoriti. E za to vec moras biti glup - mislim na narod, koji glasa za takve ćutuke.

logika je nakaradna, jer se ratuje i za sume gdje niko ne zivi.

a druga stvar, rat ne bi trajao vise od par mjeseci, kakve 4 godine i evropljani i fildzani.
Naslovnica

#1090 Re: Novi rat

Post by Naslovnica »

Legendarna pjesma za sve cyber patriote!

sumirprimus

#1091 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

kakva 5 sila u sviejtu malo lije?otkud vam to?
usa,rusija,kina,indija,izrael,gbr,francuska,pakistan je za nas nuklearna sila :D,turska,njemacka,iran...juzna koreja,sjeverna koreja,japan,indonezija..
prog321

#1092 Re: Novi rat

Post by prog321 »

90% tih zemalja u 1990-oj nisu bile ni blizu JNA.
AkHolic

#1093 Re: Novi rat

Post by AkHolic »

prog321 wrote:
Bilo bi ih mnogo više jer bi ih mobilizirala država a ne bi dolazili samo dragovoljci.
sumirprimus

#1094 Re: Novi rat

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:90% tih zemalja u 1990-oj nisu bile ni blizu JNA.
usa,kina,rusija,izrael,turska,j,koreja,gbr,francuska,njemacka.
m_l

#1095 Re: Novi rat

Post by m_l »

Ali RS je volja srpskog naroda da ne budu majorizirani od većinskih Bošnjaka u BiH pri čemu 99% tog naroda nije radilo zločine. Nastala bi i da nije bilo zločina. To je legitimna težnja...
Hajde de... :-)
Mister Yes

#1096 Re: Novi rat

Post by Mister Yes »

Ne može se živjeti u prošlosti. Srbi i Hrvati isto tako mogu reći da je BiH rezultat Turske agresije i zločina i da je ne mogu nikad prihvatiti. Sve države na planeti su rezultat krvave prošlosti i divljačke istorije. Ako ti se život svede na osvetu i mržnju onda dobijaš bliski istok. Srbi će morati prihvatiti nezavisno Kosovo iako je to nekad bila kolijevka srpstva. Mađari su morali prihvatiti da je Vojvodina u Srbiji iako su tu nekad bili većina. Srbi su prihvatili da ih više nema u Hrvatskoj i u Federaciji BiH iako ih je tu bilo preko milion 91-ve (480.000 u Federaciji + 580.000 u Hrvatskoj = 1.060.000). Njemci su prihvatili da ih nema u Poljskoj. Indijanci su prihvatiili.....itd

Ne može se živjeti u prošlosti. Ne može se prosperirati sa mržnjom. Civilizovani narodi su to davno skontali. Oni koji nisu i danas se kolju ili žive u blatu mržnje poput nas.
prog321

#1097 Re: Novi rat

Post by prog321 »

Koja ba drzava ?
Kao da ih 1992 nisu mobilizirali? Uzicki korpus je bio u Bjeljini. Kad su pocele blentare padati onda je bilo nece srpska majka za tamo neke pravoslavne Bosance svoje sinove u klaonicu slati.
Ako dodje do masovne mobilizacije to je onda otvorena agresija. A avioni NATOa iznad glave.
prog321

#1098 Re: Novi rat

Post by prog321 »

sumirprimus wrote:
prog321 wrote:90% tih zemalja u 1990-oj nisu bile ni blizu JNA.
usa,kina,rusija,izrael,turska,j,koreja,gbr,francuska,njemacka.
Izrael, Turska ,J Korea, a niti Njemacka nisu bile jace tad.
mO k3

#1099 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

prog321 wrote:Koja ba drzava ?
Kao da ih 1992 nisu mobilizirali? Uzicki korpus je bio u Bjeljini. Kad su pocele blentare padati onda je bilo nece srpska majka za tamo neke pravoslavne Bosance svoje sinove u klaonicu slati.
Ako dodje do masovne mobilizacije to je onda otvorena agresija. A avioni NATOa iznad glave.
1991 prvi razred srednje , skolski drugari su vec tada u razred donosili bombe i metke... odakle im u ta doba ??... govorim za bl
AkHolic

#1100 Re: Novi rat

Post by AkHolic »

prog321 wrote:Koja ba drzava ?
Ja sam i napisao "ne umiješa li se Nato" !
Locked